book_of_the_month 10.02.06, 13:21 Najbardziej podobają mi się zdjęcia nr: 4, 9, 11 i 15, choć wszystkie są na swój sposób interesując Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anka1 Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 13:24 a mnie najbardziej poruszylo zdjecie 1,oboz uchodzcow: matka i raczka malutkiego dziecka na jej twarzy Odpowiedz Link Zgłoś
malwa21 Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 13:29 Myslę, że dużo łatwiej zrobić tak poruszające zdjęcie niż pomóc takim ludziom godnie żyć ... World Press Photo ma w sobie coś okrutnego. Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 "Rodzina polskich tubylcow" 10.02.06, 14:07 Jaja sobie robia. Patrza na ludzi jak na preparaty. Wkurzyl mnie miedzy innymi szczegolnie podpis "Rodzina gwatemalskich tubylców." serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35077,3157502.html?i=3 To moze tez "Rodzina polskich tubylcow" www.digart.pl/zoom.php?id=279568&dwnl=1 Ladnie to tak?! Odpowiedz Link Zgłoś
stworzek Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 14:25 Owszem zdjecia pokazuja okrutna rzeczywistosc. Ale to nie znaczy ze tej rzeczywistosci nie mozna sfotografowac. Fotoreporterzy sa przewaznie w centrum wydarzen, tak samo jak dziennikarze i operatorzy kamer. Robia zdjecia i w ten sposob przekazuja nam informacje. Zadaniem fotoreportera nie jest pomaganie tym ludziom (chociaz byc moze czesto by chcieli... a moze nie) tylko robienie zdjec. A dobre zdjecia mozna pozniej jakos nagrodzic, wyroznic. Mi osobiscie podoba sie zdjecie 1. Reszta jakas malo wyrazna. Odpowiedz Link Zgłoś
ancia_m Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 13:40 Czy to są zdjęcia z 2006 roku, który dopiero się zaczął? Jakoś mi to na błąd wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
benedictxvi Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 13:56 2006 to rok przyznania nagrody zdjęcia są z 2005 Odpowiedz Link Zgłoś
dsj Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 13:55 Fotografowanie umierających z głodu dzieci z myślą, że dzięki temu zdobędzie się nagrody jest nieludzkie.Czy dzięki temu Ci ludzie otrzymają jakąś specjalną pomoc? Wątpię! Jestem za każdym razem wstrząśnięta, że fotografie umierających z głodu lub okaleczonych wskutek wojen dzieci są określane jako NAJLEPSZE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dyskutant81 Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 17:14 dsj napisał: > Fotografowanie umierających z głodu dzieci z myślą, że dzięki temu zdobędzie > się nagrody jest nieludzkie.Czy dzięki temu Ci ludzie otrzymają jakąś specjalną > > pomoc? Wątpię! Jestem za każdym razem wstrząśnięta, że fotografie umierających > z głodu lub okaleczonych wskutek wojen dzieci są określane jako NAJLEPSZE!!! no a jakbys takiego zdjecia nigdy nie widzial, to by wszystko bylo ok? wtedy nikt by sie nie zastanawial w europie nad tymi straszliwymi rzeczami. to fotoreportezy wlasnie opisuja nam okrutna rzeczywistosc i zmuszaja do pewnych przemyslen i dialogow. wyobraz sobie, ze nikt nigdy nie robila by zdjec czy filmow. bylyby tylko artykuly. czy wtedy az tak by sie czlowiek innymi nieszczesciami przejal? obraz duzo intensywniej dziala na nasza podswiadomosc niz slowo pisane. i dobrze sie dzieje, ze takie zdjecia wygrywaja, bo wlasnie one najdobitniej pokazuja problemy na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 17:39 A to zalezy, na mnie slowo pisane dziala tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
dyskutant81 Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 18:15 croyance napisał: > A to zalezy, na mnie slowo pisane dziala tak samo. Tak, ale skads czerpiesz swe obrazy w glowie. jakos musisz sobie ten tekst wyobrazic. wiec musisz miec doswiadczenia wzrokowe. gdybys nigdy w zyciu nie zaznala, nie widziala, nie doswiadczyla wzrokowo okrucienstwa to nie moglabys go sobie wyobrazic czytajac jakis tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
tege Tylko niektore mi sie podobaja 10.02.06, 13:58 nie trawie zdjec pokazujacych z bliska tragedie innych ludzi :|. Wyobrazcie sobie, ze wlasnie na Waszych oczach zginelo kilku czlonkow Waszej rodziny, a jakas hiena do Was podchodzi i robi Wam zdjecie... Odpowiedz Link Zgłoś
max3d Re: Pseudo artystyczne wdzianko 10.02.06, 14:10 Dla mnie cala idea WPP jest poroniona i pelna hipokryzji czlowieka "zachodu", oto pokazujemy cierpienie, glod smierc, niesprawiedliwosc. Jakie to wszystko wyestetyzowane, dopieszczone, urobione pod nasz chory zachodni zmysl estetyczny. Tak pochylmy sie nad tymi zdjeciami, zaplaczmy, wzruszmy sie... Rzeczywistosc jest brudna smierdzaca i chaotyczna a nie piekna poukladana i harmonijna jak chca nam ja sprzedac fotoreporterzy...ehhh. Odpowiedz Link Zgłoś
barberry Re: Pseudo artystyczne wdzianko 10.02.06, 14:37 cierpienie,wojna,kataklizmy to tematy, ktore skupiaja uwage. Nie uważam jednak, aby owe zdjęcia stwarzały fałszywy obraz rzeczywistości. One pozwalają nam poznać obszary dla nas nie dostępne, poprzez filtr wrażliwości fotografa. Niesprawedliwym jest twierdzenie,że wszyscy fotoreporterzy żerują na ludzkich tragediach. Poza tym, nagrodzone zdjęcia nie są ani czarne ani białe... nic nie jest tam ukazane w sposób jednoznaczny, jeśli jednak ktoś je takimi postrzega, problem leży w odbiorcy. Odpowiedz Link Zgłoś
octopussy Re: Pseudo artystyczne wdzianko 10.02.06, 14:50 Zdjecia takie mozna zrobic teraz chyba na kazdym kontynencie w w prawie kazdym kraju nie trzeba uciekac do Afryki czy scen po kataklizmach mamy i pelno wokol tylko otworzcie oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
lechmuszynski Re: Pseudo artystyczne wdzianko 10.02.06, 15:05 Więc weź aparat do ręki i pokaż coi można zrobić !!!! Pozdrówka ! Odpowiedz Link Zgłoś
dyskutant81 Re: Pseudo artystyczne wdzianko 10.02.06, 17:27 octopussy napisała: > Zdjecia takie mozna zrobic teraz chyba na kazdym kontynencie w w prawie kazdym > kraju nie trzeba uciekac do Afryki czy scen po kataklizmach mamy i pelno wokol > tylko otworzcie oczy. a to ciekawe. oczywiecie ze prawie wszedzie mozna zrobic dobre zdjecia i mnostwo ich jest. Ale WPP zajmuje sie najwazniejszymi wydarzeniami na swiecie. czyms co ma poruszac caly swiat a nie tylko dany region. byc moze tragedia katowicka tez bedzie jakims punktem odniesnienia w przyszlym roku, bo trabili o tym w wielu krajach. ale watpie. jednorazowych katastrof jest duzo. raczej zdjecia z tej tragedii zajma tylko w polsce czolowe miejsca na podsumowanie 2006 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
max3d Re: Pseudo artystyczne wdzianko 10.02.06, 15:46 Szkoda tylko, ze te tematy nie sa celem samym w sobie a jedynie srodkiem do osiagniecia celu, w tym wypadku jakichs przezyc estetycznych... tyle Odpowiedz Link Zgłoś
dyskutant81 Re: Pseudo artystyczne wdzianko 10.02.06, 17:20 max3d napisał: > Dla mnie cala idea WPP jest poroniona i pelna hipokryzji czlowieka "zachodu", o > to pokazujemy cierpienie, glod smierc, niesprawiedliwosc. Jakie to wszystko wye > stetyzowane, dopieszczone, urobione pod nasz chory zachodni zmysl estetyczny. T > ak pochylmy sie nad tymi zdjeciami, zaplaczmy, wzruszmy sie... Rzeczywistosc je > st brudna smierdzaca i chaotyczna a nie piekna poukladana i harmonijna jak chca > nam ja sprzedac fotoreporterzy...ehhh. czlowieku zastanow sie co piszesz? czy ktores z tych zdjec jest piekne, poukladane i harmonijne??? Wlasnie o to chodzi, ze wrecz przeciwnie i twoje szare komorki maja cie troche uwrazliwic na krzywde i cierpienia innych. i jaki znowu dopieszczony zmysl estetyczny? to sa czesto katastrofy w ich najgoretszej fazie. wiesz jak czesto fotoreportezy ryzykuja wlasnym zyciem? po to tylko zeby sie swiat dowiedzial co sie dzieje, a nie dla zadnych nagrod! ludzie, zastanowcie sie troche! Odpowiedz Link Zgłoś
max3d Re: Pseudo artystyczne wdzianko 10.02.06, 18:12 Tak sie sklada ze wiem o czym pisze, sam zajmuje sie fotografia. Wiesz to nie jest tak ze fotograf po prostu zdjecie pstryka, sa okreslone reguly kompozycji, kontrastow, zlote podzialy itp, itd. Nie podoba mi sie wpisywanie takich rzeczy w ramy estetyki(naszej estetyki). Ludzie na zdjeciach to istoty a traktuje sie je jako kolejne elemnty kompozycji. Byc moze zle mnie zrozumiales. Swiat zachodni oglada druga strone przez swoje kolorowe szkielka. Po prostu nie moge sie pogodzic z tym. Dla mnie to po prostu kolejny, bardziej subtelny przejaw naszego "europocentryzmu", egoizmu i wlasnie hipokryzji. Tyle. Kazdy ma wlasne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dyskutant81 Re: Pseudo artystyczne wdzianko 10.02.06, 18:21 max3d napisał: > Tak sie sklada ze wiem o czym pisze, sam zajmuje sie fotografia. Wiesz to nie j > est tak ze fotograf po prostu zdjecie pstryka, sa okreslone reguly kompozycji, > kontrastow, zlote podzialy itp, itd. Nie podoba mi sie wpisywanie takich rzeczy > w ramy estetyki(naszej estetyki). Ludzie na zdjeciach to istoty a traktuje sie > je jako kolejne elemnty kompozycji. > > Byc moze zle mnie zrozumiales. Swiat zachodni oglada druga strone przez swoje k > olorowe szkielka. Po prostu nie moge sie pogodzic z tym. Dla mnie to po prostu > kolejny, bardziej subtelny przejaw naszego "europocentryzmu", egoizmu i wlasnie > hipokryzji. Tyle. > > Kazdy ma wlasne zdanie. ok rozumiem, musza byc oczywiscie spelnione pewne warunki aby o zdjecie mozna bylo np wydrukowac w gazecie, dlatego robia to ludzie, ktorzy sie na tym znaja. bo takie fotki, z uwzglednieniem wszystkich regul fotografii, najlepiej oddaja rzeczywistosc. oczywiscie, jesli sie pisze ksiazke o np. lagrach sowieckich to tez musza byc spelnione pewne warunki formalno-estetyczne. Musi byc wstep, rozwiniecie i zakonczenie, odpowiedzi jezyk, odpowiedzia budowa zdan etc. Ale to chyba oczywiste. mysle ze podobnie jest w fotografii. na pewno zostalo jeszcze zrobionych 100 tys podobnych zdjec, ale te inne nie spelnialy tych wlasnie wymogow. Odpowiedz Link Zgłoś
zywiolak Re: Pseudo artystyczne wdzianko 10.02.06, 19:18 Całkowicie się z Tobą zgadzam. W założeniu zdjęcia te mają być chłodną dokumentacją rzeczywistości - często ilustracją do tekstu . Maja być ale nie są. Nie bądzmy naiwnii; wysublimowana kompozycja, ogromny ładunek emocjonalny oraz swoista estetyka nie są dziełem przypadku. To są świetne zdjęcia, ale jak pomysle jak fotograf z zimną krwią przyglada się umierającemu dziecku jednoczesnie odpowiednio kadrując zdjęcie, wybierając czas ekspozycji i wilekosć przesłony to napawa mnie to wstrętem. Relacja pomiędzy fotografowanym a fotografującym jest tu jakby analogiczna do tej panujacej miedzy laborantem a preparowanym ssakiem. Moze to zabrzmi okropnie ale takie wlasnie dla mnie jest - okropne. Odpowiedz Link Zgłoś
lexiea Re: Pseudo artystyczne wdzianko 10.02.06, 19:30 max3d ty chyba w zyciu zadnego zdjecia nie zrobiles. nie wiesz jak to jest patrzec na swiat przez obiektyw. niektore zdjecia nawet tu sa brudne i smierdzace. bo czy kedykolwiek zastanowiles sie co musi przejsc fotoreporter zeby zrobic zdjecie a nie na przyklad pomoc tej osobie? taa... teraz powiesz mi ze pewnie maja to wszystko gdzies, ale tak naprawde to caly proces powstania jednej fotografii moze byc niesamowity. tylko ze ty pewnie nie za wiele o tym wiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
max3d Re: Pseudo artystyczne wdzianko 10.02.06, 20:40 przeczytaj calosc dyskusji potem komentuj moja wiedze i mnie samego... Odpowiedz Link Zgłoś
ljab Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 15:12 Czy jest ktoś w stanie wyobrazić sobie za ile pokoleń fotoreporterzy nie znajdą miejsc na Ziemi gdzie mogliby uchwycić takie sytuacje? Niestety, zdjęcia oceniane są przede wszystkim od strony artystycznej i warsztatowej natomiast treść już tak spowszechniała że...... przerażenie ogarnia. Doceniam i szanuję fotografię reporterską, ale ponad wszystko fascynuje mnie fotografia przyrody. Odpowiedz Link Zgłoś
widmowolnosci Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 15:40 Sorry to niej jest nagroda World Press Foto 2006 , tylko 2005. poprawcie ten blad w naglowku.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 15:46 taka jest rola fotoreporterów by złapać świat w danej chwili gdyby nie fotografować głodu wojny nieszczęść - tzn żeby ich nie było ???? zdjecia znakomite szczególenie 2 Odpowiedz Link Zgłoś
ciociapolcia Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 16:01 W znacznej wiekszosci zdjecia sa przerazajace... Czym jest czlowiek? Niczym. Zbitka komorek, organizmem zywym... Tak samo bezbronnym, tak samo okrutnym... Odpowiedz Link Zgłoś
kkk68 Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 16:09 a mnie sie wszystkie podobaja.... Odpowiedz Link Zgłoś
dale Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 20:02 Apropos.... Pierwsze miejsce w kategorii "Sports Features Singles". Korrida w Medellin, Kolumbia. Autor: Henry Agudelo (El Colombiano) Tego na koniu z checia bym widzial na rogach tego byka ... a biedny niczemu niewinny kon dostal ... pie*rzeni corridowcy !!!! szlag z nimi wszystkimi! amen! Odpowiedz Link Zgłoś
ircio1 Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 20:08 Zdjęcia piękne i bardzo wymowne. Niestety, większość przedstawia smutne wydarzenia, ale taki jest nasz świat... Gdzie można zobaczyć więcej nagrodzonych zdjęć? Odpowiedz Link Zgłoś
ircio1 Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 20:08 Zdjęcia piękne i bardzo wymowne. Niestety, większość przedstawia smutne wydarzenia, ale taki jest nasz świat... Gdzie można zobaczyć więcej nagrodzonych zdjęć? Odpowiedz Link Zgłoś
daniel.laskowski Re: World Press Photo 2006 10.02.06, 20:33 no fajnie, ale produkty współczesnej operacji plastycznych za sesje zdjęciowe zarabiają mnóstwo pieniędzy, ciekawe ile zapłacili takim osobom jak ze zdjęcia 1... Odpowiedz Link Zgłoś
melinda44 Re: World Press Photo 2006 15.02.06, 15:29 Najwieksze wrazenie wawarla na Mnie fotografia przedstawiajaca chlopca zapinajacego koszule okaleczonemu ojcu.Duzo milosci, troski i ciepla w tej scenie. Odpowiedz Link Zgłoś
malalu1 Re: World Press Photo 2006 28.06.06, 16:33 zdjecia sa poruszajace. ale dlaczego ,tyle cierpienia .na okolo tyle tragedii ja mam potrzebe piekna ,spokoju, czulosci.wiem ze nie mozna sie odwracac od cierpienia ale nie mozna zyc tym ciagle Odpowiedz Link Zgłoś