Dodaj do ulubionych

Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej

06.03.06, 19:40
Coraz wiecej niestrzeżonych przejazdów.
No cóż. Trzeba oszczedzać - dusić koszty.
Żeby starczyło na europejskie pensyjki dla prezesów, dyrektorów i rad
nadzorczych w spółeczkach, którymi obrodziło na PKP.
Obserwuj wątek
    • heartpumper ['] ['] 06.03.06, 19:48
      Nie zauwazyl a PKP jak zwykle nie mialy funduszy na zabezpieczenie przejazdu
      :( Kolejne bezsensowne smierci :(
    • clowley Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 19:48

powinien się zatrzymac przed przejazdem kolejowym za bezmyślnośc zapłacił życiem smutne ale niestety nieodosobniony przypadek.
      Zazdrość jest pasją, która żarliwie szuka powodów do cierpienia.
      Friedrich Schleiermacher
      • dakota77 Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 20:01
        Okropne, ale gdzie ta katastrofa kolejowa? Przecież o wypadek na przejeździe, a
        nie wykolejenie pociągu. Tytuł wprowadza w błąd.
      • jaroslaw.szczerbak Szkoda, że nie tylko swoim... /bt. 07.03.06, 03:50
        .
    • skeler Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 19:57
      a czemu zostalo to nazwane katastrofa kolejowa? czy zdezyly sie tam pociagi?
      dla mnie to bardziej wypadek samochodowy, bo z winy kierowcy, ktory nie
      zachowal ostroznosci.
      • tim7 Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 20:08
        Kolizja drogowa - brak ofiar śmiertelnych i poszkodowany/i hospitalizowani
        poniżej 7 dni
        Wypadek drogowy - brak ofiar śmiertelnych i poszkodowany/i hospitalizowani
        powyżej 7 dni.
        Katastrofa drogowa/kolejowa - ofiary/a śmiertelne...

(Przynajmniej sam tak do tej pory rozróżniałem, a jeśli się mylę (a mogę, bo
        nie jestem ani prawnikiem, ani policjantem drogówki...) to proszę o poprawienie
        mnie.
        • prosiak25 Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 07.03.06, 01:41
          zobacz se watki o indiach jak tam ginie 30 osob to jest wypadek jak u nas zgina
          dwie to jest katasrofa
    • tim7 Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 20:03
      Sorry, ale wina za tę tragedię nie obciąża PKP (oczywiscie, zakładając że
      przejazd niestrzeżony był prawidłowo oznakowany i "konserwowany" w prawidłowy
      sposób - wycinka roślin zasłaniających widok). Niestety, albo "stety", ale
      zasmarkanym OBOWIĄZKIEM kierowcy na takim przejeździe jest UPEWNIĆ się, że
      przejazd będzie bezpieczny. Nic nie zwalnia kierowcy z tego obowiązku. Jest to
      szczególnie ważne na niestrzeżonych przejazdach. Bo ten obowiązek dotyczy
      RÓWNIEŻ strzeżonych przejazdów.

Przykro mi bardzo z powodu tej tragedii, ale to jest ewidentny dowód na to,
      że "prowadzący pojazd" nie był, niestety, prawdziwym "kierowcą". Niestety cena
      za bardzo poważny błąd była podwójna.

PS. Nie bez powodu policja takie nieodpowiedzialne zachowanie na przejazdach
      traktuje bardzo surowo i mandaty za wykroczenia na przejazdach są wysokie.
      Miejsca krzyżowania się dwóch "szlaków komunikacyjnych" są szczególnie
      niebezpieczne...
    • alterpars Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 20:17
      a ciebie nie wzieli do spoleczki bo szkolek nie skonczyles i cie boli ze inni
      zarabiaja nie?
    • ws21 Nie wiesz o czym piszesz. 06.03.06, 20:43
      Ja widziałem slalom samochodem między zamkniętymi zaporami. A recepta jest
      prosta. Test psychiatryczny przed wydaniem prawa jazdy.
      Jeśli samochód wjeżdża pod pociąg, to dla mnie, kierowcy znającego kodeks
      drogowy obwinianie PKP jest nieporozumieniem.
    • o2o2o6 Tam była czynna 06.03.06, 20:50
      sygnalizacja świetlna.
      Zastanów się, zanim zaczniesz pluć na bliźnich.
    • merfix Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 21:42
      kierowcy, gdzie wasza koncentracja? dlaczego nie traktujecie KAŻDEGO, nawet
      strzeżonego przejazdu jako skrzyżowania dwóch dróg publicznych??? przecież to
      działa na tej samej zasadzie. wina dróznika nie jest jedyną winą takich
      tragedii. nieraz wystarczy po prostu zwolnić przed takim przejazdem i rozejrzeć
      się. Czy to dużo? Chyba każde życie jest tego warte.
    • merfix Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 22:07
      i jeszcze w obronie drózników... Słabo to opłacana fucha, a jak bardzo
      niewdzięczna i stresująca to mało kto zdaje sobie z tego sprawę. To co się
      dzieje na strzeżonych przejazdach to istny dramat. Kierowcy sami proszą się o
      śmierć, ignorując nieraz zamknięte rogatki/półrogatki, wjeżdżają na przejazd
      podczas gdy zaczęło się już zamykanie rogatek. Wyłamywane przez samochody
      rogatki to niestety norma polskich przejazdów. Wierzcie mi, PKP nie są
      potrzebne przejazdy. To tylko zbędny kłopot, zło konieczne. Przejazdy są dla
      was, drodzy kierowcy, dla waszego zdrowia i życia. Wyobraźcie sobie liczbę
      ofiar, gdyby nagle zlikwidować te kilkadziesiąt tysięcy istniejących w Polsce
      strzeżonych przejazdów. Przykra sprawa, gdy do wypadku dochodzi na strzeżonym
      przejeździe. Ale wypadki na strzeżonych przejazdach są tak rzadkie, że
      natychmiast się je nagłaśnia, bo oto doszło do sytuacji, do której dojść nie
      powinno. Ale dramat na przejazdach rozgrywa się co dzień, również na tych
      strzeżonych, gdy tysiące dróżników zmaga się nie tylko ze specyfiką swej pracy,
      ale też z głupotą, niewdzięcznością i chamstwem wielu kierowców. Bądźmy
      bardziej uważni na przejazdach. -
      • eliszka25 Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 22:56
        po tym tytule, to ja myslalam, ze tam sie chociaz 2 pociagi zderzyly, ale
        mniejsza o to

normalny czlowiek, dojezdzajac do przejazdu kolejowego, zatrzyma sie lub
        przynajmniej zwolni, zeby sprawdzic, czy przypadkiem pociag nie jedzie. nawet,
        jesli nawinie sie tylko sama lokomotywa, to samochod w zderzeniu z nia nie ma
        szans, a co dopiero z pociagiem. wiadomo, taki wypadek, to tragedia dla rodziny.
        jednak, moim zdaniem, jedyna przyczyna wypadku byla glupota kierowcy.
        • wnec2005 znak stopu.. 07.03.06, 02:36
          w wyniku b. duzo wypadkow z pociagami proponuje postawic zank stopu dla pociagu
          a nie dla samochodow. Taki pociag moze zatrzymywac sie przed kazdym przejazdem
          drogowym dajac pierwszenstwo samochodom,rowerzystom i pieszym. Wyniku tego
          powoli sunaca masa zelastwa nie bedzie mogla zaszkodzic nikomu no chyba ze slimakom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka