kapitan_stopczyk 06.03.06, 19:40 Coraz wiecej niestrzeżonych przejazdów. No cóż. Trzeba oszczedzać - dusić koszty. Żeby starczyło na europejskie pensyjki dla prezesów, dyrektorów i rad nadzorczych w spółeczkach, którymi obrodziło na PKP. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heartpumper ['] ['] 06.03.06, 19:48 Nie zauwazyl a PKP jak zwykle nie mialy funduszy na zabezpieczenie przejazdu :( Kolejne bezsensowne smierci :( Odpowiedz Link Zgłoś
clowley Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 19:48 powinien się zatrzymac przed przejazdem kolejowym za bezmyślnośc zapłacił życiem smutne ale niestety nieodosobniony przypadek. *********************************** Zazdrość jest pasją, która żarliwie szuka powodów do cierpienia. Friedrich Schleiermacher Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 20:01 Okropne, ale gdzie ta katastrofa kolejowa? Przecież o wypadek na przejeździe, a nie wykolejenie pociągu. Tytuł wprowadza w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
skeler Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 19:57 a czemu zostalo to nazwane katastrofa kolejowa? czy zdezyly sie tam pociagi? dla mnie to bardziej wypadek samochodowy, bo z winy kierowcy, ktory nie zachowal ostroznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
tim7 Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 20:08 Kolizja drogowa - brak ofiar śmiertelnych i poszkodowany/i hospitalizowani poniżej 7 dni Wypadek drogowy - brak ofiar śmiertelnych i poszkodowany/i hospitalizowani powyżej 7 dni. Katastrofa drogowa/kolejowa - ofiary/a śmiertelne... (Przynajmniej sam tak do tej pory rozróżniałem, a jeśli się mylę (a mogę, bo nie jestem ani prawnikiem, ani policjantem drogówki...) to proszę o poprawienie mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
prosiak25 Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 07.03.06, 01:41 zobacz se watki o indiach jak tam ginie 30 osob to jest wypadek jak u nas zgina dwie to jest katasrofa Odpowiedz Link Zgłoś
tim7 Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 20:03 Sorry, ale wina za tę tragedię nie obciąża PKP (oczywiscie, zakładając że przejazd niestrzeżony był prawidłowo oznakowany i "konserwowany" w prawidłowy sposób - wycinka roślin zasłaniających widok). Niestety, albo "stety", ale zasmarkanym OBOWIĄZKIEM kierowcy na takim przejeździe jest UPEWNIĆ się, że przejazd będzie bezpieczny. Nic nie zwalnia kierowcy z tego obowiązku. Jest to szczególnie ważne na niestrzeżonych przejazdach. Bo ten obowiązek dotyczy RÓWNIEŻ strzeżonych przejazdów. Przykro mi bardzo z powodu tej tragedii, ale to jest ewidentny dowód na to, że "prowadzący pojazd" nie był, niestety, prawdziwym "kierowcą". Niestety cena za bardzo poważny błąd była podwójna. PS. Nie bez powodu policja takie nieodpowiedzialne zachowanie na przejazdach traktuje bardzo surowo i mandaty za wykroczenia na przejazdach są wysokie. Miejsca krzyżowania się dwóch "szlaków komunikacyjnych" są szczególnie niebezpieczne... Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 20:17 a ciebie nie wzieli do spoleczki bo szkolek nie skonczyles i cie boli ze inni zarabiaja nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Nie wiesz o czym piszesz. 06.03.06, 20:43 Ja widziałem slalom samochodem między zamkniętymi zaporami. A recepta jest prosta. Test psychiatryczny przed wydaniem prawa jazdy. Jeśli samochód wjeżdża pod pociąg, to dla mnie, kierowcy znającego kodeks drogowy obwinianie PKP jest nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
o2o2o6 Tam była czynna 06.03.06, 20:50 sygnalizacja świetlna. Zastanów się, zanim zaczniesz pluć na bliźnich. Odpowiedz Link Zgłoś
merfix Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 21:42 kierowcy, gdzie wasza koncentracja? dlaczego nie traktujecie KAŻDEGO, nawet strzeżonego przejazdu jako skrzyżowania dwóch dróg publicznych??? przecież to działa na tej samej zasadzie. wina dróznika nie jest jedyną winą takich tragedii. nieraz wystarczy po prostu zwolnić przed takim przejazdem i rozejrzeć się. Czy to dużo? Chyba każde życie jest tego warte. Odpowiedz Link Zgłoś
merfix Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 22:07 i jeszcze w obronie drózników... Słabo to opłacana fucha, a jak bardzo niewdzięczna i stresująca to mało kto zdaje sobie z tego sprawę. To co się dzieje na strzeżonych przejazdach to istny dramat. Kierowcy sami proszą się o śmierć, ignorując nieraz zamknięte rogatki/półrogatki, wjeżdżają na przejazd podczas gdy zaczęło się już zamykanie rogatek. Wyłamywane przez samochody rogatki to niestety norma polskich przejazdów. Wierzcie mi, PKP nie są potrzebne przejazdy. To tylko zbędny kłopot, zło konieczne. Przejazdy są dla was, drodzy kierowcy, dla waszego zdrowia i życia. Wyobraźcie sobie liczbę ofiar, gdyby nagle zlikwidować te kilkadziesiąt tysięcy istniejących w Polsce strzeżonych przejazdów. Przykra sprawa, gdy do wypadku dochodzi na strzeżonym przejeździe. Ale wypadki na strzeżonych przejazdach są tak rzadkie, że natychmiast się je nagłaśnia, bo oto doszło do sytuacji, do której dojść nie powinno. Ale dramat na przejazdach rozgrywa się co dzień, również na tych strzeżonych, gdy tysiące dróżników zmaga się nie tylko ze specyfiką swej pracy, ale też z głupotą, niewdzięcznością i chamstwem wielu kierowców. Bądźmy bardziej uważni na przejazdach. - Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Łódzkie: 2 zabitych katastrofie kolejowej 06.03.06, 22:56 po tym tytule, to ja myslalam, ze tam sie chociaz 2 pociagi zderzyly, ale mniejsza o to normalny czlowiek, dojezdzajac do przejazdu kolejowego, zatrzyma sie lub przynajmniej zwolni, zeby sprawdzic, czy przypadkiem pociag nie jedzie. nawet, jesli nawinie sie tylko sama lokomotywa, to samochod w zderzeniu z nia nie ma szans, a co dopiero z pociagiem. wiadomo, taki wypadek, to tragedia dla rodziny. jednak, moim zdaniem, jedyna przyczyna wypadku byla glupota kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
wnec2005 znak stopu.. 07.03.06, 02:36 w wyniku b. duzo wypadkow z pociagami proponuje postawic zank stopu dla pociagu a nie dla samochodow. Taki pociag moze zatrzymywac sie przed kazdym przejazdem drogowym dajac pierwszenstwo samochodom,rowerzystom i pieszym. Wyniku tego powoli sunaca masa zelastwa nie bedzie mogla zaszkodzic nikomu no chyba ze slimakom. Odpowiedz Link Zgłoś