Dodaj do ulubionych

Balcerowicz: Komisja Nadzoru Bankowego musi być...

20.03.06, 10:38
"Patrzyłem na różne ustroje i widać, że są różne demokracje."

A ja przysiągłbym, że lumpen-profesor powiedział "patrzałem". Jak to słuch
potrafi czasem zwodzić człowieka. Dobrze, że jest GW gdzie wszystko jest tak,
jak być powinno...
Obserwuj wątek
    • fajka2 Re: Balcerowicz: Komisja Nadzoru Bankowego musi b 20.03.06, 10:45
      galba napisał:

> "Patrzyłem na różne ustroje i widać, że są różne demokracje."
      >
      > A ja przysiągłbym, że lumpen-profesor powiedział "patrzałem". Jak to słuch
      > potrafi czasem zwodzić człowieka. Dobrze, że jest GW gdzie wszystko jest tak,
      > jak być powinno...
      >

I to jest wszystko co masz do powiedzenie?

• centrolew Kretyni u żłobu! 20.03.06, 11:21
        Mnie nie przerażają kretyni u władzy (prawica), bo zawsze się tacy zdarzali, ale
        nie podoba mi się wysokie dla nich poparcie.

Ja do tej całej bandy dołączy się Lepper to będziemy mieli niezłe bagno w
        Polsce. Królować będą nawiedzone oszołomy, które wszędzie widzą spisek, układy i
        przestępców - oczywiście poza "swoim" układem i "swoimi" przestępcami, typu Leppera.
        • plaszcz @@@@ zobaczcie film o kaczuszkach 20.03.06, 11:35
          >>> lepiej zobacz film o kaczuszkach
          • pozlotemu Wielkiego kopa temu aferzyscie 20.03.06, 13:15
            Czas odstawic go do aresztu, a po sledztwie
            posadzic do wiezienia na zasluzony odpoczynek.
            Czas Balcerowicza, Kwasniewskiego, Millera, Oleksego,
            Belki i reszty, juz sie skonczyl.
            Ostatni dinosaur Balcerowicz musi odejsc.
            • barbara444 Re: Wielkiego kopa temu aferzyscie 20.03.06, 13:21
              profesor z pzpr
              • rmstemero Re: Wielkiego kopa temu aferzyscie 20.03.06, 14:12
                to lepiej niz Papiez z Hitlerjugend czy gozej? Moze jakis argument zamiast jadu?
                • gangstanyga Re: Wielkiego kopa temu aferzyscie 20.03.06, 14:35
                  > to lepiej niz Papiez z Hitlerjugend czy gozej? Moze jakis argument zamiast jadu

Widocznie lepszy Papież po hitlerjugend niż wnuk żołnierza Wehrmachtu.
                  A to Polska właśnie.
                • barbara444 Re: Wielkiego kopa temu aferzyscie argument 20.03.06, 17:02
                  Takich cudotworcow jak Balcerowicz bylo wielu.

Po jego reformach RP stalo sie panstwem odprzemyslowionym.
                  Reprezentowal obce interesy ?. Nie wiedzial co robi.
                  Ze jest zywnosc na rynku to niewielka zasluga zywnosc byla zawsze od 10 wieku w
                  tym kraju.

Niemcy zachodni wzieli NRD (mowie wartosciowy przemysl) i go doprowadzili do
                  rozkwitu. Jedz do fabryki Elektromat Dresden (dawny) i zobacz co to jest Silicon
                  Vally w Dresden. Jedz do Lispska.

Potem pojedz do W-wy o zobacz zmarnowany przez Balcerowiczow w bezduszny sposob
                  potencjal w tej dziedzinie. Ktos musi za to beknac.
                  • barbara444 Re: Wielkiego kopa temu aferzyscie argument Gang 20.03.06, 17:30
                    Jak przeczytasz to napisz cos
                    Nienamwisc ?.

Poprostu fakty cytuje.
                    W roku 1986 stan przemyslu byl lepszy niz dzis.

Pseudoprofesorowie mogli tylko sprawy zniszczyc. To wszystko.
                  • klef Re: Wielkiego kopa temu aferzyscie argument 20.03.06, 17:54
                    barbara ty nie pij od rana bo ci sie mozg lasuje nie mam nic przeciw
                    wypisywaniu glupot wolna wola ale jak ktos pisze i sam sobie zaprzecza to jest
                    smieszne co ty z tym panstwem odprzemyslowionym kiedy my bylismy przemyslowym?
                    tego przemyslu co kot naplakal a technologia byla ze nie warto mowic niemiaszki
                    kase mialy to kladowaly a dzis bylienerefowcy zaluja bo przez dederonow maja
                    gorzej woleliby pieniadze przez mur przerzucac niz sie z nimi uzerac bo tez tak
                    jak my wiecznie niezadowoleni nie wiem jakie masz wyksztalcenie ale pewnie
                    mierne bo historii nie znasz i co ty z ta Wawa jaki tam jest potencjal ktory
                    zniszczyl Pan Balcerowicz?i kto ma beknac ? uwazaj zeby nie ty po przepiciu
            • amrik Mam nadzieje ze to twoj czas sie konczy 20.03.06, 13:49
              tacy jak ty z tepa nienawiscia, pogrobowcy czarnych i brunatnych odejda w koncu
              na smietnik hostorii
            • sylwek_s Re: Wielkiego kopa temu aferzyscie 20.03.06, 14:46
              Kolejny wtorny analfabeta pisze o Balcerowiczu. Ten czlowiek przerasta Ciebie
              tak badrzo, ze nie widzisz nawet jego piet!
            • lks17 Re: Wielkiego kopa temu aferzyscie 20.03.06, 15:45
              Choćbyś "pozlotemu" pękł z nienawiści i głupoty - przegrałeś. Przegrałeś
              dlatego, że jest w Polsce i rozsądek i są ludzie prawi i uczciwi.
              Tacy jak ty trafiaja wyłącznie do galerii hańby.
            • pawka55 Sprzedaje rozum pozlotemu... 20.03.06, 17:55
        • wlodwoz Re: Kretyni u żłobu! 20.03.06, 15:03
          Wielka szkoda,że podobnie myślących jest tak mało! Populiści,którzy mydlą oczy i
          uszy ludzi "prostych",niestety mają posłuch.Wpływ na to ma na pewno,mimo
          wszystko niski poziom edukacji naszych obywateli.Stąd dawanie wiary różnym
          oszołomom pokroju Rydzyka,Leppera,Giertycha,nie wspominając o innych
          pomniejszych "nawiedzonych".
          • agaj.agaj Re: Kretyni u żłobu! 20.03.06, 16:25
            Wszystkie wypowiedzi Balcerowicza wskazuja na to, ze ten czlowiek nie powinien
            byc szefem banku centralnego. Jako szef NBP ma dbac o finanse panstwa.
            Tymczasem gosc wdaje sie w oceny polityczne, stawia oceny rzadom, slowem
            zachowuje sie jak typowy polityk i to w opozycji do obecnie rzadzacej partii.
            Mnie to draznie i uwazam za niestosowne dla szefa banku centralnego.

Modelem szefa banku centralnego jest (a raczej byl) Greenspan w USA. Gosc
            pelnil ta funkcje za demokratow i republikanow. Sluchalem jego wielu
            wypowiedzi i nigdy nie byly to wypowiedzi polityczne. Gosc nigdy nie byl
            szefem partii politycznej i nigdy nie mial ambicji wplywania na uklad
            polityczny w USA. Nie byl tez profesorem, a raczej praktykiem znajacym sie na
            finansach. Wlasnie ktos taki jest potrzebny w Polsce.

Wniosek: dac Balcerowiczowi czas do konca kadencji, a potem wybrac kogos bez
            uwiklan politycznych i ambicji politycznych.
            • uchachany Proponuję powtórkę z WOSu :-)) - 20.03.06, 17:07
              o finanse państwa ma dbać sejm i rząd, nie bank centralny...

"KONSTYTUCJA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
              ................
              Art. 219.

Sejm uchwala budżet państwa na rok budżetowy w formie ustawy budżetowej.
              ...............
              Art. 221.

Inicjatywa ustawodawcza w zakresie ustawy budżetowej, ustawy o prowizorium
              budżetowym, zmiany ustawy budżetowej, ustawy o zaciąganiu długu publicznego
              oraz ustawy o udzielaniu gwarancji finansowych przez państwo przysługuje
              wyłącznie Radzie Ministrów.
              ...........
              Art. 227.

Centralnym bankiem państwa jest Narodowy Bank Polski. Przysługuje mu wyłączne
              prawo emisji pieniądza oraz ustalania i realizowania polityki pieniężnej.
              Narodowy Bank Polski odpowiada za wartość polskiego pieniądza."

"USTAWA
              z dnia 29 sierpnia 1997 r.
              o Narodowym Banku Polskim
              (tekst jednolity ogłoszony w Dz.U. z 2005. Nr 1, poz .2)
              Rozdział 1

............

Art. 3. 1. Podstawowym celem działalności NBP jest utrzymanie stabilnego poziomu
              cen, przy jednoczesnym wspieraniu polityki gospodarczej Rządu, o ile nie
              ogranicza to podstawowego celu NBP.
              ...................."

To w USA do zadań banku centralnego jest wpisana troska o rozwój gosodarczy. U
              nas - nie.

Wypowiadane się na tematy polityczne to rzeczywiście nie jest z jego strony w
              porządku, ale został zaatakowany przez rząd jako polityk nie chcący dobrze
              zrobić rządowi, a więc i jak polityk odpowiada.

Cała akcja zresztą była po to, by usunąć go przed czasem za pomoca komisji i
              wsadzić na jego miejsce kogoś swojego - pretekstem było zaniedbanie rządu w
              sprawie UniCredito, które rząd usiłuje nadrobić za pomocą skłonienia
              Balcerowicza do działań nie leżących w jego kompetencjach.

agaj.agaj napisał:

> Wszystkie wypowiedzi Balcerowicza wskazuja na to, ze ten czlowiek nie
              powinien
              > byc szefem banku centralnego. Jako szef NBP ma dbac o finanse panstwa.
              > Tymczasem gosc wdaje sie w oceny polityczne, stawia oceny rzadom, slowem
              > zachowuje sie jak typowy polityk i to w opozycji do obecnie rzadzacej partii.
              > Mnie to draznie i uwazam za niestosowne dla szefa banku centralnego.
              >
              > Modelem szefa banku centralnego jest (a raczej byl) Greenspan w USA. Gosc
              > pelnil ta funkcje za demokratow i republikanow. Sluchalem jego wielu
              > wypowiedzi i nigdy nie byly to wypowiedzi polityczne. Gosc nigdy nie byl
              > szefem partii politycznej i nigdy nie mial ambicji wplywania na uklad
              > polityczny w USA. Nie byl tez profesorem, a raczej praktykiem znajacym sie na
              > finansach. Wlasnie ktos taki jest potrzebny w Polsce.
              >
              > Wniosek: dac Balcerowiczowi czas do konca kadencji, a potem wybrac kogos bez
              > uwiklan politycznych i ambicji politycznych.

• sclavus Re: Balcerowicz: Komisja Nadzoru Bankowego musi b 20.03.06, 16:46
        fajka2 napisała:

> galba napisał:
        >
        > > "Patrzyłem na różne ustroje i widać, że są różne demokracje."
        > >
        > > A ja przysiągłbym, że lumpen-profesor powiedział "patrzałem". Jak to słuc
        > h
        > > potrafi czasem zwodzić człowieka. Dobrze, że jest GW gdzie wszystko jest
        > tak,
        > > jak być powinno...
        > >
        >
        > I to jest wszystko co masz do powiedzenie?
        >

galba tak zawsze.... i nigdy inaczej.... :)
    • dean08 Re: Balcerowicz: Komisja Nadzoru Bankowego musi b 20.03.06, 10:46
      Czy jedyny komentarz na jaki Cię stać to napisać o kimś innym per "lump" ?
      • simplex Re: Balcerowicz: Komisja Nadzoru Bankowego musi b 20.03.06, 11:42
        dean08 napisał:

> Czy jedyny komentarz na jaki Cię stać to napisać o kimś innym per "lump" ?
        >
        Galba tańczy jak mu kaczory zagrają - wołali o "lumpen-liberaliźmie" to i galba
        sobie teraz "lumpuje".
        • uchachany Ładnie też brzmi łże-liberalizm i lumpen-elita... 20.03.06, 13:40
          Może od przyszłego tygodnia na to przejdziemy?

simplex napisał:

> dean08 napisał:
          >
          > > Czy jedyny komentarz na jaki Cię stać to napisać o kimś innym per "lump"
          > ?
          > >
          > Galba tańczy jak mu kaczory zagrają - wołali o "lumpen-liberaliźmie" to i
          galba
          >
          > sobie teraz "lumpuje".
          • simplex Re: Ładnie też brzmi łże-liberalizm i lumpen-elit 20.03.06, 14:43
            uchachany napisał:
            > Może od przyszłego tygodnia na to przejdziemy?
            >
            Wszelkie kombinacje z przedrostkami "łże" oraz "lumpen" są mile widziane :)
            Czekamy na następne przedrostki :D
            • uchachany Lumpen-opozycja! Czy to nie piękne...? 20.03.06, 16:42
              simplex napisał:

> uchachany napisał:
              > > Może od przyszłego tygodnia na to przejdziemy?
              > >
              > Wszelkie kombinacje z przedrostkami "łże" oraz "lumpen" są mile widziane :)
              > Czekamy na następne przedrostki :D
    • beatle1 Re: Balcerowicz: Komisja Nadzoru Bankowego musi b 20.03.06, 10:46
      Panie Profesorze,

dziekuje Panu. mam nadzieje, ze uda sie w Polsce uratowac to, co dla niej
      najwazniejsze. Praworzadnosc i zdrowy rozsadek. trzymam za Pana i za siebie tez
      kciuki
      • xx23 Re: Balcerowicz: Komisja Nadzoru Bankowego musi b 20.03.06, 12:01
        beatle1 napisała:

> Panie Profesorze (przyjacielu aferzystow),
        >
        > dziekuje Panu. mam nadzieje, ze uda sie w Polsce uratowac (majatki aferzystow)
        to, co dla niej
        > najwazniejsze(przywileje oligarchow). Praworzadnosc (zlodziejstwo)i zdrowy
        rozsadek(cwaniactwo). trzymam za Pana i za siebie tez
        >
        > kciuki(oczywiscie , sra sie w portki)
    • szwabacha lumpen - profesor? 20.03.06, 11:06
      Galba brak słów po prostu w języku ludzi kulturalnych.Nazwać cię matołem?
      obraźliwe, durniem też, a to i tak za mało, naprawdę brak słów.
      • moroux Lumpen - premier? Lumpen - prezydent? 20.03.06, 11:10
        Można i tak. Można inaczej. Wszystko zależy od kultury osobistej człowieka. Dla
        mnie Balcerowicz to jedna z największych postaci w ostatnich kilkunastu latach.
        Chociaż mam inne poglądy, szanuję człowieka, który osiągnął tak wiele, ma taką
        orgomną wiedzę. I ja, i wszyscy na tym forum moglibyśmy mu co najwyżej kawe
        parzyć. Tyle.

--
        Społeczeństwo Blog
        • qfc Dyzma polskich przemian 20.03.06, 14:29
          Niektorzy nazywali Balcerowicza "Mengele polskiej gospodarki". Ale Mengele
          rzeczywiscie byl naukowcem, chociaz zbrodniarzem. Balcerowicz to typowy Dyzma.
          Sprytny, zakrecil sie, stworzyl maske "geniusza" o trudnym charakterze i spora
          czesc lumpen-inteligentow w to wierzy. Coz, wystarczy sprawdzic publikacje
          Balcerowicza ne jego wlasne stronie (www.balcerowicz.pl/ksiazki.html),
          by uswiadomic sobie, ze to siano.

Tacy profesorowie sa zmora polskich uczelni. Ale na zmiany sie nie zanosi.

Chcialbym, zeby ktos uzasadnil na czym tenzesz geniusz Balcerowicza polega. Bo
          reforma tzw. Balcerowicza przygotowal Bank Swiatowy (podobno Sachs).
          Balcerowicz byl tylko wykonawca. (A zatem lumpen-inteligenci myla "ekonomiste"
          z "ekonomem".)
          • moroux Re: Dyzma polskich przemian 20.03.06, 14:55
            Jak już napisałem, nie we wszystkim mam zbieżne poglądy z Balcerowiczem. To co
            napisałeś świadczy tylko o tobie. Wole być lumpen-inteligencją z Balcerowiczem,
            niż profesorem z kimś twojego pokroju.

--
            Społeczeństwo Blog
            • qfc Jak nie widzisz absurdu pozycji Dyzmy... 20.03.06, 15:38
              ... to trudno pomoc. Ja juz od dluzszego czasu obserwuje jak rodza sie nasi
              eksperci. Dotyczy to kazdej politycznej opcji. Obecna historia: Gwizdowski to
              tez taki Dyzma.
          • lks17 gfc - specjalista od oczerniania 20.03.06, 15:52
            • qfc Uzasadnij co napisales. Wskaz, ktora z prac... 20.03.06, 16:12
              ...Balcerowicza jest wybotna, albo znaczaca. Wskaz dokladnie jaka role odegral
              on w reformie tzw. Balcerowicza. Uzasadnij konkretnie na czym polega jego
              wybitnosc jako ekonomisty.

(Bo jako ekonom to proste: Balcerowicz byl i jest bardzo konsekwentny w
              egzekwowaniu dzialan. To tez spora umiejetnosc. Ale nie o intelektualnym
              charakterze.)
            • qfc Dyzma honoris causa 20.03.06, 16:44
              Wskaz mi jeden wybitny uniwersytet, ktorego Balcerowicz ma doktorat honoris
              causa. Wszystko to srednie albo marne "sorbony". Sam nawet jestem tym troche
              zaskoczony: jako minister finansow z czasu nowatorskiej reformy - nawet za
              pelnienie roli ekonoma - jakis Harward czy Yale powinno mu dac doktorat honoris
              causa. Sam jestem tym zaskoczony.

A na Nobla niech sie nie napina: na to (w odroznieniu od literatury czy pokoju,
              czasami) trzeba wniesc rozpoznawalny wklad. Predzej dostanie z literatury za
              te "800 dni" niech na kazdy dzien przeznaczy 20-30 stron i niczym Chyrchill za
              pamietniki, ktos mu wylata literacka nagrode.
              • y.y Re: Dyzma honoris causa 20.03.06, 17:30
                qfc napisał:

> Wskaz mi jeden wybitny uniwersytet, ktorego Balcerowicz ma doktorat honoris
                > causa. Wszystko to srednie albo marne "sorbony". Sam nawet jestem tym troche
                > zaskoczony: jako minister finansow z czasu nowatorskiej reformy - nawet za
                > pelnienie roli ekonoma - jakis Harward czy Yale powinno mu dac doktorat honoris
                >
                > causa. Sam jestem tym zaskoczony.

>>>Jesteś zaskoczony, bo najwyraźniej nie wiesz o czym piszesz. Insynuujesz i
                wypisujesz ogólniki pozbawione wiedzy lub faktów. University of Sussex, dla
                twojej iinformacji, to jedna z czołowych uczelni angielksich, a katedra ekonomii
                jest uznawana za bardzo dobrą w skali światowej. Mówi się nawet o 'szkole z
                Sussex' w angielskiej myśli ekonomicznej, która jest merytorycznie bardzo silna
                wśród angielskich naukowców i czesto widać ją podczas sprawowania rządów.

Co do książek, nie wiem czy jakiekolwiek czytałeś, wątpię jakoś, bo gdybyś
                czytał np. "Macropolicies in Transition to a Market Economy: A Three-Year
                Perspective" (z A. Gelbem) w: "Proceedings of the World Bank, Annual
                Conference"; Washington; s. 21-56;, która w środowisku jest bardzo poważana, to
                byś nie opowiadał głupot. O bredniach na temat wykładów Balcerowicza, na które
                ściągały tłumy, już nawet nie będę komentował. W odróżnieniu prawdopodobnie od
                Ciebie ja na tych wykładach byłem.
                • qfc Re: Dyzma honoris causa 20.03.06, 18:43
                  Wiem o czym pisze: Sussex jest calkiem dobra szkola, ale to ani Oxford, ani
                  Cambridge, ani nawet jakies LSE. Pomijajac Stanford, Harward czy Yale.
                  Balcerowicz dostal tam honoris causa, tez dlatego ze trafilo mu sie tam
                  stypendium, a potem byl ministrem. (Czyli sie tak nawzajem promowali.) Brighton
                  jest jednak bardziej znany z kamienistych plaz czy Brighton Rock, a nie jako
                  druge Oxbridge.

Tekst, o ktorym wspominasz to nic innego jak refleksje bylego ministra i z tego
                  powodu jest to wazne zrodlo (niezaleznie jakim byl ministrem) i jakiej jakosci
                  jest to tekst. Wartosc naukowa i przyczynek do nauki ekonomii sensu stricte
                  znikoma. (Ciekaw jestem, czy gdyby Balcerowicz nie byl ministrem to ktos by go
                  poprosil o te trzydziesci kilka stron.)

A, ze w atmosferze pieszczocha na wyklady Balcerowicza sciagaly tlumy to mnie
                  nie dziwi. Na wyklady Walesy tez sciagaja tlumy - i nie jest to zaden argument.
                • qfc Moze inaczej: wskaz mi konkretna teorie, czy... 20.03.06, 18:52
                  ...konkretna analize, ktora pozostawi nazwisko Balcerowicza w ekonomii?

Poza tym plytkosc twojego argumentu polega na tym, ze w calej ponad 30 letniej
                  karierze Dyzmy mozesz wskazac jeden tekst, ktory ma publikacje w miare liczacym
                  sie miejscu (i tez nie ze wzgledu na jakosc nauki, ale prestiz instytucji w
                  polityce). Pewnie jeszcze znajdziesz ze dwa lub trzy podobne teksty. W miare
                  przyzwoity naukowiec czy ekonomista praktyk ("dobry ekonom") publikuje srednio
                  dwa takie teksty do roku. Czyli Balcerowicz powinien ich miec cos okolo 50.

Jak nie widzisz tego w realnych proporcjach to raczej nie rozumiesz jak
                  sie "uprawia nauke".
                  • y.y Re: Moze inaczej: wskaz mi konkretna teorie, czy. 20.03.06, 20:58
                    Po pierwsze, cały czas piszesz o osobie Balcerowicza i próbujesz (bo słabo to
                    wychodzi) umniejszyć jego osobę ad hominem. Już to stawias pod znakiem zapytania
                    wartośc merytoryczną Twoich wywodów. Na swoje twierdzenia nie przedstawiasz
                    żadnych dowodów ani faktów, a jedynie motywujesz je ocennie i na dodatek
                    zazwyczaj pokazując albo braki wiedzy albo świadome manipulacje.
                    Po kolei:

Sussex to uczelnia, pod względem ekonomicznym, bardzo silna. Znowu dla Twojej
                    informacji, transformacja ekonomiczna GBW w latach 80 została opracowana właśnie
                    tam. Być może dla turysty brighton kojarzy się z plażami. Dla kogoś kto pisze,
                    że tytuły honoris causa Balcerowicza pochodzą z małych niewiele znaczących
                    uczelni, powinno się kojarzyćz czymś poza plażami, bo stawia taką, wątpliwą jak
                    widać, tezę. Zresztą Balcerek dostał jeszcze tytuł np. od Aix-en-Provence i
                    pisanie że to jest nic nie znacząca uczelnia, to niestety kompromitacja.
                    Oczyswiście, to nie są uczelnie z najwyższej półki, typu Yale. Ale i te uczelnie
                    i ich tytuły to poważne wyróżnienie. A insynuowanie, że nadają tytuły dlatego,
                    że tam uhonorowany wykładał i że był ministrem to już intelektualna żenada, bo
                    jest po prostu wyssane z palca. Masz jakiekolwiek dowody na to, że rady tychże
                    uczelni nie rozważały rzetelnie wniosków? Jak masz, zwracam honor. A jak nie, to
                    insynuacje o toarzystwie które się promuje można niestety o kąt... potłuc.

Teoria ekonomii. Balcerowicz jest od lat praktykiem ekonomii. Kolejna sprawa,
                    którą skrzętnie pomijasz. Znikomy procent naukowców tworzy teorie, które później
                    wpisują się w kanon naukowy, to żaden argument. Greenspan nie stworzył żadnej
                    teorii ekonomicznej na miarę klasyków, a jednak był prawdopodobnie jednym z
                    najlepszych ekonomistów ostatnich lat. Nie będe twierdził na siłe, że
                    Balcerowicz stworzył jakąs przełomową teorię, bo tak nie było. Za to z dzicinną
                    łatwością udowodnię, że teoretycy ekonomii są zazwyczaj beznadziejnymi
                    praktykami, a Balcerowicza należy oceniać w sensie praktyki ekonomicznej, równie
                    ważnej, co skrzętnie próbujesz ukryć, zwracając uwage i nieuczciwie eksponując
                    brak wybitnej teorii i stwarzając wrażenie, jakoby miałoby go to dyskwalifikować
                    w jakiś sposób.

Trzy: tekst, który podałem za przykład (kolejna manipulacja, że potrafiłem tylko
                    jeden...) niestety to nie są refleksje byłego ministra. Nie czytałeś, ale
                    opowiadasz głupoty jak widać. radzę komentować rzeczy, o których się coś wie,
                    inaczej się człowiek błaźni. Zachęcam do lektury. I innych książek też.
                    Przeczytasz, możemy podyskutować. Narazie dyskusja jest jałowa, bo brak w niej
                    podstaw merytorycznych. Co to za argument w ogóle: "wskaż mi wartościową
                    pozycję?" Wedle jakicj kryteriów? Wedle czyjego autorytetu ma być wartościowa i
                    dla kogo? Wartościowa w sensie teorii, praktyki, wartościowa w sensie formy czy
                    treści? Taka ogólnikowa dyskusja niestety nie ma sensu, co więcej brak mi
                    pewności czy wskazane ewentualnie pozycje czytałeś, bo przykładzie już mam
                    wąttpliwości, czy aby nie krytykujesz rzeczy, których nigdy nie miałeś nawet w
                    ręku. Wskaż konkretny tytuł i tezę stawianą przez autora, a później wskaż jej
                    słabość intelektualną czy merytoryczną. I będzie można rozmawiać. A takie
                    gadanie o dupie marynie do niczego nie prowadzi.

p.s druga pozycja na dobranoc, warta uwagi:
                    SOCJALIZM. KAPITALIZM. TRANSFORMACJA Szkice z przełomu epok
                    PWN

2)
                    • qfc Re: Moze inaczej: wskaz mi konkretna teorie, czy. 20.03.06, 21:35
                      Po pierwsze: nie umniejszam jego osoby ad hominem, tylko nie zgadzam sie z
                      prezentacja jego osoby jako geniusza. Ja sam o podatku liniowym mowilem juz w
                      1989 roku, kiedy byl realny do wprowadzenia. Balcerowiczowi to zajelo 10 lat, w
                      zamian za to zafundowal krajowi rujnujacy kontrakt informatyczny z Bull-em (czy
                      ktos ten idiotyzm jeszcze pamieta). I to nie ja bylem w 1989 roku taki madry,
                      tylko Balcerowicz taki durny. (to za Anthony Burgess)

Po drugie: z Sussex Univeristy to sie mniej wiecej zgodzilismy. Nie jest to z
                      pewnoscia Harward czy nawet LSE. Aix-en-Provence takze...

Po trzecie: na zachodzie - czy w USA - Greenspan nie jest traktowany nawet na
                      1% takiego boskiego wymiaru jak w Polsce Balcerowicz. Jest to po prostu
                      kompetentny bankier (a nie ekonomista - Nobla nie dostanie takze), ktory zrobil
                      dobra robote (przy pewnej ilosci szczecia i dobrze). Nie wyobrazam tez sobie
                      pyskowki Greenspana z kimkolwiek - juz na pewno nie z Izba Reprezentatow.

Po czwarte: pozycje, ktora podales na dobranoc potwierdzasz moje tezy.

Wbrew pozorom nie ma roznicy miedzy naszymi argumetami: tylko to co Ty, i
                      wileu, uznajesz - jak przynajmniej wyglada - za wybitne, dla mnie takie nie
                      jest. Ale widocznie zyjemy i pracujemy w innych srodowiskach, o innych
                      standardach.
                    • qfc Re: Moze inaczej: wskaz mi konkretna teorie, czy. 20.03.06, 21:38
                      W sensie poziomu jakosci Balcerowicza jako praktyka, mam dwa pytania:

1. Dlaczego Balcerowicz nie chcial wprowadzac podatku liniowego w 1989 roku gdy
                      bylo to najbardziej oczywiste rozwiazanie? (Dochodzenie 10 lat do tego wniosku,
                      gdy okolicznosci juz tak nie sprzyjaja jest po prostu dyskwalifikujace, bo
                      mowimy o rzeczach oczysiwstych.)

2. Skad Balcerowicz mial pomysl na schladzanie gospodarki w 1998 roku? Do
                      dzisiaj widac efekt tej glupawej akcji.
      • kurt2005 po prostu LUMPEN-GALBA 20.03.06, 12:21
      • doworaztuskiem GNIDA znowu ryczy. 20.03.06, 12:27
        Zamknąć gada za złodziejstw bankowe.
    • zimowa1 całe szczęście - mamy już dość przestępstw 20.03.06, 11:20
      Kraj potrzebuje odbudowy po rozkradaniu, niszczeniu i wykańczaniu ludzi.
      Mamy już dość mafii politycznych i ich przestępczych procedur.
      W KRAJU MUSI WREŚCIE ZAPANOWAĆ NORMALNOŚĆ I NORMALNE PRAWO.

BASTA ZE ZŁODZIEJAMI-PRZESTĘPCAMI-KLANAMI I BANDYTAMI POLITYCZNYMI !!!
      • pio41 Re: całe szczęście - mamy już dość przestępstw 20.03.06, 11:33
        Joziu, to piekne co piszesz, ale takie pojecia jak normalne prawo, normalonosc
        sa nieostre, if your understand what I mean, i niewiele znacza. Bo czy chcesz
        powiedziec, ze obecne prawo nie jest normalne? A jesli tak, to dlaczego i
        jakie - weglug Ciebie - jest normalne? Albo ze jest nienormalnie? Ja rozumiem,
        ze rozpierducha KAczynskich, przyrownujac nawet do najgorszego przed nimi
        rzadu - Millera, a zaraz za nim - Olszewskiego i Pawlaka - jest czyms, co
        wykracza poza norme. A wiec przywrocenie normalnosci wymaga odsuniecia od
        wladzy oszolomow Kaczynskich z banda. Co do zlodziei - nalezy ich zlapac i
        osadzic - w przeciwnym razie pozostaniemy na poziomie insynuacji, w ktorych tak
        dobrzy sa Kaczynscy.

A jezeli za zlodzieja uwazasz, Joziu, profesora Balcerowicza, to lepiej wracaj
        do swojej nory i nie dziel sie swoimi pogladami z ludzmi, bo trudno je uznac za
        inne niz ciezko kompromitujace.
      • klef Re: całe szczęście - mamy już dość przestępstw 20.03.06, 18:16
        i myslisz ze bedziesz miala lepiej z takim podejsciem do sprawy zawsze bedziesz
        miala biednie
    • jas Galba = PIS-owska kloaka 20.03.06, 11:26
      Niedobrze mi sie robi jak widze Twoj nick na portalu. Szermujesz opiniami,
      wypowiadasz sie na kazdy temat. Skoro nie podoba Ci sie GW oraz jej portal
      wyp..na stronki PIS-u. Tam Twoje miejsce. Sugeruje kmiocie zapisz sie do kluby
      PIS. Zostaniesz klecznikiem dla Lecha K. albo jego brata nieudacznika Jarka.
      Quasi znawca Polski sie znalazl.
      • simplex Re: Galba = PIS-owska kloaka 20.03.06, 11:46
        być może lumpen-galba o tym nie wie, bo jego kaczy móżdżek jest na to zbyt
        ograniczony, ale swoim fanatycznym oszołomstwem osiąga efekt odwrotny do
        zamierzonego - czyli jeszcze bardziej zniechceca do PiSu ludzi czytajacych jego
        pożal sie borze wypociny (czy też raczej wymiociny). Oby tak dalej galba! każdy
        kolejny wykwit twojego kaczego móżdźku na stronach gw przysparza pisuarom
        kolejnych przeciwników. Dobra robota!
        • simplex Re: Galba = PIS-owska kloaka - ERRATA 20.03.06, 11:53
          simplex napisał:
          > pożal sie borze wypociny
          >
          Wstręt do galby zaćmił mi umysł ;)
          chodziło o "pożal się boże wypociny" rzecz jasna.

Simplex
    • polski_francuz Dojrzalosc do demokracji 20.03.06, 11:31
      jest w tle walki politycznej w Polsce. I dobrze zostala zauwazona przez
      Balcerowicza. Demokracja, w sensie zachodnim, to wiernosc INSTYTUCJOM a nie
      ludziom i pradom polityki AKTUALNEJ.

I spoleczenstwo musi sie wykazac dojrzale w tej probie innego systemu, bardziej
      wodzowskiego, narzucanego przez PiS.

Kilakadziesiat lat temu Republika Weimarska tez zawiodla. Niemcy nie byli
      jeszcze gotowi na prawdziwa demokracje.

A Polacy?

PF
      • uchachany Możemy byc wierni nawet i instytucjom :-))... Pod 20.03.06, 13:44
        warunkiem, że posadzimy w nich tylko SWOICH ludzi!

polski_francuz napisał:

> jest w tle walki politycznej w Polsce. I dobrze zostala zauwazona przez
        > Balcerowicza. Demokracja, w sensie zachodnim, to wiernosc INSTYTUCJOM a nie
        > ludziom i pradom polityki AKTUALNEJ.
        >
        > I spoleczenstwo musi sie wykazac dojrzale w tej probie innego systemu,
        bardziej
        >
        > wodzowskiego, narzucanego przez PiS.
        >
        > Kilakadziesiat lat temu Republika Weimarska tez zawiodla. Niemcy nie byli
        > jeszcze gotowi na prawdziwa demokracje.
        >
        > A Polacy?
        >
        > PF

• jancior Zając prof. Balcerowicza 20.03.06, 11:32
      ;-)
      mazowsze.k-raj.com.pl/114281313051947.shtml
    • fritz.fritz KNB musi zostalc niezalezna, rowniez od NBP,ktory 20.03.06, 11:39
      rowniez podlega kontroli KNB.

W Polsce wybrano swojego czasu principialnie falszywe rozwiazanie. Niemieckie
      rozwiazanie moze byc swietna podkladka do polskiego modelu.

W niemieckiej KNB sa przedstawiciele NB, ale NB nie dziala w prozni prawnej,
      jak teraz NBP w Polsce, gdzie instytucja kontrolujaca rowniez NB ... jest
      wlansie kontrolowana przez NB. To jest wrecz nienormalny uklad.

W Niemczech Kontrola Bankowa nie podlega NBP tylko jest czescia admienistracji
      panstwowej, Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht.

W tej jednostce administracji panstwowej wazna role odgrywa niemiecki NB z
      powodu know how, ktory reprezentuje. To jest oczywiste. I na tym konczy sie
      jego rola.

Perwersyjna sytuacja taka jak w Polsce, gdzie szef NBP rusza na wojne z
      panstwem, w Niemczech wogole nie moze zaistniec.

Prawdopodobnie rozwiazania bazujace na tej wlasnie zasadzie, kontrolowany nie
      moze kontrolowac siebie samego, mozna znalezc w wielu panstwach, poniewaz jest
      zgodne ze zdrowym rozsadkiem.

Rzad Marcinkiewicza wprowadza dokladnie takie rozwiazanie. Nie wiem czy
      wzorowal sie na Niemcach, czy innym kraju, czy tez po prostu Marcinkiewicz,
      rzad, Gilowska kierowali sie wlasnie zdrowym rozsadkiem, dzieki Bogu.

Rozwiazanie to nie ma nic wspolnego z niezaleznoscia NBP, jak widzimy wlasnie
      na modelu... niemieckim!

P.S. Cala afera z notatka ABW rozpetal wiec Balcerowicz. Swietnie, naprawde
      swietnie. Wlasciwie jakie informacje mozna mu dostarczac? Z Supper Expresu czy
      z Faktow?
      • q_vw Re: KNB musi zostalc niezalezna, rowniez od NBP,k 20.03.06, 11:44
        Przestaw to na właściwe tory i będzie mowa o prawdzie. To PiS wyskoczył z
        wojenką przeciwko NBP i osobiście Leszkowi Balcerowiczowi. W Niemczech, na
        które się powołujesz jest tak, że jak jest problem czy sprawa, to kanclerz
        udaje się do szefa banku, a nie odwrotnie i to jest ta różnica...
        • fritz.fritz Re: KNB musi zostalc niezalezna, rowniez od NBP,k 20.03.06, 17:43
        • fritz.fritz Re: KNB musi zostalc niezalezna, rowniez od NBP,k 20.03.06, 17:48
          q_vw napisał:

> Przestaw to na właściwe tory i będzie mowa o prawdzie. To PiS wyskoczył z
          > wojenką przeciwko NBP i osobiście Leszkowi Balcerowiczowi. W Niemczech, na
          > które się powołujesz jest tak, że jak jest problem czy sprawa, to kanclerz
          > udaje się do szefa banku, a nie odwrotnie i to jest ta różnica...

Nie, kanclerz nigdzie sie nie udaje, tylko ma urzad w administracji, a wiec
          przy rzadzie, ktory zajmuje sie tymi sprawami.
          W urzedzie jest oczywiscie NB reprezentowany.

Ten urzadowi, a wiec nadzorowi bankowemu, podlegaja w sensie prawnym wszystkie
          instytuty niemieckie, ale NB w podejmowaniu decyzji dotyczacych kompetencji
          tylko NB jest zalezny niezalezny od rzadu.

To jest dokladnie ta zasadnicza roznica w porownaniu z Polska. W Polsce jest
          nienormalna sytuacja.

Ten podzila kompetencji, jak napisalem, jest nie tylko w Niemczech ale chyba we
          wszystkich krajach, realizowany w rozny sposob, poza .... Polska.

Rzad Marcinkiewicza stara sie ta anomalie "terenowa" skorygowac.

• aby KNB i banki centralne w krajach EU; Paradowska 20.03.06, 14:12
        Obowiązujące prawo traktatowe i statuty nie dają EBC żadnych istotnych uprawnień
        (poza funkcją doradczą) związanych z organizacją kontroli bankowej.
        Dlatego nawet w krajach eurolandu nie ma jednolitego, obowiazującego wzoru. W
        jednych (np. we Francji, Belgii, Austrii, Irlandii) instytucja nadzoru bankowego
        (wzgl. nadzoru nad systemem finansowym) jest oddzielona od banku centralnego, w
        innych jest podporządkowana bankowi centralnemu. W Niemczech Bundesbank
        współuczesticzy w nadzorze bankowym w ramach administracji państwowej,
        Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin), tak jak opisał to wyżej
        fritz.fritz.

Ubolewam, że pani Paradowska nie zechciała sprawdzić tego bardzo istotnego faktu
        przygotowując się do wywiadu; lub, gorzej (bo w przeciwieństwie do większości
        innych dziennikarzy w Tok FM do swojej porannej audycji przychodzi
        przygotowana), uznała za stosowne nie wspominać o tym, by nie wprawić w
        zakłopotanie swego, otoczonego kultem jednostki, rozmówcę.
      • marszal80 Re: KNB musi zostalc niezalezna, rowniez od NBP,k 20.03.06, 16:00
        nie powoluj sie na boga piszac o polityce bo popelniasz bluznierstwo !!!
        co do notatki abw w tak krytycznym momencie dlaczego ani hanna gronkiewicz walc
        oraz obecny przezes nbp nie otrzymywali podobnych wczesniej, czy momen - pare
        godzine przed podjeciem decyzji o przyznaniu prawa do dysponowania glosu z akcji
        ktore juz wlosi posiadaja - nie jest tworzeniem atmoswery zastraszania, bo
        przeciez to nie balcerowicz wysyla te notatki lecz abw za oczywistym
        przyzwoleniem "ministra koordynatora",
        a co do instytucji bedacej poza wszelka kontrola jest to oczywista nieprawda,
        sejm moze powolywac odpowiednie komisje ktore nie maja uprawnien sledczych oraz
        kontrole nad nbp sprawwiana jest poprzez najwyzsza izbe kontroli

• 93sw Stuknijcie sie w glowe... 20.03.06, 16:08
          stuknijcie sie w glowe! Wy co ledwo skonczywszy podstawowa szkole lub (ale to
          nie liczni) szkole srednia wypowiadacie sie na tematy prawne gospodarcze itd.
          Jezeli pan Balcerowicz z jakis dziwnych przekonan nie zasluguje wg was na
          szacunek i uznanie to podajcie argumenty merytoryczne a nie hasla co wasi
          polityczni idole wymyslili, i moze zastanowcie sie czy powinniscie tak gadac
          bezsensu...otoz Pan Balcerowicz sprawil moi drodzy ze mozecie pojechac do
          hipermarketu i se kupic kielbasy albo po oszczedzaniu przez cale zycie mozecie
          se kupic uzywanego lanosa...moze zajmijcie sie sadzeniem marchwi?...a od Pana
          Balcerowicza oddalcie sie...
          • fritz.fritz Re: Stuknijcie sie w glowe... 20.03.06, 18:03
            93sw napisała:

> stuknijcie sie w glowe! Wy co ledwo skonczywszy podstawowa szkole lub (ale to
            > nie liczni) szkole srednia wypowiadacie sie na tematy prawne gospodarcze itd.
            > Jezeli pan Balcerowicz z jakis dziwnych przekonan nie zasluguje wg was na
            > szacunek i uznanie to podajcie argumenty merytoryczne a nie hasla co wasi
            > polityczni idole wymyslili, i moze zastanowcie sie czy powinniscie tak gadac
            > bezsensu...otoz Pan Balcerowicz sprawil moi drodzy ze mozecie pojechac do
            > hipermarketu i se kupic kielbasy albo po oszczedzaniu przez cale zycie
            mozecie se kupic uzywanego lanosa...moze zajmijcie sie sadzeniem marchwi?...a
            od Pana Balcerowicza oddalcie sie...

.... a to ze pan Balcerowicz mogl tyle rzeczy zrobic zawdzieczamy panu
            Walesie, a wiec oddalcie sie od pana Walesy.

Tylko ze przy calym szacunku dla pana Walesy i jego zaslug w przeszlosci panu
            Walesie zaczala szajba odbijac co jest faktem bezprzecznym.

Dokladnie tak samo wyglada sytuacja z Balcerowiczem, ktory zaistnial dzieki
            panu Walesie: pomimo zaslug w przeszlosci... teraz mu szajba odbija.

• fritz.fritz Re: KNB musi zostalc niezalezna, rowniez od NBP,k 20.03.06, 18:00
          marszal80 napisał:

> nie powoluj sie na boga piszac o polityce bo popelniasz bluznierstwo !!!
          > co do notatki abw w tak krytycznym momencie dlaczego ani hanna gronkiewicz
          walc oraz obecny przezes nbp nie otrzymywali podobnych wczesniej, czy momen -
          pare godzine przed podjeciem decyzji o przyznaniu prawa do dysponowania glosu
          z akcj i ktore juz wlosi posiadaja - nie jest tworzeniem atmoswery
          zastraszania, bo przeciez to nie balcerowicz wysyla te notatki lecz abw za
          oczywistym przyzwoleniem "ministra koordynatora",

Notatka ta ze slow Marcinkiewicza byla dalej przeslana informacja. Co do czasow
          HWG, jak widac obecny premier dba o to, zeby odpowiednie miejsca byly
          informowane automatycznie, zakladajac, ze otrzymuajacy korespodencje sa
          odpowiedzialnymi ludzmi. Zdaje sie, zo od teraz Marcinkiwiecz bedzie musial sie
          zastanawiac, "nie tej informacji Balcerowicz nie dostanie, za prosta, albo zbyt
          wazna dla panstwa".

> a co do instytucji bedacej poza wszelka kontrola jest to oczywista nieprawda,
          > sejm moze powolywac odpowiednie komisje ktore nie maja uprawnien sledczych
          oraz kontrole nad nbp sprawwiana jest poprzez najwyzsza izbe kontroli

Wlasnie stwierdziles ze jest poza kontrola. Powolanie komisji jest wtedy
          koniecznie jezeli normalne srodki przestaly funkcjonowac, rzeczy znalazly sie
          pozs kontrola.

KNB jest normalna instytucja majaca zalatwiac swoje zadania w sposob normalny,
          tzn. sie nadzorowac wszystkie instytutu finansowe w Polsce wlacznie z NBP!!!

Teraz NBP dziala poza prawem albo inaczej, dziala zgodnie z wlasnym prawem i to
          jest perwersyjne.

• messi1 zapewne to maiał być prowokacja... 20.03.06, 11:49
      ale prowokować też trzeba umieć. nie jesteś kurskim i miast prowokacji mamy
      przykład zwykłego chamstwa, na które zresztą zdobyłeś się tylko i wyłącznie z
      powodu anonimowości którą daje internet. jesteś małym, podłym i głupim
      człowieczkiem, zapewne spotykają cię w życiu same nieszczęścia (i dobrze) co
      jest powodem tej zapiekłej wściekłości na człowieka, który zrobił coś za nic,