Dodaj do ulubionych

W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Korei

24.03.06, 07:05
myślałam że juz nic nie jest mnie w stanie zaskoczyć w Polsce pod
nazwą "pieniądz nie smierdzi" ale myliłam sie. To hanba !!! Mamy rządy od
wielu lat przyzwalające na wszelką podłość. I nadal nic się nie zmienia -
nie, zmieniają sie osoby na stołkach - choć nic z tego nie wynika.
Obserwuj wątek
    • kalinowski11 Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 07:13
      Ciekawe czy firmy "Selene" nie założył Koreańczyk ?
      • piekielnica1 Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 08:05
        Odpowiadasz na :
        kalinowski11 napisał:

> Ciekawe czy firmy "Selene" nie założył Koreańczyk ?

Masz zLudzenia?
        Tę firmę założył zapobiegliwy i obrotny polaczek.

• baby1 Ech ta "kolebka", a i Lechu za gruby żeby przez 24.03.06, 08:33
          płot przeskoczyć. A może mi ktoś da kontakt z tą firmą co pośredniczy w
          zatrudnianiu Koreańczyków, co to jeden pracuje za pięciu Polaków. Też chciałbym
          takich zatrudnić.
          • rozowy.olek Wyborcza woda z mózgu 24.03.06, 08:59
            Gazeta dawno juz nie wytropiła żadnego przejawu niewolnictwa więc Korańczycy
            spadli jak z nieba. Zarabiają tu pewnie ze 200 dolarów, ale dla ich rodzin w
            Korei Północnej to niewyobrażalny majątek, podobnie jak dla nas w stanie
            wojennym. Dla Stoczni to obniżenie kosztów pracy, co liberalna Wyborcza
            postuluje przecież od zawsze. Mozna oczywiście wyrzucić ich z poworotem do
            Korei, niech tam głodują, byle nie na nszych oczach, a my tymczasem kwitujemy
            sobie zwycięstwo w walce z niewolnictwem. A tymczasem prawdziwe niewolnictwo
            spokojnie kwitnie sobie dalej, Ukrainki przwożone w konwojach przez Polskę nadal
            sprzedawane są do burdeli u nas i Niemczech, ale co to Wyborczą obchodzi - mamy
            swobodę obyczajów. Rózne NGO walczące o prawa kobiet mogą sobie apelować i
            apelować, ale głową muru nie przebiją.
            • grakra8 Re: Wyborcza woda z mózgu 24.03.06, 09:39
              Mylisz się , myśląc że koreańscy spawacze dostają swoje zarobione pieniądze i
              wspierają swoje rodziny. Rzecz w tym , że po wypłatę wszystkich spawaczy
              przyjeżdża gość czarną limuzyną.W Czechach kobiety Koreańskie też nie
              dostawały wypłaty do ręki - te pieniądze otrzymuje rząd Północnokoreański.
              • ohmygoodnes I tym sie wlasnie rozni... 24.03.06, 12:54
                dobre dziennikarstwo od partactwa.

Temat swietny!! Bomba, chyba nikt sie czegos takiego nie spodziewal. Jakby mi
                sie trafil taki temat, to postaralbym sie zeby wszyscy o tym mowili,
                poswiecilbym nawet miesiac na to zeby sie CZEGOKOLWIEK dowiedziec.

Ale dziennikarz ograniczyl sie do odwiedzenia firmy, ktora nie istnieje i dwoch
                rozmowami z osobami ktore nic nie mialy do powiedzenia. Tylko wypowiedz nadzorcy
                byla wartosciowa.

Wyobrazam sobie rozmowe w redakcji DOBREJ gazety.

"Masz tu temat, niewolnicy w stoczni, jedz i sie dowiedz o co chodzi. Zrob z
                tego prawdziwy news."

a dziennikarz wraca nastepnego dnia

"szefie, no ja wiem ze teamt ciekawy, ale nic nie udalo mi sie dowiedziec, mam
                kilka rozmow, ale tej firmy nie moge znalezc... chyba nie istnieje..."

I wiecie co? to bylby ostatni dzien w pracy tego dziennikarza.
              • rozowy.olek Re: Wyborcza woda z mózgu 24.03.06, 14:11
                grakra8 napisała:

> Mylisz się , myśląc że koreańscy spawacze dostają swoje zarobione pieniądze i
                > wspierają swoje rodziny. Rzecz w tym , że po wypłatę wszystkich spawaczy
                > przyjeżdża gość czarną limuzyną.

Rozumiem, że znasz tego gościa w czarnej limuzynie i on ci opowiedział to
                wssystko, czego nie zdołały dowiedzieć się dziennikarskie gwiazdy Gazety. :) Ty
                nawet rozrywkowa jesteś w tym swoim oburzeniu.
            • antykagan [...] 24.03.06, 10:29
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • guarnieri Re: Wyborcza woda z mózgu 24.03.06, 13:22
                ciekawi mnie co robi moderator.Rozumiem,że można być poirytowanym głupotą ale
                takie słowa???Rynsztok,miły panie z którego pan pochodzi powinien zostać
                zasypany i zdezynfekowany.
                Ja też uważam,że post na który odpisjesz jest z gatunku tych jakie by pisali
                hitlerowcy na temat Oświęcimia,ale to nie znaczy że można tak bluzgać.Wydaje się
                że delikatna sugestia na temat bliskiego pokrewieństwa rodziców tej
                osoby,których powinno się uśpic z całym miotem byłaby właściwsza.Nerwy na
                wodzy,proponuję.
              • rozowy.olek Wyborcza woda z mózgu 24.03.06, 14:23
                antykagan napisał:

> Ty parszywy lewacki bydlaku. Chetnie bym ciebie gnoju wysłał do komunistycznego
                >
                > raju w Korei. Myslisz ścierwojadzie, że ci niewolnicy dostają choć jednego
                > centa? Pracują niewolniczo za darmo szantażowani zagłada rodzin. Az sie wierzyc
                >
                > nie chce, że w Polsce są takie bydlaki jak ty i piszą takie bzdury. Ty bezmózgu
                >
                > porównujesz pracujących kiedyś na zachodzie Polaków do tych biednych
                > niewolników? Po prostu słów brakuje.. chyba, że jesteś agantem tego bandyty kim
                >
                > dzong coś tam.

Tak jestem special agent 008 drogiego przywódcy Kim-Dzong-Ila, syna Kim-Ir-Sena,
                i od dziś musisz na siebie uważać. Mamy długie ręce, a jestesmy wszędzie :)
                • viking2 Re: Wyborcza woda z mózgu 25.03.06, 01:32
                  rozowy.olek napisał:
                  Mamy długie ręce, a jestesmy wszędzie :)

Malpa tez ma dlugie rece. I tez sa wszedzie....
            • wilmor1 rozowy.olek.. masz z tego działke? 24.03.06, 10:48
              czego ty bronisz, palancie?.. GW o tym napisała, to żle?..wszystkiemu co złe w
              Polsce, winna jest GW?.. to gazeta powinna zajmować sie wszystkimi patologiami
              w naszym kraju?.. coś ci we łbie popieprzyło!
              • rozowy.olek Re: rozowy.olek.. masz z tego działke? 24.03.06, 15:06
                wilmor1 napisał:

> czego ty bronisz, palancie?.. GW o tym napisała, to żle?..wszystkiemu co złe w
                >
                > Polsce, winna jest GW?.. to gazeta powinna zajmować sie wszystkimi patologiami
                > w naszym kraju?.. coś ci we łbie popieprzyło!

Wystarczy jak nie będzie patologii wspierała, to byłoby niemało.
            • olias różowy olek ... no tak 24.03.06, 13:15
              co innego można oczekiwać od części rowerowej?
              • rozowy.olek Re: różowy olek ... no tak 24.03.06, 15:20

Trafiasz kulą w stopę. Boli? Moim nikiem wspieram Aleksandra Kwasniewskiego,
                kiedyś czerwonego, dziś różowego, a jutro? Może czarnego, kto wie? Nie chcę aby
                naród zapomniał o jego wkładzie w tworzenie jedności polityczno-moralnej narodu
                w trudnych warunkach transformacji ustrojowej, kiedy obszary ubóstwa poszerzyły
                się do granic trudnych do zaakceptowania w państwie europejskim. Czasem jestem
                surowy, przyznaję, ale pochlebców to on w swoim otoczeniu ma nadamiar.
                • dupa_pawiana RÓŻOWY OLEK = prostak i skur..syn! 24.03.06, 21:08
                  ULTRAKATOLICKIM SZMATOM MÓWIMY NIE! PRAWICOWE GNIDY DO RYNSZTOKA!!!
            • zuzanka101 Re: Wyborcza woda z mózgu 25.03.06, 04:25
              Różowy Olek nie pień się na Gazetę. Jak myślisz co łatwiej wykryć? Koreańczyków
              w stoczni czy przemyt kobiet do burdeli. Jak już mówisz o zniewoleniu kobiet to
              dodaj co w tej mierze robią nasi klerykałowie. Jak postrzegają kobiety. Dla nich
              kobiety to istoty brudne. Są tylko do rodzenia, nieważne co z tego będzie ale
              życie poczęte ma trwać za wszelką cenę. Jedną, co sama będąc chora a poczęte
              urodziła za świętą uznali. Czy kobieta ma być maszyną do rodzenia? Czy dość
              powszechnie panująca moda na tłuczenie kobiet przez panów w domach, to nie jest
              forma zniewolenia?
          • jan.grz Re: Ech ta "kolebka", a i Lechu za gruby żeby prz 24.03.06, 15:01
            Pewnie tez nalezysz do tego samego typu drani, co tak traktuja i wyzyskuja
            ludzi. Cala ta historia o ile jest w pelni prawdziwa, to hanba. Ostro
            krytykujemy rezim w Korei Polnocnej, ale z drugiej strony ktos z nas Polakow
            wspolpracuje z nimi.
        • d_arek_d Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 09:39
          piekielnica1 napisała:

> Odpowiadasz na :
          > kalinowski11 napisał:
          >
          > > Ciekawe czy firmy "Selene" nie założył Koreańczyk ?
          >
          > Masz zLudzenia?
          > Tę firmę założył zapobiegliwy i obrotny polaczek.

No właśnie. Jeżeli ktoś z Was, forumowicze Kochani, ma:

1. Dojścia w jakiejś większej firmie, w której można zamelinować z minimalnym
          ryzykiem wykrycia obywateli KRLD.
          2. Etykę na poziomie żuka gnojarka (informacja dla Moderatora: taki żuk
          naprawdę istnieje - para jego przestawicieli jest nawet słynnymi aktorami i
          występują w serialu o pszczółce Mai, więc w razie wątpliwości bardzo proszę
          upewnić się zanim wykasuje Pan(i) mój post).

Spełniający powyższe dwa warunki (jestem pewien, że w kraju mamy takich na
          pęczki - wystarczy obejrzeć transmisję z Wysokiej Izby) w celu zapewnienia
          sobie i swoim dostatniej przyszłości mogą w każdej chwili skontaktować się z
          odpowiednimi służbami pod adresem:

Ambasada Koreańskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej
          ul. Bobrowiecka 1 A
          00-728 Warszawa
          tel. 840 58 13; fax 840 57 10
          e-mail: dprkemb_pl@hotmail.com

Kontaktować się proszę z sekcją współpracy gospodarczej. Dobranoc.
    • untochables Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 07:13
      i to sie dzieje w Stoczni Gdańskiej w miejscu gdzie powstała Solidarność
      • brabuss Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 10:58
        PIĘKNE ZDJĘCIA,DZIĘKI,ŻE MOGŁAM JE DZIEKI TOBIE ZOBACZYĆ...,
        SZKODA TYLKO,ŻE LUDZIE SMUTNI
    • tekameka nic nowego - w Polsce pracują Polscy niewolnicy 24.03.06, 07:14
      też po kilkanaście godzin i za marne pieniądze. O nadliczbówkach nie ma mowy -
      (sprawa Biedronki chociażby), a zarobki marne - w granicach minimum sosjalnego/
      Dobrze zarabiaja tylko ich nadzorcy, a rewelacyjnie nadzorcy nadzorców.
      • konread Re: nic nowego - w Polsce pracują Polscy niewolni 24.03.06, 10:06
        Jeszcze warto dodać, że jak wspomnisz o "kodeksie pracy" to smiechem Ciebie
        zabiją. To też pokazuje jak u nas działa inspekcja pracy i inne organy, na które
        wszyscy utrzymujemy. Zaś kiedy ujżą światło dzienne to, zazwyczaj za sprawą mediów.
    • loader Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 07:19
      No i wyszło szydło z wora! Polska, wielki kraj, ha ha zatrudniamy niwolników z
      reżimowych państw! Hańba!!! Kaczyński, gdzie jesteś?
    • gemin9 Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy 24.03.06, 07:20
      Hańbą jest, że świat pozwala na istnienie takiego reżimu jak
      północnokoreański... Akurat to, że paru Koreańczyków mogło wyrwać się z tego
      obozu koncentracyjnego na świat, i zobaczyć inną cywilizację, to chyba nie jest
      w tym wszystkim najgorsze. Poza tym, czy władze polskie nie mają obowiązku
      kontrolować czy przestrzegane są prawa pracy, nawet jeśli chodzi o prawa
      cudzoziemców? Chyba tak, więc jakiemuś najgorszemu wyzyskowi można tutaj
      zapobiec...
      • hellk Hańbą jest że Polska uznaje KRLD, a Tajwanu nie. 24.03.06, 07:23
        .
      • szopen_cn Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy 24.03.06, 07:28
        Czy to ja czegos nie doczytalem czy w artykole nie jest napisane na jakiej
        podstawie wyciagane sa wnioski, ze to sa niewolnicy do takiej pracy zmuszani???

Troche w pamieci grzebiac przypominaja sie sytuacje z czasow dawniejszych kiedy
        i Polacy pracowali na kontraktach po rozmaitych krajach typu Irak, Yemen, Indie
        itd (w przemysle naftowym na przyklad, jak na Polskie waronki zarabiali bardzo
        duzo) i chyba nikt sie za niewolnika nie uwazal.
        • piekielnica1 Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy 24.03.06, 08:08
          czyżby to ty jesteś właścicielem taj spółki?
          • szopen_cn Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy 24.03.06, 08:21
            > czyżby to ty jesteś właścicielem taj spółki?

Nie jestem.

Oprocz bycia spawaczem nie mam z ta sprawa nic wspolnego.

Zdarzylo mi sie kiedys pracowac ze spawaczami z Korei Polnocnej.
            Nie w Polsce.

Goscie pracowali na kontrakcie w Chinach i robili to bo mieli za to swietnie
            placone. A zaden sie nie wychyla bo nie chce takiej mozliwosci zarobku stracic.

Dokladnie tak samo jak bylo w latach 70 czy 80 w Pl.
            • moroux Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy 24.03.06, 08:33
              Co nie zmienia faktu, że w Polsce obowiązuje 40-sto godzinny tydzień pracy. I w
              jaki sposób wytłumaczysz fakt, że ich rodziny sa zakładnikami reżimu?

--
              Społeczeństwo Blog
              • rozowy.olek Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy 24.03.06, 09:07
                moroux napisał:

> Co nie zmienia faktu, że w Polsce obowiązuje 40-sto godzinny tydzień pracy. I w
                > jaki sposób wytłumaczysz fakt, że ich rodziny sa zakładnikami reżimu?
                >
                Sorry, ale są jakies granice skretynienia. To jest Korea Północna nie
                Południowa. Kraj w 100 proc. komunistyczny, jak Kuba. W kraju komunistycznym
                wszyscy są zakładnikami. Mąz dostaje paszport to żona go nie dostaje, żeby razem
                nie zwiali. Ale czy to oznacza, że jak ktoś wyjedzie z takiego kraju, choćby na
                poł roku do pracy, to jest żle? Nie tylko dla niego to dobrze. Natychmiast staje
                się wrogiem reżimu, ma oczy i widzi. Jeśli los Koreańczyków z połnocy nie jest
                nam obojetny to powinismy robić wszystko, aby jak najwięcej ludzi stamtąd
                wyjeżdżało, choćby na chwilę.
              • scibor3 Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy 24.03.06, 12:12
                > Co nie zmienia faktu, że w Polsce obowiązuje 40-sto godzinny tydzień pracy.

Chyba żyjemy w dwóch innych Polskach. W tej której ja żyję taki limit nie
                obowiązuje, pracodawcy mogą bezkarnie nie wypłacać pensji... można tak długo.
                Może zasnąłeś w PRL i obudziłeś się dopiero dzisiaj?
                > I w
                > jaki sposób wytłumaczysz fakt, że ich rodziny sa zakładnikami reżimu?

A masz jakiś na to dowód, oprócz sugestii GW i własnych rojeń?
        • jjr44 nie doczytałeś :-) 25.03.06, 08:07
          No nie doczytałeś ale nie martw sie. Podobno 70% Polaków nie rozumie tego co
          czyta a wśród osób z wykształceniem wyższym ten odsetek wynosi ok 18%. Ci
          biedni ludzie składają literki w sylaby, sylaby w słowa, słowa w zdania ale już
          zdań nie rozumieją.
          dla nich (dla was?) właśnie są tabloidy. Skocz do kiosku po Fakt i tam będzie
          kawa na ławe. Obrazek + podpis.
          Przyszłośc jest taka, że GW upadnie ND będzie musiał miec wiecej obrazków.
          Miłego dnia :-)
      • zigzaur Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy 24.03.06, 07:29
        Mylisz się.
        Na terytorium Polski obowiązuje polskie prawo pracy. Nawet jeśli pracownik jest
        obywatelem obcym i jest zatrudniony w zagranicznej firmie. Zresztą podobnie jest
        w innych krajach.
        • rozowy.olek Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy 24.03.06, 09:08
          zigzaur napisał:

> Mylisz się.
          > Na terytorium Polski obowiązuje polskie prawo pracy. Nawet jeśli pracownik jest
          > obywatelem obcym i jest zatrudniony w zagranicznej firmie. Zresztą podobnie jes
          > t
          > w innych krajac

Chcesz powiedzieć, że nie można mieć w Polsce nadgodzin?
          • zigzaur Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy 24.03.06, 15:31
            Godziny nadliczbowe są także uregulowane polskim prawem.
      • wanda43 Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy 24.03.06, 08:41
        Rząd,ktory pozwala,aby tak ogromna rzesza wlasnych obywateli zyla w nędzy i
        pracowala za nedzne ochlapy jak niewolnicy, nie będzie przejmowac sie jakimis
        tam Koreanczykami.
        • g_m11 Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy 24.03.06, 08:58
          Jezeli żyją w nędzy to dlaczego trzeba sprowadzac Koreańczyków i Ukraińców do
          spawania pewnie nie tylko statków a niedługo także do budowy domów?
      • kielcik Hanba jest powszechnosc tego typu praktyk ! 24.03.06, 11:08
        Ile bogatych swiatowych koncernow (szczycacych sie certyfikatami jakosci !) w
        ten sposob zarabia na niewolniczej pracy wiezniow politycznych w Chinach, Korei
        PN i innych rezimach ? Wystarczy podjac wspolprace na zasadach podwykonawstwa z
        roznymi spolkami-krzak wykorzystujacymi niewolnikow, zeby miec "czyste"
        sumienie ! To jest najwieksza hanba ! Mowilo sie, ze umoczony w tym procederze
        jest Mattel (lalki Barbie), Calvin Klein i inne renomowane marki. A luksusowe
        dywany z Bliskiego Wschodu, wyrabiane przez male dzieci ? Nie miejmy zludzen,
        jesli jakies produkty sa bardzo tanie, to znaczy ze ktos - na jakim etapie ich
        produkcji lub dystrybucji - pracuje za grosze. Patrz przyklad Biedronki i
        innych hipermarketow. Od dawna je bojkotuje. Nawiasem mowiac, cala ta moda na
        certyfikaty jakosci, to hipokryzja, bicie piany i nabijanie kieszeni
        konsultantom. Nawet bez uciekania sie do tak drastycznych przykladow pracy
        niewolniczej "podwykonawcow", wiele firm i instytucji oszczedza na "stazystach"
        i innych "umowach o dzielo", byle by nie placic im odpowiednich wynagrodzen a
        wykorzystac do maksimum.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl HAŃBA!!! 24.03.06, 07:23

Nie mam słów.

Skandal.

Hańba.

• rozowy.olek Re: HAŃBA!!! 24.03.06, 09:10
        anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

>
        >
        > Nie mam słów.
        >
        >
        >
        > Skandal.
        >
        >
        >
        > Hańba.

"Gdzy rozum śpi budzą się upiory".
    • zigzaur To się nazywało za komuny "na kontrakcie" 24.03.06, 07:27
      Ciekawa jest umiejętność zapalenia papierosa bez odrywania rąk od uchwytu
      elektrody.

A może nauczą się strajkowania? Czyż jest lepsze miejsce?

Ten Lenin to jednak był sprytny. Określenie "masy pracujące" to był strzał w
      dziesiątkę.
    • wariant_b W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Korei 24.03.06, 07:31
      Widać właściciele stoczni - Solidarni z Narodem Koreańskim.
    • ja_iris Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 07:32
      Ręce opadają!BOże TY to widzisz i nie grzmisz???Ciekawe co na to Minister
      Ziobro?Czy nie pora zając się wreszcie wyzyskiem pracowników i to bez w zględu
      na kolor skóry i pochodzenie bo większość pracowników jest w Polsce
      wykorzystywana!!Pracownik nie ma żadnych praw !Inspekcja Pracy w Polsce to
      fikcja.Wypadałoby żeby Pan Wałęsa znowu przeskoczył mur stoczni tylko teraz
      może w odwrotnym kierunku!
    • mal49 Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 07:34
      Gdzie się podział etos Stoczni? Granda!!!
    • hatteras P R A ? A C I E Jankowski !!!! 24.03.06, 08:00
      I ty Lechu Wa?eso- pomozcie tym ludzim.Tylko bez polityki!!!
      • hatteras Re: P R A ? A C I E Jankowski !!!! 24.03.06, 08:08
        Pra?acie Jankowski mozesz w koncu cos dobrego zrobic.Przynajmniej ubrac tych
        ludzi,nakarmic, otoczyc opieka medyczna.Mozesz sie teraz wykazac kim jestes
        naprawde!
        Albo akt mi?osci blizniego ,albo szopki w g?owie-wybor zalezy od ciebie.
        • zuzanka101 Re: P R A ? A C I E Jankowski !!!! 25.03.06, 04:55
          hatteras napisała:

> Pra?acie Jankowski mozesz w koncu cos dobrego zrobic.Przynajmniej ubrac tych
          > ludzi,nakarmic, otoczyc opieka medyczna.Mozesz sie teraz wykazac kim jestes
          > naprawde!
          > Albo akt mi?osci blizniego ,albo szopki w g?owie-wybor zalezy od ciebie.

Zdrowo Cię pogięło. Do kogo ten apel. To jeden z lepszych kombinatorów on sam by
          tych koreańców wykorzystał. Może nie wiesz, ale najgorsza robota jest u czarnych
          . Ci potrafią jak mało kto wydymać robotników. Najchętniej zatrudniali by ludzi
          za słowo boże.
      • rom48 To jest wizja stoczni Ojdyra i radia Ma Ryja 24.03.06, 09:08

• artnow Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 08:02
      Przeciez to jakaś paranoja - jak można do czegoś takiego dopuścić ???
    • asienka32 A Solidarność stoczniowców ma się dobrze :( 24.03.06, 08:03
    • spike20 Dziwic sie, ze Amerykanie chca ich "wyzwolic"... 24.03.06, 08:04
      Bedzie tam mozna urzadzic lepszy oboz pracy niz w Chinach.
    • konopkadk2 Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 08:08
      Mam nadzieje i w to wierze, że GAZETA to wszystko będzie pilotować, nie
      zapomnijcie o Tych Koreańczykach - WSTYD i HAŃBA!
    • grakra8 Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 08:15
      O obozach pracy dla Koreanek w Czechach czytałam dość dawno.Czemu milczą
      pacyfiści, lewacy i ci wszyscy, którzy walczą o prawa człowieka (!) dla
      muzułmańskich terrorystów? Jak nie można dokopać Ameryce to nie warto się
      odzywać?A co, nie chcecie urazić krytyką bliskiego sercu reżimu
      komunistycznego!?
      • zuzanka101 Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 25.03.06, 05:11
        grakra8 napisała:

> O obozach pracy dla Koreanek w Czechach czytałam dość dawno.Czemu milczą
        > pacyfiści, lewacy i ci wszyscy, którzy walczą o prawa człowieka (!) dla
        > muzułmańskich terrorystów? Jak nie można dokopać Ameryce to nie warto się
        > odzywać?A co, nie chcecie urazić krytyką bliskiego sercu reżimu
        > komunistycznego!?
        Zrobię Ci przyjemność i powiem, że najlepsi w tworzeniu niewolniczej pracy nie
        byli komuniści. Palmę pierwszeństwa mają amerykańcy. Poczytaj historię USA.
        Dowiedz się jak zdobywano dziki zachód, jak budowano kolej, kto pracował na
        plantacjach. To było nowoczesne niewolnictwo. Dzisiaj jest jeszcze
        nowocześniejsze. Produkcja przenoszona jest na wschód gdzie można łatwiej
        wykorzystać pracę niewolniczą. Polska, Czechy dla USA to też wschód. Jak tak
        kochasz USA to droga wolna. Ale czy będą Cię chcieli. Polacy u nich mają niskie
        notowania, na poziomie półmatołów. Nie chrzań na przyszłość.
    • kbamm To tylko Inkubator Przedsiębiorczości Lewiatana 24.03.06, 08:27
      • el_p Re: To tylko Inkubator Przedsiębiorczości Lewiata 24.03.06, 08:42
        Wszystko sie juz ladnie ukladalo w tym tekscie, ale nie znalazlem wytlumaczenia,
        na jakiej podstawie autor uwaza, ze rodziny tych osob sa zakladnikami??
    • alex-alexander Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 08:44
      Polacy tez sa we wlasnym kraju mniej lub wiecej niewolnikami. Polskie Prawo
      Pracy jest jednym z najgorszych w Europie. Ale pomijam ten temat. Polski
      brygadzista powiedzial: "1 Koreanczyk jest wart 5 Polakow". Nic dodac, nic ujac.
      Polnische Wirtschaft.
    • g_m11 Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 08:46
      To nie wstyd i hańba. Oni po prostu przychodza do pracy a nie na spotkanie
      towarzyskie.Nie tylko ,że są pewnie tańsi to duzo wydajniejsi. Podobnie mysle
      Polacy pracujacy w UE są przykładem dla zgnusniałych tubylców
      • ambl Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 08:54
        gazeta znowu swoje Jacy niewolnicy?Ot przyjechali pracowac i to wszystko a że
        pochodzą z takiego a nie innego kraju to nie ich wina.A co do tego wszystkiego
        ma Kaczyński to nie rozumiem
        • antykagan Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 10:39
          ambl napisała:

> gazeta znowu swoje Jacy niewolnicy?Ot przyjechali pracowac i to wszystko a że
          > pochodzą z takiego a nie innego kraju to nie ich wina.A co do tego wszystkiego
          > ma Kaczyński to nie rozumiem

Ty bezmózgu lewacki. Najpierw dowiedz się czegokolwiek o KRLD, a potem wylewaj
          swoje wypociny na forum.
    • steku Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 08:48
      ach jak solidarnie pracuja koreanczycy! jarus pewnie peka z dumy. on tez by
      chcial dla nas takiej solidarnosci. 16 godzin spawania bez przerwy na zapalenie
      papierosa. a nie tylko dziewczynki i piwo
    • grechu-1skc Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 08:57
      Wejdźie na stronę www.korea-dpr.com/
      Jest podstrona po polsku.
      Tragedia.
      • untochables Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 09:05
        odrazu lepiej tak

www.krld.pl/

a tu można o KRLD podyskutować

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29184
    • parob ta sama sytuacja jak w Czechach. 24.03.06, 09:35
      z drugiej strony, jesli dzieki temu żyje się ich rodzinom lepiej bo wiecej zarabiają?Rozumiem że kolebka solidarności itd. ale co? jak ich usuną z zakladu to wrócą do kraju. co lepsze?
    • shedows1969 Re: W Stoczni Gdańskiej pracują niewolnicy z Kore 24.03.06, 09:42
      najlepszy jest ten polski brygadzista, ten to ma zadatek na sadyste dać mu
      trochę władzy to by zagonił wszystkich do obozu.
      • wilmor1 shedows1969... padł cień 1970 roku... 24.03.06, 10:52
    • gobi03 niewolnicy z Korei 24.03.06, 09:45
      Udało się znaleźć sensację? Teraz będzie można przype..ć obecnym władzom, za cokolwiek!
      Ciekawe, że zabrakło dziennikarskiej dociekliwości, jeśli chodzi o właścicieli firmy Selene. Kto ją założył? Jestem dziwnie pewny, że nie był to żaden student ani budowlaniec, tylko czterdziestoletni emeryt...
      Wyrwali się z kraju rozpaczy wszyscy: robotnicy i enkawudzista. Każdy gra swoją rolę, jak Konfucjusz przykazał. Myślę, że mają lepsze warunki niż niejedna polska rodzina, niejedno dziecko wybitnie zdolne, na które rodzice nie mają nawet 100 złotych odpisu, bo taką politykę rodzinną prowadziły poprzednie rządy. Dziwię się ludziom krzyczący z oburzenia, że hańba, że tak nie wolno, bo przecież prawdziwą hańbą jest bezrobocie hodowane w Polsce latami przez Balcerowicza i Kwaśniewskiego.

Zajmijcie się ludzie losem Polaków.
      • ar.co Re: niewolnicy z Korei 24.03.06, 11:44
        Cóż, jeśli już koniecznie chcesz rozmawiać w tej właśnie poetyce (biedne,
        głodne polskie dzieci itp), to przyjmij do wiadomości, że (pomijam wszelkie
        względy prawne, humanitarne itp) również właśnie przez zatrudnianie
        niewolniczej siły roboczej brakuje miejsc pracy dla tej "niejednej polskiej
        rodziny" z wybitnie zdolnym dzieckiem. Jeżeli nie zwykłe człowieczeństwo
        (którego przejawem jest m.in. brak zgody na jiewolnictwo), to może zwykły
        interes do ciebie przemówi.
        • gobi03 Re: niewolnicy z Korei 25.03.06, 02:46
          Akurat obecnie nie brakuje w Polsce miejsc pracy dla spawaczy, tylko jakoś dziwnie mało płacą... Tych kilku Koreańczyków nie odbiera pracy praktycznie nikomu.
          Dziwię się ludziom krzyczącym z oburzenia, bo przecież ci robotnicy to dorośli ludzie. Przyjęli warunki umowy - pewnie im to odpowiadało.
          A brak zgody na niewolnictwo nie oznacza, że mam kogokolwiek namawiać do wojny z Płn. Koreą. Ja też byłem niewolnikiem we własnym kraju. Pamiętam cukierki na kartki i czołgi na ulicach. Ta tragedia już się kończy, wraz z postępami dekomunizacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka