Dodaj do ulubionych

LPR: dajmy podwyżki lekarzom, żeby nie słuzyli ...

28.03.06, 16:48
nie jestem zwolennikiem LPR, wręcz przeciwnie. Nie zmienia to jednak faktu żę
tutaj z LPR sie zgadzam. Mają rację, jak nie będzie podwyżek nie będzie w
Polsce dobrych lekarzy i pielęgniarek.Sam szkolę pielęgnirki do wyjazdu więć
wiem jaki to jest powszechny ruch, czego jednak ani rząd, ani Piss, ani PO
nie chcą widzieć. I proszę nie pisać że to jest populistyczne wezwanie LPR,
bo każdą inicjatywę można tak skwitować.
Rafal
Obserwuj wątek
    • lmblmb Bezpodstawne podwyżki 28.03.06, 17:20
      > nie jestem zwolennikiem LPR, wręcz przeciwnie. Nie zmienia to jednak faktu żę
      > tutaj z LPR sie zgadzam.

A ja nie. Nie można dać komuś podwyżki tylko dlatego, że miał ciężkie studia. O
      płacy decyduje rynek. Jeśli ktoś idzie na studia, po których głównym pracodawcą
      jest Skarb Państwa albo jego figuranci (NFZ), to znaczy, że wybrał studia dla
      prestiżu, a za to się nie płaci.

Proponuję, żeby lekarze wyjechali, wtedy rynek sam wyreguluje płace.

> Mają rację, jak nie będzie podwyżek nie będzie w Polsce dobrych lekarzy i
      > pielęgniarek.

...a jak będą podwyżki, to będzie droższa składka na fundusz zdrowotny. Zresztą
      po co nam dobrzy lekarze i pielęgniarki w NFZ? Wystarczą przeciętni, ale tani.
      Za lepszą jakość należy dopłacić.

> Sam szkolę pielęgnirki do wyjazdu więć wiem jaki to jest powszechny ruch,

Nie wiem jaki to powszechny ruch, ale jeśli chodzi o pielęgniarki, to życzę im
      miłych podróży. Ta grupa społeczna byłą jedną z najbezczelniej domagających się
      podwyżek - moim zdaniem bezpodstawnie: mają lipne wykształcenie i dość stabilną
      pracę, za to marne pieniądze. Nie można mieć wszystkiego. Ja mam lepszą pracę,
      ale za to żadnej gwarancji na przysżłość. Mnie nikt nie złagodzi upadku.

Sorry, ale nie mam sentymentu do przegranych. Mnie nikt nie pomagał, za moje
      sprawy specjalnie ustaw nie pisał. Nie pochodzę z bogatej rodzony, nie
      wykształciłem się na koszt państwa. Nie sądzę, żeby sytuacja tych grup była
      szczególnie tragiczna.

• qweta0 Re: Bezpodstawne podwyżki 28.03.06, 18:18
        lmblmb napisał:
        > A ja nie. Nie można dać komuś podwyżki tylko dlatego, że miał ciężkie studia.
        O
        > płacy decyduje rynek. Jeśli ktoś idzie na studia, po których głównym
        pracodawcą
        > jest Skarb Państwa albo jego figuranci (NFZ), to znaczy, że wybrał studia dla
        > prestiżu, a za to się nie płaci.
        > Proponuję, żeby lekarze wyjechali, wtedy rynek sam wyreguluje płace.

I tutaj się mylisz, ponieważ służba zdrowia nie podlega wolnemu rynkowi
        (prznajmniej w polsce), większość pacjentów korzysta z bardzo ograniczonych
        środków państwowego ubezpieczenia i na dodatkowe opłaty nie ma pieniędzy
        (ponieważ jest biedna) i ogromna większośc jej pracowników podlega budżetówce.
        Więc to właśnie państwo musi zapewnić "ciągłość" jej pracy, ponieważ jeśli nie
        podejmie się odpowiednich działań w odpowiednim czasie, to praca służby zdrowia
        w polsce po prostu sie załamie.
    • princealbert prezes PiS??? 28.03.06, 19:20
      a to ciekawe...
    • sebastiannos Sikam ze śmiechu 28.03.06, 19:44
      LPR bredzi jak zwykle.
      Jest to oczywiście kolejne populistyczne wezwane LPR.
      Jego populistycznośc polega na tym, ze nie da się jednym podpisem zrównać płac w
      Polsce i w innych krajach, tak samo jak nie można wprowadzać cen urzędowych.
      Wszyscy chcecie mało płacić a duzo zarabiać, absurd.
      Zwiekszenie pensji lekarzy da skutek w postaci podwyższenia cen, co uderzy w
      biednych ludzi którzy stracą możliwosc pójścia do lekarza..
    • amhu Re: LPR: dajmy podwyżki lekarzom, żeby nie słuzyl 28.03.06, 19:49
      Giertisch, lekarze w Anglii nie sluza lecz pracuja - w odroznieniu od Polski - w
      godziwych warunkach i za godziwe pieniadze. I maj cie tam gdzie plecy traca swa
      szlachetna nazwe.
    • janek-007 konskiemu lbowi, R.Giertychowi dac wiecej owsa... 28.03.06, 21:25
      i zaprzagnac go do uczciwej roboty, ne w polityce ale na jakim ugorze i niech
      orze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka