przemq_14 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 22:41 No i jedyną normalną osobą w tym cyrku jest człowiek z Rzecznika Praw Obywatelskich. Właśnie pierwszą myślą gdy czytałem ten artykuł było właśnie łamanie prawa do wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 23:01 ...ale co jest lamaniem prawa do wolnosci...czy to ,ze policjant bedzie mogl poprosic o ID mlodzienca niepelnoletniego o polnocy...czy same pojawienie sie policji w nocy... pozatym czy wedlog rzecznika ...dzieci niepelnoletnie moga decydowac o sobie...bo jezeli moga...to czy rodzice musza je utrzymywac...ale zapewne musza...wedlug rzecznika...i kto tu w koncu decyduje o niepelnoletnich...leon czy dzieci... przemq_14 napisał: > No i jedyną normalną osobą w tym cyrku jest człowiek z Rzecznika Praw > Obywatelskich. Właśnie pierwszą myślą gdy czytałem ten artykuł było właśnie > łamanie prawa do wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e ks.henryk jest podobny do...naczelnego 04.04.06, 23:11 ...podobni do siebie a tak rozni... Odpowiedz Link Zgłoś
divergenza Predator z kartoflanym nosem 04.04.06, 23:21 zdejmijcie go z pierwszej strony bo az strrrrrrrrrrach Odpowiedz Link Zgłoś
matyli Eine Grenze 04.04.06, 23:33 W Niemczech mlodziez do 16 roku zycia ma byc w domu do 22, po skonczeniu 16 lat o polnocy winna znajdowac sie w drodze do domu. System calkiem dobry i dziala tez nie najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Należy zwiększyć do 50 godzin religii w szkołach 04.04.06, 23:32 Po co bachorom z grzechem pierworodnym jakiekolwiek inne przedmioty. Paciorek, roraty, msze i inne egzorcyzmy w czarnym wydaniu gwarantem wychowania młodzieży w pokorze, posłuszeństwie i bojaźni bożej. Czarne tylko sprawdzi wpływy na tace i pochwali, albo zgani dawców. Poza tym młodzież powinna się uczyć dawać, czyli przepracować nieodpłatnie na rzecz miejscowego proboszcza po pięćdziesiąt godzin miesięcznie. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e ...kozaczek...zrobil sie religijny... 04.04.06, 23:39 ...chwali ci sie to ...kozaczek...ale spokojnie...religia to nie czyny spoleczne...na , ktore tak chetnie biegales...ku chwale ludowej ojczyzny...i tak ci zostalo...kozaczek... Odpowiedz Link Zgłoś
totus.tytus Ratunku! Gargamel atakuje! 05.04.06, 00:12 "Na próżno jędza w przebraniu księdza (...)" Kornel Makuszyński, "Bezgrzeszne lata" Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.syrenka Ujarzmić rodziców, 05.04.06, 00:49 którzy nie potrafią zapanować nad swoimi dziećmi, nie potrafią ich wychować, i nie potrafią wszczepić im podstawowych zasad współżycia społecznego. Godzina policyjna nic nie da. Jedyne, co może pomóc na rozwydrzenie dzisiejszej bachorni to odwołanie się do resztek rozumu ich rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
switch21 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 01:10 dyscyplina nie zaszkodzi, bo jak rówieśnikom już nie odpowiada zachowanie rówieśników, to coś tu jest nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
jjjnjankowski Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 01:30 trzeba by ustalic dokladnie gdzie nie wolno przebywac w borach tucholskich w czasie godziny policyjnej od tego zalezec bedzie rozdzial kompetencji posterunkowego i gajowego Odpowiedz Link Zgłoś
drabiniasty Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 02:28 Z taka geba, jak na tej fotografii to ten ksiadz powinien byc straznikiem wieziennym a nie ksiedzem. Zreszta z podejsciem o jakim piszecie pierwszy i najwazniejszy krok juz zrobiony, przekonanie o tym, ze dzieci sa zle i trzeba je...."batogiem" . Oj ludzie, ludzie pozbadzcie sie tych czarnych ze szkol, bo nic dobrego nie robia. Nie potrzebni sa ksiaza zeby wierzyc w Boga, zreszta oni z religia maja tyle wspolnego co ja z Chinami. Odpowiedz Link Zgłoś
legrange Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 04:13 Facet w czarnej sukience naprodukował moherowych beretów, a teraz marzą mu się moherowe pampersy. Witaj kraju wyznaniowy. Od kiedy wznowi działalność św. Inkwizycja? Odpowiedz Link Zgłoś
majkas11 należy karać rodziców za brak opieki nad dziećmi ! 05.04.06, 05:41 to na rodzicach ciąży obowiązek zapewnienia dzieciom opieki, wyżywienia i nauli, jęśli nie wywiązuja sie z tego, dzieci np. wagaruja lub wałęsaja sie po nocy - należy KARAĆ RODZICÓW!!!a karanie dzieci które nic z tego nie rozumieją (bo te które rozumieją i maja dobry system wartosci wpojony przez rodziców siedzą w domu) nie ma sensu! Odpowiedz Link Zgłoś
monash Re: należy karać rodziców za brak opieki nad dzie 05.04.06, 08:26 pisalem o tym wczesniej, ale przeciez to do nikogo nie dociera. Za maloletniego odpowiadaja rodzice. W Stanach to powazna sprawa w sadzie. Konczy sie roznie, czasami zabieraja dzieciaka do domu zastepczego. Tu wypowiadaja sie wlasnie takie uliczne malolaty. No, wyobrazam sobie co by bylo, gdyby wprowadzono sprzedaz alkoholu od 21 lat. wiadomosci.onet.pl/1248096,311,relacje.html Odpowiedz Link Zgłoś
djalpinista Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 07:20 "Jak wprowadzimy godzinę policyjną, dzieci wreszcie poczują, że ktoś się o nie troszczy" - o zgrozo! Troszczyc to sie mozecie ale na pewno nie po przez zastraszanie. Albo "Jak policjant częściej zajrzy dzieciakowi w dokumenty czy mu będzie kazał biegiem do domu wrócić, to się coś złego stanie?" A jesli pala pogoni? Bo i takie przypadki sie juz zdarzaja. Ksiedzu sie w glowie poprzewracalo. Po 1 to ja z zasady dokumentow nie nosze to moga mnie legitymowac do woli. Po 2 co to w ogole za paranoja?! Ze nieletni to bandyta i dorosly moze ze mna zrobic co zechce? Ja sobie na cos takiego bym nie pozwolil i mysle ze tysiace innych tez nie. Zaznaczam ze jestem uczniem 3 klasy gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
qba_jozwiakowski Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 07:28 Myślę, że jest to dobry pomysł- wczoraj w jednym z poznańskich centrum handlowych natknęliśmy się na schowanych na parkingu upitych 15latków- było ok 21, a widok był naprawdę żałosny, wręcz żenujący. Odpowiedz Link Zgłoś
hr.kalashnikoff Godzina policyjna dla malolatow popularna w USA 05.04.06, 07:46 Wystarczy wpisac "curfew" w Google. Przedstawianie kosciola i reakcji jako glownych przesladowcow malolatow jest zgodne z linia partyjna GW, ale niezgodne z prawda. (jednak na koncu propagandowego tekstu napomkneli o 91%). W Stanach godzina policyjna dla malolatow obowiazuje lokalnie w wielu miejscach. Zwolennikiem jest np. taki funametalista koscielny i prawicowiec jak Bill Clinton. "W nocy miejsce dzieci jest w domu, poprzez godzine policyjna, jesli trzeba." Bill Clinton All our efforts are designed to rescue kids in trouble. At night, children belong at home, under a curfew, if necessary. During the day, they belong in school, not on the street. At any time, our children are our responsibility. Source: Between Hope and History, by Bill Clinton, p. 85-86 Jan 1, 1996 Odpowiedz Link Zgłoś
antyrus Racja ,wziąć to bractwo za mordę bo inaczej to dup 05.04.06, 08:02 a zima Odpowiedz Link Zgłoś
esprit2 Ludzie młodzieży potrzeba perspektyw na przyszłość 05.04.06, 08:20 Dlaczego nikt tu nie mówi o tym czego młodzieży naprawdę potrzeba! A potrzeba dobrej perspektywy na przyszłość, czyli pracy, godnych zarobków, poczucia bezpieczeństwa, że jak się coś pracodawcy odwidzi to zaraz się wyleci z pracy. Potrzeba tego, żeby powyrzucać starszych ludzi, którzy są: niekompetentni, zgorzkniali, zrzędzący, leniwi, nierozwijający się, często skorumpowani i nierozumiejący dzisiejszych czasów. Potrzeba, żeby zrozumieli, że trzeba ustąpić miejsca młodym, utalentowanym, pracowitym, żeby mogli z nadzieją patrzeć w przyszłość. Stare nieroby muszą odejść, bo powodują to, że tracimy potrójnie: z powodu gorzej wykonanej pracy; utrudnianie pracy tym, którzy byliby lepsi na tym stanowisku oraz przez to że młodzi nie mogą się realizować. Ludzie, a jak wy nie mielibyście żadnych perspektyw to nie bylibyście nerwowi, agresywni, źli, sfrustrowani…!? esprit2@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
norbertrabarbar Uwaga! 05.04.06, 08:30 Uwaga!!! I Twoje dziecko może być gwałcone przez księdza! Odpowiedz Link Zgłoś
monash tak wyglada polska mlodziez ! 05.04.06, 08:31 zgoda, ze margines. Ale ci inni nie awanturuja sie, ze zabroni im sie szwendania po nocy. wiadomosci.onet.pl/1248096,311,relacje.html Odpowiedz Link Zgłoś
semonides Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 08:49 "Człowiek jest rozdarty między Młodym a Bogiem" (Witold Gombrowicz). Odpowiedz Link Zgłoś
yamaneko powtórka z rozrywki ! 05.04.06, 08:58 cenzura, godzina policyjna, co jeszcze potrzeba - zmierzamy w słusznym kierunku Odpowiedz Link Zgłoś
s0ber Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 09:28 Z jednej strony nie jest to takie głupie. Bo fakt faktem młodzież jest strasznie rozwydżona. Mam 22 lata i nie raz miałem scysję z grupą 5 do 10 pijanych gimnazjalistów czy licealistów, którzy jak wiadomo mocni są tylko w grupie. Ja się nigdy tak nie zachowywałem. Do tej pory jeśli jestem gdzieś z większą grupą, to nikt z nas nikogo nie zaczepia, niestety tendencja jest inna... Odpowiedz Link Zgłoś
mazgorzata Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 09:32 Jak dla mnie to nie taki zly pomysl. Mundurki nie tylko kiedys w Polsce byly, ale sa powszechne do dzis w innych krajach. I dobrze to funkcjonuje. A co do dyscypliny, no.. rocznik 1983 to ostatni normalny roczniki i sposob wychowania ma na to wplyw. Odpowiedz Link Zgłoś
szoszan Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 11:32 Ale co wy z tymi mundurkami? Mamy mieć drugie Chiny Mao czy PRL-bis?Pamiętam czasy mojego fartuszka w PRL(noszonego z tarczą i znaczkiem do klasy III/10lat włącznie) Koszmar, który służył przede wszystkim represjom wobec uczniów, a nauczycieli sprowadzał dio jakiś funkcjonariuszy czy klawiszy systemu. Uczyłam się potem w umundurowanym liceum kolejny koszmar służący kolejnym represjom tłamszeniu wolności i poczucia odpowiedzialności za bycie sobą(pozostając umundurowany stajesz się jednym z wielu i masz się nie wyróżniać)a nauczycieli sprowadzający do roli strażników jedynie słusznego systemu.Czy dziś znowu chcecie przywrócić mundurki po to by umasowić i zdezindywidualizować ucznia, a nauczycieli uczynić katolickimi talibami-strażnikami cnoty i moralności? Mam 2 dzieci i aktualnie w szkole syna jest omawiany pomysł kilku egzaltowanych mamusiek coby do mundurków powrócić. Jest to i pomysł kłopotliwy(kwestia szycia w miarę rozwoju dziecka, zużywalności tegoż mundurka, jakości i funkcjonalności/zależność od pór roku materiału, ceny-bo co gdy ktoś ma 2- 3dzieci i musi je za własną kasę oprócz książeki itp. umundurować?)jak i pomysł kuriozalny ze wszech miar:bo co z tymi, którzy w imię wolności i demokracji nie podporządkują wymogowi szkolnego mundurka? Wywalić ucznia ze szkoły za nienoszenie fartucha?A może ugrzywnić lub na przymusowe społeczne roboty niepokornych rodziców?Ja nie zamierzam szyć dla syna/córki mundurka, albowiem mam dość nonknformistyczną naturę, a i jakieś socjalfaszystowskie pomysły głęboko w nosie? I co mi zrobicie? Do więzienia wsadzicie? Problem z mundurkami uwypukla dla mnie kolektywistyczną kulturę Polaków i schowanego w głowach homo sovieticusa, bo przecież tak fajnie gdy nie trzeba myśleć samemu, gdy myśli za nas kościół/partia/klub sportowy czy telewizja. Natomiast mundury w zachodnich szkołach(na ogół elitarnych lub katolickich)mają właśnie podkreślać przynależność do określonej(elitarnej, szczególnej)grupy społecznej.No fajnie, ale chyba się zapiszę do alterglobalistów, bo jakoś komuny nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
44.1khz Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 13:14 Z tą wolnością to nie przesadzalłbym. Czasy takie, że czasami nie wiadomo czy uczennica właśnie z pracy w najstarszym zawodzie świata nie wraca...albo z dyskoteki. Wpółczesne szkoły ponadpodstawowe to parada próżności. A mundurki w pewnych założeniach miały również na celu pewne "ukrycie" różnic w statusie materialnym uczniów. W liceum, do którego uczęszczałem nie było mundurków, były za to porste wytyczne co do stroju. I nie sądzę, żeby problemem było znalezienie granatowych spodni, białej koszulki z kołnierzem czy tym podobnych ciuchów. Zwłaszcza, że jakoś nie jest problemem znalezienie najnowszego dresu adasia z 45 paskami czy nowych butów nike z siłownikami, poduszką powiertrzną i niebieskim podświetleniem podeszw ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aga.ada.2003 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 10:49 Uważam, że taka akcja nie ma na celu ograniczania praw młodych ludzi, ale ochronę ich przed zagrożeniami, tzn. przed napadem( pobiciem, kradzieżą, a nawet utratą życia). Młodzi ludzie wiedzą, że wieczorami na naszych ulicach robi się niebezpiecznie, myślę że ci z "dobrych" domów są otaczani opieką przez rodziców i sami się pilnują. Problem tkwi w dzieciakach, którzy nie są kontrolowani przez rodzicow, którzy nie mają czasu się nimi zając, bo w tym momencie są na libacji alkoholowej. Jeśli takie rozwiązanie przyniesie efekty w postaci wzrostu bezpieczenstwa i ograniczenia przestępczości oraz bezkarności młodzieży i dzieci to JESTEM ZA. Odpowiedz Link Zgłoś
oryganion Godzina policyjna dla dorosłych 05.04.06, 12:36 przeciez jeżeli dzieci beda miały godzine policyjna to koniecznie dorosli - kto sie bedzie zajmował tymi dzićmi jak rodzice wyjdą? zwolnienie z godziny policyjnej bedą księża i radni którzy razem z Parafialnymi Grupami Szybkiego Reagowania /PGSR/ beda pilnowac czy godzina policyjna jest przestrzegana no mozde w czasie nocnego czuwania wtedy sa szanse ze ten Naród sie weżmie za łeb zgodnie z nazwą Narodzi sie wówczas nowe pokolenie Odpowiedz Link Zgłoś