Dodaj do ulubionych

Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci

• przemq_14 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 22:41
      No i jedyną normalną osobą w tym cyrku jest człowiek z Rzecznika Praw
      Obywatelskich. Właśnie pierwszą myślą gdy czytałem ten artykuł było właśnie
      łamanie prawa do wolności.
      • me-e Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 04.04.06, 23:01
        ...ale co jest lamaniem prawa do wolnosci...czy to ,ze policjant bedzie mogl
        poprosic o ID mlodzienca niepelnoletniego o polnocy...czy same pojawienie sie
        policji w nocy... pozatym czy wedlog rzecznika ...dzieci niepelnoletnie moga
        decydowac o sobie...bo jezeli moga...to czy rodzice musza je utrzymywac...ale
        zapewne musza...wedlug rzecznika...i kto tu w koncu decyduje o
        niepelnoletnich...leon czy dzieci...

przemq_14 napisał:

> No i jedyną normalną osobą w tym cyrku jest człowiek z Rzecznika Praw
        > Obywatelskich. Właśnie pierwszą myślą gdy czytałem ten artykuł było właśnie
        > łamanie prawa do wolności.

• me-e ks.henryk jest podobny do...naczelnego 04.04.06, 23:11
      ...podobni do siebie a tak rozni...
    • divergenza Predator z kartoflanym nosem 04.04.06, 23:21
      zdejmijcie go z pierwszej strony bo az strrrrrrrrrrach
      • matyli Eine Grenze 04.04.06, 23:33

W Niemczech mlodziez do 16 roku zycia ma byc w domu do 22, po skonczeniu 16 lat
        o polnocy winna znajdowac sie w drodze do domu. System calkiem dobry i dziala
        tez nie najgorzej.
    • kozaczek3 Należy zwiększyć do 50 godzin religii w szkołach 04.04.06, 23:32
      Po co bachorom z grzechem pierworodnym jakiekolwiek inne przedmioty.
      Paciorek, roraty, msze i inne egzorcyzmy w czarnym wydaniu gwarantem wychowania młodzieży w pokorze, posłuszeństwie i bojaźni bożej.
      Czarne tylko sprawdzi wpływy na tace i pochwali, albo zgani dawców.
      Poza tym młodzież powinna się uczyć dawać, czyli przepracować nieodpłatnie na rzecz miejscowego proboszcza po pięćdziesiąt godzin miesięcznie.
      Amen.
      • me-e ...kozaczek...zrobil sie religijny... 04.04.06, 23:39
        ...chwali ci sie to ...kozaczek...ale spokojnie...religia to nie czyny
        spoleczne...na , ktore tak chetnie biegales...ku chwale ludowej ojczyzny...i
        tak ci zostalo...kozaczek...
    • totus.tytus Ratunku! Gargamel atakuje! 05.04.06, 00:12
      "Na próżno jędza
      w przebraniu księdza (...)"
      Kornel Makuszyński, "Bezgrzeszne lata"
    • joanna.syrenka Ujarzmić rodziców, 05.04.06, 00:49
      którzy nie potrafią zapanować nad swoimi dziećmi, nie potrafią ich wychować, i
      nie potrafią wszczepić im podstawowych zasad współżycia społecznego.
      Godzina policyjna nic nie da. Jedyne, co może pomóc na rozwydrzenie dzisiejszej
      bachorni to odwołanie się do resztek rozumu ich rodziców.
    • switch21 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 01:10
      dyscyplina nie zaszkodzi, bo jak rówieśnikom już nie odpowiada zachowanie
      rówieśników, to coś tu jest nie tak
    • jjjnjankowski Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 01:30
      trzeba by ustalic dokladnie gdzie nie wolno przebywac w borach tucholskich w czasie godziny policyjnej od tego zalezec bedzie rozdzial kompetencji posterunkowego i gajowego
    • tinakon DOŚĆ! 05.04.06, 02:06
      To było, to nie o to chodzi!
    • drabiniasty Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 02:28
      Z taka geba, jak na tej fotografii to ten ksiadz powinien byc straznikiem
      wieziennym a nie ksiedzem. Zreszta z podejsciem o jakim piszecie pierwszy i
      najwazniejszy krok juz zrobiony, przekonanie o tym, ze dzieci sa zle i trzeba
      je...."batogiem" . Oj ludzie, ludzie pozbadzcie sie tych czarnych ze szkol, bo
      nic dobrego nie robia. Nie potrzebni sa ksiaza zeby wierzyc w Boga, zreszta oni
      z religia maja tyle wspolnego co ja z Chinami.
    • legrange Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 04:13
      Facet w czarnej sukience naprodukował moherowych beretów, a teraz marzą mu się
      moherowe pampersy. Witaj kraju wyznaniowy. Od kiedy wznowi działalność św.
      Inkwizycja?
    • majkas11 należy karać rodziców za brak opieki nad dziećmi ! 05.04.06, 05:41
      to na rodzicach ciąży obowiązek zapewnienia dzieciom opieki, wyżywienia i
      nauli, jęśli nie wywiązuja sie z tego, dzieci np. wagaruja lub wałęsaja sie po
      nocy - należy KARAĆ RODZICÓW!!!a karanie dzieci które nic z tego nie rozumieją
      (bo te które rozumieją i maja dobry system wartosci wpojony przez rodziców
      siedzą w domu) nie ma sensu!
      • monash Re: należy karać rodziców za brak opieki nad dzie 05.04.06, 08:26
        pisalem o tym wczesniej, ale przeciez to do nikogo nie dociera.
        Za maloletniego odpowiadaja rodzice. W Stanach to powazna sprawa w sadzie.
        Konczy sie roznie, czasami zabieraja dzieciaka do domu zastepczego.

Tu wypowiadaja sie wlasnie takie uliczne malolaty.
        No, wyobrazam sobie co by bylo, gdyby wprowadzono sprzedaz alkoholu od 21 lat.
        wiadomosci.onet.pl/1248096,311,relacje.html
    • djalpinista Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 07:20
      "Jak wprowadzimy godzinę policyjną, dzieci wreszcie poczują, że ktoś się o nie
      troszczy" - o zgrozo! Troszczyc to sie mozecie ale na pewno nie po przez
      zastraszanie. Albo "Jak policjant częściej zajrzy dzieciakowi w dokumenty czy mu
      będzie kazał biegiem do domu wrócić, to się coś złego stanie?" A jesli pala
      pogoni? Bo i takie przypadki sie juz zdarzaja. Ksiedzu sie w glowie
      poprzewracalo. Po 1 to ja z zasady dokumentow nie nosze to moga mnie legitymowac
      do woli. Po 2 co to w ogole za paranoja?! Ze nieletni to bandyta i dorosly moze
      ze mna zrobic co zechce? Ja sobie na cos takiego bym nie pozwolil i mysle ze
      tysiace innych tez nie.

Zaznaczam ze jestem uczniem 3 klasy gimnazjum.
    • qba_jozwiakowski Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 07:28
      Myślę, że jest to dobry pomysł- wczoraj w jednym z poznańskich centrum
      handlowych natknęliśmy się na schowanych na parkingu upitych 15latków- było ok
      21, a widok był naprawdę żałosny, wręcz żenujący.
    • hr.kalashnikoff Godzina policyjna dla malolatow popularna w USA 05.04.06, 07:46

Wystarczy wpisac "curfew" w Google.

Przedstawianie kosciola i reakcji jako glownych przesladowcow malolatow jest
      zgodne z linia partyjna GW, ale niezgodne z prawda. (jednak na koncu
      propagandowego tekstu napomkneli o 91%).

W Stanach godzina policyjna dla malolatow obowiazuje lokalnie w wielu
      miejscach. Zwolennikiem jest np. taki funametalista koscielny i prawicowiec
      jak Bill Clinton.

"W nocy miejsce dzieci jest w domu, poprzez godzine policyjna, jesli trzeba."
      Bill Clinton

All our efforts are designed to rescue kids in trouble. At night, children
      belong at home, under a curfew, if necessary. During the day, they belong in
      school, not on the street. At any time, our children are our responsibility.

Source: Between Hope and History, by Bill Clinton, p. 85-86 Jan 1, 1996

• antyrus Racja ,wziąć to bractwo za mordę bo inaczej to dup 05.04.06, 08:02
      a zima
    • esprit2 Ludzie młodzieży potrzeba perspektyw na przyszłość 05.04.06, 08:20
      Dlaczego nikt tu nie mówi o tym czego młodzieży naprawdę potrzeba!
      A potrzeba dobrej perspektywy na przyszłość, czyli pracy, godnych zarobków,
      poczucia bezpieczeństwa, że jak się coś pracodawcy odwidzi to zaraz się wyleci
      z pracy. Potrzeba tego, żeby powyrzucać starszych ludzi, którzy są:
      niekompetentni, zgorzkniali, zrzędzący, leniwi, nierozwijający się, często
      skorumpowani i nierozumiejący dzisiejszych czasów. Potrzeba, żeby zrozumieli,
      że trzeba ustąpić miejsca młodym, utalentowanym, pracowitym, żeby mogli z
      nadzieją patrzeć w przyszłość.
      Stare nieroby muszą odejść, bo powodują to, że tracimy potrójnie: z powodu
      gorzej wykonanej pracy; utrudnianie pracy tym, którzy byliby lepsi na tym
      stanowisku oraz przez to że młodzi nie mogą się realizować.
      Ludzie, a jak wy nie mielibyście żadnych perspektyw to nie bylibyście nerwowi,
      agresywni, źli, sfrustrowani…!?
      esprit2@gazeta.pl
    • norbertrabarbar Uwaga! 05.04.06, 08:30
      Uwaga!!! I Twoje dziecko może być gwałcone przez księdza!
    • monash tak wyglada polska mlodziez ! 05.04.06, 08:31
      zgoda, ze margines. Ale ci inni nie awanturuja sie, ze zabroni im sie
      szwendania po nocy.
      wiadomosci.onet.pl/1248096,311,relacje.html
    • semonides Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 08:49
      "Człowiek jest rozdarty między Młodym a Bogiem" (Witold Gombrowicz).
    • yamaneko powtórka z rozrywki ! 05.04.06, 08:58
      cenzura, godzina policyjna, co jeszcze potrzeba - zmierzamy w słusznym kierunku
    • s0ber Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 09:28
      Z jednej strony nie jest to takie głupie. Bo fakt faktem młodzież jest strasznie
      rozwydżona. Mam 22 lata i nie raz miałem scysję z grupą 5 do 10 pijanych
      gimnazjalistów czy licealistów, którzy jak wiadomo mocni są tylko w grupie. Ja
      się nigdy tak nie zachowywałem. Do tej pory jeśli jestem gdzieś z większą grupą,
      to nikt z nas nikogo nie zaczepia, niestety tendencja jest inna...
    • mazgorzata Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 09:32
      Jak dla mnie to nie taki zly pomysl. Mundurki nie tylko kiedys w Polsce byly,
      ale sa powszechne do dzis w innych krajach. I dobrze to funkcjonuje. A co do
      dyscypliny, no.. rocznik 1983 to ostatni normalny roczniki i sposob wychowania
      ma na to wplyw.
      • szoszan Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 11:32
        Ale co wy z tymi mundurkami? Mamy mieć drugie Chiny Mao czy PRL-bis?Pamiętam
        czasy mojego fartuszka w PRL(noszonego z tarczą i znaczkiem do klasy III/10lat
        włącznie) Koszmar, który służył przede wszystkim represjom wobec uczniów, a
        nauczycieli sprowadzał dio jakiś funkcjonariuszy czy klawiszy systemu. Uczyłam
        się potem w umundurowanym liceum kolejny koszmar służący kolejnym represjom
        tłamszeniu wolności i poczucia odpowiedzialności za bycie sobą(pozostając
        umundurowany stajesz się jednym z wielu i masz się nie wyróżniać)a nauczycieli
        sprowadzający do roli strażników jedynie słusznego systemu.Czy dziś znowu
        chcecie przywrócić mundurki po to by umasowić i zdezindywidualizować ucznia, a
        nauczycieli uczynić katolickimi talibami-strażnikami cnoty i moralności?
        Mam 2 dzieci i aktualnie w szkole syna jest omawiany pomysł kilku egzaltowanych
        mamusiek coby do mundurków powrócić. Jest to i pomysł kłopotliwy(kwestia szycia
        w miarę rozwoju dziecka, zużywalności tegoż mundurka, jakości i
        funkcjonalności/zależność od pór roku materiału, ceny-bo co gdy ktoś ma 2-
        3dzieci i musi je za własną kasę oprócz książeki itp. umundurować?)jak i
        pomysł kuriozalny ze wszech miar:bo co z tymi, którzy w imię wolności i
        demokracji nie podporządkują wymogowi szkolnego mundurka? Wywalić ucznia ze
        szkoły za nienoszenie fartucha?A może ugrzywnić lub na przymusowe społeczne
        roboty niepokornych rodziców?Ja nie zamierzam szyć dla syna/córki mundurka,
        albowiem mam dość nonknformistyczną naturę, a i jakieś socjalfaszystowskie
        pomysły głęboko w nosie? I co mi zrobicie? Do więzienia wsadzicie?
        Problem z mundurkami uwypukla dla mnie kolektywistyczną kulturę Polaków i
        schowanego w głowach homo sovieticusa, bo przecież tak fajnie gdy nie trzeba
        myśleć samemu, gdy myśli za nas kościół/partia/klub sportowy czy telewizja.
        Natomiast mundury w zachodnich szkołach(na ogół elitarnych lub katolickich)mają
        właśnie podkreślać przynależność do określonej(elitarnej, szczególnej)grupy
        społecznej.No fajnie, ale chyba się zapiszę do alterglobalistów, bo jakoś
        komuny nie lubię.
        • 44.1khz Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 13:14
          Z tą wolnością to nie przesadzalłbym.
          Czasy takie, że czasami nie wiadomo czy uczennica właśnie z pracy w najstarszym
          zawodzie świata nie wraca...albo z dyskoteki. Wpółczesne szkoły ponadpodstawowe
          to parada próżności. A mundurki w pewnych założeniach miały również na celu
          pewne "ukrycie" różnic w statusie materialnym uczniów.

W liceum, do którego uczęszczałem nie było mundurków, były za to porste wytyczne
          co do stroju. I nie sądzę, żeby problemem było znalezienie granatowych spodni,
          białej koszulki z kołnierzem czy tym podobnych ciuchów.
          Zwłaszcza, że jakoś nie jest problemem znalezienie najnowszego dresu adasia z 45
          paskami czy nowych butów nike z siłownikami, poduszką powiertrzną i niebieskim
          podświetleniem podeszw ;)
    • aga.ada.2003 Re: Proboszcz z radnymi ujarzmia dzieci 05.04.06, 10:49
      Uważam, że taka akcja nie ma na celu ograniczania praw młodych ludzi, ale
      ochronę ich przed zagrożeniami, tzn. przed napadem( pobiciem, kradzieżą, a
      nawet utratą życia). Młodzi ludzie wiedzą, że wieczorami na naszych ulicach
      robi się niebezpiecznie, myślę że ci z "dobrych" domów są otaczani opieką przez
      rodziców i sami się pilnują. Problem tkwi w dzieciakach, którzy nie są
      kontrolowani przez rodzicow, którzy nie mają czasu się nimi zając, bo w tym
      momencie są na libacji alkoholowej.
      Jeśli takie rozwiązanie przyniesie efekty w postaci wzrostu bezpieczenstwa i
      ograniczenia przestępczości oraz bezkarności młodzieży i dzieci to JESTEM
      ZA.
    • oryganion Godzina policyjna dla dorosłych 05.04.06, 12:36
      przeciez jeżeli dzieci beda miały godzine policyjna to koniecznie dorosli - kto
      sie bedzie zajmował tymi dzićmi jak rodzice wyjdą?
      zwolnienie z godziny policyjnej bedą księża i radni którzy razem z Parafialnymi
      Grupami Szybkiego Reagowania /PGSR/ beda pilnowac czy godzina policyjna jest
      przestrzegana
      no mozde w czasie nocnego czuwania
      wtedy sa szanse ze ten Naród sie weżmie za łeb
      zgodnie z nazwą Narodzi sie wówczas nowe pokolenie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka