Dodaj do ulubionych

Prośba o łaskę dla pierwowzoru bohatera "Długu"

04.04.06, 15:45
znowu sie Ziobro skompromituje - żeby dokopać sądom wypuści wcale nie takiego
niewinnego jakby to z "DŁUG"-u wynikało. I nareszcie może prawda wyjdzie na
jaw.....
Obserwuj wątek
    • rwetest Już czas by wyszedł. Kolejne bravo dla Ziobry! 04.04.06, 15:47
      Chłopaki nie mieli wyboru. I tak już sporo odsiedzieli.
      • rafvonthorn Re: Już czas by wyszedł. Kolejne bravo dla Ziobry 04.04.06, 17:54
        A czy Ty wiesz, o ilu więźniach NIE BYŁO filmu? Dla mnie to żenujące, że organy
        państwowe podejmują decyzje w oparciu o fabułę filmu, bo akta sprawy są
        odrobinę drastyczniejsze...
        • ireknice Re: Już czas by wyszedł. Kolejne bravo dla Ziobry 04.04.06, 20:01
          masz racje ja sam bylem skazany za zabujstwo ktorego nie dokonalem ,15lat
          odbyte w calosci
          • terence Re: Już czas by wyszedł. Kolejne bravo dla Ziobry 05.04.06, 00:40
            ireknice napisał:

> masz racje ja sam bylem skazany za zabujstwo ktorego nie dokonalem ,15lat
            > odbyte w calosci
            o w mordę , naprawde? współczucie Człowieku masz moje... choć tylko cząstke bólu
            i uczuć mogę sobie wyobrazić...
            i dlatego zawsze będe za karą śmierci...
            ale czy w tej sprawie ma decydować film... zbrodnia i kara...
      • tymon99 o czym ty piszesz? 04.04.06, 18:02
        rwetest napisał:

> Chłopaki nie mieli wyboru. I tak już sporo odsiedzieli.

jak to nie mieli wyboru? zabili wspólnika. normalne gangsterskie porachunki..
        dożywocie w całości - to byłaby właściwa kara!!!
      • dobrasekta Czytajcie ze zrozumieniem! Ziobro jest przeciwko 04.04.06, 18:52
        "Zdaniem Ziobry - w przypadku Brylińskiego NIE zachodzą podstawy, by darować
        część kary."

• krwawy.zenek To Ty czytaj ze zrozumieniem! 04.04.06, 18:58
          Uważa, że nie zachodzą podstawy do darowania części kary, w związku z tym
          porponuje przedterminowe zwolnienie, połączone z odpowiednio długim okresem
          próby. NIE darowanie tego co zostało. Przyganiał kocioł garnkowi.
          • dobrasekta Re: To Ty czytaj ze zrozumieniem! 04.04.06, 19:14
            a faktycznie - mój błąd.
    • rwetest Re: Prośba o łaskę dla pierwowzoru bohatera "Dług 04.04.06, 15:53
      Kolejna mądra decyzja Ziobry. BRAVO! A z sądami to on zrobi pożądek wcześniej
      niż się wszyscy spodziewają. Skończy sie biurokracja, a zacznie egzekwowanie
      prawa.
      • yourij Re: Prośba o łaskę dla pierwowzoru bohatera "Dług 04.04.06, 19:06
        rwetest napisał:

> Kolejna mądra decyzja Ziobry. BRAVO! A z sądami to on zrobi pożądek wcześniej
        > niż się wszyscy spodziewają. Skończy sie biurokracja, a zacznie egzekwowanie
        > prawa.

To ZLA postawa... Dzialanie pod publike (nie wykluczam szlachetnych pobudek) i
        zabawa w dobrego i laskawego monarche. Wymiar sprawiedliwosci ma byc naprawiony
        a nie zastapiony przez jednego czlowieka. I to jeszcze tak mlodego :) Rozumiem,
        ze chce dobrze... Ale jesli kiedys sie pomyli ?
        Panie Ziobro... rozwagi troche poprosze ! A nie populistycznej gierki...
    • mikejar Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 15:54
      Brawo p. Ziobro . Takich ludzi wiecej potrzeba ktorzy postawia sie
      bandziorom Niedawno ogladalem film " DLUG" i gdybym sie kiedys
      znalazl w podobnej sytuacji zrobilbym identycznie bez wzgledu na
      konsekfencje Dwoch bandziorow zniszczylo zycie wielu ludziom.
      Przy okazji zycze panu ministrowi Ziobro samych sukcesow w walce z
      bandziorami i aferzystami z bylej komuny.
      • krwawy.zenek Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 16:03
        Mała rada: rzoróżniaj filmy fabularne od dokumentalnych. I nie dawaj się
        naiwnie okłamać hasełkom drobnych graczy pozujących na "polityków" albo nawet
        na "mężów stanu".
        • mikejar Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 16:07
          Moze jasniej bys napisal bo nie bardzo zrozumialem o tych " mezach
          stanu"
          • krwawy.zenek Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 16:08
            O Ziobrze, który im głupiej się zachowuje, tym większe wzbudza zachwyty ludzi o
            obniżonym poczuciu bezpieczeństwa lub własnej wartości, którzy w nim naiwnie
            upatrują rozwiązania własnych problemów.
            • mikejar Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 16:18
              Ty, zapewne chcialbys , aby ministerstwo przejal Miller albo Oleksy .
              Wtedy bylby spokoj i zadnych afer , gdyz oni sami zatuszowaliby to
              co juz zrobili. Domyslam sie ze jestes czlowiekiem mlodym (20 +),
              i dlatego nie doceniasz takich ludzi jak Ziobro.
              • peer2 Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 16:21
                Wystarczy, że Ziobro wyciszy sprawę Urbańskiego i lekko pomoże w procesie
                Wassermannowi...
                I jesteśmy w domu!
              • krwawy.zenek Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 16:23
                Po trzykroć się mylisz.
                Po pierwsze, nie życzułbym sobie, żeby ministerstwo objął Miller albo Oleksy,
                między innymi dlatego, że mam zupełnie inne preferencje polityczne.
                Po drugie, 20 lat miałem bardzo dawno.
                Po trzecie, Ziobrę znam nie od wczoraj i dlatego rozumiem, jakim nieszczęściem
                jest jego ministrowanie. Dlatego też współczuję tym naiwnym, którzy myślą, że
                Ziobro zrobi ciś pożytecznego. na razie - tylko destrukcja, choćby
                kompromitujące błędy w ubiegłorocznej nowelizacji k.k. oraz haniebne propozycje
                sprowadzające się do kopiowania skompromitowanych rozwiązań peerelowskich (tryb
                przyspieszony pożyczony od Kiszczaka - ustawa z 1985, "czyn chuligański -
                prosto z ZSRR - ustawa z 1958).
                • mikejar Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 16:34
                  Nie jestem prawnikiem i moge wypowiadac sie na temat prawa. Moja
                  opinia o p. Ziobro bierze sie stad , ze czytam polskie gazety i
                  kiedy jestem w Polsce slysze rozne opinie. Mam jednak nadzieje ze ten
                  czlowiek chce troche wyczyscic " podworko " i jezeli to mu sie uda
                  bedzie lepiej dla Polski i Polakow Oczywiscie ze mozna wyszydzic i
                  wysmiac kazda opinie ( Zbyszek z Bogdanca) ale mozna tez dorosnac i
                  dyskutowac Nie chcialem ciebie urazic za te (20+ lat) Sam jestem po
                  (50+)
                  • krwawy.zenek Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 16:40
                    Na czym polega to "czyszczenie podwórka"? Na przywrcanniu pomysł ów z
                    głebokiego PRL? Masz prawo opierać się na zasłyszanych opiniach, ale zważ, że
                    poziom świadomości prawnej jest w Polsce katastrofalnie niski, więc raczej się
                    nie dowiesz z takich opinii niczego konkretnego. Dowiesz się natomiast, że oto
                    pojawił sie młody i piękny, który cuda obiecuje. Na razie na obietnicach sie
                    kończy, bo też młody i piękny pojęcia o prawie karnym nie ma, za to otacza się
                    ludźmi o peerelowskiej przeszłości, skądinąd również mało kompetentnymi.
                    • mikejar Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 16:47
                      Konczac nasza dyskusje podaj mi kogo widzialbys na tym stanowisku i
                      z jakiej opcji - partii Na boga , tylko nie z SLD , bo mnie
                      calkowicie zalamierz
                      Spokojnych Swiat
                      M.J.
                      • peer2 Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 16:48
                        A to koniecznie musi byc partyjny?
                      • krwawy.zenek Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 16:50
                        Już Ci wyraźnie odpowiedziałem, że na pewno nie z SLD i oczywiście nie z PiS.
                        Kogokolwiek, byle robił to, co do niego należy a nie urządzał nieustannego szoł
                        autopromocyjnego w TV.
                        • ferris.b Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 18:35
                          Zupelnie zmieniliscie temat. Tak naprawde chodzi przeciez o cos innego - cala Polska zna historie tych
                          ludzi z filmu. Rzeczywistosc byla inna a oni - duzo bardziej wyrachowani i okrutni. Oczywiscie nie
                          zrobili tego bo byli bandytami. zrobili to ze strachu. i moim zdaniem odpokutowali za swoja zbrodnie.
                          Jaki jest cel kary? aby przestepca zrozumial, ze zle postapil. oni, jak malo kto zrozumieli obrzydliwosc
                          swojego czynu. czy nie ma tym ma polegac ten system? wiec obaj powinni byc wolni.

inna sprawa - przypuszczam, ze podobnych, rownie skomplikowanych spraw, jest wiele. i wielu jest
                          wiezniow ktorzy zabili przymuszeni do tego podobnie jak bohaterowie 'dlugu'. o nich nie krecono
                          filmow, nie maja szans na ulaskawienie. przykre.
                          • krwawy.zenek Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 18:44
                            Z grubsza zgadzam się z Tobą.
                            Fatalne jest to, że większość (?) dyskutatntów nie potrafi pojąć, że film
                            fabularny opowiadał fikcję. Oparta na prawdziwych zdarzaniach, ale jednak
                            literacką fikcję. Było to "klasyczne" zabójstwo z premedytacją, połączone z
                            drugim - w celu usunięcia świadka. Potem jeszcze zbeszczeszczenie zwłok.
                          • peer2 Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 18:44
                            W stosunku do Brylińskiego w sumie mogę się zgodzić...
                            Ale mi bardziej chodzi o.... Sikorę (tak tego ułaskawianego przez Kwacha).
                            Jeszcze przed jego ułaskawieniem odwiedziłem jego stronkę w necie. Miał tam
                            nawet forum na którym się udzielał, najbardziej dawały do myślenia pytania na
                            które nie chciał udzielić odpowiedzi: od banalnych (czemu musiał zdawać maturę
                            w kiciu, skoro z jego autobiografii wynika, że miał ją już wcześniej), do
                            bardziej poważnych (czy dług faktycznie istniał).
                            Jednak najbardziej zdziwił mnie cytat na głównej stronie. Nie jestem w stanie
                            przytoczyć dokładnie, ale szło to mniej więcej tak: "Skazali mnie bo zabiłem
                            dwóch bandytów, dwie istoty całkowicie pozbawione człowieczeństwa, kto z was by
                            nie zrobił tego samego".
                            Zrozumienie błędu połączona z odkupieniem?
                            Jakoś wątpię...
                            • krwawy.zenek Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 18:47
                              Jeśli dobrze pamiętam, to właśnie Sikora miał być tym, który zrozumiał, w
                              przecieństwie do Brylińskiego, grającego w więzieniu twardziela. To, co
                              napisałeś daje więc do myślenia.
                              • peer2 Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 18:53
                                stronka to
                                www.dlug.org.pl
                                Zainteresowanym polecam forum, zwłaszcza starsze tematy tak z około roku- pół
                                roku temu.
                      • rafvonthorn Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 17:55
                        Na Boga, żadnego partyjniaka tam mnie powinno być! To musi być uczciwy człowiek
                        i autorytet, a nie funkcjonariusz partyjny!
      • peer2 Re: Ten czlowiek powinien byc na wolnosci - 04.04.06, 16:19
        A ja ostatnio oglądałem "Krzyżaków"! Ten Zbyszko z Bogdańca to był klawy facet!
        Zasłużył sobie na liczne pomniki i poczesne miejsce w podręcznikach historii
        Średniowiecza.
        PS Niemcy powinni nas przeprosić za Brunnera!!!!
    • krwawy.zenek czy Ty wiesz, na czym polega ułaskawienie? 04.04.06, 16:02
      Dokopać sądom za pomocą ułaskawienia? W jaki sposób ułaskawienie miałoby
      być "dokopaniem sądom". Ułaskawiając głowa państwa potwierdza trafność wyroku i
      okazuje swoją łaskę. W żaden sposób nie jest to "dokopywanie sądom". Ponadto
      nikt normalny nie twierdzi, że Bryliński i Sikora byli niewinni. QWręcz
      przeciwnie, to, że dopuśclili się zabójstwa z premedytacją nie budzi nawet
      cienia wątpliwości i sam Sikora to otwarcie przeznaje. Chodzi o uznanie, że
      Brylińskiemu już "wystarczy" tej kary, którą dotychczas odbył.
      • qfc Dlatego jest o to uslaskiewienie wrzaska, bo... 04.04.06, 16:27
        ...to niektorym politykom dobry interes psuje. Mafiozi daja sporo kasy
        politykom. Jezeli teraz zaczna sie troszke bardziej bac (no bo jak ktos da im
        nauczke to w koncu z pierdla wyjdzie), to obniza sie troche ich przychody. I
        politycy beda miec mniej kasy od nich.

To takie proste.
        • krwawy.zenek Re: Dlatego jest o to uslaskiewienie wrzaska, bo. 04.04.06, 16:31
          Zbyt proste. Tu oczywiście nie ma takich zależności. Rozumiem Twoją ironię, ale
          nie przesadzaj.
          Hałas robi sie stąd, że panowie ZZ i LK chcą sobie zdobyć parę punktów w
          sondażach. Nakłada się na to bezmyślność niektórych, co to "Dług" oglądali i
          nie mogą pojąć, że to fikcja a nie film dokumentalny.
          • qfc To jest tak proste. Wiem od kolegow z Polski co... 04.04.06, 16:39
            ...mieli praktyki w sadach. (Poki byli na studiach to chetnie wszystkie takie
            rzeczy opowiadali. Jak stawali sie mecenasami - to nagle bylo juz cacy. Bylo
            ich zbyt wielu - niezaleznie od siebie - i zbyt koherentne historie zapodawali,
            zeby to byly wymysly.)

Wiesz, ze z sedziom w kuluarach mozna sie targowac o wyrok? Oczywiscie trzeba
            to odpowiednio "uzasadnic".
            • krwawy.zenek Re: To jest tak proste. Wiem od kolegow z Polski 04.04.06, 16:42
              Więcej powiem: na sali rozpraw można. Co gorsza, jest to przewidziane w
              kodeksie!
              Ruja i poróbstwo!
              • qfc Widze, ze jestes jednym z nich, jak nie widzisz.. 04.04.06, 16:47
                ..roznicy pomiedzy rozmowa w kuluarach (czyli prywatna pogawedka), a
                argumentami prawnymi na sali. Stad taki syf.
            • peer2 Re: To jest tak proste. Wiem od kolegow z Polski 04.04.06, 16:43
              A wiesz nawet, że w naszym kodeksie jest przewidziana możliwość takich targów?
              I, że dzięki niej w 60 paru procentach skazuje się bez konieczności
              przeprowadzenia rozprawy?
              I co w tym złego?
              Tylko te "uzasadnienie" to jest sprytny wybieg adwokatów (być może Twoich
              kolegów mecenasów) dzięki którym mają ekstra kaskę od klienta-jelenia.
              • krwawy.zenek Re: To jest tak proste. Wiem od kolegow z Polski 04.04.06, 16:55
                To przerasta możliwości percepcji qfc. Stąd się biorą takie bajki.
                • qfc I to przerasta mozliwosci percepcji dziesiatkow... 04.04.06, 16:58
                  ... studentow prawa. (Ale dopoki sa studentami.) Potem juz wszystko zaczyna byc
                  cacy.
                  • peer2 Re: I to przerasta mozliwosci percepcji dziesiatk 04.04.06, 17:03
                    To jest cacy, zamiast długotrwałego procesu i paru rozpraw na które trzeba
                    wzywać świadków,masz całą sprawę załatwioną na jednym posiedzeniu.
                    Sprawca się przyznaje, zostaje skazany, a pokrzywdzony jest zadowolony, że
                    szybko poszło i często dostaje jeszcze kaskę, którą mu wcześniej zabrano.
                    No to co w tym złego?
                    • krwawy.zenek Re: I to przerasta mozliwosci percepcji dziesiatk 04.04.06, 17:04
                      To w tym złego, że qfc traci pretekst do popisywania się swoją przenikliwością.
        • tymon99 jaką nauczkę?? 04.04.06, 18:00
          ci dwaj pacjenci nikomu nie dali nauczki. robili interesy i chcieli oszukać
          wspólnika.. a że głupi nie był i oszukać się nie dał, to go zabili.
          normalne gangsterskie porachunki!
          • miul Re: jaką nauczkę?? 04.04.06, 23:11
            nie znasz historii stary. Wogóle o niej nic nie wiesz. Ja, znam ją bardzo
            bardzo dokładnie - tę prawdziwą a nie z filmu - i nie czas i miejsce by mówić
            skąd ją znam. Jedno Ci powiem. Grzegorz, czyli Gerald z filmu, był kumpel
            Sikory który zaoferował pomoc w uzyskaniu kredytu. Przedstawił niby to warunki
            na które Byliński i Sikora nie zgodzili się, po czym chłopcy sie chcieli z
            facetem pożegnać. I wtedy zaczęło się półtora roku bicia, szantażowania i tak
            dalej. Jeżeli to jest WSPÓLNICTWO to ty chłopcze jesteś równie dobrze
            wspólnikiem jakiegoś pedofila z twojego osiedla bo kupowałeś od niego serek w
            sklepie. Rozumiesz. Jeżeli dla ciebie to byli wspólnicy to jeszcze raz
            powtarzem. Ty jesteś wspólnikiem pedofila (albo mordercy, albo złodzieja..)
            • peer2 Re: jaką nauczkę?? 05.04.06, 08:58
              Szantażował ich, żeby chłopaki wzięli kredyt?
              Wow!
              Wydaje mi się, że tą sprawę znasz z relacji Sikory...
      • monica28 Re: To nie jest ułaskawienie ! 04.04.06, 16:45
        Ziobro powiedział wyrażnie ,że nie zasługuje na ułaskawienie ale na na
        przedterminowe zwolnienie warunkowe z okresem próby. A zatem wychodzi na
        próbę , pod dozór kuratora i w razie czego można mu karę odwiesić
        • peer2 Re: To nie jest ułaskawienie ! 04.04.06, 16:46
          Tyle, że od warunkowego zwolnienia jest sąd penitencjarny, a nie Prezydent i
          minister, czyli jednak ułaskawienie.
        • krwawy.zenek monisiu, nie ośmieszaj się 04.04.06, 16:56
          Nie ma wątpliwości, że ma to być zrobione w trybie ułaskawienia
    • hagaw2 Re: jest szansa,że utnę łeb żonie 04.04.06, 16:19
      od pewnego czasu żona mnie szantażuje i znęca się nademną. Bałem się obciąć jej łeb i wrzucić di Wisły. Teraz jak wiem, że mogę być ułaskawiony tylko dlatego, że się jej bałem i że ona się nademną znęcała to jej dni mogą być policzone. Ten kierunek zmian w prawie karnym bardzo mi się podoba.
      • chaha Re: jest szansa,że utnę łeb żonie 04.04.06, 16:21
        A utnij, utnij...
        Wiecej ludzi - mniej powietrza!
        • rafvonthorn Tylko nie zapomnij, że kitoś musi zrobić o tym 04.04.06, 17:58
          film, na którym zrobi z Ciebie uciskanego aniołka...
      • qfc Nie ma sprawy - ucinaj. Wyrok zaden ci nie grozi. 04.04.06, 16:25
        Jezeli twoja zona nie jest przestepca, czy mafioza, to nikt cie nie bedzie
        scigal. To jest Polska. Ci goscie byli dlatego scigani, bo zabili mafiozow. A
        Polska mafiozow chroni, bo oni wymuszaja haracze, ktora sie z wladza i ogolnie
        politykami dziela. (Mowiac krotko tych dwoch nieszczesnikow zaczelo dobry
        interes psuc i wladza musiala dac nauczke.)
        • peer2 Re: Nie ma sprawy - ucinaj. Wyrok zaden ci nie gr 04.04.06, 16:28
          Jakich mafiozów?
          Ci dwaj zabici to byli tacy sami polscy "biznesmeni", jak ci co ich zabijali.
          Razem kręcili interesy...
          Panowie pokłócili się o pieniądze, no i doszło do czego doszło...
          • krwawy.zenek nie całkiem 04.04.06, 16:29
            "Biznesmenem" był jeden z zabitych. Drugi był jego ochroniarzem, zabójcy nic do
            niego nie mieli - chodziło tylko o usunięcie świadka.
            • peer2 Re: nie całkiem 04.04.06, 16:32
              Faktycznie, masz rację.
              Mea culpa.
              • qfc Nie calkiem 04.04.06, 16:36
                Gdyby byli tak niewinnymi ofiarami, a nie mafiozami, to z pewnoscia tych dwoch
                co zabilo nie byloby zlapanych, a tym bardziej skazanych. Bo niby po co: zeby
                wymiar sprawiedliwosci bezsensu wydawal pieniadze? To jest Polska - obudz sie!
                • krwawy.zenek Re: Nie calkiem 04.04.06, 16:38
                  A Ty się puknij w czoło. Znaleziono dwa ciała bez głów, Twoim zdaniem nikogo by
                  to nie zainteresowało, co?
                  • qfc Grabarzy. Bo by zarobili. 04.04.06, 16:40
                • peer2 Re: Nie calkiem 04.04.06, 16:40
                  Skoro już sobie zakodowałeś w głowie myśl przewodnią naszych klasyków, że sądy
                  bronią tylko i wyłącznie przestępców, to ja nie jestem w stanie Ciebie
                  przekonać.
                  Więc dołącze się do Ciebie: żądajmy zwolnienia niewinnych ofiar wojny z
                  bandytyzmem i sądami: panów Pęczaka, "Dziada" oraz "Oczki".
                  • krwawy.zenek Re: Nie calkiem 04.04.06, 16:41
                    No i oczywiście niewinnie skazanych Długosza i Jagiełły. Za tego ostatniego
                    Zbyszko z Bogdańca poręczy.
                    • qfc Oni zaczeli psuc interes. Podobno niektorzy z nich 04.04.06, 16:45
                      sie nie podzielili jak trzeba. I tak to jest delikatna kara. O jednym z tych
                      slyszalem, ze w ogole nie chce wychodzic, bo sie boi.
                      • peer2 Re: Oni zaczeli psuc interes. Podobno niektorzy z 04.04.06, 16:47
                        I wszystko jasne.
                        A z kim się niepodzilił np: świnoujski gwałciciel z wydm?
                        • qfc Trudno kazdego - znac. Jak sie nie dzielil, to... 04.04.06, 16:49
                          ...go pewnie wsadzili.
                          • peer2 Re: Trudno kazdego - znac. Jak sie nie dzielil, t 04.04.06, 16:50
                            A to, że zgwałcił kilkanaście kobiet i jedną zabił, to taki nic nie znaczący
                            szczegół.
                            Poza tym to dobry chłopak, tylko dzielić się nie chciał.
                            • qfc Nie wiem po pierwsze o kim piszesz. Po drugie... 04.04.06, 16:56
                              ...wiezienia sa pelne tych co siedza za nie swoje przestepstwa. Nie byli w
                              stanie "przekonac" wymiaru sprawiedliwosci. A prawdziwi przestepcy wala kaske
                              komu trzeba i chodza wolni. I dalej robia co chca. Taki jest prosty, polski
                              mechanizm.

Stad mimo, ze mamy gigantyczna ilosc wiezniow (87 tys), przestepczosc jest
                              wysoka. Bo na "systemie sprawiedliwosci" wykreca sie interesy, a nie zapewnia
                              porzadek publiczny.
                              • peer2 Re: Nie wiem po pierwsze o kim piszesz. Po drugie 04.04.06, 16:59
                                No pewno na dodatek zbrodnicze sądy podrzuciły materiał DNA tego biedaczka na
                                miejsce zbrodni.
                                • qfc Piszesz jakbys sam sledztwo nadzorowal... 04.04.06, 17:11
                                  • peer2 Re: Piszesz jakbys sam sledztwo nadzorowal... 04.04.06, 17:13
                                    Ja tylko czytałem w gazetach na podstawie jakich śladów zidentyfikowano sprawcę.
                                    Ale co tam: gazety też kłamią!
                                    • krwawy.zenek Re: Piszesz jakbys sam sledztwo nadzorowal... 04.04.06, 23:06
                                      Wszyscy są w układzie.
      • miul Re: jest szansa,że utnę łeb żonie 04.04.06, 23:15
        .. i pójdż za to siedzieć na 13 lat jak Byliński. Nic nie rozumiesz.
        • peer2 Re: jest szansa,że utnę łeb żonie 05.04.06, 08:56
          To 13 lat za podwójne morderstwo to dużo czy mało?
          Zwłaszcza, że niektórzy na forum nawet za pojedyńcze chcą kary śmierci.
    • konrad31345 Róznica klasy 04.04.06, 18:24
      Byłoby to pierwsze ułaskawienie Kaczyńskiego, co doskonale koresponduje z jednym
      z ostatnich ułaskawień Aleksandra Kwaśniewskiego - jego partyjnego koleżki,
      skazanego za narażenie zdrowia i życia policjantow Zbigniewa Sobotki.

To dobitnie świadczy o różnicy klasy między obecnym, a byłym prezydentem i
      przeczy wizerunkowi "upolitycznionego" Kaczynskiego, i "prezydenta wszystkich
      Polaków" Kwaśniewskiego.
      • peer2 Re: Róznica klasy 04.04.06, 18:27
        No fakt: Kwaśniewski ułaskawił paplę, która zdradzała tajne informacje,
        szkodząc dobru postępowania, natomiast Kaczyński ma zamiar ułaskawić podwójnego
        mordercę...
        Różnica klasy!
        • japoeta1 [...] 04.04.06, 20:57
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • quasimodo006 Re: Prośba o łaskę dla pierwowzoru bohatera "Dług 04.04.06, 18:52
      gregl2000 napisał:

> znowu sie Ziobro skompromituje - żeby dokopać sądom wypuści wcale nie takiego
      > niewinnego jakby to z "DŁUG"-u wynikało. I nareszcie może prawda wyjdzie na
      > jaw.....

Proponuję Ci odwiedzić stronę internetową Brylińskiego i Sikory.
      Oni wcale nie twierdzą, że są niewinni - wręcz przeciwnie, mówią, że zrobili coś
      strasznego.
      Bryliński siedzi w więzieniu od wielu lat i to jest właśnie podstawa do
      rozważań, czy zasłużył na to, żeby tam był następne 15, czy już mu wystarczy.
      Właśnie dlatego Ziobro nie wnosi o umożenie kary, tylko o warunkowe zwolnienie,
      a to jest wielka różnica.
      Na temat tego co zrobili można by rozmawiać bez końca. Pewnie każdy ma na ten
      temat swoje zdanie. Szkoda tylko, że najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy
      wiedzą najmniej o faktach.
      Mnie nie zdziwiło np. wcale, że trafili za swój czyn do więzienia, bo tak
      musiało być, w końcu zabili. Zdziwił mnie natomiast wymiar kary, żadnych
      okoliczności łagodzących, nic.
      Każdego człowieka można doprowadzić do stanu, kiedy albo zabije siebie, albo
      kogoś innego, aby się uwolnić.
      Gdyby w czasie, gdy Sikora i Bryliński prosili o pomoc policję, udzielono im
      jej, nie doszło by do tego co się stało. Wówczas system prawny zawiódł, więc
      moim skromnym zdaniem przyczynił się do wszystkiego. Dlatego teraz można by od
      tego samego systemu wymagać, żeby okazał łaskę i zwolnił (warunkowo)
      Brylińskiego z więzienia. Nie wierzę, że stanowi on dla kogokolwiek zagrożenie.
      To tylko takie moje skromne zdanie...
    • japoeta1 Re: Prośba o łaskę dla pierwowzoru bohatera "Dług 04.04.06, 20:54
      Brawo!!! ....zamykać komuchów uczciwych wypuszczać!
      • peer2 Re: Prośba o łaskę dla pierwowzoru bohatera "Dług 05.04.06, 09:05
        Niech żyją uczciwi mordercy! Niech żyją!!!
        Hip, hip, hura!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka