krawat23 Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 07:18 Pewnie najlepiej byłoby, aby teraz stosunek do Rosji był jak w roku 1990 a do Niemiec jak dziasiaj. Ale pewnie to jest tak, że zawsze musimy mieć jakiegoś wroga. Ciekawe jak to było przed wojną?. Domyslam się,że strach przed Niemcami i ZSRR był mniej wiecej jednakowy. Przyjaciół upatrywalismy w dalekiej Francji i Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
tekameka a ja niemców nienawidzę i nigdy nie wybaczę krzywd 07.04.06, 08:02 które wyrządzili mojej rodzinie - spalone 2 domy, dziadek w obozie, rodzina ojca cudownie ocalona przed rozstrzelaniem (stali już pod ścianą), pomijam czyny niemców wobec Polski, bo to zrozumiałe. Więc za co ich mam kochać? Nigdy nie wybaczę faszystom hitlerowskim ich czynów i w takim duchu wychowałem synów, a oni wychowają swoje dzieci. Myślę że mnie zrozumiecie, w końcu wielu wychowywanych jest w niewnawiści do nas Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
polakmoronslayer Re: a ja niemców nienawidzę i nigdy nie wybaczę k 07.04.06, 08:12 Znaczy jestes polskim katolikiem ,ktory przede wszystkim kocha nienawidziec. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: a ja niemców nienawidzę i nigdy nie wybaczę k 07.04.06, 08:19 polakmoronslayer napisał: > Znaczy jestes polskim katolikiem ,ktory przede wszystkim kocha nienawidziec. W przeciwieństwie do krzyżaków, którzy od wieków atakowali nas bezgraniczną miłością. Odpowiedz Link Zgłoś
trewas I Watykanu który z miłości kazał palić na stosach 07.04.06, 08:55 Może nieoniecznie nas, ale LUDZI. Setki tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl A jak patrzymy na innych sąsiadów?? 07.04.06, 10:49 Mam wrażenie, że wiemy dość wiele o wszystkich naszych sąsiadach oprócz jednego. Na wschodzie wielka czarna dziura. Zapraszam na stronę projektu internetowego Odkryjmy Białoruś! odkryjmybialorus.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
paszkwil.z.tvn24 Łżemedia Ogłupiają Dalej !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.04.06, 11:04 Jeżeli te wykresy są prawdziwe (?) To dowodzą tylko jednego – o nastawieniu mas, decyduje w czyich rękach są media !!!!!!!!!! Dawniej były w rękach sowieckich Obecnie w rękach żydokomunoszwabskich : ( Odpowiedz Link Zgłoś
paszkwil.z.tvn24 Re: Łżemedia Ogłupiają Dalej !!!!!!!!!!!!!!!! 07.04.06, 11:10 paszkwil.z.tvn24 napisał: > Jeżeli te wykresy są prawdziwe (?) > To dowodzą tylko jednego – > > o nastawieniu mas, > decyduje w czyich rękach > są media !!!!!!!!!! > > Dawniej były w rękach sowieckich > Obecnie w rękach żydokomunoszwabskich : ( tego typu publikacje tez są formą urabiania opinii społeczeństwa więc trzeba też sprawdzic kto finansuje Instytut Spraw Publicznych ? i panią danute zagrodzką ? no bo kto sie kryje za GW wiadomo :( Odpowiedz Link Zgłoś
polakmoronslayer Re: a ja niemców nienawidzę i nigdy nie wybaczę k 07.04.06, 18:38 Po pierwsze Krzyzacy byli tez katolikami. Po drugie -cofnij sie o jeszcze 5 tysiecy lat do tylu i kochaj moronie. Odpowiedz Link Zgłoś
umghhh Re: a ja niemców nienawidzę i nigdy nie wybaczę k 07.04.06, 10:16 Ja nie wiem skad takie wyniki. Moze i wiekszosc ma taki stosunek do niemcow a jadowita mniejszosc sie radykalizuje. Wystarczy przejzec dyskusje na forum zeby zobaczyc jak dobry stosunek do rosji i niemcow mamy w kraju i jka wsciekla agresji sie on charakteryzuje. Z drugiej strony to zawsze juz bylo tak ze sasiad niemeckiej narodowosci z dziada pradziada w Polsce nie budzi zadnej zyczliwosci szczegolnie jesli do swojej niemieckosci sie przyznaje. Co innego niemiec z kasa z Republiki Federalnej. Ciekawe co sie stanie jak (co wydaje sie nieuniknione) dojdzie w niemczech do powaznego kryzysu gospodarczego i socjalnego. I jeszcze jeden komentarz do wynikow szczegolnie tej czesci o tym ze niechec do niemcow jest odwrotnie proporcjonalna do wyksztalcenia. Moi znajomi wyksztalceni jak najbardziej pytaja sie przy roznychokazjach czy moj jednoroczny syn urodzony na niemieckiej ziemi jest w stanie juz powiedziec 'hajlhitla' i podniesc prawa reke w tradycyjnym gescie niemieckiego pozdrowienia. Mozna wiec powiedziec ze faktycznie sytuacja sie poprawia bokiedys by do mnie pyska nie otworzyli jak zdrajcy narodu itp itd. ew. przylozyli bykijem albo doniesli do urzedu skarbowego o moich 'nielegalnych' dochodach. Nb: jak wyjasnilem mojej zonie ze niemiecka mowa w taksowce moze miec negatywny wplyw na ksztaktowanie sie ceny przejazdu to sie poplakala. tez ciekawe. jacy ci niemcy wrazliwi sie zrobili. nb2 rura pod baltykiem wydaje sie sluzyc nie tylko interesom rosji ale i bylego kanclerza. Zdaje sie ze nie ma wiecej watpliwosci ze putin goscia kupil (aktualnie znana stawka to umiarkowane 250kE na rok ale moze sa jeszcze nieznane bonusy). // Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: a ja niemców nienawidzę i nigdy nie wybaczę k 07.04.06, 11:22 Wyniki pochodza nie z netu, bo gdyby zrobiono sondaz na GW to musielibyscie uzyc wszystkich sobie dostepnbych nickow plus utworzyc na potrzebe sonadazu kilknascie dodatkowych, by wyrazi swa nienawisc, kompleks Europejczyka drugiej kategorii, ktoremu wszystko w zyciu by wyszlo jak nalezy (nawet wlosy), tylko Niemcy przeszkodzili. Nie ma to jak znalezc wytlumaczenia dla swojego nieudacznictwa. Dobrze, ze sa jeszcze Rosjanie i Zydzi (oprocz Niemcow)- mozna wiec naprzemiennie tlumaczyc swoja mizerote. M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
umghhh Re: a ja niemców nienawidzę i nigdy nie wybaczę k 07.04.06, 12:16 uzycie drugiej osoby liczby mnogiej ma taki skutek jak stwierdzenie wszyscy polacy to (i tu epitet taki albo inny) jest przesadna generalizacja. Sa tacy ludzie ktorzy do wspomnianych przez ciebie czynow sa nie tylko zdolni ale maja i chec je popelniac a sa i tacy ktorym sie nie chce ale sa i tacy do ktorych twoja charakterystyka nie pasuje. Uzycie generalizacji na poziomie narodowosci/obywatelstwa jest zblizone do podobno upadajacego rasizmu (zgoda ze nie zostalo to tak nazwane) o ktorym mowa w artykule. // Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: a ja niemców nienawidzę i nigdy nie wybaczę k 07.04.06, 08:29 Wychowanie o którym piszesz, to czyste prostactwo, którym szczycić się może co najwyżej prymitywny kibol. Czym innym jest pamięć, historia, a czym innym zaszczepianie świadomie nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
clivis A Niemcy kochają i szanują Polaków 07.04.06, 08:40 czego dobitnym przykładem jest oststnio reklama niemieckiej sieci Media Markt. Odpowiedz Link Zgłoś
umghhh Re: A Niemcy kochają i szanują Polaków 07.04.06, 10:18 ktora po prostestachbardzo szybko wycofano z obiegu. jakos nie widze sprostowan po wypowiedziach niektorych politykow poslkich. Nie zeby mnieto ruszalo. W MM nie kupuje dla zasady bo to oszusci sa i to z ich niemieckoscia nie ma nic wspolnego. // Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: A Niemcy kochają i szanują Polaków 07.04.06, 11:23 Tej reklamy w ogole nie wymitowano. Czyzby znowu braki informacyjne? Czytamy tylko to, co kilku polglowkow napisze na forum i wierzymy a priori? M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
umghhh Re: A Niemcy kochają i szanują Polaków 07.04.06, 12:34 Malo mnie prawde mowiac obchodzi czy wyemitowano czy nie - tak czy siak jest sprawa bo sie atmosfera maci od tego. A istotne jest nie to czy wymitowano czy tez nie, tylko to ze istniejaca reklama nie jest emitowana oraz to ze ludzie sie wzbudzaja z tego powodu (moim zdaniem niepotrzebnie). A co do wiary to ty masz w swoim poscie adekwatna stopke nie ja. // Odpowiedz Link Zgłoś
sophies Re: A Niemcy kochają i szanują Polaków 07.04.06, 10:21 Ta reklama byla nawet dosc smieszna i chyba wlasnie o to w niej chodzilo... Swoja droga, kto wypadl gorzej w reklamie: sprytny Polak czy zostajacy bez spodni Niemiec!? Wiecej dystansu! Tego niestety nam, Polakom, brakuje. Smiac sie z innych latwo, biada temu kto sie z nas smieje! Odpowiedz Link Zgłoś
hippiehippie Re: a ja niemców nienawidzę i nigdy nie wybaczę k 07.04.06, 08:50 Strasznie denerwuje mnie takie gadanie. Owszem hitlerowskie Niemcy były bandyckim krajem i jednym z największych nieszczęść jakie się przydarzyły ludzkości, jednakże czy polskie domy były palone do szczętu przez dzisiejszych 15, 30, 40, 50 latków? Nie!!! Codziennie mam bliski kontakt z Niemcami w wieku od 15 do 30 lat i nie mogę złego słowa o nich powiedzieć. Oczywiście są mądrzy i głupi, zabawni i ponurzy, prostaccy i dobrze wychowani, tak jak wszędzie na świecie. Po prostu ludzie jak ludzie. Słusznie żywisz urazę do hitlerowskich faszystów jednak zapominasz, że współcześni niemcy hitlerowskimi faszystami nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
tekameka Daj im tylko drugiego Hitlera, a sie przekonasz 07.04.06, 09:04 kim sa niemcy i czy juz sa "inni". Mieli szansę daną przez świat po I Wojnie Światowej i jak ją wykorzystali? Niemiec to nasz śmiertelny wróg - jeden z dwóch zajadłych wrogów i nigdy nie będzie naszym przyjacielem - przykłady od A do Z : od reklamy w Media Markt po rurociąg bałtycki, a po drodze centra wypędzonych, układy z Rosjanami i inne niegodziwości. Jedynie wychowując pokolenia w prawdzie możemy przetrwać te zakłamania, bowiem za 50 lat może się okazać, że żydzi gineli w polskich obozach a II Wojne Swiatową sprowokowali Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: a ja niemców nienawidzę i nigdy nie wybaczę k 07.04.06, 08:54 OTO PRAWDZIWY DOBRY KATOLIK A BY CIE PSIA KREW Jak Kuba tobie tak ty Kubie ale 2 razy > które wyrządzili mojej rodzinie - spalone 2 domy, dziadek w obozie, rodzina > ojca cudownie ocalona przed rozstrzelaniem (stali już pod ścianą), pomijam > czyny niemców wobec Polski, bo to zrozumiałe. Więc za co ich mam kochać? Nigdy > nie wybaczę faszystom hitlerowskim ich czynów i w takim duchu wychowałem synów, > > a oni wychowają swoje dzieci. Myślę że mnie zrozumiecie, w końcu wielu > wychowywanych jest w niewnawiści do nas Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika jeszcze jeden katol nawiedzony 07.04.06, 10:29 moja rodzina tez ucierpiala w czasie wojny, tez stracila majatek,dziadek zostal zzkatowany na ulicy, jego siostra wyslana na Majdanek, mama wyslana na roboty po powstaniu. Mama twierdzila, ze bauer u ktorego pracowala byl dobrym czlowiekiem, sadzac po zdjeciu z niewoli, mama byla odzywiona az za bardzo. Ja sam spedzilem w RFN ok. dwu lat, bywam tam co kilka lat, przy okazji odwiedzin Polski. Na moj gust Niemcy sa zbyt lewicowi, zdecydowanie potrafia robic uzytek z boghactwa wytworzonego po 1948 roku. Oczywiscie Niemcy roznia sie miedzy soba, Bawaria to Saksonia czy Palatynat. W Hamburgu mieszkalem ponad rok i tylko dwa razy spotkalem sie z okazem "niecheci". W jednym przypadku uslyszalem slowa krytyczne w supermarkecie. Za chwile podeszla do nas inna Niemka i przeprosila, powiedziala, ze ona tak nie mysli jak jej poprzedniczka. Osobiscie lubie jezdzic do Niemiec i do dzisiejszych Niemcow nie mam uraz. Sa niemieccy kibole czy neo-faszysci, ale czym roznia sie od polskich kiboli i neo-faszystow? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Pewnie, przebaczac katolikowi nigdy nie wolno... 07.04.06, 12:55 to SWIETOKRADZTWO(czyli zlodziejstwo w czasie swiat koscielnych).Wszystkim ktorzy nienawidza Niemcow KACZYNSKI POWINIEN DAC PO ORLE BIALYM Z OPASKA NA OCZY. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_o_dyrektora Re: ja też ... 07.04.06, 07:28 Nie ciesz sie . Zaraz wpadnie na forum te 21% germanofobow i czar prysnie . Odpowiedz Link Zgłoś
123zly Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 07:34 czy na ich spodnie Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 07:43 Trudno sie dziwic. W zeszlym roku troche zeglowalem w okolicach Rugii i mam bardzo mile wspomnienia z kontaktow z "tubylcami". Mimo ze moj niemiecki jest slabiutki to zawsze dokladano staran abym byl dobrze osluzony. Dotyczy to tez Grenzschutzu. Ani razy nie spotkaqla mnie przykrosc. Ni to w sklepie, ni to w knajpie, ni to w bosmanacie. Co innego w Polsce. Tu niestety kontakty z Niemcami sa troche inne. Ostatnio przylutowalem niemieckiemu skinowi - dla zasady - i mialem slowna utarczke z Niemcami robiacymi u nas prawo jazdy. Ale to byly niemieccy odpowiednicy naszych drechow, wiec narodowosc nie miala tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 07:45 tadeusz_ja napisał: > Ich freue mich!! ----------------------------------------------------------------------------- Ich auch. Odpowiedz Link Zgłoś
totalizator Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 07:50 Pierlicie Hipolicie. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Gazociag powstanie, Centrum powstanie 07.04.06, 08:07 Polacy musza sie sami rozprawic z wlasnymi kompleksami, z zaklamana przez komune historia, z ksenofobiami i histeria. A Niemcy? Im to najserdeczniej wisi, co Polacy o nich sadza. Wladziu w SLubicach i tak grzecznie umyje Panu Niemcowi szyby w samochodzie, a Kaziu w Berlinie bedzie tachal cegly za 5 euro na godzine. Odpowiedz Link Zgłoś
teplowoz44992 [...] 07.04.06, 08:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kot001 A co Niemcy myślą o Polakach? 07.04.06, 08:35 To dla nas chyba wazniejsze, dla mnie Niemcy są sąsiadami a z nimi bywa różnie, lepiej żyć w zgodzie, ale bez poufałości. Odpowiedz Link Zgłoś
brunorc Re: A co Niemcy myślą o Polakach? 07.04.06, 10:59 kot001 napisał: > To dla nas chyba wazniejsze, dla mnie Niemcy są sąsiadami a z nimi bywa różnie, > > lepiej żyć w zgodzie, ale bez poufałości. Dobrze jest ufać, ale lepiej - kontrolować. Włodzimierz Iljicz Uljanow (Lenin) Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 'Nie ufac, nie kontrolowac... 07.04.06, 13:09 rozstrzelac albo w gulagu resocjalizowac.'Stalin. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 08:45 Jesteśmy niestety bardzo głupim narodem i podlizujemy się byle komu oczekując jakiegokolwiek poparcia. Pomimo tych idiotycznych zabiegów nikt nas nie lubi a my i tak na siłę w pas się innym kłaniamy. Polacy sami się nie szanują i nie mają co liczyć na szacunek innych, żadne lizusostwo nie pomoże. Jaki to paradoks, Niemcy przegrały wojnę a i tak głupi Polak dla nich pracuje, czy warto więc wygrywać??? Jest takie powiedzenie: "Lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć" Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 10:16 A skąd dowiedziałeś się, że Polska wojnę wygrała? Z "Czterech pancernych i psa"? Niemcy w znacznie mniejszym stopniu wojnę przegrały niż Polska, bo tylko około 1/3 ich terytorium wpadło w "przyjazne" łapy. Polska w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
pauline_kaczanow Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 08:47 To bardzo dobra wiadomosc.Tylko ja domagam sie ukaania winnych zbrodni Hitleryzmu, przebywajacych w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
stix Niemcom nigdy nie należy ufać. 07.04.06, 09:04 To stara zawsze sprawdzająca się zasada. Bajki o pojednaniu są miłe, ale to tylko bajki... Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Re: Wbrew opinii - normalniejemy jednak! 07.04.06, 09:12 Calkiem normalni bedziemy, kiedy zaczniemy tolerowac wszystkich sasadow! Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Wbrew opinii - normalniejemy jednak! 07.04.06, 09:18 Po zamachu bombowym w Madrycie (jak to brzmi!, jakbym sam te bomby podkładał) bylem zatrzymany przez policje niemecka na autostradzie pod monachim. Bogu dziekuje, ze nie byli to austryjacy lub szwajcarzy. swoja droga czy my rozumiemy niemców? bo na przykład na słowiańska duszę rosjan mozemy wszystko zwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
kszonowski Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 09:18 Wszędzie są ludzie, choć o innej mentalności... Wszędzie mogą być dobrzy i wszędzie trafiają się źli. My też mamy swoich nacjonalistów - patrz o. Tadziu R. i Młodzież Wszechpolska. Tylko fakt, że Polacy w zancznej większości nie wyznają raczej zasady "ordnung must sign", nie dają się tak łatwo zorganizować i pokierować do czynu przez jednego oszołoma. Niestety te "braki" w naszej mentalności są także znacznym ograniczeniem w dążeniu do dobrobytu i silnego państwa... Odpowiedz Link Zgłoś
jm19 Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 09:18 1. Niemcy, to nasz największy przyjaciel w Europie. 2. Największym wrogiem Polski i Polaków od ponad 500 lat była i jest Rosja i Rosjanie, którzy obłudnie powołując się na słowiańskie związki i korzenie(?) dążą cały czas do dominacji nad nami! 3. Zawłaszczyli sobie tradycję bizantyńską (między innymi orzeł dwugłowy!) oraz prawosławie i teraz na tych symbolach budują niezwykle groźną imperialną ideologię opartą na prawosławiu i i wielkoruskim szowinizmie! 4. Rosja i Rosjanie są bezpośrednio odpowiedzialni zarówno za wybuch I-szej i jak i II-giej wojny światowej! W obu tych wojnach największą ich ofiarą okazali sie Niemcy a największymi beneficjentami - Rosja i Rosjanie! STRZEŻMY SIĘ ROSJAN I ROSJI JAK ZARAZY!!! MARSJANIUE NIE ZAGRAŻAJĄ ZIEMI, ZIEMI ZAGRASŻAJĄ ROSJANIE! PRZYSZŁOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO POLSKI, TO PRZYJAŹŃ I BLISKI SOJUSZ Z NIEMCAMI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 09:23 CZY TO ABY DOBRE ROZWIAZANIE SZUKANIE NOWEGO WROGA TRZEBA MIEC WOGOLE WROGA??? CZEMU NIE PAPUA NEWGWINEA ALBO SAN SALVADOR > 1. > Niemcy, to nasz największy przyjaciel w Europie. > 2. > Największym wrogiem Polski i Polaków od ponad 500 lat była i jest Rosja i > Rosjanie, którzy obłudnie powołując się na słowiańskie związki i korzenie(?) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Do czasu aż Niemcy znowu nam dowalą. Jak zwykle 07.04.06, 09:21 Babcia nauczyła mnie w dzieciństwie złotej myśli: "Jak świat światem Niemiec Polakowi nigdy nie będzie bratem". I nie będzie. Żyjemy na 1/3 terytorium, kóre oni uważają za swoje ziemie etniczne, a Prusy za matecznik "niemieckości". Trzeba być skrajnie naiwnym aby wierzyć, że oni nie przyjdą kiedyś "po swoje" aby je nam odebrać. W relacjach z Niemcami kategoriami wieków i pokoleń trzeba myśleć. Ostrożnie i z dystansem działać myśląc o Polakach, ktorzy urodzą się za 20-50 lat. A ponadto przeciętni Niemcy zwyczajnie nas nie lubią, uważają za złodziei a nawet gardzą nami. Kogo więc tutaj kochać? Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Do czasu aż Niemcy znowu nam dowalą. Jak zwyk 07.04.06, 09:22 ja tam wierzę w lepsze jutro. co nie znaczy, ze nie spogladam na rece. Ale myslę, ze sami powciagamy sie do kociołka ze smołą. Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Do czasu aż Niemcy znowu nam dowalą. Jak zwyk 07.04.06, 09:30 wlasnie tez tak mysle a wine zwalimy na niemcow ruskich czechow albo poprostu ufo > ja tam wierzę w lepsze jutro. co nie znaczy, ze nie spogladam na rece. > Ale myslę, ze sami powciagamy sie do kociołka ze smołą. Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Do czasu aż Niemcy znowu nam dowalą. Jak zwyk 07.04.06, 09:29 Nie zapomnijmy ze babcia tylko podstawowke skonczyla a te madrosci tez tylko slyszala kiedy jej dziadzio wolem oral pole. Kazdy pamieta sami swoi o 3 palce mi miedze kargul zabral i taka sama to madrosc o niemcach. Ciemnota i niewiedza sa cnotami nr 1 . RM nlepszy przyklad > Babcia nauczyła mnie w dzieciństwie złotej myśli: > "Jak świat światem Niemiec Polakowi nigdy nie będzie bratem". > I nie będzie. > Żyjemy na 1/3 terytorium, kóre oni uważają za swoje ziemie etniczne, a Prusy za > > Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: Do czasu aż Niemcy znowu nam dowalą. Jak zwyk 07.04.06, 11:05 Moja babcia skończyła podstawówkę? Nikt o tym nie wiedział i nie słyszał w rodzinie... Wiadomo tylko, że moja babcia służyła wiele lat jako gosposia u rejenta. Rejent był Rosjaninem bo to działo się to jeszcze w Kongresówce. Potem babcia wyszła za mąż za mojego dziadka, którego Niemcy wykończyli jej w grudniu 1944 roku. Tak jak wielu innych dziadków. A wcześniej w sierpniu 1920 roku bolszewicy "wyzwolili" moją babcie na dwa dni i zaraz potem zarekwirowali chleb, który własnie piekła. Widziała ich jeszcze raz ale nie zatrzymali się u niej nawet na chwilę. Uciekali na golasa przeważnie. Podobno zatrzymali się, ale też na chwilkę, dopiero pod Grodnem. Gdyby nie mądrość Piłsudskiego lecieli by tak pewnie aż do Władywostoku. Babcia moja była kobietą prostą ale piśmienną. Owszem, wierzyła w różne zabobony. Na przykład w zbawienne i lecznicze przeciąganie głupich kobiet przez męskie kalesony. Podobno to dodaje rozumu. Ale nie sprawdzałem, więc nie wiem czy na pewno. Mądrość o Niemcach przekazali jej dziadkowie a potam babcia przekazała ją nam. Patrząc na ponad 1000 lat historii Polski zawsze wychodzi, że moja babcia miała jednak rację. Przy tym ciemna, zabobonna, a pewnie bijąca się z jakimś Kargulem o miedzę. Sądzisz, że tym razem będzie inaczej mimo, że Josif Wissarionowcz wyfasował nam obecne granice Polski? Inna, tym razem nasza wspólna babcia, pisała też przed laty: "Nie rzucim ziemi, skąd nasz ród, Nie damy pogrzeć mowy! Polski my naród, polski lud, Królewski szczep piastowy, Nie damy by nas zniemczył wróg... - Tak nam dopomóż Bóg! Do krwi ostatniej kropli z żył Bronić będziemy Ducha, Aż się rozpadnie w proch i w pył Krzyżacka zawierucha. Twierdz? nam będzie każdy próg... - Tak nam dopomóż Bóg! Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz, Ni dzieci nam germanił. Orężny wstanie hufiec nas, Duch będzie nam hetmanił, Pójdziem, gdy zabrzmi złoty róg... - Tak nam dopomóż Bóg!" I tak nam dopomóż Bóg. Zawsze. "Rota" Marii Konopnickiej miała być hymnem Polski a sama Konopnicka ciemną kobietą to już na pewno nie była. A takich jak ty zawsze było w Polsce sporo. "I masełko jedli za okupacji" czego im moja kochana babcia do śmierci nie mogła zapomnieć i wybaczyć. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Do czasu aż Niemcy znowu nam dowalą. Jak zwyk 07.04.06, 11:44 No tak babcia sprzataczka dzaiadek drwal a ty a ty do dzisiaj 1000 lenie kalesony dziadka nosisz nie zauwazajac ze nie w modzie. podoba mi sie twoj ironczny styl, a konopnicka kto wie jakie ona miala przezycia z niemcami i co ja sklonilo do napisania roty moze jej tez kalesony nie pomogly w leczeniu choroby wenerycznej a byly produkcji niemieckiej kto wie historia jest zaklamana :) Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz Ni dzieci nam germanił. Orężny stanie hufiec nasz, Duch będzie nam hetmanił, Pójdziem, gdy zagrzmi złoty róg... - Tak nam dopomóż Bóg! a dzisiaj MIAŁEŚ HAMIE ZŁOTY RÓG OSTAŁ CI SIE JENO SZNUR., > Moja babcia skończyła podstawówkę? > Nikt o tym nie wiedział i nie słyszał w rodzinie... > Wiadomo tylko, że moja babcia służyła wiele lat jako gosposia u rejenta. > Rejent był Rosjaninem bo to działo się to jeszcze w Kongresówce. > Potem babcia wyszła za mąż za mojego dziadka, którego Niemcy wykończyli jej w > grudniu 1944 roku. Tak jak wielu innych dziadków. > A wcześniej w sierpniu 1920 roku bolszewicy "wyzwolili" moją babcie na dwa dni Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Anikto110: Cham pisze się przez "ch" 07.04.06, 11:59 anitka110 napisała: > No tak babcia sprzataczka dzaiadek drwal a ty MOJA BABCIA BYŁA GOSPOSIĄ U REJNETA A NIE SPRZĄTACZKĄ. DZIADEK BYŁ SZEFCEM A NIE DRWALEM. > a ty do dzisiaj 1000 lenie kalesony dziadka nosisz nie zauwazajac ze nie w > modzie. KALESONY DO PRZECIĄGANIA RADZIŁEM DYSKRETNIE TOBIE ALE NIE ZŁPAŁAŚ TEJ MYŚLI. CZEMU SIĘ I NIE DZIWIĘ. > podoba mi sie twoj ironczny styl, > > a konopnicka kto wie jakie ona miala przezycia z niemcami > i co ja sklonilo do napisania roty > moze jej tez kalesony nie pomogly w leczeniu choroby wenerycznej a byly > produkcji niemieckiej kto wie > historia jest zaklamana :) KONOPNICKA MIAŁA PRZEŻYCIA Z NIEMCAMI? NIC O TYM NIE WIEM. SYFA MIAŁA CO TUTAJ SUGERUJESZ? JEŚLI NAWET TO NIE MIAŁ ON NIC RO "ROTY". > > Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz > Ni dzieci nam germanił. > Orężny stanie hufiec nasz, > Duch będzie nam hetmanił, > Pójdziem, gdy zagrzmi złoty róg... > - Tak nam dopomóż Bóg! > a dzisiaj > > MIAŁEŚ HAMIE ZŁOTY RÓG OSTAŁ CI SIE JENO SZNUR., CHAM PISZ SIĘ PRZEZ "CH" ANITKO110. - czyli cham chamem a ortografię trzeba znać... > > Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Mój dziadek szewc z Woli to nie Kiliński 07.04.06, 12:09 MOJA BABCIA BYŁA GOSPOSIĄ U REJNETA A NIE SPRZĄTACZKĄ. DZIADEK BYŁ SZEWCEM A NIE DRWALEM. PODPUCHA Z SZEWCEM BYŁA A TY NIE POPRAWIŁAŚ MNIE Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Anikto110: Cham pisze się przez "ch" 07.04.06, 12:35 GOSPOSIA TO TAKA KTORA SIEDZI W BIURZE I NA MASZYNIE PISZE CO? KONIPNICKA MIESZKA OD 1890A ZACHODZIE PARE LAT A HAMA MAM Z WYSPANSKIEGO(pisarz) "WEASELA"(sztuka teatralan) TO ON NiE ZNAL ORTOGRAFI SLONKO OJ POCHOCZENIA NIE DA SIE WYPRZEC SZEFCZYKU > anitka110 napisała: > > > No tak babcia sprzataczka dzaiadek drwal a ty > > MOJA BABCIA BYŁA GOSPOSIĄ U REJNETA A NIE SPRZĄTACZKĄ. > DZIADEK BYŁ SZEFCEM A NIE DRWALEM. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Anikto110: szewczyk pisze się przez "w" 07.04.06, 12:45 anitka110 napisała: > GOSPOSIA TO TAKA KTORA SIEDZI W BIURZE I NA MASZYNIE PISZE CO? Jak babcia była gosposią to nie pisali jeszcze w biurze na maszynie. > > KONIPNICKA MIESZKA OD 1890A ZACHODZIE PARE LAT > > A HAMA MAM Z WYSPANSKIEGO(pisarz) "WEASELA"(sztuka teatralan) TO ON NiE ZNAL > ORTOGRAFI SLONKO Ale jednak cham pisze się przez ch a nie z Wyspiańskiego. Nie ważne więc skąd masz tego swojego chama. > > OJ POCHOCZENIA NIE DA SIE WYPRZEC SZEFCZYKU > > anitka110 napisała: > > > > > No tak babcia sprzataczka dzaiadek drwal a ty > > > > MOJA BABCIA BYŁA GOSPOSIĄ U REJNETA A NIE SPRZĄTACZKĄ. > > DZIADEK BYŁ SZEWCEM A NIE DRWALEM. Ja się nie wypieram swojego pochodzenia. Mój dziadek ze strony mamy był szewcem a babcia za młodu była gosposią. Za to ze strony ojca miałem przodków ministrów, radców stanu i marszałków ;) Też się ich nie wypieram ;-) Als snobizmem jest się z nimi obnosić więc wolę dziadka szewca i babcię gosposię. Gosposia ma więcej pracy niż sprzątaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Anikto110: szewczyk pisze się przez "w" 07.04.06, 12:55 DZIEKI ZE WYTLUMACZYLES BO BYM NIE WIEDZIALA PANIE MINISTRZE ETC Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: Anikto110: szewczyk pisze się przez "w" 07.04.06, 13:09 anitka110 napisała: > DZIEKI ZE WYTLUMACZYLES > > BO BYM NIE WIEDZIALA > > PANIE MINISTRZE ETC Ja jestem szaraczkiem. Wyrodziłem się. Poszedłem w ślady babci ze strony mamy. Sprzątam w ministerstwach. Razem z Leonem. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero zabawne 07.04.06, 15:35 spojrzenie na historie. Ale z tego mozna sie wyleczyc. Nawet z Konopnickiej. Wystarczy pomieszkac parenascie lat "z dala od swoich". I nagle okazuje sie ze Belga nie znosi Holender. To znaczy nie znosil ale teraz to juz tylko sie z niego nasmiewa. Co Belgowi nie przeszkadza bo on sie wspolnie z Holendrem i Francuzem nabija z Niemca jako "przyciezkawego" przyglupa bez poczucia humoru. Za to Niemiec gdy slyszy holenderski robi w spodnie ze smiechu - podobnie jak my gdy slyszymy czeski. Takiego Holendra to Niemiec nie moze wziasc powaznie. Stosunki niemiecko-francuskie byly rowniez wg. babc obu narodow nie do naprawienia a nienawisc odwieczna a tu sie nagle porobilo i narody przestaly sie nienawidziec. Wbrew babciom i Konopnickim obu plci. Nie badzmy tacy wazni i tacy przestraszeni. Niemcy, podobnie jak Polacy nie knuja po nocach jak tu zajac z powrotem prusy wschodnie. To znaczy jest kilku lunatykow ale i w Polsce jest paru zwolennikow Polski od morza do morza. Albo przekonanych ze Wilno jest odwiecznie polskim miastem bo babcia z dziadkiem tak powiedzieli. Nawet jesli Litwini roku 2006 uwazaja inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Upraszczasz i wyszło proste jak "szczała" 07.04.06, 18:47 Nie babcia oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
krakoma Re: Do czasu aż Niemcy znowu nam dowalą. Jak zwyk 07.04.06, 09:58 kwiecien45 napisał: > Babcia nauczyła mnie w dzieciństwie złotej myśli: > "Jak świat światem Niemiec Polakowi nigdy nie będzie bratem moja babcia tez mi to zawsze wpajala a tym co sie na gorze tak "freuen" powiem tylko: fickt euch ins knie! Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Do czasu aż Niemcy znowu nam dowalą. Jak zwyk 07.04.06, 10:01 richtig!! am besten in dein knie > > kwiecien45 napisał: > > > Babcia nauczyła mnie w dzieciństwie złotej myśli: > > "Jak świat światem Niemiec Polakowi nigdy nie będzie bratem > > moja babcia tez mi to zawsze wpajala > > a tym co sie na gorze tak "freuen" powiem tylko: fickt euch ins knie! Odpowiedz Link Zgłoś
brunorc Re: Do czasu aż Niemcy znowu nam dowalą. Jak zwyk 07.04.06, 11:22 kwiecien45 napisał: > Babcia nauczyła mnie w dzieciństwie złotej myśli: > "Jak świat światem Niemiec Polakowi nigdy nie będzie bratem". > I nie będzie. Nie neguję doświadczeń Twojej babci, bo zapewne wiele przeszła i miała (niestety) wystarczająco solidne podstawy do takiego twierdzenia. Nie da się ukryć, że w latach 1939-45 Polska została zniszczona w wyniku wojny, rozpętanej przez III Rzeszę. Ale nie jesteśmy jedynym krajem czy narodem - i nie jedynym sąsiadem Niemiec - który doznał podobnych krzywd. Francja, Anglia i inne kraje potrafiły się rozliczyć z historią i rozpocząć współpracę. > Żyjemy na 1/3 terytorium, kóre oni uważają za swoje ziemie etniczne, a Prusy za > > matecznik "niemieckości". Trzeba być skrajnie naiwnym aby wierzyć, że oni nie > przyjdą kiedyś "po swoje" aby je nam odebrać. I tu się nie zgodzę. Gdyby było tak, jak mówisz, to Litwini powinni spać z nożami w zębach, mając w pamięci zwrot "Litwo! Ojczyzno moja" w wykonaniu największego polskiego poety. Dla wielu Polaków Kowno czy Lwów są matecznikiem polskości. Czy to znaczy, że mamy rozpocząć kampanię na rzecz ich odzyskania? > W relacjach z Niemcami kategoriami wieków i pokoleń trzeba myśleć. > Ostrożnie i z dystansem działać myśląc o Polakach, ktorzy urodzą się za 20-50 > lat. Otóż to. Dlaczego zostawiać im w spadku uprzedzenia i nienawiść? Pamiętaj, że u korzeni hitleryzmu legł nacjonalizm. Słowo "naród" było bardzo często obecne w szermierkach retorycznych wielkich mówców III Rzeszy. Możesz się ze mną nie zgodzić, ale wydaje mi się, że na wspomnianych przez Ciebie sentymentach możemy wręcz skorzystać. Z opowieści mojego Ojca wiem, że Polacy zniszczyli wiele wspaniałych budynków w odzyskanym Wrocławiu - tylko dlatego, że zbudowali je Niemcy. Wielu może się wzdragać na myśl o tym, że Niemiec kupuje w Polsce ziemię - ale zastanówmy się - czy źle zadbałby o swoją "ojcowiznę"? Nie straszmy się krwiożerczymi Szwabami... > A ponadto przeciętni Niemcy zwyczajnie nas nie lubią, uważają za złodziei a > nawet gardzą nami. ...ani pijanymi Polaczkami! To, co mówisz, też nie zawsze jest prawdą. Pracowałem pewien czas w Niemczech jako informatyk i mogę powiedzieć, że Niemcy szanują nas i cenią jako pracowników. Uważają, że jesteśmy solidni i dobrze wykształceni. Wynika to niekiedy z faktu, że polscy pracownicy potrafią o niebo lepiej zachowywać się za granicą, niż u siebie (dlaczego?). > Kogo więc tutaj kochać? A tam zaraz kochać. Wystarczy przestać nienawidzić. I proszę mi tu nie pisać o reklamie MediaMarktu. Polityka medialna tej firmy jest agresywna i balansuje na krawędzi dobrego smaku, nierzadko ją przekraczając. Ale przynajmniej potrafią przeprosić. Radio Maryja i Michalkiewicz nie posiadają tej umiejętności, jeśli już rozmawiamy o obrażaniu innych nacji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: Do czasu aż Niemcy znowu nam dowalą. Jak zwyk 07.04.06, 11:48 brunorc napisał: > kwiecien45 napisał: > > > Francja, Anglia i inne kraje > potrafiły się rozliczyć z historią i rozpocząć współpracę. Francja była państwem osi - sojusznikem Hitlera. Rozliczać to się mogła sama tylko z kolaboracji z nazizmem. Anglia nie ma 1/3 terytorium uznawanego przez Niemców za swoje. Anglia nie poniosła strat wojennych równych naszym. > >Trzeba być skrajnie naiwnym aby wierzyć, że oni > nie > > przyjdą kiedyś "po swoje" aby je nam odebrać. Skąd pewność że "nie przyjadą" po swoje? Przez 1000 zawsze lat przychodzili "po swoje", przyjeżdżali. Niemcy to solidny naród. Litwini powinni spać z > nożami w zębach, mając w pamięci zwrot "Litwo! Ojczyzno moja" w wykonaniu > największego polskiego poety. Dla Polaków Kowno nie jest matecznikiem polskości ale Wilno czy Grodno to już jest. I nie dziwię się Litwinom, że w związku z tym nie spią spokojnie. Baćce Łukasznce też... > > W relacjach z Niemcami kategoriami wieków i pokoleń trzeba myśleć. > > Ostrożnie i z dystansem działać myśląc o Polakach, ktorzy urodzą się za 2 > 0-50 > > lat. Guzik prawda. Niemcy, czyli ulica nadal nas nienawidzi i gardzi nami. Wystarczy jak zabraknie im piwka i kiełbaski a znajdzie się oszolom, ktory ich podburzy i poprowadzi. Za 50 lat, a moze za 60. Wszystko przed naszymi narodami. Właśnie. Trzeba myśleć o następnych pokoleniach a wy nie myślicie. > > Otóż to. Dlaczego zostawiać im w spadku uprzedzenia i nienawiść? Pamiętaj, że u > korzeni hitleryzmu legł nacjonalizm. Słowo "naród" było bardzo często obecne w > szermierkach retorycznych wielkich mówców III Rzeszy. Nacjonalizm niemiecki jest i będzie. Odbierz Niemcom dobrobyt a zobaczysz go jak maszeruje. Na przykład w bezrobotnym dawnym NRD. To Niemcy są do nas uprzedzeni. Powielają masowo stereotyp Polaka-Złodzieja. > > Z opowieści mojego Ojca wiem, że > Polacy zniszczyli wiele wspaniałych budynków w odzyskanym Wrocławiu - tylko > dlatego, że zbudowali je Niemcy. Rodzice moi mieszkali po 1946 roku we Wrocławiu. Polacy niczego tam nie niszczyli tylko odbudowywali. Widać to do dziś. zabytki są odbudowane pomimo że Niemcy je zbudowali. Szabrownicy mogli coś zniszczyć ale to był margines. > Niemiec kupuje w Polsce ziemię - ale zastanówmy się - czy źle zadbałby o swoją > "ojcowiznę"? Nie straszmy się krwiożerczymi Szwabami... Niemcy okazali się w Polsce złymi prseważnie sąsiadami. Wielu poparło nazistów, masa wstąpiła do NSDAP. Stąd siła tak zwanje "piątej kolumny" - sabotaże, strzelanie w plecy wolsku... W Łodzi nie było za okupacji prawie wcale AK bo Polaków inwigilowali miejscowi Niemcy. > > > ...ani pijanymi Polaczkami! To, co mówisz, też nie zawsze jest prawdą. > Pracowałem pewien czas w Niemczech jako informatyk i mogę powiedzieć, że Niemcy > szanują nas i cenią jako pracowników. Uważają, że jesteśmy solidni i dobrze > wykształceni. Wynika to niekiedy z faktu, że polscy pracownicy potrafią o niebo > lepiej zachowywać się za granicą, niż u siebie (dlaczego?). Ulica nami gardzi. A to ona przecież wybiera. > przestać nienawidzić. A dlaczego przestać? Co oni zrobili żeby przestać? Oddali nam życie dziadka, jego braci i sióstr z Warszawy Woli? Zapłacili feniga renty mojej mamie i babci? Oddali spalony dom w w nim wszystko, dosłownie wszystko? Oddali straconą młodość mojej matki i ojca? > > I proszę mi tu nie pisać o reklamie MediaMarktu. Polityka medialna tej firmy > jest agresywna i balansuje na krawędzi dobrego smaku, nierzadko ją > przekraczając. Ale przynajmniej potrafią przeprosić. Ależ ta firma to też Niemcy! I właśnie robią reklamy pod niemiecką ulicę. Radio Maryja i > Michalkiewicz nie posiadają tej umiejętności, jeśli już rozmawiamy o obrażaniu > innych nacji. Co do Rydzyka i Machalkiewicza to posłużenie się nimi tutaj przpomina mi radziecką opdpowiedź na zarzut, że ZSRR nie przestrzega praw człowiewka: "A u was w Ameryce to Murzynów biją..." Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Do czasu aż Niemcy znowu nam dowalą. Jak zwyk 07.04.06, 11:58 NA TWOIM MIEJSCU BOJKOTOWAL BYM WSZYSTKO CO NIEMIECKIE VW BMW MERCEDES OPEL AUDI LIDL PERSIL ITP KUPUJAC NIEMIECKIE TOWARY POMAGASZ NIEMCOM CO BY NA TO DZIADEK POWIEDZIAL > brunorc napisał: > > > kwiecien45 napisał: > > > > > Francja, Anglia i inne kraje > potrafiły się rozliczyć z histor > ią i > rozpocząć współpracę. > Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: Do czasu aż Niemcy znowu nam dowalą. Jak zwyk 07.04.06, 12:04 anitka110 napisała: > No tak babcia sprzataczka dzaiadek drwal a ty MOJA BABCIA BYŁA GOSPOSIĄ U REJNETA A NIE SPRZĄTACZKĄ. DZIADEK BYŁ SZEFCEM A NIE DRWALEM :-). > a ty do dzisiaj 1000 lenie kalesony dziadka nosisz nie zauwazajac ze nie w > modzie. KALESONY DO PRZECIĄGANIA RADZIŁEM DYSKRETNIE TOBIE ALE NIE ZŁPAŁAŚ TEJ MYŚLI. CZEMU SIĘ I NIE DZIWIĘ. > podoba mi sie twoj ironczny styl, > > a konopnicka kto wie jakie ona miala przezycia z niemcami > i co ja sklonilo do napisania roty > moze jej tez kalesony nie pomogly w leczeniu choroby wenerycznej a byly > produkcji niemieckiej kto wie > historia jest zaklamana :) KONOPNICKA MIAŁA PRZEŻYCIA Z NIEMCAMI? NIC O TYM NIE WIEM. SYFA MIAŁA CO TUTAJ SUGERUJESZ? JEŚLI NAWET TO NIE MIAŁ ON NIC RO "ROTY". > > Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz > Ni dzieci nam germanił. > Orężny stanie hufiec nasz, > Duch będzie nam hetmanił, > Pójdziem, gdy zagrzmi złoty róg... > - Tak nam dopomóż Bóg! > a dzisiaj > > MIAŁEŚ HAMIE ZŁOTY RÓG OSTAŁ CI SIE JENO SZNUR., CHAM PISZ SIĘ PRZEZ "CH" ANITKO110. - czyli cham chamem a ortografię trzeba znać... > > Odpowiedz Link Zgłoś
st-crispin Polacy to naród plebejski pozbawiony elity ... 07.04.06, 09:35 ... naturalnej, jak słusznie zauważył prof. Jacek Hołówka w wywiadzie z "Przekrojem". Czego się więc spodziewać po takim narodzie? Już od kilku lat doszedłem do wniosku, że miejsce Polski (takiej, jaka po prostu jest: plebejska i pozbawiona naturalnych elit) jest właśnie pod hegemonią niemiecką – a wyniki badania utwierdzają mnie w tym przekonaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
dcag Re: Polacy to naród plebejski pozbawiony elity .. 07.04.06, 10:02 Mozna dyskutowac, czy Polacy to narod plebejski, czy tez nie. Ale teza, ze "że miejsce Polski .. jest właśnie pod hegemonią niemiecką" jest tak bzdurna, ze swiadczy tylko o Twoim debilizmie! Nota bene, co do elit niemieckich to tez nie jest duzo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Polacy to naród plebejski pozbawiony elity .. 07.04.06, 10:14 A co Ty wiesz o niemieckich elitach? Maz i nimi kontakt, znasz przedstawicieli elity, ze tak kategoryczne i jednoznaczne wnioski wypisujesz?! Skoro w Polsce objawem szlachectwa i "przynalenosci do elity" jest "jadanie ciasta widelczykiem i picie kawy/herbaty" z filizanki" , co czyni nawet najwiekszy mongolita, prostak i wsiok niemiecki to ja juz niczemu sie nie dziwie. Pisz dalej, nie przestawaj! M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
dcag Re: Polacy to naród plebejski pozbawiony elity .. 07.04.06, 13:12 Akurat z elitami gospodarczymi i politycznymi to mam, wiec sie nie zapluwaj. Odnies sie lepiej do meritum, a wiec kretynskiej wypowiedzi o hegemonii, jesli oczywiscie nie przerasta Cie to intelektualnie, czego jestem akurat pewny (znowu kategoryczne stwierdzenie) mathias_sammer napisał: > A co Ty wiesz o niemieckich elitach? Maz i nimi kontakt, znasz przedstawicieli > elity, ze tak kategoryczne i jednoznaczne wnioski wypisujesz?! > > Skoro w Polsce objawem szlachectwa i "przynalenosci do elity" jest "jadanie > ciasta widelczykiem i picie kawy/herbaty" z filizanki" , co czyni nawet > najwiekszy mongolita, prostak i wsiok niemiecki to ja juz niczemu sie nie > dziwie. Pisz dalej, nie przestawaj! > M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
srac_na_gazete Dobrze ze to przyznales... 07.04.06, 14:23 Rzeczywiscie - polska jest pozbawiona elit. Teraz czas bys zrozumial dlaczego tak jest - dla ulatwienia podpowiem ci ze proces zaczal sie 1 wrzesnia 1939 roku, nasilil sie w pazdzierniku tegoz roku w Krakowie i innych miastach. Potem trwal przez kilkanascie lat w wykonaniu juz innego narodu. Poruszmy teraz dosyc istotna sprawe - czy ktos zaplacil jakies odszkodowanie Polse za pozbawienie jej elit? Moze czas o tym porozmawiac? Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 10:00 Zesz mnie podkusilo zajrzec...zesz....mac! Tadeusz..interesuje Cie opinia Polakow o Niemcach? Mnie nie, wybiorcza statystyke mam gdzies, interesuja mnie natomiast konkretne dzialania. Stac Cie na skomentowanie wprost, czy tez bedziesz (jak zwykle) przeslizgiwal sie przyklejony do wegla? A moze sie myle? Skoro Niemcy interesuja Cie lub interesuja dopbre stosunki polsko-niemieckie top zrob cos, napisz cos konkretnego! M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
bodo9 Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 10:09 Niestety wyraznie wynika z tego forum,ze największym wrogiem dla nas jestesmy my sami,nasz głupota,ksenofobia,niezmienna od zawsze potrzeba posiadania wroga,az dziw,ze Niemcy maja dla nas tyle zyczliwosci.Na negatywne stereotypy pracujemy sami,równiez na tym forum.Bardzo to przykre,zenujace,czemu ja ciagle chcę być Polakiem????? Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 10:15 Znow problem z tozsamoscia? Wzruszajacy brak osobowosci. Uczcze wiec ten stan minuta wspolczucia.. M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
againstinsanity Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 11:03 nie uwazam ze nalezy darzyc niemcow szczegolna niechecia, ale kraj ktory przez ostatnich 50 lat mowi o pojednaniu i przyjazni, gra z nami w jednej druzynie (UE, NATO)nie bierze pod uwage naszych zbierznych interesow i woli porozumiec sie z rosjanami sam niz pozwolic na to zeby polakom cos sie dostalo. jest to troche dziwne. zatem pomijajac te 50 lat "dobrych stosunkow" trzeba jeszcze pamietac o 10 wiekach roszczen ze strony naszych wspanialych sasiadow, bo historai lubi sie powtarzac Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 11:24 bodo9 napisał: > Niestety wyraznie wynika z tego forum,ze największym wrogiem dla nas jestesmy A co Niemcy zrobili po 1945 roku żeby można było ich pozytywnie postrzegać? Oni cały czas grają o odbudowę swojej Rzeszy i nie spoczną przez kolejne pokolenia dopóki jej nie odudują. "Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego" to jest ich odwieczny mit tak jak dla Rosjan "zbieranie ziem dawnej Rusi". Niemiecka miłość do UE z tego mitu wyrasta. Czemu po wchłonięciu NRD nowa FRN nie zmieniła nazwy na "Niemcy"? Czemu historycy niemieccy wciąż podkreślają, że w 1945 roku bezwarunkowo skapitulowała nie III Rzesza lecz tylko Wehrmacht? Czemu nigdy nikt nie podpisał porozumienia pokojowego z Niemcami kończącego II wojne świastową? Czy "zjednoczone Niemcy", jeśli kiedyś powstaną, będę honorwać to co podpisały NRD i RFN? W jakich granicach te Niemcy będą żyć? Czemu wciąż Niemcy podejmują temat tak zwanych "wypędzonych"? Czemu wciąż podważają wiarygodność danych na temat liczby ofiar niemieckiego nazimu? Czemu wciąż powstają filmy w stylu "Upadek" gdzie płaczą nad ostatnimi godzinami swego wodza i jego uroczego dworu? Czemu zwykli Niemcy gardzą nami i opowiadają sobie kawały a nawet tworzą reklamy w których Polak to prymitywny złodziej? Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 11:41 A kto to jest "zwykly Niemiec" kwiecien45, ktory Toba pogardza? Obawiam sie, ze mocno sie mylisz. Niemcy zwykli lub mniej niezwykli lub zwykli bardziej niz wiecej albo i mniej nie gardza Polakami. Polacy sa im obojetni. Do utrzymwania stosunkow z blokiem Wschodnim maja swoich Osies, Rosje, Rumunie oraz Lotwe i Litwe. W jakim celu Niemcy mieliby powstac? Czy sadzisz, ze obecnej Polsce jest cokolwiek cennego, o co warto kruszyc kopie? Naukowcy, mlodziez (przyszlosc Polski) emigruje- sami Polacy mowia o kolejnym exodusie. Czy sadzisz, ze komukolwiek bedzie chcialo sie walczyc o te ruine w postaci zagorzalych rasistow, nacjonalistow? Hehe M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 12:36 mathias_sammer napisał: > Czy sadzisz, ze komukolwiek bedzie chcialo sie walczyc o te ruine w postaci > zagorzalych rasistow, nacjonalistow? Hehe Sądzę, że chciało by się. Odpowiedz Link Zgłoś
umghhh Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 12:40 Prawde mowiac to jak czytam twoje posty to robi mi sie niedobrze. sa na tym forum ludzie o ktorych pisales ze maja kompleksy i sa w gruncie rzeczy na jednym poziomie z neonazistami w nieczech (czy tez w jakimkolwiek innym zakatku swiata) a z drugiej strony pokazujesz pogarde i uzywasz jezyka swiadczacego ze masz powazny problem. // Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 pozdrawiam umghhh czyli anite110 07.04.06, 13:06 umghhh napisał: > Prawde mowiac to jak czytam twoje posty to robi mi sie niedobrze. Moja rada: nie czytaj ich ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kolorittan Oh te tradycje niepodległościowe ! Rzuć psu ochłap 07.04.06, 10:32 ... i w tym jest zawarta cała mentalność polaczków. Tak współczują narodom uściskanym, bo pamiętają okupację własnego kraju - aż okupują część Iraku. Tak dobrze pamiętają swoje krzywdy historyczne, że za rzucony ochłap kochają tych co mieli w doktrynie mymordowanie "podrasy" słowiańskiej tuż po semickiej, a tak bardzo nienawidzą Słowian, niegdyś mających w doktrynie cyniczne "wyzwolenie" świata a jednak ratujących polaczków spod Niemieckiej zagłady, i już zupełnie liżą krocze terażniejszym mordercom milionów ludzi zza oceanu, cynicznie "wyzwalającym" w chwili obecnej. Oto cała tradycja niepodległościowa polaczków. Obłuda, kompleksy i małostkowość ! Odpowiedz Link Zgłoś
murcek Re: Niemcom trzeba patrzec na rece 07.04.06, 10:58 Slowa te pisze z perspektywy cwiercwiecza doswiadczen z Niemcami (31.03.2006 minelo 25 lat jak zamieszkalem w Niemczech). Zgadza sie, ze Niemcy dobrze przerobili lekcje demokracji narzucona im w 1945 roku przez aliantow i sa panstwem demokratycznym. Czy sa tez spoleczenstwem demokratycznym ? Czesciowo tak, ale tendencje totalitarne sa wszechobecne i tylko ukryte pod plaszczykiem wyuczonych i wycwiczonych frazesow demokratyczno-panstwowych. Jestem pewien, ze gdyby nadarzyla sie okazja znowu pomaszerowali by w imie "dzisiaj naleza do nas Niemcy a jutro caly swiat" Wystarczy tylko obserwowac butne zachowanie Niemcow w krajach w ktorych spedzaja urlop, zachowuja sie jakby znajdowali sie w okupowanym przez nich kraju a nie byli goscmi. Nie chce uogolniac, jest bardzo wiele wyjatkow, ale wiekszosc z "Schadenfreude", rechoczac i chichoczac chetnie opowiada polskie "wice". W miedzyczasie akceptacja Niemcow wsrod Polakow jest wieksza jak odwrotnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brunorc Re: Niemcom trzeba patrzec na rece 07.04.06, 11:34 murcek napisał: Znasz ich lepiej, możesz mieć wiele racji... ale dodam tylko dwie sprawy: > Niemcy a jutro caly swiat" Wystarczy tylko obserwowac butne zachowanie Niemcow > w krajach w ktorych spedzaja urlop, zachowuja sie jakby znajdowali sie w > okupowanym przez nich kraju a nie byli goscmi. Widziałem Polaków spędzających urlop w Polsce. Zachowywali się tak, jakby w cenę obiadu/noclegu/czego tam jeszcze była wliczona godność obsługujących ich pracowników. Niby byli u siebie, ale co z tego? "Swoim" można pomiatać? > wiele wyjatkow, ale wiekszosc z "Schadenfreude", rechoczac i chichoczac chetnie > > opowiada polskie "wice". Polak, Rusek i Niemiec chcieli przejść przez granicę. Złapał ich diabeł... Fakt, nie znam poziomu dowcipów o Polakach opowiadanych w Niemczech. Ale chciałbym wierzyć, że wiele z tego, o czym piszemy, wynika z pewnej rezerwy, którą darzymy się nawzajem (Polacy z Niemcami). Zdaje mi się też, że te wszystkie przyjaźnie i inne takie - budowane są od dołu, rękami pojedynczych obywateli, a nie słowami przywódców. Przy braku granic uprzedzenia - mam nadzieję - zginą śmiercią naturalną. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 100% racji w tej sprwie nikt nie ma i ... 07.04.06, 13:59 w tym jest nadzieja, ze Niemcy nie beda nigdy wiecej podrozowac ze spluwami w rekach.'Turystyka PODBOJOWA ' MOZLIWA JEST JESZCZE W Azji i w Afryce. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: 100% racji w tej sprwie nikt nie ma i ... 07.04.06, 14:33 edek47 napisał: > w tym jest nadzieja, ze Niemcy nie beda nigdy wiecej podrozowac ze spluwami w > rekach.'Turystyka PODBOJOWA ' MOZLIWA JEST JESZCZE W Azji i w Afryce. Jestem przekonany, że Niemcy będą jeszcze podróżować ze spluwami. Liczę, że sam jednak tego nie doczekam, czego i wam życze serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Murcek, Murcek 07.04.06, 15:47 masz racje ale zarazem tez jej nie masz. Gdybys jak ja spedzil ostatnie 25 lat nie tylko wsrod Niemcow lecz rowniez wsrod Szwajcarow i Amerakanow bylbys byc moze ostrozniejszy w wyrazaniu latwych uogolnien. Nigdy nie slyszalem tylu antypolskich, prymitywnych i obrazliwych dowcipow jak w tej czesci slonecznej i zamoznej Kaliforni w ktorej akurat Polakow jak na lekarstwo. Nigdy nie slyszalem tylu pogardliwych i zabarwionych rasizmem opinii o umyslowych i cywilizacyjnych mozliwosciach Polsakow jak w niemieckojezycznej Szwajcarii. Najwidoczniej im mniej sie znamy tym latwiej o prymitywne uprzedzenia. A jesli chodzi o arogancje to pojedz prosze na Litwe albo Ukraine i poogladaj polskich turystow. Wierz mi - wlos sie jezy na glowie. Odpowiedz Link Zgłoś
aimless Re: Polacy coraz życzliwiej patrzą na Niemców 07.04.06, 11:00 ...taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, akceptujemy...;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=39386741&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
wj1980x Badania się NIE ukażą. 07.04.06, 11:38 Bo większość Niemców gardzi Polakami i Gazeta nie będzie chciała ich ukazywać. Odpowiedz Link Zgłoś
cookies3 Re: Badania się NIE ukażą. 07.04.06, 12:32 wj1980x napisał: > Bo większość Niemców gardzi Polakami i Gazeta nie będzie chciała ich ukazywać. -------------------------------------------------------------------------------- Gardzą nami tak samo,jak my innymi nacjami... Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Badania się NIE ukażą. 07.04.06, 12:41 DZIWISZ SIW LEDWO WESZLAM NA FORUM ZARAZ UKRADLI MI MOJE MYSLI I MOJA IDEE:) > wj1980x napisał: > > > Bo większość Niemców gardzi Polakami i Gazeta nie będzie chciała ich ukaz > ywać. > ------------------------------------------------------------------------------ - > - > Gardzą nami tak samo,jak my innymi nacjami... Odpowiedz Link Zgłoś
lider4 Niemcy to germańskie dzikusy. 07.04.06, 12:57 Chwilowo tylko utemperowane. Ich celem jest nowa wojna i zagarnięcie polskich ziem. Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Niemcy to germańskie dzikusy. 07.04.06, 13:10 JAK NIEMCY TO DZIKUSY TO PYTAM SIE KIM SA POLACY RUSCY NIE WSPOMINAJAC CHINCZYKOW A O TYCH CO ICH W POLSCE NIE LUBI NIGGER NAWET NIE WPOMNE > Chwilowo tylko utemperowane. Ich celem jest nowa wojna i zagarnięcie polskich > ziem. ------------------------------------ CAFE GAZETA -> ANITKA110 Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Ptak to... 07.04.06, 13:19 anitka110 napisała: > JAK NIEMCY TO DZIKUSY TO PYTAM SIE KIM SA POLACY Odpowiadam ci: Polacy to są Polacy. A jeśli i ty jesteś Polską to daj już spokój bo wszystko tutaj lepi się od wazeliny a nosa to nie zapudrujesz bo taki brązowy. Już moja bacia kochana, o której ci już tutaj pisałem, uczyła mnie, że: "porządny ptak to nigdy nie sra we własne gniazdo". Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Ptak to... 07.04.06, 13:23 kwiecien45 napisał: > anitka110 napisała: > > Odpowiadam ci: Polacy to są Polacy. > A jeśli i ty jesteś Polską to daj już spokój bo wszystko tutaj lepi się od > wazeliny a nosa to nie zapudrujesz bo taki brązowy. > > Już moja bacia kochana, o której ci już tutaj pisałem, uczyła mnie, że: > "porządny ptak to nigdy nie sra we własne gniazdo". ----------------------- cafe gazeta --> anitka1 Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Myslisz, ze Niemcy... 07.04.06, 13:27 sa dzikimi ludzmi ?...Widocznie malo ich znasz i malo o nich wiesz.Zgadzam sie jednak z tym,ze Niemcami latwiej manipulowac niz np. Polakami,o tym swiadczy np.polityczna dzialalnosc Adolfa.Niemcy maja jedna wspolna ceche z Polakami,SA CIAGLE NIEZADOWOLENI,zawsze im czegos brakuje do szczescia. Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Myslisz, ze Niemcy... 07.04.06, 13:54 NIEZADOWOLENIE JEST MOTOREM POSTEPU > sa dzikimi ludzmi ?...Widocznie malo ich znasz i malo o nich wiesz.Zgadzam sie > jednak z tym,ze Niemcami latwiej manipulowac niz np. Polakami,o tym swiadczy > np.polityczna dzialalnosc Adolfa.Niemcy maja jedna wspolna ceche z Polakami,SA > CIAGLE NIEZADOWOLENI,zawsze im czegos brakuje do szczescia. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Niezadowolenie ma nie jedno imie. 07.04.06, 14:03 Naprzyklad polskie jojczenie rozni sie bardzo od niemieckiego perfekcjonizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 "Miłość nie jedno ma imię" 07.04.06, 14:08 Pomyśleć, że była kiedyś Wanda co nie chciała Niemca i skoczyła do Wisły aby umrzeć zatruta ściekami. A tutaj mamy dziś anite110. Eh, w sumie dobrze, że nie babcia tego nie doczekała... Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: Myslisz, ze Niemcy... 07.04.06, 14:05 To "Niezadowolenie jest motorem postępu" żywcem z dzieł Lenina pochodzi. "Motory postępu" to ja już zaliczałem w podstawówce. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: Myslisz, ze Niemcy... 07.04.06, 14:21 anitka110 napisała: > Moze tam za krotko byles 11 lat to za krótko? Coś podobnego... Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Myslisz, ze Niemcy... 07.04.06, 15:05 Diabeł złapał Polaka, Niemca i Amerykanina. Dal im po dwie metalowe kulki i obiecał, ze ich wypuści, jeśli zrobią z nimi cos, co go zadziwi. Po chwili Niemiec podrzucił jedna kulkę w gore i trafił w nią druga. - No, całkiem nieźle - powiedział diabeł. Amerykanin położył na ziemi jedna kulkę, a na niej postawił druga. Stała! - No, to mnie lekko zdziwiło, ale zobaczymy, co zrobi Polak. Niestety, Polak jedna kulkę zepsuł, a druga zgubił. Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 RELAX 07.04.06, 15:07 Rozmawiają dwaj Niemcy: - Wiesz, Helmut, pojechałem z żoną na wakacje do Polski - Tak? A czym wróciliście? Po czym poznać że w Niemczech jest za wielu Polaków? - Cyganie ubezpieczają mieszkania… Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Myslisz, ze Niemcy... 07.04.06, 15:09 Jeden mowil,ze mlodzi Polacy tak przezywaja druga wojne ze maja bole w miejscach,gdzie ich dziadkowie byli ranni!Taki 5 ciolatek placze,ze pod kolanem boli a dziadek pokazuje blizne poniemiecka pod kolanem.Niby to przechodzi na mlode pokolenia. Polacy zawsze byli wyjatkowi...niby tak chcial Bog.... Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Myslisz, ze Niemcy... 07.04.06, 15:12 Dlaczego Chrystus nie urodził się w Polsce? Dlatego że nie można było znaleźć trzech mędrców i dziewicy. > Jeden mowil,ze mlodzi Polacy tak przezywaja druga wojne ze maja bole w miejsca > ch,gdzie ich dziadkowie byli ranni!Taki 5 ciolatek placze,ze pod kolanem boli a > dziadek pokazuje blizne poniemiecka pod kolanem.Niby to przechodzi na mlode po > kolenia. > Polacy zawsze byli wyjatkowi...niby tak chcial Bog.... Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Myslisz, ze Niemcy... 07.04.06, 15:17 Co się urodzi ze skrzyżowania Polaka z Niemcem z dawnej NRD? - Osobnik zbyt leniwy, aby kraść. Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Myslisz, ze Niemcy... 07.04.06, 15:18 Dlaczego pielęgniarka uderza nowo narodzonego Polaka dwa razy w plecy? - Pierwszy raz, aby pobudzić go do życia, drugi raz, żeby wypluł zegarek ordynatora. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: Myslisz, ze Niemcy... 07.04.06, 15:38 edek47 napisał: > sa dzikimi ludzmi ?...Widocznie malo ich znasz i malo o nich wiesz.Zgadzam sie > jednak z tym,ze Niemcami latwiej manipulowac niz np. Polakami,o tym swiadczy > np.polityczna dzialalnosc Adolfa. To ciekawe co piszesz. Jesli Niemcami jest (nadal) latwiej manipulowac niz Polakami to jak wytlumaczysz fenomen Radia M. i obecny rzad? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Polacy ciagle placza po JP II,a sprytny... 07.04.06, 15:58 NIBY KSIADZ RYDZYK to wykorzystuje.A JESLI CHODZI O PIS, TO ZWYCZAJNY STRACH przed PSEUDO-lekarzami z PO, ktoeych popiera noblista od siedmiu bolesci. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: Niemcy to germańskie dzikusy. 07.04.06, 15:48 lider4 napisał: > Chwilowo tylko utemperowane. Ich celem jest nowa wojna i zagarnięcie polskich > ziem. Zapomniales o Ufoludkach i spisku medrcow Syjonu. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Istnieje prawdopodobienstwo... 07.04.06, 16:04 ze UFO-LUDKI rzeczywiscie istnieja,a duch MEDRCOW SYJONU jest wiecznie zywy i politycznie poprawny. Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Najwazniejze to przejac na siebie wszystkie 07.04.06, 13:24 zbrodnie Niemcow hitlerowcow, kajac sie za nie przed swiatem i placic haracze przemyslowi holokaustu. Nie ma prawdziwej historii, sa tylko bajki i propaganda wymyslane przez aktualne koterie u wladzy i kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Przepraszam bardzo.... 07.04.06, 13:46 BYLA HISTORIA O PRAWDZIWYM CZLOWIEKU,nawet film wedlug tego nakrecono.Logicznie rzecz biorac historia prawdziwego czlowiejka byla wiec prawdziwa historia...Powaznie rzecz biorac,HISTORIA jest tylko interpretacja faktow historycznych,a interpretacje maja prawo sie od siebie roznic, nie istnieje obiektywna prawda, wiec i klamstwo jest takze tylko subiektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Ciekawy wyrok sądu 07.04.06, 14:03 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3267007.html Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Sam sobie polewoj ! 07.04.06, 14:11 Z byle kim nie pije...Tak, autorem tego 'arcydziela' byl rzeczywiscie Polewoj. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: Sam sobie polewoj ! 07.04.06, 14:16 Pisałem własnie do ciebie kto był autorem. Radziecki pisarz Borys Polewoj napisał "Opowieść o prawdziwym człowieku". A skierowane pod moim adresem "byle kto" przyjmuję do wiadomości. A czy wiesz przynajmniej kim ja jestem, że używasz takiego zwrotu? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Wlasnie, nie wiem kim jestes... 07.04.06, 14:22 A MOJA BABCIA UCZYLA MNIE,zebym sie nie sadawal z obcymi. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: Wlasnie, nie wiem kim jestes... 07.04.06, 14:26 edek47 napisał: > A MOJA BABCIA UCZYLA MNIE,zebym sie nie sadawal z obcymi. Aaaaa, jak tak to wszystko OK. Pamiętajmy, że życie nasze dowodzi, to że w końcu babcia zawsze miała rację. Już nie jest mi tak przykro ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Bardzo sie ciesze... 07.04.06, 14:45 ze nie jest juz tobie tak przykro.Nie mialem zamiaru Ciebie urazic,WIEC POWINNISMY WYPIC za zdrowie mojej i twojej BABCI...tylko moje babcie juz niestety nie zyja,WIEC ZA JAKIE TO ZDROWIE JA MAM WYPIC ?!!!...Za sdrowie subiektywne ?... Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: Bardzo sie ciesze... 07.04.06, 17:48 Moje babcie też od dawna nie żyją ale i tak przeżyły dziadków co było głównie zasługą Niemców, których kocha anitka110. Nasze zdrowie więc. Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Bardzo sie ciesze... 07.04.06, 19:30 anitka kocha ludzi nie narodowosci "cham" bedzie zawsze chamem abojetnie skad anitka duzo jezdzi po swiece i duzo ludzi zna nie tylko z gminy dalej bacie byly i juz ich nie ma. napewno duzo madrosci w zyciu zebraly ale czy to wystraczy? te doswiadzenia sa stare a swiat sie znienia ale w niektorych krajach jest ten postep powolniejszy. i czesto niewiedza jest zrodlem uprzedzen. Odpowiedz Link Zgłoś
gostom1 Polak... 07.04.06, 19:53 Są ludzie którzy twierdzą, że przy porodzie polskich dzieci trzeba dwa razy w tyłek uderzyć. Raz spowodu oddychania a drugim razem żeby oddał zegarek lekarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
anitka110 Re: Polak... 07.04.06, 20:12 polacy to maja poczucie humoru, ale sprobuj sie tylko z nich smiac bracia do kos i na konia odsieczy nadszedl czas, o piwo wodka...wojna poczeka ;) > Są ludzie którzy twierdzą, że przy porodzie polskich dzieci trzeba dwa razy w > tyłek uderzyć. Raz spowodu oddychania a drugim razem żeby oddał zegarek > lekarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Anitko,twoje ' poczucie humoru.'.. 08.04.06, 10:05 jest podobne do 'poczucia humoru' twojego wuja Adolfa.Jego szczegolnie rozbawialy 'witze' o Zydach. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz-karpinski Polskie Obozy Koncent. - Obiektywne Kłamstwo !!!!! 07.04.06, 14:19 edek47 napisał: > BYLA HISTORIA O PRAWDZIWYM CZLOWIEKU,nawet film wedlug tego nakrecono.Logicznie > > rzecz biorac historia prawdziwego czlowiejka byla wiec prawdziwa > historia...Powaznie rzecz biorac,HISTORIA jest tylko interpretacja faktow > historycznych,a interpretacje maja prawo sie od siebie roznic, nie istnieje > obiektywna prawda, wiec i klamstwo jest takze tylko subiektywne. he he he he !!!! nie istnieje obiektywna prawda !!!!!!!!!! tak właśnie rozumują politycy niemieccy i współczesne postfaszystowskie społeczeństwo niemieckie ! tak rozumował były prezydent Rau nawołujący do bezkompleksowego wychowywanie młodych niemców !!! Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Polskie Obozy Koncentracyjne... 07.04.06, 14:32 to ciagle klamstwo subiektywne, zwykla manipulacja majaca na celu przeinaczanie faktow historycznych w okreslonym celu przez okreslonych ludzi.Podobnie jest z wyolbrzymianiem POWSTANIA W GETCIE WARSZAWSKIM na niekorzysc POWSTANIA WARSZAWSKIEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: Przepraszam bardzo.... 07.04.06, 15:54 Obawiam sie, ze gdyby nad tym co napisales, uczestnicy tej wymiany osobliwych uprzedzen i ciosow na oslep zastanowili sie i wyciagneli wnioski to na forum tym sapanowalaby przerazliwa cisza. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś