Dodaj do ulubionych

Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdrowia

• jurekpy całą polską służbę zdrowia.... 07.04.06, 11:39
      ......gryzie duch Jóżefa Stalina.To właśnie lekarze płacą najwyższą cenę za
      najdłuższą drogę Polski od kapitalizmu poprzez socjalizm z powrotem do
      kapitalizmu. Żadna ekpia rządząca po 89 roku nie odważyła się przeprowadzić
      faktycznej reformy służby zdrowia.Dzisiaj lekarz zarabia na poziomie ciecia z
      niepełnym wykształceniem podstawowym .Dodatkowo jest pod ciągłym obstrzałem
      krytycznych uwag ludu pracującego miast i wsi,któremu bogate państwo zapewnia
      bezpłatną opiekę zdrowotną .Realizatorem woli Panstwa jest rzesza pracowników
      służby zdrowia utrzymujących siebie i swoje rodziny na poziomie minimum
      biologicznego.Państwo owszem zapewnia swoim obywatelom bezpłatną opiekę
      zdrowotną ale koszty tej opieki przerzuca na środowisko lekarskie poprzez
      głodowe wynagrodzenia.
      Nie jestem lekarzem,popieram żądania płacowe tego środowiska.
      Dzisiaj jestem młody,kiedyś będę stary,schorowany i niedołężny.Kto
      będzie mnie leczyć ?

• m15 byłem dzisiaj w swojej przychodni-nie ma strajku 07.04.06, 11:46
        twierdzenie ,że w całym kraju trwa strajk jest kłamstwem,moja przychodnia jest
        niepubliczna(prywatna) lekarze mają wysokie pensje ,pielęgniarki także,obsługa
        jest miła i punktualna, na miejscu mogę zrobić większość podstawowych badań -
        łącznie z usg,tak powinno być wszędzie ,a strajki nie będą potrzebne,ale do
        tego potrzeba dobrej woli i zmysłu organizacyjnego szefów zozów
      • stawonog Re: całą polską służbę zdrowia.... 07.04.06, 11:47
        wkoncu rozsadny czlowiek.... jest jeszcze jakas nadzieja
    • daro1962 Lekarze do gnoju.. 07.04.06, 11:45
      Zakładam "Partię Praw Obywatelskich".
      Obecne rządy i pomysły oraz traktowanie obywateli zaczyna budzić niepokój.
      Lekarze w kamasze.Za spam nalot policji bez nakazu-nie mówiąc o
      grzywnach.(przypomina to komunę w najgorszej postaci)
      Ludzie opamiętajcie się-co przyniesie przyszłość.
    • pw2221 czy ktoś zna "biednego" lekarza ? bo ja nie ? 07.04.06, 12:07
      ciekawe ... bo jeśli tak mało zarabiają ?
      • dymna Re: czy ktoś zna "biednego" lekarza ? bo ja nie ? 07.04.06, 12:11

Witam.
        No to już znasz mnie.
        Nie mam samochodu, nie mam oszczędności, przeprowadziłam się do przyszłego męża
        i pożyczamy o rodziny na czynsz.
        Miło mi.

pw2221 napisał:

> ciekawe ... bo jeśli tak mało zarabiają ?
      • marysia49 Re: Dlaczego podszywają się pod lekarzy a nie 07.04.06, 12:12
        pod np. górnika, czy nauczyciela?
      • kolargolo bo masz za duzo forsy i chodzisz do prywatnych 07.04.06, 12:50
        jakbys pogadal z mlodszymi lekarzami to zmienisz zdanie.
      • r0b0l a jakie są kryteria biednego lekarza? 07.04.06, 12:58
        czy lekarz ma zarabiać 600 zł i chodzić w trampkach żeby został uznany za
        biednego przez wszystkich?
        dom / mieszkanie, samochód i podstawowe standardy życiowe nie są oznaką
        bogactwa, co najwyżej pracy, często po 200 i więcej godzin miesięcznie
      • dymna Re: czy ktoś zna "biednego" lekarza ? bo ja nie ? 07.04.06, 13:05
        Helou.
        A biedny to jaki? Owinięty w szmaty i gazety śpiący na ulicy? Bo jak ma w szafce
        dwie pary butów i rower w piwnicy to już już jest bogaty pewnie.

A.

pw2221 napisał:

> ciekawe ... bo jeśli tak mało zarabiają ?
        • lw82 Re: czy ktoś zna "biednego" lekarza ? bo ja nie ? 07.04.06, 13:21
          z ta bieda to jest najlepsze:)

bo jak ktos ma mieszkanie i dwa 5 letnie samochody to juz jest bogaty:)

polski minimalizm: 'nie pracuj za ciezko ale domagaj sie wszystkiego'. A jak
          ktos ma wiecej to mu nakop i zglos policji bo pewnie ukradl:) Czasem nie moge
          uwierzyc ze urodzilem sie w tym kraju majac tak odmienne poglady od moich
          rodakow :D

Pozdrawiam myslacych:)
          • missjust Re: czy ktoś zna "biednego" lekarza ? bo ja nie ? 08.04.06, 00:02
            no wlasnie , ja tez. I nie rozumiem po co tu wrocilam.....chyba zeby nie
            przepadlo mi prawo wykonywania zawodu. Tak myslalam wracajac, teraz mysle, ze
            juz tego drugi raz nie zrobie, Emigruje wkrotce jeszcze raz i nie planuje juz
            powrotu. Naprawde czas wyzbyc sie zludzen i idealow z mlodosci.Zycie moze byc
            piekne ......gdzie indziej!!!
            j
    • sjeg Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 07.04.06, 12:13
      Kiedy strajkuja gornicy, pielegniarki lub protestuja rolnicy - to podnosi sie w
      prasie wrzask, ze to chuliganstwo, chamstwo i skrajny brak zrozumienia sytuacji
      kraju. Kiedy strajkuja lekarze - to z wszystkich gazet wjeje sympatia i
      uznaniem. Nie pojmuje tego. Czy lekarze, ludzie wyksztalceni, nie powinni
      rozumiec lepiej "sytuacji kraju"? Polski lekarz zarabia srednio 5 razy wiecej
      niz polska kasjerka - taki sam mnoznik jak w krajach bogatszych, np Norwegii. O
      co wiec chodzi? Lekarskie straszenie, ze nie beda leczyc pacjentow jest
      chuliganstwem, chamstwem wiekszym niz gdodzenie łańcuchami gmach Ministerstwa,
      jak to robili gornicy.
      • dymna Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 07.04.06, 12:16

Czy zarobek 800 zł netto to 5 razy więcej niż kasjerka?
        Chyba nie.
        I mamy nie chcieć więcej?
        Umiałbyś za to wyżyć?
        To naucz mnie proszę.

sjeg napisał:

> Kiedy strajkuja gornicy, pielegniarki lub protestuja rolnicy - to podnosi sie w
        >
        > prasie wrzask, ze to chuliganstwo, chamstwo i skrajny brak zrozumienia sytuacji
        >
        > kraju. Kiedy strajkuja lekarze - to z wszystkich gazet wjeje sympatia i
        > uznaniem. Nie pojmuje tego. Czy lekarze, ludzie wyksztalceni, nie powinni
        > rozumiec lepiej "sytuacji kraju"? Polski lekarz zarabia srednio 5 razy wiecej
        > niz polska kasjerka - taki sam mnoznik jak w krajach bogatszych, np Norwegii. O
        >
        > co wiec chodzi? Lekarskie straszenie, ze nie beda leczyc pacjentow jest
        > chuliganstwem, chamstwem wiekszym niz gdodzenie łańcuchami gmach Ministerstwa,
        > jak to robili gornicy.
        • sjeg Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 07.04.06, 12:26
          Popros jakas kasjerke, to ona Cie nauczy. 800 zl? Gdzie?
          • dymna Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 07.04.06, 12:38
            sjeg napisał:

> Popros jakas kasjerke, to ona Cie nauczy. 800 zl? Gdzie?

Wszędzie na etacie szpitalnym. W KAŻDYM szpitalu. Ja akurat w Szczecinie.
            Ja zaczynam rozumieć, że ludzie mają coś przeciwko tym strajkom, bo nie znają
            procesu kształcenia lekarza i sytuacji po studiach.
            Więc jeśli mogę służyć to proszę, wszystko wytłumaczę. Np to,ze bez
            specjalizacji nie można mieć prywatnego gabinetu np.
            A specjalizację mozna robić tylko w szpitalu, po studiach, prze 5 lat. Za te
            właśńie 800 zł.
            Bo nie wiem czy ludzie wiedzą, ze po studiach nie jest się okulistą,
            laryngologiem, nawet lekarzem rodzinnym się nie jest.
            To daje specjalizacja dopiero.

Prosze Ci o przeczytanie moich wcześniejszych wątków, bo tam dużo na ten temat
            pisałam: o tyrybie kształcenia.

I Ci lekarze, którzy maja więcje pieniędzy czyli samochód- co jest normalne,zeby
            mieć, wyjezdzają na wakacje raz do roku, albo raz na dwa lata mają 1)
            współmałżonka w innym zawodzie. I daj Bóg,ze może jak bedę miała. I to nam byt
            zapewni, 2) mają ok 45 lat, bo od kilku lat lat mają gabinet, co im zapewnia
            jakiś byt. 3) mają mniej lat, ale pracują 12 godzin dziennie + biora dyżuty 16
            godzinne 8 razy w miesiącu.

Ile godzin tygodniowo Ty pracujesz?

A.
          • dymna Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 07.04.06, 12:42

Aha, no i co ważne: czy kasjerka tyle się uczyła na studiach? Czy ma taką
            odpowiedzialność? Czy dłabyś sobie wyciąż migdałek za pomocą rąk kasjerki? Czy
            kasjerka pracuje tyle godzin i także w nocy?

sjeg napisał:

> Popros jakas kasjerke, to ona Cie nauczy. 800 zl? Gdzie?
            • sjeg Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 07.04.06, 13:09
              Dlaczego lekarzom nie wystarcza argument, ktory musza akceptowac inne grupy
              zawodowe: ZARABIACIE TYLE ILE PANSTWO JEST W STANIE ZAPLACIC.
              Ale podyskutujmy:
              Niewiele moge powiedziec o "trybie" ksztalcenia, wiem cos o kosztach.
              Wyksztalcenie lekarza kosztyje bardzo duzo i pokrywa je panstwo. Ty
              studiowalas, kasjerka na Twoje studia pracowala.
              Czas specjalizacji to jednoczesnie czas nauki. Twoje uposazenie to wartosc
              Twojej pracy minus koszty dalszego ksztalcenia.
              Nie dal bym zoperowac migdalkow kasjerce, tak jak i Tobie nie pozwolilbym
              budowac domow - glupia odpowiedz na glupi argument.
              Kasjerka nie dostala sie na studja, bo mjejsce bylo zarezerwowane dla
              znajomego/spokrewnionego/placacego. To razem z "kopertami - czyli skorumpowanie
              srodowiska, jest waznym powodem braku sympatii dla lekarzy generalnie.
              A co do zarobkow, o 800 zl miesiecznie nie slyszalem (podobnie jak i ubogim
              lekarzu): www.pulsmedycyny.com.pl/im/lista/l1.jpg
              Mozna by nawet lekarzom przyznac racje, ze to i tak nie jest duzo. Ale obliczmy
              teraz ile lekarze (i ich korupcja) kosztuje:
              1. Pracuja na wielu etatach - zadko w pelnym wymiarze czasu, za ktory im sie
              placi.
              2. Przyjmuja prywatnych pacjetow w panstwowych klinikach/szpitalach nie placac
              za uzycie lokalu, sprzetu i personelu.
              3. "koperty" byly glowna przyczyna sprzeciwu przeciw wprowadzeniu oplat za
              wizyte u lekarza. Ludzie bali sie, ze beda musieli placic podwujnie.

• dymna Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 07.04.06, 13:29

Odpisze bardzo chętnie na Twój post, ale przez chwile mnie nie będzie i nie będe
                mogła.
                Przez ten czas prosze,zebyś zauwazył,ze najwyższa pensja lekarza, wg artykułu
                który podesałeś to 3000 zł BRUTTO. A 2920 ma lekarz który robi 4 rzeczy na raz.
                A stół z krzesłami kosztuje ok 1500 zł. Za jedną pensję go nie kupi. Musi odkładać.
                Nie ceni się go tak jak powinno za to,ze jest specjalistą.

Reszta potem.
                Pozdr.
          • kolargolo nie 800 tylko 900 zl 07.04.06, 12:57
            przesadzil chlopak. Chyba ze zarabia jeszcze mniej od mojej narzeczonej (900
            zl / miesiac netto).
      • maciek20001 Zarabiam 5x więcej niż kasjerka ? 07.04.06, 12:45
        to ile zł.ma kasjerka za godzinę swej pracy? Ja mam 8,50zł i 1600zł
        brutto.Wychodzi że kasjerka zarabia 1,70 zł za godzinę.Coś się chyba Szanownej
        Pani pomyliło.
      • lw82 Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 07.04.06, 12:46
        "Polski lekarz zarabia 5 razy wiecej niz kasjerka"

HAHA i jeszcze raz HA. To jest jakis cyrk. Spoleczenstwo skretyniailo do granic
        mozliwosci. kasjerka zarabia 160zl /mc? nie, zarabia TYLE CO lekarz. do tego
        miala 10 lat wiecej wolnosci bo sie nie uczyla tylko dlubala w nosie.
        odpowiedzialnosci tez specjalnie nie widze. Wiec NIE PIER.DOL glupot!
        • dymna Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 07.04.06, 12:57

:):):)
          Dobre! szczególnie to dłubanie kasjerskim palcem w nosie. :)

Bardzo pozdrawiam.

lw82 napisał:

> "Polski lekarz zarabia 5 razy wiecej niz kasjerka"
          >
          > HAHA i jeszcze raz HA. To jest jakis cyrk. Spoleczenstwo skretyniailo do granic
          >
          > mozliwosci. kasjerka zarabia 160zl /mc? nie, zarabia TYLE CO lekarz. do tego
          > miala 10 lat wiecej wolnosci bo sie nie uczyla tylko dlubala w nosie.
          > odpowiedzialnosci tez specjalnie nie widze. Wiec NIE PIER.DOL glupot!
      • kolargolo czyli polska kaserka zarabia 1 zl / godzine? 07.04.06, 12:56
        czyli polska kaserka zarabia 1 zl / godzine? Bo tak mi wyszlo: na izbie przyjec
        w Warszawie zarabia sie 5.35 zl / godzine. Idac dalej: 1 zl / godzine,
        zakladajac ze kasjerka pracuje 40 godzin w tygodniu to na miesiac zarabia okolo
        160 zlotych za pelny etat. No to faktycznie lekarze maja raj...
      • sluggard Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 07.04.06, 15:18
        Zauważ jak strajkują lekarze w porównaniu z górnikami (czy poleciała jakaś
        cegła?). Zauważ też, że nigdy w historii IIIRP lekarze nie pozwolili sobie na
        zostawienie pacjentów bez opieki, nawet podczas strajku. Nie było sytuacji,
        żeby nikogo nie było na oddziale, a dzisiejszy dzień w niektórych szpitalach ma
        po prostu taką obsadę, jak weekend.
    • travel_wawa Oczekujemy honorariów na poziomie czeskim. 07.04.06, 12:38
      I to na początek wystarczy.

Minimalne miesięczne honorarium lekarskie w Czechach to równowartosc 1000€.

Lekarz specjalista otrzymuje 40.000 - 47.000 koron czeskich (5800 - 6580 PLN)

Przecietny poziom płac w Czechach jest zbliżony do polskiego.

Oznacza to, ze czeskie społeczeństwo i wybrane przez nie władze doceniaja
      właściwie rolę opieki zdrowotnej w funkcjonowaniu państwa na ZDROWYCH ZASADACH.

Nie żądamy od razu zrównania naszych uposażeń z niemieckimi czy brytyjskimi.
      Na to rzeczywiście nie byłoby nas stac w tej chwili.
      Ale na zrównanie honorariów polskich lekarzy z czeskimi stac to państwo.
      Tylko rożnica priorytetów stoi na przeszkodzie.
      • dymna Re: Oczekujemy honorariów na poziomie czeskim. 07.04.06, 12:44

Słusznie prawisz.
        Bo Czeski rząd jakiś rok temu (może dwa) żeby zapobiec masowym wyjazdom swoich
        lekarzy podwyzszył im pensje o 100%.
        Jeśli znajdę ten artykuł gdzies tu w Wyborczej i podeślę.

Pozdrawiam.
        • travel_wawa Re: Oczekujemy honorariów na poziomie czeskim. 07.04.06, 12:57
          miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3263464.html
          • dymna Re: Oczekujemy honorariów na poziomie czeskim. 07.04.06, 13:01

O, dzieki travel_wawa.
            Właśnie czegoś takiego szukałam,zeby tu zamiescić.

Trzeba ludzi wyedukować, bo krzyczą na nas,ze przesadzamy i kradniemy, bo gazet
            nie czytają.

Pozdr.

travel_wawa napisał:
            "miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3263464.html"
            target="_blank">miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3263464.html</a>
      • mahalica Re: Oczekujemy honorariów na poziomie czeskim. 07.04.06, 14:28
        A ja oczekuję honorarium na poziomie węgiersko-augsburskim czyli tak ten teges i
        tak dalej, powiedzmy tysiąc dwieście dwa osiemset forintów szterlingów. Czekam!

- Wojciech Jóźwiak (radio dzet)
    • kolargolo dostawanie sie na studia po protekcji 07.04.06, 12:46
      chyba jestes jednym z tych frustratow co oblali egzamin wstepny. Nie ma
      dostawania sie na studia po protekcji bo widzialem wiele nazwisk dzieci bardzo
      znanych lekarzy, ktore oblaly egzaminy wstepne na AM w W-wie. Co do reszty to
      moge sie zgodzic, ale dlaczego w takim razie nasze madre spoleczenstwo nie chce
      prywatnej sluzby zdrowia? Nie byloby lapowek tylko kasa z ubezpieczenia
      prywatnego.
      • efad4d Re: dostawanie sie na studia po protekcji 07.04.06, 13:06
        górniki rzucali kamieniami pod sejmem, a czym beda rzucac lekarze?

--

punkt skupu
        • r0b0l Dorn powie: lumpenmedycy z układu 07.04.06, 13:13
      • sjeg Re: dostawanie sie na studia po protekcji 07.04.06, 13:22
        Jak ufac grupie zawodowej, ktora rzeczywistos widzi "inaczej". O "dostawania
        sie na studia po protekcji" nie slyszeli i o "kopertach" nic nie widza.
        Komiczne!
        "dlaczego w takim razie nasze madre spoleczenstwo nie chce prywatnej sluzby
        zdrowia?" - prawo/spoleczenstwo nie zabrania lekarzom sie prywatyzowac.
        Otwierajcie prywatne kliniki i bogacie sie, dorabiajcie sie miljonow - zycze
        Wam tego z calego serca!

• lw82 Cala prawda o Testach na medycyne 07.04.06, 13:27
          po 1: nasze spoleczenstwo jest niemadre, a wrecz glupie

po2: nie ma czegos takiego jak protekcja na medycynie w dostaniu sie na studia.
          To jest fizycznie niemozliwe. I wiem to na 100%. Testy sa nie do dostania,
          sprawdzane komputerowe, nie da sie tego "przerobic". A jak zdarzyla sie wpadka,
          jakies 3 lata temu jak pamietam, ktos je po prostu wykard (np drukarz) to
          wszyscy z danego wojewodztwa je mieli (bo kupili ekspresowo) i przyjmowiali od
          118 pkt na 120:) a cos takiego sie nie zdarza. nie ma wiec czegos takiego
          jak "protekcja" zwiazana z egzaminem. sa setki dzieci profesorow i nawet
          rektorow ktore sie nie dostaly, lub placa za studia. Wiec jak nie wiem to sie
          nie wypowiadaj.
    • stewex Niech ida do DOMOW! 07.04.06, 13:21
      W koncu wzieli urlop!!!
    • gatita77 Popieram!!!! 07.04.06, 13:42
      gelimer napisał:

> A gdyby tak protest społeczeństwa przeciw lekarzom. Za dostawanie się na
      > studia po protekcji i blokowanie miejsc tym, którzy to naprawdę kochają. Za
      > blokowanie miejsc na specjalizacjach nielicznym jednostkom spoza rodzin
      > lekarskich, które się jakims cudem na medycyne dostały. Za bezczelne żądanie
      > łapówek i wysyłanie na swoje prywatne praktyki ze szpitala. Co Państwo na to?
      • lw82 Re: Popieram!!!! 07.04.06, 13:47
        Alez prosze bardzo, zacznijcie protestowac! Wcielcie w zycie natychmiast wasz
        genialny pomysl. Zobaczymy czy gorzej na tym wyjda lekarze, czy spoleczenstwo.
        Szkoda ze Bozia wam rozumu nie dala.
    • buntownik_z_powodami Wszyscy są w układzie ! 07.04.06, 13:53
      • rochalimea Re: Wszyscy są w układzie ! 07.04.06, 14:09
        warto przeczytac.....dobre podsumowanie
        www.bialystokonline.pl/artykul.php?ida=12126
    • j_mat Skandal! 07.04.06, 14:48
      Izby lekarskie, sądy dyscyplinarne i rzecznicy odpowiedzialności zawodowej będą
      karać lekarzy, którzy nie wzięli udziału w proteście. Oto nowa definicja "błędu
      lekarskiego"...
      Służba zdrowia będzie się bronić przed wszelkimi zmianami, dopóki minister
      zdrowia będzie reprezentantem lekarzy, a nie pacjentów. Cegielska pokazała, że
      można coś zrobić. Ale ona była spoza środowiska.
    • kapitan_stopczyk Może sprywatyzować SZ,a łapówki nazwać honorarami? 07.04.06, 14:54
      Wtedy skonczy sie niejasna sytuacja finansowania służby zdrowia.
      Czy to takie trudne do zrozumienia?
    • dzimbim Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 07.04.06, 15:11
      Współczuję wszystkim uczciwie pracującym lekarzom,że muszą w ten sposób
      walczyć o godziwe płace ...
    • el_nino25 Drodzy pacjenci 07.04.06, 15:14
      Polacy sa chyba najbardziej zawistnym narodem pod sloncem. Niektorzy co tu
      pisza zapewne nie dorastaja do IQ lekarza sredniego poziomu i swoja niemoc
      intelektualna w ten sposob wyladowuja :) Moze kiedys mysleliscie o medycynie,
      ale to przekraczalo wasze mozliwosci intelektualne - stad wypowiadane msciwe
      opinie o lekarzach.. Najlepsza metoda psa ogrodnika jest kontestacja i
      notoryczne opluwanie tych co sa powyzej was:)
      Lapowki w sluzbie zdrowia? tylko pytam kto je daje? kto wyraza ciche
      przyzwolenie na taka sytuacje?? a potem najglosniej krzyczy !
      Jestescie zalosni ... a wszystkim lekarzom sugeruje wyjazd z Polski - tu sie
      nic nie zmieni
      • cookies3 Re: Drodzy pacjenci 07.04.06, 15:44
        nie daję łapówek,gdyż kiedy trzeba udaje się do przychodni i tam lekarz
        decyduje o leczeniu itd;ale chcę zabrać głos w sprawie ewentualnego wyjazdu
        wszystkich lekarzy -w takiej sytuacji należałoby spłacić bezpłatne studia,
        gdyz społeczenstwo poniosło koszty wykształcenia lekarza ca ok 200tys&...
    • zuckerman Skarżyć ich ile wlezie. 07.04.06, 15:34
      Jak pracują na kontraktach z NFZ podciągnąć to należy pod zakłucanie czynności
      związanych z ratowaniem zdrowia i życia. Ciekawe jaie będą reakcje w NFZ.
    • 59049m Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 07.04.06, 15:52
      Ja dostalem sie na studia medyczne bez zadnych plecow, znajomosci czy rodzinki.
      Po prostu dobrze uczylem sie w LO. Studia medyczne ukonczylem bez wiekszych
      problemow.Po odbyciu stazu, tak jak myslalem, nie bylo dla mnie etatu, wiec
      dostalem sie na Studia Doktoranckie (bylo nas okolo 30 osob na
      tych 4-letnich studiach). Moje nieopodatkowane stypendium wynosilo wowczas na I
      roku 350 zl, po czym na II roku wzroslo znacznie do 400 zl (mowie tu o koncu
      lat 90, a nie o latach 80). Na tych studiach regulamin surowo zabranial
      podejmowac innej pracy, a czas mojej pracy do emerytury liczyl sie jako 2 lata,
      chociaz pracowalem od rana do wieczora przez lat 4, bo chcialem sie jak
      najwiecej nauczyc od starszych lekarzy. Gdyby nie moi Kochani Rodzice dawno
      umarlbym z glodu. Taka jest gorzka prawda! Teraz jako lekarz zarabiam znacznie
      wiecej, bo az 1500 zl - za caly miesiac stania do wielogodzinnych operacji, po
      ktorych pisze wypisy, wypelniam druki ZUS-ZLA oraz recepty o doklanych
      wymiarach. Od Pacjentow slysze tego rodzaju teksty: "A pan to tez operuje?"
      albo "Jak oni tam otworza i zajrza do srodka, to co wytna?" Ludzie, jacy "oni"?
      Czy Wy myslicie, ze to ekipa z Marsa Was operuje? Tak sie wlasnie nas lekarzy w
      tym kraju traktuje. Od 5 lat nie bylo zadnej podwyzki i prawdopodobnie nie
      bedzie. Natomiast znacznie wzrosla ilosc przyjmowanych pacjentow, poniewaz za
      kazdego chorego dyrektor otrzymuje kase o NFZ, oczywiscie nie przeklada sie to
      w zaden sposob na "roboli" czyli na nas. Prywatnie nie pracuje, bo jak tu
      przeprowadzic wielogodzinna operacje w malym prywatnym gabinecie. W domu tez
      nie mieszkam, tylko w bloku, a samochodu nie mam. Dawanie lapowek uwazam za
      przestepstwo, ktore nalezy karac z urzedu - zarowno osobe dajaca, jak i osobe
      bioraca. I CHCE WRESZCIE NORMALNOSCI W MOIM MIEJSCU PRACY, KTORA (NIESTETY)
      LUBIE I WYBRALEM SWIADOMIE!!!
      • kawoniza Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 07.04.06, 16:08
        Popieram. Większośc tego nie widzi,ale ja potwierdzam to co napisaleś. Sydia
        ukończyłam w 2004. Zdałam LEP i dostałam pracę na 1000 brutto. Chwała Bogu
        istenieją rezydentury,bo tak mam 1700 brutto. Ale i tez kredyt studencki do
        spłaty.
        Jezeli chodzi o łapoówki, to czy ktoś dał może łapówkę lekarzowi robiącemu np
        USG. Ja robię specjalizację którą kocham,ale będać radiologiem nie otworzę
        gabinetu i nie bedę ciągnąć zysków.
        Jeżdże autobusem miejskim i mieszkam w bloku z rodzicem
        Na wakacje zbieram caly rok.

I nie mówice mi że jestem głupia, bo wybrałam taką,a nie inna specjalizację.
        Nie kazdy chce być ginekologiem czy kardiologiem.

prawde mówiąc pisanie [postów przez samych zainteresowanych jest tylko młynem
        na wodę, ale mi sie scyzoryk w kieszeni otwiera.

specjalizacja to takze kursy-minimum 500 zl na tydzien, dodatkowo noclegi.

Pozdrawiam chorych i pacjentów i bądźcie prosze rzeczowi, bo to łatwo tak
        obrażać.
      • poprostumonia Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 07.04.06, 16:23
        To naprawdę smutne że jest tyle negatywnych wypowiedzi o lekarzach - ludziach
        którzy leczą nas bo kochają to robić, wybrali bardzo ciężkie studia i nie
        wyjeżdżają bo chcą mieszkać w Polsce. Należy im się godna płaca, bo ciężko
        pracują a do tego muszą się cały czas uczyć. Ludzie dlaczego jesteście tak
        zawistni? Wolicie żeby pieniądze płynęły strumieniem np. na budowę kolejnej
        świątyni? A te zjadliwe komentarze co niektórych.... ŻENADA
    • tango9 Lekarze mają rację 07.04.06, 16:10
      Uratowali mi już nie jeden raz życie. Harują, a nie pracują. Nocne dyżury,
      dodatkowa praca w pogotowiu, dotatkowa praca w spółdzielniach lekarskich itp.
      Gdyby do Polski przyjechał lekarz z Niemiec i zaczął pracować tak jak nasi
      lekarze pracują po miesiącu dostałby zawału serca. W Niemczech, które pod tym
      względem najlepiej znam jest nie do pomyślenia, by sprzątaczka była
      jednocześnie kucharką i rozdawała pokarmy. A gdzie higiena? To jest szpital, a
      nie dom rodzinny! Ile razy sprząta się w ciągu dnia w szpitalu? Bo w Niemczech
      aż pięć razy. Na to zawsze muszą być pieniądze. Ponad połowa mojej pensji idzie
      na ZUS. Wielu z moich kolegów i krewnych nie doczekało emerytury. Gdzie te
      pieniądze są? Wiadomo. W Stanach musisz być albo bardzo bogaty albo bardzo
      biedny. Wtedy zajmą się tobą. Pośrodku są prywatne formy ubezbieczenia. Wyższa
      składka to pierwsza klasa opieki. Pokój z telewizorem, monitoringiem (wiem kto
      idzie mnie odwiedzić), lepsza opieka. Niższa stawka, trochę gorzej, ale nie
      najgorzej. Można wytrzymać. A w Polsce stare nawyki PRLowskie. Lekarz po to się
      uczył, a wiadomo, że studia medyczne należą do najtrudniejszych, po to
      podejmuje ryzyko (wstawcie się w sytuacji chirurga, który ma kroić żywe ludzkie
      ciało!), żeby miał z tego też jakiś profit. Za podejmowanie odpowiedzialności
      też się płaci. Inna jest odpowiedzialność stróża składowiska złomu, a inna
      lekarza. Na pensje składa się wiele rzeczy. Nie tylko ilość przeprowadzonych
      godzin. Lekarz, żeby dobrze leczyć musi stale się dokształcać. Każdego roku są
      nowe generacje leków, które ratują ludziom życie. Chcielibyście mieć lekarza,
      którego edukacja medyczna skończyła się na roku dajmy na to 1970? Byłem pewien
      podziwu dla dwóch dentystów, którzy wiercąc mi dziurę w zębie (na szczęście mam
      ich prawie pełny komplet) wymieniali się wiadomościami, jakie to są rewelacje w
      naprawianiu uzębienia ludzi. Już za sam fakt, że się tym interesują byłem gotów
      im dopłacić. Zawód lekarza nie może być gorzej opłacany od zawodu posła, który
      najczęściej jest głupi, nie zna żadnego obcego języka, nie zna się na ekonomii
      jest jedynie mięsem armatnim dla nielicznej grupy cwaniaczków.
    • palestrina2005 Niech lekarze spadają na drzewo 07.04.06, 16:13
      Jak im się praca w służbie zdrowia nie podoba to nich idą pracować do
      Biedronki. Tam napewno będą zarabiać więcej.
      Przecież mamy wolny rynek.
      • dymna Re: Niech lekarze spadają na drzewo 07.04.06, 16:28
        Chcę być dobrym kardiologiem i dobrze się zapowiadam.
        Mam się przekwalifikować na pracownika z Biedronki?

Chcesz się pozbyć dobrego fachowca, bo wolisz,zeby Ci towar na półce równo
        układał, niż fachowo Cię wyleczył?

Nie żal Ci mnie stracić?
        A może mi każesz wyjechać za granicę? Żebym obcych leczyła, a nie ludzi w swoim
        własnym kraju?

Pomyśl trochę.

A.

• 59049m Re: Niech lekarze spadają na drzewo 07.04.06, 16:37
          Tu dla rozluźnienia napiętej atmosfery powiem kawał apropos:
          -Mój mąż wykłada chemię?
          -Tak? A gdzie?
          -W Biedronce!
          • dymna Re: Niech lekarze spadają na drzewo 07.04.06, 16:42
            59049m napisał:

> Tu dla rozluźnienia napiętej atmosfery powiem kawał apropos:
            > -Mój mąż wykłada chemię?
            > -Tak? A gdzie?
            > -W Biedronce!

:):):):):):):):):)

A.
    • pw2221 i jeszcze żeby chorzy leczyli się sami ..w domu 07.04.06, 16:14
      a nie przyłazili do przychodni i czas zabierali
    • koracy Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 07.04.06, 17:01
      czy sądzisz, że o uczciwe zarobki protestują ci, którzy nieuczciwie dostali
      się na studia, nieuczciwie je skończyli i teraz nieuczciwie zarabiają?
      gratuluję logiki iście pisowskiej!!! zwracam uwagę, że w Polsce wciąż w każdej
      grupie zawodowej (może oprócz polityków) jest więcej ludzi uczciwych, chyba, że
      wszyscy ci wyjadą w końcu za granicę
    • travel_wawa Wróciłem własnie z warsztatu samochodowego. 07.04.06, 20:55
      Dziejszy dzień urlopu "na żądanie" postanowiłem wykorzystać do załatwienia
      wszystkich zaległosci związanych z moim luksusowym samochodem. (Fiat Albea)

1. Wymiana opon z zimowych na letnie - 70 PLN
      2. Gruntowne mycie i sprzątanie - 51 PLN (naprawdę uczciwie wykonana praca)
      3. Wymiana uszkodzonej obudowy reflektota:
      - cena części - 92,52 PLN netto
      - lakierowanie tego elementu - 45 PLN netto
      - montaż - cena robocizny - 72 PLN netto
      RAZEM: 241,34 (z VAT) w tym 128,47 PLN (z VAT) robocizna.

Łącznie wydałem na powyższe usługi: 362,34

Ponieważ za poradę lekarską otrzymuję 5,20 PLN na rękę, powyższe wydatki są
      równoważne mojej pracy
      wykonanej podczas 70 porad.

I co "Szanowni Zaganiacze Lekarzy Do Roboty Za Obecne Stawki" na to?
      • dymna Re: Wróciłem własnie z warsztatu samochodowego. 07.04.06, 23:28

A ja dziś byłam w sklepie obuwniczym Bata. Każdy zna. Oglądałam buty. Zaznaczam
        OGLĄDAŁAM. Bo nie stać mnie w tym miesiącu. Uskładam sobie i kupię w następnym.
        Jeśli para butów tam kosztuje ok 230 zł to niech forumowicze-krzykacze obliczą
        ile porad lekarskich musisz udzielić,zeby zarobić na tę parę butów? ;)

Łączę się w niedoli :)

A.
        • travel_wawa Re: Wróciłem własnie z warsztatu samochodowego. 08.04.06, 00:51
          Zaraz Ci jakas menda odpowie, ze to bezczelność z Twojej strony nawet marzyć o
          butach za 230 PLN, bo powinnas kupić sobie w supermarkecie za 49,90 PLN a
          reszte przeznaczyc na badania dla swoich pacjentow.
    • ulka82 Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 07.04.06, 21:31
      Właśnie w tv prof. Religa wypowiedział sie, że jest bezsilny, że nic nie może
      oznacza to eskalacje protestu i masowa zwalnianie sie z pracy. To dalej nie ma
      sensu. Nie maja sensu żadne dyskusje, zakladanie czarnych koszulek, nie
      wypisywanie drukow i inne półśrodki. W poniedziałek miejmy nadzieje personel
      szpitali zacznie składać wymówienia najlepiej natychmiastowe bo są ku temu
      podstawy - niepłacenie pensji w terminie co jest nagminne w większości szpitali.
      Czekamy na pierwszy szpital za nimi pójdą naastępni.
    • palec1 Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 07.04.06, 23:50
      Jakie 400 ?????!!!!!!!!!!!

- jusz z samego Slonska jest nos ok. 1000 !!!!!!!
    • lodz123 Przed Sejm z kijami jak gornicy to cos wywalczycie 08.04.06, 02:36
      inaczej was zlekcewarza. Po wyborach myslalem ze PiS zreformuje Polske ale
      widze teraz ze to byla mrzonka.
      W Polsce jest system PRL-dac gornikom pasorzytom, zabrac nauczycielom, lekarzom.
    • jerzy.d2 Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 08.04.06, 15:51
      cóż można na to powiedzieć - pierwsze,że nie mamto nic wspólnego z większością
      lekarzy w Polsce i jest to w stosunku do nich obraźliwe. Sam dostałem się na
      studia, sam je skończyłem z dobrym wynikiem, udało mi się zdobyć miejsce
      specjalizacyjne i ciągnę ten dziadowski wózek wraz z setkami innych lekarzy. W
      życiu nie wziąłem łapówki. Co do opisywanych procederów, to w Polsce nie ma
      grupy społecznej nie umczonej w te haniebne zjawiska, co nie zwalnia oczywiście
      z potępiania takich zjawisk również w służbie zdrowia. Nie ma to jednak nic
      wspólnego z protestem. Pracuję 6 rok i zarabiam 1200 zł brutto. To mówi chyba
      wszystko. mimo wszystko pozdrawiam.
      • dymna Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 10.04.06, 23:33

No otóż to. 1200. Tyle jesteśmy warci.

Młoda lekarka.
    • lealuc Re: Rozpoczął się ogólnopolski protest służby zdr 09.04.06, 19:32
      up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka