Dodaj do ulubionych

Plakat, który przekroczył granicę

• czarodziej_z_narnii Plakat jest genialny, tu zdjęcia: 18.04.06, 12:20
      www.rat.bzzz.net/rat/21/wodz1.jpg
      www.rat.bzzz.net/rat/21/wodz3.jpg
      Inne ich plakaty też są super:
      rat.bzzz.net/rat/projekty.html
      • majster_g wiecej 18.04.06, 12:32
        Po adresem:
        www.magazynsztuki.pl/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=97&Itemid=1&lang=polish
      • olias ojejku jejku! 18.04.06, 14:27
        propaganda PRL-u miała lepszych "artystów" na swoich usługach
        • r306 Alez Wy macie wzorce..... n/t 18.04.06, 14:47
          • skun2 Re: Alez Wy macie wzorce..... n/t 18.04.06, 16:26
            to są wasze wzorce - Jaruzelski, Miller, Balcerowicz - to przecież PZPR, który
            kochacie.
            • r306 Bidulo :) 18.04.06, 16:28
              Nikt tu sie na te "wzorce" nie powolywal, a tylko one Wam ciagle po glowie
              kraza :) To jakies spaczenie chyba hehehehe
              • skun2 Re: Bidulo :) 18.04.06, 16:57
                nie?
                A to nie jest portal GW???
                • gacekemdk Re: Bidulo :) 18.04.06, 18:15
                  Nie kolego, nie uwielbiamy komuny, bo tak jak w tamtym systemie tak i w
                  socjalnym państwie kaczorów i rydzyków musilelibyśmy utrzymywać takich skunksów
                  jak ty i tysiące mocherów.
                  • skun2 Re: Bidulo :) 18.04.06, 18:25
                    nie dość, że od rzeczy, to jeszcze z bykiem ortograficznym.
                    Nie chodzi o uwielbianie komuny, nic o tym nie było, ale jak ktoś ma zaległości
                    nawet z ortografii to co tu od niego myślenia wymagać:)
                    żenada.
                    • gacekemdk Re: Bidulo :) 18.04.06, 18:42
                      A coś na temat? czemu tak popierasz socjalne państwo? Co do ortografii to
                      niestety masz rację, mam z tym pewne problemy( rodzaj dysgrafii), ale czy to
                      jest najważniejsze?
            • majster_g Re: Alez Wy macie wzorce..... n/t 18.04.06, 17:54
              skun2 napisał:

> to są wasze wzorce - Jaruzelski, Miller, Balcerowicz - to przecież PZPR,
              który
              > kochacie.

Wzorce czego? Panow w mundurach? Wiec co ma Balcerowicz z tym wspolnego?
              Cenzury? Alez pelna zgoda! Cenzura byla i wtedy i jest teraz.
              wasze? Jakie wasze? Jezeli "wy" to sa ci, ktorzy sa przeciwko cenzurze, to w
              porzadku. A wtedy kto to - wy?

Obrazanie oponentow przez nazywanie ich "PZPR" jest tak samo madre, jak
              nazywanie oponentow "endekami". Niby mozna, tylko troche anachronicznie.
              • skun2 Re: Alez Wy macie wzorce..... n/t 18.04.06, 18:38
                "propaganda PRL-u miała lepszych "artystów" na swoich usługach"
                ktoś napisał,
                a jeden zwolennik GW odpowiedział ni w pięć, ni w dziewięć: "ależ macie wzorce".
                A tymczasem to GW wybiela Jaruzelskiego, poparała w wyborach Cimoszkę zanim
                zrezygnował (nawet zjechała wtedy PO za to), popierała i popiera Balcerowicza,
                a to przecież wszystko PZPR-owcy byli.
                Ponadto popiera PO, która jak wiadomo jest spadkobiercą grubej krechy.

• arek64 Re: Alez Wy macie wzorce..... n/t 18.04.06, 18:49
              > to są wasze wzorce - Jaruzelski, Miller, Balcerowicz - to przecież PZPR,
              który
              > kochacie.

Skun2 - czytając Twoje posty byłem przekonany, że jesteś zwolennikiem PiSu, a
              tutaj nagle ironizujesz z PZPR. Przecież PiS szedł do wyborów z hasłem Polski
              socjalnej, teraz jest największą i najbardziej socjalistyczną partią w sejmie -
              tak jak kiedyś PZPR. I kto tu kocha PZPR?
              • skun2 Re: Alez Wy macie wzorce..... n/t 18.04.06, 18:55
                dziś PZPR to liberalne SLD.
                • arek64 Re: Alez Wy macie wzorce..... n/t 18.04.06, 19:07
                  > dziś PZPR to liberalne SLD

To prawda, że SLD ma korzenie w PZPR. Można to różnie nazywać: spadkobierca,
                  kontynuator, następca, ta sama partia pod zmienioną nazwą, itd., itp. Tylko że
                  można odnieść wrażenie, że młodsi członkowie tej partii to nowoczesna lewica
                  rozumiejąca miejsce liberalizmu w gospodarce. Natomiast po wypowiedziach
                  członków PiSu mozna odnieść wrażenie, że to partia wodzowska, która do zdobycia
                  władzy głosi hasła socjalistyczne i populistyczne, nastawione na rozdawanie
                  pieniędzy. Dlatego w dniu dzisiejszym, gdyby ktoś spadł z Księżyca i kazanoby
                  mu powiedzieć, która partia dzisiaj to dawna PZPR, to na pewno odpowiedziałby,
                  że... PiS. Analogii jest zbyt wiele. Jakże byłby zdziwiony, gdyby usłyszał, że
                  założyciele PiS stali w pierwszym szeregu walki z PRLem - to w takim wypadku po
                  co oni ten ustrój obalali, wystarczyło zostać w PZPR.
        • czarodziej_z_narnii Re: ojejku jejku! 18.04.06, 18:45
          A ty niby krytykiem sztuki jesteś pisuarze?
          To podaj jakieś linki do tych genialnych plakatów z PRL-u za którym tak tęsknisz.
    • r306 Jedna uwaga merytoryczna do plakatu... 18.04.06, 12:35
      Chlopaki (chyba w pospiechu) zle zinterpretowali role i ich zobrazowanie na
      plakacie poszczegolnych postaci. Jarek jest wodzem, Lech jego przedluzeniem, a
      Rydzyk ministrem propagandy. Proponuje przemyslec do konca koncepcje plakatu :)
    • zgodnik1 PISokomuna!.. twór Kaczyńskich i Lenina! 18.04.06, 12:58
      Lenin, jego tezy, są naszym drogowskazem!...JLKaczyńscy...
      • dziecioroob Re: PISokomuna!.. twór Kaczyńskich i Lenina! 18.04.06, 15:14
        chyba jednak za dużo wypiłeś......
    • joris Rydzyk, Kaczynscy, Polska 18.04.06, 13:08
      Skojarzenia z nazi sa smieszne - Polska to teraz europejski Iran. Tez dobrze.
    • terence <a href="http://rat.bzzz.net/rat/index.html" target="_blank">r 18.04.06, 13:10
      rat.bzzz.net/rat/index.html
      hehe plakat musi być czsem przejaskrawiony i przesadzony zeby dał do myślenia...

Ein Reich ein Volk zwei Kaczoren!
      Jeden naród jedne radio jedna religia! :)
    • qfc Panie Kutz, zastanow sie Pan nad soba... 18.04.06, 13:12
      "Ostatnio kandydat na wicepremiera na oczach całej Polski zadeklarował, że da
      dziennikarzowi w papę." Chodzi Panu o Leppera. A Lepper powiedzial, ze sie od
      tego powstrzymal: ze mial taki zamiar, ale go nie wykonal. Natomiast na temat
      przyszlych swoich zamiarow nie mowil. (I mozna sie bylo tylko domyslic - z
      kontekstu, jako, ze chwalil sie swoim opanowaniem - ze w pape nikomu dawac nie
      bedzie.) Panie Kutz: nie powinno sie klamac, czy kogos zle reprezentowac. Ja
      tez Leppera nie znosze. Ale klamstwa jeszcze bardziej - jest Pan po prostu
      obrzydliwy jak ta cala lze-elita i lumpenliberalowie. Nie dosc, ze klamia, to
      robia to jeszcze w idiotyczny sposob.
      • majster_g Re: Panie Kutz, zastanow sie Pan nad soba... 18.04.06, 13:20
        A ja nie powiem, ze jestes _________.

• venus99 a jednak cenzura działa 18.04.06, 13:16
      niepotrzebne są urzędy,niepotrzebni cenzorzy.pisuary w ciągu 6 miesięcy
      wykształcili w każdym z nas cenzora.znakomity rezultat.
      ostatnio nawet w PRLu tak nie było.
      czysta bolszewia Berii.
      • bezportek Cenzura działa, psy szczekaja.... 18.04.06, 13:40
        Ciekawe, ze najwiekszy wrzask z powodu dyskwalifikacji plakatu z hitlerowskim
        mundurem podnosi banda leworekich, niegdys obrazona na caly swiat za nazywanie
        pijaczka i analfabety pijakiem i nieukiem. Nawet nie przyszlo na mysl dementom
        sprawdzic przepisow prawa, ktore zabraniaja rozpowszechniania symboliki
        nazistowskiej (i komunistycznej zreszta tez).
        B-cia Kaczynscy nie sa moimi idolami, ich metod politycznych nie pochwalam.
        Niemniej, widzac jak wszelka swolocz pluje jadem, nie moge sie powstrzymac od
        wewnetrznego chichotu - to przecie durny elektorat w trzy kwachy zapluty sam
        sobie wybral pisiorki zamiast platformanow. No i ma za swoje, calkiem jak za
        nierzadu eseldup.
        Proletariat zawsze wariat.
      • grupa_stern Re: a jednak cenzura działa ale na forum GW 18.04.06, 14:31
        Mi skasowal juz 3 wątki mimo że nikogo nie obrażałem

-----
    • aktive Wolność obrazu 18.04.06, 13:53
      Politycy kreują swoje wizerunki opierając się na radach profesjonalnych firm od
      marketingu. Artyści kreują ich kontr-wizerunki opierając się na odczuciach
      własnych i odczuciach społecznych, na tym co mówi i myśli ulica. Zwłaszcza
      wiarygodni są tu artyści street artu, tacy jak RAT, z założenia tworzący na
      ulicy i z ulicy czerpiący treści, którym nadają adekwatną formę.
      Skojarzenia z faszyzmem są tu oczywiste, nie tylko jednak z niemieckim
      nazizmem, ale i faszyzmem włoskim, gdyż ujęcia w jakich pokazani są Rydzyk i
      Kaczyńscy nawiązują do znanych przedstawień Duce, pomnikowych, patetycznych,
      wzniosłych i wyniosłych, władczych, stojących ponad wszystkimi i wszystkim. Tak
      przecież ci ludzie się prezentują, tak o sobie myślą, więc nie powinni się
      dziwić, że tak też zostali ukazani przez artystów. To aktualni liderzy prawicy
      która ma tendencje totalitarystyczne, czy jak to ktoś
      powiedział "faszyzoidalne": ograniczanie wolności i swobód obywatelskich, chęć
      kontrolowania wszystkiego i wszystkich, naginanie praw do własnej jedynie
      słusznej ideologii i religii katolickiej, a co za tym idzie ograniczanie
      demokracji, wolności słowa i twórczości - także wolności obrazu. Wolność obrazu
      jest tym samym co wolność słowa - fundamentem demokracji i nie wolno jej
      ograniczać.
    • karas121 biennale plakatu 18.04.06, 13:59
      Powstanie tego plakatu to efekt tego co się dzieje w Polsce.Młodzi zazwyczaj
      wcześniej czują zagrożenia od pozostałych członków społeczności. Panowie Bracia!
      Widzicie chyba pokłosie swoich działań?!
    • broetje [...] 18.04.06, 14:26
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • marych A to co sie u nas dzieje to nie jest ... 18.04.06, 14:40
      A to co sie u nas dzieje to nie jest narodowy socjalizm?
      Prawicowi extremisci działaja gorzej niz komuna - co to za prawica ktora chce
      nacjonalizowac???
      Zmierzamy powoli w strone totalitaryzmu - kaczory obstawiają wszystkie mozliwe
      stołki, łacznie z wojewódzkimi weterynarzami i dyrektorami szkół!!
      To jest chore!
      Zajrzyjcie do ihistorii, Duce tez tak zaczynał...
      • kisiek1 Re: A to co sie u nas dzieje to nie jest ... 18.04.06, 14:48
        marych napisał:

> A to co sie u nas dzieje to nie jest narodowy socjalizm?
        > Prawicowi extremisci działaja gorzej niz komuna - co to za prawica ktora chce
        > nacjonalizowac???
        > Zmierzamy powoli w strone totalitaryzmu - kaczory obstawiają wszystkie
        mozliwe
        > stołki, łacznie z wojewódzkimi weterynarzami i dyrektorami szkół!!
        > To jest chore!
        > Zajrzyjcie do ihistorii, Duce tez tak zaczynał...

Marych... co Ty wiesz o narodowym socjaliźmie albo o komunie.
        Jeżeli wg ciebie obecna władza to extremiści to czym prędzej udaj się do
        lekarza specjalisty. Wiesz o jakiego specjalistę mi chodzi?
        • r306 A ja proponuje wycieczke do historyka.. 18.04.06, 14:51
          Temat wykladu:
          "Narodziny faszyzmu we Wloszech. Geneza i ewolucja."
          • dziecioroob Re: A ja proponuje wycieczke do historyka.. 18.04.06, 14:54
            Lepiej poczytać dzienniki Ciano (przypominam, zięć Mussoliniego i szef jego MSZ,
            rozstrzelona z jego rozkazu). Lepsze jest ułomnoe świadectwo niż stronnicze
            "opracowanie". Do źródeł historyku.....
            • r306 Pudlo Misiaczku - nie jestem historykiem. 18.04.06, 15:02
              Pamietniki Ciano sa jedenie tekstem zrodlowym przedsawiajacym pewien wycinek.
              To tylko jedna z cegielek ukladanki.

BTW. Co masz na mysli piszac "stronnicze opracowanie"? :) Wymienilem jakis
              tytul, autora? Hehehehehe. Jezu, jakie Wy macie zapedy moralizatorskie.

Pycha - powiedz, do jakiego zbioru nalezy ten element ;)
              • dziecioroob Re: Pudlo Misiaczku - nie jestem historykiem. 18.04.06, 15:10
                No właśnie NIE jesteś historykiem. Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.
                Potrafisz pisać. Dawniej mówiono, że głupota mieszka na końcu języka.
                • r306 A Ty kim jestes, jesli wolno spytac? 18.04.06, 15:15
                  Roznosicielem inwektyw?
                  Na razie w tym tylko przodujesz. Co dalsza dyskusje zamyka.
                  • dziecioroob Re: A Ty kim jestes, jesli wolno spytac? 18.04.06, 15:36
                    Jeśli czujesz się dotknięty(a) to przepraszam. Nie było to moim celem. Nie
                    sądziłem, że mam do czynienia z wrażliwcem (to nie inwektywa to typ temperamentu).
                    Jestem facetem w średnim wieku z wyższym wykształceniem. Z zamiłowania zwierzę
                    polityczne.
                    • r306 Nie obrazam sie za "glupote".... 18.04.06, 15:54
                      ... nie dytyka mnie, gdy ktos wytyka mi moj blad, np. merytoryczny. Po to
                      podejmuje dyskusje m.in. aby sie czegos dowiedziec.
                      Drazni mnie jednak pustoslowie, ktore za okresleniem "jestes glupi" nie niesie
                      nic...
                    • gacekemdk Re: A Ty kim jestes, jesli wolno spytac? 18.04.06, 18:37
                      dziecioroob napisał
                      > Jestem facetem w średnim wieku z wyższym wykształceniem.
                      I własnie o to chodzi: ciągle piszesz o komunie bo jesteś mentalnie częścią
                      tamtego systemu. Zapytaj się dzisiejszych 20-30 latków co znaczy dla nich komuna
                      i co jest ważne DZISIAJ. Chcemy żyć normalnie, w kraju w którym nie będziemy
                      okradani takimi podatkami, w kraju gdzie jakiś księżulo nie bedzie miał monopol
                      na prawdę, w kraju w którym wiejski parobek bez wykształcenia będzie
                      wicepremierem a dwa zakompleksione konusy będą robić karierę polityczną naszym
                      kosztem.
                      A jeśli masz wyrzuty sumienia, że za mało walczyłeś z komuną przed 89-ty rokiem,
                      to naprawdę tylko twój problem.
      • tees1 nie tylko Duce 18.04.06, 15:09
        marych napisał:

> A to co sie u nas dzieje to nie jest narodowy socjalizm?
        > ... obstawiają wszystkie mozliwe
        > stołki, łacznie z wojewódzkimi weterynarzami i dyrektorami szkół!!
        > To jest chore!
        > Zajrzyjcie do ihistorii, Duce tez tak zaczynał...

Leszek Miller tez tak zaczynal
        Andrzej Lepper tez tak zacznie
        Jean-Marie Rokita tez tak zaczynalby
    • konrad31345 Kutz - następca Małachowskiego 18.04.06, 14:48
      Te same bełkotliwe teksty i ta widoczna gołym okiem nienawiść do Kaczyńskich.
      • qc Ironia Losu 18.04.06, 15:01
        Ile spolecznej energii marnowane jest na rejestrowanie egzystencji tych dwoch
        blizniaczych osobnikow.
        Ich wspolna wartosc nie jest warta funta klakow to ile wart jest pojedynczy
        egzemplarz.
        • dziecioroob Re: Ironia Losu 18.04.06, 15:06
          To nie jest ironia losu, to skowyt (post)komunistycznych psów .
          • wuk4 Pomysły Kaczyńskich to PRL-bis 18.04.06, 15:13
            dlatego popieram odważnych opozycjonistów którzy ośmieszają partyjniaków z PiS
            i cały kaczkowaty reżym.
    • kbamm Demokracja pojmowana "po polskiemu" 18.04.06, 14:53
      Ja nie glosowalem na Kaczynskich nie sa moimi idolami, ale szanuje ich wybor.
      • qc Czeki bez pokrycia 18.04.06, 15:09
        tez respektujesz jako godziwa zaplate,
        poniewaz potrafisz uszanowac wysilek oszusta?
      • r306 Yyyyy???? 18.04.06, 15:13
        Co ma piernik do wiatraka?
        Hitler tez doszedl do wladzy w sposo demokratyczny.
        Dzis w GW pojawil sie wywiad z brytyjskim naukowcem, ktory dosc sensownie
        ukazywal, jak "demokracja" postrzegana tylko jako prawo wyborcze moze stac sie
        narzedziem totalitaryzmu...
        Prawa wyborcze to jedynie ELEMENT demokracji jako takiej.
        • dziecioroob Re: Yyyyy???? 18.04.06, 15:25
          > r306 napisał:
          > Prawa wyborcze to jedynie ELEMENT demokracji jako takiej.
          Zgoda. Jest więcej takich elementów. Jednym z nich jest szacunek dla
          (współ)obywateli. Jestem zwolennikiem Kaczyńskiego. Chciałbym porozmawiać z jego
          przeciwnikami, ale oni wolą obrzucać mnie obelgami. Nie mogę się na to zgodzić.
          Co więcej nie chcę również odpowiadać im w ten sam sposób, bo jest to poniżej
          mojej godności. Druga sprawa to poczucie rzeczywistości. Wmawianie dążeń
          dyktatorskich władzom w połączeniu z jawnym z nich szydzeniem to rodzaj
          rozdwojenia jaźni. Na koniec mam pytanie do Staszczuka i innych artystów, którzy
          występowali za czasów Jaruzelskiego. Nie policzą ile razy wtedy udało im się
          szydzić jawnie z władz. I niech porównają tę liczbę z liczbą szyderstw z
          Kaczyńskich które widzimy dziś.

• qc Sympatycy PiS tacy juz sa 18.04.06, 15:34
            wszyscy ich wsciekle atakuja.
            Rzucaja w nich wszystkim, lacznie z kuchennym zlewem.
            A oni zachowuja wyniosle milczenie.
            Czasami wyrwie im sie tylko "spieprzaj dziadu" lub inny "Skowyt
            postkomunistycznych psow" (patrz wyzej).
          • r306 Re: Yyyyy???? 18.04.06, 15:51
            > Jednym z nich jest szacunek dla
            > (współ)obywateli
            Przepraszam, ale nietolerancja dla "odmiennosci" pogladow, czy sposobu zycia
            bynajmniej nie jest domena krytykow obecnych rzadow.

Za kazdym razem jest to raczej reakcja.
            Gdyby ten plakat znalazl sie nawet na tej wystawie, to wiekszosc ludzi (ilu
            ludzi odwiedza wystawe plakatu? :/) nawet by tego nie zauwazyla - i tak nas
            zalewa mailowy spam z wizerunkami kaczek wszelkiej masci.
            Cala dyskusje tu wywoluje postepowanie z tym plakatem. A nie jest to niestety
            pierwsza tego typu reakcja na zwykla artystyczna (bardziej lub mniej)
            prowokacje. Niestety mnozenie sie tego tupu incydentow zaczyna byc przynajmniej
            zastanawiajace...

> Chciałbym porozmawiać z jeg
            > o przeciwnikami, ale oni wolą obrzucać mnie obelgami.
            Ilosc inwektyw jakich ja sie nasluchalem stojac po drugiej stronie tej barykady
            jest doprawdy imponujaca. Nawet w gronie bliskiej rodziny. Przykro mi, ale moje
            osobiste doswiadczenia raczej mowia, ze jezykiem inwektyw posluguja sie moi
            adwersarze... Sam nie jestes w tym zakresie "bez winy".

> Druga sprawa to poczucie rzeczywistości. Wmawianie dążeń
            > dyktatorskich władzom w połączeniu z jawnym z nich szydzeniem to rodzaj
            > rozdwojenia jaźni.
            Hmmmm, czyli dzialalnosc Polski Podziemnej polegajacej na szydzeniu z okupanta,
            to rozdwojenie jazni? :) Przyklad na wyrost, ale moze on Ci unaoczni
            irracjonalnosc Twojego argumentu.

> Nie policzą ile razy wtedy udało im się
            > szydzić jawnie z władz. I niech porównają tę liczbę z liczbą szyderstw z
            > Kaczyńskich które widzimy dziś.
            Czy w dobie Jaruzelskiego byl Internet w Polsce? :)
            Latwosc w dostepie do tego medium plus technika cyfrowa niewatpliwie obnizaja
            poziom sredni, jednak o co masz tu pretensje?
    • folio33 W tym kraju rysować można wszytkich,ale nie 18.04.06, 15:15
      wielebnych Kaczynskich i Rydzyka.
    • chris12 Brawo RAT, plakat pokazuje nasze odczucia 18.04.06, 16:05
      Trzeba zbudować nowy ruch oporu przeciwko tej sekciarskiej władzy IV RP.
      • jaro191063 Re: Brawo RAT, plakat pokazuje nasze odczucia 18.04.06, 16:39
        ..zgadzam sie ! tak trzymac !! Swiat cirpi z powodu ptasiej grypy...a my w
        Polsce mamy najgorsza jej odmiane :-(
    • d.o.s.i.a Pokazali to co wszyscy mysla...! 18.04.06, 16:22
      Przeciez rysunki tej tresci kraza po internecie juz od dnia kiedy PiS przejal
      wladze. Mozna powiedziec, ze powstala "internetowa", anonimowa opozycja, ktora
      obsmiewa wladze kadego dnia. Nie zapominajmy, ze na PiS glosowalo jedynie 30%
      polskich wyborcow. A reszta? Reszta wymienia sie rysunkami braci K. w takiej,
      albo innej sytuacji.

Dlaczego ludzie nie moga tego robic publicznie? Dlaczego nie moga rozkleic
      plakatow z Kaczynskimi w mundurach? Przeciez mundur, jak slusznie wskazuje
      autor plakatu, to symbol porzadku. A coz innego jak porzadek chce zaprowadzic
      para Panow K.? Poza tym, co tu duzo mowic, wiele osob ma nazistowskie
      skojarzenia, gdy mysla o Panach K. - pewnie z polowa rodakow. I co? Dlaczego
      oni nie maja prawa glosno tego powiedziec??? W domu mozna, a na ulicy nie?

A moze czas najwyzszy aby Panowie K. przyjeli do wiadomosci to co mysli o nich
      czesc wyborcow, ktorzy na nich nie glosowali?

• broetje rat to ch... nie artyści 18.04.06, 16:27
      • qc Re: Pokazali to co wszyscy mysla...! 18.04.06, 16:34
        Na PiS glosowalo 30% z tych co poszli glosowac.
        Ci co nie poszli, teraz musza wlozyc o wiele wiecej wysilku aby zaprotestowac.
        Tylko ze teraz to juz jest za pozno.
        Czy to mozna nazwac madroscia po szkodzie?
        • kisiek1 Re: Pokazali to co wszyscy mysla...! 18.04.06, 16:47
          qc napisał:

> Na PiS glosowalo 30% z tych co poszli glosowac.
          > Ci co nie poszli, teraz musza wlozyc o wiele wiecej wysilku aby zaprotestowac.

> Ci co nie poszli, to teraz musza włozyc jeszcze więcej wysiłku żeby ruszyć
          tyłek z wyrka. Taka jest prawda.

• milena.rl kolejny Kaczka-tor wystawy 18.04.06, 16:34
      najpierw Elblag, teraz Wilanów..
    • xxxx50 Blad Taktyczny 18.04.06, 16:34
      Najgorsze co moze zrobic krytykowany, to tlumic satyre. Tak postepujac dodaje
      jej wiarygodnosci. Czyni z autorow bohaterow, zaciekawia normalnie obojetnych
      odbiorcow. Satyra niczym nie skrepowana, natomiast w umiejetny i inteligentny
      skontrowana, ma szanse wrecz osmieszyc krytykujacego. Taka satyra powszednieje,
      jej ostrze tepieje znacznie szybciej... A tak jak w tym przypadku, to cos tu
      musi smierdziec...
      • majster_g Re: Blad Taktyczny 18.04.06, 17:38
        Niesty jest juz gorzej. Juz jest auto-cenzura. Tak wiec wodzowie nie musza nic
        robic, a bedzie wygladalo, ze to oni tepia tych, co ich krytykuja.

Pamietacie jak broniono Stalina? Ze on o niczym nie wiedzial, bo to nadgorliwcy
        tlumili glosy rozsadku.

W tej awanturze najbardziej przykra jest historia listu Katarzyny Matuli: nie
        dosc, ze ujawnila proces autocenzury, to jeszcze zrobiono jej przykrosc
        publikujac prywatna korespondencje. Chociaz powinna zdawac sobie sprawe z
        ograniczen "prywatnosci".
    • jaro191063 polski obiad 18.04.06, 16:53
      ....mozna zaliczyc do najbardziej trujacych potraw jakie czlowiek kiedykolwiek
      wymyslil. Wystarczy na pierwsze podac zupe grzybowa ( z rydzykow ) a na drugie
      kaczke nadziewana swastykami. Na deser mozna by dorzycic leperki w soku z
      ogorkow konserwowych.
    • narod.ovviec ----- 18.04.06, 17:00
      Nagonka na PiS trwa.
      Krytykować każdy głupi potrafi
    • tales1 Kutz i Muniek - tabloidalne "autorytety" GW? 18.04.06, 17:54
      Obaj mają wspólną cechę - nie wiedzą, co mówią i mówią o tym, czego nie wiedzą,
      ha, ha, ha! I obaj komuchy - jeden stary, drugi - młody!
      • majster_g Re: Kutz i Muniek - tabloidalne "autorytety" GW? 18.04.06, 17:58
        I pomyslec, ze GW umozliwia Ci takie pisanie. Ciekawe, co by bylo, gdyby to
        byla gazeta PISu?
        • aturek2005 Trzeba by zaczac od.. "Lubu dubu, lubu dubu, niech 18.04.06, 18:01
          nam zyje prezes <PiS zamiast klubu, bo Gosiewski skromny jest>".

majster_g napisał:

> I pomyslec, ze GW umozliwia Ci takie pisanie. Ciekawe, co by bylo, gdyby to
          > byla gazeta PISu?
        • tales1 Re: Kutz i Muniek - tabloidalne "autorytety" GW? 18.04.06, 18:08
          W przypadku Kutza i Muńka napisałbym to samo, tylko, że w piśmie PiSowskim te
          kreatury nie byłyby autorytetami, co pewne!
          PS
          GW umożliwia mi pisanie? Chłopcze, bredzisz jak mały Kazio i to co najwyżej z
          licencjatem a nie z magisterium. Proszę bardzo, mogą zamknąć forum, nie będę
          płakał. Łaski nie robią! Ale oni tego nie zrobią, bo zarabiają na reklamach!
          Poza tym, w krótkim czasie ludzie zapomnieliby o GW!
          • aturek2005 GW zamknie forum jak RM zacznie odbierac telefony 18.04.06, 18:10
            od forumowiczow GW.
            tales1 napisał:

> W przypadku Kutza i Muńka napisałbym to samo, tylko, że w piśmie PiSowskim te
            > kreatury nie byłyby autorytetami, co pewne!
            > PS
            > GW umożliwia mi pisanie? Chłopcze, bredzisz jak mały Kazio i to co najwyżej z
            > licencjatem a nie z magisterium. Proszę bardzo, mogą zamknąć forum, nie będę
            > płakał. Łaski nie robią! Ale oni tego nie zrobią, bo zarabiają na reklamach!
            > Poza tym, w krótkim czasie ludzie zapomnieliby o GW!
            • tales1 Re: GW zamknie forum jak RM zacznie odbierac tele 18.04.06, 18:14
              Co ty, ubecki fachowiec od telefonicznych podsłuchów jesteś? O jakich
              telefonach bredzisz forumowiczu GW?
              • aturek2005 Wiadomo nie od dzis, ze na forum GW sa sami 18.04.06, 18:20
                ubecy i agenci. Bedac tutaj dekonispirujesz sie. Oj... J-23 to z Ciebie nie
                bedzie Brunner. Ale swinia zawsze.
                tales1 napisał:

> Co ty, ubecki fachowiec od telefonicznych podsłuchów jesteś? O jakich
                > telefonach bredzisz forumowiczu GW?
                • tales1 Re: Wiadomo nie od dzis, ze na forum GW sa sami 18.04.06, 18:32
                  Za cienki w uszach jesteś i za krótki masz rozumek, żeby ze mną polemizować,
                  synku! I stawiaj przecinki, gdzie trzeba, żeby można było zrozumieć twój
                  słowotok! Albo jestem J-23, albo jestem Brunner! Zdecyduj się, chłopie!
                  A tak do twojej wiadomości:
                  Ich bin nicht Brunner! Ich bin Styrlitz
                  I ten brak logiki w twoim spłodzonym w pocie czoła "wywodzie"!
                  • aturek2005 Stirlitz (nie Styrlitz) zamyslil sie. Tak mu sie 18.04.06, 18:37
                    to spodobalo, ze zamyslil sie jeszcze raz. I umiescil post'a.

P.S. I don't speak german - if I did, I would scream my lungs off "Ein Volk,
                    Ein Kirche (von Torun), Zwei Katchoren".

ales1 napisał:

> Za cienki w uszach jesteś i za krótki masz rozumek, żeby ze mną polemizować,
                    > synku! I stawiaj przecinki, gdzie trzeba, żeby można było zrozumieć twój
                    > słowotok! Albo jestem J-23, albo jestem Brunner! Zdecyduj się, chłopie!
                    > A tak do twojej wiadomości:
                    > Ich bin nicht Brunner! Ich bin Styrlitz
                    > I ten brak logiki w twoim spłodzonym w pocie czoła "wywodzie"!
                    • tales1 Należysz do Mensy? Bo za cholerę twoich postów nie 18.04.06, 18:57
                      sposób zrozumieć! A może walisz z Tworek, z Kochanówka lub Choroszczy?
                      Dwugodzinna przepusteczka i hoop do kafejki internetowej, co? Czasami granica
                      między genialnością a głupotą jest bardzo cienka!
                      • aturek2005 Znasz te miejscowosci z autopsji? Bo mnie one nic 18.04.06, 19:02
                        nie mowia. Czy to bylo traumatyczne przezycie? Chce wiedziec bo place skladki
                        na NFZ i jakby co, to daj znac. Co do granicy miedzy genialnoscia a glupota to
                        faktycznie jest ona bardzo cienka. Tak cienka jak kora mozgowa wierzacych w
                        geniusz prezesa wiadomej partii. Jezel nadal nie rozumiesz to pocieszam Cie,
                        ze na dysleksje choruje spory procent spoleczenstwa i nie ma sie czego wstydzic.

tales1 napisał:

> sposób zrozumieć! A może walisz z Tworek, z Kochanówka lub Choroszczy?
                        > Dwugodzinna przepusteczka i hoop do kafejki internetowej, co? Czasami granica
                        > między genialnością a głupotą jest bardzo cienka!
                        • tales1 No to jednak nie jesteś członkiem Mensy! Nic ci te 18.04.06, 19:13
                          nazwy nie mówią? To znane zamknięte zakłady dla myślących "inaczej". Dlaczego
                          piszesz o dysleksji? Chodzi o problem z przecinkami? To chyba bardziej problem
                          dysortografii, nie?
                          Przeczytaj:
                          D y s l e k s j a, zaburzenia w umiejętności czytania na skutek zmian w
                          ośrodkowym układzie nerwowym. Jest to łagodna postać aleksji, zwana również...
                          P o l e c a m:
                          www.maxgame.pl/x_C_I__P_1114649-1110001__T_DYSLEKCJA+DYSORTOGRAFIA+
                          (PPC).html
                          A może ty nie rozumiesz, tego co piszę? W takim razie przepraszam! I wycofuję
                          wcześniejsze posty!
                          • aturek2005 Jadles czy sprawdzales slownik? Moge Ci napisac 18.04.06, 19:17
                            po nie niemiecku.
                            tales1 napisał:

> nazwy nie mówią? To znane zamknięte zakłady dla myślących "inaczej". Dlaczego
                            > piszesz o dysleksji? Chodzi o problem z przecinkami? To chyba bardziej
                            problem
                            >
                            > dysortografii, nie?
                            > Przeczytaj:
                            > D y s l e k s j a, zaburzenia w umiejętności czytania na skutek zmian w
                            > ośrodkowym układzie nerwowym. Jest to łagodna postać aleksji, zwana również...
                            > P o l e c a m:
                            > www.maxgame.pl/x_C_I__P_1114649-1110001__T_DYSLEKCJA+DYSORTOGRAFIA+
                            > (PPC).html
                            > A może ty nie rozumiesz, tego co piszę? W takim razie przepraszam! I wycofuję
                            > wcześniejsze posty!
                            • tales1 Re: Jadles czy sprawdzales slownik? Moge Ci napi 18.04.06, 19:22
                              co chcesz mi napisać po niemiecku? Tak urywane myśli świadczą o paranoi ew.
                              schizofrenii, ew. ukrytych kompleksach, ew. ciężkich przeżyciach w
                              dzieciństwie! Tak czy inaczej, współczuję!
                              • aturek2005 Ja w dziecinstwie nie kradlem ksiezyca. Tak czy 18.04.06, 19:43
                                siak trafna diagnoza, ale pacjent nie ten.

tales1 napisał:

> co chcesz mi napisać po niemiecku? Tak urywane myśli świadczą o paranoi ew.
                                > schizofrenii, ew. ukrytych kompleksach, ew. ciężkich przeżyciach w
                                > dzieciństwie! Tak czy inaczej, współczuję!
      • aturek2005 Po czym poznac komuniste? Po tym, ze sie z Toba 18.04.06, 17:59
        nie zgadza? Chyba juz wiem, dlaczego J. Kaczynski twierdzi, ze Polska nadal
        rzadzi komuna........

tales1 napisał:

> Obaj mają wspólną cechę - nie wiedzą, co mówią i mówią o tym, czego nie
        wiedzą,
        >
        > ha, ha, ha! I obaj komuchy - jeden stary, drugi - młody!
        • tales1 Po ich zachowaniu w przeszłości, kochanieńki? 18.04.06, 18:12
          Ale ty chyba z pokolenia "okrągłostołowego", co? i do tego na bakier z
          historią, nie?
          • aturek2005 "Kochanienki"? Jestes gejem i mnie podrywasz? 18.04.06, 18:15
            Ach... rumienie sie.
            tales1 napisał:

> Ale ty chyba z pokolenia "okrągłostołowego", co? i do tego na bakier z
            > historią, nie?
          • aturek2005 Intryguje mnie Twoj nick. Jestes z Miletu czy z 18.04.06, 18:17
            Milanowka? W PiSie to byc moze zadna roznica, ale jednak jest.

tales1 napisał:

> Ale ty chyba z pokolenia "okrągłostołowego", co? i do tego na bakier z
            > historią, nie?
            • tales1 A może to ty jesteś zaintrygowany gej, co?Nie licz 18.04.06, 18:24
              na mój adres, bo źle trafiłeś!
              • aturek2005 Wazne ze prezes PiS zna Twoj adres. Jak bedzie 18.04.06, 18:28
                dzwonek do drzwi to lepiej udawaj, ze nie ma Cie w domu.
                tales1 napisał:

> na mój adres, bo źle trafiłeś!
                • tales1 Co ty taki zastraszony jesteś? Dlaczego namawiasz 18.04.06, 18:34
                  mnie do kłamstwa? Jak mnie prezes PiS odwiedzi, to go z honorami wpuszczę! Może
                  ty miałeś złe przeżycia ze słynnym "preziem", co? To współczuję!
                  • aturek2005 Tak czy owak bedziesz jeszcze jednym trybikiem 18.04.06, 18:39
                    (w lancuchu rowerowym IV RP - nie stac prezesa na lepsza machinerie nawet gdy
                    obowiazuje "zakaz pedalowania")
                    tales1 napisał:

> mnie do kłamstwa? Jak mnie prezes PiS odwiedzi, to go z honorami wpuszczę!
                    Może
                    >
                    > ty miałeś złe przeżycia ze słynnym "preziem", co? To współczuję!
                    • tales1 Re: Tak czy owak bedziesz jeszcze jednym trybikie 18.04.06, 18:47
                      "w lancuchu rowerowym IV RP"? Co to za porównania? Gdybym chciał cię naśladować
                      to bym powiedział, że ty jesteś "smarem (wazeliną) w machinie kręcącej lewe
                      interesy w III RP" (zauważ, że ze względu na wcześniejsze twoje posty nie
                      porównałem cię do tłoka wchodzącego w d... wodzom sił czerwonoróżowych!)
                      • aturek2005 Jeszcze nigdy nikomu nie wchodzilem tam gdzie to 18.04.06, 18:53
                        tak ladnie okresliles. Jakie masz wrazenia? Zalezy mi na relacji z "pierwszej
                        reki"***.

***pierwsza reka - reka prezesa (az sie wzdrygam gdy mysle do czego on jej
                        uzywa).

tales1 napisał:

> "w lancuchu rowerowym IV RP"? Co to za porównania? Gdybym chciał cię
                        naśladować
                        >
                        > to bym powiedział, że ty jesteś "smarem (wazeliną) w machinie kręcącej lewe
                        > interesy w III RP" (zauważ, że ze względu na wcześniejsze twoje posty nie
                        > porównałem cię do tłoka wchodzącego w d... wodzom sił czerwonoróżowych!)
                        • tales1 Re: Jeszcze nigdy nikomu nie wchodzilem tam gdzie 18.04.06, 19:00
                          Może i "tam" nie wchodziłeś, wierzę. Ale być może tobie "tam" wchodzono i
                          dlatego tak podtrzymujesz temat, co?
                          • aturek2005 Cenzura i do d..y zajrzy. Wole tlumic taka mozliw 18.04.06, 19:05
                            osc w zarodku. Dziwne, ze nie rozumiesz postu w ktorym nie ma odniesienia do
                            d..y. Uraz z PiS czy z dziecinstwa? Pytanie retoryczne bo to pokrewne pojecia.
                            tales1 napisał:

> Może i "tam" nie wchodziłeś, wierzę. Ale być może tobie "tam" wchodzono i
                            > dlatego tak podtrzymujesz temat, co?
                            • tales1 Re: Cenzura i do d..y zajrzy. Wole tlumic taka m 18.04.06, 19:19
                              Pojęcia pokrewne? Które? PiS i dzieciństwo, PiS i d..., czy d... i dzieciństwo?
                              Muszę jednak prosić o prezyzyjne wyrażanie myśli!
                              I o jakiej cenzurze piszesz? Czujesz się kneblowany? A może wiązany? Ach, ty
                              lubieżniku!
                              • aturek2005 PiS i d..a. Zdecydowanie. A to, ze Kaczynscy sa 18.04.06, 19:46
                                dziecinni i do d..y to juz inna sprawa.

tales1 napisał:

> Pojęcia pokrewne? Które? PiS i dzieciństwo, PiS i d..., czy d... i
                                dzieciństwo?
                                >
                                > Muszę jednak prosić o prezyzyjne wyrażanie myśli!
                                > I o jakiej cenzurze piszesz? Czujesz się kneblowany? A może wiązany? Ach, ty
                                > lubieżniku!
                  • czarytka tales1.. ty tu jesteś z karę? 18.04.06, 18:44
                    pierwszy raz spotykam sie z taką durnotą!.... wyzywasz,opluwasz,siejesz
                    kłamliwe informacje na temat GW, a jednak tu przebywasz, korzystasz z forum tej
                    gazety!...
                    • aturek2005 Student Wyzszej Szkoly Spolecznej i Medialnej z 18.04.06, 18:49
                      Torunia. Praktyki ma. ;-)

czarytka napisała:

> pierwszy raz spotykam sie z taką durnotą!.... wyzywasz,opluwasz,siejesz
                      > kłamliwe informacje na temat GW, a jednak tu przebywasz, korzystasz z forum
                      tej
                      >
                      > gazety!...
                    • tales1 Widać, dziecię, krótko żyjesz i jeszcze mało wiesz 18.04.06, 18:50
                      Nie obchodzą mnie twoje "pierwsze razy", więc się na nie nie powołuj! Mówię
                      kłamstwa o GW? A jakie? Wymień!
                      • aturek2005 Dlaczego Tobie wszystko kojarzy sie z "pierwszym 18.04.06, 18:57
                        razem"? Odnosze niepokojace wrazenie, ze nie chodzi Ci o program Kryszaka.
                        Nie boj zaby - przyjdzie i dla Ciebie ta chwila. A jak z "prezesem" to
                        powitasz go "z godnoscia".

tales1 napisał:

> Nie obchodzą mnie twoje "pierwsze razy", więc się na nie nie powołuj! Mówię
                        > kłamstwa o GW? A jakie? Wymień!
                        • tales1 Turek, skończ te gejowskie wątki! Jem właśnie! 18.04.06, 19:02
                          • aturek2005 Smacznego. Jesz sam czy z prezesem? 18.04.06, 19:06
                            Swiece, soft-music, i te nastroje... ?
                            • tales1 Jakiś ty obeznany! Jednak to nie "pierwszyzna"! 18.04.06, 19:13
    • wariant_b Re: Plakat, który przekroczył granicę 18.04.06, 18:26
      Nie wiem, co artyści chcieli przez to powiedzieć:

Ojciec Rydzyk jako żywo z poetyce Mao - ojca Narodu Chińskiego,
      A odwrócony napis SLD to ani chybi jakiś symbol satanistyczny.

Nie wiem, co artyści chcieli przez to powiedzieć, ale jest to obraźliwe.
      Nie w formie nawet, a w treści.
    • bespowrotnie hallo, gdzie tu Nazistowskie Znaki 18.04.06, 18:42
      rat.bzzz.net/rat/index.html
      nie jestem znawcą mundurków, jak i 99% społeczeństwa, Ja tu jak większość nie
      widzę znaków Nazistowskich w przeciwienstwie do tego co pokazywałą młodzeż LPR-
      owska (zdjęcia pamiętamy), z która bracia K. pod twórczym Patronem Oj.Dyrektora
      byli w pakcie stabilizacyjnym. Wiec Nawet jeśli tam był mundurek SS to tylko
      wypowiadał prawdę o tym co na dole siedzi i tworzy siłę rządzącą.

RAT nie przegrał, RAT po prostu jest kulturą ludzi, nie salonów, które
      potrzebują dotacji..
      Trzeba przyznać im mniej dochodowa jest kultura tym łatwiej ją szykanować i
      straszyć, cenzurować. Takie są realia kapitalizmu. To przykre. Artyści nie
      liczcie dziś na dotacje, tak jak żołnież może liczyć wsparcie tyłów. Dziś czas
      Na Waszą Partyzantkę przeciw Kulturalnej Cezurze!!!.
    • 1312g Cenzura obowiązuje 18.04.06, 18:43
      Nieco ponand lat czterdzieśći
      Ostro biło od czerwieni.
      Dzisiaj w głowie się nie mieśći
      Bowiem czarny też się mieni.

Śmiechu warty jest duecik,
      Z dewoty i kleryka
      Powstał istny kabarecik
      Co absurdy wciąż nam wtyka.

Kiedyś w górę szły fabryki,
      Szkoły, domy i przedszkola.
      Dziś kośćioły i pomniki
      Taka bowiem jest ich wola.

Polska to Rzeczpospolita
      I to IV Katolicka,
      Bo przez czarnych jest podbita
      Głównie świętych jest uliczka.
      • presentation1 Re: Cenzura obowiązuje 18.04.06, 18:47
        Piszesz przyglupie o cenzurze a piszesz co chcesz.Zadziwiajace
    • presentation1 PO w akcji 18.04.06, 18:44
      Najbardziej plugawe stworzenie-PO-w akcji.Nie beda JUZ NIGDY6ani
      premierami ,ani prezydentami.Nigdy dla KUKLINSKIEGO.NIGDY DLA WERMAHTU.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka