Dodaj do ulubionych

Rock-opera w obozie w Majdanku odwołana

20.04.06, 12:33
to jakies jaja? kto chciał rock operę (nie wazny tytuł) na terenie obozu
koncentracyjnego robić?
Obserwuj wątek
    • memhos Są pewne granice 20.04.06, 12:34
      Paranoja. Nie ma innych miejsc na takie występy? Artyści też powinni wiedzieć
      gdzie są granice prowokacji.
      Wiadomości z różnych bajek
      • centrolew Czasami niektórym brakuje wyczucia i empatii... 20.04.06, 13:08
        Pomysł z rock-operą na terenie obozu wymyślił chyba jakiś kretyn. Pomijam już
        tematykę, czysto katolicką nawiązującą do J. Chrystusa, który bynajmniej nie
        jest uważany za boga żydów, ale samo miejsce! Równie dobrze można robić koncerty
        na zwykłych cmentarzach!

Czasami niektórym brakuje wyczucia i empatii...
        • marcowsky Re: Czasami niektórym brakuje wyczucia i empatii. 20.04.06, 13:16
          Zgadzam sie pomysl na miejsce przedstawienia tak glupi ze az sie nie chce
          wierzyc ze to prawda!
          • pozlotemu Najpierw sami organizuja, potem ci sami odwoluja 20.04.06, 14:12
            Jesli to nie jest prowokacja to co to jest?
        • snow21 oHydoKomuna podmieniła w Trybunie Ludu właściwą 20.04.06, 14:06
          centrolew napisał:

> Pomysł z rock-operą na terenie obozu wymyślił chyba jakiś kretyn. Pomijam już
          > tematykę, czysto katolicką nawiązującą do J. Chrystusa, który bynajmniej nie
          > jest uważany za boga żydów, ale samo miejsce! Równie dobrze można robić koncert
          > y
          > na zwykłych cmentarzach!
          >
          > Czasami niektórym brakuje wyczucia i empatii...
          >
          • snow21 niemiecką nazwe obozu KL LUBLIN na bardziej polsko 20.04.06, 14:09
            snow21 napisał:

> centrolew napisał:
            >
            > > Pomysł z rock-operą na terenie obozu wymyślił chyba jakiś kretyn. Pomijam
            > już
            > > tematykę, czysto katolicką nawiązującą do J. Chrystusa, który bynajmniej
            > nie
            > > jest uważany za boga żydów, ale samo miejsce! Równie dobrze można robić k
            > oncert
            > > y
            > > na zwykłych cmentarzach!
            > >
            > > Czasami niektórym brakuje wyczucia i empatii...
            > >
            • snow21 brzmiącą nazwe "Obóz na Majdanku"(dwulicowcy) 20.04.06, 14:13
              snow21 napisał:

> snow21 napisał:
              >
              > > centrolew napisał:
              > >
              > > > Pomysł z rock-operą na terenie obozu wymyślił chyba jakiś kretyn. P
              > omijam
              > > już
              > > > tematykę, czysto katolicką nawiązującą do J. Chrystusa, który bynaj
              > mniej
              > > nie
              > > > jest uważany za boga żydów, ale samo miejsce! Równie dobrze można r
              > obić k
              > > oncert
              > > > y
              > > > na zwykłych cmentarzach!
              > > >
              > > > Czasami niektórym brakuje wyczucia i empatii...
              > > >
        • brak_nadziei Re: Czasami niektórym brakuje wyczucia i empatii. 20.04.06, 18:53
          Centrolew przy każdej okazji musi dawać wyraz swojej antykatolickiej obsesji.
          Ta rock - opera nie jest zgodna z doktryną katolicką,panie Tkacz.
          • eryk2 Re: Czasami niektórym brakuje wyczucia i empatii. 20.04.06, 21:36
            brak_nadziei napisał:

> Centrolew przy każdej okazji musi dawać wyraz swojej antykatolickiej obsesji.
            > Ta rock - opera nie jest zgodna z doktryną katolicką, panie Tkacz.

Następny inkwizytor-mądrala... Tym razem z prawicy: poprzednio lewak-obrońca
            religii na cmentarzach, a teraz bardziej papieski od papieża. Słyszał jeden z
            drugim o Pawle VI i jego reakcji na "Jesus Christ Superstar"?
            • aturek2005 Nie slyszalem. Ale sadzac z Twojego jezyka nauki 20.04.06, 21:40
              papieskie masz w malym palcu i praktykujesz je nie tylko na codzien, ale nawet
              w prozie (na tym forum).

eryk2 napisał:

> brak_nadziei napisał:
              >
              > > Centrolew przy każdej okazji musi dawać wyraz swojej antykatolickiej obse
              > sji.
              > > Ta rock - opera nie jest zgodna z doktryną katolicką, panie Tkacz.
              >
              > Następny inkwizytor-mądrala... Tym razem z prawicy: poprzednio lewak-obrońca
              > religii na cmentarzach, a teraz bardziej papieski od papieża. Słyszał jeden z
              > drugim o Pawle VI i jego reakcji na "Jesus Christ Superstar"?
              >
              • eryk2 Re: Nie slyszalem. Ale sadzac z Twojego jezyka n 20.04.06, 21:52
                Czy pan mnie czasem z kimś nie myli? Ostatnio świadectwo moralności wystawiał
                mi na tym forum Marian Kałuski - oszalały antysemita i rosyjski prowokator,
                życząc śmierci na raka męczarniach. Dowiadywałem się też, że jestem mieszańcem
                polsko-ukraińskim, bo nie podobały mi się ukrainożercze wypowiedzi miejscowych
                polskich szowinistów. To było za lewactwo - a pan mnie bierze za prawiczka?
                • aturek2005 Nie biore Cie za prawiczka. Z tego co napisales 20.04.06, 21:53
                  to powinienem Cie brac za meczennika. Santo subito?
                  eryk2 napisał:

> Czy pan mnie czasem z kimś nie myli? Ostatnio świadectwo moralności wystawiał
                  > mi na tym forum Marian Kałuski - oszalały antysemita i rosyjski prowokator,
                  > życząc śmierci na raka męczarniach. Dowiadywałem się też, że jestem
                  mieszańcem
                  > polsko-ukraińskim, bo nie podobały mi się ukrainożercze wypowiedzi
                  miejscowych
                  > polskich szowinistów. To było za lewactwo - a pan mnie bierze za prawiczka?
                  >
                  • eryk2 Re: Nie biore Cie za prawiczka. Z tego co napisa 20.04.06, 22:02
                    Coś się do mnie przyczepił jak do suchej d... popiół? Nie lubisz rocka? Nie
                    lubisz Żydów? Nie lubisz papieża? Nie lubisz Ojca Dyktatora? Wolna wola. Tylko
                    nie dorabiaj do tego ideologii, bo ci to nie wychodzi. Stado durniów zakrakało
                    śmiertelnie przerażonego staruszka, a ty dopisujesz do tego niezrozumiałe
                    znaczenia: źle, bo rock? źle, bo o Chrystusie? źle, bo na Majdanku?
                    Ja podałem logiczne argumenty koledze lewakowi i prawakowi: na cmentarzu w
                    Szczecinie od lat są koncerty i nikt sie nie oburza, a Paweł VI wystawił
                    świadectwo moralności inkryminowanemu musicalowi. "Jeśli źle powiedziałem, to
                    udowodnij. Jeśli dobrze, to dlaczego mnie bijesz?" - pamiętasz, aturku?
                    • aturek2005 Przelec watki. Dorabiasz mi ideologie. 20.04.06, 22:10
                      Tak nawiasem mowiac, to nie wiem jak do suchej d...y czepi sie popiol, ale
                      jeszcze tak ze dwa posty od Ciebie to pewnie i tego sie dowiem. Okaze sie
                      pewnie, ze czepianie sie popiolu do suchej d...y jest artystycznym wyrazem
                      niepokoju dnia dzisiejszego, ktory to niepokoj jest w bardzo artystyczny i
                      ekspresyjny sposob wyrazany przez skurcze poparzonej popiolem d..y. Wyraza to
                      tez niepokoj wspolczesnego spoleczenstwa na wszelkie skurcze (demokracji) i
                      kontrakcje powodowane kontrakcja z codziennymi sytuacjami.

eryk2 napisał:

> Coś się do mnie przyczepił jak do suchej d... popiół? Nie lubisz rocka? Nie
                      > lubisz Żydów? Nie lubisz papieża? Nie lubisz Ojca Dyktatora? Wolna wola.
                      Tylko
                      > nie dorabiaj do tego ideologii, bo ci to nie wychodzi. Stado durniów
                      zakrakało
                      > śmiertelnie przerażonego staruszka, a ty dopisujesz do tego niezrozumiałe
                      > znaczenia: źle, bo rock? źle, bo o Chrystusie? źle, bo na Majdanku?
                      > Ja podałem logiczne argumenty koledze lewakowi i prawakowi: na cmentarzu w
                      > Szczecinie od lat są koncerty i nikt sie nie oburza, a Paweł VI wystawił
                      > świadectwo moralności inkryminowanemu musicalowi. "Jeśli źle powiedziałem, to
                      > udowodnij. Jeśli dobrze, to dlaczego mnie bijesz?" - pamiętasz, aturku?
                      >
                      • eryk2 Re: Przelec watki. Dorabiasz mi ideologie. 20.04.06, 22:13
                        Powiedzenie (a przysłowia sa mądrością narodów, poznawajmy język
                        polski!) "czepiać się jak suchej d... popiół" oznacza "w sposób nieuzasadniony
                        zarzucać coś komuś, bez powodu, bez przyczyny". Poniał?
        • eryk2 Re: Czasami niektórym brakuje wyczucia i empatii. 20.04.06, 21:31
          centrolew napisał:

>Równie dobrze można robić koncert
          > y
          > na zwykłych cmentarzach!
          >
          > Czasami niektórym brakuje wyczucia i empatii...

Czasami niektórym brakuje zdrowego rozsądku, np. różnym centrolewakom. W
          Szczecinie OD 5 LAT NA CMENTARZU CENTRALNYM ODBYWAJĄ SIĘ KONCERTY w ramach Dni
          Morza. Co roku w czerwcu zespół miejscowej opery wykonuje "W hołdzie tym,
          którzy nie powrócili z morza" o 21.00 Missa da requiem (Mozarta, ostatnio
          Verdiego). Przychodzą tysiące szczecinian, studenci Akademii Morskiej puszczają
          wieńce na wodę w basenie pośrodku cmentarza, para tancerzy prezentuje popisy
          choreograficzne. Nie protestują władze kościelne, rabinackie z kahału ani
          świeckie z PiSuaru. Więc o co to całe "aj, wej"? Chyba znowu udało się
          przyłożyć Polaczkom, a oni jeszcze za to dziękują...
          • aturek2005 Mylisz sie. USA to chrzescijanski kraj. Ale 20.04.06, 21:38
            gdyby o. Dyrektor chcial wyglosic kazanie tam gdzie kiedys staly Twin Towers to
            glosy sprzeciwu bylyby. I nikt nie mowilby, ze to "little Yankies" (chyba
            odpowiednik "Polaczkow") pozwalaja sobie dowalic. Sa wartosci uniwersalne i sa
            wartosci lokalne. W obozach koncentracyjnych gineli np. Zydzi, homoseksualisci
            i komunisci. Jezeli za piec dwunasta twierdzisz ze "judajczykowie", "zakaz
            pedalowania", "Polska dla Polakow"... to co daje Ci moralne prawo piec minut
            pozniej ubolewac nad tym co sie z nimi stalo?

eryk2 napisał:

> centrolew napisał:
            >
            > >Równie dobrze można robić koncert
            > > y
            > > na zwykłych cmentarzach!
            > >
            > > Czasami niektórym brakuje wyczucia i empatii...
            >
            > Czasami niektórym brakuje zdrowego rozsądku, np. różnym centrolewakom. W
            > Szczecinie OD 5 LAT NA CMENTARZU CENTRALNYM ODBYWAJĄ SIĘ KONCERTY w ramach
            Dni
            > Morza. Co roku w czerwcu zespół miejscowej opery wykonuje "W hołdzie tym,
            > którzy nie powrócili z morza" o 21.00 Missa da requiem (Mozarta, ostatnio
            > Verdiego). Przychodzą tysiące szczecinian, studenci Akademii Morskiej
            puszczają
            >
            > wieńce na wodę w basenie pośrodku cmentarza, para tancerzy prezentuje popisy
            > choreograficzne. Nie protestują władze kościelne, rabinackie z kahału ani
            > świeckie z PiSuaru. Więc o co to całe "aj, wej"? Chyba znowu udało się
            > przyłożyć Polaczkom, a oni jeszcze za to dziękują...
            >
            • eryk2 Re: Mylisz sie. USA to chrzescijanski kraj. Ale 20.04.06, 21:57
              Jezeli za piec dwunasta twierdzisz ze "judajczykowie", "zakaz
              > pedalowania", "Polska dla Polakow"... to co daje Ci moralne prawo piec minut
              > pozniej ubolewac nad tym co sie z nimi stalo?

Czy mógłby Łaskawy Pan przytoczyć moją opinię o "judajczykach" albo "Zakazie
              pedałowania"? Na razie byłem dla piszących na Forum GW Żydem albo pedałem, ale
              jeszcze nie homofobem albo Michalkiewiczem - cóż, człowiek uczy się całe
              życie...
              Natomiast nie zrezygnuję z mojej opinii, że "JChS" jest wspaniałym widowiskiem -
              poruszającym, angażującym najlepsze pokłady religijności w ludziach. Nikt nie
              zakazuje modlenia się w miejscach kaźni, więc taki spektakl nie jest
              obrazoburczy (przynajmniej niemniej niż kręcenie "List Schindlera" czy "Wyborów
              Zofii" i innych lepszych czy gorszych filmów o wojnie, na których potem zarabia
              się grube miliony i to nikomu ZUPEŁNIE nie przeszkadza, nawet gdy film
              ewidentnie szkaluje jakiś naród: esesmani mówią po polsku, Polacy to banda
              antysemitów itd.).
              • aturek2005 Odnosnik do Michalkiewicza nie byl osobista wyciec 20.04.06, 22:02
                zka przeciw Tobie. To, ze JChS jest swietna rock-opera nie znaczy, ze ktos
                inny nie moze uwazac, ze Ich Troje graja swietna muzyke, ktora w sam raz pasuje
                do odegrania nad grobem Twoich zmarlych dziadkow. W tym (hipotetycznym)
                przypadku liczylbym sie z Twoja opinia, a nie z opinia jakiegos melomana, ktory
                jak kazdy meloman swoje smaki ma.
                eryk2 napisał:

> Jezeli za piec dwunasta twierdzisz ze "judajczykowie", "zakaz
                > > pedalowania", "Polska dla Polakow"... to co daje Ci moralne prawo piec mi
                > nut
                > > pozniej ubolewac nad tym co sie z nimi stalo?
                >
                > Czy mógłby Łaskawy Pan przytoczyć moją opinię o "judajczykach" albo "Zakazie
                > pedałowania"? Na razie byłem dla piszących na Forum GW Żydem albo pedałem,
                ale
                > jeszcze nie homofobem albo Michalkiewiczem - cóż, człowiek uczy się całe
                > życie...
                > Natomiast nie zrezygnuję z mojej opinii, że "JChS" jest wspaniałym
                widowiskiem
                > -
                > poruszającym, angażującym najlepsze pokłady religijności w ludziach. Nikt
                nie
                > zakazuje modlenia się w miejscach kaźni, więc taki spektakl nie jest
                > obrazoburczy (przynajmniej niemniej niż kręcenie "List Schindlera"
                czy "Wyborów
                >
                > Zofii" i innych lepszych czy gorszych filmów o wojnie, na których potem
                zarabia
                >
                > się grube miliony i to nikomu ZUPEŁNIE nie przeszkadza, nawet gdy film
                > ewidentnie szkaluje jakiś naród: esesmani mówią po polsku, Polacy to banda
                > antysemitów itd.).
                >
                • eryk2 Re: Odnosnik do Michalkiewicza nie byl osobista w 20.04.06, 22:06
                  Zaczynasz wreszcie pisać do rzeczy. Przypominam PO RAZ trzeci przykład
                  szczeciński, bo mnie nie słuchasz: Żydzi w Szczecinie nie protestują, gdy na
                  Cmentarzu Centralnym, gdzie jest cała żydowska kwatera, wykonuje się Requiem
                  Mozarta lub Verdiego, podobnie wielbiciele disco polo, którzy tam mają zmarłych
                  krewnych i których wkurza muzyka poważna. W dodatku tańczy tam balecik. I
                  wszystko jest oki-toki. To skąd ten wrzask na Majdanku?
                  • aturek2005 Byc moze stad, ze w Majdanku zginelo "troche" 20.04.06, 22:13
                    wiecej ludzi niz na Baltyku - i nie byli to "marynarze" z wyboru. Wydaje mi
                    sie tez, ze marynarze na Baltyku gineli na skutek sztormu lub innego wydarzenia
                    poza kontrola ludzka - czego nie mozna powiedziec o tych z Majdanka.

eryk2 napisał:

> Zaczynasz wreszcie pisać do rzeczy. Przypominam PO RAZ trzeci przykład
                    > szczeciński, bo mnie nie słuchasz: Żydzi w Szczecinie nie protestują, gdy na
                    > Cmentarzu Centralnym, gdzie jest cała żydowska kwatera, wykonuje się Requiem
                    > Mozarta lub Verdiego, podobnie wielbiciele disco polo, którzy tam mają
                    zmarłych
                    >
                    > krewnych i których wkurza muzyka poważna. W dodatku tańczy tam balecik. I
                    > wszystko jest oki-toki. To skąd ten wrzask na Majdanku?
                    >
                    • eryk2 Re: Byc moze stad, ze w Majdanku zginelo "troche" 20.04.06, 22:16
                      Wydaje mi
                      > sie tez, ze marynarze na Baltyku gineli na skutek sztormu lub innego
                      wydarzenia
                      >
                      > poza kontrola ludzka - czego nie mozna powiedziec o tych z Majdanka.

I dlatego ich prochy zasługują na słuchanie zawodzenia pani sopranistki albo
                      tuptania pana baletmistrza? A co z Żydami, których już za życia waliły
                      katolickie obrzędy pogrzebowe (i to po łacinie), a teraz muszą cierpliwie
                      dosłuchać godzinnego śpiewu do końca? I jeszcze te tysiące ludzi, siadających
                      na murawie cmentarnej, gadających przed koncertem, zakłócających wieczny
                      odpoczynek?
                      • aturek2005 Wydaje mi sie, ze wiekszosc Zydow "walily" 20.04.06, 22:21
                        katolickie obrzedy pogrzebowe wtedy i nadal ich "wala". Ale to wcale nie
                        znaczy, ze na 45 lat przed napisaniem libretta byli fanami JChS. To jest narod
                        wybrany, ale nie az tak wybrany, zeby wybrac sobie upodobania muzyczne (rock)
                        na 60 lat przed Toba. Rownie dobrze mozesz wybrac o. Dyrektorowi sciezke
                        dzwiekowa z "Przystanek Woodstock" jako cos co on lubi.

eryk2 napisał:

> Wydaje mi
                        > > sie tez, ze marynarze na Baltyku gineli na skutek sztormu lub innego
                        > wydarzenia
                        > >
                        > > poza kontrola ludzka - czego nie mozna powiedziec o tych z Majdanka.
                        >
                        > I dlatego ich prochy zasługują na słuchanie zawodzenia pani sopranistki albo
                        > tuptania pana baletmistrza? A co z Żydami, których już za życia waliły
                        > katolickie obrzędy pogrzebowe (i to po łacinie), a teraz muszą cierpliwie
                        > dosłuchać godzinnego śpiewu do końca? I jeszcze te tysiące ludzi, siadających
                        > na murawie cmentarnej, gadających przed koncertem, zakłócających wieczny
                        > odpoczynek?
                        >
                        • eryk2 Re: Wydaje mi sie, ze wiekszosc Zydow "walily" 20.04.06, 22:29
                          aturek2005 napisał:

> katolickie obrzedy pogrzebowe wtedy i nadal ich "wala".

Obserwując reakcję rabina Joskowicza na krzyż (jakikolwiek, nawet JEDEN) w
                          Auschwitz ("nam Mojżesz zabronił się modlić obok innych znaków religijnych,
                          więc proszę usunąć ten krzyż, bo my się tam nie możemy modlić" - pomijając ten
                          drobny fakt, że krzyż nie był jeszcze w czasach Mojżesza symbolem
                          chrześcijaństwa [to tak specjalnie dla ciebie, bo lubisz antycypację ;-)]),
                          wnoszę że jednak nie jest to im obojętne - przynajmniej niektórym. Dlatego mam
                          prawo lubić i szanować Żydów szczecińskich (którzy nie protestują
                          przeciwko "hitlerowcowi" Mozartowi, bo nie dość, że katolik, to jeszcze się im
                          kojarzy z niemiecką kulturą, Seyss-Inquartem i Anschlussem oraz krajanem-
                          Hitlerem), natomiast Żydów protestujących w Majdanku i zastraszających dziadzia
                          Balawajdera uważać za kompletnych durniów...
                • eryk2 Re: Odnosnik do Michalkiewicza nie byl osobista w 20.04.06, 22:35
                  aturek2005 napisał:

> zka przeciw Tobie. To, ze JChS jest swietna rock-opera nie znaczy, ze ktos
                  > inny nie moze uwazac, ze Ich Troje graja swietna muzyke, ktora w sam raz
                  pasuje
                  >
                  > do odegrania nad grobem Twoich zmarlych dziadkow

A nie słyszałeś o grających zniczach? Słychać je na grobach w promieniu 20
                  metrów. Podobno hitem wśród nich (nie wiem, jeszcze nie kupiłem) jest "Wstań,
                  powiedz: nie jestem sam"...
      • deezerter Re: Są pewne granice 20.04.06, 17:52
        www.antyrydz.prv.pl Sekta Sekta Sekta
    • camel_3d popieram w 100% !!!!!!!!! 20.04.06, 12:38

• frankyy czy to nie był pomysł Nieznalskiej??? 20.04.06, 12:39
      autora do doktora (psychiatry oczywiście)!!!
    • the.bill1 Kompletne niezrozumienie sztuki współczesnej 20.04.06, 12:41
      Nie rozumiem. Jak babka z Gdańska ukrzyżowała genitalia rozciagając je na
      krzyżu, to GW się cieszyła i popiearała, a jak ktoś chce Jesus Christ Superstar
      wystawić na Majdanku, to nawet nie ma uzasadnienia dlaczego. Poza tym, po
      manipulacji Rady Etyki Mediów Wyborczej nie można wierzyć nawet w to, że pisze
      prawdę. Co oznacza m. in. środowiska żydowskie. Czyli kto jeszcze? No i jakie
      środowiska żydowskie. Czy wszystkie czy część i która część. Mielibyśmy jasność
      kto jest kto. Moglibyśmy poznać i zrozumieć argumentację, a poznanie sposobu
      myślenia jest warunkiem tolerancji dla odmienności.
      Czemu GW nie pozwala na lekcje tolerancji????
      • the.bill1 LINK do manipulacji made by Rada Etyki Mediów 20.04.06, 12:44
        (...) Kiedy więc red.Ziemkiewicz zaprosił mnie do radia "Vox" wraz z
        przewodniczącą REM, panią Bajer, poprosiłem ją o ten akt oskarżenia. Okazało się
        jednak, że ona też go nie ma. Któż tedy go ma i czy w ogóle istnieje? Na
        szczęście istniał, tyle że w postaci wirtualnej, tzn. w komputerze pani Heleny
        Kowalik, która przesłała go elektroniczną pocztą i w ten sposób otrzymałem
        wreszcie dokument bez daty i jakiegokolwiek podpisu, już w pierwszym zdaniu
        stwierdzający nieprawdę, bo utrzymujący, iż mój felieton został nadany 27 marca.
        Tymczasem nadałem go dopiero 29 marca. Pozostałe spostrzeżenia są podobnej
        wartości. Rada chyba nie zdaje sobie sprawy, że "Judejczykowie" oznaczają albo
        potomków Judy, albo mieszkańców Judei, więc po pierwsze - określenie to nie jest
        w żadnym przypadku obraźliwe, a po drugie - stanowi ono cytat z wiersza...
        Juliana Tuwima: "Judejczykowie falą na nas walą". Tuwim jako prekursor
        antysemityzmu? Hmm, ciekawy pogląd.(...)
        całość:
        www.nczas.com/?a=show_article&id=3086
        Ostani numer Najwyższego czasu, to rewolucja duchowa, to zmiana epokowa w
        mysleniu. Warto kupić. Sam po raz pierwszy kupiłem. Poczytacie o Michniku, Lobby
        w USa etc
        • upandup jaki nick taka wypowiedź 20.04.06, 13:42
          Manipulacja tak, tylko kto tu manipuluje?
          Czy tak, jak to teraz tłumaczy autor, felieton zrozumieli słuchacze RM?
          Czy w taki sposób zrozumieli słowo "judejczycy"?
          Czy fragment wiersza Tuwima autor znał wcześniej, czy dopiero teraz wyszukał go
          w googlach? ;)
          Czy przypadkiem nie jest tak, że autor zdał sobie sprawę z tego co zrobił i
          teraz próbuję szukać wytłumaczeń?

Czasami zamiast szukać prostych odpowiedzi w mediach wystarczy ruszyć głową.
          • the.bill1 Re: jaki nick taka wypowiedź 20.04.06, 14:38
            Tekst w GW się zmienił, w stosunku do tego co było.
            Nie zmienia o faktu , że GW manipuluje informacjami od zawsze,
            • the.bill1 Nie żyj w Michnixie, otwórz wreszcie oczy 20.04.06, 14:41
              A poza tym na TVN24 durektor Obozu bardzo żałował, że środowiska żydowskie
              używały niewybrednego języka, że byli więżźniowie obozu chciali tego spektaklu,
              ale dla świętego0 spokoju zrezygnował.
              Nikt nie sptał co chcieli wyciąć ze scenariusza, aby nie raziło etc
              GW to Pałka WYborcza, albo jak chce Łysiak Gaduła Wyrodna
              www.polonica.net/WlademarLysiak_Herbert_Michnik.htm
      • likkaon I tak by ktoś oprotestował 20.04.06, 12:48
        Już samo wystawienie rock-opery w tym cholernym kraju jest kontrowersyjne jakby
        nie oprotestowały tego "środowiska żydowskie" to pewnie zrobiłyby to środowiska
        katolickie, bo niby jak tak Jesusa w musicalowej oprawie pokazywać... w tym
        kraju wszystko się wszystkim pie****
      • pethate Re: Kompletne niezrozumienie sztuki współczesnej 20.04.06, 13:34
        Gdyby Zydzi nie zaprotestowali,musialby kazdy w miare normalny czlowiek to
        zrobic.Dla kazdego katolika bylby to obowiazek,zaprotestowac.
    • premier.z.krakowa Gdzie są obrońcy Nieznalskiej? 20.04.06, 12:43
      Rozumiem że cenzura jest dobra jak dotyczy katolicyzmu i prawicy, a straszna jak lewaków i liberałów.
      Dlaczego teraz nie protestujecie zwolennicy pseudoartystów i pseudodziennikarzy.
      Jak się zakazuje wieszania Nieznalskiej na krzyżu to jest wielkie oburzenie a jak cenzurują środowiska żydowskie to wszystko ok.
      To jest ta wasza podwójna moralność.
      Demokracja, wolność i równość jest dobra tylko wtedy jak dotyczy nas czyli lewaków i liberałów.
      Reszta powinna być zmarginalizowana i siedzieć cicho.
      To jest logika lewako-liberałów.
      • the.bill1 To ma nazwę - Michnikowszczyzna 20.04.06, 12:45

• paseo Re: To ma nazwę - Michnikowszczyzna 20.04.06, 12:48
          co ma idioto Michnik wspolnego z kanalia ,ktora to chciala zorganizowac??
          • the.bill1 Re: To ma nazwę - Michnik - oszust intelektualny 20.04.06, 12:51
            to ma:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=40545969&a=40546577
            i to:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=40545969&a=40546447
            i wiele innego - podwójne standardy, oszustwa intelektualne, itd. itp
            A propos wpisz w goggle "oszust uintelektualny" i zobacz kto sie pojawi na
            pierwszym miejscu...
            • meylec Katolikom można zrobić każde świństwo 20.04.06, 13:31
              Wystarczy je tylko odpowiednio ubrać. Opór i protesty są od razu pacyfikowane
              przez media przy użyciu słów typu ciemnogród, kołtuństwo, zacofanie czy
              faszyzm. A tu proszę - te same media od razu wiedzą gdzie są granice wolności
              artystycznej. Nikt niczego nie musi tłumaczyć.
          • nowytor2 Michnik z kanalią - myślisz że kanalia z kanalią 20.04.06, 13:09
            się nie dogada?
      • antykagan Re: Gdzie są obrońcy Nieznalskiej? 20.04.06, 13:52
        premier.z.krakowa napisała:

> Rozumiem że cenzura jest dobra jak dotyczy katolicyzmu i prawicy, a straszna
        ja
        > k lewaków i liberałów.
        > Dlaczego teraz nie protestujecie zwolennicy pseudoartystów i
        pseudodziennikarzy
        > .
        > Jak się zakazuje wieszania Nieznalskiej na krzyżu to jest wielkie oburzenie a
        j
        > ak cenzurują środowiska żydowskie to wszystko ok.
        > To jest ta wasza podwójna moralność.
        > Demokracja, wolność i równość jest dobra tylko wtedy jak dotyczy nas czyli
        lewa
        > ków i liberałów.
        > Reszta powinna być zmarginalizowana i siedzieć cicho.
        > To jest logika lewako-liberałów.
        >

Zasługujesz na miano zwykłego bydlaka.
    • galba Skandal! A gdzie wolność?! Obrońcy Le Madame... 20.04.06, 12:53
      ... wzywam was na ratunek cennej inicjatywie kulturalnej.
      • likkaon Re: Skandal! A gdzie wolność?! Obrońcy Le Madame. 20.04.06, 13:05
        galba napisał:

> ... wzywam was na ratunek cennej inicjatywie kulturalnej.

a ty myslisz że wszyscy są tak głupi jak ty i nie widzą róznic i jak się na cos
        uprą to się tego trzymają choćby nie weiem co...
        a swoją drogą ja na przykład nie widzę powodu dlaczego jakiś zastrachany
        dyrektor muzeum odwołał przedstawienie jakby w ten sposób kombinować to nic i
        nigdzie w tym kraju gdzie wszędzie są jakieś miejsca kaźni cmentarze pomniki
        swiątynie religie
        • m15 głupie to są tylko czerwone,zboczone kmioty 20.04.06, 15:45
          likkaon napisał:

> galba napisał:
          >
          > > ... wzywam was na ratunek cennej inicjatywie kulturalnej.
          >
          > a ty myslisz że wszyscy są tak głupi jak ty i nie widzą róznic i jak się na
          cos
          >
          > uprą to się tego trzymają choćby nie weiem co...
          > a swoją drogą ja na przykład nie widzę powodu dlaczego jakiś zastrachany
          > dyrektor muzeum odwołał przedstawienie jakby w ten sposób kombinować to nic i
          > nigdzie w tym kraju gdzie wszędzie są jakieś miejsca kaźni cmentarze pomniki
          > swiątynie religie
          • kralik11 Re: calkowicie sie z wami zgadzam towarzyszu m15 20.04.06, 19:39
            • rsrh Niestety Majdanek po wojnie także "funkcjonował 20.04.06, 20:03
              jako obóz UB i NKWD a wieżniami byli czasem ci sami co poprzednio oraz "nowi"
              czyli głównie akowcy! Powiedzenie Polski Obóz który na świecie czasem
              funkcjonuje zawdzięczamy własnie tym "Polskim" organom!!!
              • aturek2005 Smiem watpic. Byc moze wegiel byl potrzebny 20.04.06, 20:26
                gdzie indziej (nie chce usprawiedliwiac PRL-u we wczesnych latach), ale
                krematoria na pewno nie musialy wykonywac 150% normy nawet za poznego Bieruta.
                rsrh napisał:

> jako obóz UB i NKWD a wieżniami byli czasem ci sami co poprzednio oraz "nowi"
                > czyli głównie akowcy! Powiedzenie Polski Obóz który na świecie czasem
                > funkcjonuje zawdzięczamy własnie tym "Polskim" organom!!!
          • aturek2005 Wysylanie "przez komin" przeciwnikow (niezaleznie 20.04.06, 20:35
            od tego czy chodzi o pochodzenie, poglady, itd.) czyni Cie (powinienem "Cie"
            napisac z malej litery, ale Boziewicz obliguje) autorytetem moralnym. Pisz do
            mnie na Berdyczow.

m15 napisał:

> likkaon napisał:
            >
            > > galba napisał:
            > >
            > > > ... wzywam was na ratunek cennej inicjatywie kulturalnej.
            > >
            > > a ty myslisz że wszyscy są tak głupi jak ty i nie widzą róznic i jak się
            > na
            > cos
            > >
            > > uprą to się tego trzymają choćby nie weiem co...
            > > a swoją drogą ja na przykład nie widzę powodu dlaczego jakiś zastrachany
            > > dyrektor muzeum odwołał przedstawienie jakby w ten sposób kombinować to n
            > ic i
            > > nigdzie w tym kraju gdzie wszędzie są jakieś miejsca kaźni cmentarze pomn
            > iki
            > > swiątynie religie
      • kralik11 Re: Skandal! A gdzie wolność?! Obrońcy Le Madame. 20.04.06, 19:38
        galba, nie powinienes nawet wspominac slowa kultura, ty z nia nie masz nic
        wspolnego ;)
    • red_tab Re: Rock-opera w obozie w Majdanku odwołana 20.04.06, 12:59
      Jak to możliwe, że dyrektor wydaje zgodę na taką rzecz? Jak to możliwe, że
      dyrektorem placówki w takim miejscu jest człowiek, który nie widzi jak
      nikczemy, tu zgadzam się z Falacci, jest to pomysł? Jak długo Polacy będą mieli
      takie wpadki? Rozdzieramy szaty, gdy przypomina się nam szmalcowników, a nie
      potrafimy uszanować pamięci ofiar, także naszych przodków i przodków braci
      Żydów, organizując koncerty w miejscach świętych. Czasem naprawdę ręce
      człowiekowi opadają.
      • nowytor2 Mów palancie za siebie. 20.04.06, 13:11
        "My Polacy...", ale po takim wstępie zazwyczaj następuje "jak oni mogli..."
        • red_tab Re: Mów palancie za siebie. 20.04.06, 13:22
          Mówię za siebie. Jestem Polakiem i mam prawo tak mówić. I proszę, byś mnie nie
          obrażał!

nowytor2 napisał:

> "My Polacy...", ale po takim wstępie zazwyczaj następuje "jak oni mogli..."
    • ab_extra Czy to nie przejaw cenzury? :)) 20.04.06, 13:06
    • basiawybacz Re: Rock-opera w obozie w Majdanku odwołana 20.04.06, 13:11
      Dziwię się Orianie Fallaci, to zbyt mądra kobieta, żeby się tak myliła.
    • joli_cyc Re: Rock-opera w obozie w Majdanku odwołana 20.04.06, 13:14
      A moze tak jakas fajna dyskoteke na cmentarzu 1 listopada? Co wy na to? To by
      byl dopiero performance!!!
      • ja_aska Re: Rock-opera w obozie w Majdanku odwołana 20.04.06, 13:26
        disco na jasnej górze albo metalmania.
      • obraza.uczuc.religijnych Bardzo chętnie. 20.04.06, 13:57
        Tak idiotyczne miejsca jak cmentarze powinny wreszcie jakoś przyciągać uwagę
        ludzi.
        Znów zakazuje sie czegoś pod płaszczykiem tzw. "pamięci", "szacunku" i innych
        dziwacznych sformułowań.
        • dzieciatko_o_dyrektora Re: Bardzo chętnie. 20.04.06, 16:22
          nasiusiaj na grob mamusi , moze dostaniesz orgaznu .
          • obraza.uczuc.religijnych Lepiej nie bo jeszcze piorun we mnie strzeli! 20.04.06, 16:28
            Mamusia bardzo na mocz wyczulona.
            • baguberat Re: Lepiej nie bo jeszcze piorun we mnie strzeli! 20.04.06, 19:59
              pewnie skoro lepiej niz chrzescijaninem byc doroslym s...nem. a co do imprezy w
              Majdanku to pomysl nie jest sam w sobie godny potepienia ale wiadomo co by sie
              tam dzalo, jak sie zwykle luidzie na imprezach zachowuja. Poza tym juz by
              dziennikarze z zagranicy wynalezli po fakcie takie ciekawe informacje ze Polska
              by sie ze wstydzu palila przed calym swiatem. A jesli chodzi o ten musical to
              rzeczywiescie jest bardzo kontrowersyjny jesli chodzi o jego wymowe i mozna by
              setki interpretacji stworzyc skojarzywszy z miejscem wystawienia.
              • aturek2005 Glupie pytanie. Koncert Pugaczowej w Katyniu 20.04.06, 20:27
                bylby OK? Czy moze podnioslyby sie glosy, ze to jednak nie na miejscu?
                baguberat napisała:

> pewnie skoro lepiej niz chrzescijaninem byc doroslym s...nem. a co do imprezy
                w
                >
                > Majdanku to pomysl nie jest sam w sobie godny potepienia ale wiadomo co by
                sie
                > tam dzalo, jak sie zwykle luidzie na imprezach zachowuja. Poza tym juz by
                > dziennikarze z zagranicy wynalezli po fakcie takie ciekawe informacje ze
                Polska
                >
                > by sie ze wstydzu palila przed calym swiatem. A jesli chodzi o ten musical to
                > rzeczywiescie jest bardzo kontrowersyjny jesli chodzi o jego wymowe i mozna
                by
                > setki interpretacji stworzyc skojarzywszy z miejscem wystawienia.
    • pethate Re: Rock-opera w obozie w Majdanku odwołana 20.04.06, 13:29
      Dlaczego nie na Powazkach?Ludzie,wybielono wam szare komorki?
    • rafvonthorn Dajcie link do "Dziennika" 20.04.06, 13:33
      Nie mogę tego cholerstwa znaleźć....
    • monash taka orginalnosc miepotrzebna, 20.04.06, 13:34
      to cmentarzysko, jak kazdy niemiecki oboz smierci.
      Zginelo tam 230 tysiecy ludzi, w tym ok 100 tysiecy Zydow.
      Nieprzemyslana zgoda dyrektora byla niefortunna, ale po co tu pluc na niego. W
      jego rodzinie jak i w rodzinie jego zony byly ofiary Majdanka.

A co do Oriany, to nie wiem czy sie ona orientuje, ze prochy ze spalonych zwlok
      szly do Wloch jako nawoz.
    • tomek.123 A w Norymberdze.... 20.04.06, 13:37
      Na starych hitlerowskich stadionach co roku odbywa się ROCK IM PARK i nikt się
      o to nie purta....
      • morgen_stern Re: A w Norymberdze.... 20.04.06, 13:48
        > Na starych hitlerowskich stadionach co roku odbywa się ROCK IM PARK i nikt
        się
        > o to nie purta....

Czy jestes naprawdę takim durniem, czy tylko udajesz? Nie widzisz różnicy
        między hitlerowskim stadionem a obozem koncentracyjnym, dzieciaku?
      • dzieciatko_o_dyrektora Re: A w Norymberdze.... 20.04.06, 16:20
        Ale w Dachau nikt nie tanczy disco-polo .
    • grupa_stern Ale dlaczego polacy nie mogą o tym zadecydować 20.04.06, 14:02
      tylko zaraz pojawia się jakiś pan Balawajder. Gdzie my żyjemy?

---
    • basia krwiście? 20.04.06, 14:03
      moze to nie Nieznalskiej, tylko Jarzyny nowy spektakl mial być?
    • portorikosocialpathologicking freedom for us !!! 20.04.06, 15:14
      nasi alianci nigdy nie zawiedli
    • neiden Re: Rock-opera w obozie w Majdanku odwołana 20.04.06, 15:29
      dyrektor artystyczny za ten pomysl powinien wyleciec z tego stanowiska.tylko
      kompletny idyjota potrafi cos takiego wymyslec.element taki przynosi nam wstyd
      na swiecie.
      • m15 odwołać dyrektora,łamie wolności ,gnębi sztukę 20.04.06, 15:43
        a swoją drogą to zydzi nie będą pluć nam w twarz
        • dzieciatko_o_dyrektora Re: odwołać dyrektora,łamie wolności ,gnębi sztuk 20.04.06, 16:18
          Urazona duma polskiego faszysty ? Namaluj w odwecie kilka swastyk na
          krematorium .
        • kralik11 Re: odwołać dyrektora,łamie wolności ,gnębi sztuk 20.04.06, 19:36
          m15 napisał:

> a swoją drogą to zydzi nie będą pluć nam w twarz

m15, to nie Zydzi pluja nam w twarz, to takie polaczki jak ty to robia, rowniez
          wszyscy ageci moskiewscy jak, Rydzyk, Lepper, i pewnie Kaczynscy tez do nich
          sie zaliczaja;)
          • aturek2005 To, ze mozna nam "pluc w twarz" to efekt postow 20.04.06, 20:41
            takich jak ten od m15.

kralik11 napisał:

> m15 napisał:
            >
            > > a swoją drogą to zydzi nie będą pluć nam w twarz
            >
            >
            > m15, to nie Zydzi pluja nam w twarz, to takie polaczki jak ty to robia,
            rowniez
            >
            > wszyscy ageci moskiewscy jak, Rydzyk, Lepper, i pewnie Kaczynscy tez do nich
            > sie zaliczaja;)
    • aturek2005 Protest do the Jerusalem Post 20.04.06, 15:46
      The Jerusalem Post w swoim dzisiejszym artykule "Musical ma byc przedstawiany w
      polskim obozie koncetracyjnym" ani razu nie używa słowa Niemcy. Jeżeli chcesz
      wyrazić swój protest wyślij e-mail do updates@jpost.com
      Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł to jest on pod:
      www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1143498885645&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
      • dzieciatko_o_dyrektora Re: Protest do the Jerusalem Post 20.04.06, 16:14
        A to niemcy mieli robic rock-szopke ?
        • aturek2005 Majdanek to nie Broadway. I tak... to byl 20.04.06, 20:09
          niemiecki "show". Ja nie chce, zeby taka produkcja miala metke "made in
          Poland".

dzieciatko_o_dyrektora napisała:

> A to niemcy mieli robic rock-szopke ?
        • aturek2005 Ponarzekalem i tytul zmienil sie.... 20.04.06, 20:46
          teraz jest "Musical to be staged at concentration camp". Zniknelo "Polish" z
          tytulu. Ponarzekam jeszcze i moze dodadza "German" w tresci.
          • aturek2005 Re: Ponarzekalem i tytul zmienil sie.... 20.04.06, 20:53
            Jezeli ktos wyslal e-mail do JP z protestem to dziekuje (przynajmniej w swoim
            wlasnym imieniu - czyli jednego sfrustrowanego Polaka).
            aturek2005 napisał:

> teraz jest "Musical to be staged at concentration camp". Zniknelo "Polish" z
            > tytulu. Ponarzekam jeszcze i moze dodadza "German" w tresci.
      • xxxxyyyyzzzz No wiec jest to na 100% prowokacja zydowska 20.04.06, 18:36
        • aturek2005 Zastanawiajace. Zamiast glosu sprzeciwu glos, 20.04.06, 19:08
          ze to "prowokacja zydowska". Dolewasz oliwy do ognia. Zamiast o tym, ze ktos
          swiadomie lub nie, rozpowszechnia nieprawde - dyskusja przechodzi
          na "prowokacje". Nie wiem czy piszacy ten artykul mial zla wole - ale wiem, ze
          byl nieukiem. Dodatkowo - skoro pisze sie dla the Jerusalem Post - to powinno
          znac sie historie obecnych mieszkancow Jerusalem.
      • monash i na Majdanku nie zginelo 230 tys. Zydow 20.04.06, 22:28
        tylko w sumie jest tyle ofiar, a Zydow zginelo ok. 100 tysiecy.
        • marysia57 Re: i na Majdanku nie zginelo 230 tys. Zydow 21.04.06, 05:51
          Wedlug Przewodnika o Muzeach z 1998 roku Zydzi stanowili 41 procent wiezniow
          w Majdanku , niestety o 59 procentach "INNYCH" ofiarach w tym wielu Polakow
          sie zapomina. "Sztuka miała
          likwidować bariery międzyludzkie. Okazuje się jednak, że stwarza te bariery. Ja
          nie chcę dyskutować, czy słusznie. Z żalem muszę odmówić zgody na udostępnienie
          miejsca na Majdanku na prezentację tego widowiska" - tłumaczył Balawejder."
          A szkoda bo na tym cmentarzu chrzescianskie dusze z przyjemnoscia posluchaly by
          spiewu o Chrystusie.

• el_p Re: Rock-opera w obozie w Majdanku odwołana 20.04.06, 16:33
      "Musical to be staged at Polish concentration camp"
      www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1143498885645&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
      Pierd... anal fabeci
      • dzieciatko_o_dyrektora Re: Rock-opera w obozie w Majdanku odwołana 20.04.06, 17:26
        Sami sie prosicie . W jednym obozie rock-zadyma , w innym jakis fanatyk
        katolicki stawia setki krzyzy . Sami polonizujecie obozy .
    • ben-oni Re: Rock-opera w obozie w Majdanku odwołana 20.04.06, 16:49
      Mam całkiem poważne pytanie:
      Chciałbym zwiedzić Obóz-Muzeum, czy muszę mieć ze sobą paszport i wizę
      izraelską?
      Czy taka wiza będzie ważna również w Oświęcimiu??
      • dzieciatko_o_dyrektora Re: Rock-opera w obozie w Majdanku odwołana 20.04.06, 17:27
        Psychiatra przyjmie cie nawet bez legitymacji szkolnej .
    • rmstemero Ciekawe co bedzie dalej? 20.04.06, 17:11
      "Wesola wdowka" w Oswiecimiu? "Nad pieknym modrym Dunajem" w Theresienstadt? A
      moze "Hair" w Brzezince? Jest przerazajace ze dopiero potomkowie ofiar musza
      protestowac aby wokol tego skandalu zrobilo sie glosno. I trudno sie potem
      dziwic ze swiat obiegaja wiadomosci o "polskich" obozach skoro Polacy, w Polsce
      wpadaja na takie pomysly.
    • stefa12 Przesada !!! 20.04.06, 17:45
      Najlepiej będzie jak sobie ten majdanek i inne przeniosą do SIEBIE i będzie spokój
      • triggerhappy Re: Przesada !!! 20.04.06, 17:51
        O wy bando kretynów...

Czy ktoś z was widział oryginalne Jesus Christ Superstar? czy pieprzycie tylko
        od rzeczy, żeby odreagować?

Towarzystwo opieki nad Majdankiem dało pozytywny sygnał - byli więźniowie są za
        - to kto tu się kuźwa czepia? Obrońcy moralności?

Majdanek to świetne miejsce na takie właśnie show. Tyle że zarówno powagę
        miejsca, jak i powagę tego spektaklu trzeba umieć docenić.
        • triggerhappy Re: Przesada !!! 20.04.06, 18:23
          Wybaczcie, Myślący Użytkownicy, to o kretynach było do tych niemyślących...

Myślących, a zniesmaczonych odsyłam do filmu-musicalu o tym samym tytule.
          Niemyślących odsyłam do diabła, bo jak widać terapeuta też nie pomoże...
          • stefa12 Re: Przesada !!! 20.04.06, 18:34
            No.... trochę się zrehabilitowałeś, bo już chciałam wołać lepera, by dał ci w mazak
            • triggerhappy Re: Przesada !!! 20.04.06, 18:43
              trochę, powiadasz?

To ponure. Tylu ludzi, którzy nie mają pojęcia, o czym mowa, więc przyczepiają
              do sprawy dowolnie wybraną łatkę z pudełka z napisem "wróg"...

JC Superstar to show dość stare. To coś na kształt musicalu o Jezusie. Co złego
              jest w opowiadaniu tej historii na sposób inny niż 'Pasja'?

Dziwi mnie, że lokalni forumowi antysemici nie dostrzegają ironii takiej
              propozycji - spektaklu o śmierci Jezusa w miejscu śmierci potomków jego
              oprawców... ;)
              • dzieciatko_o_dyrektora Re: Przesada !!! 20.04.06, 18:55
                Widzialem oryginal (film) , widzialem tez live (w Hamburgu lecial przez 5 lat) -
                switne . Nie wyobrazam sobie jednak tego na Powazkach , w Katybiu , Oswiecimiu
                czy na grobie moich rodzicow . To nie jest Requiem czy spiewanie psalmow .
                • eryk2 Re: Przesada !!! 20.04.06, 21:48

> Widzialem oryginal (film) , widzialem tez live (w Hamburgu lecial przez 5
                  lat)
                  > -
                  > switne . Nie wyobrazam sobie jednak tego na Powazkach , w Katybiu , Oswiecimiu
                  >
                  > czy na grobie moich rodzicow . To nie jest Requiem czy spiewanie psalmow .

No więc 200 lat temu nikt by nie odróżnił Requiem Mozarta od jego opery "Don
                  Giovanni" - taka stylistyka. Więc za sto lat ludziom będzie wszystko jedno, czy
                  na Majdanku wykonają "Nieszpory ludźmierskie" czy "Jesus Christ Superstar": ta
                  sama stylistyka z 2. połowy XX wieku. A oburzenie i porównywanie "JChS"
                  do "Wesołej wdówki" wystawia najlepsze świadectwo wszystkim
                  forumowym "mielomanom" - idźcie wy lepiej kotlety bić, zamiast stukać w
                  klawiaturę, bo się do reszty kompromitujecie... Żałosne...
                  • aturek2005 Czyli co? Wyprzedzasz reszte spoleczenstwa o 20.04.06, 21:52
                    100 lat? Geniusz rodzi sie raz na wiek. W tamtym byl Einstein, a w tym jestes
                    Ty?
                    • eryk2 Re: Czyli co? Wyprzedzasz reszte spoleczenstwa o 20.04.06, 22:11
                      aturek2005 napisał:

> 100 lat? Geniusz rodzi sie raz na wiek. W tamtym byl Einstein, a w tym jestes
                      >
                      > Ty?

Nie, to po prosatu widać (słychać) gołym uchem: między "Nieszporami
                      ludźmierskimi" a "JChS" jest mniejsza przepaść stylistyczna niż między Mozartem
                      a Mahlerem, chociaż dla 98% Polaków to to samo nudziarstwo, więc nawet nie
                      protestują, że ktoś chce wykonać Requiem pierwszego, a nie "Kindertotenlieder"
                      drugiego w katedrze 1 listopada.
                      • aturek2005 Dobry wybor. Jedna sugestia - nie proponuj nic 20.04.06, 22:17
                        "niemieckojezycznego" w nazwie do wykonania podczas jakiejs uroczystosci w
                        ktoryms z bylych obozow koncentracyjnych. Troche ludzi przetrwalo to pieklo.
                        I duzo z nich pamieta, ze prawie kazdy oboz mial swoja wlasna (zlozona z
                        wiezniow) orkiestre, ktora grala "jedynie sluszne kawalki" (czyli niemiecka
                        klasyke) w takt dymu z krematoriow. Jestes melomanem wiec mozesz sie
                        rozkoszowac nutami - ale to nie znaczy, ze im to sie kojarzy z rozkosza uszu.

eryk2 napisał:

> aturek2005 napisał:
                        >
                        > > 100 lat? Geniusz rodzi sie raz na wiek. W tamtym byl Einstein, a w tym je
                        > stes
                        > >
                        > > Ty?
                        >
                        > Nie, to po prosatu widać (słychać) gołym uchem: między "Nieszporami
                        > ludźmierskimi" a "JChS" jest mniejsza przepaść stylistyczna niż między
                        Mozartem
                        >
                        > a Mahlerem, chociaż dla 98% Polaków to to samo nudziarstwo, więc nawet nie
                        > protestują, że ktoś chce wykonać Requiem pierwszego, a
                        nie "Kindertotenlieder"
                        > drugiego w katedrze 1 listopada.
                        >
                        • eryk2 Re: Dobry wybor. Jedna sugestia - nie proponuj n 20.04.06, 22:33
                          Z tego co pamiętam, orkiestry obozowe miały dość szeroki repertuar: włącznie z
                          walcami Straussa (ostatnią jego żoną była Żydówka) i kawałkami z "Carmen"
                          Bizeta (był Żydem, mężem Żydówki, zięciem żydowskiego kompozytora Halevy'ego) -
                          rozumiem, że też nie zostaną zbawieni w żydowskim niebie muzycznym. Mimo
                          wszystko chyba nie przejdę na judaizm i pozostanę do śmierci protestantem,
                          uwielbiającym Bacha (niemieckiego hitlerusa ewangelickiego) i Mendelssohna
                          (żydowskiego wychrztę na protestantyzm w pruskim stylu - dla prawowiernych on
                          umarł w momencie chrztu i oby nie wyszedł z Szeolu - to takie ekumeniczne i
                          zgodne z przykazaniem Mojżeszowym "kochaj bliźniego swego jak siebie samego").
                          • dzieciatko_o_dyrektora Re: Dobry wybor. Jedna sugestia - nie proponuj n 20.04.06, 23:06
                            i po co ta cala gatka ?. Ktos kto ma tam bliskich ma prawo nie zyczyc sobie w
                            Majdanku "imprezy" . To nie jest kwestia czy ktos lubi Discopolo czy Mahlera ,
                            tylko o pewne zasady . Pozatym dziwic sie ze JChS nie pasuje zydom moze
                            jedynie "nie zyd" . Nie wiem czy muzulmanie napisali jakas rock-opere , ale nie
                            sadze aby polacy przelkneli balet "Allah ist King" w Oswiecimiu bez mrugniecia
                            okiem .
                            • eryk2 Re: Dobry wybor. Jedna sugestia - nie proponuj n 20.04.06, 23:47

> i po co ta cala gatka ?. Ktos kto ma tam bliskich ma prawo nie zyczyc sobie w
                              > Majdanku "imprezy" . To nie jest kwestia czy ktos lubi Discopolo czy
                              Mahlera ,
                              > tylko o pewne zasady . Pozatym dziwic sie ze JChS nie pasuje zydom moze
                              > jedynie "nie zyd" . Nie wiem czy muzulmanie napisali jakas rock-opere , ale
                              nie
                              >
                              > sadze aby polacy przelkneli balet "Allah ist King" w Oswiecimiu bez
                              mrugniecia
                              > okiem .

Wiesz, Polacy przełknęli nie takie rzeczy. W trakcie kręcenia "Listy
                              Schindlera" powieszono "na niby" jednego statystę. Ekipa o nim zapomniała i
                              poszła sobie, a potem ledwie go odratowali. "Ostatni więzień Auschwitz" -
                              widzisz te nagłówki w gazetach? I to by dopiero były jaja z pogrzebu, bo i z
                              obozu, i z prawdziwej śmierci. A nawiasem mówiąc: dlaczego można w b. obozach
                              kręcić filmy (fałszywe i podłe nierzadko), za które twórcy dostają niezły
                              szmal, a przedstawienie historii o Bogu-Człowieku jest tak drażliwe? I czy
                              Majdanek jest już terenem eksterytorialnym, gdzie decydujący głos mają bliżej
                              nieokreślone "środowiska żydowskie" z Izraela czy USA? A w Ramallah niejaki
                              Daniel Barenboim poprowadził orkiestrę Palestyńczyków i Żydów, grających
                              wspólnie Mozarta - dlaczego takie rzeczy nie gorszą? Widzę, że każda prawica
                              źle działa na mózg: polska, żydowska, niemiecka - wszyscy chcą się czepiać
                              kultury i religii, bo wydaje im sie, że mają do tego prawo. Budujcie więcej
                              mostów, nie granic!
                              • dzieciatko_o_dyrektora Re: Dobry wybor. Jedna sugestia - nie proponuj n 21.04.06, 07:45
                                Wiec to jednak kwestia ambicyjek : "Nie beda zydzi pluc nam w twarz i mowic co
                                i gdzie bedziemy grali" . Jezeli masz takie podejscie , to moze lepiej nie
                                buduj mostow . majdanek to nie jest jakistam "teren" . Naprawde uwazasz ze
                                niema lepszych miejsc na impreze niz cmentarz ?
                              • ja_aska eryk2 21.04.06, 08:05
                                dla ciebie jc był bogiem-człowiekim a dla większości ofiar był tylko
                                czlowiekiem i do tego innowiercą. ale to jest nieważne. ważne jest to, że
                                majdanek to cmentarz. a na cmentarzu jaj się nie robi.
                                • eryk2 Re: eryk2 21.04.06, 08:19
                                  ja_aska napisała:

> dla ciebie jc był bogiem-człowiekim a dla większości ofiar był tylko
                                  > czlowiekiem i do tego innowiercą. ale to jest nieważne. ważne jest to, że
                                  > majdanek to cmentarz. a na cmentarzu jaj się nie robi.

1. Wg danych statystycznych na Majdanku Żydzi stanowili 41% ofiar - czy to
                                  zmieni twoje zdanie?
                                  2. Jeśli się nie robi jaj, to dlaczego w byłych obozach kręci się filmy, na
                                  Powązkach kwestują aktorzy, na cmentarzach 1 listopada przygrywają skrzypkowie
                                  (z baaardzo różnym repertuarem i o baaardzo różnym poziomie - czasem rzępolą
                                  niemiłosiernie "Yesterday" albo "Michelle" Beatlesów)? A koncerty ku czci
                                  powstania warszawskiego - wrzaskliwe popisy młodych wokalistów w centrum
                                  Warszawy, na kościach poległych?
    • rsrh To logiczny ciag - Nieznalska, Kozyra, Szczuka , 20.04.06, 18:32
      Środa , Dunin , Wojewodzki , Wisniewski i teraz ten od opery w obozie - byle
      tylko zaistnieć !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka