Dodaj do ulubionych

Biegły: w "Wujku" strzelano by zabić

27.04.06, 13:40
A czy ktoś dotychczas w to wątpił?
Obserwuj wątek
    • czarnozielony [...] 27.04.06, 13:41
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • postawy Re: Biegły: w "Wujku" strzelano by zabić 27.04.06, 20:43
        Mimo wszystko to ważne, że nie mamy już wątpliwości. nie mogę zrozumieć ludzi,
        którzy - jak niektórzy dziennikarze - nie chcą zrozumieć, co czują dziś rodziny
        ofiar, gdy patrzą Kiszczaka lub Jaruzelskiego.
    • kiks8 Pytanie raczej 27.04.06, 14:53
      czy za taką Polske zginęli?
    • patthecat [...] 27.04.06, 15:04
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • konka1960 Re: w odbycie mam górników z kopalni Wujek 27.04.06, 15:40
        Dwadzieścia lat temu niekoniecznie miałbyś pracę po studiach, albo miałbyś ją
        gdzieś bardzo daleko od domu. Na mieszkanie czekało się dwadzieścia lat, a
        pieniędzy na godne życie nie miałbyś na pewno, bo w sklepach nie było nic.
        Twoje dzieci widziałyby pomarańcze i cytryny od wielkiego dzwonu, a Twoja żona
        prałaby pieluchy, bo pampersy istniały albo w zagranicznych filmach, albo w
        Pewexie za takie pieniądze,że zemdlałbyś z wrażenia. Dyskusja na temat, czy to
        górnicy mieli rację, czy ZOMO jest bezproduktywna.
        • kiks8 Re: w odbycie mam górników z kopalni Wujek 27.04.06, 15:52
          dwadzieścia lat temu miałby prace po studiach,teraz na mieszkanie nie stac,teraz
          tez ludzie nie mają pieniedzy na godne zycie,to ze nic nie w sklepach nie było
          to wsadź miedzy bajki,na slasku półki się sie uginały wiem bo byłem tam w tym
          okresie,pomarańcze jak by nie patrzył zawsze były i są do dzisiaj najlepsze
          własnie w grudniu,poza tym terminem niejadlne obrzydlistwo.Czy górnicy mieli
          rację to nie twoja opinia ani nikogo innego powinna być brana pod uwagę.Pytanie
          czy zgineli za to co dzisiaj mamy? i na to nikt nie da odpowiedzi,kazdy gdyba i
          tylko polityczni w dniach dla nich potrzebnych wyciągaja zwłoki z grobów i
          wycieraja sobie nimi ryła.
          • konka1960 Re: w odbycie mam górników z kopalni Wujek 27.04.06, 16:12
            w roku 1982 na kartki było:mięso,kurczaki, kiełbasa, słonina, kasza,
            mąka,cukier, masło, papierosy,proszki do prania, mydło,kawa, wodka, benzyna,
            czekolada, oliwka dla dzieci, pieluchy, buty.Chyba wymieniłem wszystko. Ilości
            precyzyjnie nie pamiętam, ale porównując rok 1982 i 2006 widzę pewną poprawę.
            • kiks8 Re: w odbycie mam górników z kopalni Wujek 27.04.06, 16:27
              Od kiełbachy na ślasku półki sie uginały,nie wiem gdzie mieszkałes w tamtym
              czasie ale ja na pomorzu a przebywałem na śląsku.Objeździłem kawał polski troche
              tu pracowałem troche tam.Na kartki,no cóż z pewnością nie wpadłes na to ze
              wówczas na okragło wszyscy praktycznie strajkowali to i nie było komu produkować
              co sie z tym wiaze brak towarów oczywisty.Sami strajkujacy doprowadzili do tego
              a nie władza.Gdyby tak w USA zastrajkowali powiedzmy przez dwa lata to tez by
              rozłożyli gospodare.A odnosnie górników to dodam ze z cała pewnością nie stała
              się krzywda przywódcom zwiazkowym oni na śmierć wysyłali zwykłych roboli a kazda
              rewolucja potrzebuje męczenników (ofiary ludzkie) po to aby dzieki nim zdobyc
              władzę.Popiełuszko,wujek,i wielu innych.
            • erg_samowzbudnik Re: w odbycie mam górników z kopalni Wujek 27.04.06, 16:46
              konka1960 napisał:

> w roku 1982 na kartki było:mięso,kurczaki, kiełbasa, słonina, kasza,
              > mąka,cukier, masło, papierosy,proszki do prania, mydło,kawa, wodka, benzyna,
              > czekolada, oliwka dla dzieci, pieluchy, buty.Chyba wymieniłem wszystko.
              Ilości
              > precyzyjnie nie pamiętam, ale porównując rok 1982 i 2006 widzę pewną poprawę.

A to dzięki między innymi papie z Watykanu i kapelusznikowi z Hollywood.
            • olex5 jestes typowa bezmyslna blondyna. 27.04.06, 18:54
              jestes typowa bezmyslna blondyna.Wtedy wprowadzono kartki bo Solidarnosc do tego
              doprowadzila.Co tydzien byl strajk generalny.Strajkowano i niszczono zaklady pracy.
              W ten sposob obnizala sie produkcja i zaczelo brakowac towaru bo zarzad
              Solidarnosci na polecenie USA chcial pelnej konfrontacji.
              • meerkat1 Ludzie! KOGO wy oskarzacie??! 27.04.06, 19:01
                Analfabetow z ZOMO?

A kto wydal rozkaz strzelania do robotnikow na Wybrzezu i gornikow na Slasku?

Generalowie: Jaruzelski i Kiszczak!

I gdzie oni?

Na lawie oskarzonych?

Nie! Chodza sobie swobodnie in odore sanctictis, a jakies szeregowe oglupione
                pacholki za ich zbrodnie maja odpowiadac.
        • jur.jam Wywalczyli dla 3 mln Polaków poniżenie i głód. 27.04.06, 16:15
          Dla kilku mln Polaków półki sklepowe nadal są puste ....bo nie mają
          kartek /takich z podobizną królów/ aby wymienić je na jedzenie .....i żadnych
          szans na ich zdobycie zarobienie opracą ........no chyba że poza Ojczyzną co
          rządzący z dumą ogłaszają że załatwili wyjazd na roboty do Niemiec czy
          Irlandii. Historia sie smieje ....przecież knancelrz Huitler ponad pół wieku
          temu "zapraszał" Polaków n na roboty fundował nawet darmowy przejazd ..ale nam
          durniom niepodległość była ważniejsza niż chleb i praca ..... ha ha ha
          • konka1960 Re: Wywalczyli dla 3 mln Polaków poniżenie i głó 27.04.06, 16:20
            A nie widzisz tej drobnej różnicy, że teraz za tę granicę możesz wyjechać? A
            wtedy nie miałeś żadnego wyboru? Że wtedy praca była obowiązkowa i pracując nie
            mogłeś sobie na nic pozwolić? Że to co dziś jest prawem, wtedy było przywilejem?
            • erg_samowzbudnik Re: Wywalczyli dla 3 mln Polaków poniżenie i głó 27.04.06, 16:48
              konka1960 napisał:

> A nie widzisz tej drobnej różnicy, że teraz za tę granicę możesz wyjechać? A
              > wtedy nie miałeś żadnego wyboru? Że wtedy praca była obowiązkowa i pracując
              nie
              >
              > mogłeś sobie na nic pozwolić? Że to co dziś jest prawem, wtedy było
              przywilejem
              > ?
              Wówczas mogli wyjechać tylko internowani pozostali musieli dalej pracować "Pro
              publico bono"
              • konka1960 Re: Wywalczyli dla 3 mln Polaków poniżenie i głó 27.04.06, 17:00
                Ale mogli wyjechać bez możliwości powrotu. Na prawdę nie widzisz różnicy?
      • opelek44 Re: w odbycie mam górników z kopalni Wujek 27.04.06, 15:48
        patthecat napisał:

> Oczywiście, górnicy byli nastawieni pokojowo. Sztachety, płyty chodnikowe,
        proc
        > e
        > na stalowe kulki które z powodzeniem mogą zabić (patrz David i Goliat) i co
        ta
        > m
        > jeszcze.... Niemniej jednak, kiedy człowiek widzi przed sobą faceta z
        kararbine
        > m
        > maszynowym, powinien stonować. No chyba że jest nawalony jak meserszmit i
        wydaj
        > e
        > mu się, że sam Mount Everest pierdnięciem zdmuchnie.... No i dostali chłopaki
        w
        > czambuł.... Osobiście, wręczyłbym dowódcy oddziałów medal..... Ludzie, czy wy
        > macie pojęcie, co robi karabin maszynowy z człowiekiem w cichach cywilnych?
        > Jeden strzał z kałacha przechodzi przez cztery osoby ustawione jedna za drugą.
        > Gdyby tam naprawdę zaczęli strzelać do demonstrantów, to jeden człowiek by nie
        > został żywy. Dziesięciu żołnierzy stojących w szeregu oddaje salwę 30 naboi i
        w
        > przypadku zbitego tłumu, parę SETEK osób wita się ze św. Piotrem. Fakt, że tam
        > niecałe 10 osób zmarło, jest cudem i sukcesem dowodzącego akcją. Zresztą,
        > panowie górnicy mają pokojowe akcje górnicy mają we krwi. Dziwne, nie ma
        > procesów o szpital, szkołę, uczelnię czy co tam jescze, że wredni komuniści
        > otworzyli ogień do pokojowo protestujących nauczycieli. Trzy czy cztery lata
        > temu też była akcja, że pokojowo nastawieni górnicy zaczęli w policjantów
        rzuca
        > ć
        > płytami chodnikowymi (sic!), koktajlami mołotowa i tak dalej. Tym razem
        oberwal
        > i
        > z krabów, bo technika poszła do przodu i agresywnego oszołoma można puknąć z
        > gumowej kuli, przez co mdleje, ma siniaka i odechciewa mu się pokojowych
        > negocjacji. Wtedy były środki jakie były, więc się jeden z drugim przekonał,
        że
        > nie rzuca się w uzbrojonego w amunicję ostrą człowieka kamieniami i butelkami
        z
        > bęzyną. I tyle. Ja chce teraz mieć prace, dom, założyć rodzinę i żyć, a nie
        > wysłuchwiać jojczenia kilku baranów, jakich to oni zbrodni doznali.
        >
        > PS 1. Jak Pinochet wyrzucał ludzi ze związanymi rękoma z helikoptera do morza,
        > to nie był zbrodniczy system komunistyczny, tylko walka z komunizmem (czyli
        > satanizmem) wszelkimi dostępnymi środkami :D
        > PS 2. Tak, podobno ci panowie ze sztachetami mi wolność wywalczyli. Ja im
        > chętnie tą "wolność" zwrócę i kopa w dupę jeszcze dodam od siebie. 20 lat temu
        > po studiach miałbym pracę, mieszkanie i pieniądze na zapewnienie rodzinie
        bytu.
        > Bo było państwo opiekuńcze. Teraz mam wyścig szczurów, wykształcenie wyższe
        > którym sobie mogę podetrzeć i egzystencję od rachunku do rachunku. Dzięki,
        > chłopaki z kilofami! A wy dalej siedzicie w tych tunelach, ryjecie do przodu
        i
        > bzówno rozumiecie z rzeczywistości.
        >
        > PS. Tak, jestem synem zomowca, byłym zomowcem, komunistą, SB-kiem i co tam
        > jeszcze wymyślicie w ramach inteligentnych odpowiedzi na tego posta
        >LUDZIE TERAZ PIEPRZYCIE GLUPOTY -KAŻDY SYSTEM MUSI MIEC SWOJE PRAWA !!!!BYŁ
        KOMUNIZM I STAN WOJENNY !!!!I NIKT NIE MIAL NIC DO GADANIA TRZEBA BYLO
        SIEDZIEC CICHO I SIEDZIEĆ I SIEDZIELI WSZYSCY TYLKO GÓRNICY MYSLELI ŻE ZMIENIA
        SWIAT-ZLEKCEWARZYLI STAN WOJENNY I W KAZDYM USTROJU WLADZE TAK ROBJA . I
        PORZĄDEK MUSI BYC .WTEDY STAC WAS BYLO NA TAK DRASTYCZNY OPÓR WŁADZY .TERAZ
        MACIE DOBROBYT ,GORNICTWO KWITNIE ŻYJE WAM SIE SUPER ?PO CO TA WALKA Z
        WIATRAKAMI -TAK CHYBA MUSI BYC NA SWIECIE- A ŻYCIE KAŻDY MA TYKO JEDNO!!!!!
      • zippp84 Yep 27.04.06, 15:49
        Ja jestem 22 latkiem i na tamte wydarzenia na identyczny pogląd. Ps górnicy
        gineli za taką wolnośc: bieda, upodlenie, bezrobocie, leppery, rydzyki , pis-y,
        brak perspektyw na normalne życie w ojczyznie itp. kwiatki z którejś tam RP
      • brovaar Re: w odbycie mam górników z kopalni Wujek 27.04.06, 15:53
        Nostalgia zawsze silna. Jak nam się zrobi ustrój totalny to wtedy będziemy z
        nostalgią do państwa nieopiekuńczego.
        A to prawda, że w poprzednim ustroju wyboru było mało i brało się co się da. Jak
        teraz trzeba się przebijać to boli, a? Mamy to co jest i nie ma sensu postulować
        powrotu do przeszłości, że niby tam cieplej. Po co wogóle łykać hasła odnoszące
        się do przeszłości czy przeszłości. W komunie wszystko było do przodu i
        zaplanowane za obywatela, a teraz obywatel sam musi planować i tęskni za tym co
        za nim.
      • pulemiot37 Re: w odbycie mam górników z kopalni Wujek 27.04.06, 16:02
        Ostro pojechałes kolego!! Generalnie masz racje ! Twój glos to takie wiaderko
        zimnej wody na mocno rozpalone główki. Dodał bym jeszcze, że tragedia tych co
        zginęli a przecież i tych i tych co musieli strzelać była zbedna.. Wywoływanie w
        warunkach stanu wojennego strajku i okupacji kopalni przez kierujących związkiem
        "S" - było ewidentną głupotą. Poslanie ludzi p-ko uzbrojonym oddziałom -
        paranoją. Zauważcie, że żaden z organizatorów nie poniósł odpowiedzialności i
        jak pamietam zaden też nie zginął! Oni jak na "dowódcow " przystalo byli w
        bezpiecznym mniejscu.
        Z drugiej strony głupotą była decyzja o odblokowaniu kopalni siłą. Trzeba było
        czekać aż strajk sam wygasnie- jak zwykle... Grozili, ze wysadzą kopalnię ???
        Tylkoi głupek mogl w to uwierzyć ! A jakby - to póżniej była by jedna mniej do
        zamykania ! I to tyle - a przydało by sie trochę ciszy nad tymi trumnami...
        • antynazista Re: pulemiot37 kłamie 27.04.06, 17:17
          Przywódca strajku S. Płatek był ranny,a potem został skazany na 4 lata.
      • misuszatekmusiumrzec Re: w odbycie mam górników z kopalni Wujek 27.04.06, 17:02
        Głupiś
        Po pierwsze - PM63 to jak sama nazwa wskazuje pistolet maszynowy, nie karabin.
        Prędkość początkowa pocisku niewiele przekracza 300 m/s, efektywny zasięg
        rażenia to ok 150 m. Przy większej odległości człowiek ubrany w grube, zimowe
        ubranie ma bardzo dużą szansę na to, że pocisk nie będzie w stanie przebić się
        przez ubranie, ewentualnie dosięgnie tylko zewnętrznych warstw tkanki.
        Po drugie - oglądasz za dużo filmów. Pocisk wystrzelony z AKM (bez znaczenia czy
        47 czy 74)nie jest w stanie przebic 4 osób jak twierdzisz.

Reszta twojej wypowiedzi to oczywiste bzdury więc nawet nie bede się probowal do
        nich ustosunkowac.
      • lotusesprit Re: w odbycie mam górników z kopalni Wujek 27.04.06, 18:21
        Czytając twoją wypowiedź nie dziwi mnie, że jesteś synem zomowca - mordercy,
        lub przynajmniej potencjalnego mordercy, co wielokrotnie potwierdziła historia
        twojego PRL-u i to nie tylko w przypadku górników. Wyższe wykształcenie też
        pewnie załatwił ci twój wredny ojczulek, a w domu pewnie niczego nie brakowało,
        bo tacy mundurowi mieli przecież większe przywileje niż np. pracujący ciężko
        górnicy. Tatuś pewnie jak większość jego kompanów za kołnierz nie wylewał, więc
        trudno się dziwić, że i dzieci miał nieudane.
        A co do odbytu... to obyś nie zdechł powoli na raka tej części ciała, bo w moim
        szpitalu jest wielu takich chojraków co w mękach truchleje. Niektórzy z nich
        (na szczęście mniejszość) także kiedyś byli bohaterami PRL-u. Na szczęście
        każdy kiedyś musi za zło zapłacić...
      • lotusesprit Re: w odbycie mam górników z kopalni Wujek 27.04.06, 18:22
        Czytając twoją wypowiedź nie dziwi mnie, że jesteś synem zomowca - mordercy,
        lub przynajmniej potencjalnego mordercy, co wielokrotnie potwierdziła historia
        twojego PRL-u i to nie tylko w przypadku górników. Wyższe wykształcenie też
        pewnie załatwił ci twój wredny ojczulek, a w domu pewnie niczego nie brakowało,
        bo tacy mundurowi mieli przecież większe przywileje niż np. pracujący ciężko
        górnicy. Tatuś pewnie jak większość jego kompanów za kołnierz nie wylewał, więc
        trudno się dziwić, że i dzieci miał nieudane.
        A co do odbytu... to obyś nie zdechł powoli na raka tej części ciała, bo w moim
        szpitalu jest wielu takich chojraków co w mękach truchleje. Niektórzy z nich
        (na szczęście mniejszość) także kiedyś byli bohaterami PRL-u. Na szczęście
        każdy kiedyś musi za złe zapłacić...
      • 1410_tenrok Re: w odbycie mam górników z kopalni Wujek 27.04.06, 18:38
        A ja mam w odbycie wszystkich komuchów! Wszystkie wredne czerwone swinie, ktore
        nigdy nie zostana sprawiedliwie osadzone. Mam w odbycie dzielnych mordercow
        z "Wujka", wspanialych funkcjonariuszy "dzielnie mordujących Staszka Pyjasa,
        ks. Popieluszke, syna p. Sadowskiej i wielu, wielu innych. Zomowcy z tej
        kompanii to bandyci i choc, tacy jak wy, chcecie dac im medal, ale to takie
        same szuje, jak ci, ktorzy mordowali naszych przodkow w Katyniu, Ostaszkowie i
        Starobielsku.I jak ci, ktorzy mordowali naszych przodkow w Palmirach oraz w
        czasie Powstania Warszawskiego.
      • dawny_wuuj "Jezeli jakikolwiek szaleniec lub prowokator 27.04.06, 19:25
        osmieli sie podniesc reke na wladze ludowa, moze byc pewny, ze mu te reke
        wladza odrabie" - J. Cyrankiewicz.
        Takimi "szalencami" byli gornicy z Wujka. Rzucili sie ze sztachetami i procami
        na czolgi wladzy ludowej. Byli bardzi agresywni, zagrozili systemowi, gdyby ich
        slusznie nie zastrzelono, to kto wie... pewnie tym procom i sztachetom czolgi
        Armii Czerwonej tez nie dalyby rady.
      • hapita Re: w odbycie mam górników z kopalni Wujek 27.04.06, 20:41
        W końcu coś interesującego przeczytałem .Myślę , że masz rację.Był to motłoch
        podpity uzbrojony w zaostrzone rury zagrzewany do walki przez miejscowego
        księdza.Ja już też mogę być komunistą,lepiej - na stare lata staję się
        bolszewikiem.To co wyprawia się w tym kraju powoduje,że śni mi się
        rewolucja,która zmiotła by tych co urągają narodowi i walczą tylko o stanowiska
        i wielką kasę,robioną - rabowana na biedakach.
      • gosvami Re: w odbycie mam górników z kopalni Wujek 27.04.06, 21:12
        Oj Synku a nie trzeba było zrobić tak jak mamusia mówiła? Skończyć jednak tę
        zawodówkę? Miał byś teraz jakieś podstawy z historii a tak... ? (a o balistyce
        już nie wspominając)
      • metalx Re: w odbycie mam górników z kopalni Wujek 27.04.06, 21:22
        szkoda słów na takie zero jak ty, gorsze od wirusa, zaśmiecenie świata,
      • pilsko1 Re: w odbycie mam górników z kopalni Wujek 27.04.06, 21:27
        Oczywiście że tak, bo gnida składa się wyłącznie z odbytu.
    • opelek44 Re: Biegły: w "Wujku" strzelano by zabić 27.04.06, 15:17
      Dajcie spokój !!!!chlopaki musieli sie bronic -przecież nie mogli dac sie
      zabić ?co by na to powiedzieli ich przywodcy?Pan Kiszczak i inni- ,od tej pory
      demokraja pchłonęla tysiące ofiar i nikt ich nie opłakuje a Kiszczak i jego
      ekipa żyja super mają po 10 tys. emerytury ,j€z 17 lat minęlo i nikomu to nie
      przeszkadza !!!! PRAWDA JEST TAKA P. PAŃSTWA ŻE RZADZICIELE ZAWSZE SIE MAJA
      DOBRZE -CZYLI KRUK KRUKOWI OKA NIE WYDZIOBIE >w głowie Wam jakas sprawiedliwo
      • erg_samowzbudnik Re: Biegły: w "Wujku" strzelano by zabić 27.04.06, 16:51

• neiden Re: Biegły: w "Wujku" strzelano by zabić 27.04.06, 15:53
      my polacy na calym swiecie wstydzimy sie z faktu ze wladze w polsce nie ukarlo
      tych bandytow do dnia dzisiejszego.jezeli ten kryminalny element nie bedzie
      podciagniety do odpowiedzialnosci karnej .jaka jest kara za morderstwa w polsce?
      • jarsoon Re: Biegły: w "Wujku" strzelano by zabić 27.04.06, 18:44

Odpowiadasz na :

neiden napisał:

> my polacy na calym swiecie wstydzimy sie z faktu ze wladze w polsce nie ukarlo
        > tych bandytow do dnia dzisiejszego.jezeli ten kryminalny element nie bedzie
        > podciagniety do odpowiedzialnosci karnej .jaka jest kara za morderstwa w polsce
        > ?

a w czyim imieniu mowisz per "my"? ,moim?
    • antynazista Niech żyje komunizm ! I jego fani - patthecat, 27.04.06, 16:50
      kiks8,jur.jam i opelek44. Dla tych osobników wolność nie jest żadną wartością.
      To właśnie tego typu ludzie są kolaborantami wszelkich reżimów totalitarnych.
      • erg_samowzbudnik Re: Niech żyje komunizm ! I jego fani - pattheca 27.04.06, 16:52
        antynazista napisał:

> kiks8,jur.jam i opelek44. Dla tych osobników wolność nie jest żadną
        wartością.
        > To właśnie tego typu ludzie są kolaborantami wszelkich reżimów totalitarnych.

A g...no mi z takiej wolnosci jak siedzę na d...pie i bidę klepie.
        • johnny_p Bidny przed komputerem 27.04.06, 16:57
          erg_samowzbudnik napisał:
          > A g...no mi z takiej wolnosci jak siedzę na d...pie i bidę klepie.

Cos mi z kontekstu wynika, ze masz komputer i dostep do internetu.
          Daj cynk, jak w sklepie na rogu rzuca maslo.
        • konka1960 Re: Niech żyje komunizm ! I jego fani - pattheca 27.04.06, 17:02
          A do sieci jesteś jak podłączony? Komputer znalazłeś?
    • kabu12 Po to..........! 27.04.06, 17:40
      Po to się strzela ,żeby zabić.Istotne jest kto strzelał , a mogli to być różni
      agenci z różnych mocarstw , ale też mogli to być ludzie z "S" !!!!!!!
      • no_pasaran2006 Re: Po to..........! 27.04.06, 17:48
        Z którego szpitala psychiatrycznego uciekłeś ?
        Wracaj tam szybko. Może jeszcze da się coś zrobić z zawartością Twojej
        łepetyny ?
    • belial13 Re: Biegły: w "Wujku" strzelano by zabić 27.04.06, 17:40
      Górnicy gliniarzy to witali opłatkiem czy łomami,rurami i wystrzonymi prętami?
      • 1410_tenrok Re: Biegły: w "Wujku" strzelano by zabić 27.04.06, 18:40
        Gliniarze byli bandytami! To gliniarze mordowali w imieniu komunizmu, a gornicy
        walczyli o Polskę. Skoro taka Polska Ci sie nie podoba - to Korea, Bialorus,
        Kuba - droga wolna. Adieu!
    • maaac Biegły???!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.04.06, 17:48
      Mam poważne wątpliwości co do kompetencji biegłego.
      "Rak" jako broń dalekodystansowa? Branie pod uwagę jedynie ran postrzałowych u
      zabitych, a pominięcie rannych?

Jeżeli strzelano tak jak "biegły" stwierdził "by zabić" - było by stosunkowo
      mało rannych w stosunku do ilości zabitych i używano by broni długiej z
      celownikami optycznymi.

W rzeczywistości rodzaj użytej broni i stosunek zabitych do rannych wyraźnie
      wskazuje, że strzelający z bliska puścili >>serię<< po nacierającym tłumie.
      Mieli świadomość, a jakże, że pozabijają ludzi ale "NIE STRZELALI BY ZABIĆ".
      Rozumiem że morderców należy rozliczyć ale nie posługując się niekompetentnymi
      ludźmi - albo wypowiadającymi się w sprawach, które przekraczają ich zakres
      kompetencji.
      • 1410_tenrok Re: Biegły???!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.04.06, 18:41
        Ciesze sie, kiedy czytam posty zawzietch obornców bandytow z ZOMO-SS
        • maaac Re: Biegły???!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.04.06, 16:56
          Biedaku nie zrozumiałeś że to nie obrona bandytów tylko krytyka
          niekompetencji? Facet wypowiadał się w sprawach o których wystarczy mieć
          >>zielone<< pojecie by nie plesć bzdur. Niestety jak się chce skazać kogoś
          zgodnie z prawem to trzeba prawo stosować. Jeżeli dziś skarze się ZOMOwców
          dziei takim "biegłym" staniemy się równi komuchom.

Przypomina się stary kawał z epoki socjalizmu - "W kapitaliźmie jest wyzysk
          człowieka przez człowieka, a w socjaliżmie jest na odwrót" - dziś można
          powiedzieć "W PRL człowiek człowieka skazywał dzięki oszustwom sądowym, w IVRP
          jest dokładnie na odwrót...". W dodatku jest to nie pierwszy przypadek gdy skąd
          inąd słuszne sprawy przedstawiciele IVRP pragną załatwić z naruszeniem prawa.
    • xsawer Re: Biegły: w "Wujku" strzelano by zabić 27.04.06, 18:44
      Jak ktoś chce się kopać z koniem to nie może mieć potem pratensji, że koń ma
      kopyta z podkowami.
      Przed sądem powinni stanąć ci, którzy podburzyli górników i namówili do
      konfrontacji z góry skazanej na przegraną. No chyba, że poświęcili tych ludzi z
      zimną krwią, aby potem wrzeszczeć jaka ta władza była podła.
    • olex5 polityczna farsa i polskie zaklamanie 27.04.06, 18:44
      polityczna farsa.25 lat po fakcie i biegly sie wypowiada.On wrozy chyba z fusow
      bo ten material,ktory jest dostepny do takiej analizy sie nie nadaje do tego.Na
      sile chca naginac historie w niewlasciwym kierunku.Dlaczego tak samo nie zabiora
      sie za rozliczenia za zbrodnie gospodarcze ostatnich 15 lat.Szczegolnie za
      cwaniakow z Solidarnosci i powstalej z niej AWS.Osobno cwaniakow z SLD .Glownym
      zarzutem powinna byc zdrada wlasnego kraju,dzialanie na jego szkode i okradanie
      go z majatku narodowego przez wyprzedaz go za lapowki i inne korzysci.Zniszczono
      kraj,oddano go w obce rece i ponownie zniewolono a zbrodniarze smieja sie na
      wolnosci.Dlaczego nie wyjasnia dlaczego Walesa ulaskawial bandytow z mafii
      Pruszkowskiej.Obecna wladza nic nie zrobi bo okazalo by sie ze polowe
      spoleczenstwa nalezaloby zamknac.To typowa polska mentalnoc niezalezna od partii
      polityczne.Obojetnie kto przyjdzie,zawsze bedzie tak samo bo taki jest narodowy
      charakter Polaka.Krytyka PRL i proby smiesznego rozliczania tamtych czasow sa
      podstawa istnienia dzisiejszej wladzy.Zeby za wszelka cene wyprac mozgi
      mlodym,ktorzy tych czasow nie znaja i nie maja mozliwosci weryfikacji tego.
      Nagle powstalo tylu krzykaczy i krytykow szczegolnie z IPN,ktorzy wypatrzaja
      historie i przedstawiaja ja w wygodnym dla obecnej polityki swietle.Wiekszego
      zaklamania jak w Polsce nie widzialem nigdzie w swiecie,jedynie chyba w USA.
      • rudis Re: polityczna farsa i polskie zaklamanie 27.04.06, 21:15
        A ja nie zalapalem sie na "wczesnego Gierka", kiedy to przejedzono to co
        pozniej przez dlugie lata (do dzis) odbija nam sie czkawka. Pamietam za to
        puste polki, bieganie za papierem toaletowym, kolejki po maslo i to ze banana
        to widzialem raz jak mama kupila gdzies jednego dla calej rodziny. Moi rodzice
        nie nalezeli do partii, pracowali uczciwie i mieli z tego g... Teraz tez nie
        jest za rozowo, ale wiem ze to co mam w duzej mierze zalezy od tego co zdobede.
        Dla mnie tez komuchy (nie wszyscy czlonkowie partii) ale wlasnie komuchy to
        ostatnie swinie ktore siedzialy przy korycie. Nie oznacza to ze wszyscy inni sa
        krysztalowo czysci - ich TEZ trzeba rozliczyc. Ale tak dla wszystkich obroncow
        dzielnych zomowcow - wyobrazcie sobie ze policja zabije kilku demonstrantow -
        przeciez to by byla afera na wiele lat, leca glowy, dymisje i tak dalej. A za
        komuny - nic sie nie stalo panowie, swinia swinie zawsze ochroni...
    • kipasku Re: Biegły: w "Wujku" strzelano by zabić 27.04.06, 19:01
      niestety tak to jest,
      człowiek strzela, a pan bóg kule nosi
    • janspruce Strzelano z oddali. Jakiej oddali? 27.04.06, 19:54
      W latach 70-tych sluzylem w wojsku i wlasnie te raki byly u niektorych mich
      kolegow na wyposazeniu. Wiem ze z odleglosci 50 metrow nie mozna bylo z nich
      trafic w tarcze strzelnicza. Po prostu mialy skutecznosc starej pepeszy. O
      jakim wiec celowaniu z # oddali # i trafianiu w wazne organy mowi ten pozal sie
      Boze #biegly#
      • erjan1 Re: Strzelano z oddali. Jakiej oddali? 27.04.06, 21:32
        A może biegły sugeruje, że strzelać mogli snajperzy ? I to nie z "raków", a
        jedynie podobną amunicją ?
        • maaac Re: Strzelano z oddali. Jakiej oddali? 28.04.06, 16:59
          > A może biegły sugeruje, że strzelać mogli snajperzy ? I to nie z "raków", a
          > jedynie podobną amunicją ?

Wtedy prócz zabitych nie było by tak wielu rannych. Biegły wypowiadał się w
          sprawach z poza zakresu swej kompetencji. :(
    • iurisconsult kilkudziesięciu rannych, a wiec chciano zabić 27.04.06, 20:08
      niezły profesor ten ekspert
    • wifan Re: Biegły: w "Wujku" strzelano by zabić 27.04.06, 20:46
      ja rowniez sadze ze ten biegly sie nie popisal, stwierdzenie, ktos strzelal i
      zabil i po fakcie stwierdzic ze strzelal zeby zabic to trzeba byc gieniuszem! i
      oczywiscie PM wz.63 jest bronia niecelna to kazdy wie kto mial w armii do
      czynienia z tym rozpylaczem,
    • rekinygieldy Re: Biegły: w "Wujku" strzelano by zabić 27.04.06, 21:30
      Temat wielokrotnie wałkowany, więc zapytam za starym górnikiem, który wtedy też
      pracował:...
      Dlaczego tylko na kopalni Wujek doszło do tej, NIEWĄTPLIWIE, tragedii?
      Pracowało wtedy podobno 150 kopalń i setki innych zakładów pracy, ale tylko tu
      zginęli ludzie.
      Otóż jak twierdzą górnicy, winę za tą sytuację ponosi lokalny przywódca
      Solidarności, niejaki pan Wartak, który opuszczającycm szychtę naopowiadał, że
      na górze milicja morduje niewinnych ludzi.
      Wprowadził ich w błąd - nie ma się więc co dziwić, że wyszli oni nastawieni na
      konfrontacje a w milicji też ludzie (jak by nie było...), to co, mieli dać się
      pozabijać???
      Na pewno nie powinno do tego dojść, ale czy w nowej Polsce nie było niewinnych
      ofiar policji? Łódź, Poznań i inne...
      ----------------------------------------
      Czy było warto poświęcać swe życie - oceńcie sami...
      Ludzie jak wtedy nadal wyjeżdżają "za chlebem" na zachód - czyli po staremu...
      A wolność? Zależy jak rozumie się pojęcie wolności...
      Ostatnio przeczytałem taką mądrość: TYLKO LUDZIE WYKSZTAŁCENI SĄ WOLNI...
      Z dostępem do tego wykształcenia też różnie bywa.
      Bezpieczeństwo nasze na ulicach na pewno uległo znacznemu pogorszeniu - nie
      zaryzykował bym dziś wieczornego spaceru po mieście.
      Aha... no i jeszcze coś - jak pamiętam, Gierek zostawił nam do spłacenia ok. 20
      mld dolarów, ale też wiele poważnych zakładów pracy, trasę W-wa Katowice.
      Na poczatku lat 90 umożono nam część zadłużenia - od lat NIC się nie buduje, a
      nasz dług wzrósł do poziomu 109 mld dolarów.
      No comment...

Współczuję serdecznie rodzinom ofiar - to wielka tragedia, ale chciałbym aly
      uczciwie oceniono tamto zdarzenie.
      Mam jednak wrażenie, że wykorzystuje się to do celów politycznych.
      Pozdrawiam wszystkich rozsądnie myślących...
      Może najwyższa pora, aby wreszcie skupić ich w jednym ugrupowaniu i spowodować
      usunięcie te niezmienne od 16 lat obrzydłe twarze polityków!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka