tanhauser Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 10:12 Jak siknę do baku, a inspekcja mnie nakryje, to też mi nałoży karę? W końcu mocz też nie jest obłożony akcyzą. Boże! Czy urzędnicy w ogóle myślą? Przecież słowa pana naczelnika to totalny bełkot w stylu dobrego gagu z filmu Barei (6 kg obywatela mniej :-)). Odpowiedz Link Zgłoś
rozbrat1 Czy Polska staje się państwem policyjnym? 04.05.06, 10:12 Karanie kierowcy auta za to że w baku nie ma tradycyjnego,ropopochodnego paliwa tylko dlatego,że jeździ na alternatywnym paliwie (oleju rzepakowym) nie objetym podatkiem akcyzowym jest kuroizalne.To trąci jakiś totalitaryzmem fiskalnym ze strony państwa.Chętnie poznałbym podstawę prawną zakazującą stosowania bezakcyzowych paliw (oleje roslinne,drewno,woda itp)w samochodach na podstawie których państwo karze kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Czy Polska staje się państwem policyjnym? 04.05.06, 11:01 Wasza wiedza jest na poziomie mrowki.Macie to co chcieliscie.Za jazde na oleju rzepakowym,niopodatkowanym jest zlodziejstwem.Okradaniem tych ktorzy placa podatki,z ktorych to podatkow buduje sie drogi.W paliwie jest podatek drogowy.W ojeju z biedronki nie.To tak ja menel ktory mieszka w bloku i nie placi za mieszkanie.Za utrzymanie bloku mieszkalnego placa inni.Menel tych ktorzy placa uwaza za glupcow.Cieszcie sie ze,jak na dzisiaj gnusna i zalosna administracja pis zajmuje sie walka o stolki.W niemczech np za jazde na oleju od frytek grozi kara za oszustwo podatkowe i przepadek pojazdu jako narzedzia przestepstwa. Biopaliwa nie sa zadna alternatywa.Ten kto uwaza ze sa,powinien nalac sobie oleju z biedronki do glowy.Gdyby obsadzic wszystkie pola lacznie z tymi gdzie uprawia sie buraki czy pszenice,to wystarczyloby na zaspokijenie okolo 5% zapotrzebowania krajowego na paliwa. Olej w biedronce jest tani poniewaz nie jest obciazony zadnym podatkiem.Wrecz odwrotnie.Jest dotowany.Przeciez wiekszosc wyborcow glosowala za dotacjami dla rolnikow,za KRUS,za wczesniejszymi emeryturami dla rolnikow itd.Na te dotacje panstwo bierze pieniadze z akcyzy. Biopaliwo to nie czysty olej lecz produkt otrzymywany z oleju.Sa to tzw estery. Biodiesel zawiera mniej siarki,co jest zdrowsze,lecz jednoczesnie podnosi cisnienie wtrysku co powoduje lepsze spalanie i wydzielanie wiekszej ilosci nadtlenkow azotu ktore sa silnie rakotworcze.A na nadtlenki jeszcze niczego nie wymyslono. Olej z "Biedronki" to nie to paliwo ktore kazdy producent silnikow i pomp wtryskowych zaleca do swoich wyrobow.A wiec utrata gwarancji.A zuzycie tych elementow przy oleju jest zdecydowanie szybsze.Na skutek zwiekszonego cisnienia. I jeszcze drobiazg.Do wyprodukowanie 1 litra biopaliwa potrzebne jest minimum 3/4 litra..paliwa. Zamiast toczyc tu piane,wystrczy poszukac na obcojezycznych stronach w internecie.Temat jest dokladnie zbadany,i opisany.Tylko w katolickiej,koltunskiej IVRP ta wiedza jest objawieniem.Zaraz za zachodnia granica prowadzono wieloletnie badania nad wykorzystaniem biopaliw.Badano jego wplyw na silniki zarowno samochodowe jak i np. kutrow rybackich.A tu jak zwykle.Karly do mleka szczaja. Odpowiedz Link Zgłoś
kodem_pl To chyba Ty jestes niedoinformowany... 04.05.06, 11:42 Nie jestem jakims Bogiem Informacji, ale w Niemczech mozesz jezdzic na oleju rzepakowym, na mieszance diesla i oleju rzepakowego itp. jesli tylko mieszasz to w "baku", tzn. nie wlewasz wzystko do baku i tam sie miesza. Nie mozesz np. dolac do zbiornika w domu z 2 litrami ON 3 litrow OR. Smieszne prawo, ale i tak lepsze niz tutaj. Gdyby podatek drogowy szedl na drogi, wiesz po czym bysmy jezdzili? Autostradach. Ale najpierw sa emerytury pomostowe, pielegniarki etc. > I jeszcze drobiazg.Do wyprodukowanie 1 litra biopaliwa potrzebne jest minimum > 3/4 litra..paliwa. Do wyprodukowania biopaliwa, ale z obecnym dodatkiem biokomponentow, a to o ile pamietam jest maksymalnie 20%. Biopaliwo jako takie to olej rzepakowy bez gliceryny. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: To chyba Ty jestes niedoinformowany... 04.05.06, 13:03 chyba nie zrozumiales. chodzilo o 3/4 litra paliwa zuzytego przy produkcji 1 litra biopaliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
daavid Re: Czy Polska staje się państwem policyjnym? 04.05.06, 14:43 Przyrownanie do menela jest niestosowne. Każdy użytkownik dróg placi podatki na drogi. A w zamian ma zdziury w tychże drogach i śmiejących się urzędasów Odpowiedz Link Zgłoś
witleg Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 10:32 I po co było pisać o tym, teraz zacznie sie kontrola taksówkarzy... jak nam rząd funduje takie podatki to nie powinniście drodzy dziennikarze tropić zaradnych ludzi tylko ganić rząd za ignorancje wobec obywateli. Rząd się oblepił hasłami taniego państwa, a coraz to wymyśla nowe etaty, więc jak to zwykle bywa ludzie sami zaczeli wprowadzać zasadę taniośći IV RP w życie. BRAWO TAKSÓWKARZE !!! Ps. Nie jestem taksówkarzem i nawet nie korzystam z tych usług, a popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
eads Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 10:45 to chyba nie do końca tak z jakiś miesiąc temu, moze troche dalej, zajmowali sie tym tematem w programie motoryzacyjnym "Pasjonaci" w Polsacie. prowadzacy odwiedzali komende policji, ministerstwo finansów zeby sie dowiedziec czy jest to łamanie prawa czy nie i o ile pamietam to nigdzie nie potrafili tego jednoznacznie powiedziec. do tego tematu mają jeszcze w 'pasjonatach' w najblizszym czasie powrócić wiec polecam śledzic najblizsze odcinki (sobota około godz. 09:10, Polsat). Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 11:14 Nic dziwnego. Ten z ministerstwa finansow pewnie byl z Gorzowa.I nie przyszedl wykazac sie wiedza(ktorej jako zaufany PIS nie musi posiadac)lecz zrobic korzystny PR w TV.W Oleju z "Biedronki" nie ma podatku drogowego ktory kazdy uzytkownik musi placic.W Polsce jest on wlasnie w paliwie.A wiec kradnie.Okrada tych za ktorych podatki utrzymywane sa drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
80c51 Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 11:19 To może zmniejszmy podatki, zróbmy prywatne drogi i zobaczymy- co lepiej zadziała? Odpowiedz Link Zgłoś
bibinje1 Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 10:45 i bardzo dobrze, niech traci. mnie interesuje własna kieszeń, a nie złodziejskie państwo, "tanie państwo" PiS-u czyli jak tanim kosztem się nachapać Odpowiedz Link Zgłoś
choze a jak nasikam do baku tez dostane mandat? 04.05.06, 10:49 bo panstwo straci 1.5 zl bo do tego jeszcze vat dochodzi?? co za bzdura!!!! mozna dostac mandat za olej opalowy bo jest dotowany, tudziez na innym vacie, ale na jadalnym - a jak dostana ludzie silniki na wodor, to co?? tez mandat bo lac beda cos innego niz benzyna czy olej lub LPG??? takiemu policjantowi bym powiedzial ze niech mnie zastrzeli :-)) i sprawa do sadu!! Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: a jak nasikam do baku tez dostane mandat? 04.05.06, 10:56 choze napisał: > a jak dostana ludzie silniki na wodor, to co?? tez mandat bo > lac beda cos innego niz benzyna czy olej lub LPG??? Sprawa jest prosta. Państwo z każdego przejechanego kilometra dostaje działkę na swoje potrzeby - Ty juz tej forsy nie zobaczysz na oczy :) Tak jest dopóki Państwo może kontrolować i "akcyzować" cenę paliw. W momencie kiedy zaczną się upowszechniać inne rodzaje paliw trzeba będzie zmienić sposób "akcyzowania". Popatrz sobie jak wielkim dochodem budżetu jest haracz paliwowy. Obecnie z rodziną (jeździmy na opale - wiem wyrodki jesteśmy antypaństwowe i przez takich jak my Niemcy nas zniemczą a Rosjanie zrusyfikują) zastanawiamy się nad kupnem reaktora do rzepaku i tłoczni :D Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: a jak nasikam do baku tez dostane mandat? 04.05.06, 11:12 REAKTOR do rzepaku? Czernobyl nam szykujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: a jak nasikam do baku tez dostane mandat? 04.05.06, 11:43 Reaktor do przetwarzania oleju rzepakowego w napędowy. Tak się to nazywa ale nie jest tak groźne jak czernobylskie monstrum. No i nie promieniuje :D Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: a jak nasikam do baku tez dostane mandat? 04.05.06, 12:46 A to już rozumiem, niepotrzebnie się niepokoiłem. A może w Iranie też takie reaktory do rzepaku stawiają, a Bush nic nie kapuje i do wojny się szykuje. Ale by było: "Nie znaleziono broni masowego rażenia, ani materiałów radioaktywnych, tylko bardzo dużo rzepaku." Odpowiedz Link Zgłoś
choze Re: a jak nasikam do baku tez dostane mandat? 04.05.06, 12:52 Niestety, ja jezdze na paliwie, ale coraz bardziej mnie irytuje ze cena zbliza sie do zachodniej ceny, a pzeciez tam i produkcja i dystrubucja oraz sama detaliczna sprzezadz jest obarczona o wiele wiekszymi nakladami z tytulu wysokosci sredniej pensji ludzi zarabiajacych w tamtych realiach Odpowiedz Link Zgłoś
kodem_pl Nowoczesnymi dieslami rowniez mozna jezdzic... 04.05.06, 11:13 Pan Kierowca Rajdowy chyba nie jest na czasie. Elektronika nie "zablokuje silnika", wtryskiwacze sie nie zasyfia. Jedyny warunek: ogrzac olej do okolo 70-80 stopni. Biopaliwo, ktore produkuje sie z oleju rzepakowego to nic innego jak owy olej, ale bez gliceryny. Specjalny cykl produkcyjny powoduje oddzielenie gliceryny z oleju rzepakowego. Dlaczego? Bo gliceryna w "zwyklych" temperaturach osadzalaby sie wewnatrz silnika w postaci nagarow. W nagrzanym oleju unikamy tego problemu. Pozdrawiam wszystkich eko. PS. Dlaczego eko? Nie znam skladu spalin auta na ropie i na rzepaku, ale jezdzac na rzepaku nie "wspomagamy" katastrof tankowcow, wyciekow ropy do gleby etc. A rzepak rosnac pochlonie tyle dwutlenku wegla ile wyleci z rury wydechowej jadacego na oleju rzepakowym auta. Odpowiedz Link Zgłoś
kodem_pl Aha, ciekawy link... 04.05.06, 11:22 www.elektroda.pl/rtvforum/1-ytt137090.html?start=0&sid=1babac6b86da669303898e4d8e48ea75 czyli tinyurl.com/g5vz4 Nie przerazcie sie malo profesjonalnym podejsciem na poczatku watku, dalej jest coraz lepiej. To prawdziwa kopalnia wiedzy, linkow i sprawdzonych informacji, do tego mozna porozmawiac z osobami ktorzy jezdza na rzepaku roznymi autami. Np. uzytkownik Lelek mieszka w niemczech i jezdzi Oplem Zafira z dieslem (wszyscy mowia, ze to czule silniki na jakosc paliwa), zrobil juz wiele kilometrow i wszystko ok. Dlaczego napisalem, ze mieszka w Niemczech? Bo tam moze swobodnie wlewac olej rzepakowy do baku i jezdzic na nim bez problemow z prawem i PSIARNIA. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Aha, ciekawy link... 04.05.06, 11:41 Nie klam.W niemczech za jazde na oleju rzepakowym grozi sprawa karna za oszustwo podatkowe i przepadek narzedzia przestepstwa czyli samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Nowoczesnymi dieslami rowniez mozna jezdzic.. 04.05.06, 11:38 W czesci masz racje.Biopaliwo to produkt przerobki oleju.To tyle.Nie chodzi tu tylko o nagary,lecz o cisnienie wtrysku i zawartosc tlenu w esterze krory jest wynikiem tej przerobki.O ile w lecie "jakos bedzie" to w zimie jest kicha.Biopaliwa sa gestsze.Maja zdecydowanie nizsza temperature zimnego filtra. Krotko.W biopaliwie jest wiecej tlenu i brak siarki.A wiec spaliny nie zawieraja siarki.W zamian zawierja o wiele wiecej kancerogennych nadtlenkow azotu.(lepsze spalanie) Pompy np VE 36,37 (najpopularniejsze)sa chlodzone przeplywajacym paliwem.okolo 1 litra na minute.Cisnienie wewnatrz pompy reguluje natomiast wolne obroty.Gestsze paliwo to podwyzszenie temperatury ukladu paliwowego(moze dojsc do zagotowania paliwa i zatrzymania silnika),zmiana parametrow pracy a wiec mozliwe jest ze uklad elektroniczny zatrzyma silnik. O ile w starszych typach "jeszcze idzie",To w ukladach common rail stosowanie oleju jest niedopuszczalne.Z tej prostszej przyczyny ze ten system wymaga stosowania znacznie czystszego paliwa.(lepszego). Wicej zobacz moj wpis wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
kodem_pl Re: Nowoczesnymi dieslami rowniez mozna jezdzic.. 04.05.06, 11:45 Witaj! Dlatego mowie wylacznie o jezdzie na podgrzanym OR. Gestosc tego jest na poziomie ON. GWARANTUJE Ci, ze nic nie zatrzyma silnika i ze bedzie chodzil jak trzeba (tak przynajminej bylo w kilku autach z ukladem wtryskowym CR jakie sprawdzalem). Tak wyglada strona praktyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Nowoczesnymi dieslami rowniez mozna jezdzic.. 04.05.06, 12:00 Tak Tylko ze olej jest podgrzewany podczas przeplywu przez pompe(scislej przez wtryskiwacze).(Podgrzewacze elektryczne podgrzewaja wylacznie filtr i dzialaje prze krotki czas po uruchomieniu silnika.). Odpowiedz Link Zgłoś
kodem_pl Re: Nowoczesnymi dieslami rowniez mozna jezdzic.. 04.05.06, 12:15 Witaj! Otoz nie! Nie mowie o fabrycznych podgrzewaczach, te sa nawet nie w kazdym aucie. Aby "zarabiac" trzeba inwestowac, tak niestety jest. Podobnie jak aby jezdzic na LPG potrzebujesz instalacje gazowa, tak aby jezdzic na OR dobrze miec odpowiednia instalacje. Sa rozne ich typy. Podgrzewacze elektryczne, korzystajace z ciepla w ukladzie chlodzenia i wreszcie z ciepla spalin. U nas w kraju najpopularniejsze sa dwia pierwsze typy. W Szwecji, na polnocy te z ciepla spalin. Zobacz np. to: www.markusfreund.com/poel/shop/shop.htm Odpowiedz Link Zgłoś
gaz4 Re: Nowoczesnymi dieslami rowniez mozna jezdzic.. 04.05.06, 12:39 Większość tego co piszesz to dezinformacja. Tlen jest zarówno w oleju jak i biodieslu. Biodiesel jest estrem metylowym kwasów tłuszczowych zawartych w oleju. I jest robiony TYLKO i wyłącznie z powodu zamienialności z ON. Gorszy skład spalin nie zgadza się z żadnym źródłem do jakiego dotarłem. Prawdą jest jedynie istnienie problemów przy spalaniu oleju, ale i na to są sposoby. Proponuję poczytać opinie tych, co sprawdzili wszystko doświadczalnie np tu: www.biodiesel.pl/zalety/jazda_na_rzepaku/ W Internecie jest tych informacji więcej, więc możesz zapuścić Google i poszperać. Odpowiedz Link Zgłoś
marzier Re: Nowoczesnymi dieslami rowniez mozna jezdzic.. 04.05.06, 19:47 Czy dobrze rozumiem Pana trzeba podgrzać jednorazowo olej do tem 70-80 stopni? Czy musi być podgrzany do tekiej temp w trakcie pracy silnika? Odpowiedz Link Zgłoś
kodem_pl Re: Nowoczesnymi dieslami rowniez mozna jezdzic.. 04.05.06, 22:28 Musi byc w takiej temperaturze podany do ukladu wtryskowego, wiec trzeba stale podgrzewac. Odpowiedz Link Zgłoś
kris35b Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 11:17 POLAK potrafi!!! proponuje przerzucić się masowo na diesle i olej jadalny i chrzanić akcyzę dla złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
zbirut A jak będę miał ochotę wlewać do baku wodę? 04.05.06, 11:20 Chore państwo: ingerencja posunięta za daleko. Akcyza dotyczy paliwa i każdy przekręt w tym zakresie powinien być ścigany.Natomiast jeśli ktoś leje do baku produkt nie podlegający akcyzie państwa nie powinno to obchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: A jak będę miał ochotę wlewać do baku wodę? 04.05.06, 12:02 > Akcyza dotyczy paliwa i każdy przekręt w tym zakresie powinien być > ścigany. Akcyza na paliwo to debilizm. Z jakiej racji Państwo żąda od każdego litra paliwa pieniędzy. ZA CO??? Z JAKIEJ RACJI??? Pomogło przy produkcji? Dołożyło mi się do samochodu czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
tomks2 Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 11:24 Czy jest jakiś paragraf, że do samochodów trzeba kupować paliwo obłożone akcyzą? Albo do ogrzewania domów? Proponuję nasłać skarbówkę na tych okradających państwo złodziei, którzy mają na domach kolektory słoneczne. I na rowerzystów. I na żeglarzy. I na szybowce. W naszym kraju nikt nie może tak sobie jeździć za darmo! Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 11:39 A cz jest jakis paragraf ze musisz placic za zjedzony w restauracji obiad? Odpowiedz Link Zgłoś
80c51 Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 12:07 Nie odpowiedziałeś na pytanie. W przypadku restauracji płacisz za usługę (nakarmienia). Jak zapewne bardzo dobrze wiesz, podatki _nie_są_świadczeniem_wzajemnym_, więc nie możesz powiedzieć, że płacąc podatki- płacisz 'za coś'. Argument o kradzieży jest więc, hmmmm..., nietrafiony (co ukradłem nie płacąc, skoro jak zapłacę nic mi się nie należy?). Może zostać argument o niezgodności z prawem. Ale na to nie odpowiedziałeś... Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Nałożyć akcyzę na rowerzystów, koniec z anarchią! 04.05.06, 11:24 Żyjemy w państwie prawa, PiS-owskim. Odpowiedz Link Zgłoś
el_p Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 11:40 Zamknijcie juz ten temat i nie poruszajcie go wiecej, bo jak sie rozniesie, to bedziemy placic 10pln za litr kujawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 11:57 Raczej... i gospodynie domowe rozniosą PiSmanów na strzępki :) Odpowiedz Link Zgłoś
destin Niech mi ktos wyjasni na zdrowy rozum bo nie kumam 04.05.06, 11:43 Mając samochód MUSZĘ wlewać do baku benzynę lub ropę??Dlaczego nie mogę wlać wody jesli mi na niej autko pojedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Niech mi ktos wyjasni na zdrowy rozum bo nie 04.05.06, 11:55 A dlaczego nie możesz założyć sobie w domu gorzelni i sprzedawać tak uzyskanego spirytusu? Bo PRAWO na to nie pozwala ot tak. Tak samo z paliwami. Moja rodzina jeździ na opale. BEZPRAWNIE. Łamiemy prawo. W baku chlupocze "oranżadka" przez co nie dokładamy się do wspólnej kasy - wspólnej dla polityków i ich utrzymanek i utrzymanków - ale "durna lex sed lex" :) Wdrożenie jakiegokolwiek sensownego środka transportu na paliwo alternatywne będzie poważnym problemem dla władzy. Już nawet nie chodzi o silnik na wodę bo to by spowodowało rujnację budżetu - w sensie politycy musieliby wyciągnąć od nas kasę na swoje potrzeby w inny sposób. Skoro wlewając olej z Biedronki (MÓJ) do baku samochodu (MOJEGO) łamię prawo to spokojnie można sobie wyobrazić dalsze sceny tego teatru absurdu - silnik na sprężone powietrze będę mógł pompować wyłącznie na stacjach z logo IV RP :) bo inaczej do pierdla. W końcu papier jest cierpliwy i (p)osłowie mogą uchwalić i przyklepać DOWOLNY idiotyzm :D A tu patrzysz i słuchasz jak media donoszą: ZŁAPANO DYSTRYBUTORÓW NIELEGALNEGO OLEJU OPAŁOWEGO. Przypominają mi się czasy jak donoszono o złapanych spekulantach. Mam nadzieje, że mojego dostawcy (od którego kupiłem niedawno znowu prawie 2000 litrów opału) tak szybko nie złapią :) Ja tam się nie boję - na użytek ewentualnej kontroli mam hodowlę pająków w dziurawym garażu i baaardzo nieekonomiczny piec olejowy - a pająki potrzebują dużo ciepła więc idzie tego oleju w cholerę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Niech mi ktos wyjasni na zdrowy rozum bo nie 04.05.06, 12:03 Ty i twija rodzina nie tylko zabierasz kaske politykom,lecz rowniez uzytkownikom drog.Bo to za pieniadze z podatku drogowego ktory jest w paliwie sa one utrzymywane.(a moze myslisz ze wystarczy jak biskup pokropi nawierzchnei i wszystko bedzie OK). Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Niech mi ktos wyjasni na zdrowy rozum bo nie 04.05.06, 12:09 Bardzo mi z tego powodu przykro :) Myślę, że to dość niemądry sposób uzyskiwania pieniędzy na drogi. Sugerujesz, że użytkownicy LPG mniej niszczą drogi :) Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Niech mi ktos wyjasni na zdrowy rozum bo nie 04.05.06, 12:19 Małe uściślenie. Kiedyś był podatek drogowy płacony oddzielnie. Potem zlikwidowano go i podniesiono akcyzę i budżet centralny przenosi proporcjonalnie więcej kasy gminom. Na co gmina wyda tą kasę to jej sprawa - czy to będą drogi czy wille radnych. Tu się mogę mylić bo może jakaś kontrola niesfornych urzedasków w tym temacie istnieje. Nie można więc określić JAKĄ procentowo część z paliwa UCZCIWI obywatele płacą na drogi. Pozostają rowerzyści - Ci nie płacą co mnie dziwi bo co prawda tylko dwa kółka ale nacisk na drogę zbliżony :) Kolejny socjalistyczny absurd prawda? Chyba, że w pokarmach jakie przeciętny rowerzysta spożywa już jest zawarty podatek drogowy :D Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Niech mi ktos wyjasni na zdrowy rozum bo nie 04.05.06, 18:12 z tym naciskiem to cos nie tego te wyliczenia - jesli policzysz zuzycie drogi przez jednego pasazera roweru i jednego pasazera przecietnego samochodu osobowego (a zwykle jezdzi sie solo, niestety), to wplyw rowerow na jakosc nawierzchni mozesz spokojnie pominac. Odpowiedz Link Zgłoś
pxy1 Re: Niech mi ktos wyjasni na zdrowy rozum bo nie 04.05.06, 13:03 destin napisał: > Mając samochód MUSZĘ wlewać do baku benzynę lub ropę??Dlaczego nie mogę wlać > wody jesli mi na niej autko pojedzie? Masz prawo lac do baku co chcesz ;-) Tylko od wszystkiego co tam wlejesz musisz zaplacic AKCYZE. Takie mamy obecnie prawo. I taka sprawiedliwosc ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
futomaki.pl Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 11:47 Jakie to szczęście, że Biedronka jest tak blisko. A na Kujawskim z pierwszego tłoczenia też można? Odpowiedz Link Zgłoś
morda11 Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 12:14 Z tym mandatem za olej jadalny to iście bolszewicka filozofia. G...o mnie obchodzi, ile traci państwo na akcyzie. Mnie martwi, ile ja tracę na bezczelnie drogim paliwie. Jaki przepis zabrania np. picia herbaty bez cukru? Trzeba profesjonalnie rządzić państwem, a nie drzeć na chama zaprzepaszczone przez nieudolność pieniądze publiczne z obywateli! Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy30 mamdat za pomysłowość i oszczędność 04.05.06, 12:27 to tylko w tej porąbanej Polsce jest możliwe. A czy jest gdzies zakaz jazdy na oleju jadalnym?????. Moj brat od lat leje do kombajna olej opalowy - juzw ten sposob zarobil na drugi kombajn i zatrudnil bezrobotnego. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy30 - a piesi ??? na nich trzeba też podatek 04.05.06, 12:34 trzeba wprowadzić - powinni go placić - wszak wydeptują chodniki i niszczą je Odpowiedz Link Zgłoś
dibadzio Gdzie jest zakaz stosowania oleju? 04.05.06, 12:32 To jest zupełnie inny przypadek niż z olejem opałowym,bo tam jest oszustwo w obrocie a wtym przypadku obrt olejem jadalnym jest czysty.Nie ma nakazu np. stosowania jako paliwa wody ale nie można dolewac do paliwa wody na stacjach ,bo to oszustwo.Ten naczelnik to żaden expert prawny tylko zwykły biurokrata bez pojęcia o prawie. Odpowiedz Link Zgłoś
r_przekop Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 12:33 List wkurzonego męża - turbo diesel i olej rzepakowy? Ale syn ma wtrysk KŁOPOTY SZOFERA Kiedy wspomnę, co człowiek nie napracował się na tych kontraktach w ZSRR. Naprzywoził kolorowych telewizorów, nasprzedawał, żeby uciułać parę groszy. Potem pojechał na roboty do Niemiec i tyrał u Bauera. W końcu kupił dwuletniego ropniaka, opla senatora. Trochę był potłuczony, ale sam blachę wyklepałem, zaszpachlowałem i nie było śladu. Jaka to była radość i jak nam wszyscy zazdrościli. Wtenczas ropa była tańsza o jedną trzecią od benzyny. Niedawno mój syn pracował u jednego zapitego piwem Holendra, który w pijanym widzie wjechał na drzewo prawie nowym renault megane. Wkurzył się jak diabli, bo mu zabrali prawo jazdy. Dlatego dał za pracę synowi samochód. Chłopak zrobił dobry interes, samochód prawie nówka - przejechane dwadzieścia tysięcy, turbo diesel i podgrzewane przednie fotele. Wyklepałem dziecku blachę, wypucowałem i wygląda jak z salonu. Teraz jesteśmy jednak niezadowoleni. Dlaczego ta ropa jest taka droga, skoro wszystkie części i samochód na ropę jest droższy? Zawsze ropa była dużo tańsza od benzyny. Przeczytałem w internecie różne rady. Jedni piszą, można lać benzynę i lać wszystko, bo diesel na wszystkim pojedzie. Guzik prawda. Jakby tak było, zwołałbym spod sklepu meneli i kazał siusiać do baku. Jedni znów radzą na opałówce. Na opałówce to ja czasami jeżdżę, ale syn ma wtrysk i może się zatkać, a to kosztuje furę pieniędzy. Olej rzepakowy. Też mi nowina. Jak tylko jest promocja w jakimś hipermarkecie, to zaraz jadę i pakuję cały samochód, resztę na bagażnik. Dwieście litrów musi wejść. Ale syn ma wtrysk i jak się zapcha, to kosztuje furę pieniędzy. Też dobrą radą jest dolać pół litra dentki do pełnego baku. Wspominał o tym sąsiad, jak obalaliśmy jarzębiak, ale on jeździ na benzynie. Ja mogę dolać spokojnie i wypróbować, ale syn ma wtrysk i może się zatkać, a to kosztuje furę pieniędzy. Ostatnio słyszałem, że hycle łapią dobrze wypasione koty, przepuszczają przez sokowirówkę i mają wysoko oktanową ropę, którą sprzedają pokątnie. Ja mogę spróbować, ale syn ma wtrysk i może się zatkać, a to kosztuje furę pieniędzy. Słyszałem, że co biedniejsi mają dwustulitrowe beczki, wrzucają jęczmień, żyto czy owies, jakieś buraki, ziemniaki i wszystko co chłopkowi rąbną. Dorzucają słoninę czy margarynę, albo różne robaki czy zdechłe zwierzaki. Wstawiają rurkę fermentacyjną i po miesiącu mają ekstra paliwo. Ja mogę spróbować, ale syn ma wtrysk i może się zatkać, a to kosztuje furę pieniędzy. Podobno we Wrocławiu wycieli słoniowi pół dupy, wrzucili do stawu i po tygodniu otworzyli rafinerie. Ja mogę spróbować, ale syn ma wtrysk i może się zatkać, a to kosztuje furę pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
r_przekop Ale syn ma wtrysk :) 04.05.06, 12:35 List wkurzonego męża - turbo diesel i olej rzepakowy? Ale syn ma wtrysk KŁOPOTY SZOFERA Kiedy wspomnę, co człowiek nie napracował się na tych kontraktach w ZSRR. Naprzywoził kolorowych telewizorów, nasprzedawał, żeby uciułać parę groszy. Potem pojechał na roboty do Niemiec i tyrał u Bauera. W końcu kupił dwuletniego ropniaka, opla senatora. Trochę był potłuczony, ale sam blachę wyklepałem, zaszpachlowałem i nie było śladu. Jaka to była radość i jak nam wszyscy zazdrościli. Wtenczas ropa była tańsza o jedną trzecią od benzyny. Niedawno mój syn pracował u jednego zapitego piwem Holendra, który w pijanym widzie wjechał na drzewo prawie nowym renault megane. Wkurzył się jak diabli, bo mu zabrali prawo jazdy. Dlatego dał za pracę synowi samochód. Chłopak zrobił dobry interes, samochód prawie nówka - przejechane dwadzieścia tysięcy, turbo diesel i podgrzewane przednie fotele. Wyklepałem dziecku blachę, wypucowałem i wygląda jak z salonu. Teraz jesteśmy jednak niezadowoleni. Dlaczego ta ropa jest taka droga, skoro wszystkie części i samochód na ropę jest droższy? Zawsze ropa była dużo tańsza od benzyny. Przeczytałem w internecie różne rady. Jedni piszą, można lać benzynę i lać wszystko, bo diesel na wszystkim pojedzie. Guzik prawda. Jakby tak było, zwołałbym spod sklepu meneli i kazał siusiać do baku. Jedni znów radzą na opałówce. Na opałówce to ja czasami jeżdżę, ale syn ma wtrysk i może się zatkać, a to kosztuje furę pieniędzy. Olej rzepakowy. Też mi nowina. Jak tylko jest promocja w jakimś hipermarkecie, to zaraz jadę i pakuję cały samochód, resztę na bagażnik. Dwieście litrów musi wejść. Ale syn ma wtrysk i jak się zapcha, to kosztuje furę pieniędzy. Też dobrą radą jest dolać pół litra dentki do pełnego baku. Wspominał o tym sąsiad, jak obalaliśmy jarzębiak, ale on jeździ na benzynie. Ja mogę dolać spokojnie i wypróbować, ale syn ma wtrysk i może się zatkać, a to kosztuje furę pieniędzy. Ostatnio słyszałem, że hycle łapią dobrze wypasione koty, przepuszczają przez sokowirówkę i mają wysoko oktanową ropę, którą sprzedają pokątnie. Ja mogę spróbować, ale syn ma wtrysk i może się zatkać, a to kosztuje furę pieniędzy. Słyszałem, że co biedniejsi mają dwustulitrowe beczki, wrzucają jęczmień, żyto czy owies, jakieś buraki, ziemniaki i wszystko co chłopkowi rąbną. Dorzucają słoninę czy margarynę, albo różne robaki czy zdechłe zwierzaki. Wstawiają rurkę fermentacyjną i po miesiącu mają ekstra paliwo. Ja mogę spróbować, ale syn ma wtrysk i może się zatkać, a to kosztuje furę pieniędzy. Podobno we Wrocławiu wycieli słoniowi pół dupy, wrzucili do stawu i po tygodniu otworzyli rafinerie. Ja mogę spróbować, ale syn ma wtrysk i może się zatkać, a to kosztuje furę pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
r.maszkowski co?????? 04.05.06, 12:51 Miły atykulik, ale urywa się w najciekawszym momencie. Ostatni akapit jest zupełnie niezrozumiały. Przecież właśnie to państwo usiłuje nam wcisnąć olej do paliwa, a kiedy się znajdują chętni, którzy robią to sami, to ma pretensje. I co to za uzasadnienie - że na olej są mniejsze podatki? No są, tak to państwo zdecydowało, to tak jest. Chyba, że jest jakiś przepis-przekręt, który zabrania lać oleju do baku. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Ciekawa interpretacja prawa 04.05.06, 12:53 Kierowca dostaje mandat bo co prawda nie istnieje podstawa prawna do ukarania ale ktos musi byc ukarany za niedopatrzenia panstwa. I buble prawno-skarbowe. Panstwo nie traci akcyzy bo olej jadalny nie jest nia oblozony. Panstwo tego nie uczynilo i nie powinno sie teraz uskarzac. A ze samochod na oleju jezdzi? To dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
r_przekop Re: Ciekawa interpretacja prawa 04.05.06, 12:59 Podstawa prawna istnieje, olej roślinny lany do baku jest obłożony najwyższą stawką podatku akcyzowego (podobnie jak np. paliwo lotnicze:) <a href="http://podatki.wp.pl/POD,2,b,1,wid,7774585,wiadomosci.html?rfbawp=1124260433.356&ticaid=118b4">AKCYZA</a> A reguły są takie że obojętnie co wlejesz do baku musi być obciążone akcyzą i kwita i na nic się zda to święte oburzenie że PAŃSTWO nas okrada Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Ciekawa interpretacja prawa 04.05.06, 13:20 > A reguły są takie że obojętnie co wlejesz do baku musi być obciążone akcyzą i > kwita i na nic się zda to święte oburzenie że PAŃSTWO nas okrada A jak wiemy "musi to na Rusi..." :) i widzimy na załączonym obrazku jak to jest. Można lać opał i nie płacić akcyzy, można lać słonecznikowy i nie płacić. Rzepakowy takoż. Państwo tradycynie przyczepi się do uczciwych a pozostali będą sobie w szarej strefie. Bo znieść akcyzy się nie da więc lepiej tkwić w absurdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasznowicki Re: Ciekawa interpretacja prawa 04.05.06, 13:23 Też mi się tak wydaje. Po prostu w organiźmie państwowym jest system prawny, który życia nie ułatwia ale to przecież nie jego zadanie. Chyba wszystkie cywilizowane kraje dowalają akcyzę na wszystkie rodzaje paliw.Akcyza być musi i basta ale wypadałoby pomyśleć o preferencyjnych stawkach akcyzy do paliw, które są bardziej przyjazne środowisku i uniezależniają od światowego lobby naftowego. Odpowiedz Link Zgłoś
huk256 Re: Ciekawa interpretacja prawa 04.05.06, 19:46 lukasznowicki napisał: > Chyba wszystkie > cywilizowane kraje dowalają akcyzę na wszystkie rodzaje paliw. Hmmm nie wiem jak to jest ale np w Kanadzie cena paliwa w przeliczeniu na zł 2 miesiące temu wynosiła około 2.10-2.30 (nie pamiętam dokładnie :) ) w polsce na ten czas 3.84-4.00. Nie wiem czy na paliwo w Kanadzie jest akcyza ale nawet jeśli widać że nei jest wysoka. Gdyby takie ceny były w Polsce nie było by problemu - i dodać należy że jakoś Kanada z braku akcyzy nei zbankrutowała. W Polsce mamy bardzo wysokie obciążenia podatkowe - ale mimo iż dużo płacimy te pieniądze gdzieś "przepadają" Do x2468: Jeżeli tych którzy jeżdżą na paliwach nie płacąc akcyzy nazywasz złodziejami to zastanów się nad przykładaem cen który podałem powyżej - kto kogo tu okrada?? Przecież w kanadzie zarobki są dużo wyższe niż w polsce a mimo to benzyna kosztuje grosze (a może właśnie przez to - cena benzyny wpływa na cenę innych produktów wprost proporcjonalnie). Zadaj sobie pytanie - Czy okiradajc złodzieja -też jesteś złodziejem? Sprawa dyskusyjna, może gdyby drogi były dobre a nie "dziura na dziurze" to jeszcze bym zrozumiał te ceny ale nie są - a nei samą akcyzą budżet żyje... Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Ciekawa interpretacja prawa 05.05.06, 17:48 > Akcyza być musi i basta Bardzo dyskusyjna teza :) Z tymi różnymi rzeczami, które MUSZĄ być to różnie bywa, że przypomnę monopol Telekomunikacji Polskiej. Jakoś szlag ten monopol trafił i co? Zawaliło się coś? Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 13:27 Olej rzepakowy niedokonca jest bez wad: en.wikipedia.org/wiki/Biodiesel de.wikipedia.org/wiki/Biodiesel choc niewatpliwie ma swoje zalety www.drewnozamiastbenzyny.pl/biodiesel.php Odpowiedz Link Zgłoś
kapkazy Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 14:02 A co jak wymyśle samochód na wodę to też zapłacę? Taki to mamy kraj- haraczowo jedno wielkie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Taksówki na oleju pachną grillem 04.05.06, 14:48 amerykanie od dawna sprzedaja paliwo mieszane z olejem rzepakjowym, od jakiegos czasu nawet specjalnie spreparowany olej rzepakowy. Kupuja ko w plastikowych beczkach jako alternatywne paliwo. nawet Gemeral motors przy okazji olimpiady w Turynie reklamował takie paliwo jako ekologiczna alternatywę Odpowiedz Link Zgłoś
tralala31 a jak sobie walne KLOCKA? 04.05.06, 15:44 a jak sobie nasram do baku to tez dostane mandat? www.cotynato.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tralala31 Re: a jak sobie walne KLOCKA? 04.05.06, 15:45 Ciekawe ile państwo straci na mojej kupie www.cotynato.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dawny_wuuj A kto wodki nie pije jest wrecz wywrotowcem, 04.05.06, 15:50 godzacym w podstawy panstwa bezideowcem (Kazik). Bolszewia do kwadratu. Odpowiedz Link Zgłoś