junior.senior 18.05.06, 19:15 Po raz który opublikował? 150? Dobrze że przyznaliście że zachodnie opolskie jest wśród najbiedniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gdzies_czyli_wewpolsce Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 19:19 mam drobne pytanie do redakcji. Przecietna Unii wynosi 21,741 Euro per capita. W Pradze wynosi 16,138 per capita. Dlaczego wiec to ma byc 138,2% przecietnej. Nijak nie jestem w stanie tego zakumac. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 19:21 Bo liczą zdolność nabywczą, czyli ile za pieniądze zarabiane średnio na danym terenie można nabyć konkretnych towarów. Przynajmniej tak - jako laik - bym to rozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 19:41 dr_avalanche napisał: > Bo liczą zdolność nabywczą, czyli ile za pieniądze zarabiane średnio na danym > terenie można nabyć konkretnych towarów. Przynajmniej tak - jako laik - bym to > rozumiał. Masz oczywiście rację, ale to Twoje przekonanie nie wymaga dedukcji. Jest to wprost w artykule napisane!!!!!!!!!!!!!! Tympardziej dziwię się gdzies_czyli_w_polsce, na którego post odpowiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
marek277 Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 20:29 Moze teraz rzad bedzie wiedzial gdzie skierowac panstwowe i unijne pieniadze o ile jeszcze komukolwiek w Polsce zalezy na tym zeby Polska byla Ojczyzna dla wszystkich jej obywateli.Boje sie jednak, ze lobby Poznania, Gdanska,Warszawy i innych bogatych regionow bedzie mialo wieksze sile przebicia.Latwo sie zdobywa inwestorow jak juz jest zbudowana infrastruktura (za panstwowa kase).Wtedy mozna narzekac na nieudaczmikow ze sciany wschodniej.W koncu liczy sie wlasna dupa, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE He he 18.05.06, 20:31 Wierna ta lubelszczyzna tradycjom, czyli biedzie! He he! Opodal kościoła pod Durnym Pisiorem nawiedziło leppiej wraz ze swoim dworem. He,he, he,he,he! Przodem za sułtannę Renatka i Anetka kręcą proboszczem, że jak awionetka, He,he, he,he,he! jakby na opryskach plantacji orszaku lata i sapie kropię cię buraku! He,he, he,he,he! Dalej hierarchia, że aż dech zapiera, niesie baldachim, choć bierze cholera. He,he, he,he,he! Nadchodzi leppiej i to od zaraz, chcesz, nie chcesz, wszystko dadzą na raz. He,he, he,he,he! Dziesięciu ministrów, dużo dyrektorów wielu czynowników, no i rewizorów. He,he, he,he,he! Oczywiście w orszaku idzie szef SZUSU co ma dać pożyczki i nie ruszać KRUSU. He,he, he,he,he! Idą też prezesi niewydolnych spółek co się przerzucają jak jaja kukułek! He,he, he,he,he! Karnie w orszaku miejscowi notable idą ściśle zwarci, bo zerwą się kable. He,he, he,he,he! Idą na końcu z Andromedy kosmici, to tacy pazerni , tacy niewyżyci! He,he, he,he,he! Ale na kosmitów nie huknie armata, wystarczy Anetka , wystarczy Renata. He,he, he,he,he! To już nie rzucają im na plecy brony? Wystarczy głupota, broń Sztamoobrony! He,he, he,he,he! Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE He h 18.05.06, 20:44 Kto mi wytłumaczy - jest 6 regionów, w tym zachodni - a wszyscy znów przy.jebali się do "ściany wschodniej". PiS wygrał w 8 regionach w Polsce, ale zapamiętano tylko to że wygrał na wschodzie. Jestescie zdrowo jeb.nieci. Podejrzewam że to efekt kompleksu wschodu - wschodniego państwa, narodu, Europy Wschodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdz Echh ,życie, mieszkam wśród dziadów 18.05.06, 21:45 Ta dzicz ,dno Europy ,ci co tam mieszkają musieli wiele grzeszyć w poprzednim zyciu . Ja zapewne musiałem być jakimś strasznym mordercą ;;) Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Echh ,życie, mieszkam wśród dziadów 18.05.06, 21:53 No i co że biedni, ważne że katoliccy. Wybieracie sobie elpeery, samoobrony, pisy i płaczecie, że dalej biednie. Na Unie narzekacie, w radiu Ojca Inwestora wierszyki o niej deklamujecie, a potem płaczecie, że unia wam za mało pieniążków daje. Wniosków o dotacje nie składacie, budujecie kościoły i pomniki papieża, zamiast inwestować, a potem płaczecie że Wrocław czy Poznań się rozwija i z Uni kasę dostaje (kiedyś jeszcze Warszawa się liczyła, ale PiS przejął tam ster, i jest, udało się, jest muzeum powstania przejegranego). Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Echh ,życie, mieszkam wśród dziadów 18.05.06, 21:56 A to ciekawe że najwięcej środków w kraju wykorzystało Podlaskie (17.2%) a najmniej śląskie (4.2%) a 170-tys Rzeszów wyciągnął więcej kasy z UE niż 320- tys Katowice. Czy na pewno wiesz o czym piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Echh ,życie, mieszkam wśród dziadów 18.05.06, 22:53 To jak wyciągacie z tej Uni więcej kasy od nas, a do tego narzekacie na nią i głosujecie na Giertycha, który z Uni najchętniej by wystąpił, to wy chyba macie jakąś schizofrenię... Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Echh ,życie, mieszkam wśród dziadów 18.05.06, 23:51 Preferencje mieszkańców nie mają nic wspólnego ze zdolnościami urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 19.05.06, 12:05 Masz racje i chowam sie ze wstydem, poniewaz to zasadnicze zdanie przeoczylem! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 19:21 A junior senior! Witamy. Cos z ta Lubelszczyzna jednak nie dokonca, jak byscie chcieli Ty i ow Lubelak, co? Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 19:25 Nie jestem z lubelszczyzny ale coś mi się wydaje że wskaźnik bezrobocia i inne tym podobne, też świadczą o zamożności. Lubelszczyzna ma stosunkowo niskie bezrobocie jak na ten kraj. Poza tym gdzie te rzekome ogromne różnice między zachodem i wschodem - najbogatsze w Polsce jest wschodnie mazowieckie, a wśród 6 najbiedniejszych regionów UE mamy zachodnie opolskie? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin060482 Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 19:33 mazowieckie jest bogate bo tam jest warszawa i to ona podnosi srednia ale wystarczy wyjechac do ciechanowa zeby zobaczyc jaka to wiocha. Twoje lubelskie ma nizsze bezrobocie bo jest duzo osob zatrudnionych w rolnictwie zas np w zachodnioppomorskim byly PGR-y ktore zostaly zlikwidowane co spowodowalo powstanie duzego bezrobocia. Dodatkowo przewaga dzielnic zachodnich jest ich lepsza infrastruktura niz tych ze wschodu Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 19:45 No nie do końca. Czym to uzasadniamy? Bo np. gęstość dróg w lubuskim (56 km / 100 km kw.) i pomorskim (54 km / 100 km kw.) nijak sie ma do Lubelszczyzny (75 km), Podkarpacia (82 km) i Małopolski (85 km). Nie slyszalem tez zeby ze Szczecina do Gdańska czy Olsztyna dało się popruć ekspresówką czy autostradą. Nie pisz "moje" lubelskie bo nie jestem z lubelskiego. Tak samo jak Warszawa nabija PKB mazowieckiego, tak Poznań Wielkopolsce (podregion kaliski jest biedniejszy niż rzeszowsko-tarnobrzeski o 10% - sprawdz w danych GUS). A wiochy podobne do Ciechanowa mozna znalezc i na Dolnym Śląsku, gdzie nadal są miasta mające 30-40% bezrobocia. A bezobocia 8% w Krośnie i Mielcu, 9% w Rzeszowie i Olsztynie chyba nie wytłumaczymy rolnictwem. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero A gdzie ty czlowieku 18.05.06, 21:45 chcesz jezdzic w Lubuskiem? Przeciez tam nic nie ma i wystarczylaby jedna droga W/Z (do granicy przez las) i Pn/Pd (znad morza w gory przez laki i pola). Odpowiedz Link Zgłoś
lulek.lulek Jak całą Lubelszczyzna to nie wiem... 19.05.06, 11:33 ... ale Lublin ma się dobrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 19:26 Wkrótce do UE wejdą Rumunia i Bułgaria i żaden polski region nie będzie wśród najbiedniejszych. Standard dla Rumunii to jakieś 20-25%. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin060482 Re: a Praga to jaka ma byc jak nie czeska? n/tx 18.05.06, 19:44 aha dodam, ze bylem w Broku nad Bugiem- wojewodztwo mazowieckie- pelno domow z drewna , pozostalosc po zaborze rosyjskim. Z drugiej strony bylem w byle jakiej wsi w zachodniopomorskiem i wszedzie prawie sa domy z cegly. Moze tu tkwi ta roznica polski A i polski b, po prostu na zachodzie jest lepsza infrastruktura Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: a Praga to jaka ma byc jak nie czeska? n/tx 18.05.06, 19:47 A dlaczego od razu chcesz dzielić? We włoszech czy niemczech są większe różnice i nikt nie mówi A czy B. To żałosne. Pojedź do Szwecji albo Finlandii, zobaczysz same drewniane domy - czy to świadczy o zacofaniu tych krajów? Domy są z cegły, bo są po Niemcach! Na podkarpaciu drewnianych domów jest 10%, a ogólnie są o wiele bardziej zadbane. Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: a Praga to jaka ma byc jak nie czeska? n/tx 18.05.06, 19:51 Opolskie, ktore jest wśród 10 najbiedniejszych to juz pewnie dla ciebie kategoria A prawda? Mazowsze z Warszawą to także zabór rosyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: a Praga to jaka ma byc jak nie czeska? n/tx 18.05.06, 21:52 Junior, jakbys sie zainteresował to bys wiedzial. Primo, czyli po pierwsze: Opolszczyzna składa sie z biednych Polakow oraz z Slazakowz dwoma paszportami. Przemysl tam raczej wycieli. Wiec PKB, jaki? A jednak, wsie slaskie wygladaja dokladnie tak jak w Niemczech. Co wiec z tego wynika? Czy jest to region biedny? A co te Chopy robiom z tmi ojro? Przeciez nikt tego nie liczy. Wiec - opolskie nie jest takie do konca biedne. Sekundo, czyli po drugie. Ilosc drug bitych w Lubuskiem i na Lubelszczyznie, np. Lubuskie to w wiekszosc ziemia pokryta lasami. Jak lasy odliczymi to nagle sie nam statystyka mocno zmieni. Lubelskie - to lasow tam raczej mało, a wiec, co z tego wynika? Tertio, czyli po trzecie. Nie porownuj bratku drewnianych domow w Szwecji, Danii i Norwegi z tym skansenem na Pokarpaciu. To jednak jest pewna roznica. Tu nie idzie o material, ale o standard. O tym, ze jestes patriota lokalnym - podkarpackim - to juz wiemy. I nie ma co sie wkurzac. Statystyka, jaka jest, kazden wie! Wiec zakkaszmy rekawy i do roboty. Niemiec mowi - a on byl kiedys bardziej a teraz jesz mniej robotny - Ohne Fleiss, kein Preis, czyli bez pracy ni mo kolacy! Wiec nie czekajmy na Rumunow, tylko sami zapinkalajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: a Praga to jaka ma byc jak nie czeska? n/tx 18.05.06, 21:53 Ja pracuję, moja rodzina i znajomi też. I nawet potrafiłem w tym "strasznym" Podkarpaciu ułożyć sobie życie na wysokim poziomie. Więc do mnie pretensji nie miej :) Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: a Praga to jaka ma byc jak nie czeska? n/tx 18.05.06, 21:55 To zestawmy może zachodniopomorskie i podkarpackie. Gęstość dróg utwardzonych odpowiednio 57 i 82 km (był nawet niedawno artykuł porównujący te rejony w Polityce). 28% Z-P i 38% Podkarpacia to lasy. I jak to tłumaczymy? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: a Praga to jaka ma byc jak nie czeska? n/tx 19.05.06, 12:01 Junior, Ty to jestes wesolek! A widziales Ty z kolei statystyki z drugiej RP. Maly przykład - jaka byla gestosc zaludnienia w Bieszczadach, przed 1939? A obecnie? Jak zalesiono te rejony podkarpackiego - to masz duze obszary lesne, na terenach uprzednio zaludnionych bardzo silnie. A jaka byla gestosc zaludnienia i struktura gospodarstw na Pomorzu przed 1939? Dla ulatwnienia dodam, ze stamtad wywodza sie najwazniejszy junkrzy - kwiat arystokracji pruskiej. Fajny gosc jestes, ale z historia to u Ciebie big problemzzzzzzzzzz Odpowiedz Link Zgłoś
seba011 Re: a Praga to jaka ma byc jak nie czeska? n/tx 18.05.06, 19:45 Np. Północ lub Południe- to takie dzielnice warszawy...pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Niemozliwe! 18.05.06, 19:49 Nasze mocarstwo, z super silna waluta, ma najbiedniejszy region w Europie? Nie moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Pytanie 18.05.06, 19:50 Co jest bogatsze - powiat lubelski który ma 125% średniej krajowej PKB, czy powiat goleniowski na zachodzie - 75%. Czy ten drugi jest bogatszy? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin060482 Re: Pytanie 18.05.06, 20:49 Twoj powiat lubelski korzysta na tym ze za komuny byla tam siedziba wojewodztwa poza tym jak wytlumaczysz mi to ze wiekszosc atrakcyjniejszych terenow dla inwestorow jest na zachodzie. Poza tym domy z drewna w szwecji to nie domy z drewna w Polsce B czy li na wschodzie Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Pytanie 18.05.06, 20:58 W sumie z głupkiem nie ma sensu gadać, nie przyjmujesz argumentów wiec koncze dyskusje. Polska B to stan umysłu takiego jak twoj a nie zaden region. Pozdro ze Szczecina - 18% bezrobocia i zero perspektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
loella Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 19:51 lubelszczyzna jest biedna ponieważ jest potwornie niedoinwestowana Lublin - miasto historyczne, zabytkowe, uniwersyteckie od paru lat cofa sie zamiast rozwijać zupelnie przeciwnie niz pozostałe miasta PL A co na to prezydent miasta Andrzej Pruszkowski ? Trudno przeprowadzać w Lublinie inwestycje bo NATO ma bazy po wschodniej stronie Wisły (sic!) Sama te brednie słyszałam... Prowadzi to do wniosku że absolutnie nikt nie ma jakiegokolwiek pomysłu na ożywienie regionu! wszyscy wolą zwalać na PGRy, Polske B, UE i nie wiadomo co jeszcze .. Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 19:52 Wez przestan pieprzyc, po co od razu przyklejasz literkę? Opolskie to też Polska B, ma identyczne PKB jak warmińsko-mazurskie i trochę wyższe niż podlaskie? Przy bezrobociu większym o 8%. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 20:02 junior.senior napisał: > Wez przestan pieprzyc, po co od razu przyklejasz literkę? Opolskie to też > Polska B, ma identyczne PKB jak warmińsko-mazurskie i trochę wyższe niż > podlaskie? Przy bezrobociu większym o 8%. Byłeś tam? Pooglądaj opolskie wsie, domy... Tereny cywilizacyjnie o wiele bardziej zaawansowane niż wschodnie landy Polski. Uwarunkowania historyczne - zabory. Poza tym ci z opolszczyzny pracują w Niemczech i czerpią z tego spore dochody, których statystyka nie ujmuje. Zapewniam Cię, że zabór rosyjski nadal wyraźnie widać w krajobrazie i mentalności mieszkańców... Polska B to smutna rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 20:07 Mieszkancy Podkarpacia od lat pracują w USA, Kanadzie i innych krajach. Zbudowali za to całe wsie. Byłeś tam kiedyś? Zabor austriacki też jest dla ciebie B? Różnice w innych krajach są większe a nikt nie klasyfikuje literami. Ja probowalem ulozyc sobie zycie w szczecinie ale ma 20% bezrobocia i nie da sie. Prace znalazłem w Rzeszowie. PS. Roznica miedzy wsiami opolskimi i małopolskimi/podkarpackimi polega na tym ze w tych dwoch ostatnich regionach nikt nie zabierał domów Niemcom. Polacy sami to zbudowali. Odpowiedz Link Zgłoś
lulek.lulek Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 19.05.06, 11:36 Cholera a ja różnicy nie wiedze. Miałem okazję jeździć po wsiach dolnegośląska i nie różnią się od tych na wschodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
okai Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 20:15 Wkurza mnie to pier... o Polsce A i B. Bylem niedawno na Lubelszczyznie i musze przyznac, ze drogi niezle i zadbane, podobnie domostwa. Uwazam, ze wiekszy syf jest na tzw. ziemiach odzyskanych. Lublin ma lepsze drogi niz Wroclaw, chociaz starowka strasznie zaniedbana. Pozatym wiele ladnych miast (Zamosc, Kazimierz, Plawy, Lublin, a na poludniu Sandomierz, Rzeszow) i "oklicznosci przyrody". Ludzie mili. Wydaje mi sie, ze duzym problemem Wschodu jest brak autostrady wschod-zachod. Sam pochodze z Wolsztyna w Wielkopolsce, dawne kresy zachodnie ;). Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 20:17 Masz racje, jak mozna porownywac podkarpackie miejscowości i miasteczka do PGRów na północy. Może region ma mniejsze PKB ale niektóre miasta należą do najbogatszych w kraju - Rzeszów, Krosno, Przemyśl - tydzien temu Rzepa o tym pisała. Poza tym czy ktos pamieta jak wygladalo Podkarpacie 20 lat temu, czemu tak niewiele osob widzi ze ten region zmienil sie jak malo ktory. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 20:53 bo statytsyka to jedno, a zycie drugie. do tego dochodzi prosty fakt, ze jakos zycia niekoniecznie musi korelowac z PKB na glowe - ja np. wolalbym mieszkac w Sorrento niz w Mediolanie, na przekor statystyce. kto byl i widzial, wie o czym mowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 19:55 Są to dane za 2003 rok, a w ostatnich 3 latach przyrost PKB w podlaskim czy podkarpackim był wyższy niż w wielu województwach na zachodzie i w centrum. Poczekajmy na dane z roku 2006 by to oceniać. Odpowiedz Link Zgłoś
fotschek4 Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 20:17 Srednia unijna =21741 Srednia lubelska =3583 srednia londynska =64087 z powyzszego wynika ze srednia lubelska wynosi ok 16.3% sredniaj unijnej oraz ze srednia londynska wynosi 295% . blad przy sredniej londynskiej da sie przezyc (artykuly pisza przeciez tylko dziennikarze) ale jak sie ma 33% do 16.3% ? CZY JESTESCIE ZA OBOWIAZKOWA MATURA Z MATEMATYKI? Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 20:18 Bo wzięto pod uwagę koszty życia. Odpowiedz Link Zgłoś
agofido Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 20:20 Czy 3538 EUR (średnia Lubelszczyzny) to 33% z 21741 EUR (średnia unijna)? Czy praskie 16039 EUR to 138 % tej średniej unijnej? Mam zapalenie ucha i może dlatego mi nie pasuje. Kilka razy w tygodniu przejeżdżam przez zacofane wioski w Zachodniopomorskiem czy Lubuskiem gdzie ludzie nie malowali domów od 10-tek lat - taką mamy mentalność, bo to nie kwestia kosztów. W 3/4 naszego pięknego kraju bieda aż piszczy a bród straszy. A swoją drogą widywałem takie relacje o raportach ONZ, WHO itp. świadczące o wyższym poziomie życia (opieka zdrowotna, telefonizacja itp.) na Białorusi niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 20:26 Szkoda ze nikt nie wspomniał że wśród 20 najbiedniejszych są wszystkie polskie regiony oprócz Mazowsza i Śląska :)) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin060482 Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 20:53 w kazdym razie najbiedniejsze regiony podaje biede zadupia ze wschodu: The five lowest regions in the ranking were all in Poland: Lubelskie (32% of the average), Podkarpackie (33%), Warminsko-Mazurskie (34%), Podlaskie (35%) and swietokrzyskie (36%). CIEKAWE ZE WSZYSTKIE SA NA WSCHODNIEJ SCIANIE?:) Tylko prosze nie mowic ze warszawa jest bogata a tez jest na wschodzie bo stolica to inna bajka Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 20:57 Tak tak skonczyles na swietokrzyskim a nastepne jest opolskie i lubuskie - zachód. Czy wiesz że podregion płocki, radomski ma wieksze PKB niz kaliski i wałbrzyski? Wysokie PKB mazowsza nie jest tylko zasługą Warszawy. A podobnie PKB dolnemu śląskowi nabija Wrocław, czy nie dziwi cie ze dolnoslaskie jest rzkeomo prawie najbogatsze a opolskie wsrod najbiedniejszych. Duze miasta nabijają PKB. Dodajmy ze sciana zachodnia ma najwyższe bezrobocie w Unii - np 28% w zachodniopomorskim i 14% w podlaskim, tylko nie pisz o ukrytym bezrobociu i migracji bo to problem obu regionów. Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 21:05 Przejrzalem archiwum twoich postow, widac jestes z Wawy i pełen nienawiści do wschodu (np Ciechanów). Czyzby napływowy warszawiak z wiadomych terenów? Polecam strone GUS www.stat.gov.pl a nastepnie w wyszukiwarke: PKB według podregionów. Dane mogą zaskakiwać, np. 45 ostatnim podregionem okazuje się wielkopolski kaliski. Ale Poznań zrobił swoje dla PKB wielkopolski, tak samo jak Wawa dla Mazowsza. Farewell. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Oto skutki 18.05.06, 20:59 wybierania do władzy takich ludzi jak: - Zdzisław Podkański - Elżbieta Kruk - Ryszard Bender - Izabela Sierakowska - Grzegorz Kurczuk - Adam Biela - Lech Nikolski - Józef Oleksy - Wiesław Chrzanowski Sami geniusze od organizowania życia gospodarczego. Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Nieszkodzi 18.05.06, 21:06 Co z tego, że najbiedniejszy region, my tu w kraju mamy ważniejsze problemy. Komisje śledcze, walka z gejami, "układ" i parę jeszcze innych, dlatego ten region jeszcze długo, długo, długo będzie najbiedniejszy w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Nieszkodzi 18.05.06, 21:07 Niedługo. Do grudnia. Od 1 stycznia 20 najbiedniejszych regionów to regiony Rumunii i Bułgarii z wyjątkiem stolic tych krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
kereish Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 21:11 Wedlug jakiej matematyki praskie PKB rzekomo rowne 16 039 euro stanowi 138,2% eropejskiej sredniej ponoc wynoszacej 21 741 euro??? A w jaki sposob lubelskie 3 538 euro stanowi 33% sredniej??? Mniej widoczne: londynskie 64 087 euro to 294,8% a nie, jak napisano 278% sredniej. Nijak nic sie nie zgadza. Moje pytanie: czy ten artykul to zart, test czy dowod lekcewazenia? Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Poczekajmy na dane z 2006 18.05.06, 21:17 Wiekszosc tych regionów (4) są w 1 dziesiątce pod względem przyrostu PKB. Dane z roku 2006 będą inne, a już od przyszłego roku pójdzie tam duża kasa z różnych programów. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin060482 Re: Poczekajmy na dane z 2006 18.05.06, 21:27 co nie zmienia faktu ze biorac pod uwage GDP wojewodztwa wschodnie sa najbedniejsze nawet biorac pod uwage taką slowacje albo litwe czy lotwe ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Poczekajmy na dane z 2006 18.05.06, 21:28 A biorąc pod uwagę bezrobocie czy gęstość dróg, to Polska północna i zachodnia jest ewidentnie na dnie UE :) Ciekaw jestem skąd pochodzisz, że tak nie lubisz wschodu? Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Poczekajmy na dane z 2006 18.05.06, 21:29 Polecam powiaty takie jak Świdwin, Łobez czy Braniewo (wszystkie na północy) pełne PGRów, 45% bezrobocia, rodziny na 15 dzieci, patologie, alkoholizm, przestępstwa na każdym kroku. Tutaj nawet litera Z jest komplementem, trudno w UE znaleźć większy dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin060482 Re: Poczekajmy na dane z 2006 18.05.06, 21:35 twoja argumetnacja jest bez sensu, wybierasz jednostkowe przyklady ktore nie oddaja przeciez ogolnej sytuacji, ktora jest lepsza na zachodzie polski niz na wschodzie, juz ci powiedzialem czemu w lubleskim masz takie niskie bezrobocie,moze dlatego ze jest tam nowoczesny przemysl i super rozwiniete uslugi? hahaha dlatego bo jest rozdrobnione rolnictwo i ludzie z plugami lataja po polach Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Poczekajmy na dane z 2006 18.05.06, 21:47 No tak, bo jedynym przykładem oddającym całą sytuację jest PKB wg siły nabywczej, notabene niższy o 2% w podlaskim niż lubuskim i o 1% niż w opolskim. Podczas gdy tak niby drobne wskaźniki jak stopa bezrobocia, średnia długość życia, powierzchnia mieszkań/domów, wyniki egzaminów ogólnopolskich, gęstość dróg, wskaźnik przestępczości lepsze są w centrum i na wschodzie niż na zachodzie. Nie jest więc lepiej pod każdym względem. A należące oficjalnie do najbiedniejszych Podkarpacie i Opolszczyzna to obszary ogromnej migracji zarobkowej, z której zysków Eurostat nie mógł zarejestrować. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin060482 Re: Poczekajmy na dane z 2006 18.05.06, 21:33 a porownanie gestosci dróg polski zachodniej ze wschodnia wypada na korzysc tej pierwszej:) Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Poczekajmy na dane z 2006 18.05.06, 21:42 No wlasnie - na podkarpaciu 82 km / 100 km kw., w lubuskim 56 km / 100 km kw., w zach-pomorskim 57 km / 100 km kw. Masz może jakieś inne dane? Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Poczekajmy na dane z 2006 18.05.06, 21:43 Zabawny jest ten pogląd - Poznań to zachód, Wrocław też, Śląsk, Kraków i Warszawa też. Zestawiamy 14 województw naprzeciw 2 i dziwimy się że ogólnie 14 wypada lepiej. A może warszawiacy mają kompleks wschodu i zaboru rosyjskiego, i wyżywają się na takim np. Lublinie? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin060482 Re: Poczekajmy na dane z 2006 18.05.06, 21:45 a gęstosc lini kolejowych?:) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin060482 Re: Poczekajmy na dane z 2006 18.05.06, 21:48 bo w porownaniu do wiekszosci wojewodztw te swietokrzyskie i inne lubelskie slabo wypadaja ,wlasnie to jest dziwne ze na tle AŻ 14 tu wojewodztw te 2 tak sie slabo prezentuja tyle wojewodztw bierzemy do porownania i ztymi 2 jest az tak zle?:) Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Poczekajmy na dane z 2006 18.05.06, 21:52 Nie bardzo rozumiem o co chodzi. 8 najbiedniejszych polskich regionów to lubelski, podlaski, opolski, podkarpacki, warmińsko-mazurski, świętokrzyski, lubuski i kujawsko-pomorski - tzn. z najniższym PKB. Spośród nich 6, w tym zachodnie opolskie nalezą do 10 regionów o najniższym PKB wg parytetu siły nabywczej w UE. Jest to więc 6 regionów i nie tylko ze wschodu. Różnica w PKB między podlaskim i opolskim to 0.6%, a najbogatszy region na zachodzie czyli dolny śląsk ma nadal zaledwie 42% sredniej unijnej PKB, mając 23% bezrobocia co należy do najwyższych wskaźników w całej Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
boogo Re: Poczekajmy na dane z 2006 18.05.06, 23:42 To pomyśl ile będzie PKB przy 10% bezrobocia!Skoro przy 23% bezrobocia Dolnośląskie potrafi być 2 w Polsce województwem pod wzgledem PKB to znaczy że ci co pracują wytwarzają konkretne produkty. W Lubelskim jest niskie bezrobocie, bo manufaktury produkujące różańce działają na wybitnie chłonnym rynku lokalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Najbiedniejszy ale najbardziej katolicki !!! 18.05.06, 21:39 Tam sprawdza się powiedzenie Goryszewskiego. Przypomnę słynne dictum wicepremiera Goryszewskiego sprzed lat: "Niech Polska będzie uboga lub bogata, uczciwa lub nieuczciwa, ale najważniejsze, żeby była katolicka!". Sugestie, że Polska może być nieuczciwa i katolicka równocześnie, są przerażające. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski1 Moze milioner Palikot z PO skapnalby cusik dla 18.05.06, 22:55 wspolziomkow w Lublinie? jak tak wybitny dzialacz tak sparwiedliwej partii moze patrzec na biede innych i nie pomagac? Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Moze milioner Palikot z PO skapnalby cusik dl 18.05.06, 23:07 Junior.senior - doceniam Twój patriotyzm lokalny ale porównując Lubuskie do Lubelszczyzny nie wykazujesz się wielką błyskotliwością. Lubuskie - województwo z milionem mieszkańców, bez wielkich ośrodków miejskich i akademickich, region z 50% zalesieniem i 23% bezrobociem, region bez portu lotniczego o krajowym znaczeniu - jest lepiej notowany niż gęsto zaludnione Lubelskie czy Podkarpacie... Ps. widzę że lubisz porównywać gęstość dróg:) nie licz na to, że będą w Lubuskiem asfaltować przesieki p-poż w lasach hehehehe. O ile Lubuskie to lasy, lasy, lasy - Lubelszczyzna to pola, pola, pola. Stąd różnica kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Moze milioner Palikot z PO skapnalby cusik dl 18.05.06, 23:54 Dlaczego na wszystkie słabe strony zachodu jest wytłumaczenie, a z kolei na wschodzie na niskie PKB wytłumaczenia nie widzicie, a w niskim bezrobociu kazdy dopatruje sie spisku (na wschodzie sie nie rejestruja itd.) Niskie PKB na wschodzie ma bardzo podobne przyczyny jak niskie bezrobocie. Jak widać: bi.gazeta.pl/im/7/3355/m3355527.jpg Wschód Polski wreszcie dostanie więcej kasy, więc porozmawiajmy o tym za parę lat, gdy szanse się wyrównają. Odpowiedz Link Zgłoś
lulek.lulek Re: Moze milioner Palikot z PO skapnalby cusik dl 19.05.06, 11:39 A bezrobocie na zachodzie coś wysokie. Gdzie to przełożenie na PKB??? Odpowiedz Link Zgłoś
boogo Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 23:36 Przez to Wschodnie prymitywne, niewyedukowane i moherowe zadupie mamy w Polsce rzad SamoPisoLpru. Powinni wprowadzić test z podstaw ekonomii przed wyborami dla głosujących to by tępota przestała psuć przyszłość tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 18.05.06, 23:52 I spadające bezrobocie, wzrost 5%, faktycznie nam spieprzyli sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Lubelszczyzna - najbiedniejszy region UE 20.05.06, 12:10 Hmmm, bezrobocie spada, co ekonomiści jednoznacznie uznają za efekt wejścia Polski do Unii Europejskiej, a nie rządu PiSu. To samo tyczy się wzrostu PKB kraju. Wzrost sprzedaży detalicznej to w znacznym stopniu efekt zakupów czynionych przez osoby pracujące w krajach starej unii ale wracających cyklicznie do Polski. Sam osobiście mam sporo znajomków w Anglii i Holandii, którzy odwiedzają rodziny w Gorzowie raz w miesiącu, przy okazji kupują od ciuchów po leki i jedzenie. Ba, nawet elektronikę. A co do "ściany wschodniej" - cieszę się z dodatkowych środkow na te tereny. Jest szansa na szybki rozwój infrastruktury. Proponuję jednak dokonać pewnej zmiany w prawie samorządu terytorialnego na wzór niemiecki. Wprowadzić nawet system federalny, przy jednoczesnym zmniejszeniu roli rządu centralnego. No i zmniejszyć liczbę województw do 10- 12. Odpowiedz Link Zgłoś