moroux 22.05.06, 09:23 To może żadnych negocjacji - od razu ich w kamasze! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zoo_keeper Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 09:26 Strach chorować, ale niech walczą o to, co im się należy. -- fotografia cyfrowa Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 09:29 Rozumiem, ze skoro praktycznie nie pracują maja więcej czasu na pracę w prywatnych praktykach, przychodniach itp.? Ja wszystko rozumiem, sama bylam pielegniarką. ALe jak stwierdzilam, ze też chce zyc a nie tylko dbać o innych, to zmieniłam zawód. Gdyby naprawde chcieliby lekarze zmienić swoją sytuację - zrobiliby to samo. Wtedy rząd musialby coś zrobić i moze nie trwałoby to tak długo. Ból jest taki, ze lekarzom tak czy siak oplaca się pracowac w szpitalach bo lecząc prywatnie pacjentów na panstwowym sprzecie zarabiają drugie tyle. Jak by musieli sami założyć i wybudować klinikę to to już by to nie było takie opłacalne. Wiem - bo widziałam. Oczywiście, zawsze są uczciwe wyjątki. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 13:19 a bylas kiedys w Lux-Medzie?? urzadzone SUPER za prywatne pieniadze... miesieczny abonament na leczenie kosztuje bodajze ok. 500 zl, niektore firmy wykupuja go dla swoich pracownikow... Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka prywatne przychodnie 22.05.06, 13:34 Skoro tak reklamujemy prywatne przychodnie - ja korzystam z LIM Center. Są naprawdę super :-). Kiedyś jak nie miałam z kim zostawić malucha i musiałam z nim isć do swojego lekarza a on usnął, to pięlęgniarka się zaoferowała że weźmie go do pokoju obok i popilnuje. Bajka co :-) Odpowiedz Link Zgłoś
imprezagt Lekarze sami musza cos zrobic dla poprawy. 22.05.06, 09:41 Nie bedzie znaczacej poprawy w ochronie zdrowia jesli nadal POWSZECHNIE akceptowane beda patologie wystepujace w tym srodowisku. Zgadzam sie, ze place w tej sferze sa niskie, ale w utrzymywaniu tego stanu spora zasluga srodowiska medycznego. Niestey. Pieniadze sa tracone przez nieszczelna organizacje, wykorzystywanie publicznego sprzetu do prywatnych celow (badania z prywatnych gabietow), zuzywanie sprzetu szpitalnego do wizyt na wlasny rachunek poza godzinami pracy,beztroskie wydawanie publicznych pieniedzy. Nawet przez takie glupoty jak kserowanie ksiazek w szpitalach, wysylanie karetek jako taksowek itd. Niestety jest tez liczna grupa lekarzy ktora 'ustawila sie' w takich warunkach i nie zalezy im na zmianie. Z prostej przyczyny. Gdy jest chaos i balagan latwiej ukryc oszustwa. A strumien nielegalnych dochodow jest baaardzo szeroki. Mam nadzieje ze lekarze z powolania, ktorych przeciez tez nie brakuje, ludzie ktorzy kieruja sie w zyciu takimi zasadanimi jak honor i uczciwosc beda w stanie zoorganizowac sie i wytepic grupe szkodnikow ktorzy utrzymuja chaos w sluzbie zdrowia. Skorzystaja na tym sami, bo beda godnie wynagradzani, jak i pacjenci. Bo przeciez w kazdym szpitalu wiadomo 'kto bierze', kto decyduje o kolejnosci dopuszcenia do operacji, kto robi prywatne badania za panstwowe pieniadze itd. Ale panuje zmowa milczenia. Dlaczego? Bez tego nie ma szans na zmiany. Dopiero potem mozna mowic o skutecznej poprawie sytuacji pracownikow ochrony zdrowia. W przeciwnym wypadku kazde pieniadze ktore wpompuje sie w system beda marnowane. Do tego nalezy tez dodac urynkowienie tych uslug, tak jak to ma miejscie np. w stomatologii. Nawet drobne oplaty spowoduja ze zacznie sie jakas konkurencja ktora z pewnoscia poprawi jakosc uslug. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 09:43 to wina PO te pediatry to pewnie jakis pedofilski układ powino sie sprawdzić ich ewentualne powiązania z mafią narkotykową Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 10:27 Oraz lobby homoseksualnym, że też ciągle trzeba ludziom przypominać taką oczywistosć :D Odpowiedz Link Zgłoś
brunet.wieczorowy Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 10:35 TYLKO BEZTERMINOWY STRAJK GENERALNY! Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 11:01 Ciekawe co powiedziłabyś jak byś miał chore dziecko. Nie tak bardzo bardzo na ostry dyzur tylko takie z anginą? DO przedszkola CI go nie wezmą, lekarz Ci L4 nie wypisze bo strajkuje, pracodawca nie da urlopu bo robota musi byc zrobiona. Idziesz prywatnie i wszystko gra - L4 jest itd? A skad masz na to wziac, niektórych naprawde kurde nie stać na to. Rozumiem strajki lekarzy, ale uderzają one w nas - zwyklych ludzi, których władza ma również w ...poważaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
brunet.wieczorowy Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 11:19 W sklepie butów za darmo dla mojego dziecka mi jeszcze nia dali. Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 12:02 brunet.wieczorowy napisał: > W sklepie butów za darmo dla mojego dziecka mi jeszcze nia dali. Zgadzam się. Mi tez nie. Sama lecze synka prywatnie :-) ALe wiem, że sa ludzie którym państwo zabiera spora częśc mizernych dochodów w imię "darmowej służby żdrowia" a potem nie jest w stanie sie wywiązać. Ty zreszta tez płacisz na ten twór, nie wkurza Cię marnowanie Twoich ciężko zarobionyh pięniędzy? Odpowiedz Link Zgłoś
brunet.wieczorowy Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 12:29 Droga bielinko. Darmowe obiady nie istnieją. Piszę to tysieczny raz. Darmowa służba zdrowia nie istnieje. Kuracja jednym z leków stosowanych na moim oddziale - dających życie- kosztuje 40 tys. zł. Ci, którzy mówią "ja płacę" nie mają pojęcia ile kosztuje współczesna medycyna. Tak naprawdę niewiele osób "w razie czego" stać na leczenie płacąc z wolnej ręki. Po to są realne ubezpieczenia. REALNE. Ubezpieczasz samochód - nie płacisz w razie stłuczki za remont. Zdrowie KOSZTUJE. "Składka zdrowotna", o której nie mogę już słuchać to fikcja, słowo - wytrych. Istnieje system ochrony zdrowia kształtowany pzez polityków.A na polityków głosujemy w wolnych wyborach. Proszę zgłaszać pretensje do Rządu, Sejmu, Prezydenta oraz "elektoratu". Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 12:52 Drogi Brunecie :-) Zgadzam się z Tobą że darmowa służba zdrowia nie istnieje, dlatego zastosowalam znak "...". Ale drażni mnie kradzenie moich pieniędzy na panstwowa służbę zdrowia gdy z niej nie korzystam. Mam prywatną klinikę gdzie lecze synka gdy trzeba i siebie i męż a jakże. I jestem właściwie ponad strajki lekarzy bo jeszcze mnie stać na prywatnych lekarzy. Ale sa ludzie, których byłoby może na to stac gdyby im dano wybór - czy chcą oddac kase do wora bez dna jakim jest nasz system zdrowia czy sami sie zajmą swoim zdrowiem. Niestety wyboru nie mają. I dla nich strajki lekarzy to dramat. Rozumiem rowniez lekarzy, ale w tej sytuacji według mnie ich strajki to tylko przedłużanie konania chorego systemu albo próba podtrzymywania jego istnienia. Uważam, że lekarze niezdowoleni ze swojej pracy powinni ją zmienić. Wtedy rząd MUSIAŁBY coś SENSOWNEGO zrobić. I tyle. Bo tak to "negocjują" z nimi (wami?), wymyślaja zakazy strajków ale to nie naprawi systemu, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
brunet.wieczorowy Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 13:13 Droga bielinko:) Ufam, że nie chciałaś powiedzieć, że Cię z czegokolwiek okradłem. W moim przypadku alternatywą jest wyjazd, to odnośnie Twoich słów "zmienić miejsce pracy". Moje stanowisko pracy kosztuje min.milion złotych, zła decyzja może kosztować życie - pacjenta i moje, moja praca jest ceniona niżej niż opieka do dziecka. Czy naprawdę mnie do tego namawiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 13:26 Drogi Brunecie :-)) Oczywiście że nie uwązam że Ty, czy jakikolwiek lekarz mnie okradacie - chodzi mi o system. A pozatym tak, niestety, namawiam Cie na wyjazd. Zycze Ci dobrze jak każdemu człowiekowi i zycze CI zębyś zarabiał odpowiednio do jakości swojej pracy i żebyś pracował w godziwych warunkach. Chce równiez tego, zeby rzad panstwa w którym żyję robil to do czego się zoobowiązal. Chce zeby zapewnił lekarzom i pielegniarką takie warunki pracy, zebym się nie bała korzystać z ich usług. A to oznacza równiez odpowiednie pensje zeby nie musieli dorabiać. Bylam pielegniarką miedzy innymi na ortopedii i było tak cudnie ze na cały dzien miałam JEDNĄ parę rekawiczek gumowych i wyliczona ilosc wenflonów na tydzien. Fajnie co? Stazy robiłysmy z cewników. Bomba nie? Wyjedź, jak Was zabraknie bedą musieli coś zrobić. Bo teraz odwolują się do Waszego sumienia i długo moga tak jechać. Chyba że jednak z jakiś powodów CI się nie oplaca? To nie strajkuj ... Odpowiedz Link Zgłoś
brunet.wieczorowy Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 13:40 Wyjeżdżam. To kwestia niedługiego czasu. Życzę zdrowia dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 13:46 brunet.wieczorowy napisał: > Wyjeżdżam. To kwestia niedługiego czasu. > Życzę zdrowia dziecku. Czyżbym znowu przekonała kolejną osobę ... Mnie to chyba powinni wsadzić :-) Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 17:24 Brunecie, a nie uważasz że tym strajkiem własnie sobie srodowisko lekarskie zrobiło kuku? I to bardzo. Myslisz, ze lekarze wywalczą godne podwyzki i warunki pracy obracajac przeciw sobie całe społeczeństwo-ide o zkład że strajk pediatrów to spowoduje?Panowie politycy własnie pewnie zacieraja tłuste łapki z uciechy. W końcu to nie rodzice dzieci ani pacjenci doprowadzili do stanu obecnego. I na marginesie - wszystko ma jakieś granice ja wiem. Ale są specjalizacje, które powinny się z protestami solidaryzować a nie brać w nich czynnego udziału. I pediatrie postawiłabym tu na pierwszym miejscu. Ze zwykłej ludzkiej przyzwoitości brunet.wieczorowy napisał: > Wyjeżdżam. To kwestia niedługiego czasu. > Życzę zdrowia dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
brunet.wieczorowy Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 18:15 Sama specjalizacja nie ma nic do rzeczy. Pediatra może wykonywać czynności ratujące życie jak i nie. Internista, kardiolog czy chirurg pracując na tzw. odziale intensywnej opieki także często ratuje życie. Podobnie anestezjolog na oddziale intensywnej terapii. Ale już ten sam anestezjolog nie ratuje życia znieczulając do jednej z wielu operacji, przykładów nie wymienię. Żaden lekarz nie ma prawa odmówić pomocy w stanie zagrożenia życia. Strajki są legalne. Ja systemu opieki zdrowotnej nie urządzałem; od siebie powiem, że od 1989 słyszę to samo od każdej ekipy rządzącej. Jaszcze raz powtarzam, że z pretensjami należy się zwracać do złotoustych polityków a nie do lekarzy będących specjalistami do wynajęcia - nie za każdą cenę. Trzeba było wybrać lepszy system ochrony zdrowia a nie jakieś "wybierzmy przyszłość" lub coś podobnego. Moim skromnym zdaniem to wszystko się gładko nie skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 20:56 Ja Cie naprawde doskonale rozumiem. Ja zaraz po studiach zwiałam do biznesu farmaceutycznego. Nudy straszne ale za to normalne zycie. Ale spójrz na to z tej strony: strajki moga doraźnie polepszyć sytuacje lekarzy i pilegniarek, nawet o te nedzne 30% (bo 30% od nedzy to ciagle nędza), ale żeby naprawde zaczęło sie u nas dziać tak jak np. w Czechach i pensje lekarzy były "urynkowione"=czyli jesteś dobry zarabiasz kupe kasy, pieniadze idą za pacjentem musi dojsć do gruntownej zmiany systemu. Zwróc uwage na to jak ludzie reagują-twierdzą, ze to lekarze są winni marnotrawienia pieniedzy na służbe zdrowia, ba to ich wina sa kolejki, praktycznie żaden dostep do specjalistów itd.Zgroza Ktos powinien dobrze przemyslec forme protestów i zacząć od dobrego PRu-zobaczcie ludziska kto tu jest winien i jak nas wszystkich olewają a potem dobrze przemyślane formy protestu uderzajace w klase polityczną i możliwie jak najmniej w ludzi. A tak-osiagniecie jakiś malutki doraźny cel. To była mysl przewodnia mojego postu, bo mnie szczerze mówiąc szlag trafia jak widze kolegów zasuwajacych w szpitalu i dwóch przychodniach i po dwojce zarabuiajacych cos koło tysiaka. I sorry brunecie-nie moge się zgodzić z kwestia pedaitrów. Oczywiscie taka sama specjalizacja jak każda inna, tylko grupa pacjentów taka której nie wolno nam w nic mieszać. Zwłaszcza gdy strajkuje wysokospecjalistyczna jednostka. Pozdrawiam brunet.wieczorowy napisał: > Sama specjalizacja nie ma nic do rzeczy. Pediatra może wykonywać czynności > ratujące życie jak i nie. Internista, kardiolog czy chirurg pracując na tzw. > odziale intensywnej opieki także często ratuje życie. Podobnie anestezjolog na > oddziale intensywnej terapii. Ale już ten sam anestezjolog nie ratuje życia > znieczulając do jednej z wielu operacji, przykładów nie wymienię. Żaden lekarz > nie ma prawa odmówić pomocy w stanie zagrożenia życia. Strajki są legalne. > > Ja systemu opieki zdrowotnej nie urządzałem; od siebie powiem, że od 1989 > słyszę to samo od każdej ekipy rządzącej. Jaszcze raz powtarzam, że z > pretensjami należy się zwracać do złotoustych polityków a nie do lekarzy > będących specjalistami do wynajęcia - nie za każdą cenę. Trzeba było wybrać > lepszy system ochrony zdrowia a nie jakieś "wybierzmy przyszłość" lub coś > podobnego. Moim skromnym zdaniem to wszystko się gładko nie skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
brunet.wieczorowy Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 22:06 Oczywiście, że nie chodzi o te g******e trzydzieści procent. Te trzydzieści od tysiaca łatwo policzyć. Chodzi o całe życie. Znam lekarza, który z powodu tej niewolniczej pracy chciał popełnić samobójstwo. Więc wiem co mówię. A swoją drogą, jak ktoś zaczynał w przemyśle farmaceutycznym, jak moi koledzy z grupy w połowie lat dziewięćdziesiatych, to teraz niżej 50 tys. nie schodzi. Ale nie zamieniłbym się. Co do pediatrii- nikt nie zamierza mordować dzieci, jak jutro przeczytasz w gazetach. Jeśli odpowiada Ci bardziej bezsilny protest w formie zwolnienia się z pracy to proszę bardzo. I na koniec co do PR, nigdy nie ma dobrego czasu na takie posunięcia. Co nie determinuje gorszej skuteczności. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 13:22 lepiej by jednak bylo, gdyby UE oglosila nad Polska zarzad komisaryczny -- szkoda, ze nie jest to mozliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 22.05.06, 17:16 Hmm, nie podoba mi sie to. Strajk pediatrów. Do tej pory goraco popierałam srodowisko lekarskie i pielegniarskie, ale teraz juz nie. Zdaje się,z ę przekraczaja cienka czerwoną linie, za którą będzie już tylko nienawiść społeczeństwa a bez jego poparcia nic nie zdziałaja. Tym strajkiem lekarze niestety pokazują jak bardzo głeboko mają pacjentów w d... Wiem, ze są zdesperowani i maja dość ale nikt mi nie wmówi, ze zamkniecie specjalistycznych przychodni nie jest zgrożeniem życia i zdrowia małych pacjentów. Moze nie dziś i nie jutro ale brak konsultacji specjalisty mzoe mieć fatalne konsekwencje w przyszłości. Głupio robicie koledzy, bardzo głupio. Urzednikom i politykom życia nie utrudnicie a wrecz własnie ułatwiliscie populistyczne zagrywki które odsuna na bok rzeczywistą potrzebe reformy. Odpowiedz Link Zgłoś
trelemoreleakuku Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 23.05.06, 00:35 mi tam rybka czy spoleczenstwo mnie nienawidzi! jak zamkniemy gabinety i szpitale to chocby z piana na ustach beda musieli nam dac podwyzki. a jak nie dadza to zmiatam za miedze i zycze zdrowia. PS1.w trakcie strajku personelu medycznego w Niemczech niektore szpitale byly zamkniete przez tydzien... PS2.i wypadalo by w koncu skonczyc z uzywaniem zwrotu "sluzba zdrowia"! w kapitalizmie mamy "uslugi medyczne" i "personel medyczny"! czas sie obudzic! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
trelemoreleakuku Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 23.05.06, 00:35 mi tam rybka czy spoleczenstwo mnie nienawidzi! jak zamkniemy gabinety i szpitale to chocby z piana na ustach beda musieli nam dac podwyzki. a jak nie dadza to zmiatam za miedze i zycze zdrowia. PS1.w trakcie strajku personelu medycznego w Niemczech niektore szpitale byly zamkniete przez tydzien... PS2.i wypadalo by w koncu skonczyc z uzywaniem zwrotu "sluzba zdrowia"! w kapitalizmie mamy "uslugi medyczne" i "personel medyczny"! czas sie obudzic! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 23.05.06, 09:20 trelemoreleakuku napisał: > mi tam rybka czy spoleczenstwo mnie nienawidzi! > jak zamkniemy gabinety i szpitale to chocby z piana na ustach beda musieli nam > dac podwyzki. (ciach) No prosze! W koncu ktos "uczciwy". A wyjeżdżaj wyjeżdżaj. Daj sobie spokój z tym strajkiem i znikaj. Przeciez chodzi CI tylko o kase więc co tu jeszcze robisz? Czy moze jednak nikt sie nie kwapi CIę zatrudnić za "miedzą"? Ja na Twoim miejscu nie zawracałabym nikomu glowy strajkiem tylko dawno była tam gdzie tak dobrze. Gdzie bedziesz musial pracować a nie brać w łapę. Żegnaj! Odpowiedz Link Zgłoś
trelemoreleakuku Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 23.05.06, 17:43 lekarz jest zwyklym czlowiekiem ktory musi: wyedukowac dzieci, ponosic koszty doksztalcania, oplacic czynsz, wode, prad, gaz, benzyne, OC, AC itd... Pieniadze sa mu niezbedne do normalnego zycia! w naszym spoleczenstwie lekarze to "sluzba" ktorej nie trzeba placic (przeciez tylko peplaja, macaja, bawia sie stetoskopem). A prawda jest taka ze lekarz sprzedaje usluge bezcenna - zdrowie...i czas to docenic. PS.lapowek nie biore - dlatego strajkuje! czarne owce naszego srodowiska nie maja ochoty strajkowac bo nie musza! a ja i 99% lekarzy MUSI! Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Nie ma chętnych do pracy w "służbie" 23.05.06, 17:58 Akcesja Polski do Unii Europejskiej uruchomiła efekt naczyń połączonych. Dopiero masowa emigracja wysokiej klasy specjalistów i młodziezy lekarskiej zmusi rządzących do przywrocenia opiece zdrowotnej nalezytej rangi. Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 24.05.06, 14:46 trelemoreleakuku napisał: > PS.lapowek nie biore - dlatego strajkuje! > czarne owce naszego srodowiska nie maja ochoty strajkowac bo nie musza! > a ja i 99% lekarzy MUSI! Nie nie musisz strajkować. Mozesz zmienić prace - prywatna "służba" zdrowia (brakuje mi po prostu słowa:-)) lub możesz wyjechać za granicę. Czemu nie robisz tego? Nie jesteś dość dobry? Byłam pielęgniarką, kiedy jednak musiałam prosić Mame o kupienie butów na zimę - powiedziałam dośc i zmieniłam zawód. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
gadacie_glupoty Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 23.05.06, 16:30 Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, ale NFZ już kilka lat temu w praktyce zlikwidował coś takiego jak poradnie konsultacyjne pediatryczne. Nie ma takiej usługi. Moja siostra jest lekarzem rodzinnym, internistą. Ma zaoptowane również dzieci. Czasem potrzebowałaby pomocy pediatry. Nie dziecięcego endokrynologa, hematologa czy gastrologa, tylko pediatry. Nie ma gdzie takiego dziecka skierować. Ona ma brata - pediatrę. Pomagam, ile mogę. Inni - nie... Pediatra też człowiek. Też chce godnie żyć. Jeśli godzimy się na kolejki i planowe terminy w poradniach dla dzieci czy też planowe zabiegi, to pozwólcie nam te strajkować. Paski i insulinę może również wypisać lekarz POZ. Listę pracujących poradni ma NFZ. Ale u nich portier zarabia więcej, niż lekarz specjalista z doktoratem, więc mają i lekarzy i społeczeństwo w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Lekarze pediatrzy dołączają do strajku 24.05.06, 16:06 aga1000 napisał: > Hmm, nie podoba mi sie to. Strajk pediatrów. Do tej pory goraco popierałam > srodowisko lekarskie i pielegniarskie, ale teraz juz nie. Zdaje się,z ę > przekraczaja cienka czerwoną linie, za którą będzie już tylko nienawiść > społeczeństwa a bez jego poparcia nic nie zdziałaja. to smutne, ale właśnie tak mogą coś zdziałać. Jak zaczną umierać chore dzieci, to kasa się znajdzie. No i będą sobie konowały budować pałace i kupować hummery. Odpowiedz Link Zgłoś