iala 30% podwyżki to mało? A może lekarze zapominają 26.05.06, 12:20 że ich pacjenci zarabiają najczęściej o wiele mniej.Jakbym poszedł do szefa po 130 procent podwyzki to bym odrazu wyleciał na zbity pysk. Lekarze którzy -podobnie jak i inni uważają że ich zarobki są za małe- moga też wyjechać i szukać lepiej płatnego zajęcia a możliwości zarobkowania w swoim zawodzie mają naprawdę ogromne i nieporównywalne do innych profesji.Ale prawda jest i taka,że wygodny etat w szpitalu i dochodowa praktyka w domu nie jest mozliwa gdzie indziej . a jak słysze ze pracują na trzy albo cztery etaty to sam nie wiem czy się śmiać czy lecieć do prokuratora ? Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: 30% podwyżki to mało? A może lekarze zapomina 26.05.06, 14:14 iala napisał: > że ich pacjenci zarabiają najczęściej o wiele mniej.Jakbym poszedł do szefa po > 130 procent podwyzki to bym odrazu wyleciał na zbity pysk. Ale ci pacjenci, ktorzy zarabiaja mniej skoczyli nauke na zawodowkach, a lekarze uczyli sie od 10 do 12 lat dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
lukkk218 jakim prawem GW ocenia konkurencje 26.05.06, 12:28 wyniki sprzedazy spadaja to wjezdzamy na Axela co? a lapoweczce rywina juz nie pamietamy WIELCY ETYCZNI KOMENTATORZY??? Odpowiedz Link Zgłoś
panzerpapst Re: jakim prawem GW ocenia konkurencje 26.05.06, 12:33 lukkk218 napisał: > wyniki sprzedazy spadaja to wjezdzamy na Axela co? a lapoweczce rywina juz nie > pamietamy WIELCY ETYCZNI KOMENTATORZY??? Aha, to teraz Rywin dawał łapówke Agorze i oni to ukryli, to jest najnowsza wykładnia pokolenia Kurski-Wehrmacht rozsyłana w SMSach ? Odpowiedz Link Zgłoś
lukkk218 Re: jakim prawem GW ocenia konkurencje 26.05.06, 19:26 jakos 'zapomnieli' wyjasnic calej sprawy, pani rapaczynska michnik i co dobrze wiedza o co chodzi. Dla mnie BRUKOWIEC TO WYBORCZA za to ze stosuje takie tanie chwyty, nie pierwszy raz mowi o 'brukowcu', 'gazetach bedacych w rekach obego kapitalu' itp. Widac rapaczynska taka etyka sie kieruje, tania sensacja dobrze sie sprzedaje. Tym samym znizyli sie do poziomu faktu, wielka inteligiencja michnikowska buehe Odpowiedz Link Zgłoś
wesolemiasteczko Lekarzom te kamienie się należą 26.05.06, 12:34 Dosyć hipokryzji! Co to za informacja - 9 zł za godzinę? Co to za manipulacja? pracują za pieniądze państwowe, to i stawki są odpowiednie. Przecież to kłąmstwo, że lekarze zarabiaja 1000zł miesięcznie! Etacik w szpitalu czy przychodni, to jedno z wielu źródeł utrzymania lekarza. Tu godzinka, tam dwie - i jakoś do przodu. Tu prowizja za dobrą współpracę z koncernem farmaceutycznym, tu parę godzinek w innej klinice - już na zasadach komercyjnych, to prowizja za podesłanie klienta koledze. Interesik się kręci - budujemy domek, nowe mebelki, zmieniamy samochodziki, wyjeżdżamy na fajne wakacje, dzieci - najlepiej do szkół prywatnych... A mówimy tylko o "wyrobnikach" - a nie właścicielach gabinetów i klinik, nie o właścicielach hurtowni sprzętu ani lekarstw. A łapóweczki? Toż to na nich właśnie imperium medyczne zbudowano!!! Biorą wszyscy - zmianie ulegają jedynie intensyność i formy. Przecież ja nie żałuję im pieniędzy. Dość hipokryzji! Od lat zarabiam dobrze, nawet bardzo dobrze. Od ukończenia szkoły średniej nie korzystałam z "panstwowej" służby zdrowia. Dlaczego? Bo chciałam się wyleczyć. Co miesiąc potrącają mi ok. 900zł z tyt. składki na ubezpieczenie zdrowotne. Na co? Za co? Przecież i tak jestem zmuszonw szystkie te usługi kupić prywanie. Prywatnie płacę za leki i zabiegi. A może powinnam pozwać Państwo Polskie o zwrot niesłusznei pobranych składek? - nie otrzymałam żadnego świadczenia zwrotnego. Policzmy: 900masc x 12msc x 15lat. Tyle tylko moich pieniędzy roztrwoniono. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l miej pretensje do państwa a nie do lekarzy 26.05.06, 13:16 bo to państwo Cię okrada. Co do reszty to zdziwisz się jak zachorujesz I życzę Ci 100 godzin roboty tygodniowo, zarobisz i nie będziesz mieć siły ani czasu na wydanie tej kasy Odpowiedz Link Zgłoś
monopol Kłamiesz 26.05.06, 13:27 Jestem lekarzem, pracuję od 7 lat w zawodzie i nigdy nie wziąłem łapówki. Dlaczego więc piszesz, że biorą wszyscy? Łatwo tak w internecie będąc anonimowym człowiekiem rzucać oskarżenia na prawo i lewo, prawda? Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
wesolemiasteczko Re: Kłamiesz - Czy na pewno? 26.05.06, 15:09 A czy łapówka, to tylko np. 200zł wsunięte w kopertę???? Skoro masz staż, to powiedz nam, jak Ty jesteś skorumpowany. Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: Kłamiesz - Czy na pewno? 26.05.06, 18:11 W ten sam sposób mógłbym cię poprosić, abyś opowiedział nam, jak to ostatnio skopałeś bezdomnego, okradłeś samotną matkę i zgwałciłeś czterolatkę. Żałosny jesteś gościu. Odpowiedz Link Zgłoś
microprofesor Re: Kłamiesz 26.05.06, 15:24 monopol napisał: > Jestem lekarzem, pracuję od 7 lat w zawodzie i nigdy nie wziąłem łapówki. a "dowód wdzięczności" ? Odpowiedz Link Zgłoś
calanutka Re: Kłamiesz 26.05.06, 23:01 Jak nie biorę łapówki, to dowodów wdzięczności żaden pacjent mi już nie zaproponował. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Lekarzom te kamienie się należą 26.05.06, 13:43 Te kamienie nie należą się lekarzom, ino tfu-rcom systemu, w którym Twoja kasa nie idzie za Tobą do wybranego przez Ciebie lekarza i jeżeli np. wybierasz prywaciarza, to nie dopłacasz różnicy, tylko bulisz dwa razy. Logiki! Tak, powinnaś pozwać państwo Polskie. I sporo ludzi się do Ciebie przyłączyć powinno. Baba, co myje u mnie podłogi dostaje 10 zł za godzinę. Wolę, żeby mój lekarz dobrze zarabiał i był w stanie poświęcić chwilkę czasu mojemu zdrowiu, żeby go było na to stać. I chciałabym sama wybierać u kogo będę się leczyć. Dlaczego mają to za mnie robić jakieś cholerne instytucje? A nagonka na inteligencję, branie w kamasze i Inspekcja Robotniczo- Chłopska bardzo źle mi się kojarzą. Odpowiedz Link Zgłoś
wesolemiasteczko Re: Lekarzom te kamienie się należą 26.05.06, 15:07 ale ja nie mówię, że nie mają zarabiać! ja twierdzę, że zarabiają przyzwoicie. robią tylko ludziom mydło z mózgu deklarując dochody w wysokości 1tys. zł. miesięcznie. Rolą Państwa nie jest zapewnianie dużej kasy wszystkim chętnym, tylko zapewnienie świadczeń szeroko rozumianemu społeczeństwu. Państwo już sfinansowało Szpitale, przychodnie, sprzęty, darmowe wykształcenie, często mieszkania służbowe etc. I wiele więcej nic im się w Państwowej służbie nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Lekarzom te kamienie się należą 26.05.06, 18:06 wesolemiasteczko napisała: > ale ja nie mówię, że nie mają zarabiać! ja twierdzę, że zarabiają przyzwoicie. > robią tylko ludziom mydło z mózgu deklarując dochody w wysokości 1tys. zł. > miesięcznie. Rolą Państwa nie jest zapewnianie dużej kasy wszystkim chętnym, > tylko zapewnienie świadczeń szeroko rozumianemu społeczeństwu. Państwo już > sfinansowało Szpitale, przychodnie, sprzęty, darmowe wykształcenie, często > mieszkania służbowe etc. I wiele więcej nic im się w Państwowej służbie nie > należy. Tumaństwo od pewnego czasu jest górą w Rzeczypospolitej... czy to ci coś mówi ??? Chyba niewiele - jak dla wszystkich wyznawców czwartej jest to normalka... podstawowość.... I jeszcze ten zasrany brak logiki... Ech!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Lekarzom te kamienie się należą 27.05.06, 23:56 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36781 Odpowiedz Link Zgłoś
nie-wiesz Re: Lekarzom te kamienie się należą 26.05.06, 14:02 składka na ubezpieczenie zdrowotne to ok 180 PLN a reszta to obowiązkowe ubespieczenie społeczne a to 2 różne rzeczy.. Odpowiedz Link Zgłoś
wesolemiasteczko Re: Lekarzom te kamienie się należą 26.05.06, 15:04 coś Ci się pomyliło - wiem lepiej ile płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
kita1979 900zl? 26.05.06, 18:59 lepiej sprawdz, ile z tego idzie na ZUS,a ile rzeczywiście na ubezpieczenie zdrowotne (nie myl tych dwoch pojec!!!!) może nie itrzymujesz ze swojej mega kasy lekarzy, tylko np rzesze przedwczesnych emerytow (np gornikow) i rencistow na kocia lape Odpowiedz Link Zgłoś
trzybek Re: Lekarzom te kamienie się należą 26.05.06, 20:06 900masc x 12msc x 15lat to 160 tys PLN. Jeśli masz rodziców, to za Twoją składkę ich leczono, bo nie płacili składek na służbę zdrowia a za ich "podatki" wydobywano węgiel na eksport, wytapiano stal na eksport, budowano czołgi na eksport i rynek wewnętrzny. Jeśli zachorujesz na raka (masz 33% szans) to: - doba leczenia szpitalnego kosztuje 400-600 PLN, może nie zapłacisz - zabieg operacyjny - załóżmy 5000 PLN - jakaś chemia - załóżmy 10000 PLN - przetoczenie krwi - 300 PLN za worek Nie martw się, kasa wróci do Ciebie. Jak będziesz miał szczęście i dostaniesz zawału, to nie umrzesz jak 10 lat temu, ale w ciągu kilku godzin zrobią Ci takie cuda, o których nie piszą w kolorowych gazetach. Właśnie za Twoje składki. A poważnie Ci radzę, jak będą dodatkowe ubezpieczenia - ubezpiecz się, bo za podstawową skłądkę będzie Cię leczył innostraniec a najwyżej Polak bez specjalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
calanutka Re: Lekarzom te kamienie się należą 26.05.06, 22:58 Manipulacja i owszem-nie 9 a 7 zł za godzinę, a łapówek nie biorę, bo to karalne i kłóci sie z moją etyką. I przez to nie mam z czego opłacic opieki do dzieci, która na czarno chce więcej niz ja zarabiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat66 zarobki wg GUS 26.05.06, 12:35 PRZECIĘTNE WYNAGRODZENIE GODZINOWE (ZŁ/GODZ brutto z ZUSem – ROCZNIK STATYSTYCZNY 2005) Prawnicy- w sektorze publicznym 33,10 ; Ogółem wykształcenie wyższe 25,24 ; wyższe z tytułem inżyniera, licencjata 20,37 ; policealne 13,10 ; średnie zawodowe 12,65 ; średnie ogólnokształcące 12,56 ; gimnazjalne 11,27 ; Godzina pracy etatowej LEKARZA 10,47 ; Godzina pracy PIELEGNIARKI 9,86 ; wykszt. podstawowe i niepełne podstawowe 9,54 Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa a ty chory czy o drogę pytasz? 26.05.06, 14:02 Co to jest jakieś cyferki i pojedyńcze słowa. kwiat66 napisał: > PRZECIĘTNE WYNAGRODZENIE GODZINOWE > (ZŁ/GODZ brutto z ZUSem – ROCZNIK STATYSTYCZNY 2005) > > Prawnicy- w sektorze publicznym 33,10 ; > > Ogółem wykształcenie wyższe 25,24 ; > > wyższe z tytułem inżyniera, licencjata 20,37 ; > > policealne 13,10 ; > > średnie zawodowe 12,65 ; > > średnie ogólnokształcące 12,56 ; > > gimnazjalne 11,27 ; > > Godzina pracy etatowej LEKARZA 10,47 ; > > Godzina pracy PIELEGNIARKI 9,86 ; > > wykszt. podstawowe i niepełne podstawowe 9,54 > Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa Lekarze donoszą na GUS 26.05.06, 14:03 Lekarze zawiadomili wczoraj Prokuraturę Rejonową Warszawa Śródmieście, że GUS zawyża ich zarobki. - GUS informuje, że lekarze zarabiają 3,3 tys. zł brutto. A zarobki są o połowę niższe - mówi szef OZZL Krzysztof Bukiel. - GUS uwzględnia nadgodziny, ale prawo dopuszcza 150 nadgodzin rocznie, a lekarze mają ich z dyżurami dużo więcej. To oznacza, że GUS podaje kwotę, która normalnie rozkłada się na dwa etaty - wyjaśnia. - GUS uwzględnia płacę zasadniczą, godziny nadliczbowe, dodatki funkcyjne, stażowe oraz premie. Metodologia nie zmieniła się od lat. Nie rozumiem więc, skąd zarzuty - sądzi Agnieszka Zielonka z biura prasowego GUS. Bukiel odpowiada: - Bo teraz te dane były wykorzystywane w oficjalnych dyskusjach. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat66 Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 12:37 PRZECIĘTNE WYNAGRODZENIE GODZINOWE (ZŁ/GODZ brutto z ZUSem – ROCZNIK STATYSTYCZNY 2005) Prawnicy- w sektorze publicznym 33,10 ; Ogółem wykształcenie wyższe 25,24 ; wyższe z tytułem inżyniera, licencjata 20,37 ; policealne 13,10 ; średnie zawodowe 12,65 ; średnie ogólnokształcące 12,56 ; gimnazjalne 11,27 ; Godzina pracy etatowej LEKARZA 10,47 ; Godzina pracy PIELEGNIARKI 9,86 ; wykszt. podstawowe i niepełne podstawowe 9,54 Odpowiedz Link Zgłoś
ssmark Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 12:45 Zdrowym strajk lekarzy nie przeszkadza. Jeśli lekarze walczą o podwyżki niech walczą dla wszystkich. Czy sprzedawczyni pracująca za 600 złotych jest od nich gorsza. Nie. Tylko ona jak zastrajkuje to straci pracę. A nieroby z budżetówki nie boją się niczego. Najlepiej by było podnieść podatki tej sprzedawczyni by starczyło dla lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l lekarz powinien klepać bidę i mieć 2 zł na godzinę 26.05.06, 13:00 i wtedy motłoch będzie uradowany. Bo nic motłochu tak nie cieszy jak poniżenie materialne tych z czyich usługo musi korzystać. Pytanie do zwolenników zgnojenia lekarzy, medyków i innej lumpeninteligencji: czy pójdziecie do lekarza który ubiera się na szmaciaku, traci 2 godziny na dojazd do roboty tramwajem, zaczyna pracę będąc zmęczonym i wkurzonym? Nawet jeżeli to do czasu, uczcie się lepiej rumuńskiego i chińskiego bo na rosyjskich czy ukraińskich lekarzy to nie macie co liczyć. Żeby być lekarzem potrzeba minimum 10 lat nauki co zdaje się jest w spoleczeństwie o mentalności sowieckiej niezrozumiałe Naród przestaje być narodem gdy pozbywa się swojego rdzenia: inteligencji. Zostaną wam za 2-3 lata inteligenci sutannowi których przekrętów nie wolno ruszać A leczyć się u wioskowej baby będziecie. Grabarze już ręce zacierają Odpowiedz Link Zgłoś
ripley30 Re: lekarz powinien klepać bidę i mieć 2 zł na go 26.05.06, 13:57 Może z innej beczki -dlaczego lekarz ma zarabiać miliony czy jest nadpolakiem ?. Czy prywatne gabinety tych strajkujących lekarzy też są zamknięte??? Czy sprzątaczka , salowa , hydraulik mają a raczej mogą zarabiac po 2 czy 3 zł na godzinę. Lekarze chyba są przyzwyczajeni do luksusu . Moja Mama (pozdrowienia) pracuje 30 lat ,wcześniej krawcowa teraz sprząta zarabia 800 zł. na rękę i musi z tego wyżyć .Jej nie należy się szacunek za jej ciężką pracę. Nie czytuję dziennika i faktu ale myślę ze oni to piszą bo większość Polaków tak myśli (patrz nasza dyskusja)Ja nie pójdę z kilofem , nie przestanę leczyć , uczyć .Kto da więcej zwykłym ludziom.Zorganizujmy jakiś strajk generalny albo protest czy marsz bo za 1000zł. w POLSCE nie można przezyć 30 dni .Pozdrowienia i piszcie co o tym sądzicie. Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa nie zatruje mi duszy ślepą nienawiścią - idealnie 26.05.06, 13:59 pasuje do wybiórczej i jej wypocin serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3371368.html Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l Re: nie zatruje mi duszy ślepą nienawiścią - idea 26.05.06, 14:27 to czemu czytasz to świństwo zamiast porządnej prasy? Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l Re: lekarz powinien klepać bidę i mieć 2 zł na go 26.05.06, 14:25 witam każdej pracy i każdemu człowiekowi należy się szacunek. Z tą różnicą że każda praca jest z reguły inaczej płatna bo zależy od zdobytych kwalifikacji, popytu, jakości itp. pracownik o niskich lub nie wymagających lat edukacji kwalifikacjach zarabia mniej, w polsce z reguły za mało ale to nie znaczy że lekarz, prawnik, nauczyciel ma zarabiać tyle samo albo podobnie. W przeszłości były takie eksperymenty i zgodnie z ideami sowietyzacji gnębiono inteligencję głównie finansowo. Zrozumiałe że wszyscy powinni zarabiać lepiej, na tyle żeby wystarczyło na normalne życie i trochę rozrywki. Ale nie można podchodzic do sprawy w stylu: sprzątaczka ma 600, robotnik na budowie 800 to lekarz nie może zarabiać więcej a najlepiej dać im po równo, np 1000 zł Jakoś w czechach nikkt nie protestuje przeciw lekarzom którzy tam zarabiać zaczęli dobrze zaraz po akcesji z UE. Efekt; nie wyjeżdżają i nie strajkują a jeżeli to z innych powodów niż finansowe Strajki i protestacje nic nie dadzą, jedyne rozwiązanie widzę w szybkim i całkowitym upadku państwa. Ostatnich 16 lat pokazało że prowizorka jest bezsensowna, kolejne rządy prawych i lewych coraz gorsze, żyje nam się coraz gorzej a od kilku miesięcy wracamy w tempie 3 lata na miesiąc do komuny. To musi pieprznąć, rozsypać się do fundamentów. Może uda się po katastrofie zbudować państwo od podstaw ale na zdrowych zasadach. Dlatego musimy popierać PIS, lepera i weszpolaczków, niech niszczą, demolują wszystkie struktury . W odpowiednim momencie pójdą na latarnie i za kratki Odpowiedz Link Zgłoś
stewex Spytaj znajomego lekarza jaki ma samochod... 26.05.06, 13:03 Wiekszosc ma lepszy od ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l Re: Spytaj znajomego lekarza jaki ma samochod... 26.05.06, 13:13 najlepiej gdyby nie miał żadnego.... i łaził po prośbie Odpowiedz Link Zgłoś
aniade Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 13:13 Rozumiem, że forumowicz Fragador nie posiada dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
fundrive Większość z was... 26.05.06, 13:17 ...ma poglądy, które, nie ukrywam, wywołują u mnie uśmiech politowania. Wyliczenia, że lekarze zarabiają dużo bo inni zarabiają mniej są co najmniej śmieszne. Jeśli coraz więcej lekarzy wyjeżdża na zachód, coraz więcej składa wypowiedzenia to znaczy że zarabiają za mało, żeby chcieć tu zostać. Jeśli ktoś zarabia 600 zł to widocznie na jego pracę jest mały popyt i nie jest ona zbyt dużo warta. Na pracę lekarzy popyt jest przeogromny (w przeciwieństwie do pracy górników) i ludzi, którzy chcą w ten czy inny sposób korzytać z ich usług sa miliony. Jednocześnie ci sami ludzie chcieliby, zeby lekarze zachowywali się zupełnie irracjonalnie. Przeciętny Polak płaci za opiekę lekarską 80-120 zł miesięcznie (tyle mniej więcej wynosi przeciętna miesięczna składka na ubezpieczenie zdrowotne) Jednocześnie ten "statystyczny" Polak chciałby mieć za te pieniadze opiekę taką jakby płacił tej składki 500-1000 zł. Figa z makiem. Wierzycie kolejnym partiom , które robią was w konia (ostatnio dotyczy to głównie PiS-u, ale są też inne) a potem się dziwicie że kolejni was oszukali. Naopowiadali wam, że jak dojdą do władzy to służba zdrowia będzie "nadal" bezpłatna? He he he. Bezpłatna to ona nigdy nie była. Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l załozyłem zakład pogrzebowy i czekam 26.05.06, 13:23 u mnie wszyscy równi, ZUS płaci za skrzynki ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: kto Polak i Katolik niech bojkotuje lekarzy 26.05.06, 13:48 Dzieciątka na 3 Zdrowaśki do pieca... taniej i wykształcenia wiele nie trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l Re: kto Polak i Katolik niech bojkotuje lekarzy 26.05.06, 13:54 > Dzieciątka na 3 Zdrowaśki do pieca... taniej i wykształcenia wiele nie trzeba a jak kaszle to papawer w gałganek i nie ch ssie. Na przeziębienie psi smalec, na poważniejsze sprawy księdza kiedyś mi powiedział konduktor w pociągu: gdyby nie ci cholerni pasażerowie to by się normalnie pracowało jak zabraknie tych cholernych lekarzy do będzie się po ludzku chorowało ;)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 13:37 Ja tez nie czytam tego niemieckiego szmatlawca, ale niech "Gazeta Wyborcza" nie ro bi sie taka niewinna. Jesli chodzi o brak obiektywizmu i szczucie jednych grup spolecznych na drugie, GW tez ma troche na sumieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: himhith.. fakty, baranie, fakty... 26.05.06, 14:10 Wyzywa krowa od baranow. Zdejmij klapki z oczu. :> Odpowiedz Link Zgłoś
lucky7pl Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 13:46 Popieram komentarz. Fakt to szmatławiec - czytanie go to hańba. To dla wyborców tych kmiotów z Samoobrony. Ale gwarantuję Wam, że jak dziennikarzyna tego śmiecia dostanie sraczki to w podskokach poleci do lekarza. Tego, na którego gnój dziś pluje. Popatrzcie też, jaki tuman jest tam naczelnym, skoro zgodził się na publikację tych wypierdzin. Człowiek inteligentny ? Nie ... to obraza inteligencji. Tylko lasu żal ... Odpowiedz Link Zgłoś
12345k9 Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 13:51 Jesteś niezadowolony/a ? O co Ci chodz ? Do zdrowia wykupiłeś bilet drugiej klasy na pociąg osobowy a chcesz jechać expresem w klasie 1 - typowo polskie zachowanie . Osobowy w drugiej klasie gwarantuje że jazda będzie powolna nie wygodna i z licznymi postojami - jak widzisz strajki są tu wliczone w cenę . Co innego Twój pies - ten jedzie pośpiesznym - u weterynarza bez mrugnięcia płacisz 50 zł za sprawdzenie czy sierśc lśni . W warsztacie samochodowym za zdjęcie starych opon z 4 kół i założenie nowych ( 20 minut pracy ) płacisz 60 zł i się cieszysz . U lekarza publicznego - specjalisty ( kilkunascie lat doświadczenia, kilka egzaminów specjalizacyjnych ) za 30 min konsultację płacisz 15 zł ( tyle NFZ daje szpitalowi co nie znaczy że aż tyle trafia do kieszeni lekarza ) i jeszcze marudzisz . Jestem lekarzem , mam dużo pracy na 1 etacie więc nie mam czasu dorobić gdzie indziej ( pozostają tylko dyzury w świeta i weekendy ) , nie strajkuję , nie zapisuję leków pod dykatndo firm - jestem dobrym polskim lekarzem. Ale przez to nie dokształacm się bo nie stać mnie na czasopisma , podręczniki , konferencje i szkolenia. Pacjenci też nie okazują mi wdzieczności i trudno im się dziwić - po co komu ponury , zmęczony ( praca poniedziałek-piątek , dyżur sobota- niedziela i z powrotem do pracy w poniedziałek itd ) lekarz posługujący się medycyna mało nowoczesną . A KIEDY TY ZAWITASZ DO MOJEGO GABINETU ? na marginesie i do tych co wołają ' przysięgali ..! ' itp : idz do stacji krwiodawstwa i oddaj krew - dobrze ci to zrobi a może uratujesz komuś życie. Odpowiedz Link Zgłoś
oceanis Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 14:00 Lekarze trzymajcie sie.Fakt iDziennik to gadzinowki. Odpowiedz Link Zgłoś
ewciak8 Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 14:07 Polscy lekarze lecza fatalnie, sa niedouczeni a wiekszosc zarabia swietnie - dostaja prowizje za przepisanie lekow zaprzyjaznionych firm farmaceutycznych, lapowki sa w szpitalach i przychodniach na porzadku dziennym. Niedawno ktos z rodziny mial wypadek a 3 lekarzy (dwoch z tytulem profesora!!!!!!!!!) nie potrafilo na zdjeciu rentgenowskim odroznic prawej strony od lewej. Zgroza. Wiec zamiast operowac sie u polskich partaczy pojechalismy sie leczyc zagranice. I cale szczescie, bo jak sie widzi, co wyprawiaja tu pracownicy sluzby zdrowia, czlowiek woli sie nie przyznawac, ze jest Polakiem. Dlatego mi polskich lekarzy nie zal. A jak zle im, ze sa lekarzami, to niech ida pracowac gdzie indziej, w koncu lekarzem nie jest sie od godziny 8 do 16.00 lecz zawsze wtedy, kiedy trzeba. Cos przeciez slubuja... Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 14:10 Sprobuj pracowac po 400h miesiecznie, to zobaczymy czy bedziesz potrafila odroznic strone prawa i lewa. Na zachodzie lekarze lepiej zarabiaja, a mimo to sa wypoczeci, a to sie przeklada na jakosc leczenia. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
ewciak8 Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 14:29 Z mojego punktu widzenia istotne jest to, zeby lekarz DOBRZE MNIE LECZYL i szczerze mowiac malo mnie obchodzi, ile godzin pracuje. Jesli mam uszkodzona prawa reke, to chcialabym, zeby lekarz zoperowal mi prawa reke a nie lewa, moze dla ciebie to nie jest oczywiste, ale to juz twoja sprawa. Jesli jest natomiast przepracowany to tylko fatalnie o nim swiadczy - taka osoba w ogole nie powinna wykonywac zawodu, gdyz zagraza zyciu pacjenta. Zamiast chalturzyc byle gdzie i byle jak, wolalalbym, zeby lekarz sie doksztalcal, i jestem przekonana, ze w slad za gleboka wiedza i solidnym podejsciem pojawia sie tez i dobre pieniadze. W Niemczech lekarz, ktory nie bedzie uczestniczyl okreslona liczbe godzin TYGODNIOWO w szkoleniu, traci uprawnienia, a w Polsce co? Lekarz patrzy sie tylko, ile i skad wyciagnac kasy. Poza tym lekarz w Niemczech , ktory zaczyna prace przez pierwsze 7 lat zarabia bardzo kiepsko - 1200 euro brutto, a koszty zycia sa tam przeciez wyzsze niz u nas. Poza tym jego wynagrodzenie zalezy od ilosci pacjentow, tam gdzie pacjenci ciagna do lekarza, tam otrzymuje on wiecej pieniedzy na leczenie, ale to juz inna kwestia, bo dotyczy rozwiazan systemowych. Lekarz z mala liczba pacjentow zarabia kiepsko, nie mowiac juz o tym, ze jest wielu bezrobotnych lekarzy. Niestety, ale ja nie moge obdarzyc szacunkiem lekarzy nie majacych podstawowej wiedzy ani lekarzy wyciagajacych rece po lapowki. Gardze i bede gardzila takimi osobami i gdybym trafila na takiego lekarza, natychmiast bym doniosla na policje (oczywiscie po wczesniejszym udokumentowaniu tego faktu). Szkoda, ze fakt, iz wiekszosc lekarzy bierze lapowki szkodzi tym porzadnym lekarzom, ktorzy nigdy lapowki nie wzieli i rzeczywiscie mozna im wspolczuc, ze wrzucani sa do jednego worka ze swoimi nieuczciwymi kolegami. Tak na marginesie - mam kilku znajomych lekarzy i wiem od nich, jakie numery odstawiaja w szpitalach, byle wyjsc na swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
trzybek Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 20:24 To co piszesz jest pełne uogólnień i sprzeczności. Dobrze Cie leczyć - to musi się dokształcać - na to musi zarabiać - a więc więcej pracować (a kto mu da na wiedzę św. Mikołaj?) - ale przez to będzie zmęczony. No to może zapłać mu w kopercie za usługę: będzie zadowolony, zarobi, odpocznie i będzie Cię obskakiwał na paluszkach. Większość bierze łapówki? Kto Ci to powiedział? Możesz to udowodnić? Zgłoś w prokuraturze swoich znajomych, którzy robią przekręty, bo jak wiadomo krętacz to złodziej, a w dodatku pijak i jeszcze naraża życie pacjentów. To Ty jesteś nieuczciwa. Ja haruję jak wół w nadziei na lepszą pracę gdzieś i kiedyś. Nie biorę i u mnie w pracy nikt nie bierze. A ludzie jadą z całej Polski się leczyć. I nie zarabiamy kokosów, ale przyzwoita pensja pozwala na uczciwość wobec siebie i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
12345k9 Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 15:55 Czy byłaś/eś w tym tygodniu w stacji krwiodawstwa i ile krwi oddałaś/eś dla bliżnich w potrzebie ? Pólki w centrach krwiodawstwa świecą pustkami a krwi nic nie zastąpi . Niedawno miałem taki dylemat w środku dyżurowej nocy : 4 pacjentów tej samej grupy wymagających bezwzględnie transfuzji i 3 worki krwi ( to ilośc wystarczająca dla 1 i pół pacjenta ) w regionalnym centrum krwiodawstwa. Więc zanim zaczniesz opowiadać o cudzych ślubach idz i zrób coś dla innych . Przeczytaj też komentarz powyżej ( 12345k9 ) Odpowiedz Link Zgłoś
trzybek Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 20:14 Mądrzy praktycy mawiali "Chcesz być zdrowy, trzymaj się daleko od profesorów." Ale na pewno mieli na myśli profesorów ekonomii :) Odpowiedz Link Zgłoś
pastesh Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 14:41 jako młody lekarz dziękuję za ten obiektywny i uczciwy komentarz Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t A może ktoś by napisał jak to jest naprawdę?? 26.05.06, 14:53 To, co robią dziennikarze, a zwłaszcza Ci z Faktu itp. jest obrzydliwe i skandaliczne. Tak się składa, że znam kilka osób pracujących w GCZDiM w Katowicach. Nikt nie odszedł od łóżek pacjentów. Nikt nie odmawia pomocy w nagłych przypadkach. Szpital pracuje jak na ostrym dyżurze, co znaczy, że zredukowana jest obsada, nieczynna sę przychodnie - z wyjątkiem onkologicznej. Oddziały ratunkowe pracują normalnie, N-ka wyjeżdża na wezwania, pacjenci zapisani na zabiegi typu naświetlanie, chemia, dializy i różne takie co nawet ich nazw nie rozumiem są przeprowadzane planowo. Strajk polega na tym, że nie można do tego szpitala iść z katarem, wysypką, po receptę czy do zdjęcia gipsu, ale akurat takie rzeczy można załatwić w lokalnej przychodni czy szpitalu miejskim. Zachowanie mediów, które konsekwentnie pokazują tylko narzekajacych rodziców (o niektórych z nich też by można conieco napisać :|) i powtarzają komunały o etyce, poświęceniu, "wszystkie dzieci nasze są". Tylko jakoś S.M. Piast, TP S.A., Orlen, PGNiG, GZE, Plus GSM, Carrefour itp. nie przyjmują w rozliczeniu etycznych deklaracji i każą sobie płacić w złotówkach. A zarobki w państwowej służbie zdrowia są poniżające - jeśli pielęgniarka zarabia na rękę 800-900 złotych, a lekarz 1400-1600 złotych, to o czym w ogóle dyskutować. 1500 netto to, przynajmniej w K-cach, przeciętna pensja dla absolwenta uczelni (pierwsza praca), czy wykwalifikowanego robotnika. No i lekarza z sześcioma latmi cieżkich studiów, kolejnymi latami specjalizacji i kilkunastoma - kilkudziesięcioma praktyki. Sami pracownicy ochrony zdrowia mówią, że też woleliby zrobić swoje osiem godzin i jechać do domu odpocząć. Ale każdy chce żyć, a nie tylko wegetować. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: A może ktoś by napisał jak to jest naprawdę?? 26.05.06, 15:05 Aha, jeszcze coś mi się przypomniało - skoro rząd i NFZ są tak starsznie zatroskani o dzieci, są one dla nich takim dobrem itp. to DLACZEGO NFZ PŁACI ZNACZĄCO MNIEJ ZA PORADY I LECZENIE DZIECI NIŻ ZA TE SAME USŁUGI DLA DOROSŁYCH?? Jest to tym dziwniejsze, że zwykle z małym pacjentem spędza sie więcej czasu niż z dorosłym. I taka ciewkawostka - personel, przynajmniej w GCZDIM za czas strajku dostanie wyplątę w wysokości ok. 30% pensji. Dla wielu oznacza to poważne kłopoty finansowe, ale mimo to starjkują - głos rozpaczy. P.S.: Dla każdego rozsądnego człowieka nie powinno ulegać wątpliwości, że bez znaczących zmain systemowych nie ma mowy o trwałym polepszeniu sytuacji w ochronie zdrowia. Niestety ten rząd idzie śladami poprzednich - proponuje kosmetyczne zmiany, bez ustalenia koszyka gwarantowanych świadczeń, bez prywatyzacji ubezpeiczeń i usług - byleby tylko nie podpaśc wyborcom pudruje raka. Odpowiedz Link Zgłoś
galareta2 Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 14:58 Lekarze są jedna z najlepiej uposażonych grup społecznych w Polsce - szczerze mówiąc jestem opanowaną osoba, ale jak słysze ich postulaty i kłamliwe opinie o tym, jak jest im źle, to flaki mi sie wywracają! Owszem - stawki etatowe maja niskie, ale widział kto lekarza który pracuje na jednym etacie? A ja w swoim zawodzie nawet nie mam szans na prace na kilku etatach - bo moja praca trwa od 8-12 godzin, a oni w tym czasie są w stanie 3-4 tzw. "etaty" obskoczyć. Wiec nie mówmy o tym czy jest im źle czy dobrze - poprostu kategorycznie i diametralnie nalezy zmienic system pracy polskiej słuzby zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 18:48 Ale 400 godzin miesiecznie nie pracujesz, a lekarze owszem. Zreszta trzeba bylo sie uczyc to tez bys byl lekarzem i bys mogl obskakiwac 4 etaty. :> Odpowiedz Link Zgłoś
koniecdemokracji Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 15:19 Chory na nienawiść do wszystkiego i wszystkich kraj ciekawe co będą mówić za 5 lat jak się okaże że do najbliższego szpitala jest 50 kilometrów a w mieście mieszka jeden lekarz który na dodatek nie rozumie słowa po polsku A słowo pielęgniarka będzie się kojarzyło tylko ze słowem siostra zakonna Takiego kretynizmu w myśleniu to nawet komuniści nie ujawniali Ja się w ogóle dziwie ze lekarze jeszcze co kolwiek robią żeby zwrócić uwagę na tragiczną sytuacje SŁUZBY ZDROWIA wykształcony człowiek zawsze znajdzie pracę za granicą Ale oczywiście my nie potrzebujemy lekarzy i pielęgniarek Każdy sobie w wolnej chwili wytnie wyrostek robaczkowy przecież to żadna sztuka Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 15:25 koniecdemokracji napisał: > Ja się w ogóle dziwie ze lekarze jeszcze co kolwiek robią żeby zwrócić uwagę na > tragiczną sytuacje SŁUZBY ZDROWIA wykształcony człowiek zawsze znajdzie pracę > za granicą Nie prawda.Oni nic nie robią żeby zwrócić uwage na "tragiczną sytuacje SŁUZBY ZDROWIA" -oni chca tylko wyzszych pensji dla siebie - a to nie poprawi systemu. A skoro chcą wyższych zarobków to tak jak napisaeś - niech wyjeżdząją. Powiedz mi gdzie lekarze zaproponowali zmiany funkcjonowania systemu zdrowia? Bo jakos o tym nie slychac. Ich jedyne żądanie to: dajcie nam wiecej pieniedzy. Bo to sie oplaca, ale zmiany systemowe juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
koniecdemokracji Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 15:43 Dyskusja toczy się również o zmianach systemowych nie jesteś na bierząco ale oczywiście rząd nie ma teraz czasu dla służby zdrowia może za rok dwa Przecież są ważniejsze sprawy od zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
koniecdemokracji Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 15:35 Ja mieszkam w mieście 7 tysięcy mieszkańców szpital 10 lat temu miał chirurgie internę dziecięcy i reumatologie została Reumatologia I opiekuńczy Właśnie likwidują internę Wszystko oczywiście z przyczyn ekonomicznych Najbliższe oddziały w odległości 20 kilometrów 4 autobusy na dzień po 20 nie ma czym wrócić do domu ALE TO CHWILOWO NA PLANACH TEN DRUGI SZPITAL TEŻ JEST DO ODSTRZAŁU NAJBLIŻSZY ZA 50 KM W zimie karetka zakopuje się w zaspach Pogotowie a oczywiście jest 2 karetki Pielęgniarki z tych oddziałów już pracują w Niemczech Włoszech i Szwajcarii Lekarze również TO WYKSZTAŁCENI LUDZIE FACHOWCY ZNAJĄ JĘZYKI NIE POTRAFIMY TEGO DOCENIĆ TO ZROBIĄ TO INNI Odpowiedz Link Zgłoś
foreks Re: Fakt kamieniuje lekarzy - komentarz 26.05.06, 15:28 oj, polscy lekarze normalnie za milijony juz ciepia :) jestem prywatnie ubezpieczony od lat, najszerszy pakiet, stad w publicznym ZOZie nie bylem rowniez lata. lecz nawet w Przychodni Damiana w Warszawie neorolog po kontuzju kregoslupa uznal, iz nie ma czasu tu mnie leczyc - to moze postawiec diagnoze - a na zestaw cwiczen zaprasza prywatnie, 100PLN za wizyte. za paszczeke u stomatologa zaplacilem 3000K. u ortopedy sportowego za zespol posturalny i zapalenie ściegna pasma biodrowo piszczelowego rehabilitacja u jednego jedynego fizykoterapeuty wizyta 90PLN, a wizyt minimum 12. mialem wykupiona rehabilitacje na miejscu, ale bron boze nakazal biedny lekarz tylko u swojego funfla. do tego wkladki do butow do biegania w Warszawie przepisal, ale tylko w jednym jedynym zakladzie. karwa wkladki 400PLN!! :) ale tylko tam, bo inaczej przerwie leczenie. oraz oczywiscie siarczen glukozaminy, ale tylko w jednej jedynej aptece. oczywiscie byla 2 razy drozsza, bo zapalcilem ponad 500PLN za 30tygodniowa kuracje. otoz ot i wycinek mojej wspolpracy z lekarzami w ostatnie wakacje i naprawde wskutek ow doswiadczen ide na latwizne i zasugeruje, a zajrzyjmy lekarzom do garazow? sztuk ile audi polyskuje? Odpowiedz Link Zgłoś
vapin czy ktoś widział ubogiego lekarza??? 26.05.06, 15:37 albo choćby i nawet należącego do klasy średniej?? wszyscy lekarze, jakich znam bezpośrednio lub pośrednio, to są bardzo majętni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: czy ktoś widział ubogiego lekarza??? 26.05.06, 15:49 Ja widziałem, znam takich kilku. Zamożnych też znam, ale nie dorobili się na państwowym etacie, tlyko prywatnych praktykach albo dyżurach w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
12345k9 Re: czy ktoś widział ubogiego lekarza??? 26.05.06, 16:43 i znowu to samo - ' ...ktoś widział ubogiego lekarza...' - sam to wymysliłeś ? Ja mam żonę ( na szczeście ) , która nie pracuje w służbie zdrowia ( na szczęście ) - zarabia 2 x tyle co ja i utrzymuje mnie . Od czasu do czasu dostaję też wsparcie finansowe od mamusi. I CO Z TEGO ? Co ma piernik do wiatraka . A jak trafię 6 w totka to znajdę się na łamach prasy jako nie-biedny lekarz ? Połowa naszego narodu analfabetów funkcjonalnych potrafiących zrozumieć tekst co najwyzej na poziomie Faktu posługuje się tym hasłem . Nie chodzi o to czy jestem biedny czy bogaty ale czy moja praca jest odpowiednio wynagradzana . Jeśli społeczeństwo i naród wśród którego mieszkam wycenia moją pracę niżej od paniusi która obiera ziemnaki to albo ze mną jest coś nie tak ( żle parcuję ! ) albo ze społeczeństwem. Jeśli to ja mam problem - to muszę zrezygnowąć z pracy. Jeśli to społeczeństwo - to muszę zrezygnować z takiego narodu. Dla Vapina efekt końcowy bedzie taki sam : lecz się Vapin obierkami . Odpowiedz Link Zgłoś
vapin Re: czy ktoś widział ubogiego lekarza??? 26.05.06, 16:59 w moim pytaniu nie było żadnego podtekstu, po prostu chciałem się dowiedzieć, jaka jest kondycja finansowa lekarzy, bo moje doświadczenia pokazywały mi, że lekarze mają sie bardzo dobrze. I bardzo dobrze, nic mi do zarobków wykształconych i ciężko pracujących ludzi. Zastawnawia mnie tylko, czy ich protesty mają potwierdzenie w faktach. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l Re: czy ktoś widział ubogiego lekarza??? 26.05.06, 17:05 wystarczy mieszkać w dość dużym mieście: lekarzy niezamożnych jest bardzo dużo. Na pewno na prowincji jest odwrotnie, odwrotnie proporcjonalnie do ich ilości i kompetencji Jakie stosujesz kryteria klasy średniej i kryteria majętności: samochód, mieszkanie i czyste ubranie? Kufajka i walonki dla wszystkich to było za bieruta i gomółki. Najwyraźniej mentalność homo-sowiecka idzie w parze z mentalnością polsko-katolicką: jak się komuś lepiej wiedzie to na pewno łobuz, złodziej i trzeba go zgnoić Odpowiedz Link Zgłoś
brunet.wieczorowy Kilka faktów o "Fakcie" 26.05.06, 15:45 "mamy prawie 7 milionów czytelników" (PBC General) "czytelnicy Faktu to osoby zapracowane, ale aktywne życiowo, lubiące spędzać czas w gronie znajomych. Fakt jest dla nich podstawowym źródłem informacji, wyczerpującym i bardzo interesującym, oferowanym za przystępną cenę. Fakt jest dla nich wiarygodny i bliski poprzez bezpośredniość oraz poruszanie bardzo różnorodnych tematów." (PBC General) Wykształcenie czytelników: podstawowe-15% zawodowe-34% średnie-36% wyższe-15% kategoria zawodowa: dyrektorzy-3% specjaliści/wolne zawody-3% technicy i wyspecjalizowani pracownicy administracji-11% pracownicy umysłowi niższego szczebla-8% właściciele prywatnych firm-5% pracownicy handlu i usług-11% robotnicy wykwalifikowani-29% robornicy niewykwalifikowani-8% rolnicy idywidualni-4% nigdy nie pracował-17% (PBC-Polskie Badania Czytelnictwa) Odpowiedz Link Zgłoś
vict0rio gdzie sa moje pieniądze ?!?!?!!?!?!?!? 26.05.06, 15:56 przeciez place podatki a ci lekarze chca jeszcze wiecej.... a moze to ma jakis wplyw: www.kurierlubelski.pl/index.php?name=News&file=article&sid=26209 Odpowiedz Link Zgłoś