Dodaj do ulubionych

Kult papieża

28.05.06, 00:15
Czy tylko ja mam takie dziwne wrażenie że w Polsce zaczął się kult papieża nie jako następcy Piotra, ale jako kult jednostki. Polacy po śmierci polskiego papieża potrzebują wypełnić czymś pustkę i wypełniają ją nowym papieżem. Czy to jest dobre? czy o to w kk chodzi??
Obserwuj wątek
    • absurdello Ciekawe co będzie jak wybiorą na Papieża 28.05.06, 00:20
      ciemnoskórego ? Czy będzie tak jak z Pawlakiem na "Kochaj albo rzuć" ?

:-)

• r202 Re: Ciekawe co będzie jak wybiorą na Papieża 28.05.06, 06:53
        Dokładnie takie same pytania zadawały różne mądrale, kiedy umarł JPII. To miał być koniec katolicyzmu
        w Polsce, Polacy mieli nigdy nie zaakceptować obcego Papieża, który miał nigdy już do Polski nie
        przyjechać. Później, kiedy wybrano Ratzingera, mądrale były pewne, że kogo jak kogo, ale Niemca
        Polacy nigdy nie zaakceptują. Teraz okazuje się, że ciemnoskóry ma być nie do zaakceptowania dla
        Polaków a w ogóle to Polacy uprawiają kult jednostki zmiennej w czasie. I cóż jeszcze mądrale wymyślą,
        by nie zaakceptować prostej prawdy - Polacy w swej masie są przywiązani do Koscioła Katolickiego
        oraz Papieża. Gdyby Gomółka nie zabronił przyjazdu Pawłowi VI, Polacy witaliby go i kochali dokładnie
        tak samo jak później JP2, czy BXVI. I gdy Papieżem zostanie Murzyn albo Azjata będzie tak samo. Być
        może te uczucia są przez Polaków lokowane zbyt pochopnie - ale to zupełnie inny problem...
        • mikwa Re: Ciekawe co będzie jak wybiorą na Papieża 29.05.06, 22:53
          Słowo "Polacy" (i to jeszcze "w swej masie") nie jest tu uprawnione. To, że na
          pielgrzymki papieskie chodzi milion osób i że TV oraz 140 innych stacji w kółko
          informuje, co papież nadzwyczajnego powiedział a wiadomości ze świata
          zamieniają się w wiadomości z papieżem w roli głównej i jedynej, oznacza tyle,
          że 37 milionów Polaków na pielgrzymki nie chodzi, z tego przynajmniej dla 25
          milionów wizyta B16 jest obojętna. Kult papieża (nieistotne, jakiego - Polaka,
          Niemca, czarnego czy żółtego) wprowadza ten milion silnie egzaltowanych osób,
          które w każdym, nawet banalnym słowie Głowy Kościoła, widzą przejaw geniuszu i
          boskości.
        • sir_fred Mądrale 30.05.06, 11:05
          Proponuję, żeby dla wiwatujących tłumów przeprowadzić test. Jakiś tydzień po
          wizycie papieża. Polegałby na tym, by na powiedzmy stronie A4 streścili główne
          myśli papieża. Obawiam się, że wynik testu ujawniłby gorzką prawdę o ludzie
          lekceważącym "mądrali".
    • kain_brat_abla Re: Kult papieża 28.05.06, 04:22
      Benedykt XVI, B XVI, papież, Ojciec Święty - ile można o tym słuchać. Rzygać się
      chce od tego wazeliniarstwa.
      • siekiera77 Re: Kult papieża 28.05.06, 15:29
        spoko wiecej go juz
        tu nie zobaczymy
        jak wroci do siebie
        i przemysli
        to wszystko co tu
        uslyszal i zobaczyl :-)
    • dusia_83 Re: Kult papieża 29.05.06, 22:17
      Ja też byłam zdziwiona tym wielkim pospolitym ruszeniem tłumów, aby się spotkac
      z papieżem... z BXI, który dopiero co został wybrany, więc czym mógł zaskarbić
      już sobie tak wielką rzeszę oddanych...? Ja podchodziłam do tego wszystkiego
      sceptycznie i w ogóle nie czułam potrzeby bycia tam, w tym miejscu... Bo to już
      nie to samo, bo to już nie JP2... Ale w połowie pobytu BXI w Polsce zaczęłam
      się jednak do niego przekonywać, nie wiem, może podczas oglądania transmisji
      spłynął na mnie Duch Święty i mnie zaczął przemieniać...? Na pewno nie będzie
      już tak jak było, ale za to będzie inaczej. Pojawi się nowa jakość. Choć widać
      większość nie chce czekać na to, co samo przyjdzie z czasem, ale jest
      zapamiętała w przesłaniach Jana Pawła i tą drogę chce kontynuować, wszak BXI
      przybył tu po jego śladach i jest jego kontynuatorem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka