Dodaj do ulubionych

białe grzyby mun??

08.03.11, 10:03
ostatnio podczas wizyty w chińskiej knajpie, jadłam pyszną zupę warzywną. pływały w niej również takie białe pomarszczone grzybki. byłam przekonana, że to inna odmiana mun ale szukam i szukam i znaleźć nie mogę. będę bardzo wdzięczna za nazwę tego grzyba.
Obserwuj wątek
    • dzioucha_z_lasu Re: białe grzyby mun?? 08.03.11, 10:43
      Kupuję takie grzyby - suszone - w Kuchniach Świata. To nie są mun. Znam je pod nazwą grzyby śniegowe. Bo to chyba o te chodzi: Tekst linka
      • kr_ka_11 Re: białe grzyby mun?? 08.03.11, 11:02
        tak o to mi właśnie chodziło :)

dziękuję!! :)
        • kr_ka_11 alee.. 08.03.11, 11:12
          pod ta nazwa tez ciężko mi znaleźć, na stronie kuchnieswiata nie ma. jeśli jesteś z Krakowa możesz powiedzieć mi, gdzie mogę je dostać? przez sieć chyba nie zamówię.
          • dzioucha_z_lasu Re: alee.. 08.03.11, 13:44
            No niestety - z Wrocławia jestem.
            W necie te grzyby ciężko znaleźć, nie mam pojęcia, pod jaką nazwą występują, ale w KŚ nigdy nie było z nimi problemu, na półce leżą zwykle gdzieś koło mun, albo na dziale tajskim
            • kr_ka_11 Re: alee.. 08.03.11, 14:16
              ok, dzięki raz jeszcze

pozdrawiam
              • kr_ka_11 Re: alee.. 08.03.11, 14:26
                teraz się dopiero doszukałam, mają sklep w Krakowie, jutro podjade :)
    • Gość: monka Re: białe grzyby mun?? IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 00:29
      to jest kozia broda. rośnie w Polsce i nawet dostałam je kiedyś od mamy mojego chłopaka. całkiem przyzwoite w smaku, choć dość nietypowe zwłaszcza w fakturze.
      • dzioucha_z_lasu Re: białe grzyby mun?? 09.03.11, 11:13
        Nie, to nie kozia broda. Ma nieco inny kształt owocnika - te chińskie są kuliste, kozia broda raczej jest podłużna i taka "krzaczkowata". I jest pod ochroną :)
        • Gość: monka Re: białe grzyby mun?? IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.11, 03:33
          ja bym jednak obstawiała tę kozią brodę czyli siedziuń sosnowy. osobiście na grzybach znam się słabo, ale pokazawszy zdjęcie mojemu facetowi, który pochodzi z karkonoskiej wsi i na grzybach zna się świetnie, bez mrugnięcia okiem powiedział, że to kozia broda właśnie. ze zdjęć też zupełnie go przypomina: atlas.grzybland.pl/v/Sprt/Sparassis/Sparassis+crispa/
          a, że jest pod ochroną, to cóż, już wiem..:) w każdym razie nie ja go zebrałam.
    • mhr-cs Re: białe grzyby mun?? 09.03.11, 11:45
      kr_ka_11

jak czegos nie znam
      to sie pytam kelnera,
      o odpowie co i jak
      i nie bedziesz musiala
      szukac,
      bo grzybow podobnych
      jest duzo,
      • kr_ka_11 Re: białe grzyby mun?? 09.03.11, 12:33
        mhr-cs napisała:

> kr_ka_11
        >
        > jak czegos nie znam
        > to sie pytam kelnera,
        > o odpowie co i jak
        > i nie bedziesz musiala
        > szukac,
        > bo grzybow podobnych
        > jest duzo,

dziękuje za radę, ale jasno i wyraźnie napisałam, że sądziłam (błędnie), że to odmiana mun. forum jest rowniez po to, by w sytuacji gdy się potrzebuje rady, można było spytać. jak tak bardzo Cię to razi to po co tracisz czas na odpisywanie? zapytałam dopiero jak sama sobie nie poradziłam, czy to mnie usprawiedliwia?
        dodatkowo, jakoś jak powyżej widać, dostałam w pare chwil trafną odpowiedź i pomimo tylu odmian grzybów ktoś wiedział o czy mowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka