Dodaj do ulubionych

Kod da Vinci podczas pielgrzymki

29.05.06, 15:21
Jestem zszokowany i oburzany. Byłem w Krakowie podczas wizyty Benedykta XVI,
gdy jechałem na Błonia na budynku zobaczyłem ogromny plakat reklamujący film
Kod da Vinci. Plakat był umieszczony tuż przy głównej ulicy, nie sposób było
go nie zauważyć. Czy to nie lekka przesada żeby podczas wizyty Ojca Świetego
w Krakowie reklamować ten film. Przecież to sam Benedykt nakazał bojkot tego
filmu jako produkcji wymierzonej przeciw chrześcijaństwu.
Obserwuj wątek
    • sir_fred Re: Kod da Vinci podczas pielgrzymki 29.05.06, 15:52
      To z pewnością uraziło twoje uczucia religijne i znieważyło przedmiot kultu
      religijnego. Jeśli jeszcze nie zgłosiłeś tego do prokuratury, zrób to czym
      prędzej. Nie pozwól by inni cię wyprzedzili, nie czekaj na lekcje wychowania
      patriotycznego. Może nie wszystko stracone, może uda się ich złapać,
      przesłuchać, wyprowadzić i rozstrzelać? Jeśli kupisz moher teraz, po okazyjnej
      cenie, Bóg doda ci sił.
    • indris Bardziej katolicki od Papieża ? 29.05.06, 17:59
      W Rzymie, mieście rezydencjonalnym Papieża, z pewnością też są reklamy tego
      filmu. Jesteśmy (jeszcze ?) wolnym krajem.
      Zreszta NIC nie wiadomo, żeby Benedykt XVI NAKAZAŁ bojkot tego filmu. Na ten
      temat mówili różni wysoko postawieni hierarchowie, ale - przynajmniej we
      Włoszech - używali zwrotów "mam nadzieję że zbojkotują", a NIE terminologii
      ZAKAZU religijnego.
      Ostatni numer tygodnika "Niedziela" zawiera dodatek: broszurę "w poszukiwaniu
      odpowiedzi Kod Leonarda da Vinci". Jest to tłumaczenie z amerykańskiego dziełka
      Josha McDowella. Broszurka zbudowana jest jako dyskusja między trójką studentów
      o filmie i książce. Wobec obu jest bardzo krytyczna. Ale OXCZYWIŚCIE zakłada,
      że dyskutujący studenci książke czytali i film widzieli - co więcej w czasie
      akcji broszury studenci właśnie książkę czytają !
      To jest właśnie różnica między akademickim USA a polskim ciemnogrodem. W USA
      piszą polemiki, w Polsce piszą donosy, a polemiki tłumaczą z amerykańskiego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka