Dodaj do ulubionych

Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak''

30.06.06, 12:06
Brawo panie ministrze!!!!
Precz z komuną!!!!
Obserwuj wątek
    • uu1 Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 12:08
      Przyznał, że istnieje pewne ryzyko manipulacji, ponieważ - jak wskazał - w
      teczkach mogą znajdować się informacje kłamliwe. Powiedział, że upublicznienie
      dokumentów będzie jego wkładem w publiczną debatę o lustracji.
      Wkładem w publikowanie ewentualnie fałszywych informacji? Bardzo ciekawe
      obywatelskie stanowisko.
      • janma46 Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 16:28
        Czy to nowy rodzaj choroby jaki zapanował w PiSie.To się nazywa manią
        prześladowczą.Na to może poradzić tylko odpowiedni specjalista.
        • wiezien-cenzury-gw Radek nababrales w UE,beeeee Radek Beeeeee 30.06.06, 19:26
      • wiezien-cenzury-gw Radek, Niemiec to sojusznik w UE a nie wrog, 30.06.06, 19:27
    • uu1 Re: Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 12:08

• jankowski1960 Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 12:09
      a co nie wspolpracowal z MI...5-6 lub tez CIA?...
      • 1410_tenrok Re: Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 18:31
        jezeli ten artykul to prawda, to polskie WSI to taki taka odmina MONTY PYTONA
        albo militarna wersja Misia. Zeby tak osmieszyc sie! Co za durnie tam
        pracowali???
    • meta-kris Prawicowcy przeżywają orgazm 30.06.06, 12:10
      Teczki! Dużo teczek! Jakie to podniecające!
      • sclavus Re: Prawicowcy przeżywają orgazm 30.06.06, 12:16
        meta-kris napisał:

> Teczki! Dużo teczek! Jakie to podniecające!
        >

A wszystkie sfałszowane..... :))
        I na dodatek wiadomo jakie siły za tym stoją i komu to służy..... Byłażby to
        piąta noga stolika ????
        • gekon1979 Re: Prawicowcy przeżywają orgazm 30.06.06, 13:09
          a twoja teczka jak sie miewa??
          • dyskutant6 probuja zatrzec szkody dyplomatyczne Sikorskiego 30.06.06, 14:41
            • dyskutant6 chlopaki cenzurowcy GW, nie wycinajcie krytyki 30.06.06, 14:43
              • december70 Re: chlopaki cenzurowcy GW, nie wycinajcie krytyk 30.06.06, 15:07
                Brawo służby ,Sikorskiego na zbity pysk z POLSKIEGO RZĄDU, to już nie ma
                odpowiednich ludzi?
            • eutrapelia Co ocenzurowała Wyborcza 30.06.06, 15:42
              Wyborcza przemilczała drobny szczegół, że w czasie kiedy WSI inwigilowało
              Sikorskiego szefem MON był Janusz Onyszkiewicz, obecnie lider PD. Pisze o tym
              Rzeczpospolita w dzisiejszym wydaniu. "Pierwszy raz ujawnione zostały materiały
              gromadzone przez funkcjonariuszy i agentów Wojskowych Służb Informacyjnych już
              po 1990 roku. Oficerowie, którzy je zbierali, nadal pracują w służbach. Z
              materiałów, którymi dysponujemy, wynika, że Sikorski - którego teczka prowadzona
              była pod kryptonimem "Szpak" -był inwigilowany od jesieni 1992 r. Pierwsze
              informacje pochodzą z maja 1992 r., gdy Sikorski był jeszcze wiceministrem
              obrony. Choć teczka prowadzona była do 1995 roku, prawie wszystkie dokumenty
              pochodzą z lat 1992 - 1993, kiedy ministrem obrony był Janusz Onyszkiewicz, a
              szefem WSI gen. Bolesław Izydorczyk.

W teczce oprócz notatek sporządzanych na podstawie rozmów z OZI ("osobowymi
              źródłami informacji") znajdują się także artykuły publikowane przez Sikorskiego,
              a także materiały prasowe na jego temat.

W teczce są fragmenty groźne, są i humorystyczne. W jednej z notatek z jesieni
              1992 roku OZI donosi np., że Sikorski spotkał się z pracownikiem ambasady
              Wielkiej Brytanii, "specjalistą od testowania i organizowania tzw. poczty
              elektronicznej".

Winnym dokumencie czytamy: "OZI określa Sikorskiego za okres pełnienia przez
              niego funkcji wiceministra ON jako człowieka bardzo pewnego siebie, butnego, nie
              liczącego się z niczym i nikim. Lubił wydawać pieniądze, podkreślał
              swojebogactwo, do którego doszedł w tak młodym wieku".

Są zapisy podsłuchów rozmów telefonicznych Sikorskiego, m.in. rozmowa z matką,
              która informuje go o liście szefa MON Janusza Onyszkiewicza. Są nawet informacje
              o wysokości rachunków telefonicznych "figuranta", z adnotacją, że tylko wciągu
              pierwszych dni maja zrealizował on połączenia na sumę 18 mln zł. "To absolutny
              rekord w Polsce" - zauważył oficer WSI.

"Wtoku rozmów z OZI ujawnił mi on, że ostatnio często poruszanym tematem wśród
              elit dziennikarskich jest postać b. ministra ON - Jana Parysa. OZI oświadcza, że
              posiada w pełni wiarygodne dane o tym, że Parysa działalność polityczna w kraju
              i za granicą finansowana jest przez fundację "Nissenbaunów" (fonetycznie). Żona
              Parysa - Bocheńska ma być pochodzenia narodowości żydowskiej i ona załatwiła to
              sponsorowanie, w układzie tym funkcjonować ma dziennikarka żydowskiego
              pochodzenia - Anna Applebaum. (red. - żona ministra Sikorskiego)" - głosi jeden
              z raportów.

- Decyzja o ujawnieniu teczki była trudna. Podjąłem ją po konsultacjach z
              prezydentem, szefem Sejmowej Komisji ds. Służb Specjalnych i
              ministrem-koordynatorem ds. służb specjalnych - mówi "Rz" Radek Sikorski, który
              o inwigilacji przez WSI poinformował już kilka tygodni temu. - To mój wkład w
              ujawnienie prawdy dotyczącej inwigilacji prawicy i prowokacji wobec członków
              pierwszego demokratycznie wybranego rządu RP. To tylko półprawdy i dość żałosny
              obraz tego, jak wtedy działały polskie służby specjalne. Chciałbym, aby nowe
              służby, które powstaną zamiast WSI, działały dużo bardziej profesjonalnie -
              dodaje".
              • obraza.uczuc.religijnych Brawo WSI. 30.06.06, 16:29
                Agenta obcego wywiadu należy mieć na oku.
                • roger39 Re: Brawo WSI.Zbrodnie Sikorskiego 30.06.06, 18:46
                  Sikorski nie tylko powinien byc sledzony , are aresztowany i osadzony przed
                  Miedzynarodowym Trybunalem za zbrodnie przeciwko ludzkosci popelniane przez
                  oddzialy WP w Iraku i Afganistanie . Przeciez dowody sa widoczne golym
                  okiem .To jest zdrajca Polski , ktory kosztem bezpieczenstwa Kraju realizuje
                  imperialistyczna i faszystowska polityke Izraela i syjonistycznej diaspory .
    • sclavus Oczywiście... 30.06.06, 12:15
      ... jak w przypadku Kaczora Jarosława, teczka będzie (jest) sfałszowana i
      zmanipulowana....
      Skąd ja to znam ????
      ... Zgadliście!!!
    • makalaka Re: Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 12:48
      ciekawe, moze ktos by wspomnial o sikorskiego prace w American Enterprise Institute!!(
      www.aei.org/publications/pubID.15576,filter.all/pub_detail.asp) AEI to jedna z najbardziej neo-
      konserwatystycznych przy rzadowych oragnizacji w USA, zalozona przez Henry kissinger(morderca
      1wszego stopnia) AEI zajmuje sie szukania nowych rynkow na bron USA, i jest bardzo blisko
      Buszowi,cheney,wolfowitzowi, i rumsfeildowi. Czy to zbieg okolicznosci ze byly DYREKTOR AEI jest
      teraz ministrem obrony polski, i co chwile slychac o nowych zakupach broni USA przez polske? np.
      samoloty bezalogowe(po co nam to) i czy to nie smieszne ze w mediach sie nie mowi o polakach w
      iraku? i ze Sikorski wyrazyl polska gotowosc do wojny w iranie w styczniu 2006? to jest dopiero
      skandal, to ze radek sikorski pracowal dla MI6 to nie tajemnica, to juz dawno wyszlo, wpisz sobie radek
      sikorski w google, i zobacz ze to agent CIA. To co dzisiaj wyszlo jest proba zatuszowania prawdziwej
      wladzy IV RP, to USA tu rzadzi swoim faszyzmem i brakiem szacunku dla praw ludzkosci. CZAS SIE
      OBUDZIC!!!!
      • rasta.man Re: Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 13:02
        byłbym też ciekaw, jak po maturze dostał się od razu na studia w Oxfordzie, kto
        za to zapłacił, czy w Afganistanie poznał Bin Ladena, jak to się stało, że
        posiadacz dwóch (choć niektórzy mówią, że czterech) paszportów jest MINISTREM
        OBRONY (ponoć) suwerennego państwa, ale cóż, pod hasłem szpak tego pewnie nie
        znajdę....
        • makalaka Re: Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 13:32
          rupert murdoch sikorskiemu zasponsorowal studia, hmmmm,
          • rasta.man fajne rzeczy wypisywał nasz "minister" 30.06.06, 13:45
            bardzo polecam:
            www.aei.org/publications/filter.all,pubID.22696/pub_detail.asp
            • przechera.maruszewicz Historie ciekawe... 30.06.06, 17:09
              aangirfan.blogspot.com/2006/01/polands-defence-minister-radek.html
              Najfajnieszy jest wątek "themed revolutions" i "usa military adventures"
              • wiezien-cenzury-gw lubimy szpaki ale zdala od drzew z czeresniami(UE) 30.06.06, 19:17
    • majster_g Re: Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 12:55
      To dziwne, myslalem, ze kazdy brytyjski obywatel traktuje to jako sprawe
      honorowa wspolprace ze swoim wywiadem.
    • kotek.filemon Re: Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 13:05
      To że Sikorski pracował dla obcywch wywiadów to żadna tajemnica. Oczywiście,
      zgadzam się, lepiej brytyjski i amerykański niż sowiecki. Ale czy na litość
      boską szpion jest najlepszym Ministrem Obrony Narodowej???
    • la.volpe Jak to jest., że materiały w teczce Kaczyńskiego 30.06.06, 13:05
      ... mogą być sfałszowane, materiały w teczce Sikorskiego mogą być kłamliwe a
      materiały w teczce Gilowskiej, których nikt na oczy nie widział, mogą stanowić
      podstawę do jej zdymisjonowania.

Trudno mi zrozumieć ten tok rozumowania, ale mój mózg pewnie nie jest tak
      genialny jak u genetycznych patriotów.
    • obraza.uczuc.religijnych O co mu chodzi? 30.06.06, 13:38
      Jak jest agentem obcego wywiadu to czemu się dziwi że go inwigilowano?
      • makalaka Re: O co mu chodzi? 30.06.06, 13:48
        bo....ma bardzo mocne plecy, za nim stoja najwieksze korporacje zbrojeniowe(smierci) swiata. tak i jak
        wlasciciele mediow, zbrojeniowka i media to to samo, ale dobre pytanie, podobne do np. czemu nie
        pokazuja sczatki dzieci i cywilow z iraku? czemu nie ma i nie bylo nigdy debaty na temat wyslania
        naszych wojsk na okupacje iraku? czemu sie nie mowi o wielu rzeczach? bo w tych czasach nie ma debat
        ani prawdy, jest tylko ksztaltowanie poparcia dla morderstwa poprzez propagande, dym, i lustra.
        Wystarczy chwilke sie nad tym zastanowic.
        To kazdy z nas jest winny smierci kazdej ofiary wojny w iraku przez nasza ignorancje, brak dzialania, i
        brak myslenia. WAKE UP!!!!
        • chachar1 Re: O co mu chodzi? 30.06.06, 14:07
          A ofiary brudnej wojny i okupacji Czeczenii gdzieś pokazują ? Nie wiesz czasem...
        • breadcrumbs Re: O co mu chodzi? 30.06.06, 14:10
          A ja myśle, że bardzo dobrze że jestesmy w Iraku.
          Własnie tak!
          I mam nadzieje, ze Bush jeszcze wjedzie do Iranu. I przeora te ich
          fundamentalistyczne dupska.
          Wake up yrself.
          • obraza.uczuc.religijnych Najlepiej by było gdybyś tam pojechał. 30.06.06, 14:13

• breadcrumbs Re: Najlepiej by było gdybyś tam pojechał. 30.06.06, 14:30
              Jadę...
              • obraza.uczuc.religijnych Krzyżyk na drogę. 30.06.06, 16:01
                Tylko nie mów że reprezentujesz tam Polskę.
                • wiezien-cenzury-gw Zaszkodzil Polakom w UE, zdymisjonowac 30.06.06, 19:15
          • makalaka Re: O co mu chodzi? 30.06.06, 14:32
            to sie zapisz do wojska madralo i pojedz tam. jestes ofiarom TV
            • breadcrumbs Re: O co mu chodzi? 30.06.06, 18:36
              makalaka napisał:

> to sie zapisz do wojska madralo i pojedz tam. jestes ofiarom TV

Może jestem, ale na bank nie jestem "ofiarom" tylko "ofiarą".
              Ty TV nie oglądasz?
          • przechera.maruszewicz breadcrumbs... wez zimny prysznic lepiej 30.06.06, 17:15
            • breadcrumbs Re: breadcrumbs... wez zimny prysznic lepiej 30.06.06, 18:37
              Ależ ja jestem zupełnie spokojny...
    • maureen2 Re: Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 13:40
      dlaczego ani link ani adres nie wchodzą.
      • echo_o Re: Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 13:51
        maureen2 napisała:

> dlaczego ani link ani adres nie wchodzą.

```````````````````````````````````````````

Bo serwer, na której zawieszona jest strona doznał inwazji :)

Spróbuj później:

www.radeksikorski.pl
        • obraza.uczuc.religijnych Tak wielu chce poznać jego agenturalną 30.06.06, 14:00
          przeszłość?
    • qaaq Re: Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 14:07
      "Wszystko dobre, co się dobrze kończy. Próbowali wyrządzić mi krzywdę, mojemu
      wizerunkowi. Intencje autorów nie były wobec mnie życzliwe. Nie zamierzam
      wyciągać konsekwencji, sprawa jest przedawniona. Teczka trafi do domowego
      archiwum, będę pokazywał ją synom i wnukom. Zobaczą, jak kiedyś bywało i
      dlaczego tak ważne są demokratyczne, cywilne procedury nadzoru nad służbami. "

Kurczę blade, jeśli tu nie ma drugiego dna i facet naprawdę tak czuje, to....
      Brak właściwie słów. W tej IVRP Kaczyńskich zapomniałem co to jest normalność i
      przykładanie właściwej miary do rzeczy przeszłych. A wśród ludzi władzy
      (obecnej) jest to dla mnie zupełnie niewyobrażalne. Wzruszyłem się a szczęka mi
      opadła aż na podłogę z wrażenia.
    • dbacz skąd zawsze wyborcza ma jako pierwsza cynk? 30.06.06, 14:47
      skąd zawsze wyborcza ma jako pierwsza cynk? Dziennikarze wyborczej jako pierwsi
      się dowiedzieli, czyżby mają powiązania z WSI, i pod pozorem moralności wyborcza
      uprawia swoją politykę?
      Ciekawe czy puszczą teg wątek i co o tym myslą inni
      dbacz
    • edi54 Re: Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 14:48

W moim najlepszym pzrekonaniu teczka z panstwowych zasobow archiwalnych
      nie jest prywatna wlasnoscia nawet ministra.
    • 1976rs Re: Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 15:14
      Skoro media tak się uparły na tego "Radka" Sikorskiego, to dlaczego nie
      ma "Kazika" Marcinkiewicza, "Jarka" Kaczyńskiego czy może w ogóle "Jasia
      Marysi" Rokity? ;) Mimo, że imię Radek też istnieje, Sikorski jest jednak
      Radosławem.

Inny Rad(ek)osław
    • cygan37 Re: Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 15:27
      dajcie mi tu dubeltówkę - niechaj strącę tę makówkę!
    • red.a.michnik Szpak szpakowi oka nie wykole. 30.06.06, 15:32
      Szpak szpakowi oka nie wykole.
    • fiori1 precz z komuna odwszyc narod polski 30.06.06, 15:45
    • evito precz z komuna , odwszyc narod polski 30.06.06, 15:46
      data1 napisał:

> Brawo panie ministrze!!!!
      > Precz z komuną!!!!
      • wiezien-cenzury-gw Minister dywersji w UE musi odejsc 30.06.06, 19:21
    • i.12 precz z komuną 30.06.06, 16:00
      zawsze obawiałem się bezkarności tych publicznie głośnokrzyczących
      zwykła ubecka prowokacja
      • deis wszy komunistyczne do domu 30.06.06, 16:52
        • wiezien-cenzury-gw Komuna to przeszlosc,A Sikorski szkodzi PL w UE 30.06.06, 19:13
      • wiezien-cenzury-gw Nie chcemy miec Niemca za wroga Panie Radek S. 30.06.06, 19:18
    • breadcrumbs Re: Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 17:20
      Jedno nie zastanawia.
      Spec-sluzby chcialy udowodnic Sikorskiemu wspolprace z obcym wywiadem i nic to
      nie dało. A przeciez wystarczylo zapytac Forumowiczow. Oni wiedza. I nie maja
      watpliwosci.

breadcrumbs.blox.pl/html
    • grisza14 Przyjrzyjcie sie uwaznie, jak wyglada autor 30.06.06, 17:34
      nie
      zwykle wszawego komentarza.Typowy cyngiel GW; wiek ok 35 lat wiec w dupie byl i
      gowno widzial, polgolf do marnarki to zdradza zamilowanie do lewactwa i jest
      tez ulubionym akcentem stroju wesolka(geja) i mordka tez taka jakie spotyka sie
      w nieduzych polskich miastach u facetow, ktorzy per fas et nefas chca sie
      stamtad wyrwac.No more comments.
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3453280.html
    • stanmackowiak Sikorski toagent amyrakańskiego imperializmu 30.06.06, 18:06
      • czyzyk33 Sikorski to agent USA i W. Brytanii? 30.06.06, 18:07
        Autor tekstu: Wiesław Jaszczyński; Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/s,4494
        Teraz doszedł następny ciekawy element: Minister Obrony Narodowej Radek
        Sikorski, obywatel angielski, który złożył przysięgę na wierność i lojalność
        Jej Królewskiej Mości królowej brytyjskiej. Widocznie u nas zabrakło już
        odpowiedniej osoby na to stanowisko a czujemy się przy tym jeszcze bardziej
        związani i zależni w stosunku do Zachodu. Pan Minister ujawnia teraz wszystko,
        co się da, nie bacząc na to, że Anglicy utajnili dokumenty dotyczące śmierci
        generała Sikorskiego na całe 100 lat i historycy nie będą mieli do nich dostępu
        w najbliższym czasie. Ciekawe co do tego skłoniło naszych najlepszych
        sojuszników i przyjaciół, czyżby coś, co mogłoby zaważyć na naszym
        bezgranicznym oddaniu? Obecnie doradcami członków naszego rządu z premierem na
        czele są kościelni działacze Opus Dei, wśród których prym wiedzie Meksykanin —
        Alberto Lozano Platonoff. Ciekawy jestem czy my kiedyś będziemy mogli prowadzić
        naszą suwerenną politykę z godnością wobec obu stron: Wschodu i Zachodu?

• wiezien-cenzury-gw moze byc agent, byle nie sabotowal PL w UE 30.06.06, 19:22
      • stanmackowiak jak mówił Piłsudski to naród idiotów, daje się rz 30.06.06, 18:12
        ądzić przez agentów. kiedyś wybuchały niepokoje po podwyzkach cen cukru,
        dzisiaj ukradły władze Narodowi od 1991r 90 mld dolarów w kredytach i co, i
        nic. Niech żyje PZPR, Polska Zjednoczona Partia Radiosłuchaczy
    • michalparadowski Re: Sikorski ujawnia dokumenty na hasło ''Szpak'' 30.06.06, 18:27
      Proszę bardzo! Ujawniono zawartość kolejnej teczki.
      Ale ta pani prof.Gilowska ma pecha!
      Musi co i to niedawno, nawtykano jej do teczki różnego paskudztwa. A nuż się
      wyda,że to fałszywki, na czyje polecenie? To dopiero byłaby checa!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka