Dodaj do ulubionych

Zadośćuczynić czy moralizować?

30.06.06, 21:15
Jacy Niemcy? To przeciez Polcy mordowali Zydow w polskich obozach.
Przynajmniej tak uwaza autor "Sasiadow" i "Strachu", ksiazek ktore ciesza sie
wielkim wzieciem w NY, i ktore sa pozytwywnie recenzowane przez tzw.
fachowcow. Jezeli Zydzi bede dalej rozkoszowac sie takim bredniami, to z
nawet z takich ja , obojetnych wzgledem nich ludzi, ulepia osobe im
nieprzychylna, ktora to podobno antysemitzm wypija z mlekiem matki. Kiedy nas
ktos przeprosi za wspolprace obywateli polskich narodowosci zydowskiej z
bolszewickim agresorem i czynny udzial w zniewalaniu narodu polskiego w
czasie PRL-u? A co na to potomkowie tych Polakow, ktorzy ukrywali Zydow w
czasie okupacji, placac czasto za to potwornie wysoka cene.
Obserwuj wątek
    • pantera01 Zadośćuczynić czy moralizować? 30.06.06, 21:17
      Nie wiem dlaczego ten fiut Goldhagen jest uwazany za jakikolwiek autorytet.
      Autorka rozprasza sie na wszystkie strony w dyskusji nt. tzw. Holokaustu i
      trudno dyskutowac z nia poniewaz jesli ktos chcialby rzeczywiscie solidnie
      odpowiedziec na ten artykulik to musialby po prostu wydac ksiazke. Jak zwykle
      jednak, tylko starsi bracia zasluguja na wyroznienie, ostatnio dochodza tez
      homoseksualisci (24 zginelo w Auschwitz) i czasami ktos wspomni Cyganow.
      reszta ofiar siedzi w kategorii "i inni".
      Cytuje inne kuriozum:
      >"Ludzie Żydom zgotowali ten los"<. Nie chce nawet wspominac ze ta wypowiedz
      obraza moja sw. pamieci Babcie, ktora ryzykowala zycie swoje i swoich dzieci
      zeby uratowac i przechowac Zydowke przez dlugi czas podczas okupacji. Zydowka
      ta przezyla wojne i wybyla do Stanow. Wiec moze p.Grynberg troche sie
      zastanowi co bredzi. Czy zatem p.Grynberg nie podpada pod jakis paragraf
      kodeksu karnego o nawolywanie do nienawisci na tle rasowym? Bo chyba
      oskarzanie wszystkich ludzi ze mordowali Zydow to chyba lekka przesada. Co
      wobec tego o Zydowskich funkcjonariuszach w NKWD, KGB czy komisarzach
      politycznych w wojsku? Tez powinnismy zawolac ze to "Zydzi ludziom zgotowali
      ten los"? Bo jesli porowna sie liczbe ofiar to system komunistyczny wypada
      znacznie gorzej pod tym wzgledem.
      Troche sie rozpisalem ale to ciagle wywyzszanie sie "narodu wybranego" troche
      dziala mi na nerwy.
      • sceptyk9 "Ludzie Żydom zgotowali ten los".To Zydzi nie lud 01.07.06, 11:26
        Ten artykuł to pseudointelektualny bełkot. Pomieszanie z poplątaniem. Kuriozum,
        jak można cytować takie zdanie "Ludzie Żydom zgotowali ten los"!. Takiego
        zdania nie wstydziłby się najgorszy antysemita, a to mówi ktoś kto uważa się za
        żyda (wyznawca religii nie narodowość, dlatego z małej litery). Przecież
        antysemici nie lubią żydów, ale nie przeczą, że byli eksterminowani. Nie mówię
        tu znowu o "kłamcach oświęcimskich" bo to po prostu idioci!
        Ale podkreślam jeszcze raz, takie artykuły napewno nie wzbudzają chęci do
        zrozumienia problemu holokaustu, a wręcz przeciwnie! A ciągłe dopominanie się
        śwoiście rozumianej sprawiedliwości, po prostu zamiast współczucia rodzi
        niechęć, a ws skrajnych przypadkach agresję. Dlaczego!
        Napiszę to na przykładzie: Mam starszego brata. Dawno temu, jeszcze jako młody
        chłopak pozyczyłem od niego rower się wywróciłem, tak, że rower praktycznie
        uległ zniszczeniu. Za zepsuty rower rodzice odebrali mi kieszonkowe, do czasu
        zwrotu za rower! Mimo to, od tej pory mój brat, na spotkaniach rodzinnych, bez
        przerwy wypomina mi to zdarzenie i żąda ode mnie przyznania mu racji.Poza tym,
        jak potrzebuje, wypomina mi ten p..... rower. Efekt jest taki, że staram się
        siadać od niego jak najdalej, przestaliśmy się odwiedzać, i .... raczej nie
        jesteśmy ze sobą w najlepszych, przyjaznych stosunkach. Dlatego trzeba uważać,
        aby nie przedobrzyć w jedną, ale i w drugą stronę!
        • plmlp Lobby zydowskie jest tym agresywniejsze, im bardzi 01.07.06, 17:29
          ej Zydzi miotają się w Palestynie. Teraz wymyślili inwazję Gazy. No to mamy np. dyżurnych Żydów Grossa i Sobolewską ze swoją propagandą.
    • wnec2005 Re: Zadośćuczynić czy moralizować? 01.07.06, 00:25
      Alez Panie Japas moze w grupie zydow w NYC tego rodzaju ksiazki maja
      wziecie "Sasiadow" i "Strahu", normalnych amerykanow losy ludzi, ksiazki w tym
      stylu nie interesuja. Badzmi obiektywni temat Zydow w USA sie przejadl i ludzie
      to olewaja, a zydowstwo bedzie to publikowac bo to juz tylko im zostalo,
      przecie nie beda pisac o swojch "sasiadach" w Palestynie z ktorymi robia rozne
      figle..
      • lze_elita A od kiedy Random House jest zydowski? Moze 01.07.06, 01:48
        to nam tutaj wyjasnisz ze szczegolami, z historia, nazwiskami udzialowcow oraz
        nazwiskami i CVs zarzadu:) A wlasnie w RH wychodzi druga ksiazka Grossa.
    • tales1 Kocham Benedykta,podobnie jak ponad 1 mld ludzi!!! 01.07.06, 01:13
    • pozarski Re: Zadośćuczynić czy moralizować? 01.07.06, 10:13
      "Biedni Polacy patrza na getto."
    • zwispokolana Nie obeschły ręce polskiego kołtuna z krwi bratnie 01.07.06, 10:17
      j, a teraz śmiemy stawiać się na równi z męczeńskim plemieniem mojżeszowym?
      Polski katolicyzm i endecka moralność pozostawiła za sobą płonący szlak tysięcy
      stodół, które gorącym piętnem wypaliły podział między narodem wybranym a polską
      chołotą. A mogło być inaczej, mogliśmy korzystać ze wszystkich zdobyczy
      cywilizacji judeochrześcijańskiej i rozwijać się harmonijnie, lecz rękę
      serdeczną wyciągniętą do nas potraktowaliśmy siekierą szabrownika. Straszne.
      • demokratus Zgadzam się. Przeprosiny Pana Aleksandra Kwaśnie 01.07.06, 10:31
        wskiego to zbyt mało dla zadośćuczynienia. Niestety, pozostaje sprawa majątków
        zrabowanych przez szabrowników i państwo komunistyczne. Mam nadzieję, że po
        ostatniej wizycie Kaczyńskiego w USA ten stan się zmieni. Są pozywywy, np.
        akcja MAGEN, która monituje zachowania antysemickie w Polsce prowadzona przez
        społeczność żydowską w naszym kraju. To plusy ale nie zapominajmy że rachunek
        krzywd nie został spełniony.
        • tom1003 Re: Zgadzam się. Przeprosiny Pana Aleksandra Kwaś 01.07.06, 12:35
          takie posty jak twój własnie moga wywoływać nastroje antysemickie. MOze właśnie
          chcesz je wywoływać...
      • oko21 Re: Nie obeschły ręce polskiego kołtuna z krwi br 01.07.06, 12:07
        zwispokolana napisał:

> j, a teraz śmiemy stawiać się na równi z męczeńskim plemieniem mojżeszowym?
        > Polski katolicyzm i endecka moralność pozostawiła za sobą płonący szlak tysięcy
        >
        > stodół, które gorącym piętnem wypaliły podział między narodem wybranym a polską
        >
        > chołotą. A mogło być inaczej, mogliśmy korzystać ze wszystkich zdobyczy
        > cywilizacji judeochrześcijańskiej i rozwijać się harmonijnie, lecz rękę
        > serdeczną wyciągniętą do nas potraktowaliśmy siekierą szabrownika. Straszne.

nie całkiem rozumiem o czym mówisz ale powiedz jakim prawem trwa okupacja
        palestyńskich ziem?
        • ogromnejadra Też nie wiem o co chodzi ale sądzę, że arabowie ni 01.07.06, 12:24
          e są na swojej ziemi. Tam stała owa słynna świątynia co jej już nie ma a
          arabowie zajęli ziemie, które nigdy do nich nie należały. Stąd ta okupacja
          arabska Ziemi Świętej.
          • tom1003 Re: Też nie wiem o co chodzi ale sądzę, że arabow 01.07.06, 12:38
            równie dobrze Słowianie moga się zgłosić po średniowieczne mienie posłowiańskie
            między ŁAbą a Odrą
      • talking_head Re: Nie obeschły ręce polskiego kołtuna z krwi br 01.07.06, 17:17
        Ciekawi mnie jak osoba tak chorobliwie nienawidząca Polaków
        może żyć i mieszkać pośród nich ?
        A co do płonących stodół, to poczynając od spalonej, wraz
        z żydowską zawartością, synagogi w Białymstoku wszystkie
        następne na Podlasiu i całej dzisiejszej Białorusi były
        dziełem specjalnie do tego powołanych Einsatzgruppen,
        jednostek frontowych SS mających za zadanie likwidację
        mniejszych skupisk żydowskich na miejscu ich przebywania.
        Na tych terenach Niemcy mieli kłopoty z transportem.
        Trochę poczytaj książek z historii zanim rzucisz kolejne
        oskarżenie na inny naród. Pamiętaj też, że Twoi bracia
        w USA nie kiwmnęli nawet palcem w obliczu zagłady swoich
        ziomków w Europie.
      • pantera01 Re: Nie obeschły ręce polskiego kołtuna z krwi br 02.07.06, 02:15
        Ej, zydowski koltunie! Czy w Tworkach nie maja zamkow w drzwiach?
    • tom1003 Re: Zadośćuczynić czy moralizować? 01.07.06, 11:17
      Nie wątpliwie przeprosiny przedstawicieli narodu żydowskiego za kolaborację z
      okupantem radzieckim oraz zbrodnie dokonane na ludności polskiej na Kresach
      byłyby słowami prawdy i przybliżyłyby pojednanie polsko żydowskie.

(A pan Kwaśniewski niech przeprasza za zbrodnie komunistów - polskich
      nacjonalistów na komunistach zydach, podobnie komuniści żydzi mogą przepraszać
      za wymordowanych przez siebie komunistów - polskich nacjonalistów.)
    • oko21 papież tylko czyta z karteczki... 01.07.06, 12:04
      i już nie woła
      highhitla
    • tom1003 Re: Zadośćuczynić czy moralizować? 01.07.06, 12:37
      bezmyślne uwielbianie własnego narodu, roszczeniowość, widzenie wyłącznie
      własnych krzywd przy przemilczaniu własnych win.... to chyba dziś raczej grozi
      bardziej społeczności żydowskiej aniżeli społeczności polskiej.
      • mark.parker Re: Zadośćuczynić czy moralizować? 01.07.06, 18:55
        tom1003 napisał:

> bezmyślne uwielbianie własnego narodu, roszczeniowość, widzenie wyłącznie
        > własnych krzywd przy przemilczaniu własnych win.... to chyba dziś raczej grozi
        > bardziej społeczności żydowskiej aniżeli społeczności polskiej.

Czyżby? Pod tym względem Polacy przodują pod postacią różnych Kaczyńskich,
        Giertychów i Lepperów. Nawet posłanka Qrwik nie wini siebie za sfałszowanie
        wyborów, tylko Kwaśniewskiego :)
    • salmanassar1 Re: Zadośćuczynić czy moralizować? 01.07.06, 13:25
      Autorka wychodzi z zydowskiego punktu widzenia. Cytuje zydowskich filozofow i
      dzialaczy. A tym ludziom zabraklo widowiska. Papiez mial upasc na ziemie,
      posypac glowe popiolem i wolac: "Przebaczcie mi! To ja jestem winny". Uznac sie
      za morderce i antysemite. Wziazc na siebie najohydniejsze czyny swego narodu i
      Kosciola. Czy oni sie tego spodziewali? Nie, oni tego pragneli ze wszystkich
      sil. A kiedyby tego nie zrobil - dokladnie po ich mysli, miala go spotkac
      krytyka (zapewne juz wczesniej przygotowana). Zydowska krzywda jest juz od
      kilku pokolen centralna krzywda ludzkosci. Ofiary glodu, totalitaryzmow
      powojennych, wojen plemiennych w Afryce, to wedlug ich nic w porownaniu z
      najwieksza krzywda ludzkosci - Holokaustem. Ta krzywda delektuja sie do
      dzisiaj - oczekujac od wszystkich winnych i niewinnych (od tych nawet bardziej)
      nieustannego przepraszania. I wszedzie dopatruja sie antysemityzmu. Brak wiec w
      dzisiejszym swiecie antypolonizmu, antygermanizmu, antyamerykanizmu,
      antychrystianizmu czy antyislamizmu. Jest tylko antysemityzm. Straszny i
      wyrafinowany. Antysemitami sa ci, ktorzy bronia wlasnosci przedszkola
      zbudowanego na przedwojennej ziemi zydowskiej, a takze i ci, ktorzy proponuja
      polskie banki a nie inne do deponowania w nich oszczednosci. Antysemita jest
      ten, ktory nieustannie nie przeprasza za ich krzywdy. To nic ze przeproszono
      juz tysiace razy. Kazdy nastepny papiez tez bedzie musial przepraszac. Kazdy
      wazny polityk musi o tym tez pamietac.
      Jestem mlodym czlowiekiem. Wojne znam tylko z lekcji historii i opowiadan
      dziadka. Byc moze sie myle. Ale czy nie mozemy zajac sie w koncu dzisiejszymi
      problemami. Upiory przeszlosci ciagle przechowywane skrzetnie w ludzkiej
      pamieci nie daja nam zajac sie naszym zyciem.
      • hefajstos-q Re: Zadośćuczynić czy moralizować? 01.07.06, 17:04
        A mnie odpowiada punkt widzenia autorki. Oczekiwałem znacznie mocniejszych i
        jasnych słów (słów z mocą), niż naciąganą teologię. Być może było to za trudne
        dla Benedykta XVI. Dla nikogo nie byłoby to łatwe. Zapewne intencje miał
        najlepsze. A te intencje zostały wynagrodzone tęczą, jako symbolem pokoju danym
        przez obudzonego Boga. Przynajmniej chcę tak wierzyć, bo wobec ogromu zbrodni,
        jaka miała tam miejsce, sam człowiek jest bezsilny.
        Chciałbyś Salmanassar1 odfajkować historię i budować lepszą przyszłość bez
        refleksji nad przeszłością, więc popełnić chcesz błędy nazizmu, komunizmu, a
        także kapitalizmu (jeżeli mówimy tylko o ostatnich czasach). Przecież to Hitler
        i Stalin odrzucili wnioski z historii i chcieli wytyczać zupełnie nowe kierunki
        jedynie słusznego rozwoju ludzkości.
        Nie można niestety nie zauważyć Twojego antysemityzmu. Myślę, że masz także
        inne jeszcze anty, może to być dla zobrazowania np. niechęć do biednych (sami
        są sobie winni) lub innych grup ludności, z ktorymi musisz dzielić się planetą
        Ziemią, bądź podatkami. Może się mylę, lecz zwróć na to uwagę.
        Rozumiem naród Żydowski, że jest wrażliwy na Holokaust, bo prawie wszyscy Żydzi
        w Europie zostali wymordowani, przy milczeniu Kościoła Katolickiego (ówczesny
        papież milczał), przy milczeniu świata alianckiego, chociaż politycy wiedzieli
        co się dzieje z Żydami (mieli informacje z wywiadu). Nie było, żadnej akcji
        zbrojnej z tego powodu przeciwko Niemcom, ani nawet jej zapowiedzi. Wojska
        alianckie były w stanie zagrozić niszczącymi nalotami na miasta niemieckie.
        Sama realna zapowiedź takich przedsięwzięć powstrzymałaby Hitlera
        przed "rozwiązaniem ostatecznym". Myslę, że Hitler pod groźbą nalotów wydaliłby
        (np.za pośrednictwem Czerwonego Krzyża) Żydów z Europy, gdyby jakieś państwa
        zechciały ich przyjąć (np. USA). Niestety nie było, żadnej akcji zewnętrznej
        dla uratowania Żydów. POśrednio cały Świat jest odpowiedziałny za mord na
        bezbronnym narodzie żydowskim. Dlatego uważam, że winniśmy my (nie-Żydzi) być
        bardzo wrażliwi na wszelkie nienawiści rasistowskie, bądź inne, które niestety
        nie znikają z naszego życia.
        Jestem rocznikiem powojennym, żałuję, że pewien bogaty, inny świat został
        brutalnie zniszczony. Czuję, że nasz byt narodowy polski, został okaleczony na
        wskutek wymordowania naszych najbliższych sąsiadów, z którymi przez wieki
        żyliśmy razem.
        Wiem, że były różne problemy koegzystencji, ale mam świadomość, że to
        mniejszość ma zawsze większe kłopoty. Z opowieści mych nieżyjących już rodziców
        wynikał obraz ciągłego upokorzania Żydów, szarpania "Żydków" za pejsy w
        szkołach, bicia ich przez polskich chłopców (byli w mniejszości, byli łatwym
        celem do chamskich zachowań), Wyrządzało im się, różne złośliwe psikusy
        w "szabas". Wynikało to z braku kultury i tolerancji oraz z przyzwolenia na
        zachowania rasistowskie polskiego społeczeństwa. Później rodzice przyznawali,
        że zachowania te były złe, ale wcześniej uznawało się je za normalne. Nie chcę
        tu wspominać o różnych zachowaniach (bohaterskich, ale nie tylko) Polaków w
        czasie eksterminacji Żydów [w Galicji część Żydów (starcy, matki z dziećmi)
        była mordowana w sposób zorganizowany na miejscu przez Niemców]. Większość
        populacji po wojnie uważała, że wymordowanie Żydów jest złem z punktu widzenia
        Dekalogu ale zrobił to Hitler i jest to dobre dla Polaków, bo inaczej wszystko
        Żydzi by zabrali. Jako prawda obiegowa uważane było też, że Żydzi potrzebują do
        obrzędów krwi z chłopców (gojów) do macy. To są już indokrynacje antysemickie
        rozpowszechniane w sposób celowy i niestety dość skuteczny. Na pewno wpłynęło
        to na łatwiejsze zaakceptowanie mordu (a w niektórych przypadkach na dokonaniu
        mordów przez Polaków w celach rabunkowych) na Żydach przez Niemców i
        podzieleniem się dobrami pożydowskimi.
        Dość symptomatyczne jest, że po wojnie cmentarz Żydowski (dość duży) w
        miejscowości, koło, której mieszkam zniknął. Tzn. zniknęły nagrobki kamienne.
        POsłużyły one jako budulec do budowy domów, obór. Nikt nie zadbał o pamięć po
        swych sąsiadach, ani miejscowe ówczesne władze komunistyczne, ani żyjący polscy
        sąsiedzi, widocznie nie byli dla nich tego godni. Smutne to, można o tym starać
        się nie pamiętać i tworzyć nowe lekcje patriotyzmu w szkołach, w których jednak
        nie zakłada się zrobić wycieczki na zdewastowany przez "prawdziwych polaków"
        cmentarz obywateli polskich pochodzenia żydowskiego i opowiedzieć miejscową
        historię: tą dobrą i tą wstydliwą, a czasem zbrukaną krwią niewinnych, czyli
        historię prawdziwą,taką która uczy jak powinno się żyć.
        • salmanassar1 Re: Zadośćuczynić czy moralizować? 01.07.06, 19:58
          "Nie można niestety nie zauważyć Twojego antysemityzmu. Myślę, że masz także
          inne jeszcze anty, może to być dla zobrazowania np. niechęć do biednych (sami
          są sobie winni) lub innych grup ludności, z ktorymi musisz dzielić się planetą
          Ziemią, bądź podatkami"

Jestem ciekawy z czego wyciagnales takie wnioski. Na pewno nie z mojej
          wypowiedzi. Chyba ze jestes jednym z tych, dla ktorych jesli nie ma sie
          poprawnie politycznego spojrzenia na swiat, od razu jest sie antysemita,
          homofobem etc. Jesli nie przeprasza sie Zydow (nie czuje sie winny - nic im nie
          zrobilem) jest sie antysemita. Wymieniasz tez moje inne anty, nie podajac
          zadnych dowodow. Wybacz, ale nie szanuje takich ludzi, ktorzy wydaja goloslowne
          osady innych. Wydales za to opinie o sobie samym. Nie bede z toba prowadzil
          dyskusji, bo znow wmowisz mi cos, czego nie powiedzialem.
          • hefajstos-q Re: Zadośćuczynić czy moralizować? 02.07.06, 16:33
            Cieszę się, że według Ciebie się pomyliłem, bo lepiej będzie na Świecie, jeżeli
            więcej będzie ludzi życzliwych, traktujących innych ludzi z szacunkiem. Taki
            wniosek wyciągam z Twojej deklaracji>
            Jestem jednak trochę zakłopotany, bo Twoja wypowiedź jest trochę niespójna,
            może nawet sprzeczna w dalszej swej części. Wyrażasz zaciekawienie skąd
            wyciągam daleko idące wg. Ciebie wnioski, a jednocześnie nie chcesz ze mną
            dyskutować. W którąś stronę przegiąłeś. Co tam , zaspokoję Twoją ciekawość. Po
            pierwsze: nie wymieniałem żadnych Twoich anty, ale dałem przykład anty dlatego,
            że normalnie tak się dzieje, że jeżeli ktoś coś ma przeciwko jakiejś grupie
            społecznej (narodowości), to ma coś przeciwko innym (np. pedałom, lewakom,
            moherowym beretom, feministkom, rolnikom-burakom, szwabom itp). Anty (nieważne
            jakie) jest wynikiem przyjęcia postawy agresywnej, dostarczającej motywacji do
            działań agresywnych. Często wybiera się jakieś anty, aby jednoczyć pobudzonych
            ludzi wokół negatywnych emocji, aby wykorzystać ich dla stworzenia frontu
            politycznego. Przykładem jest Hitler i jego rozpalenie antysemityzmu dla
            zdobycia władzy. Żydzi byli wygodnym celem, bo byli bezbronni, a posiadali
            dobra, które można było zagrabić.
            Po drugie:W moim poście poprzednim, chciałem Ci zwrócić uwagę, że być może masz
            postawę obronną, co w praktyce manifestuje się atakiem na innych, może nawet
            nieuświadomionym, co raczej jest powszechne w Polsce. W Polsce o wszystko się
            walczy dla siebie-taki system społecznego zachowania wynikający z szkodliwego
            systemu gospodarczego i praktycznego systemu wartości. Winni są politycy, ale i
            społeczeństwo, które raczej słynie z zawiści. W takich uwarunkowaniach za
            normalne uchodzą postawy agresywne, które muszą sobie znaleźć kogoś do bicia,
            aby podtrzymywać nienawiść. Zresztą na postach dowodów na to jest dosyć.
            Masz rację, nic nie zrobiłeś Żydom. Bo ich nawet nie znałeś. Zastanów się co
            byś zrobił, gdybyś żył w tamtych czasach. Popytaj dziadka i innych, co się
            wtedy działo i jak się Polacy wówczas zachowywali. Byli bohaterzy ale i dranie.
            Którą świadomość miałbyś wówczas Ty. To są gdybania, ale dość pouczające,
            lepiej pogdybać, niż realnie przeżywać. Dlatego jest ważne przemyśleć tamten
            czas z naszym w nim udziałem, aby podobny się nie powtórzył. Ja jestem
            potomkiem Polaków, którzy ratowali Żydów, ale także tych, którzy ich mordowali
            (znacznej mniejszości), ale za tą polską niewielką mniejszość przepraszam Naród
            Żydowski.
            Można sobie wyobrazić inny scenariusz. Niemcy eksterminują Naród Polski, a
            pomagają im w tym niektóre grupy żydowskie. Pewnie by tak mogło być , bo
            wszędzie są ludzie dobrzy i źli. Wówczas też łatwo możnaby odróżnić katów od
            ofiar.
            Po trzecie: Nie szanujesz ludzi, którzy mają inne zdanie-tak wynika z postu, na
            który odpowiadam. To jest postawa anty, postawa obronna, zamknięta-nie chcesz
            znać argumentów, z góry odmawiasz racji adwersarzom. Ja staram się szanować
            innych ludzi, co nie oznacza, że we wszyskim się z nimi zgadzam. Jedynie
            postawa otwarta na innego człowieka i wymiana z nim poglądów może nas
            przybliżyć do prawdy. Pzdr.
            • salmanassar1 Re: Zadośćuczynić czy moralizować? 10.07.06, 19:57
              Powiedzialem, ze nie chce z Toba dyskutowac, poniewaz wmowiles mi cos, czego
              nie powiedzialem (a nie ze masz inne poglady). Nie mam nic przeciw Zydom, ale
              przeciw falszywemu antysemityzmowi. Kazda krytyka tego narodu jest dzis
              odbierana jako antysemityzm. To przesada. Narod zydowski ma prawo byc
              traktowany jak kazdy narod na swiecie. Nie mieszkam w Polsce, wiekszosc zycia
              spedzilem w Niemczech - tutaj dzisiejsze spoleczenstwo jest wyczulone na kazdy
              objaw rasizmu, zwlaszcza ludzie wyksztalceni.
      • mark.parker Re: Zadośćuczynić czy moralizować? 01.07.06, 19:04
        salmanassar1 napisał:

> Autorka wychodzi z zydowskiego punktu widzenia. Cytuje zydowskich filozofow i
        > dzialaczy. A tym ludziom zabraklo widowiska. Papiez mial upasc na ziemie,
        > posypac glowe popiolem i wolac: "Przebaczcie mi! To ja jestem winny". Uznac sie
        >
        > za morderce i antysemite. Wziazc na siebie najohydniejsze czyny swego narodu i
        > Kosciola. Czy oni sie tego spodziewali? Nie, oni tego pragneli ze wszystkich
        > sil. A kiedyby tego nie zrobil - dokladnie po ich mysli, miala go spotkac
        > krytyka (zapewne juz wczesniej przygotowana). Zydowska krzywda jest juz od
        > kilku pokolen centralna krzywda ludzkosci. Ofiary glodu, totalitaryzmow
        > powojennych, wojen plemiennych w Afryce, to wedlug ich nic w porownaniu z
        > najwieksza krzywda ludzkosci - Holokaustem. Ta krzywda delektuja sie do
        > dzisiaj - oczekujac od wszystkich winnych i niewinnych (od tych nawet bardziej)
        >
        > nieustannego przepraszania. I wszedzie dopatruja sie antysemityzmu. Brak wiec w
        >
        > dzisiejszym swiecie antypolonizmu, antygermanizmu, antyamerykanizmu,
        > antychrystianizmu czy antyislamizmu. Jest tylko antysemityzm. Straszny i
        > wyrafinowany. Antysemitami sa ci, ktorzy bronia wlasnosci przedszkola
        > zbudowanego na przedwojennej ziemi zydowskiej, a takze i ci, ktorzy proponuja
        > polskie banki a nie inne do deponowania w nich oszczednosci. Antysemita jest
        > ten, ktory nieustannie nie przeprasza za ich krzywdy. To nic ze przeproszono
        > juz tysiace razy. Kazdy nastepny papiez tez bedzie musial przepraszac. Kazdy
        > wazny polityk musi o tym tez pamietac.
        > Jestem mlodym czlowiekiem. Wojne znam tylko z lekcji historii i opowiadan
        > dziadka. Byc moze sie myle. Ale czy nie mozemy zajac sie w koncu dzisiejszymi
        > problemami. Upiory przeszlosci ciagle przechowywane skrzetnie w ludzkiej
        > pamieci nie daja nam zajac sie naszym zyciem.

Spójrz, proszę, na Giertycha i jego Hitlerjugend, a zrozumiesz, dlaczego upiory
        przeszłości muszą być stale wyciągane na światło dzienne - również w imię dobra
        Polaków. Oto bojówki giertychowskie pozdrawiają się gestem nazistowskim w
        Polsce! - kraju, który tyle ucierpiał od hitlerowców! Ty jesteś młodym
        człowiekiem, ale ja urodziłem się - choć nie w czasie wojny, to w latach, kiedy
        kamienice były jeszcze zryte śladami kul, a Warszawa dopiero się odbudowywała.
        Dlatego los Zydów, jedyny w swoim rodzaju, jest wciąż symbolem tego, do czego
        prowadzi zbrodnicza ideologia, a dzisiejsi pogrobowcy tej ideologii spod znaku
        weszpolaczków stanowią obrazę i dla narodu żydowskiego, i dla narodu polskiego.
        Podobnie jak PiS, który wszedł z nimi w Układ, a gębę wyciera sobie patriotyzmem.
        • salmanassar1 Re: Zadośćuczynić czy moralizować? 01.07.06, 19:35
          Mysle, ze zawsze beda ludzie, ktorzy zle postepuja. Dzis ich tez nie brakuje.
          Nie rozumiem jednak tego specyficznego wyrozniania narodu zydowskiego. Nosi to
          wrecz znamiona fobii. Sa dziesiatki zydowskich instytucji na swiecie, ktore
          dbaja o to, by nikt krzywo nie popatrzyl na Zydow. Wszelka krytyke od razu
          nazywa sie antysemityzmem i pietnuje sie krytykujacych pietnem antysemity.
          Polakow, Francuzow, Grekow mozna krytykowac, ale nie Zydow. Od razu sie
          zostanie nazwanym antysemita. Tak naprawde nie sluzy to nawet samym Zydom,
          ktorzy stali sie "swieta krowa" narodow swiata.
    • monkey06 Bardzo dobry komentarz Turnaua... 01.07.06, 13:36
      Moim zdaniem krzyk do Boga "Przebudż się" wiele wyraża.Nie dotyczy to tylko
      minionych czasów,ale i dnia czy dni obecnych.Mam również ochotę zawołać
      "Boże,przebudż się".
      • demokratus Mnie też się podoba. Wspaniały. 01.07.06, 14:59
    • pl2512 Czy Judaizm nie jest jednak przypadkiem ideologią 01.07.06, 14:01
      religijną opartą na nacjonaliżmie, ksenofobii i rasizmie? Na swoj sposob musi
      miec taki charakter skoro fundamentem tej wiary jest przymierze Boga z tym
      jednym wybranym narodem! Zydem mozna sie urodzic z matki, nie mozna ,,przejsc"
      na judaizm. Czyli z punktu widzenia Zydow, tylko ,,swoi" potomkowie tych co
      wyszli niegdys z Egiptu są wybrani przez Boga i podlegaja pod Prawo, ktore
      czyni ich wybranymi wsrod morza poganstwa. Z samego wiec zalozenia religia
      Zydow jest religia narodowa, panstwowa, tworzaca narod ponadludzi, ktorzy maja
      wyjatkowa misje religijna wsrod calej marnej reszty. Nawet obyczajowosc
      zydowska i stosowanie okreslonych regul i obrzedow ma charakter silnie
      szowinostyczny. Dotkniecie dlonia goja w okreslonym czasie lub miejscu moze z
      poboznego ,,wybranca" uczynic nieczystego. Samo nie bycie Zydem jest z punktu
      widzenia Judaizmu byciem nieczystym. Czy istnieja wiec bardziej ksenofobiczna,
      ultranacjonalistyczna a nawet wrecz nazyfikujaca ideologia religijna?
      Jaka jest roznica pomiedzy byciem ,,narodem nadludzi" i ,,narodem wybranym"?
      Zadna! W swoich obrzydliwych wynurzeniach Hitler wlasnie o tym wspominal.
      Wedlug niego koniecznosc wyniszczenia Zydow i ich religii (to istotne, poniewaz
      niechodzilo tu tylko o tzw. zydokomune ktora doprowadzila do powstania ZSRR)
      wynikala z faktu, ze religia zydowska jest w rzeczywistosci nadideologia
      nazistowską narodu zydowskiego - lustrzanym odbiciem i antymateria dla nazizmu
      niemieckiego. Stad tez jako glowne zagrozenie dostrzegal solidarnosc i
      szczegolne wiezi religijne Zydow. Podkraslal powolną monopolizacje wplywowych
      srodowisk zawodowych i finansowych przez Zydow i ich kosmopoloityczna niechec
      do wszelkiego patriotyzmu lokalnego podczas diaspory.
      Czy ktos kto od dziecka jest przekonywany przez rodzicow, otoczenie rodzinne i
      szkolne, ze nalezy do narodu o szczegolnej misji, narodu wybranego, narodu
      czystego wsrod brudnych i ludzi wsrod zwierzat, moze nastepnie czuc sie
      patriota polskim, niemieckim czy hiszpanskim?
      Nie! Poniewaz jego innosc jest mu podkreslana od dziecinstwa. Jego
      wyjatkowosc,nadrzednosc wobec poganskich sasiadow, jego misja z Bogiem, jego
      wielkosc i prawa go obowiazujace sa zapisane w najswietszej ksiedze oraz jej
      mistycznych interpretacjach.
      Natomiast diaspora jest jakby karą za utraconą Swiatynię Jerozolimską, ktora
      wpadla w rece siepaczy rzymskich. Dla czlonka zydowskiej diaspory pobyt na
      obcej ziemi jest jedynie czasem przejsciowym dla jego narodu, ktory musi wrocic
      kiedys do ,,Ziemi Swietej" (ktory narod swiata nazywa tak swoje terytorium
      historyczne?) i odbudowac Swiatynie. Czy warto wiec angazowac sie ,,wybrancowi"
      dla dobra innych, czyli pogan? Czy warto zabiegac o rozwoj ich panstwowosci i
      kultury? Nie, poniewaz diaspora jest stanem przejsciowym!
      Dlatego cale przemowienie papieza w Oswiecimiu bylo z gruntu falszywe, poniewaz
      zakladalo, ze wszyscy jestesmy dziecmi Boga. Dla Zydow tak nie jest, podobnie
      jak nie bylo dla narodowych socjalistow!
      • demokratus Oczywiście, że nie. Naród o takiej religii i cywil 01.07.06, 15:00
        izacji nie ma w sobie nic z krwiożerczej ideologii naziolów.
        • pantera01 Re: Oczywiście, że nie. Naród o takiej religii i 02.07.06, 21:10
          oczywiscie ze judaizm jest zwiazany z nazizmem. Nazizm przy judaizmie to male
          "pywko"!
    • sarmata [...] 01.07.06, 14:18
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • salmanassar1 Re: Holocaust Polakow =postep cywilizacyjny 01.07.06, 14:40
        Twoja wypowiedz to wyostrzona kontynuacja powyzszego artykulu. Kierujac sie
        zydowskim sposobem myslenia nazwac trzebaby to bylo antypolonizmem. Ale
        niestety nie ma antypolonizmu. Jest tylko antysemityzm. A wiec masz racje, jak
        racje a priori maja wszyscy wielbiacy zydowski punkt widzenia. Nie wolno ci sie
        sprzeciwiac, bo od razu zostanie sie oskarzonym o antysemityzm. Sarmata moze
        pluc w twarz Polakom, to jest politycznie poprawne. Caly swiat musi klaskac
        uszami z uwielbienia. Twoja historyczna fikcja zapomina tylko o jednym: gdyby
        to Polacy byli eksterminowani, nikt by sie za nimi nie ujal. Byli to jednak
        Zydzi i swiat musi plakac do konca swych dni. Nie ma przeciez antypolonizmu.
        Jest jedynie antysemityzm.
        ---
        "Narod zydowski, najwazniejszy wspoltworca cywilizacyjnego rozwoju
        ludzkosci, ze wszech miar zaslugiwal na ocalenie." - cytat dnia
        • sarmata Re: Holocaust Polakow =postep cywilizacyjny 01.07.06, 15:33
          Przeczysz sam sobie. Zdolano wymordowac tak wielu Zydow wlasnie dlatego, ze
          nikt nie wstawil sie za nimi. Nawet papiez lansowany nie od dzis na moralny
          autorytet swiata. Zawsze byl jakis wazny powod i pretekst, zeby otwarcie o
          Zydach nie mowic, zeby sie o nich nie upomniec, dlatego ze nienawisc Niemcow
          skierowalaby sie przeciwko kosciolowi. A ja sobie mysle ze wiekszosc ludzi
          lacznie z papiezem i jego biskupami, z pewna satysfakcja patrzylo na
          eksterminacje ludzi, w ktorych przeciez kazdy na swoj sposob widzial swoje
          zagrozenie.
          • salmanassar1 Re: Holocaust Polakow =postep cywilizacyjny 01.07.06, 19:23
            Nie bronie papieza. Bronie sprawiedliwosci. Dlaczego trzeba wyrozniac narod
            zydowski wsrod innych narodow? Dlaczego jest antysemityzm a nie ma
            antypolonizmu? Dlaczego chorobliwie wyszukuje sie symptomow niepoprawnego
            politycznie spojrzenia na Zydow? Polacy, Francuzi, Grecy nie sa dzis w modzie?
            Obronia sie sami a Zydom potrzebne sa dziesiatki instytucji, ktore ochraniaja
            ich przed "zlym patrzeniem"?

Napisz w czym sam sobie przecze. Nie pisz o papiezach, mullach, rabinach.
            Religie mnie tutaj nie obchodza. Napisz o nas, Polakach i Zydach.
      • tom1003 Re: Holocaust Polakow =postep cywilizacyjny 01.07.06, 15:12
        Mówienie o "Polaczkach" to zachowanie tej samej kategorii co mówienie
        o "Żydkach". Po prostu obraźliwe chamstwo
        A co do obnoszenia sie ze swoim cierpieniem, to raczej chyba Polacy kompletnie
        olali własną pamięć narodową.
        • demokratus Giertych jej nie przywróci. A swoje wady znać powi 01.07.06, 15:15
          nniśmy, to czynnik postępu.
          • pantera01 Re: Giertych jej nie przywróci. A swoje wady znać 02.07.06, 21:11
            Nie wiem w czyim imieniu mowisz-starszych braci obrzezanych czy Polakow?
    • wojtek2784 Re: Za Benedykta mówi teraz Gross - żywy wąż 01.07.06, 14:24
      Trzeba zacząć mówić o tym jadzie jaki ma w gębie wąż o imieniu Jan T.Gross. Ten
      sieje ziarna nienawiści i uprawia propagandę "historyczną". Co Benedykt zasypie
      to Gross zainfekuje.
      • demokratus Żaden z prawdziwych i uczciwych historyków nie 01.07.06, 14:27
        śmiał zakwestionować słów prawdy Grossa. Bo nie są w stanie.
        • wojtek2784 Re: A sto kłamstw Grossa - J.R.Nowaka ? 01.07.06, 14:36
          To jest prawda prof. J.R. Nowaka z którą media nie dyskutują ?
          • demokratus Jaka prawda może być napisana przez antysemitę? 01.07.06, 14:52
            Sam fakt występowania w wiadomym radiu dyskredytuje tego pana jako naukowca
            • tom1003 Re: Jaka prawda może być napisana przez antysemit 01.07.06, 15:15
              współczuje - demokratus to do Ciebie - że są tacy ludzie jak Ty. Na prawde to w
              ogóle jest bardzo źle jeśli istnieją po stronie polskiej tacy ludzie jak Leszek
              Bubel, a po stronie żydowskiej tacy ludzie jak Gross.
              Ale jest jeszcze inna kwestia. Po polskiej stronie jest gotowośc do widzenia
              własnej winy w pewnych wydarzeniach.
              Po stronie żydowskiej takiej woli nie ma.
              • demokratus Bo i gdzież winy są plemienia mojżeszowego? Za 01.07.06, 15:21
                inność zostali skarceni okrutnie, tępieni ogniem i mieczem za świat wartości,
                do którego nie dorosła tłuszcza.
                • tom1003 Re: Bo i gdzież winy są plemienia mojżeszowego? Z 01.07.06, 15:32
                  udekorować sklep na czerwono w momencie wejścia Sowietów po 17 września
                  to "świat wartości"?
                  Wymordować polskich cywilów w miasteczku Naliboki czy wsi Koniuchy to też świat
                  wartości?

Wiedza o tego rodzaju faktach jest niepoprawna, bo w gezetce wyborczej o tym
                  raczej nie przeczytasz.
              • wojtek2784 Re: Antysemita to słowo wytrych , słowo zaklęcie. 01.07.06, 15:42
                Zasłanianie się słowem "antysemita" jest prymitywnym oszustwem. To co się
                dzieje teraz na świecie , na tle tego co usiłuje Polakom wmówić Gross, ma
                zupełnie inną wymowę niż oczekiwany przez szowinistów żydowskich efekt.
                To jest błąd w sztuce rozpoznawania nastrojów.
                Nie ma czegoś takiego jak jedna prawda historyczna.
                Nie ma czegoś takiego jak wina narodów, czy narodu.
                Jeżeli jest się profesorem uniwersyteckim to się powinno o tym wiedzieć.
                Gross jest zwykłym propagandzistą politycznym wywołującym antaganizmy narodowe
                pseudonaukową agitką. To bardzo smutna konstatacja, ale prawdziwa.
    • sburczymucha Re: Zadośćuczynić czy moralizować? 01.07.06, 15:02
      "Wyniszczając Izrael, chcieli w rzeczywistości wyrwać korzenie wiary chrześcijańskiej" - dowodził papież.

Przeciez wtedy Izraela jeszcze nie bylo. Natomiast Holokaust moze byc interpretowany jako znak, ze dla
      Boga nie ma narodu wybranego i ze wszystkie narody cierpia jednako.
      • demokratus To była metafora. Ale faktem jest, że Polacy stali 01.07.06, 15:04
        obok i patrzyli się na zbrodnię nie robiąc nic, ba nawet ograbiali i palili
        ofiary...
        • tom1003 Re: To była metafora. Ale faktem jest, że Polacy 01.07.06, 15:49
          Cóż to za jakis stek pojedynczych zdań ściaganych z sufitu.
          A jeśli ciemny polski lud zdzierał buty z poległych polskich powstańców
          styczniowych?
          Gdybym w czasie wojny umierał z zimna, nie wiem czy nie sciagnąłbym ubrania z
          zabitego Żyda, Polaka, Niemca, Rosjanina czy kogokolwiek.
    • prawdamoimmieczem Tatoo ! 01.07.06, 15:08
      www.wirtualnapolonia.com/teksty.asp?TekstID=10707
      no cmoents....
    • rraleighh Przeczytaj książkę "Sąsiedzi" - jest w internecie 01.07.06, 15:18
      Książkę udostępnił za darmo polski wydawca, czyli Fundacja Pogranicze w Sejnach.
      Oczywiście, nie ma tam ani słowa o "polskich obozach zagładach". Oto linki:

www.pogranicze.sejny.pl/archiwum/jedwabne/ksiazka.pdf
      lub

www.pogranicze.sejny.pl/archiwum/wydawnictwo/gross.htm
      J.T. Gross wychował się w Polsce i żył tu do 18-tego roku życia. Według mnie
      polskość i polski patriotyzm wyziera z każdej linii jego książki.
      • ekumeniczny Rzeczywiscie Papiez Benedykt przemilczal fakty 01.07.06, 17:06
        Oto one:

Zalozycielem obozow zaglady byl ZYD
        www.ourcivilisation.com/smartboard/shop/festjc/chap8.htm
        Reinhard Tristan Eugen Heydrich

zyd zydowi zydem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

W gettach zydow pilnowala ZYDOWSKA policja (zobacz zydowski film Pianista)
        ZYD zydowi ZYDEM !!!!!!!!!!!

OSWIEC NIEpolaka blaskiem faktow

Cenzorze, cenzura faktow historycznych z zydowskich zrodel to atak na swobode
        wypowiedzi w ramach prawa gwarantowana konstytucja i umowami miedzynarodowymi.
        Taki atak moze byc uznany przez sad jako przestepstwo.
        • ekumeniczny Zydzi w armii Hitlera ;-)))))))))))))))))))))))))) 01.07.06, 17:08
          www.kansaspress.ku.edu/righitpix.html
          W armii hitlera sluzylo ok. 150 000 Zydow.

zyd zydowi zydem
          • ekumeniczny Re: Zydzi w armii Hitlera ;-))))))))))))))))))))) 01.07.06, 17:10
            Niektorzy zydzi w armii hitlera byli calkiem przystojni

www.kansaspress.ku.edu/righit.html
            Klamstwu niePOLAKOW nalezy przeciwstawic PRAWDE. niePOLACY w tej dyskusji nie
            przedstawiaja FAKTOW. Na tym polega slabosc ich falszywych oskarzen w stylu
            FARYZEUSZA.
            • ekumeniczny Gross w konfrontacji z prawda ;-)))))))))))))))))) 01.07.06, 17:12
              cytat:

Ponizej opis naocznego swiadka wydarzen w Jedwabnem - Zyda Domitrza, wówczas
              mial 12 lat. Obserwowal z ukrycia jak niemieccy zolnierze podpalili stodole
              wypelniona Zydami. Nie widzial tam Polaków! Zarzucil klamstwo Grossowi
              prosti w twarz. Bylo to w New York. Gross oslupial ze zdumienia i zaraz
              zakonczyl spotkanie, bo jak powiedzial, zle sie poczul.
              - - -
              Boleslaw (Apolinary) Domitrz - the eyewitness who got close enough to get a good
              look at German soldiers burning down a barn full of Jewish men, women and
              children during World War II, in the town of Jedwabne, Poland on July 10,
              1941...
              ...Gross appeared stunned when Domitrz stood up in the packed auditorium during
              the question and answer period and started speaking in Polish and telling him he
              was wrong for blaming the Catholics of Jedwabne for what the Germans did.
              It had to be a shock to Gross and everyone else in the audience to see someone
              like Domitrz.
              ...Domitrz described how he and two boyhood friends were in a field near the
              town and saw smoke rising from the burning barn. Out of curiosity, they ran
              toward the fire until they were in a perfect position to observe the entire
              scene. One thing was sure. There were no Poles around. The only persons the boys
              saw around the burning barn were Germans in uniform, holding machine guns and
              with their dogs. Nobody else.
              ..."Neighbors" a slanted account about the same barn-burning atrocity Domitrz
              personally witnessed when he was just 12 years old.
              Gross sensationalized that incident by trying to claim the Catholic half of
              Jedwabne’s population were the ones who incinerated the Jewish half of the town
              and not the Germans who invaded there.

OSWIEC niePOLAKA blaskiem faktow.
              • ekumeniczny Jak Edelman zostal bohaterem 01.07.06, 17:13
                cytat:

Oto fragment opowiesci pana doktora Marka Edelmana o swoich bohaterskich
                czynach w warszawskim getcie: "Zeby wystarac sie o bron, urzadzalismy »eksy«,
                czyli ekspropriacje. Chodzilo sie do bogatych Zydów czy tez zydowskich
                policjantów, terroryzowalo ich i zabieralo forse. Kase Judenratu ograbilismy na
                setki tysiecy zlotych, obrabowalismy tez przedsiebiorstwo aprowizacyjne.
                Lichtenbaum, przewodniczacy Judenratu, odmówil nam pieniedzy. Uwiezilismy wiec
                jego syna. Trzymalismy go przez dwanascie godzin. Do Lichtenbauma napisalismy,
                ze trzymamy chlopca z nogami zanurzonymi w cebrzyku z lodowata woda tak, ze na
                pewno nabawi sie choroby. Przyszli z pieniedzmi. Innym razem zydowski
                policjant, zreszta sku..syn, nie chcial dac nam pieniedzy. Musielismy pokazac,
                ze jestesmy twardzi. Przyszlismy do niego okolo czwartej, gdy termin ultimatum
                juz uplywal. »Nie chcesz dac?« - spytalismy i zastrzelilismy go. Po tym
                zdarzeniu wszyscy placili. W sumie pieniedzy nam nie brakowalo. To my bylismy
                prawdziwa wladza w getcie. To my decydowalismy, jak maja zyc ludzie, którzy
                pozostali w getcie. Nazywali nas »partia«. Gdy partia cos kazala, bylo to
                wykonywane".

ZYD ZYDOWI ZYDEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • lze_elita A ty, ekumeniczny? Ze ujadasz na forum Gazety 01.07.06, 17:15
                  Zydowskiej, bo Szechterom i Habrom twe ujadanie na reke?
                  • ekumeniczny Zyd Zydowi Zydem 01.07.06, 17:35
                    FAKTY HISTORYCZNE nazywasz ujadaniem?

Oto przejaw inteligencji niePOLAKA w dyskusji. Dyskutuj jak mezczyzna nie jak
                    FARYZEUSZ
                    ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Osmiesz niePOLAKA blaskiem FAKTOW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ZYD zydowi zydem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    www.kansaspress.ku.edu/righitpix.html
    • tom1003 Re: Zadośćuczynić czy moralizować? 01.07.06, 15:26
      Co to są "słowa prawdy" w przypadku XX wieku?
      Druga wojna światowa jest faktem.
      Zagłada Żydów przez Niemców jest faktem.
      Napaść ZSRR na Europe środkową jest faktem. Kolaboracja Żydów z komunistami
      jest faktem.
      Milczenie Zachodu Europy wobec wielu zbrodni jest faktem.
      Fakt powiadomienia Zachodu przez przedstawicieli polskiego państwa podziemnego
      o rozmiarze zbrodni nazistowskich dokonywanych na Żydach jest faktem.
      Konflikty narodowosciowe w tym polsko żydowskie, są faktem.
      Ofiary polskie zamordowane przez Żydów sa faktem, ofiary żydowskie zamordowane
      przez POlaków również są faktem.

MOzna liczyć te fakty w nieskończonośc. Ale dla politycznie poprawnego idioty
      istnieją tylko dwa słowa "holocaust" i "antysemityzm"
    • talking_head Zagłada nie była wyłącznie żydowska 01.07.06, 15:29
      Autorka krytykując nas, Polaków za rzekomąrelatywizację
      holocaustu i zapominanie o "wyłączności" losu Żydów zapomina
      o losie Cyganów czy Ormian, także mordowanych "masowo, bez
      wyjatku" z racji pochodzenia, odpowiednio przez Niemców w
      Auschwitz i Turków
      • lze_elita Nie tylko: niemniej ze wzgledow rasowych do 01.07.06, 17:18
        eliminacji wyznaczono wylacznie Zydow i Cyganow, ktorych bylo nieporownywalnie
        od Zydow mniej. Slowianie mieli sluzyc rasie panow - wyrznac nalezalo wylacznie
        myslacych i niepokornych:)
        Ormianie zas to I Wojna - nie mieszaj roznych okresow historycznych, bo cofajac
        sie wieki wstecz znajdziesz tych holocaustow duzo wiecej.
    • dobrowoj Polska antyżydowska - Rusza największy na świecie 01.07.06, 15:32
      festiwal kultury żydowskiej...
      chyba nic tu więcej nie trzeba komentować
      żeby zrozumieć tego typu paradoksy polecam posłuchanie ciekawego wykładu...
      o.dialogu.z.zydami.patrz.pl/
    • tom1003 Re: Zadośćuczynić czy moralizować? 01.07.06, 15:45
      "Polską debatę zapoczątkował artykuł Daniela Goldhagena "Benedykt zamazuje
      historię" ("Gazeta", 3-4 czerwca z 2006 r.), "

SOrry., Ale jeśli według gazetki wybiórczej jakiś inny tekścik w gazetce
      wybiórczej ma być początkiem "polskiej debaty" o czymś tam, to świadczy to
      chyba o bezmyślnej tępej wierze publicystów gazetki w samych siebie i jakimś
      obsesyjnym obracaniu się we własnym świecie. Czy na prawdę nikt poza pismakami
      wybiórczej nic w tym czasie nie napisał o Benedykcie i jego wizycie w Auschwitz?

Równie dobrze możnaby zacząć mierzyć w Europie czas od pierwszej parady
      gejowskiej.
    • rsrh Nasi starsi w wierze -bracia ,zaczynaja mieć kla- 01.07.06, 15:45
      syczne objawy paranoji! Stały niepokój i mania oczekiwania przeprosin!! Za co ??
      Mam do nich tylko jedno pytanie :Czemu udawali "Głupa" kiedy hitlerowcy
      mordowali ich współwyznawców o czym zwłaszca w USA -dokładnie wiedzieli.Nie
      kiwnęli palcem!!
      Czy nie jest to grzech zaniechania??
      Czy ich aktualna "produkcja" w typie "Malowanego Ptaka" niejakiego Kosińskiego (
      po zdemaskowaniu zabił się ) nie ma za zadanie odwracanie uwagi od siebie ??
      • lze_elita Za co? A chocby za twoje pieprzenie na tym forum:) 01.07.06, 17:20
        • rsrh Z której to gminy jesteś? Dynastia Bobow czy Zanc 01.07.06, 18:15
          • rsrh To może elito jeszcze wyjaśnisz ile to postępowań 01.07.06, 18:26
            wszczeto w Izraelu w stosunku funkcjonariuszy zydowskiej policji w gettach,może
            odsłonisz kulisy uznania żydów w IIIRzeszy dla ustaw rasowych
            (norymberskich),może takze klikniesz w Google słowo "betar" Czy wolisz tylko
            splunać "merytorycznie" ?
    • pl2512 Papiez nie musial nikogo nazywac po imieniu, bo... 01.07.06, 17:25
      kazdy wie kto byl katem a kto ofiara. Szkoda tylko, ze nie padlo slowo ,,narod
      mordercow" okreslajacy Niemcow. Ale wtedy niemiecki papiez musialby sam siebie
      zaliczyc do tego narodu zbrodniarzy. Wielki papiez takby postapil, sredni
      intelektualista wil sie jak plaz aby wybielic swoich i zwalic wszystko na
      jakies mistyczne ,,zlo" czy teologiczna postac Boga. To swoja droga bardzo
      latwe zwalenie winy. Moze pan Ratzinger powinien miec pratensje do Baby Jagi,
      ktora zaczaralowala biednych Niemcow, zeby zabijali narody Europy z Zydami na
      czele? Czy winienie Boga za lajdactwo wlasnych rodakow nie jest zwyklym
      obrazaniem Stworcy, potworną herezją i profanacją najwyższej świętosci?
      A swoja drogą skoro mowimy o ,,slowach prawdy", to moze wreszcie powinny pasc
      slowa prawdy o rewolucji pazdziernikowej, zaplombowanym pociagu pelnym Zydow-
      rewolucjonistow i efektu misji tych bandytow - 50 milionach ofiar komunizmu?
      Moze czas przeprosic przez pana Schudricha narod polski za zbrodniarzy
      stalinowskich rekrutowanych wsrod Zydow z panem Bermanem na czele , wujaszkiem
      pana marszalka Borowskiego? Moze czas przeprosic za Marksa, Lenina czy
      Trockiego?
      A moze tez slowko prawdy o 50 latach konfliktu generowanego przez panstwo
      Izrael. O wysiedleniach Palestynczykow, wciaganiu w wojne Ameryki i o masakrach
      cywili przez wojsko izraelskie. Skoro Holocaust mial byc ostatecznym
      otrzezwieniem dla ludzkosci to dlaczego potem byli tacy przestepcy jak Szamir,
      Szaron, Mosze Dajan, Begin czy Bermann?
    • ekumeniczny Zyd zydowi zydem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 01.07.06, 17:26
      Prosze Panstwa, prosze zwrocic uwage ze niePOLACY nie potrafia przytoczyc w
      dyskusji ANI JEDNEGO FAKTU. Posluguja sie jedynie faryzeuszowska retoryka JAK
      MOJ PRZEDMOWCA.

Cytat:
      The Jewish police, under Gestapo supervision, removed people from their homes
      and searched out those Jews who had gone into hiding.

ZYD ZYDOWI ZYDEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • ekumeniczny Re: Akurat nie jestem Zydem, tylko Anglikiem, cwo 01.07.06, 17:39
      Gdybys byl anglikiem piana nienawisci nie lecialaby ci z ust na widok prawdy
      ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Skoro jestes anglikiem to przetlumacz czytelnikom z angielskiego o tym jak zyd
      zakladal obozy dla zydow. Gdy sie spil, strzelal we wlasne odbicie w lustrze i
      wolal "you filthy Jew" ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))
      www.ourcivilisation.com/smartboard/shop/festjc/chap8.htm
      Reinhard Tristan Eugen Heydrich

ZYD ZYDOWI ZYDEM
      • ekumeniczny Cytat z Tory dla niePolaka 01.07.06, 17:40
        Nie bedziesz mowil falszywie o swym bliznim

Mojzesz

;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        • ekumeniczny Musial byc jakis powod ze Bog pozwolil 01.07.06, 17:45
          na Holocaust
          !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka