bsc1 Lepszy jest film o 2 złodziejach księżyca. 07.07.06, 17:43 Mam nadzieję,że kombatantom się spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
hadaha Re: Czterej pancerni i Kloss znikną z anteny TVP 07.07.06, 17:47 Ponownie ktoś zaistniał przed wyborami. Proponuję Tworki może pomogą ? Zdejmując nasze filmy z okresu PRL powinni być konsekwentni i pozdejmować te amerykańskie "szmiry" mówiące o miłości do kraju i pomocy jaką niesie armia amerykańska innym krajom. Wtedy będzie sprawiedliwe i pozostanie nam do oglądania jedna partia i Toruń. Odpowiedz Link Zgłoś
kpt_kloss Chca mnie odciac ? 07.07.06, 17:51 Chca mnie odciac ? Chyba po moim trupie. Nie rozumieja ze nie byl to film historyczny, a bardziej z gatunku science fiction. Odpowiedz Link Zgłoś
bronwen "Czterej Pancerni" z przymrozeniem oka 07.07.06, 17:51 W Klossie i "Czterech Pncernych" nie widze zbyt wiele szkodliwych i klamliwych tresci. Owszem, Kloss wysylal raporty do ZSRR, ale przedewszystkim wodzil Gestapo za nos i za to go lubimy. W wiekszosci odcinkow nawet nnie ma wzmianki o Armii Czerwonej. "Czterej Pancerni" wcale nie przeklamuja polskiej historii. Przymanowski uzyl wiele aluzji i bardzo znaczacych niedomowien. Skad Janek wzial sie na Syberii w pierszym odcinku? Zostal tam zeslany razem z setkami tysiecy innych Polakow z kresow wschodnich zajetych przez Rosje w 1939. Gustlik bardzo wyglada na bylego zolnierza Wermachtu, ktoremu dano do wyboru niemiecki oboz jeniecki (czyli pewna smierc z glodu), albo sluzbe w nowej polskiej armii. Kto dowodzi czolgiem 102? Rosjanin. Kto siedzi za kierownica? Gruzin. Bardzo trafna i przyjrzysta aluzja. W jednym z odcinkow bohaterowie odznaczeni Virtuti Militari po bitwie pod Studziankami bezczynnie patrza na plonaca Warszawe na drugiej stronie Wisly. Dokladnie tak jak to bylo w 1944, gdy Armia Czerwona powstrzymala ofensywe czekajac na upadek Powstania Warszawskiego. Janek wiezie do Berlina czapke-rogatywke martwego wrzesniowego oficera. Szable oficera upodobal sobie Gruzin Grigorij. I znow symbolika; stara kadra Wojska Polskiego jest skonczona, a ich honor i mestwo (symbolizowane owa szabla) zabral Gruzin. Nie trzeba zakazywac "Czterech Pancernych" - trzeba ich uwaznie ogladac i uczyc sie historii. Bo historia, nawet przykra, pozostaje historia. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.st37 Re: "Czterej Pancerni" z przymrozeniem oka 07.07.06, 17:55 To wspaniała uwaga dla tych ciemniaków z obu stron. Odpowiedz Link Zgłoś
kpt_kloss Re: "Czterej Pancerni" z przymrozeniem oka 07.07.06, 17:57 No wlasnie. Moze i wysylalem raporty do ZSRR, ale zawsze zawieraly one falszywe informacje w celu zmylenia komunistycznego wroga. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.st37 Re: Czterej pancerni i Kloss znikną z anteny TVP 07.07.06, 17:52 W ten to prosty sposób nastapiło zrównanie intelektów protestujacuch kombatantów i pisdzielców. Odpowiedz Link Zgłoś
korsykanin Re: Czterej pancerni i Kloss znikną z anteny TVP 07.07.06, 18:03 Za dużo słońca na biedne głowy kombatantów(niektórzy pewnie nie wachąchali prochu)a i ci z Woronicza nielepsi. Odpowiedz Link Zgłoś
kemot696 Re: Czterej pancerni i Kloss znikną z anteny TVP 07.07.06, 18:06 Dziadki - dziamojadki w upał proszę nie wychodzić z domu! Nic dziwnego ,że komuna ich zwalczała po 1945. To jakieś psychiczne oszołomstwo! Pozbawiać moje dzieciaki mozliwości objrzenia najlepszych polskich seriali! I to ma być demokracja gdzie kazdy oglada co chce?! Znowu mamy filmy "półkowników" Jak za komuny. A mnie podoba sie taka wizja historii jaka jest w 4Pancernych i wara IPNowi i oszołomstwu od tego! Odpowiedz Link Zgłoś
orlando11 Re: Czterej pancerni i Kloss znikną z anteny TVP 07.07.06, 18:11 kemot696 napisał: > Dziadki - dziamojadki w upał proszę nie wychodzić z domu! Nic dziwnego ,że > komuna ich zwalczała po 1945. To jakieś psychiczne oszołomstwo! To nie starość ani słońce, tylko czyste oszołomstwo. Rzecznik kombatantów Bukowski skończył niedawno 59 lat, ale już w młodości zachowywał się bardzo dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
orlando11 Re: Czterej pancerni i Kloss znikną z anteny TVP 07.07.06, 18:12 Sorry, miało być 50 lat, nie 59. Odpowiedz Link Zgłoś
atosatos1 Re:Kombatanci dawno powinni zadbać o swoje zdrowie 07.07.06, 23:35 łykać geriavit i pić vitabuerlecithine, a nie zabirać głos w sprawie filmów, jakie młodzi maja oglądać. Pewno teraz będzie więcej pozycji o JPII, B-16 ewentualnie durne M jak miłość, Plebanie itp. siano Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna_z_gazowni Teraz będą Czterej Zakonni i o Hejmo!!! 07.07.06, 18:08 Ale nie wiem kto będzie na kim jeździł i kto będzie miał największą lufe. Już nie lubię Dupka. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
marek503 Konspira - schodzimy do podziemia 07.07.06, 18:09 Potrafie sobie wyobrazic podziemny obieg filmow i sztuk zakazanych przez jedynych prawdziwych Polakow. Lubimy konspirowac wiec na pewno ceny DVD z tymi filmami pojda w gore i ktos zarobi.Ciekaw jestem czy Ci kombatanci nie maja jakichs udzialow w prawach autorskich. ?? Przeciez to swietny chwyt marketingowy... Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: Czterej pancerni i Kloss znikną z anteny TVP 07.07.06, 18:09 No to przy okazji prosimy zdjac z ekranow telewizji polskiej Czarne Chmury, Pana Wolodyjowskiego, Potop, Krzyzakow i Ogniem i Mieczem. Przeciez one tez przeklamuja historie Polski...w sumie moze by z tego samego powodu zakazac wydawac trylogie Sienkiewicza ? Odpowiedz Link Zgłoś
wnuk.nerona 3 razy dziennie bajka Makuszyńskiego. 07.07.06, 18:13 Bronek ma nam wynagrodzić brak kultowych seriali codziennym, trzykrotnym powtarzaniem "O dwóch takich, co ukradli Księżyc". Ta bajka nie ma nic wspólnego z PRL, no może poza wykonawcami - taki Ludwik Benoit na przykład - występował prawie we wszystkich filmach tamtych czasów. Gorzej z Księżycem, wtenczas olewał nas i dzisiaj też nas olewa Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Re: Czterej pancerni i Kloss znikną z anteny TVP 07.07.06, 18:10 To oczywiste że filmy tego rodzaju to produkcyjniaki. Jednak mozna mieć mieszane uczucia co do tego, czy powinny być puszczane w telewizji czy nie. Kloss to oczywiste kłamstwo i brednia, ale zarazem majstersztyk filmowy (choć Sowieci robili lepsze - Pancernik Potiomkin). Poza tym masę jaj w tym Klossie - te ascetyczne wnętrza peerelowskich kasyn, w których zabiedzeni faszyści mogą nabyc kielonek koniaku, hehehe. Gorszy problem, że brakuje dobrych filmów zawierających prawdę historyczną, niejedna autentyczna historia akowca była sto razy ciekawsza niz takie bzdety Klossa. Nie ma porządnych filmów o historii lat ostatnich. A cykl Pasikowskiego pt. "Psy", w którym pospolici przestepcy i zbrodniarze z SB przerobieni zostali w "twardzieli" i "prawdziwych facetów" ..... gdyby w Niemczech zrobiono taki film o byłych gestapowcach, byłby skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius PIS 07.07.06, 18:15 to jednak banda szczeniakow bawiacych sie w piaskownicy Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 wiedziałem, że Wildstein to bolszewik! 07.07.06, 18:22 Krakowscy kombatanci- jak to ładnie brzmi. To zapewne ci sami ludzie co walczyli w powstaniu krakowskim w lecie 1944 r? Odpowiedz Link Zgłoś
carlo6 Poważne skutki upału. 07.07.06, 18:25 Ciekawe czy ten wraży towar w postaci dvd- TVP wycofa ze sklepów / teraz jeszcze jest, więc kto może niech kupuje:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
belial13 Prawidłowo!!!!!! 07.07.06, 18:28 A co komunistyczny kundel będzie słuszną, katolicką telewizję deprawował?Miast kundla jednego sutannowego więcej wstawić do programu. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Uwaga!! o 19.05 w 2tvp zaczyna się Kloss. 07.07.06, 18:30 Lepiej oglądajmy , bo może nie byc już okazji! A może już program zmieniony? Odpowiedz Link Zgłoś
aabbccdd6 Re: Czterej pancerni i Kloss znikną z anteny TVP 07.07.06, 18:32 Wzamian wchodzi nowy serial: ' Czterej pazerni ( Kaczynscy, Lepper oraz Giertych) i PiS." Euzebiusz S. Odpowiedz Link Zgłoś
qaaq Kretynizm 07.07.06, 18:33 Cieszyłem się, że moje dzieci żyją w normalnym świecie, gdzie o tym co czytać czy oglądac bedzie tylko zależało tylko od ich dobrego smaku lub jego braku, zainteresowań, nastroju itp. Ze nie będa musieli jak ja, rozmawiać szeptem o wrażeniach z Orwella, zdobytego w trudach. Władze, które mnie do tego zmuszały, zasłużyły na przepędzenie. Ale przynajmniej mogłem zrozumiec sens ich działania. Czy ktoś kto nie jest psychiatrą leczącym najtrudniejsze przypadki, jest w stanie powiedzieć mi czym kierują się idioci walczący z Szarikiem???? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof70-36 Re: Czterej pancerni i Kloss znikną z anteny TVP 07.07.06, 18:33 Szarik przewidując nadejście hańbiących okoliczności - zdechł. Obawiam się by współczaśni reformatorzy nie zechcieli zlustrować Gajosa i Mikulskiego jako głównych aktorów zakazanych filmów. Odpowiedz Link Zgłoś
duparcybiskupa lepiej się zastanów, to może zrozumiesz! 07.07.06, 18:36 że nie ma odwrotu!!!! bo prawda jak oliwa na wierzch wypływa!!! no. hightla Odpowiedz Link Zgłoś
jago Poj..balo ich do cna! Nie wyreczajcie ludzi w mysl 07.07.06, 18:44 eniu!. Te seriale to po postu kawal dobrej roboty filmowej! Jak mozna ludzi pozbwiac mozliwosci wyboru. Bylem dwa lata temu w jakims klubie na wsi- bilard i te rzeczy. Mlodzi ludzi odlozylo kije kiedy zaczeli emisje Pancernych. Komu to przeszkadzalo??? Odpowiedz Link Zgłoś
qaaq Re: Czterej pancerni i Kloss znikną z anteny TVP 07.07.06, 18:40 Ktoś kto dziś zacznie produkować kaftany bezpieczeństwa w ruchu ciąglym, niedługo będzie bogaty jak Bill Gates. Odpowiedz Link Zgłoś
odo3 Re: Czterej pancerni i Kloss znikną z anteny TVP 07.07.06, 18:41 Zlustrować KLOSSA. W końcu komu on służył Niemcom czy Ruskim, a czołg Janka zarekwirować i oddać na złom. Myślę, że teraz dziadki będą zadowolone. Jeszcze jeden wniosek : zakazać dziadkom oglądać TV do godz 19:30 Odpowiedz Link Zgłoś
kemot696 Re: Czterej pancerni i Kloss znikną z anteny TVP 07.07.06, 18:41 CZY JEST LEKARZ NA SALI ??!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
midasek1 Nauka historii na podstawie filmów ?!?!? 07.07.06, 18:43 Kogoś na pradę ostro pogięło. Co się dzieje w tym kraju to ja już na prawdę nie wiem. Przecież te filmy sa filmami kultowymi dla pewnej grupy ludzi,do których sie też zaliczam. Chcąc prostować historię nalezy to robić w szkołach (np.przy pomocy Romka?) ,a nie zakazywać oglądania filmów.Jako młody człowiek kiedy oglądałem te filmy poraz pierwszy to 4 pancernych odbierałem jako film o przyjaźni i takie tam.... a juz na pewno nie o polityce. Klos to dla mnie film jajcasko-przygodowo-fantastyczny. Szkoła powinna wychowywać , uczyć okreslonych postaw... film zostawcie w spokoju. Za moich czasów w szkole pranie muzgów było naprawde na wysokim poziomie, myślałem ,wtedy że wszyscy Niemcy rodzą się w hełmach - tak nam przedstawiano historię. Na szczęście miałem wspaniałego profesora, który po lekcjach otwierał nam oczy prostował wiedzę o historii, itp. Wstyd -Pani Wilstein - wstyd !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
les1 Re: Czterej pancerni i Kloss znikną z anteny TVP 07.07.06, 18:46 Bardzo sie ciesze, ze nareszcie zaczna robic filmy i seriale, przedstawiajace prawdziwe oblicze polskiego wojska z czasow 2-WW. Moze w koncu sie dowiem, dlaczego tylu naszych, musialo zginac pod Monte Cassino? Ktory to, megaloman, chcial pokazac aliantom, ze polscy sa najlepsi i najodwazniejsi?.....Tylko, k....a sam na czele oddzialow nie szedl (jak zwykle), tylko w cieniu chalupy....palcem po mapie wodzil :-( Oficerkowie ich mac....co to bez pucybuta nie potrafili sie obejsc... Jak juz chcecie pokazywac to pokazujcie wszystko? hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
jago I powstanie warszawskie. Potrzebne bylo? 07.07.06, 18:49 Wykrwawic Polske. DOSYC!!! Odpowiedz Link Zgłoś