yarecki21 21.07.06, 16:08 jakis wplyw afery obozowej?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cztan Włochy zniosły ograniczenia pracy dla Polaków 21.07.06, 16:11 ee no to supcio, tzreba sie szybko zapisywac na wyjazd to moze beda jeszcze wolne posady na "kapo" Odpowiedz Link Zgłoś
vice_versa Hurrra! Kolejny sukces rządu... 21.07.06, 16:57 Polska się rozwija, rząd odnosi sukcesy i więc mamy nareszcie dowód na to, że ludzie sp...dalają od nadmiaru dobrobytu. Wiadomo, państwa bogate nic innego nie robią jak NEGOCJUJĄ możliwość emigracji swoich obywateli a potem obwieszczają to wszem i wobec jako SUKCES. Odpowiedz Link Zgłoś
babochlop.z.tvn Włoskie Obozy Koncentr. Potrzebują Mięsa :)))))))) 21.07.06, 17:17 Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek_opalek1 Re: Hurrra! Kolejny sukces rządu... 21.07.06, 17:32 Afera obozowa skutecznie zabezpieczy makaroniarzy przed polskim hydraulikiem itp... Poza tym język mają dalece nieangielski i chyba mało naszych go zna. Ale dobrze, że otworzyli granicę, lepiej mieć jeszcze taką możliwość niż jej nie mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mirek-b Mam pytanie dotyczące pracy, ale w Polsce. 21.07.06, 20:40 Co jest powodem, że pracodawcy wszystkie aplikacje ludzi po 40-ce wyrzucają wprost do kosza? Tak się składa, że po długich poszukiwaniach pracy i bezskutecznym wysyłaniu setek odpowiedzi na oferty, zdobyłem się na prosty eksperyment: wpisałem do CV, że mam 30 lat, czyli 10 mniej. Oferty posypały sie jak z rogu obfitości. Problemem nie były rozmowy kwalifikacyjne, bo faktycznie wyglądam na trzydziestolatka - dbam o siebie, biegam po lesie, pływam, używam kosmetyków i dobrze sypiam. Jednak w momencie, kiedy na końcu rozmowy kwalifikacyjnej wyjawiałem swój faktyczny wiek (nie ukrywając powodów tej "drobnej" korekty w CV), wszystko się nagle zmieniało.. I zaręczam, że nie chodzi o podawanie nieprawdy w CV, bo tajemnicą poliszynela jest fakt, ze każdy coś tam "szlifuje", by się lepiej sprzedać. Więc o co? Kto mi to wyjaśni? Odpowiedz Link Zgłoś
zsa-zsa Re: Mam pytanie dotyczące pracy, ale w Polsce. 21.07.06, 21:35 To prawda, tak jest w Polsce. Natomiast np. w UK nikt cie o wiek nie pyta i nie musisz go w cv podawac (no chyba, ze starasz sie o prace modelki ;)) Licza sie umiejetnosci i doswiadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
konopnyjasio Re: Mam pytanie dotyczące pracy, ale w Polsce. 21.07.06, 23:22 Jestes juz stary i tylko o to chodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 czy pojada tam ci z maturami od giertycha??? 21.07.06, 16:19 adlaczego sie pytam ..bo wlochom to wszystko jedno czy zdal czy niezadl ale musi zapie...c jak trza Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Włochy zniosły ograniczenia pracy dla Polaków 21.07.06, 16:24 I bardzo dobrze.Ja na to czekałem.We Włoszech mam rodzinę,już teraz czeka tam na mnie praca.Jak tylko będę mógł,wyjeżdżam z tego chorego kraju,w którym panoszą się kaczki,piskorze i inne gronki waltze.Smutno mi,bo to moja Ojczyzna,ale tutaj nie da się żyć nie będąc politykiem,złodziejem,szefem jakiejś rady nadzorczej,czy bodaj kulczykiem,że o innych już nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: Włochy zniosły ograniczenia pracy dla Polaków 21.07.06, 16:27 Myślisz, że we Włoszech nie będziesz musiał używać spacji? Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Włochy zniosły ograniczenia pracy dla Polaków 21.07.06, 17:31 ppo napisał: > Myślisz, że we Włoszech nie będziesz musiał używać spacji? Ale drobiazgowy jesteś.Bardziej chyba rażą błędy ortograficzne. Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: Włochy zniosły ograniczenia pracy dla Polaków 21.07.06, 19:44 nessuno:ok. że wyjeżdżasz ale czy nie możesz ulotnić się po angielsku tylko ogłaszasz wszem i wobec"ja wyjeżdżam!!!".Ostatecznie kogo to obchodzi nie jesteś pierwszy i ostatni Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Włochy zniosły ograniczenia pracy dla Polaków 21.07.06, 22:15 ambl napisała: > nessuno:ok. że wyjeżdżasz ale czy nie możesz ulotnić się po angielsku tylko ogł > aszasz wszem i wobec"ja wyjeżdżam!!!".Ostatecznie kogo to obchodzi nie jesteś p > ierwszy i ostatni Nie ogłaszam wszem i wobec.Wyrażam swoją opinię, do której mam pełne prawo.Podobnie czyni wielu innych userów.A każdy z nas jest jakimś małym trybikiem w tej machinie, więc jeśli zabraknie ich wielu, to jak sądzisz, co się stanie?Z szacunkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 widać obozy im się spodobały 21.07.06, 16:35 wnuczce Mussoliniego to chyba serce rośnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
bim41 Re: widać obozy im się spodobały 21.07.06, 21:25 Z tego całego szumu informacyjnego na temat obozów wypływa chyba jeden wniosek, że Włochy to kraj znacznie skorumpowany o bardzo słabej administracji. bo jeżeli chociaż w niewielkim stopniu jest prawdą to co podają media tj. zabójstwa i gwałty w tych obozach i to trwające przez kilka lat, to oczywistym jest, że tamtejsza administracja musiała o tym wiedzieć , a nie reagowała z powodu słabości i korupcji. Możemy szydzić z kaczorów ile wlezie narzekać na nasz kraj ale u nas coś takiego nie byłoby możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: widać obozy im się spodobały 21.07.06, 22:04 Włochy są przegniłym, skorumpowanym państwem to fakt. Ale rzecz z niewolnikami i obozami pracy NIE jest tylko włoska. Dziś w tv podano, że takie obozy wykryto w GB i są pewnie i w innych krajach. Ot - neoliberalizm, firmy muszą maksymalizować zysk. To ich JEDYNY obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
pethate Re: widać obozy im się spodobały 21.07.06, 22:43 eva15 napisała: > Włochy są przegniłym, skorumpowanym państwem to fakt. Ale rzecz z niewolnikami > i obozami pracy NIE jest tylko włoska. Dziś w tv podano, że takie obozy wykryto > > w GB i są pewnie i w innych krajach. Ot - neoliberalizm, firmy muszą > maksymalizować zysk. To ich JEDYNY obowiązek. brew pozorom Wlochy nie sa przegnilym ani skorupowanym panstwem, jak niektorzy sadza.Dlugo by o tym.Fakt jednak jest, ze tylko durni Polacy i Arabowie na takie hece daja sie nabrac.Nikt nie slyszal o obozach pracy dla Holendrow albo Czechow albo dla wegrow.Wnioskow z tego nie wyciagam. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: widać obozy im się spodobały 22.07.06, 00:27 A do głowy ci nie przyszło, że może Polacy mają po prosu największą biedę? Zwłaszcza porównanie z Holendrami jest nonsesem. W Holandii zasiłek dla bezrobotnych przewyższa znacznie zarobki w takim obozie. Czesi i Węgrzy z kolei mają wiele niżssze bezrobocie.. Odpowiedz Link Zgłoś
way270 krajowi politycy juz sie ciesza 21.07.06, 16:53 nastepna grupa rodakow wyjedzie za granice w poszukiwaniu pracy = bezrobocie ponownie spadnie i politycy beda gratulowac sobie sukcesow. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Włochy zniosły ograniczenia ? No to żegnamy 21.07.06, 16:54 kolejny milion rodaków. I tylko cicha prośba do wyjeżdżających; jak będą następne wybory to bez względu na okoliczności, kopnijcie się do konsulatów i oddajcie swój głos. Dzięki temu będzie szansa, że kaczorów się uda pożegnać. I wtedy będziecie mieli gdzie wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiam1 Re: Włochy zniosły ograniczenia ? No to żegnamy 21.07.06, 17:57 tak, i powitac "UCZCIWYCH!!!!!" SLD-owcow Odpowiedz Link Zgłoś
toworzyszszmaciak Arbeit macht frei! Nie zabraknie chętnych do 21.07.06, 17:16 obozów pracy, a w kaczystanie uroczyście odtrąbią spadek bezrobocia o parę promili. Odpowiedz Link Zgłoś
qqq57 Re: Włochy zniosły ograniczenia pracy dla Polaków 21.07.06, 17:29 uczcie się jałopy na dobrych uczelniach i kierunkach, to nie będziecie niewolnikami, informatyk po SGH. Odpowiedz Link Zgłoś
qqq57 Re: Włochy zniosły ograniczenia pracy dla Polaków 21.07.06, 17:37 wasze zainteresowania to samochód ,najlepiej stary niemiec z dużym silnikiem, ogolony ,durny łep,jeszcze głupsza dyskotekowa lala. hektolitry piwska. No to ci kraj nie pasuje jeden z drugim. Jak by było wolno nie płacić vatu ,kupić i odliczyć sobie samochodzik z kratką, to by było cacy. I najlepiej spirytus i papierosy poprzemycać przez granicę tirami. Do nauki durne łby.Informatyk po SGH,8 tys.miesięcznie po 2 latach pracy w firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Włochy zniosły ograniczenia pracy dla Polaków 21.07.06, 20:41 qqq57 napisał: > wasze zainteresowania to samochód ,najlepiej stary niemiec z dużym silnikiem, > ogolony ,durny łep,jeszcze głupsza dyskotekowa lala. hektolitry piwska. No to > ci kraj nie pasuje jeden z drugim. Jak by było wolno nie płacić vatu ,kupić i > odliczyć sobie samochodzik z kratką, to by było cacy. I najlepiej spirytus i > papierosy poprzemycać przez granicę tirami. Do nauki durne łby.Informatyk po > SGH,8 tys.miesięcznie po 2 latach pracy w firmie. I ty kretynie masz powody do dumy?A z czego?Ch.. z ciebie,nie informatyk zapewne.Pewnie wynosisz śmieci spod komputera,za 8 tysięcy.ROCZNIE.Twoj styl wypowiedzi swiadczy,że jesteś zwykłym ciulem,łajzą i pewnie tym,o których sam tak żarliwie pisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
i_am_a_bird Re: Włochy zniosły ograniczenia pracy dla Polaków 21.07.06, 21:23 Szkoła Główna Handlowa... Wiadomo... Musisz mieć "łep" jak sklep. Odpowiedz Link Zgłoś
a7721 Bez łaski... 21.07.06, 18:40 Za granicą będą nas szanowali tylko wtedy, gdy sami będziemy się szanować. Ludzie w Polsce są bierni i mało kreatywni, a przy tym owładnięci utopijną wizją "zachodniego eldorado". Tymczasem, MOŻNA żyć godnie w kraju i zarabiać GODZIWE pieniądze, nie prosząc nikogo o łaskę. Jak to zrobić? 1. Zainwestować w DOBRE WYKSZTAŁCENIE. "Dobre" oznacza wiedzę konkretną, opartą na matematyce, fizyce, chemii, biologii itp. (może być to np. biotechnologia, kierunki inżynierskie itp.). Konieczny jest język angielski i informatyka. 2. Znaleźć obszar niszowy w jednej z dziedzin high-tech opartych na wysokiej technologii. 3. Otworzyć firmę małym kosztem (w internecie!) i zabrać się za nisko- inwestycyjną działalność, typu: produkcja specjalistycznego software'u, narzędzi specjalistycznych, przyrządów pomiarowych, różnych komponentów itp. 4. Nastawić się głównie (choć nie tylko) na produkcję eksportową - trzeba sprzedawać tam, gdzie są pieniądze. Już słyszę narzekania: nie można, nie da się itp. Co cechuje polaków? - wieczne narzekanie i brak WYOBRAŹNI! Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Bez łaski... 21.07.06, 18:57 Problem tylko w tym, że spora część wyjeżdżających za granicę nie opuszcza kraju z powodów materialnych. Na przykład w zeszłym miesiącu pożegnał się z moją firmą człowiek, który zarabiał 15k miesięcznie plus prowizja (niecałe drugie tyle). Netto. Wyjechał bo "duszno" mu się zrobiło w Polsce. Coraz częściej - niestety wyjeżdżają ci, którzy sobie tu świetnie radzą ale nie samą kasą człowiek żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Czy wy potraficie zrozumieć prosty tekst? 21.07.06, 19:02 przecież skoro Polacy będą mogli pracować legalnie to jest to właśnie najlepsze lekarstwo na patologię czyli obozy... A wy co zrozumieliście? - że, jak ktoś tam wyjedzie to na pewno trafi do obozu pracy... Wiecie co? Idźcie po zasiłek, kupcie sobie za niego alpagę to od ręki wam się poziom optymizmu podniesie. Przynajmniej do czasu aż siara będzie krążyć w naczyniach. Odpowiedz Link Zgłoś
kerebron Re: Czy wy potraficie zrozumieć prosty tekst? 21.07.06, 21:50 swan_ganz napisał: > przecież skoro Polacy będą mogli pracować legalnie to jest to właśnie najlepsze > lekarstwo na patologię czyli obozy... Co znaczy "legalność" w Neapolu, w Palermo, Kalabrii, Apulii? Kto ją tam egzekwuje? Odpowiedz Link Zgłoś
konopnyjasio Re: Czy wy potraficie zrozumieć prosty tekst? 21.07.06, 23:25 BÓG.Synu.BÓG Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czy wy potraficie zrozumieć prosty tekst? 22.07.06, 18:07 Jesli masz nadzieje, ze plantator, ktoremu placa 5 centow za kg pomidorow, zatrudni Cie do ich zbioru legalnie, to znaczy, ze urodziles sie wczoraj. Odpowiedz Link Zgłoś
enlightened YES! YES! YES! 21.07.06, 19:16 A socjalizm w Polsce kiedy zniesiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
zenon.melon Benvenuti a Italia! 21.07.06, 22:08 Oni tam potrzebują głównie taniej siły roboczej do najprostszych prac, którymi przeciętny Włoch gardzi, do których brakuje chętnych. Nie liczyłbym na żadne rewelacyjne zarobki. Ma chi sa? Odpowiedz Link Zgłoś
totus.tytus Kolejny sukces PiS-u! Brawa i oklaski, fanfary 21.07.06, 22:25 i owacje! Prezydenta prosimy o orędzie, a premiera o dodatek do expose. Ciemny lud prosi pokornie o kolejną dawkę kaczokwiku. Kwa kwa kwa, kwa kwa kwa Kwa kwa kwa, kwa kwa kwa Kwa kwa kwa, kwa kwa kwa Kwa kwa kwa, kwa kwa kwa Kwa kwa kwa, kwa kwa kwa Odpowiedz Link Zgłoś
pethate Re: Włochy zniosły ograniczenia pracy dla Polaków 21.07.06, 22:32 Bravo Italia.Grazie. Ale powinno sie wprowadzic klauzule:dla pisuarow wstep wzbroniony.Niech szukaja pracy u braciszkow "w nienawisci nadzieja". No co ja bredze? Niech szukaja pracy ugosiewskiego. Pis do budy. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Włochy zniosły ograniczenia pracy dla Polaków 21.07.06, 23:17 Znam świetny pensjonat w Trapetto (ok. 40 km na zachód od Palermo). La Sirenella. Najlepsza pizza na Sycylii, czyli world wide, polecam! Jak mnie kaczki wkurzą, to poproszę tam o pracę jako posługacz, w zamian za wikt i opierunek. Wikt w postaci ww pizzy, oczywiście :-))) yarecki21 napisał: > jakis wplyw afery obozowej?? Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Włochy zniosły ograniczenia pracy dla Polaków 22.07.06, 00:13 taziuta napisał: > Znam świetny pensjonat w Trapetto (ok. 40 km na zachód od Palermo). > La Sirenella. Najlepsza pizza na Sycylii, czyli world wide, polecam! > Jak mnie kaczki wkurzą, to poproszę tam o pracę jako posługacz, w zamian za > wikt i opierunek. Wikt w postaci ww pizzy, oczywiście :-))) > Nie bój ,Ruska będzie robić i dawać dupy za połowę twoich oczekiwań.Nie załapiesz się.Pizze to sobie musisz kupić za pieniędze z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Na roboty do Włoch:Arbeit macht ...na bramie wjazd 22.07.06, 00:08 owej.Tylko komór gazowych nie ma (dla tych co niewydajnie pracują).Ale ...pilnują Ukraińcy to ruską metodą:łopatą po łbie i do wapna. Odpowiedz Link Zgłoś
b.6.1966 Re: Z lekka zawstydzona lepsza Europa?? 22.07.06, 00:14 A cala reszta za.....cow??Nie CZAI?? Absurd!Wszyscy sa jednakowi w Unii, ale dziela sie na lepszych i gorszych! Kiedy debile z lepszej Europy pojma, ze ? No wlasnie, ze co? Ha, ha, ha! Szkoda moich POLSKICH zwojow mozgowych, wyksztalconych i czujacych NORMALNIE!! Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
ragazzo11 Re: Z lekka zawstydzona lepsza Europa?? 22.07.06, 02:18 informacja o otwarciu wloskiego rynku pracy odbierana się zbyt emocjonalnie, i prawie wyłącznie w kontekście ostatnich doniesień o nieszczęsnym obozie pracy. takie podobne obozy (wiem z doświadczenia własnej rodziny) były też na poczku lat 90tych u naszych dostojnych niemieckich sąsiadów, a to przecież kraj bardzo cywilizowany, nowoczesny, nieskorumpowany ze sprawną administracją. nie było to wtedy tak nagłaśniene, bo życze w baraku i całodzienne zbieranie szparagów czy innych owoców ziemi z daleko od jakiegokolwiek miasteczka za morne marę marek było jakby nieco inaczej postrzegane. Poprostu poczucie opokorzenia było zagłuszane naszym niskim szacunkiem do siebie, jako narodu, jego statutu. Teraz jest inaczej i należy, własnie z tego bulwersującego zdarzenia włoskiego, cieszyć, że wywołało trochę zamieszania a i służby polskie pracowały nad tym ze służbą polską. Z tego co wiem, że żaden z tego typu procederów nie był by możliwy bez tzw. "łącznika" w kraju "niewolników". W pewnym sensie, to my (Polacy) sami sobie zgotowaliśmy sobie ten los. Tyle o obozach. Dobrze, że włoski rząd wykonał ten. Zostały jeszcze kraje niemieckojęzyczne.Pewnie nie tak szybko. Ja mam osobosty powód do zadowolenia z tej informacji, ale nie będę pisać, bo mnie ktoś posądzi (jak posądzono jednego z przedmówców) o "niepotrzebne ogłaszanie wszem i wobec...". A niby do czego służy to forum? A niby co znaczy słowo "forum" w grece? O pogladach pana z SGH nie chce pisać, bo pozostał mi niesmak. Jest tylko nadzieja, że wsród absolwentów polskich, renomowanych uczelni takich "okazów " jest niewiele i że większośc z nich rozumie podstawową zasadę dostatniego państwa, którego wyznacznikiem jest "syta" klasa średnia społeczeństwa. Pan z SGH chyba nie zauważa, że w Polsce takiego zjawiska nie ma. A jego koncepcja kraju, w którym każdy ma własną , dobrze prosperującą działalność gospodarczą i bardzo dobre wykształcenie na prawde bardzo mi się podoba. Tylko żałuje, że jest to koncepcja utopijna, a właściwie śmieszna. Vi saluto tutti! Grazie Italia! Ci tornero' finalmente! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Z lekka zawstydzona lepsza Europa?? 22.07.06, 18:10 Gdyby tak jeszcze zmusil wloskiego pracodawce do legalnego zatrudnienia, bylaby pelnia szczescia / no przesadzilam troche... /. Limity dla obywateli nowych panst UE nie zostaly wykorzystane. Ciekawe dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczy_salceson Re: Włochy zniosły ograniczenia pracy dla Polaków 22.07.06, 06:40 Jak to dobrze, że nasze dorodne, dlugonogie blondynki nareszcie będą mogły z godnością i pełną kulturą wykonywać na ulicach włoskich miast i w zaciszu prywatnych gabinetów swoją trudną i odpowiedzialną pracę. Niech ich pełna codziennego znoju i poświęcenia służba dla zbliżenia polskiego i włoskiego narodu będzie przykładem i wzorem do naśladownictwa dla nas wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś