emeryt21 23.07.06, 09:35 My tez powinnismy kupic Su-30.Sa o wiele tansze i kto wie czy nie lepsze niz F-16.Za te same pieniadze mielibysmy 2-3 razy wiecej samolotow a nie przestarzale amerykanskie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nicram112 emeryt - ty juz kupowales od Rosjan: komunizm 23.07.06, 09:52 50 lat w plecy i kilka innych wynalazkow. A teraz dozyj swoich dni na Lubiance. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberrafi Re: emeryt - ty juz kupowales od Rosjan: komunizm 23.07.06, 10:43 Co za żałosny koleś. Mielibyśmy nie robić interesów z Ruskimi akurat z powodu twoich pokomunistycznych kompleksów? Wybór tych doskonałych rosyjskich maszyn jest raczej niewskazany z innego powodu. Mogą być problemy z serwisem z powodu ciągłych politycznych napięć. Wybór F16 też nie był najszczęśliwszy. Gdyby Polska przestała wreszcie wasalizować się wobec USA to również możemy mieć podobny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Re: sam jestes zalosny. Juz zapomniales jak Ruskie 23.07.06, 11:03 bojkotowaly nasze jedzenie tudziez inne towary. Jak nas co rusz szantazuja dostawami gazu i ropy. Mam nadzieje ze teraz pan Macierewicz wywali z Polski SB-cka spolke J&S Energy. Nic od nich nie kupowac a samolotow to juz na pewno nie. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberrafi Re: sam jestes zalosny. Juz zapomniales jak Ruski 23.07.06, 11:09 Właśnie dlatego napisałem, że kupno rosyjskich maszyn jest niewskazane. :)))))) No cóż, czytanie ze zrozumieniem nie jest jak widać mocną stroną kolegi. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.karpowski SU-30 Jest D_o_b_r_y_! Dla Esbeckich Emerytów :))) 24.07.06, 00:27 Wenezuela naraziła się Stanom i musi teraz kupować kacapski szmelc :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: SU-30 Jest D_o_b_r_y_! Dla Esbeckich Emerytów 24.07.06, 13:12 Cóź w tym złego, że pyzaty pajac zostanie zrobiony w konia? Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 jak mowic prawde to mowic ja do konca 23.07.06, 12:03 jak mowic prawde to mowic ja do konca.Gdyby Polska nie robila w ostatnich latach tylu prowokacji wobec Rosji(na zlecenie USA) to nie byloby tych klopotow. Jak widac wasalstwo czesciej porzynosi wiecej strat niz korzysci. Wkoncu niektorzy powinni sobie uswiadomic,ze jak sie jest gownem to nie mozna byc bohaterem. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo [...] 23.07.06, 12:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wujek_extrema Re: jak mowic prawde to mowic ja do konca 23.07.06, 16:27 Z tym nie kupowaniem rosyjskich samolotow to troche jak "zrobie mamie na zlosc odmroze sobie uszy". Amerykanskie F16 sa przestarzale i nabijaja kase poplecznikom bushowej ekipy. tak, tak, Polska aribila bardzo madrze..........tylko jakos nie brzmi to dobrze co? Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: jak mowic prawde to mowic ja do konca 23.07.06, 23:21 wujek_extrema napisała: > Z tym nie kupowaniem rosyjskich samolotow to troche jak "zrobie mamie na zlosc > odmroze sobie uszy". Amerykanskie F16 sa przestarzale i nabijaja kase > poplecznikom bushowej ekipy. ZEWNĘTRZNIE F-16 rzeczywiście wygląda dokładnie tak samo, jak samolot z drugiej połowy lat 60', czyli z czasów kiedy powstawał. Wewnątrz natomiast znajduje się awionika, czyli komputerowe systemy nawigacji, wymiany informacji i zarządzana polem bitwy, należące do trzeciej generacji tego rodzaju sprzętu, w który na razie nie są wyposażane inne samoloty na świecie poza amerykańskimi oraz szwedzkimi Gripenami. Poza tym, rosyjskie myśliwce są około dwa razy droższe w eksploatacji (nie pamiętam dobrze, ale godzina lotu F-16 kosztuje ponad 20 tys. złotych, w przypadku miga - około 45 tys.; poza tym - F-ki mają zdecydowanie dłuższy resurs godzinowy silników pomiędzy generalnymi remontami niż migi albo suchoje). Dlatego też, wuju, nie zabieraj głosu, kiedy nie wiesz o czym mowa. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: jak mowic prawde to mowic ja do konca 24.07.06, 13:13 Nie kupuje się broni od wroga! Odpowiedz Link Zgłoś
3krotek Re: jak mowic prawde to mowic ja do konca 23.07.06, 13:04 > Jak widac wasalstwo czesciej porzynosi wiecej strat niz korzysci. > Wkoncu niektorzy powinni sobie uswiadomic,ze jak sie jest gownem to nie mozna > byc bohaterem. Święta prawda! Szkoda tylko,że dużo jest w Polsce młodych ludzi z wypranymi mózgami, którzy są zmanipulowani przez naszą "prawicę" siedzącą w kieszeni USA. Dla takich liczą się tylko sterty frazesów, których połowy nawet nie rozumieją, ale za to chętnie powtarzają. Może warto im powiedzieć, że w Polsce nigdy nie było komunizmu, a także parę innych prawd? Odpowiedz Link Zgłoś
prosty.czlowiek Re: jak mowic prawde to mowic ja do konca 23.07.06, 19:55 powoli zaczynam odzystiwać nadzieję, że w tym zniewolonym kraju są jeszcze wśród młodych jednostki ze świeżym spojrzeniem, nieskażonym papką indokrynacji tvn i gw. To prawda przedtem rzadzili nami ruscy, teraz jankesi a my poowtarzamy tylko te bzdety o demokracji i wojnie z terroryzmem, wychwalając sie pod niebiosa jak to pięknie podnieśliśmy się spod butów moskali. Codziennie jeżdżę po dziurawych drogach takich że mało mi koła nie poodpadając słuchając tych bredni o tym jak polska powinna sie angażować w wojnę o "pokoj" w imię wyższych idei tzn bronić interesów naszego nadprezydenta busza. Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: jak mowic prawde to mowic ja do konca 23.07.06, 20:16 "Może warto im powiedzieć, że w Polsce nigdy nie było komunizmu, a także parę innych prawd?" A co to ma q. do rzeczy? Jesteśmy w strefie potencjalnych ruskich wpływów i nie mamy cienia interesu, żeby zwiększać swoją od nich zależność (wiążąc się na dziesięciolecia kontraktami ze strefy militarnej). Kontrakt ze Szwecją byłby może najbezpieczniejszy, na zakupach w USA była z kolei szansa coś ugrać (offset - niestety w technologi stealth ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krychola Re: sam jestes zalosny. Juz zapomniales jak Ruski 23.07.06, 12:25 Na szczęście Maciarewicz nie kompetencji wywalać tej spółki. Na szczęście nie dlatego że ona (ta spółka) jest jakaś dobra, choci o fakt że oszołom nie powinien mieć zbyt dużej władzy Odpowiedz Link Zgłoś
mnich_nick aj....aj....aj 23.07.06, 22:23 Szalom, cuś ci dzisiaj pisanie nie idzie Ajzyk. Walisz zame byki. Uważaj bo sie jeszcze pokapujom. Odpowiedz Link Zgłoś
resu Takie schematy myślowe niestety sprzyjają 23.07.06, 13:53 ksenofobom, którzy chcą Polskę jak Iran zamknąć przed światem. Niestety nawet w telewizji ulegają i pod publiczkę Rosja pokazywana zawsze jednostronnie źle. Potem taki ultrakatolicko-narodowy matołek wzywa do zrywania kontaktów z Rosją. Ludzie z innych krajów pukają się w czoło... Odpowiedz Link Zgłoś
idiot_hunter Macierewicz nikogo nie wywali. 23.07.06, 15:36 Co najwyzej PiS przejmie prowizje wypłacane przez tę spółkę kolejnym decydentom... Odpowiedz Link Zgłoś
jan_tar1 Re: sam jestes zalosny. Juz zapomniales jak Ruski 23.07.06, 15:41 aplus napisał: > Mam nadzieje ze teraz pan Macierewicz wywali z Polski SB-cka spolke J&S Energy. nadzieje mozesz mieć, ale lepsze jest myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: sam jestes zalosny. Juz zapomniales jak Ruski 24.07.06, 13:12 Kto rozsądny kupuje broń od wroga? Odpowiedz Link Zgłoś
kedzier42 Re: emeryt - ty juz kupowales od Rosjan: komunizm 23.07.06, 14:46 doskonale maszyny....puk,puk,puk jest tam ktooo??? Odpowiedz Link Zgłoś
jan_tar1 Re: emeryt - ty juz kupowales od Rosjan: komunizm 23.07.06, 15:44 maszyny doskonałe zgadza się...tylko te remoty i częsci zamienne...no cóż sądzę ,ze i amerykanie mają ich maszyny lecz nie w podstawowym składzie... Odpowiedz Link Zgłoś
michr Re: emeryt - ty juz kupowales od Rosjan: komunizm 23.07.06, 19:55 O co wy się kłócicie? Polski pilot poleci na drzwiach od stodoły (Komorowski). Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: emeryt - ty juz kupowales od Rosjan: komunizm 24.07.06, 13:11 A w 1939 Polska powinna kupić od Niemiec Stukasy (Ju-87)? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczy_salceson Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 09:53 Jest to bardzo racjonalny krok, ponieważ w Wenezueli o wiele łatwiej można znaleźć tylu trzeźwych pilotów i samoloty nie będą musiały rdzewieć w hangarach. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 24.07.06, 13:14 Rdzewieje stal. Czy naprawdę nie wiesz, z jakiego materiału wykonuje się kadłuby samolotów? Odpowiedz Link Zgłoś
konrad-walenrod Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 10:00 Aby sprostać swoim zobowiązaniom Globalno NATOWSKIM Niemcy musieli wydzierżawic kilka ukrainskich transportowców. Kilka jest w stałym pogotowiu w okolicy Poczdamu. Własne konstrukje będą dopiero za kilka lat latac. A ich dane techniczne będą o wiele niższe od obecnych ukrainskich. Odpowiedz Link Zgłoś
wroob_l Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 10:02 1. Rzeczywiście Su-30 są bardzo dobre, ale zakup sprzętu wojskowego to, chyba zadajesz sobie z tego sprawę, w dużym stopniu decyzja polityczna. 2. Nazywanie F-16 block 50/52+ Advanced (szczególnie w polskiej konfiguracji) "przestarzałym" jest co najmniej "interesujące". Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 10:13 Zakup sprzętu wojskowego - to nigdy nie powinna być decyzja polityczna. Wojna jest zbyt poważną sprawą, by pozostawiać ją politykom. A w tej sytuacji Chavez nie miał wyboru. Współczesna broń wymaga sprawnie funkcjonującego parku maszynowego, bez tego ich F16 są bezwartościowe. Ad.2: samolot to nie tylko awionika. a jeśli uważasz że stare modele można modernizować bez końca - no to przecież F-4 Phantom można było kupić jeszcze taniej :). F-16 block 50/52 raczej jest bez szans nawet z Su-27, a co dopiero współczesnymi myśliwcami. Odpowiedz Link Zgłoś
asp420 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 10:31 ad 2. Dokladnie. Nareszcie jakis rozsadny glos. Jak slysze o "nowoczesnosci F-16" to chce mi sie smiac. Wystarczy podac, ze powierzchnia odbicia (wazne przy wykrywalnosci radarowej) skorupy F-16 jest blisko trzykrotnie wieksza niz Grippena (nie mowiac Eurofighterze czy Raptorze - ale to juz inna bajka). F-16 jest samolotem raptownie sie starzejacym, co przy ich resursach oznacza, ze juz w polowie sluzby beda to samoloty moralnie zuzyte i przestarzale. Dokladnie tak jak tureckie Phantomy, ktore caly czas sa w sluzbie, ale o ich nowoczesnosci mozna mowic z przymruzeniem oka. Odpowiedz Link Zgłoś
tricky2 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 13:07 Zapomniałeś tylko napisać jaką powierzchnię odbicia ma su-27. Odpowiedz Link Zgłoś
majkelos13 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 22:12 Phantomy byly jednymi z najbardziej niesterownych i paliwozernych samolotow, F-16 jest dobry aerodynamicznie i w miare ekonomiczny. Podstawa dzisiejszego samolotu jest awionika a ta w naszych F-16 jest jedna z najnowoczesniejszych. Problemem rosyjskich samolotow sa wlasnie systemy kierowania ogniem :( Pomysl co by sie stalo, gdyby nagle Amerykanie postanowili wylaczyc GPS ;) Odpowiedz Link Zgłoś
red.a.michnik Rzućcie okiem na ten link - ja chyba wole F16 23.07.06, 10:05 W tym przypadku Ruscy probohja zwalic wine na Francuzów ale wiadomo jacy są Ruscy. www.aeronautics.ru/nws001/tass026.htm Odpowiedz Link Zgłoś
cyberrafi Re: Rzućcie okiem na ten link - ja chyba wole F16 23.07.06, 10:53 Rosyjska konstrukcja ma dwa silniki a F16 tylko jeden. Daje to sporą przewagę jeżeli chodzi o bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
red.a.michnik Re: Rzućcie okiem na ten link - ja chyba wole F16 23.07.06, 20:14 a ja w mojej skodzie mam tylko jeden silnik i nigdy nie mialem rzadnych problemow Odpowiedz Link Zgłoś
qualias Re: Rzućcie okiem na ten link - ja chyba wole F16 23.07.06, 21:50 To spróbuj nią polatać, życzę powodzenia. A tak na przyszłość, jeżeli oczywiście oczekujesz rzeczowej polemiki, doradzam używanie argumentów odnoszących się bezpośrednio do meritum sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Rzućcie okiem na ten link - ja chyba wole F16 23.07.06, 13:40 red.a:czy Ty w ogole znasz angielski? przeciez ten artykul wyraznie mowi,co spowodowalo krakse. Odpowiedz Link Zgłoś
red.a.michnik Re: Rzućcie okiem na ten link - ja chyba wole F16 23.07.06, 20:15 chca zwalic wine na francuzów bo tacy sa ruscy zrozum to Odpowiedz Link Zgłoś
roland12 z Ruskimi to mysmy juz interesy 50 lat przymusowo 23.07.06, 10:27 robili i widac do dzis jak na tym wyszlismy, wystarczy totalnego uzaleznienia od ich dostaw gazu i ropy, sprzet wojskowy to raczej kupujmy na Zachodzie, a co do Wenezueli to normalne dla tego pana, to taka soft wersja Fidela Castro, tyle , ze bez tej rewolucyjnej famy a la Che Gevara, no i z duza kasa z ropy. Ta fascynacja komunizmo-wschodem kiedys tam sie skonczy, ten obszar w sposob naturalny jest w strefie wplywow USA. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: z Ruskimi to mysmy juz interesy 50 lat przymu 23.07.06, 13:18 wlasnie dlatego modernizuje armie, zeby niektorym, co to im sie ciagle wydaje, ze to ich strefa wplywu nie przyszlo czasem do kowbojskich glow "wyzwalanie ucisnionego narodu" (z surowcow) Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: z Ruskimi to mysmy juz interesy 50 lat przymu 23.07.06, 13:44 roland12 napisał: > > do Wenezueli to normalne dla tego pana, to taka soft wersja Fidela Castro, > tyle , ze bez tej rewolucyjnej famy a la Che Gevara, no i z duza kasa z ropy. > Ta fascynacja komunizmo-wschodem kiedys tam sie skonczy, ten obszar w sposob > naturalny jest w strefie wplywow USA. Tak samo,jak MY jestesmy naturalnie w strefie wplywow rosyjskich.I choc uwazam,ze dobrze,ze tzw.komunizm sie skonczyl nasze slepe lizusostwo wobec amerykanskich pryncypalow na dobre nam nie wyjdzie.Wystarczy popatrzec na losy panstw,ktore juz dawniej od nas byly sprzymierzencami Waszyngtonu: teraz im to bokami wychodzi.I to ostro. Odpowiedz Link Zgłoś
musashipl Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 10:29 Głupie pytanie. Oczywiście, że są dużo lepsze (przynajmniej jeżeli chodzi o walkę powietrzną) i dużo tańsze. Za miliard dolarów Wenezuela kupiła 30 Su-30 i bodajże 25 helikopterów Mi-24W (Mi-35), my zaś 48 F-16 Block 52M+ za 4 miliardy. Widać różnicę? Gripen jest DUŻO tańszy od F-16 w tej konfiguracji. Jednak tu się pojawia pewnien problem. Rosja to nasz potencjalny przeciwnik, a nawet bez tego może wymyślić 100 powodów, by nie sprzedawać nam części zamiennych, bez których nawet übersamolot można o kant dupy rozbić. Zalecieli w człona z gazem (bo wstrzymali kilka lat temu dostawy Białorusi i przy okazji nam), importem mięsa, owoców i jeszcze czegoś tam, dlaczego mieliby nie zrobić tego w przypadku części zamiennych? Tak przy okazji, wszelkie remonty tego samolotu musiałbyby się odbywać w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
krychola Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 12:40 musashipl napisał: > Głupie pytanie. Oczywiście, że są dużo lepsze (przynajmniej jeżeli chodzi o > walkę powietrzną) i dużo tańsze. Za miliard dolarów Wenezuela kupiła 30 Su-30 i > bodajże 25 helikopterów Mi-24W (Mi-35), my zaś 48 F-16 Block 52M+ za 4 miliardy > . > Widać różnicę? Gripen jest DUŻO tańszy od F-16 w tej konfiguracji. > Jednak tu się pojawia pewnien problem. Rosja to nasz potencjalny przeciwnik, a > nawet bez tego może wymyślić 100 powodów, by nie sprzedawać nam części > zamiennych, bez których nawet übersamolot można o kant dupy rozbić. Zalecieli w > człona z gazem (bo wstrzymali kilka lat temu dostawy Białorusi i przy okazji > nam), importem mięsa, owoców i jeszcze czegoś tam, dlaczego mieliby nie zrobić > tego w przypadku części zamiennych? Tak przy okazji, wszelkie remonty tego > samolotu musiałbyby się odbywać w Rosji. Chyba remonty nie musiały być w Rosji, w takim razie sam koszt transportu z Wenezueli do Rosji i z powrotem znacznie podrożałby ten kontrakt. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 17:24 krychola napisał: > musashipl napisał: > > > Głupie pytanie. Oczywiście, że są dużo lepsze (przynajmniej jeżeli chodzi > o > > walkę powietrzną) i dużo tańsze. Za miliard dolarów Wenezuela kupiła 30 S > u-30 > i > > bodajże 25 helikopterów Mi-24W (Mi-35), my zaś 48 F-16 Block 52M+ za 4 > miliardy > > . > > Widać różnicę? Gripen jest DUŻO tańszy od F-16 w tej konfiguracji. > > Jednak tu się pojawia pewnien problem. Rosja to nasz potencjalny przeciwn > ik, a > > nawet bez tego może wymyślić 100 powodów, by nie sprzedawać nam części > > zamiennych, bez których nawet übersamolot można o kant dupy rozbić. o ile sie orientuje,to tylko USA dzisiaj stosuje takie tricki,Rosja jeszcze nikomu nie zablokowala dostaw czesci zamiennych,chyba ze jakiemus rezimowi i to na polecenie ONZ (Irak).Sprzedaje sie po to aby zarobic,glownie na czesciach zamiennych i remoncie,to przebija sama cene zwlaszcza w krajach ktore nie stac na regularne odnawianie sprzetu. Zalec > ieli > w > > człona z gazem (bo wstrzymali kilka lat temu dostawy Białorusi i przy oka > zji > > nam), Kowal zawinil,cygana powiesili...,zakrecili ,jak i Ukrainie ich,krajowe kurki,a ze oni maja dostep do gazu tranzytowego to i spokojnie przelaczyli sie na ta rure,a cisnienie gazu podawane jest na okreslona ilosc odbiorcow,wiec skutki znamy,nie wiesz to nie powtarzaj propagandowych bzdur! importem mięsa, owoców i jeszcze czegoś tam, dlaczego mieliby nie z > robić > > tego w przypadku części zamiennych? Zajmuje sie importem-eksportem i wiem jakie badziewie pchali nasi "biznemeny" na wschod,ze wzgledu na roznice cen ciezko sprzedac cos dobrego tanio,wiec szajs szprzedawano pod widem pelnowartosciowego towaru,a nasze sluzby weterynaryjne i fitosanitarne praktycznie nie interesowaly sie eksportem,zwlaszcza tym na wschd i stad ten kibel.Rosjanie zaczeli szczegolowo sprawdzac,a jak podpdlo raz to wzieli pod lupe wszystko,plus fakt ze sami rosjanie przycisneli korupcje w urzedach celnych i kontrole zaczely byc prawdziwe nie fikcyjne,a z tym nasze towary nie maja szans na przejscie granicy. Najpierw trzeba nauczyc sie solidnosci,uczciwosci,potem winic innych,Rosja juz nie ta co po rozpadzie ZSRR,wymagania rosna,nie gorzj niz w uni. Tak przy okazji, wszelkie remonty teg > o > > samolotu musiałbyby się odbywać w Rosji. nie musialyby,przeciez te ktore mamy dzisiaj na stanie sa remontowane po autoryzacji przez polskie firmy. > > Chyba remonty nie musiały być w Rosji, w takim razie sam koszt transportu z > Wenezueli do Rosji i z powrotem znacznie podrożałby ten kontrakt. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 17:43 > Rosja jeszcze > nikomu nie zablokowala dostaw czesci zamiennych,chyba ze jakiemus rezimowi i to > na polecenie ONZ (Irak) Rosja swego czasu zatrzymała dostawe czesci zamiennych nam. Nie zgodzili sie nam dostarczyc silników (zamiennych) do migów 29. Zaproponowali za to ze moga nam te silniki zamontowac u siebie co nie było mozliwe ze wzgledu na natowskie systemy zamontowane w naszych migach. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 18:19 michalng napisał: > > Rosja jeszcze > > nikomu nie zablokowala dostaw czesci zamiennych,chyba ze jakiemus rezimow > i i to > > na polecenie ONZ (Irak) > > Rosja swego czasu zatrzymała dostawe czesci zamiennych nam. Nie zgodzili sie na > m > dostarczyc silników (zamiennych) do migów 29. Zaproponowali za to ze moga nam t > e > silniki zamontowac u siebie co nie było mozliwe ze wzgledu na natowskie systemy > zamontowane w naszych migach. to nie byla kategoryczna odmowa w stylu USA,po prostu o ile sie nie myle to silniki oni nam zawsze wymieniali(F-16 tez beda latac,a raczej plywac do USraela na wymiane motorka),stad kwestia uzgodnien,a przy takiej zawierusze po rozpadzie Uklöadu Warszawskiego to i tak niezle ze nasza armia nie stanela,poza tym kwestia ceny tam tez byla.Wez pod uwage ze wszelkie umowy w tamtym czasie tracily swoja sile z godziny na godzine i przeboksowania byly nieuniknione. Odpowiedz Link Zgłoś
dziczku Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 24.07.06, 01:57 To powiedzcie mi, bo nie wiem, czemu część naszych samolotów przeznaczona jest nie do latania, a na części zamienne? Odpowiedz Link Zgłoś
frigidus Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 13:08 Jeśli chodzi o walkę powietrzną to Myśliwiec F-16 ustanowił światowy rekord pod względem skuteczności w walce powietrznej osiągając 72 zwycięstwa przy braku strat własnych. Jakie osiągnięcia są w tym względzie rosyjskiego myśliwca. Ponadto w ogólnej liczbie są także trzy pierwsze na świecie zestrzelenia wrogiego samolotu za pomocą zaawansowanej rakiety średniego zasięgu klasy powietrze-powietrze AMRAAM. Dwa ostatnie zwycięstwa miały miejsce podczas Operacji Allied Force - oba dzięki rakietom AMRAAM. Jedno odniósł holenderski F-16A zmodernizowany w ramach programu Mid Life-Update, a drugie F-16C Sił Powietrznych Stanów Zjednoczonych. F-16 jest od dawna uważany za najbardziej zwrotny samolot myśliwski na świecie. Jest pierwszym samolotem znoszącym przeciążenie 9g i to z pełnymi wewnętrznymi zbiornikami paliwa. F-16 posiada tak wysoki współczynnik siły ciągu do masy, iż na niskim pułapie w konfiguracji myśliwca walki powietrznej może przyspieszać wznosząc się pionowo w górę lub znosić przeciążenia rzędu 9g. Pozwala to samolotowi wymanewrować przeciwnika w walce powietrznej prowadzonej na małą odległość (tzw. "dogfight"), a często także unikać atakujących go rakiet wystrzelonych z ziemi lub innego samolotu. W czasie wojny w Zatoce Perskiej jednemu z pilotów F-16, należącemu do Sił Powietrznych Stanów Zjednoczonych, udało się uciec sześciu rakietom ziemia-powietrze wystrzelonym w krótkich odstępach. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 13:47 frigidus: fascynujesz sie wersja amerykanska.Podwladnym sie takich cacek nie sprzedaje. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 22:44 f 16 nie byl i nie jest uwazany za najbardziej zwrotny samolo. Za taki uwazany jest su37 a zwrotnosc f16 jest bardzo zblizona do mig 29.Poszukaj w necie, wszelkie informacje sa i wszedzie pisza wyraźnie o porownywalnosci f16 z migiem29.Mozna w googlach wpisac mig29 vs f16, to duzo nie kosztuje a pozniej sie nie bedzie bzdur wypisywalo.Chyba warto.No, chyba, ze tu nie o fakty chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
dziczku Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 24.07.06, 02:05 Swego czasu czytałem tego typu artykuły (kiedy zapadała decyzja o kupnie nowego samolotu) i z tego co pamiętam, to owszem f-16 i mig-29 są porównywalne, ale głównie z tego względu, że jeden z nich nie jest np. autobusem, czy furmanką. Większość, jeśli nie wszystko, przemawia jednak za f-16. A swoją drogą, to po co mi taki np. Su-30 jeśli zamawiając dajmy na to 50 sztuk muszę od razu założyć, że latać będzie 25, a z reszty powoli będę wymontowywał części do tych latających? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 24.07.06, 14:33 widzisz,ja nie mowie jakie samoloty powinna wybrac polska.Nie sadze by ogle byly jej potrzebne za dobre samoloty,bo obronic sie itak nie obroni a do uczestniczenia w misjach nato cudow nie trzeba.Nowoczesne migi29 sa rownie dobre jak nowoczesn f16 a przy tym sa tansze. Z tym uziemianiem to pewnie ci chodzi o czesci zamienne.Ale widzisz, ulegles propagandzie ktora kaze wierzyc ze rosja to nasz wrog.To bzdury, popatrz co wypisuje nasza prasa, jaki cyrk robila odnosnie gazociagu gdy mial biec przez polske, pozniej jaki byl cyrk gdy sie niemcy i rosjanie wkurzyli i poprowadzili go przez baltyk.Zobacz co sie u nas o putinie wygaduje w mediach, co powiedzial kaczor gdy zostal prezydentem- ze putin ma do niego pierwszy przyjechac i juz. A gdzie miejsce na yplomacje?na uprzejmosc? Brak... No wlasnie, polska daje rosji jasne sygnaly ze ma ja za wroga, chowajac sie za plecy majacej nas w dupie ameryki.To jest smieszne i rzeczywiscie wspolczesni rosjanie maja prawo nas za to wszystko nielubic.komus na tym zalezy by tak bylo bo to wszystko nie jest przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
drakoniusz US o największym na świecie budżecie wojskowym... 23.07.06, 10:38 ...martwi się, że Wenezuela podniosła wydatki na zbrojenia o 1/3. No kurde, pewnie niedługo napadną na hamerykańców ;)p Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 10:53 Bardzo fajnie wyglądają te Su-30. Ciekawe,jakby wypadły w indywidualnym starciu z F-16. A Wenezuela zbroi się, bo może ludzie boją się Busha i jego "demokracji"? Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 13:49 znj2 napisała: > Bardzo fajnie wyglądają te Su-30. Ciekawe,jakby wypadły w indywidualnym starciu > z F-16. > A Wenezuela zbroi się, bo może ludzie boją się Busha i jego "demokracji"? MOZE ??! hahaha:przebudzcie sie z kaczego snu! Odpowiedz Link Zgłoś
tierralatina Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 16:43 "Demokracja" Cháveza wcale nie jest lepsza... Odpowiedz Link Zgłoś
r520m Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 11:00 To które z tych samolotów sa lepsze inaczej niz "na papierze" może pokazać dopiero prawdziwa (nie ćwiczebna) walka między nimi. Takiej na razie jeszcze nie było, więc wasze gdybanie jest niewiele warte. Ale internetowych ekspertów pełno na każdym forum... Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Ostatnie swiatowe skanseny "czerwonych" !Za kilka 23.07.06, 11:03 lat "odkrycia" masowych grobów przeciwnikow tych cymbałów itd itp !! W naszej części globu juz tą lekcje przerabialismy , oni sa na początku "drogi" do nikad!! Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Ostatnie swiatowe skanseny "czerwonych" !Za k 23.07.06, 11:09 rsrh napisał: > lat "odkrycia" masowych grobów przeciwnikow tych cymbałów itd itp !! W naszej > części globu juz tą lekcje przerabialismy , oni sa na początku "drogi" do nikad > !! Szkoda, ze sie niczego nie nauczyliscie z tej lekcji. Po uzaleznieniu od ZSRR przy wydatnej pomocy tzw. Ludowego Wojska Polskiego, wiernego slugi Stalina, dzis poddancze wasalstwo wobec USA i rola ich konia trojanskiego w Europie. I pomyslec, ze tak blisko sa o wiele mniejsze kraje, ktorych owywatele moga podrozowac po swiecie z podniesiona glowa. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Alez szanowny old.. wyciagneliśmy! Wniosek jest 23.07.06, 11:24 prosty - nigdy wiecej z zachodnimi socjalistami włazidupami sowieckimi a teraz rosyjskimi.To ci "użyteczni idioci" utrzymywali przy życiu CCCP i lali łzy po odejsciu oszusta Gorbiego.Upadkiem imperium byli przerażeni!! Patrz Mitrochin-dokumenty + Bukowski "w archiwach Kremla". Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Alez szanowny old.. wyciagneliśmy! Wniosek je 23.07.06, 15:36 rsrh napisał: > prosty - nigdy wiecej z zachodnimi socjalistami włazidupami sowieckimi a teraz > rosyjskimi.To ci "użyteczni idioci" utrzymywali przy życiu CCCP i lali łzy po > odejsciu oszusta Gorbiego.Upadkiem imperium byli przerażeni!! > Patrz Mitrochin-dokumenty + Bukowski "w archiwach Kremla". Gdyby nie "Gorbi", dalej siedziałbyś w najweselszym baraku obozu zamiast wypisywać głupoty na tym forum, a teraz siedzisz w najweselszej chacie przaśnego ciemnogrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Alez szanowny old.. wyciagneliśmy! Wniosek je 24.07.06, 13:19 Przypominam (szkoda, że muszę przypomnieć), że Gorbi został przyciśnięty przez Ronalda Reagana. Wszelkie gadki na temat dobrowolnego luzowania systemu należy wsadzić między bajki. Zresztą, Litwini, Łotysze, Estończycy, Gruzini, Ormianie i Azerowie wspominają Gorbaczowa jako krwawego mordercę. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_tar1 Re: Alez szanowny old.. wyciagneliśmy! Wniosek je 23.07.06, 15:51 rsrh chłopie wyleź wreszcie z tych archiwów ludzie mają to w d..uzym poważaniu "uzyteczni idioci" sa utrzymywani przyzyciu i dziś Rosja to nadal mocarstwo a ty wydzic na słonko i rozejrzyj sie po swiecie- nie archiwalnym Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Dyskusja ma sens kiedy operuje faktami a nie che 23.07.06, 16:11 ciami.Moje uwagi o oszuscie Gorbim oparte są na dokumentach zawartych w książce Władimira Bukowskiego "Dysydent w archiwach Kremla".Jesli moi oponenci ja znaja to możemy rozmawiać-jeśli nie to dialog z wami "przeczy higienie osobistej" (Kępiński) Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Dyskusja ma sens kiedy operuje faktami a nie 23.07.06, 17:49 Ja swoja wiedze opieram na ksiazce Siergieja Polewskiego "Ufo a upadek Zwiazku Radzieckiego" zawarte sam ta dokumenty które dowodza ze na upadek ZSRR wpływ miały istoty pozaziemskie a sam Gorbaczow był zdalniesterowany. :) Odpowiedz Link Zgłoś
qualias Re: Dyskusja ma sens kiedy operuje faktami a nie 23.07.06, 21:54 Jeżeli czerpiesz swoją wiedze tylko z jednej książki, a Bukowskiego (nic do niego osobiście nie mam, ani nie podważam jego kompetencji) uważasz za jedyne źródło obiektywnej i ostatecznej prawdy, to faktycznie nie ma z czym polemizować. Odpowiedz Link Zgłoś
diplomatic Re: F16 to decyzja politycznie bardzo dobra 23.07.06, 11:20 To wiąże nas z USA i Polska może tylko liczyć na wsparcie z USA. Z Rosją oby jak najdalej bo to partner nieprzewidywalny, agresywny, dziki i fałszywy oraz chciwy. Na Niemcy , Francję i Anglię też nie mozemy liczyc bo im zależy tylko na wykorzystywaniu nas jako rynku zbytu i taniej siły roboczej. Więc to było jedyne sensowne wyjście. Najwięcej zawinił Wałęsa , który w określonym momencie nie umiał wygrać polskich spraw w USA. Mieliśmy swoje 5 minut ale one minęły. Teraz możemy się tylko trzymać USA i nie podskakiwać bo to nasz jedyny sojusznik. Niepokoi tylko wielki wpływ diaspory żydowskiej w USA, która pała ciągłą nienawiścia do Polski i Polaków - i to im zawdzięczamy nasze niepowodzenia w USA. Przynajmniej połowa senatu i kongresu USA to żydzi, podobnie jest we władzach amerykańskich. Pilnują oni interesów Izraela. Odpowiedz Link Zgłoś
3krotek Re: F16 to decyzja politycznie bardzo dobra 23.07.06, 13:12 > To wiąże nas z USA i Polska może tylko liczyć na wsparcie z USA. Związanie to najbardziej przypomina Pana i jego psa "związanych" smyczą. Jak myślisz, po której stronie smyczy jest Polska? Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: F16 to decyzja politycznie bardzo dobra 23.07.06, 13:54 My powinnismy trzymac z Chinami,Indiami i Brazylia. Stany sa na skraju przepasci przynajmniej dopoki kowbojska muzyczka gra - a,wyglada na to ,ze pogra dlugo ,bo juz braciszka obecnego Pryncypala kreuja na prezydenta w 2008 r.! Zycze powodzenia! Uczcie sie kwakac poprawnie! Odpowiedz Link Zgłoś
solirobjamson Moje typy: Arabia Saudyjska, Argentyna ... 23.07.06, 15:47 ">My powinnismy trzymac z Chinami,Indiami i Brazylia." Moje typy: Arabia Saudyjska, Argentyna, i Hiszpania. Dzieki za wartosciowy post :) Odpowiedz Link Zgłoś
resu Ty przypadkiem nie piszesz do Naszego Dziennika? 23.07.06, 13:58 Żywcem wzięte: "bo im zależy tylko na wykorzystywaniu nas jako rynku zbytu i taniej siły roboczej" albo "Przynajmniej połowa senatu i kongresu USA to żydzi, podobnie jest we > władzach amerykańskich. Pilnują oni interesów Izraela". Tak... jasny światopogląd. My dobrzy - oni źli. Alleluja i do przodu! Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: F16 to decyzja politycznie bardzo dobra 23.07.06, 15:34 diplomatic napisała: > To wiąże nas z USA i Polska może tylko liczyć na wsparcie z USA. Z Rosją oby ja > k > najdalej bo to partner nieprzewidywalny, agresywny, dziki i fałszywy oraz chciw > y. > Na Niemcy , Francję i Anglię też nie mozemy liczyc bo im zależy tylko na > wykorzystywaniu nas jako rynku zbytu i taniej siły roboczej. Więc to było jedyn > e > sensowne wyjście. Najwięcej zawinił Wałęsa , który w określonym momencie nie > umiał wygrać polskich spraw w USA. Mieliśmy swoje 5 minut ale one minęły. Teraz > możemy się tylko trzymać USA i nie podskakiwać bo to nasz jedyny sojusznik. > Niepokoi tylko wielki wpływ diaspory żydowskiej w USA, która pała ciągłą > nienawiścia do Polski i Polaków - i to im zawdzięczamy nasze niepowodzenia w > USA. Przynajmniej połowa senatu i kongresu USA to żydzi, podobnie jest we > władzach amerykańskich. Pilnują oni interesów Izraela. Hahahahaha! Widzę, że choroba zwana zespołem weszpolaczkowym totalnie padła na mózg Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: F16 to decyzja politycznie bardzo dobra 23.07.06, 17:39 diplomatic napisała: > To wiąże nas z USA i Polska może tylko liczyć na wsparcie z USA. doputy,dopoki bedziesz tanczyl jak USA ci zagra,jezeli nie to ,patrz przyczyny zakupu przez Wenezuele Su30!A trzeba miec jaja i kase aby oderwac sie od takiego"partnera" jak USA.Polsce brakuje wszystkiego,oprocz wlazidupstwa,patrz historia,zawsze sie dla nas znalazl taki. Z Rosją oby ja > k > najdalej bo to partner nieprzewidywalny, agresywny, dziki i fałszywy oraz chciw > y. Niepokoi tylko wielki wpływ diaspory żydowskiej w USA, która pała ciągłą > nienawiścia do Polski i Polaków - i to im zawdzięczamy nasze niepowodzenia w > USA. Przynajmniej połowa senatu i kongresu USA to żydzi, podobnie jest we > władzach amerykańskich. Pilnują oni interesów Izraela. i zasmuce cie ze to sie nie zmieni,a amerykanie zawsze przeloza Izrael nad Polske,jak silno bys nie lizal.A wiec czy warto sie szmacic? Odpowiedz Link Zgłoś
aryman3 Lepiej by kupili Grippeny 23.07.06, 11:11 Nawet nie dlatego że są lepsze. Po prostu - Szwecja to kraj neutralny i szanujący się, w razie czego nie podłoży klientowi świni. Rosja chce po prostu zarobić doraźnie trochę kasy - w razie czego Wuj Sam tupnie nogą i części do maszyn rosyjskich znikną tak samo jak do amerykanskich. Odpowiedz Link Zgłoś
ecot Re: Lepiej by kupili Grippeny 23.07.06, 13:19 wtedy wystarczy, że rosja tupnie nogą i odetnie szwecje od złóż na morzu barentsa i będziesz miał swoje cześci zamienne Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: Lepiej by kupili Grippeny 23.07.06, 19:18 Popatrz na mape. Gdzie Szwecja a gdzie Morze Barentsa... ecot napisał: > wtedy wystarczy, że rosja tupnie nogą i odetnie szwecje od złóż na morzu > barentsa i będziesz miał swoje cześci zamienne Odpowiedz Link Zgłoś
zarro Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 11:14 Jedno wszakze spostrzezenie i spadam. Jesli chodzi o porownywanie obu powyzszych modeli to nalezy zauwazyc ze obie maszyny maja troszke inne zastosowanie.. F-16 jest klasycznym mysliwcem przewagi powietrznej, zas Su-30 to mysliwiec bombardujacy jego amarykanskim odpowiednikiem jest np F-15 czy bezkonurencyjny F-22. Dlatego powyzsze porownania sa troche bezprzedmiotowe. Jednakze jesli chodzi o konstrukcje zgoda "szestnastka" staje sie zabytkiem, zas co do wnetrza awioniki, instrumentow namierzania, sledzenia celow, zagluszania, uzbrojenia itd itp Su 30 jest bez szans !!! narka Odpowiedz Link Zgłoś
valnor Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 12:12 Po pierwsze, F-22 też jest klasycznym myśliwcem przewagi powietrznej (taki był pierwotny projekt), do którego tak samo jak do F-16 "dołożono" możliwość atakowania celów naziemnych (tyle tylko, że na późnym etapie projektowania, nie jak w F-16 od wersji C/D). Po drugie, co do kiepskiej awioniki Su-30, to nie wiem, czy to jest prawdziwe co do wersji z francuską awioniką. Wydaje mi sie, że nie bardzo i obecnie myśliwce Suchoja mają awionikę porównywalną z tą, jaką dysponuje Rafale. Odpowiedz Link Zgłoś
renard_astucieux Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 11:49 Ostrożnie z tym lobbowaniem. Od poniedziałki "rusza" CBA... Odpowiedz Link Zgłoś
kabu12 A my ?????????????? 23.07.06, 12:48 A my kupujemy bardzo drogo amerykańskie. I co w tym dziwnego.Oni wybrali tańsze i lepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 USA kupiła od Rosji licencje na silniki rakietowe. 23.07.06, 12:54 Nie widzę powodów aby dobre było kupowane, zwłaszcza , że jest tańsze. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
menuet1 IAR nie kojarzy 23.07.06, 13:54 Niedoinformowani dziennikarze IAR-u wogóle nie kojarzą nacjonalizacji przedsiebiorstw wydobywczych i rafinerii ropy naftowej z polityką amerykańską. Plota bzdury o terroryzmie... Odpowiedz Link Zgłoś
tierralatina Re: IAR nie kojarzy 23.07.06, 16:48 To chyba jednak Ty troche nadinterpretujesz... :) Odpowiedz Link Zgłoś
qualias Re: IAR nie kojarzy 23.07.06, 22:00 Z całym szacunkiem jednak uważam że istnieje związek pomiędzy kierunkiem polityki Hugo Chaveza (sprzeciwiający się dominacji USA w regionie oraz wspierający inne ruchy lewicowe w Ameryce południowej) a wciągnięciem Wenezueli na listę krajów „nie lubianych”, ze wszystkimi tego konsekwencjami, przez USA. Odpowiedz Link Zgłoś
tierralatina Re: IAR nie kojarzy 24.07.06, 00:13 To sa naczynia polaczone. Oni sie nawzajem nakrecaja. I wzajemnie sie potrzebuja. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdamoimmieczem Viva Wenezuela !!! 23.07.06, 14:28 Pozostaje tylko pytanie, czy Wenezuela pod rządami pułkownika Chaveza nie stanie się kolejną ofiarą amerykańskich nalotów – w imię utrwalania demokracji, walki o prawa człowieka, zapobiegania czystkom etnicznym, czy czegoś tam jeszcze innego, wymyślonego przez dział public relations Białego Domu. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Viva Wenezuela !!! 24.07.06, 13:22 Przewiduję raczej obalenie watażki przez wewnętrzny pucz. Odpowiedz Link Zgłoś
stefaniak78 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 14:31 wszystkim, kotrym wciaz sie wydaje, ze kupilismy przestarzale samoloty i lepsze by byly jakies zupgrade'owane kukurunizki polecam tekst zacytowany w poscie niejakiego Anoniuma na NFOW : www.nfow.pl/viewtopic.php?t=10130&highlight=block juz zaraz bedziemy miec najnowoczesniejszy jednosilinkowy mysliwiec w Europie, wiec nie rozumiem o co ten lament... Odpowiedz Link Zgłoś
callafior Polska też kupiła tylko, że za 10 razy tyle. 23.07.06, 14:45 Jakby kupili te rosyjskie byłby taki sam efekt, tyle że byłoby to mniej uciążliwe dla budżetu. Dziś samoloty w Polsce mają być po prostu sprawne, tak, żeby nie było wypadków przy szkoleniu, a nie mają stanowić niewiadomo jaką obronę. Nikt Polski nie będzie atakować, a jezeli już to nie pomogą również te śladowe ilości przestarzałych f-16 ani żadne inne. Odpowiedz Link Zgłoś
witomir Skrzydlata Rosja- to potęga !!! 23.07.06, 15:32 i będzie coraz potężniejsza USraelici drżyjcie video.google.com/videoplay?docid=-7908977996459602882 Odpowiedz Link Zgłoś
dziczku Re: Skrzydlata Rosja- to potęga !!! 24.07.06, 02:13 Przecież to zwykła reklamówka, o maluchu można taką zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Skrzydlata Rosja- to potęga !!! 24.07.06, 14:37 dziczku napisał: > Przecież to zwykła reklamówka, o maluchu można taką zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Skrzydlata Rosja- to potęga !!! 24.07.06, 14:37 dziczku napisał: > Przecież to zwykła reklamówka, o maluchu można taką zrobić. mozna? To chcialbym zobaczyc jesli mozna... Latwo jest zawsze smiac sie i podwazac osiagniecia innych, trudniej dobrze zaprezentowac swoje... Odpowiedz Link Zgłoś
retlo3 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 15:36 tu nie chodzi o to czy Polska będzie miała samoloty i ile , ważne jest JEDYNIE żeby wój sam zarobił na tym jak najwiecej Odpowiedz Link Zgłoś
taus I bardzo dobrze, a co mają biernie czekać na... 23.07.06, 15:40 napać ameryki ?? Odpowiedz Link Zgłoś
engelbert2 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 16:04 HAHAHAHA TO JUŻ NIE BEDZIE HAMERYKON MÓGŁ OKRADAĆ Z ROPY WENEZUELI HAHAHA OZNACZA TO KONIEC PASOŻYTNICTWA KANALII Z usa. BRAWO HAWEZ! CZY WIECIE ŻE TEN PREZYDENT WENEZUELI CHCE POLSCE SPRZEDAWAĆ ROPE OPAŁOWĄ PO 3 GROSZE (TRZY GROSZE ZA JEDEN LITR) TYLKO AGENCI usa RZĄDZĄCY POLSKA NIE CHCĄ DO TEGO DOPUŚCIĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
cmok_wawelski Mapa EUROPY Pana Wokulskiego 23.07.06, 16:45 Jak sie patrzy na mape Europy (lub swiata) oraz jeszcze zajrzy do podrecznika historii to Polskie sojusze wydaja sie conajmniej dziwne. Mieszkam w Ameryce i moge powiedziec co widze: Amerykanie maja nas gleboko w d... niezaleznie z ktorej strony bedziemy sie podlizywac. Sam najlepsze interesy robie z Ruskimi, Zydami, Ruskimi Zydami, Wlochami i Polakami a tak naprawde w odwrotnej kolejnosci. Anglosas ZAWSZE bedzie mial Polaka za nic lub niewiele. Nigdy nie mieszam sie w polityczne dyskusje bo biznes jest biznes. Polska ma pecha byc rzadzona albo przez innych albo przez swoich ale takich ze szkoda gadac. Sojuszowanie sie z Amerykanami jest idotyczne i pozbawione sensu biznesowego choc jak zawsze w PL - napakowane idealami. Odpowiedz Link Zgłoś
tierralatina Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 16:46 Przestan chlopczyku bredzic! Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 synku,przeciez on prawde mowi. 23.07.06, 17:41 synku,przeciez on prawde mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
tierralatina Re: synku,przeciez on prawde mowi. 23.07.06, 18:27 Oczywiscie! Tak samo jak prawda jest, ze Polska znana jest ze swojej flotylli tankowcow, dzieki ktorej bedzie mogla przywiezc z Wenezueli ta tania rope. A moze juz rurociag wybudowalismy? Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 nie blaznij sie synu 23.07.06, 18:50 synu,gdybys mial troche wiecej wiedzy to nie blaznilby sie i nie pisalbys takich glupot.Wenezuela ma w Niemchech wlasne zaklady pertochemiczne i moze wyslac do Polski rope przez Schwedt/nad Odra dawnym rurociagiem przyjazni. Odpowiedz Link Zgłoś
tierralatina Kto sie blazni? 23.07.06, 21:05 W przyszlosci sprawdz u zrodla co piszesz. Bo poki co sam sie osmieszasz. Wenezuela nie posiada w Europie ZADNEJ wlasnej rafinerii. PDVSA posiada jednynie 50 proc. udzialow w Ruhr Oel ktory jest wlascielem rafinerii w Gelsenkirchen i Munchmunster. Pozostale 50 proc. nalezy do BP i nie nalezy sie spodziewac, aby Brytyjczycy zgodzili sie na sprzedawanie komukolwiek czegokolwiek ponizej ceny rynkowej. Zwlaszcza, ze to oni sa dystrybutorem produkcji Ruhr Oel w Europie... Jakie pan widzi rozwiazanie, Panie Ekspercie Olex? Odpowiedz Link Zgłoś