Dodaj do ulubionych

Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe

23.07.06, 09:35
My tez powinnismy kupic Su-30.Sa o wiele tansze i kto wie czy nie lepsze niz
F-16.Za te same pieniadze mielibysmy 2-3 razy wiecej samolotow a nie
przestarzale amerykanskie.
Obserwuj wątek
    • nicram112 emeryt - ty juz kupowales od Rosjan: komunizm 23.07.06, 09:52
      50 lat w plecy i kilka innych wynalazkow. A teraz dozyj swoich dni na Lubiance.
      • cyberrafi Re: emeryt - ty juz kupowales od Rosjan: komunizm 23.07.06, 10:43
        Co za żałosny koleś. Mielibyśmy nie robić interesów z Ruskimi akurat z powodu
        twoich pokomunistycznych kompleksów?
        Wybór tych doskonałych rosyjskich maszyn jest raczej niewskazany z innego
        powodu. Mogą być problemy z serwisem z powodu ciągłych politycznych napięć.
        Wybór F16 też nie był najszczęśliwszy. Gdyby Polska przestała wreszcie
        wasalizować się wobec USA to również możemy mieć podobny problem.
        • aplus Re: sam jestes zalosny. Juz zapomniales jak Ruskie 23.07.06, 11:03
          bojkotowaly nasze jedzenie tudziez inne towary.
          Jak nas co rusz szantazuja dostawami gazu i ropy.
          Mam nadzieje ze teraz pan Macierewicz wywali z Polski SB-cka spolke J&S Energy.
          Nic od nich nie kupowac a samolotow to juz na pewno nie.
          • cyberrafi Re: sam jestes zalosny. Juz zapomniales jak Ruski 23.07.06, 11:09
            Właśnie dlatego napisałem, że kupno rosyjskich maszyn jest niewskazane. :))))))
            No cóż, czytanie ze zrozumieniem nie jest jak widać mocną stroną kolegi. :))))
            • janusz.karpowski SU-30 Jest D_o_b_r_y_! Dla Esbeckich Emerytów :))) 24.07.06, 00:27
              Wenezuela naraziła się Stanom
              i musi teraz kupować
              kacapski szmelc :)))
              • zigzaur Re: SU-30 Jest D_o_b_r_y_! Dla Esbeckich Emerytów 24.07.06, 13:12
                Cóź w tym złego, że pyzaty pajac zostanie zrobiony w konia?
          • olex5 jak mowic prawde to mowic ja do konca 23.07.06, 12:03
            jak mowic prawde to mowic ja do konca.Gdyby Polska nie robila w ostatnich
            latach tylu prowokacji wobec Rosji(na zlecenie USA) to nie byloby tych klopotow.
            Jak widac wasalstwo czesciej porzynosi wiecej strat niz korzysci.
            Wkoncu niektorzy powinni sobie uswiadomic,ze jak sie jest gownem to nie mozna
            byc bohaterem.
            • kolargolo [...] 23.07.06, 12:58
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • wujek_extrema Re: jak mowic prawde to mowic ja do konca 23.07.06, 16:27
                Z tym nie kupowaniem rosyjskich samolotow to troche jak "zrobie mamie na zlosc
                odmroze sobie uszy". Amerykanskie F16 sa przestarzale i nabijaja kase
                poplecznikom bushowej ekipy.
                tak, tak, Polska aribila bardzo madrze..........tylko jakos nie brzmi to dobrze
                co?
                • johnny-kalesony Re: jak mowic prawde to mowic ja do konca 23.07.06, 23:21
                  wujek_extrema napisała:

> Z tym nie kupowaniem rosyjskich samolotow to troche jak "zrobie mamie na zlosc
                  > odmroze sobie uszy". Amerykanskie F16 sa przestarzale i nabijaja kase
                  > poplecznikom bushowej ekipy.

ZEWNĘTRZNIE F-16 rzeczywiście wygląda dokładnie tak samo, jak samolot z drugiej
                  połowy lat 60', czyli z czasów kiedy powstawał. Wewnątrz natomiast znajduje się
                  awionika, czyli komputerowe systemy nawigacji, wymiany informacji i zarządzana
                  polem bitwy, należące do trzeciej generacji tego rodzaju sprzętu, w który na
                  razie nie są wyposażane inne samoloty na świecie poza amerykańskimi oraz
                  szwedzkimi Gripenami.
                  Poza tym, rosyjskie myśliwce są około dwa razy droższe w eksploatacji (nie
                  pamiętam dobrze, ale godzina lotu F-16 kosztuje ponad 20 tys. złotych, w
                  przypadku miga - około 45 tys.; poza tym - F-ki mają zdecydowanie dłuższy resurs
                  godzinowy silników pomiędzy generalnymi remontami niż migi albo suchoje).

Dlatego też, wuju, nie zabieraj głosu, kiedy nie wiesz o czym mowa.

Pozdrawiam
                  Keep Rockin'
                  • zigzaur Re: jak mowic prawde to mowic ja do konca 24.07.06, 13:13
                    Nie kupuje się broni od wroga!
            • 3krotek Re: jak mowic prawde to mowic ja do konca 23.07.06, 13:04
              > Jak widac wasalstwo czesciej porzynosi wiecej strat niz korzysci.
              > Wkoncu niektorzy powinni sobie uswiadomic,ze jak sie jest gownem to nie mozna
              > byc bohaterem.

Święta prawda! Szkoda tylko,że dużo jest w Polsce młodych ludzi z wypranymi
              mózgami, którzy są zmanipulowani przez naszą "prawicę" siedzącą w kieszeni USA.
              Dla takich liczą się tylko sterty frazesów, których połowy nawet nie rozumieją,
              ale za to chętnie powtarzają.
              Może warto im powiedzieć, że w Polsce nigdy nie było komunizmu, a także parę
              innych prawd?
              • prosty.czlowiek Re: jak mowic prawde to mowic ja do konca 23.07.06, 19:55
                powoli zaczynam odzystiwać nadzieję, że w tym zniewolonym kraju są jeszcze wśród
                młodych jednostki ze świeżym spojrzeniem, nieskażonym papką indokrynacji tvn i gw.
                To prawda przedtem rzadzili nami ruscy, teraz jankesi a my poowtarzamy tylko te
                bzdety o demokracji i wojnie z terroryzmem, wychwalając sie pod niebiosa jak to
                pięknie podnieśliśmy się spod butów moskali. Codziennie jeżdżę po dziurawych
                drogach takich że mało mi koła nie poodpadając słuchając tych bredni o tym jak
                polska powinna sie angażować w wojnę o "pokoj" w imię wyższych idei tzn bronić
                interesów naszego nadprezydenta busza.
              • greg0.75 Re: jak mowic prawde to mowic ja do konca 23.07.06, 20:16
                "Może warto im powiedzieć, że w Polsce nigdy nie było komunizmu, a także parę
                innych prawd?"
                A co to ma q. do rzeczy? Jesteśmy w strefie potencjalnych ruskich wpływów i nie mamy cienia interesu, żeby zwiększać swoją od nich zależność (wiążąc się na dziesięciolecia kontraktami ze strefy militarnej). Kontrakt ze Szwecją byłby może najbezpieczniejszy, na zakupach w USA była z kolei szansa coś ugrać (offset - niestety w technologi stealth ;)
          • krychola Re: sam jestes zalosny. Juz zapomniales jak Ruski 23.07.06, 12:25
            Na szczęście Maciarewicz nie kompetencji wywalać tej spółki. Na szczęście nie
            dlatego że ona (ta spółka) jest jakaś dobra, choci o fakt że oszołom nie
            powinien mieć zbyt dużej władzy
            • mnich_nick aj....aj....aj 23.07.06, 22:23
              Szalom, cuś ci dzisiaj pisanie nie idzie Ajzyk. Walisz zame byki. Uważaj bo sie
              jeszcze pokapujom.
          • resu Takie schematy myślowe niestety sprzyjają 23.07.06, 13:53
            ksenofobom, którzy chcą Polskę jak Iran zamknąć przed światem. Niestety nawet w
            telewizji ulegają i pod publiczkę Rosja pokazywana zawsze jednostronnie źle.
            Potem taki ultrakatolicko-narodowy matołek wzywa do zrywania kontaktów z Rosją.
            Ludzie z innych krajów pukają się w czoło...
          • idiot_hunter Macierewicz nikogo nie wywali. 23.07.06, 15:36
            Co najwyzej PiS przejmie prowizje wypłacane przez tę spółkę kolejnym
            decydentom...
          • jan_tar1 Re: sam jestes zalosny. Juz zapomniales jak Ruski 23.07.06, 15:41
            aplus napisał:
            > Mam nadzieje ze teraz pan Macierewicz wywali z Polski SB-cka spolke J&S Energy.

nadzieje mozesz mieć, ale lepsze jest myślenie.
          • zigzaur Re: sam jestes zalosny. Juz zapomniales jak Ruski 24.07.06, 13:12
            Kto rozsądny kupuje broń od wroga?
        • kedzier42 Re: emeryt - ty juz kupowales od Rosjan: komunizm 23.07.06, 14:46
          doskonale maszyny....puk,puk,puk jest tam ktooo???
          • jan_tar1 Re: emeryt - ty juz kupowales od Rosjan: komunizm 23.07.06, 15:44
            maszyny doskonałe zgadza się...tylko
            te remoty i częsci zamienne...no cóż
            sądzę ,ze i amerykanie mają ich maszyny
            lecz nie w podstawowym składzie...
            • michr Re: emeryt - ty juz kupowales od Rosjan: komunizm 23.07.06, 19:55
              O co wy się kłócicie? Polski pilot poleci na drzwiach od stodoły (Komorowski).
        • zigzaur Re: emeryt - ty juz kupowales od Rosjan: komunizm 24.07.06, 13:11
          A w 1939 Polska powinna kupić od Niemiec Stukasy (Ju-87)?
    • kaczy_salceson Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 09:53
      Jest to bardzo racjonalny krok, ponieważ w Wenezueli o wiele łatwiej można
      znaleźć tylu trzeźwych pilotów i samoloty nie będą musiały rdzewieć w hangarach.
      • zigzaur Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 24.07.06, 13:14
        Rdzewieje stal.
        Czy naprawdę nie wiesz, z jakiego materiału wykonuje się kadłuby samolotów?
    • konrad-walenrod Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 10:00

Aby sprostać swoim zobowiązaniom Globalno NATOWSKIM Niemcy musieli wydzierżawic
      kilka ukrainskich transportowców. Kilka jest w stałym pogotowiu w okolicy
      Poczdamu. Własne konstrukje będą dopiero za kilka lat latac. A ich dane
      techniczne będą o wiele niższe od obecnych ukrainskich.
    • wroob_l Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 10:02
      1. Rzeczywiście Su-30 są bardzo dobre, ale zakup sprzętu wojskowego to, chyba
      zadajesz sobie z tego sprawę, w dużym stopniu decyzja polityczna.
      2. Nazywanie F-16 block 50/52+ Advanced (szczególnie w polskiej konfiguracji)
      "przestarzałym" jest co najmniej "interesujące".
      • ylemai Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 10:13
        Zakup sprzętu wojskowego - to nigdy nie powinna być decyzja polityczna. Wojna
        jest zbyt poważną sprawą, by pozostawiać ją politykom.

A w tej sytuacji Chavez nie miał wyboru. Współczesna broń wymaga sprawnie
        funkcjonującego parku maszynowego, bez tego ich F16 są bezwartościowe.

Ad.2: samolot to nie tylko awionika. a jeśli uważasz że stare modele można
        modernizować bez końca - no to przecież F-4 Phantom można było kupić jeszcze
        taniej :).

F-16 block 50/52 raczej jest bez szans nawet z Su-27, a co dopiero współczesnymi
        myśliwcami.
        • asp420 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 10:31
          ad 2. Dokladnie. Nareszcie jakis rozsadny glos. Jak slysze o "nowoczesnosci F-16" to chce mi sie smiac. Wystarczy podac, ze powierzchnia odbicia (wazne przy wykrywalnosci radarowej) skorupy F-16 jest blisko trzykrotnie wieksza niz Grippena (nie mowiac Eurofighterze czy Raptorze - ale to juz inna bajka). F-16 jest samolotem raptownie sie starzejacym, co przy ich resursach oznacza, ze juz w polowie sluzby beda to samoloty moralnie zuzyte i przestarzale. Dokladnie tak jak tureckie Phantomy, ktore caly czas sa w sluzbie, ale o ich nowoczesnosci mozna mowic z przymruzeniem oka.
          • tricky2 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 13:07
            Zapomniałeś tylko napisać jaką powierzchnię odbicia ma su-27.
        • majkelos13 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 22:12
          Phantomy byly jednymi z najbardziej niesterownych i paliwozernych samolotow,
          F-16 jest dobry aerodynamicznie i w miare ekonomiczny. Podstawa dzisiejszego
          samolotu jest awionika a ta w naszych F-16 jest jedna z najnowoczesniejszych.
          Problemem rosyjskich samolotow sa wlasnie systemy kierowania ogniem :(
          Pomysl co by sie stalo, gdyby nagle Amerykanie postanowili wylaczyc GPS ;)
    • red.a.michnik Rzućcie okiem na ten link - ja chyba wole F16 23.07.06, 10:05
      W tym przypadku Ruscy probohja zwalic wine na Francuzów ale wiadomo jacy są Ruscy.

www.aeronautics.ru/nws001/tass026.htm

• cyberrafi Re: Rzućcie okiem na ten link - ja chyba wole F16 23.07.06, 10:53
        Rosyjska konstrukcja ma dwa silniki a F16 tylko jeden. Daje to sporą przewagę
        jeżeli chodzi o bezpieczeństwo.
        • red.a.michnik Re: Rzućcie okiem na ten link - ja chyba wole F16 23.07.06, 20:14
          a ja w mojej skodzie mam tylko jeden silnik i nigdy nie mialem rzadnych problemow
          • qualias Re: Rzućcie okiem na ten link - ja chyba wole F16 23.07.06, 21:50
            To spróbuj nią polatać, życzę powodzenia. A tak na przyszłość, jeżeli oczywiście oczekujesz rzeczowej polemiki, doradzam używanie argumentów odnoszących się bezpośrednio do meritum sprawy.
      • blue911 Re: Rzućcie okiem na ten link - ja chyba wole F16 23.07.06, 13:40
        red.a:czy Ty w ogole znasz angielski? przeciez ten artykul wyraznie mowi,co
        spowodowalo krakse.
        • red.a.michnik Re: Rzućcie okiem na ten link - ja chyba wole F16 23.07.06, 20:15
          chca zwalic wine na francuzów bo tacy sa ruscy zrozum to
    • roland12 z Ruskimi to mysmy juz interesy 50 lat przymusowo 23.07.06, 10:27
      robili i widac do dzis jak na tym wyszlismy, wystarczy totalnego uzaleznienia
      od ich dostaw gazu i ropy, sprzet wojskowy to raczej kupujmy na Zachodzie, a co
      do Wenezueli to normalne dla tego pana, to taka soft wersja Fidela Castro,
      tyle , ze bez tej rewolucyjnej famy a la Che Gevara, no i z duza kasa z ropy.
      Ta fascynacja komunizmo-wschodem kiedys tam sie skonczy, ten obszar w sposob
      naturalny jest w strefie wplywow USA.
      • ready4freddy Re: z Ruskimi to mysmy juz interesy 50 lat przymu 23.07.06, 13:18
        wlasnie dlatego modernizuje armie, zeby niektorym, co to im sie ciagle wydaje,
        ze to ich strefa wplywu nie przyszlo czasem do kowbojskich glow "wyzwalanie
        ucisnionego narodu" (z surowcow)
      • blue911 Re: z Ruskimi to mysmy juz interesy 50 lat przymu 23.07.06, 13:44
        roland12 napisał:

>
        > do Wenezueli to normalne dla tego pana, to taka soft wersja Fidela Castro,
        > tyle , ze bez tej rewolucyjnej famy a la Che Gevara, no i z duza kasa z ropy.
        > Ta fascynacja komunizmo-wschodem kiedys tam sie skonczy, ten obszar w sposob
        > naturalny jest w strefie wplywow USA.
        Tak samo,jak MY jestesmy naturalnie w strefie wplywow rosyjskich.I choc
        uwazam,ze dobrze,ze tzw.komunizm sie skonczyl nasze slepe lizusostwo wobec
        amerykanskich pryncypalow na dobre nam nie wyjdzie.Wystarczy popatrzec na losy
        panstw,ktore juz dawniej od nas byly sprzymierzencami Waszyngtonu: teraz im to
        bokami wychodzi.I to ostro.
    • musashipl Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 10:29
      Głupie pytanie. Oczywiście, że są dużo lepsze (przynajmniej jeżeli chodzi o
      walkę powietrzną) i dużo tańsze. Za miliard dolarów Wenezuela kupiła 30 Su-30 i
      bodajże 25 helikopterów Mi-24W (Mi-35), my zaś 48 F-16 Block 52M+ za 4 miliardy.
      Widać różnicę? Gripen jest DUŻO tańszy od F-16 w tej konfiguracji.
      Jednak tu się pojawia pewnien problem. Rosja to nasz potencjalny przeciwnik, a
      nawet bez tego może wymyślić 100 powodów, by nie sprzedawać nam części
      zamiennych, bez których nawet übersamolot można o kant dupy rozbić. Zalecieli w
      człona z gazem (bo wstrzymali kilka lat temu dostawy Białorusi i przy okazji
      nam), importem mięsa, owoców i jeszcze czegoś tam, dlaczego mieliby nie zrobić
      tego w przypadku części zamiennych? Tak przy okazji, wszelkie remonty tego
      samolotu musiałbyby się odbywać w Rosji.
      • krychola Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 12:40
        musashipl napisał:

> Głupie pytanie. Oczywiście, że są dużo lepsze (przynajmniej jeżeli chodzi o
        > walkę powietrzną) i dużo tańsze. Za miliard dolarów Wenezuela kupiła 30 Su-30
        i
        > bodajże 25 helikopterów Mi-24W (Mi-35), my zaś 48 F-16 Block 52M+ za 4
        miliardy
        > .
        > Widać różnicę? Gripen jest DUŻO tańszy od F-16 w tej konfiguracji.
        > Jednak tu się pojawia pewnien problem. Rosja to nasz potencjalny przeciwnik, a
        > nawet bez tego może wymyślić 100 powodów, by nie sprzedawać nam części
        > zamiennych, bez których nawet übersamolot można o kant dupy rozbić. Zalecieli
        w
        > człona z gazem (bo wstrzymali kilka lat temu dostawy Białorusi i przy okazji
        > nam), importem mięsa, owoców i jeszcze czegoś tam, dlaczego mieliby nie zrobić
        > tego w przypadku części zamiennych? Tak przy okazji, wszelkie remonty tego
        > samolotu musiałbyby się odbywać w Rosji.

Chyba remonty nie musiały być w Rosji, w takim razie sam koszt transportu z
        Wenezueli do Rosji i z powrotem znacznie podrożałby ten kontrakt.
        • borrka1 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 17:24
          krychola napisał:

> musashipl napisał:
          >
          > > Głupie pytanie. Oczywiście, że są dużo lepsze (przynajmniej jeżeli chodzi
          > o
          > > walkę powietrzną) i dużo tańsze. Za miliard dolarów Wenezuela kupiła 30 S
          > u-30
          > i
          > > bodajże 25 helikopterów Mi-24W (Mi-35), my zaś 48 F-16 Block 52M+ za 4
          > miliardy
          > > .
          > > Widać różnicę? Gripen jest DUŻO tańszy od F-16 w tej konfiguracji.
          > > Jednak tu się pojawia pewnien problem. Rosja to nasz potencjalny przeciwn
          > ik, a
          > > nawet bez tego może wymyślić 100 powodów, by nie sprzedawać nam części
          > > zamiennych, bez których nawet übersamolot można o kant dupy rozbić.

o ile sie orientuje,to tylko USA dzisiaj stosuje takie tricki,Rosja jeszcze
          nikomu nie zablokowala dostaw czesci zamiennych,chyba ze jakiemus rezimowi i to
          na polecenie ONZ (Irak).Sprzedaje sie po to aby zarobic,glownie na czesciach
          zamiennych i remoncie,to przebija sama cene zwlaszcza w krajach ktore nie stac
          na regularne odnawianie sprzetu.

Zalec
          > ieli
          > w
          > > człona z gazem (bo wstrzymali kilka lat temu dostawy Białorusi i przy oka
          > zji
          > > nam),

Kowal zawinil,cygana powiesili...,zakrecili ,jak i Ukrainie ich,krajowe kurki,a
          ze oni maja dostep do gazu tranzytowego to i spokojnie przelaczyli sie na ta
          rure,a cisnienie gazu podawane jest na okreslona ilosc odbiorcow,wiec skutki
          znamy,nie wiesz to nie powtarzaj propagandowych bzdur!

importem mięsa, owoców i jeszcze czegoś tam, dlaczego mieliby nie z
          > robić
          > > tego w przypadku części zamiennych?

Zajmuje sie importem-eksportem i wiem jakie badziewie pchali nasi "biznemeny"
          na wschod,ze wzgledu na roznice cen ciezko sprzedac cos dobrego tanio,wiec
          szajs szprzedawano pod widem pelnowartosciowego towaru,a nasze sluzby
          weterynaryjne i fitosanitarne praktycznie nie interesowaly sie
          eksportem,zwlaszcza tym na wschd i stad ten kibel.Rosjanie zaczeli szczegolowo
          sprawdzac,a jak podpdlo raz to wzieli pod lupe wszystko,plus fakt ze sami
          rosjanie przycisneli korupcje w urzedach celnych i kontrole zaczely byc
          prawdziwe nie fikcyjne,a z tym nasze towary nie maja szans na przejscie granicy.
          Najpierw trzeba nauczyc sie solidnosci,uczciwosci,potem winic innych,Rosja juz
          nie ta co po rozpadzie ZSRR,wymagania rosna,nie gorzj niz w uni.

Tak przy okazji, wszelkie remonty teg
          > o
          > > samolotu musiałbyby się odbywać w Rosji.

nie musialyby,przeciez te ktore mamy dzisiaj na stanie sa remontowane po
          autoryzacji przez polskie firmy.
          >
          > Chyba remonty nie musiały być w Rosji, w takim razie sam koszt transportu z
          > Wenezueli do Rosji i z powrotem znacznie podrożałby ten kontrakt.
          • michalng Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 17:43
            > Rosja jeszcze
            > nikomu nie zablokowala dostaw czesci zamiennych,chyba ze jakiemus rezimowi i to
            > na polecenie ONZ (Irak)

Rosja swego czasu zatrzymała dostawe czesci zamiennych nam. Nie zgodzili sie nam
            dostarczyc silników (zamiennych) do migów 29. Zaproponowali za to ze moga nam te
            silniki zamontowac u siebie co nie było mozliwe ze wzgledu na natowskie systemy
            zamontowane w naszych migach.
            • borrka1 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 18:19
              michalng napisał:

> > Rosja jeszcze
              > > nikomu nie zablokowala dostaw czesci zamiennych,chyba ze jakiemus rezimow
              > i i to
              > > na polecenie ONZ (Irak)
              >
              > Rosja swego czasu zatrzymała dostawe czesci zamiennych nam. Nie zgodzili sie
              na
              > m
              > dostarczyc silników (zamiennych) do migów 29. Zaproponowali za to ze moga nam
              t
              > e
              > silniki zamontowac u siebie co nie było mozliwe ze wzgledu na natowskie
              systemy
              > zamontowane w naszych migach.

to nie byla kategoryczna odmowa w stylu USA,po prostu o ile sie nie myle to
              silniki oni nam zawsze wymieniali(F-16 tez beda latac,a raczej plywac do
              USraela na wymiane motorka),stad kwestia uzgodnien,a przy takiej zawierusze po
              rozpadzie Uklöadu Warszawskiego to i tak niezle ze nasza armia nie
              stanela,poza tym kwestia ceny tam tez byla.Wez pod uwage ze wszelkie umowy w
              tamtym czasie tracily swoja sile z godziny na godzine i przeboksowania byly
              nieuniknione.
              • dziczku Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 24.07.06, 01:57
                To powiedzcie mi, bo nie wiem, czemu część naszych samolotów przeznaczona jest
                nie do latania, a na części zamienne?
      • frigidus Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 13:08
        Jeśli chodzi o walkę powietrzną to Myśliwiec F-16 ustanowił światowy rekord pod
        względem skuteczności w walce powietrznej osiągając 72 zwycięstwa przy braku
        strat własnych. Jakie osiągnięcia są w tym względzie rosyjskiego myśliwca.
        Ponadto w ogólnej liczbie są także trzy pierwsze na świecie zestrzelenia
        wrogiego samolotu za pomocą zaawansowanej rakiety średniego zasięgu klasy
        powietrze-powietrze AMRAAM. Dwa ostatnie zwycięstwa miały miejsce podczas
        Operacji Allied Force - oba dzięki rakietom AMRAAM. Jedno odniósł holenderski
        F-16A zmodernizowany w ramach programu Mid Life-Update, a drugie F-16C Sił
        Powietrznych Stanów Zjednoczonych. F-16 jest od dawna uważany za najbardziej
        zwrotny samolot myśliwski na świecie. Jest pierwszym samolotem znoszącym
        przeciążenie 9g i to z pełnymi wewnętrznymi zbiornikami paliwa. F-16 posiada tak
        wysoki współczynnik siły ciągu do masy, iż na niskim pułapie w konfiguracji
        myśliwca walki powietrznej może przyspieszać wznosząc się pionowo w górę lub
        znosić przeciążenia rzędu 9g. Pozwala to samolotowi wymanewrować przeciwnika w
        walce powietrznej prowadzonej na małą odległość (tzw. "dogfight"), a często
        także unikać atakujących go rakiet wystrzelonych z ziemi lub innego samolotu. W
        czasie wojny w Zatoce Perskiej jednemu z pilotów F-16, należącemu do Sił
        Powietrznych Stanów Zjednoczonych, udało się uciec sześciu rakietom
        ziemia-powietrze wystrzelonym w krótkich odstępach.
        • blue911 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 13:47
          frigidus: fascynujesz sie wersja amerykanska.Podwladnym sie takich cacek nie
          sprzedaje.
        • andrzejbj Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 22:44
          f 16 nie byl i nie jest uwazany za najbardziej zwrotny samolo. Za taki uwazany jest su37 a zwrotnosc f16 jest bardzo zblizona do mig 29.Poszukaj w necie, wszelkie informacje sa i wszedzie pisza wyraźnie o porownywalnosci f16 z migiem29.Mozna w googlach wpisac mig29 vs f16, to duzo nie kosztuje a pozniej sie nie bedzie bzdur wypisywalo.Chyba warto.No, chyba, ze tu nie o fakty chodzi...
          • dziczku Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 24.07.06, 02:05
            Swego czasu czytałem tego typu artykuły (kiedy zapadała decyzja o kupnie nowego
            samolotu) i z tego co pamiętam, to owszem f-16 i mig-29 są porównywalne, ale
            głównie z tego względu, że jeden z nich nie jest np. autobusem, czy furmanką.
            Większość, jeśli nie wszystko, przemawia jednak za f-16. A swoją drogą, to po
            co mi taki np. Su-30 jeśli zamawiając dajmy na to 50 sztuk muszę od razu
            założyć, że latać będzie 25, a z reszty powoli będę wymontowywał części do tych
            latających?
            • andrzejbj Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 24.07.06, 14:33
              widzisz,ja nie mowie jakie samoloty powinna wybrac polska.Nie sadze by ogle byly jej potrzebne za dobre samoloty,bo obronic sie itak nie obroni a do uczestniczenia w misjach nato cudow nie trzeba.Nowoczesne migi29 sa rownie dobre jak nowoczesn f16 a przy tym sa tansze. Z tym uziemianiem to pewnie ci chodzi o czesci zamienne.Ale widzisz, ulegles propagandzie ktora kaze wierzyc ze rosja to nasz wrog.To bzdury, popatrz co wypisuje nasza prasa, jaki cyrk robila odnosnie gazociagu gdy mial biec przez polske, pozniej jaki byl cyrk gdy sie niemcy i rosjanie wkurzyli i poprowadzili go przez baltyk.Zobacz co sie u nas o putinie wygaduje w mediach, co powiedzial kaczor gdy zostal prezydentem- ze putin ma do niego pierwszy przyjechac i juz. A gdzie miejsce na yplomacje?na uprzejmosc? Brak... No wlasnie, polska daje rosji jasne sygnaly ze ma ja za wroga, chowajac sie za plecy majacej nas w dupie ameryki.To jest smieszne i rzeczywiscie wspolczesni rosjanie maja prawo nas za to wszystko nielubic.komus na tym zalezy by tak bylo bo to wszystko nie jest przypadek.
    • drakoniusz US o największym na świecie budżecie wojskowym... 23.07.06, 10:38
      ...martwi się, że Wenezuela podniosła wydatki na zbrojenia o 1/3. No kurde,
      pewnie niedługo napadną na hamerykańców ;)p
    • znj2 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 10:53
      Bardzo fajnie wyglądają te Su-30. Ciekawe,jakby wypadły w indywidualnym starciu
      z F-16.
      A Wenezuela zbroi się, bo może ludzie boją się Busha i jego "demokracji"?
      • blue911 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 13:49
        znj2 napisała:

> Bardzo fajnie wyglądają te Su-30. Ciekawe,jakby wypadły w indywidualnym
        starciu
        > z F-16.
        > A Wenezuela zbroi się, bo może ludzie boją się Busha i jego "demokracji"?
        MOZE ??! hahaha:przebudzcie sie z kaczego snu!
      • tierralatina Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 16:43
        "Demokracja" Cháveza wcale nie jest lepsza...
    • r520m Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 11:00
      To które z tych samolotów sa lepsze inaczej niz "na papierze" może pokazać
      dopiero prawdziwa (nie ćwiczebna) walka między nimi. Takiej na razie jeszcze
      nie było, więc wasze gdybanie jest niewiele warte. Ale internetowych ekspertów
      pełno na każdym forum...
    • rsrh Ostatnie swiatowe skanseny "czerwonych" !Za kilka 23.07.06, 11:03
      lat "odkrycia" masowych grobów przeciwnikow tych cymbałów itd itp !! W naszej
      części globu juz tą lekcje przerabialismy , oni sa na początku "drogi" do nikad!!
      • old.european Re: Ostatnie swiatowe skanseny "czerwonych" !Za k 23.07.06, 11:09
        rsrh napisał:

> lat "odkrycia" masowych grobów przeciwnikow tych cymbałów itd itp !! W naszej
        > części globu juz tą lekcje przerabialismy , oni sa na początku "drogi" do
        nikad
        > !!

Szkoda, ze sie niczego nie nauczyliscie z tej lekcji. Po uzaleznieniu od ZSRR
        przy wydatnej pomocy tzw. Ludowego Wojska Polskiego, wiernego slugi Stalina,
        dzis poddancze wasalstwo wobec USA i rola ich konia trojanskiego w Europie.
        I pomyslec, ze tak blisko sa o wiele mniejsze kraje, ktorych owywatele moga
        podrozowac po swiecie z podniesiona glowa.
        • rsrh Alez szanowny old.. wyciagneliśmy! Wniosek jest 23.07.06, 11:24
          prosty - nigdy wiecej z zachodnimi socjalistami włazidupami sowieckimi a teraz
          rosyjskimi.To ci "użyteczni idioci" utrzymywali przy życiu CCCP i lali łzy po
          odejsciu oszusta Gorbiego.Upadkiem imperium byli przerażeni!!
          Patrz Mitrochin-dokumenty + Bukowski "w archiwach Kremla".
          • mark.parker Re: Alez szanowny old.. wyciagneliśmy! Wniosek je 23.07.06, 15:36
            rsrh napisał:

> prosty - nigdy wiecej z zachodnimi socjalistami włazidupami sowieckimi a teraz
            > rosyjskimi.To ci "użyteczni idioci" utrzymywali przy życiu CCCP i lali łzy po
            > odejsciu oszusta Gorbiego.Upadkiem imperium byli przerażeni!!
            > Patrz Mitrochin-dokumenty + Bukowski "w archiwach Kremla".

Gdyby nie "Gorbi", dalej siedziałbyś w najweselszym baraku obozu zamiast
            wypisywać głupoty na tym forum, a teraz siedzisz w najweselszej chacie przaśnego
            ciemnogrodu.
            • zigzaur Re: Alez szanowny old.. wyciagneliśmy! Wniosek je 24.07.06, 13:19
              Przypominam (szkoda, że muszę przypomnieć), że Gorbi został przyciśnięty przez
              Ronalda Reagana. Wszelkie gadki na temat dobrowolnego luzowania systemu należy
              wsadzić między bajki. Zresztą, Litwini, Łotysze, Estończycy, Gruzini, Ormianie i
              Azerowie wspominają Gorbaczowa jako krwawego mordercę.
          • jan_tar1 Re: Alez szanowny old.. wyciagneliśmy! Wniosek je 23.07.06, 15:51
            rsrh chłopie wyleź wreszcie z tych archiwów
            ludzie mają to w d..uzym poważaniu

"uzyteczni idioci" sa utrzymywani przyzyciu i dziś
            Rosja to nadal mocarstwo
            a ty wydzic na słonko i rozejrzyj sie po swiecie- nie archiwalnym
            • rsrh Dyskusja ma sens kiedy operuje faktami a nie che 23.07.06, 16:11
              ciami.Moje uwagi o oszuscie Gorbim oparte są na dokumentach zawartych w książce
              Władimira Bukowskiego "Dysydent w archiwach Kremla".Jesli moi oponenci ja znaja
              to możemy rozmawiać-jeśli nie to dialog z wami "przeczy higienie osobistej"
              (Kępiński)
              • michalng Re: Dyskusja ma sens kiedy operuje faktami a nie 23.07.06, 17:49
                Ja swoja wiedze opieram na ksiazce Siergieja Polewskiego "Ufo a upadek Zwiazku
                Radzieckiego" zawarte sam ta dokumenty które dowodza ze na upadek ZSRR wpływ
                miały istoty pozaziemskie a sam Gorbaczow był zdalniesterowany. :)
              • qualias Re: Dyskusja ma sens kiedy operuje faktami a nie 23.07.06, 21:54
                Jeżeli czerpiesz swoją wiedze tylko z jednej książki, a Bukowskiego (nic do niego osobiście nie mam, ani nie podważam jego kompetencji) uważasz za jedyne źródło obiektywnej i ostatecznej prawdy, to faktycznie nie ma z czym polemizować.
        • kpt_kloss Piszesz chyba o kaczce trojanskiej a nie koniu ... 23.07.06, 17:46
      • diplomatic Re: F16 to decyzja politycznie bardzo dobra 23.07.06, 11:20
        To wiąże nas z USA i Polska może tylko liczyć na wsparcie z USA. Z Rosją oby jak
        najdalej bo to partner nieprzewidywalny, agresywny, dziki i fałszywy oraz chciwy.
        Na Niemcy , Francję i Anglię też nie mozemy liczyc bo im zależy tylko na
        wykorzystywaniu nas jako rynku zbytu i taniej siły roboczej. Więc to było jedyne
        sensowne wyjście. Najwięcej zawinił Wałęsa , który w określonym momencie nie
        umiał wygrać polskich spraw w USA. Mieliśmy swoje 5 minut ale one minęły. Teraz
        możemy się tylko trzymać USA i nie podskakiwać bo to nasz jedyny sojusznik.
        Niepokoi tylko wielki wpływ diaspory żydowskiej w USA, która pała ciągłą
        nienawiścia do Polski i Polaków - i to im zawdzięczamy nasze niepowodzenia w
        USA. Przynajmniej połowa senatu i kongresu USA to żydzi, podobnie jest we
        władzach amerykańskich. Pilnują oni interesów Izraela.
        • 3krotek Re: F16 to decyzja politycznie bardzo dobra 23.07.06, 13:12
          > To wiąże nas z USA i Polska może tylko liczyć na wsparcie z USA.

Związanie to najbardziej przypomina Pana i jego psa "związanych" smyczą.
          Jak myślisz, po której stronie smyczy jest Polska?
          • blue911 Re: F16 to decyzja politycznie bardzo dobra 23.07.06, 13:54
            My powinnismy trzymac z Chinami,Indiami i Brazylia. Stany sa na skraju
            przepasci przynajmniej dopoki kowbojska muzyczka gra - a,wyglada na to ,ze
            pogra dlugo ,bo juz braciszka obecnego Pryncypala kreuja na prezydenta w 2008
            r.! Zycze powodzenia! Uczcie sie kwakac poprawnie!
            • solirobjamson Moje typy: Arabia Saudyjska, Argentyna ... 23.07.06, 15:47
              ">My powinnismy trzymac z Chinami,Indiami i Brazylia."

Moje typy: Arabia Saudyjska, Argentyna, i Hiszpania. Dzieki za wartosciowy post :)
        • resu Ty przypadkiem nie piszesz do Naszego Dziennika? 23.07.06, 13:58
          Żywcem wzięte: "bo im zależy tylko na
          wykorzystywaniu nas jako rynku zbytu i taniej siły roboczej" albo "Przynajmniej
          połowa senatu i kongresu USA to żydzi, podobnie jest we
          > władzach amerykańskich. Pilnują oni interesów Izraela".

Tak... jasny światopogląd. My dobrzy - oni źli. Alleluja i do przodu!
        • mark.parker Re: F16 to decyzja politycznie bardzo dobra 23.07.06, 15:34
          diplomatic napisała:

> To wiąże nas z USA i Polska może tylko liczyć na wsparcie z USA. Z Rosją oby ja
          > k
          > najdalej bo to partner nieprzewidywalny, agresywny, dziki i fałszywy oraz chciw
          > y.
          > Na Niemcy , Francję i Anglię też nie mozemy liczyc bo im zależy tylko na
          > wykorzystywaniu nas jako rynku zbytu i taniej siły roboczej. Więc to było jedyn
          > e
          > sensowne wyjście. Najwięcej zawinił Wałęsa , który w określonym momencie nie
          > umiał wygrać polskich spraw w USA. Mieliśmy swoje 5 minut ale one minęły. Teraz
          > możemy się tylko trzymać USA i nie podskakiwać bo to nasz jedyny sojusznik.
          > Niepokoi tylko wielki wpływ diaspory żydowskiej w USA, która pała ciągłą
          > nienawiścia do Polski i Polaków - i to im zawdzięczamy nasze niepowodzenia w
          > USA. Przynajmniej połowa senatu i kongresu USA to żydzi, podobnie jest we
          > władzach amerykańskich. Pilnują oni interesów Izraela.

Hahahahaha! Widzę, że choroba zwana zespołem weszpolaczkowym totalnie padła na mózg
        • borrka1 Re: F16 to decyzja politycznie bardzo dobra 23.07.06, 17:39
          diplomatic napisała:

> To wiąże nas z USA i Polska może tylko liczyć na wsparcie z USA.

doputy,dopoki bedziesz tanczyl jak USA ci zagra,jezeli nie to ,patrz przyczyny
          zakupu przez Wenezuele Su30!A trzeba miec jaja i kase aby oderwac sie od
          takiego"partnera" jak USA.Polsce brakuje wszystkiego,oprocz wlazidupstwa,patrz
          historia,zawsze sie dla nas znalazl taki.

Z Rosją oby ja
          > k
          > najdalej bo to partner nieprzewidywalny, agresywny, dziki i fałszywy oraz
          chciw
          > y.

Niepokoi tylko wielki wpływ diaspory żydowskiej w USA, która pała ciągłą
          > nienawiścia do Polski i Polaków - i to im zawdzięczamy nasze niepowodzenia w
          > USA. Przynajmniej połowa senatu i kongresu USA to żydzi, podobnie jest we
          > władzach amerykańskich. Pilnują oni interesów Izraela.

i zasmuce cie ze to sie nie zmieni,a amerykanie zawsze przeloza Izrael nad
          Polske,jak silno bys nie lizal.A wiec czy warto sie szmacic?
    • aryman3 Lepiej by kupili Grippeny 23.07.06, 11:11
      Nawet nie dlatego że są lepsze. Po prostu - Szwecja to kraj neutralny i
      szanujący się, w razie czego nie podłoży klientowi świni. Rosja chce po prostu
      zarobić doraźnie trochę kasy - w razie czego Wuj Sam tupnie nogą i części do
      maszyn rosyjskich znikną tak samo jak do amerykanskich.
      • ecot Re: Lepiej by kupili Grippeny 23.07.06, 13:19
        wtedy wystarczy, że rosja tupnie nogą i odetnie szwecje od złóż na morzu
        barentsa i będziesz miał swoje cześci zamienne
        • resu Złóż czego? 23.07.06, 13:59
        • ethebor Re: Lepiej by kupili Grippeny 23.07.06, 19:18
          Popatrz na mape. Gdzie Szwecja a gdzie Morze Barentsa...

ecot napisał:

> wtedy wystarczy, że rosja tupnie nogą i odetnie szwecje od złóż na morzu
          > barentsa i będziesz miał swoje cześci zamienne
    • zarro Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 11:14
      Jedno wszakze spostrzezenie i spadam. Jesli chodzi o porownywanie obu
      powyzszych modeli to nalezy zauwazyc ze obie maszyny maja troszke inne
      zastosowanie.. F-16 jest klasycznym mysliwcem przewagi powietrznej, zas Su-30
      to mysliwiec bombardujacy jego amarykanskim odpowiednikiem jest np F-15 czy
      bezkonurencyjny F-22. Dlatego powyzsze porownania sa troche bezprzedmiotowe.
      Jednakze jesli chodzi o konstrukcje zgoda "szestnastka" staje sie zabytkiem,
      zas co do wnetrza awioniki, instrumentow namierzania, sledzenia celow,
      zagluszania, uzbrojenia itd itp Su 30 jest bez szans !!! narka
      • valnor Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 12:12
        Po pierwsze, F-22 też jest klasycznym myśliwcem przewagi powietrznej (taki był
        pierwotny projekt), do którego tak samo jak do F-16 "dołożono" możliwość
        atakowania celów naziemnych (tyle tylko, że na późnym etapie projektowania, nie
        jak w F-16 od wersji C/D).
        Po drugie, co do kiepskiej awioniki Su-30, to nie wiem, czy to jest prawdziwe co
        do wersji z francuską awioniką. Wydaje mi sie, że nie bardzo i obecnie myśliwce
        Suchoja mają awionikę porównywalną z tą, jaką dysponuje Rafale.
    • renard_astucieux Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 11:49
      Ostrożnie z tym lobbowaniem. Od poniedziałki "rusza" CBA...
    • kabu12 A my ?????????????? 23.07.06, 12:48
      A my kupujemy bardzo drogo amerykańskie. I co w tym dziwnego.Oni wybrali tańsze
      i lepsze!
    • kozaczek3 USA kupiła od Rosji licencje na silniki rakietowe. 23.07.06, 12:54
      Nie widzę powodów aby dobre było kupowane, zwłaszcza , że jest tańsze.
      Amen.
    • menuet1 IAR nie kojarzy 23.07.06, 13:54
      Niedoinformowani dziennikarze IAR-u wogóle nie kojarzą nacjonalizacji
      przedsiebiorstw wydobywczych i rafinerii ropy naftowej z polityką amerykańską.
      Plota bzdury o terroryzmie...
      • tierralatina Re: IAR nie kojarzy 23.07.06, 16:48
        To chyba jednak Ty troche nadinterpretujesz... :)
        • qualias Re: IAR nie kojarzy 23.07.06, 22:00
          Z całym szacunkiem jednak uważam że istnieje związek pomiędzy kierunkiem polityki Hugo Chaveza (sprzeciwiający się dominacji USA w regionie oraz wspierający inne ruchy lewicowe w Ameryce południowej) a wciągnięciem Wenezueli na listę krajów „nie lubianych”, ze wszystkimi tego konsekwencjami, przez USA.
          • tierralatina Re: IAR nie kojarzy 24.07.06, 00:13
            To sa naczynia polaczone. Oni sie nawzajem nakrecaja. I wzajemnie sie
            potrzebuja.
    • prawdamoimmieczem Viva Wenezuela !!! 23.07.06, 14:28
      Pozostaje tylko pytanie, czy Wenezuela pod rządami pułkownika Chaveza nie stanie
      się kolejną ofiarą amerykańskich nalotów – w imię utrwalania demokracji, walki o
      prawa człowieka, zapobiegania czystkom etnicznym, czy czegoś tam jeszcze innego,
      wymyślonego przez dział public relations Białego Domu.
      • zigzaur Re: Viva Wenezuela !!! 24.07.06, 13:22
        Przewiduję raczej obalenie watażki przez wewnętrzny pucz.
    • stefaniak78 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 14:31
      wszystkim, kotrym wciaz sie wydaje, ze kupilismy przestarzale samoloty i lepsze
      by byly jakies zupgrade'owane kukurunizki polecam tekst zacytowany w poscie
      niejakiego Anoniuma na NFOW :

www.nfow.pl/viewtopic.php?t=10130&highlight=block
      juz zaraz bedziemy miec najnowoczesniejszy jednosilinkowy mysliwiec w Europie,
      wiec nie rozumiem o co ten lament...
    • callafior Polska też kupiła tylko, że za 10 razy tyle. 23.07.06, 14:45
      Jakby kupili te rosyjskie byłby taki sam efekt, tyle że byłoby to mniej
      uciążliwe dla budżetu. Dziś samoloty w Polsce mają być po prostu sprawne, tak,
      żeby nie było wypadków przy szkoleniu, a nie mają stanowić niewiadomo jaką
      obronę. Nikt Polski nie będzie atakować, a jezeli już to nie pomogą również te
      śladowe ilości przestarzałych f-16 ani żadne inne.
    • witomir Skrzydlata Rosja- to potęga !!! 23.07.06, 15:32
      i będzie coraz potężniejsza USraelici drżyjcie
      video.google.com/videoplay?docid=-7908977996459602882
      • dziczku Re: Skrzydlata Rosja- to potęga !!! 24.07.06, 02:13
        Przecież to zwykła reklamówka, o maluchu można taką zrobić.
        • andrzejbj Re: Skrzydlata Rosja- to potęga !!! 24.07.06, 14:37
          dziczku napisał:

> Przecież to zwykła reklamówka, o maluchu można taką zrobić.
        • andrzejbj Re: Skrzydlata Rosja- to potęga !!! 24.07.06, 14:37
          dziczku napisał:

> Przecież to zwykła reklamówka, o maluchu można taką zrobić.
          mozna? To chcialbym zobaczyc jesli mozna... Latwo jest zawsze smiac sie i podwazac osiagniecia innych, trudniej dobrze zaprezentowac swoje...
    • retlo3 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 15:36
      tu nie chodzi o to czy Polska będzie miała samoloty i ile , ważne jest JEDYNIE
      żeby wój sam zarobił na tym jak najwiecej
    • taus I bardzo dobrze, a co mają biernie czekać na... 23.07.06, 15:40
      napać ameryki ??
    • engelbert2 Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 16:04
      HAHAHAHA TO JUŻ NIE BEDZIE HAMERYKON MÓGŁ OKRADAĆ Z ROPY WENEZUELI HAHAHA
      OZNACZA TO KONIEC PASOŻYTNICTWA KANALII Z usa.
      BRAWO HAWEZ!
      CZY WIECIE ŻE TEN PREZYDENT WENEZUELI CHCE POLSCE SPRZEDAWAĆ ROPE OPAŁOWĄ PO 3
      GROSZE (TRZY GROSZE ZA JEDEN LITR) TYLKO AGENCI usa RZĄDZĄCY POLSKA NIE
      CHCĄ DO TEGO DOPUŚCIĆ.
      • cmok_wawelski Mapa EUROPY Pana Wokulskiego 23.07.06, 16:45
        Jak sie patrzy na mape Europy (lub swiata) oraz jeszcze zajrzy do podrecznika
        historii to Polskie sojusze wydaja sie conajmniej dziwne. Mieszkam w Ameryce i
        moge powiedziec co widze: Amerykanie maja nas gleboko w d... niezaleznie z
        ktorej strony bedziemy sie podlizywac.

Sam najlepsze interesy robie z Ruskimi, Zydami, Ruskimi Zydami, Wlochami i
        Polakami a tak naprawde w odwrotnej kolejnosci. Anglosas ZAWSZE bedzie mial
        Polaka za nic lub niewiele. Nigdy nie mieszam sie w polityczne dyskusje bo
        biznes jest biznes.

Polska ma pecha byc rzadzona albo przez innych albo przez swoich ale takich ze
        szkoda gadac.

Sojuszowanie sie z Amerykanami jest idotyczne i pozbawione sensu biznesowego
        choc jak zawsze w PL - napakowane idealami.
      • tierralatina Re: Wenezuela kupuje rosyjskie samoloty bojowe 23.07.06, 16:46
        Przestan chlopczyku bredzic!
        • olex5 synku,przeciez on prawde mowi. 23.07.06, 17:41
          synku,przeciez on prawde mowi.
          • tierralatina Re: synku,przeciez on prawde mowi. 23.07.06, 18:27
            Oczywiscie! Tak samo jak prawda jest, ze Polska znana jest ze swojej flotylli
            tankowcow, dzieki ktorej bedzie mogla przywiezc z Wenezueli ta tania rope. A
            moze juz rurociag wybudowalismy?
            • olex5 nie blaznij sie synu 23.07.06, 18:50
              synu,gdybys mial troche wiecej wiedzy to nie blaznilby sie i nie pisalbys takich
              glupot.Wenezuela ma w Niemchech wlasne zaklady pertochemiczne i moze wyslac do
              Polski rope przez Schwedt/nad Odra dawnym rurociagiem przyjazni.
              • tierralatina Kto sie blazni? 23.07.06, 21:05
                W przyszlosci sprawdz u zrodla co piszesz. Bo poki co sam sie osmieszasz.
                Wenezuela nie posiada w Europie ZADNEJ wlasnej rafinerii. PDVSA posiada
                jednynie 50 proc. udzialow w Ruhr Oel ktory jest wlascielem rafinerii w
                Gelsenkirchen i Munchmunster. Pozostale 50 proc. nalezy do BP i nie nalezy sie
                spodziewac, aby Brytyjczycy zgodzili sie na sprzedawanie komukolwiek
                czegokolwiek ponizej ceny rynkowej. Zwlaszcza, ze to oni sa dystrybutorem
                produkcji Ruhr Oel w Europie... Jakie pan widzi rozwiazanie, Panie Ekspercie
                Olex?
              • frigidus Re: nie blaznij sie synu 23.07.06, 21:50
                A gdzie leżą Niemchy??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka