roosevelt5 Re: Koniec rewolucji Kaczyńskich? 27.07.06, 08:26 Najwyższym organem władzy wykonawczej w Polsce jest prezydent. Po nim jest rząd. Władzą ustawodawczą jest parlament (sejm i senat). Dobrze by było, aby te proporcje były zachowane. Niech prezydent wybiera rząd i ma władzę. A parlament zajmie się kontrolą władzy wykonawczej. Choć nie głosowałem na L.Kaczyńskiego, a życie potwierdza, że miałem rację, muszę uszanować wynik wyborów. Chodzi o zachowanie standartów. A merytoryczna krytyka władzy ustawodawczej i wykonawczej jest wskazana. Inaczej władzy może w głowach się przewracać. Odpowiedz Link Zgłoś
roosevelt5 Re: Koniec rewolucji Kaczyńskich? 27.07.06, 16:23 Merytoryczne argumenty? Proszę bardzo. Premier wybierany jest z politycznego wyniku wyborów do sejmu. I to sejm, a raczej zwycięska partia podpowiada prezydentowi kogo mianować na stanowisko premiera. Następnie prezydent spełnia życzenie sejmu, a premier zabiega o poparcie swojego rządu. To chyba sam Rokita powiedział, że to taki zwyczaj. Być może inaczej interpretuję treść konstytucji, ale wydaje mi się, że na samym początku łamane jest prawo. Kolejny argument: w czasie kampani wyborczej PiS-u, była mowa o odsunięciu i nie dopuszczaniu osób, którzy mają na bakier z prawem. Przypomnij sobie co robiono w sejmie, aby Lepper mógł zostać wicepremierem i miał dostęp do informacji tajnych. Następnie CBA. Nowo utworzona instytucja śledcza mające bardzo duże uprawnienia, a pozostająca poza kontrolą parlamentu jest instytucją najbardziej narażoną na korupcje. Mówiąc, że w CBA będą pracować osoby o najbardziej godnym zaufaniu należy w buty schować. Wcześniej też tak mówili, a życie swoje. Kolejny argument: zmiany w ustawie o służbie cywilnej. Ustawa o służbie cywilnej powstrzymywała upartyjnienie wysokich stanowisk w administracji państwowej. Przynajmniej takie było założenie. Czołowi działacze PiS-u dość skutecznie korzystali z tej ustawy w powstrzymywaniu zapędów na stanowiska za rządów Millera. Wygląda na to, że już o tym nie pamiętają. Nastęny - ordynacja wyborcza. To nic innego jak otworzenie furtki dla ugrupowań, które nie mają szans na wystarczające poparcie w okręgach tam gdzie ich nie mają. a są w koalicji z PiS. Tłumaczenie, że to szansa dla ugrupowań z mniejszym poparciem to absurd. Wystarzyło usunąć zapis o 5% progu wyborczym. Byłoby sprawiedliwiej. PiS dąży swoją drogą do celu po trupach i nie oglądając się na inne drogi i nie słucha głosu narodu, który podzielony jest w poglądach, co jest normalnym zjawiskiem. Lecz wymaga słuchać siebie. Itd, itd,... Odpowiedz Link Zgłoś
dzimbim Koniec rewolucji ? 27.07.06, 09:21 No i chwatit.Zawłaszczono państwo - może tylko o to chodziło w tej rewolucji. A teraz będzie wielka improwizacja,bo programu na dalszą przyszłość nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Koniec rewolucji ? 27.07.06, 11:46 dzimbim napisała: > No i chwatit.Zawłaszczono państwo - może tylko o to chodziło w tej rewolucji. > A teraz będzie wielka improwizacja,bo programu na dalszą przyszłość nie ma. Jeno kudy im tam do Mickiewicza.... jedyne co z nim wspólnego mają to ... dziady - do spieprzania... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dzimbim Ostał się -jeno dziad do sp***a 27.07.06, 13:06 ale społeczenstwo tego nie pamieta. Partie z tzw układu mają- tak wskazuje najnowszy sondaż-największe poparcie od stycznia,a PO-ulubiona na forum- ma najniższe. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Ostał się -jeno dziad do sp***a 27.07.06, 14:57 dzimbim napisała: > ale społeczenstwo tego nie pamieta. Partie z tzw układu mają- tak wskazuje > najnowszy sondaż-największe poparcie od stycznia,a PO-ulubiona na forum- > ma najniższe. tyle, że... babka zawsze na dwoje wróżyła... i od pewnego końca lata... nie o sondaże tu chodzi :))) O fakty!... Głownie - o fakty... :) Odpowiedz Link Zgłoś
dzimbim 'sclavusie' - o jakie fakty chodzi ? 27.07.06, 17:07 myślę i myślę -ale,być może z powodu upałów-żadne fakty dot.rządów PiS nie przychodzą do głowy; myślę,że to nie fakty a mity :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kaza40 Re: Koniec rewolucji Kaczyńskich? 27.07.06, 10:55 narazie jak zaczną się schdy pozostanie tylko radykalizacja aż do niechlubnego końca jak AWS Odpowiedz Link Zgłoś
bavmorda Re: Koniec rewolucji Kaczyńskich? 27.07.06, 11:28 Glupie socjotechniczne sztuczki zeby wygrac wybory. Wygarja i od nowa beda niszczyc, oskarzac i paranoizowac Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 juz mielismy dlugi marsz Mao- czy to samo czeka 27.07.06, 12:13 i nas??? likwidowanie łże-inteligencji, gulagi, mundurki (patrz giertych), kolejki do kosciolow (patrz cyminski)? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: juz mielismy dlugi marsz Mao- czy to samo cze 27.07.06, 14:59 arahat1 napisała: > i nas??? likwidowanie łże-inteligencji, gulagi, mundurki (patrz giertych), > kolejki do kosciolow (patrz cyminski)? My akurat nie mamy właściwej przestrzeni do długiego marszu... A domeną PiSiORa jest... ruch posuwisto-zwrotny (czasem niejednostajnie przyspieszony) Odpowiedz Link Zgłoś
cookies3 Marsz Mao zakończył się niepowodzeniem... 27.07.06, 15:29 a marsz PiS - jakie moze mieć zakończenie:-))? Odpowiedz Link Zgłoś
premier_hiacynt_wielki Trzeba byc niezlym glupkiem by myslec ze Jarek o 27.07.06, 14:08 IV RP zapomnial... a jeszcze wiekszym glupkiem by myslec ze "zlagodnial". Kaczynski zyje z tego ze wywoluje konflikty, ze walczy Odpowiedz Link Zgłoś
andystad11 Re: Koniec rewolucji Kaczyńskich? 27.07.06, 14:27 Możliwe , że koniec rewolucji ! Teraz będzie ewolucja, którą skutecznie hamowała UW, UD, PD, SLD, UP . Odpowiedz Link Zgłoś
przytomny2 Re: Koniec rewolucji Kaczyńskich? 27.07.06, 14:58 A tak naprawde o co ci chodzi "wielkomiejski" pacanie tracacy czas przy tej witrynie. Czy masz jakikolwiek MERYTORYCZNY ARGUMENT w zwiazku z tym tekstem? Bo jak nie to sie moze zamknij lub wyglaszaj swoje bzdety do lustra. przytomny2 (zamieszkaly pod W-wa) Odpowiedz Link Zgłoś
leda7 Jest nadzieja że Kaczkom się uda oczyścić to bagno 27.07.06, 15:12 Medrcy przewidują upadek,dziennikarze dwoją się i troją by obrzydzić Kaczyńskich,politycy histerycznie bredzą o zamachu stanu itp a ludzie na szczęście ciągle wierzą że Polska się oczyści pod rządami Kaczek i nawet tylko to wystarczy by wygrali niejedne wybory,już bardzo mocno widać "rozjechanie" sie opinii tkz elit bardzo w 3RP skompromitowanych a opinią zwyklych Polakow! Odpowiedz Link Zgłoś
fuzzybear Rewolucja wg kaczek...... 27.07.06, 15:30 Wystarczy jedno stwierdzenie naszego "prezydenta": "Jacek Kurski to fenomenalnie uzdolniony młody polityk..." słyszałem nausznie w TVN - czy trzeba coś dodawać !? TAK NASZ "PREZYDENT" POJMUJE POLITYKĘ. Tyci tyci kurdupelek intelektualno - moralny; - "kaczka - sraczka" ! Rzeczypospolita wg kaczek to KUPA ŁAJNA - mam nadzieję, że to nie potrwa długo ! Ludzie, tego nawet niedźwiedź nie wytrzyma ! - FUZZY -:) Odpowiedz Link Zgłoś
ulubienieclosu Wracamy do totalitaryzmu GW? Wołek nowym guru? 27.07.06, 15:39 ...wężykiem, wężykiem... Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: Koniec rewolucji Kaczyńskich? 27.07.06, 15:58 Raz tak, raz inaczej, zawsze bez konkretów za to z patosem. Ble, ble, ble a z roboty nici. Specjaliści z Bożej Łaski od taniego państwa. Do roboty !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gwajak11 Re: Koniec rewolucji Kaczyńskich? 27.07.06, 16:39 to nie jest żaden koniec agora to dopiero początek a ty adamie jesteś z innej gminy i jeszcze z SB ,TARAZ DOPIERO BEDZIESZ MIAŁ CIEPŁO,a tych waszych idiotycznych wywodów to nikt nie chce słuchać i tak wygra PIS ale jak masz ochote to kup Ziobre jak to ci sie uda to po tobie Odpowiedz Link Zgłoś
roosevelt5 Re: Do przytomnego2 27.07.06, 16:52 Po merytoryczne argumenty, cofnij się do mojej wypowiedzi. Jest jedna po drugiej. W komentowanym tekscie była mowa o prowadzeniu polityki i o premierach. A to czy jestem z miasta nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
eurb Rewolucję to mogą sobie zrobić w nocniku 27.07.06, 17:07 Czy ktoś w ogóle słyszał coś o ojcu kaczorów? Czy oni oba in vitro. Cały czas mówią o Matce, a ojciec NN. Może Ufo było w tym czasie gdzieś nad Polską, może to wiatropylne. Bardzo jestem ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Re: Koniec rewolucji Kaczyńskich? 27.07.06, 17:30 Nareszcie, ktoś nam przełożył orędzie p.premiera na język polski. Tylko czy dobrze zrozumiał wygłoszony oryginał? Autor: Niepewny Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Koniec rewolucji Kaczyńskich? 27.07.06, 17:36 Lepiej by było gdyby był koniec Kaczyńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
79er a to byla jakas rewolucja ? nie slyszalem 27.07.06, 23:02 to chyba raczej burza w szklance wody niedzielnych politykow i komentatorow Odpowiedz Link Zgłoś