55b5 Re: Religa: Weekend zagrozi milionom Polaków 28.07.06, 22:13 zobaczymy co bedzie jutro i pojutrze moze przezyjemy? Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Religa: Weekend zagrozi milionom Polaków 28.07.06, 22:33 Widocznie piss sie martwi, ze mohery tej temperatury nie wytrzymaja i pissowi w sondazach spadnie. Sorki, ale ostatnio stac mnie tylko na czarny humor. Odpowiedz Link Zgłoś
10kumak Uczyc sie od Jemenu !!!! 28.07.06, 22:33 Haalo, przypomina mi sie sposób w jaki Jemenczycy chlodza swoje mieszkania - przewód wentylacyjny (prawdziwy komin) zaczyna sie w piwnicy gdzie wejscie do niego jest obwieszone mokrym plótnem. Zasysane powietrze jest schladzane przez schnace plótno i wydmuchiwane w wyzszych kondygnacjach - jedyna w swoim rodzaju klimatyzacje nie zuzywajacy energii i dajaca idealnie schlodzone & wilgotne powietrze. Jakie temperatury panuja w Jemenie nie musze chyba pisac... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hehenio Re: Uczyc sie od Jemenu !!!! 28.07.06, 23:33 To ciekawe rozwiązanie. Ale przeciez jesień przyjdzie i nie ma na to rady. Co robić z takim zionącym chłodem kominem w zimie? Odpowiedz Link Zgłoś
10kumak Re: Uczyc sie od Jemenu !!!! 29.07.06, 00:34 Jak to co - zamknac. Bez przeplywu zimnego powietrza - schladzanego parujaca woda klimatyzacja nie dziala !!! I masz spokój - az do nastepnego lata. Inny pomysl na sprowadzenie deszczu - aleje (nie tylko)topolowe siane w porzek linii wiatrów - wyhamowuja one wiatr a co zatym idzi i chmury. Sródpolowe sadzenie drzew jest popularne w Anglii gdzie oprócz tego granice nie zmieniaja sie od stulecie i co za tym idzie raz posadzone drzewa & krzewy: a) zatrzymuja zima snieg i wilgoc na wiosne b) latem hamuja wiatr (to nie kawal)i zwiekszaja szanse na deszcz !!! Polska zatrzymuje...5%wody deszczowej/sniegu - reszta splywa do Baltyku,trudno sie dziwic ze taka panuje susza - wody zgromadzone w zbiornikach retencyjnych tez paruja i...opadaja pare km dalej. DLACZEGO ZADEN Z RZADZACYCH IDIOTÓW NA TO NIE WPADL ???? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: Uczyc sie od Jemenu !!!! 29.07.06, 05:06 Temperaturę w Jemenie możemy sobie wyobrazić ale mamy kłopoty ze zrozumieniem jak schłodzone powietrze przedostaje się z piwnicy do mieszkańia? No chyba że w Jemenie piwnice buduje się na strychu ale skąd to mamy wiedzieć, nie byliśmy tam a 10kumak o tym nie pisze:) Odpowiedz Link Zgłoś
10kumak Re: Ucz sie od Jemenu !!!! 30.07.06, 18:35 Haaalo, piwnice sa tam gdzie we wszystkich domach - schladzane powietrze z nich jest wydmuchiwane do rozgrzanych pomieszczen na wyzszych kondygnacjach !!!!!!!!! To wszystko ! Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Re: Religa: Weekend zagrozi milionom Polaków 28.07.06, 22:46 młodzieży trzymam za was kciuki, bo wiem że jesteście na swój sposób dobrymi ludźmi. Ja mam to juz za sobą, ale zazdroszcze wam i na teraz życzę wam doskonałej zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
hehenio Moher na głowę, różaniec w rękę i do kościoła! 28.07.06, 23:37 Najlepiej do starego, gotyckiego - tam w miłym chłodku poczekać na nowe klęski, którymi Bozia skaże nas za wybór takiej władzy. Zresztą, zboża już wyschły. Teraz pora na słoty, żeby buraki i ziemniaki wygniły. Coś się rolnikom za Leppera należy! Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Potrzebna Opatrzmosc Boza od Slaska do Pomorza 28.07.06, 23:43 ..ale Polaki to mieczaki.... ...wszyscy chcieliby sie wyniesc do tej Hameryki a ta obecna temperatura w Polsce to standard dla Teksasu i calego poludnia Stanow.....jutro i pojutrze w moim miescie, ktore jest blizej Kanady niz Teksasu, bedzie 99 deg F czyli powyzej 37 deg C.....i miasto pustoszeje bo wiekszosc wyjezdza na jeziora ....na rybki, bo one z rozpaczy wola haczyk niz wode bez tlenu.... Odpowiedz Link Zgłoś
drzezi Re: Religa: Weekend zagrozi milionom Polaków 29.07.06, 00:08 czy można wyłaczyć klimę tam gdzie są kaczki??? dwie Odpowiedz Link Zgłoś
kkap Nie siejcie paniki... 29.07.06, 00:21 Drodzy redaktorzy Gazety. Upały mamy nie od dziś. Taki tytuł przyciąga czytelników ale z początku może różne skojarzenia wywołać. Troche taktu... Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos do jarosh_jarosh:grunt to ignorancja, no nie??? 29.07.06, 00:36 lepiej się zamkinj, debilów i tak mamy nadwyżkę Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: Religa: Weekend zagrozi milionom Polaków 29.07.06, 00:38 Zawsze tak kochaliscie cieple kraje. Teraz je macie u siebie i narzekacie zamiast sie cieszyc ? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Wspolczuje rodakom w Polsce, trzymajcie sie 29.07.06, 01:24 Dla mnie 90+ stopni Fahrenheita bez klimatyzacji to cierpienie. Ja spedzilem jedno lato bez klimatyzacji, akurat temperatura utrzymywala sie przez dlugi okres 95-100F plus wilgotnosc ale to bylo dawno temu jeszcze na studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
extrafresh Re: Religa: Weekend zagrozi milionom Polaków 29.07.06, 02:52 1. Juz sie nawalilem. 2. Jutro/dzis poprawka. 3. Stac mnie. 4. Relia, zajmij sie soba, alkusie. Odpowiedz Link Zgłoś
aryman3 Jasne. Każdy dzień rządow PiS jest zagrożeniem 29.07.06, 07:32 dla Polski. Całe szczęście, że w nocy śpią. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Religa: Weekend zagrozi milionom Polaków 29.07.06, 08:55 Marcienkiewicz-zawsze kabotyn. Odpowiedz Link Zgłoś
jojosto Pamietajmy o zwierzetach !!!! 29.07.06, 08:58 Pamietajmy o zwierzetach!!!! Zarowno swoich domowych, o ktore zazwyczaj dbamy, jak i zwierzeta gospodarskie, psy przy budach, bezdomne psy, koty w piwnicach. Nie zapomnijmy o wystawieniu im miski z woda, o cieniu ! Nie zostawiajmy psow w samochodach podczas zakupow w sklepie, czasem wystraczy tylko kilka minut... Odpowiedz Link Zgłoś
malakobietka Jakie upaly??!! 30 stopni to sa upaly??!! 29.07.06, 09:32 Smiac mi sie chce jak to czytam:) W Polsce ze zwyklego lata, ktore pojawia sie co roku od zawsze, potrafia zrobic kataklizm. Tu gdzie mieszkam temp. 35-45 stopni jest dzien w dzien przez kilka miesiecy w roku (30 st. to my mamy w pazdzierniku/listopadzie) i jakos ludzie zyja - starzy, mlodzi, chorzy, zdrowi i w dodatku sie ciesza ze slonce swieci. Ale oczywisce w Polsce jak leje to zle bo zimno a jak piekna pogoda to tez zle bo za cieplo. Rece opadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
forresty Re: Jakie upaly??!! 30 stopni to sa upaly??!! 29.07.06, 10:05 tu gdzie mieszkam nie rosną na polach agawy i kaktusy tylko żyto i pszenica. Ręce opadają jak ktoś wlaśnie marudzi ze mam sie cieszyć jak jest +36 w lecie a -30 w zimie. To nie są temperatury tej strefy geograficznej w jakiej leży polska. I wystarczy przejechać się po polach zęby wiedzieć że zboże po prostu jest wypalone i niech nikt nie gada ze to normalne bo jeśli to byłoby normalne oznaczałoby ż enasi dziadowie i pradziadowie pomarliby z głodu nie mówiąc o tym że nie miałby kto zbierać zboża w upał 45st w słońcu. Człowiek może żyć sobie jak chce i gdzie chce. choćby na pustyni pod las vegas i smażyć sie na piasku. Tylko rośliny mają to do siebie że żyja od setek lat w swoich środowiskach i jakoś nigdy nie przyszło im do głowy aby dostosowywać się do braku wody . stąd w mexyku mam kaktusay a pod szczecinem mam sosny i brzozy bo wody tu zawze było dużo i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Jakie upaly??!! 30 stopni to sa upaly??!! 29.07.06, 11:21 forresty napisał: > tu gdzie mieszkam nie rosną na polach agawy i kaktusy tylko żyto i pszenica. > Ręce opadają jak ktoś wlaśnie marudzi ze mam sie cieszyć jak jest +36 w lecie a > -30 w zimie. To nie są temperatury tej strefy geograficznej w jakiej leży > polska. I wystarczy przejechać się po polach zęby wiedzieć że zboże po prostu > jest wypalone i niech nikt nie gada ze to normalne bo jeśli to byłoby normalne > oznaczałoby ż enasi dziadowie i pradziadowie pomarliby z głodu nie mówiąc o tym > że nie miałby kto zbierać zboża w upał 45st w słońcu. > Człowiek może żyć sobie jak chce i gdzie chce. choćby na pustyni pod las vegas > i > smażyć sie na piasku. Tylko rośliny mają to do siebie że żyja od setek lat w > swoich środowiskach i jakoś nigdy nie przyszło im do głowy aby dostosowywać si > ę > do braku wody . stąd w mexyku mam kaktusay a pod szczecinem mam sosny i brzozy > bo wody tu zawze było dużo > i tyle A regionalna gazetka "Głos Ziemi Cieszyńskiej" z dnia 21. o7. 2006 pisze: "Specjaliści szacują, że z powodu ostatniej fali upałów i towarzyszącej im suszy, tegoroczne plony zbóż będą w Polsce mniejsze przynajmniej o 20 %. W naszym powiecie katastrofy jednak nie będzie". A kilka linijek dalej: "Dlatego nie sądzę, aby pogoda miała jakiś ujemny skutek. Tegoroczne plony nie powinny być mniejsze, a może będą większe, bo zboża ozime wyglądają bardzo ładnie. Znakomicie radzi sobie również kukurydza". Itd. itp. w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
malakobietka Re: Jakie upaly??!! 30 stopni to sa upaly??!! 29.07.06, 11:42 tak, rzeczywiscie, z powodu tygodniowego upalu 35 stopni grozi polakom smierc glodowa. wyobraz sobie ze tutaj w takim upale ludzi pracuja caly czas, remontuja drogi, buduja domy, zbieraja owoce na plantacjach itd. co do roslin w polsce - sadzisz ze tygodniowy, czy nawet miesieczny "upal" 30 stopni zamieni polske w pustynie??:)))) po prostu cala ta afera wokol polskich "upalow" jest mocno, ale to mocno przesadzona. zwykle lato jest w tej chwili kataklizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: Religa: Weekend zagrozi milionom Polaków 29.07.06, 10:01 Może by ten stary łoś zajął się czymś pożytecznym a nie straszył ludzi,u nas (mazury) jak na razie jes 24st. na słońcu,lekkie zachmurzonko i orzeżwiajacy wiaterek Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 po wiadomościach z kraju dostaję ciśnienia ! 29.07.06, 10:21 same afery i korupcja i bieda. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 W kościele jest chłodno,módlmy się o deszcz!!! 29.07.06, 10:26 Módlmy się w systemie ciągłym, czyli w tak zwanym czuwaniu. Wałówy trzeba wziąć na tydzień bo modlitwa działa z opóźnieniem, ponieważ nigdy nie wiadomo kiedy dziadek się obudzi. Natomiast tacowe trzeba zabrać na dwa tygodnie, ale tylko w banknotach. Bilon nie ma mocy sprawczej. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
carlo6 Upały sobie trwają.... 29.07.06, 10:36 od miesiąca ..... moi rodzice nie za zdrowi opalają się na tarasie i mają sie dobrze, a teraz ich kolega po fachu ( lekarz) minister ogłasza kleskę - to Oni się naprawdę przestraszyli, i boje się ,żeby coś im się od tego gadania Religi nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
epime Re: Módlmy sie o rozum dla rządu i rolników! 29.07.06, 10:57 Ja bym raczej zaproponowała opcję bardziej racjonalną. Należy budować zbiorniki retencyjne, które zaspokoją potrzeby wsi w przypadku suszy. Chłop polski (a gros rządu ma proweniencję wiejską) myśli, że można coś ucyganić albo przechytrzyć, grunt, żeby swojego nie dać. Tymczasem natury przechytrzyć sie nie da. Więc teraz sie mści taki sposób myślenia. Wszystko suche jak pieprz, i nie ma wody do nawadniania. Nic też nie było ubezpieczone (vide majątek p. ministra rolnictwa, NB przykład idzie z góry) Olaboga klęska żywiołowa! A że mamy Polskę Solidarną to i ubezpieczać się nie trzeba. Reasumując, pieniądze zamiast pójść na zbiorniki retencyjne i na budowę wałów przeciwpowodziowych (nigy nic nie wiadomo, w przyszłym roku moze być powódź)zostaną "przejedzone" i nic z tego na przyszłość nie wyniknie. Bo "nową przypowieść Polak sobie kupi, że i przed szodą i po szkodzie głupi" - jak napisał juz w XVI wieku Jan Kochanowski. Odpowiedz Link Zgłoś
neptus Re: Religa: Weekend zagrozi milionom Polaków 29.07.06, 10:56 Fajnie, jak jest na co zwalić nieudolność słuzby zdrowia i władzuni. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Gazecie gratulujemy udanego wywazonego i 29.07.06, 11:04 rzeczowego naglowka. Duzy krok w kierunku przescigniecia FAKTU. Opamietajcie sie panie i panowie redaktoprzy - jesli tak dalej pojdzie to bedzie wstyd was czytac - nie dlatego ze GW tendencyjna lecz dlatego, ze najwidoczniej coraz bardziej chce byc gazeta skierowana do zadnych sensacji burakow. Swoja droga zyczylbym sobie aby GW podala imie i nazwisko drwala zurnalistycznego ktory wymyslil i zatwierdzil ten tytul - kupiolbym mu chetnie lustro aby rano mogl sobie w nie spojrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
rawiolo Re: Religa: Weekend zagrozi milionom Polaków 29.07.06, 11:14 Panie Ministrze niestety nie sprawdziły się Pana dramatyczne przepowiednie.Komentarz piszę w sobotę tj.29.07.br o godz 11.13 i w Poznania jest teraz 21 stopni.Pozdrawiam!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
moherowe_stringi Bardziej grozi ten dement Religa 29.07.06, 11:16 Jego "reforma" ochrony zdrowia wykończy jeszcze niejednego... Odpowiedz Link Zgłoś