gagapapa Re: Kraków 5 najatrakcyjniejszym miastem Europy 03.08.06, 20:56 .... 5.Kraków ..... ..... ..... 53. Radom ..... ..... 77. Łomża ..... ..... ..... 93. Konin ..... ..... ..... ..... ..... ..... ..... ..... 264. Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Bytom jest też śliczny. 03.08.06, 20:58 Właściwie wszystko jest w tytule. Odpowiedz Link Zgłoś
gagapapa Re: Bytom jest też śliczny. 03.08.06, 21:06 mógłby być, ale szkody górnicze i ci zza Buga prześledni spowodowały, że nie jest. A wystarczy popatrzec na te kamienice czy rynek by się o tym przekonać, że to było kiedyś piękne miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: Bytom jest też śliczny. 03.08.06, 22:02 Jako, że nie jestem związany z żadną ze stron, mogę śmiało powiedzieć, że "Ci zza Buga" zwykle są lepiej wykształceni i przejawiają więcej inwencji niż Ślązacy. Mieszkam na Rozbarku, gdzie się mówi przede wszystkim po śląsku i większość dzieci kończy szkoły specjalne, albo zwykłe podstawowe, tyle, że nie kontynuuje nauki w szkołach średnich. Denerwuje mnie ten ślązacki szowinizm, to zrzucanie winy na innych, to prostackie patrzenie na swój talerz i niechęć wykonania wysiłku umysłowego by zrozumieć, co poza tym talerzem jest. Zabużanie są we Wrocławiu i jakoś to miasto potrafi być obecnie najlepiej rozwijajacym się w Polsce. A na Śląsku komunistyczna gospodarka rozdęła górnictwo do maksimum niezważając na to, że węgiel się technologicznie starzeje. Na zachodzie rynek wcześniej sam regulował zamkniecie kopalń. U nas rynek nie był żadnym ważnym odważnikiem. Popyt i podaż nie miała wpływu na ceny, a co dopiero na sensowność produkcji. Węgiel był najważniejszym skarbem Polski. Górnictwo zaczęto regulować do rynku zbyt późno stąd taki bolesny upadek. Nagle milion ludzi dowiaduje się, że ich praca jest zbędna. To nie ma nic wspólnego z Zabużanami, ani z Polską jako taką. Taki był narzucony Polsce system, Polsce: zniszczonego przez wojnę, nie odbudowanego i nie zszytego jeszcze po rozbiorach kraju. Który nie dostał po wojnie pieniędzy z USA, który musiał łożyć na odbudowanie ZSRR. Więc drodzy Ślązacy, przestańcie pluć na Polaków, a weżcie się za myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
gagapapa Re: Bytom jest też śliczny. 03.08.06, 22:39 różnica polega na tym, że do wrocławia zjechali się głównie "miastowi" ze Lwowa, a do Bytomia wieś. A jak wygląda wiele wsi na Dln. Sląsku? Otóż jeszcze pod koniec lat 90-tych gdy zwiedzałam zapomniane wioski na Dln. Śląsku to porażało mnie to, że korzystali tam z wychodków i studni, coś co już nawet w biedniejszych regionach odchodziło do lamusa. A z czego to się brało? "To nie nasze, to niemieckie, nasze jest za Bugiem". A co na to Niemcy, którzy zwiedzają? "Polacy potrafią niszczyć". I takie są fakty, radzę zobaczyć jak wyglądają wsie na Dln. Śląsku, w jakim są dzis stanie obiekty gospodarcze i czy ktoś z tych "zaradnych" zabużan dotknął chociaż kielni kiedykolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
kerebron Gratulacje dla krakusów... 03.08.06, 20:59 ... od starego warszawiaka! :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomekmal1 Re: Gratulacje dla krakusów... 03.08.06, 21:33 Dzieki od mlodego Krakusa :) Milo, ze sa jeszcze zyczliwi Warszawiacy w stosunku do Krakowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Brawo Krakow! 03.08.06, 21:01 Trudno o lepsza reklame. To trzeba wykorzystac. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Kraków 5 najatrakcyjniejszym miastem Europy 03.08.06, 21:07 Sprzedaż miejsc na cmentarzu i strzelanina w knajpie nabiły punktów w rankingu. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: UU1 et tu Brute contra Cracoviae? 03.08.06, 21:38 Witaj. Ależ nie. Pomyślałem tylko, że skoro każde kłamstwo przysparza p. Cacankiewiczowi popularności, to dobra strzelanina ... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Widziałem raz sikającego goscia na płot 03.08.06, 22:08 okalający termy Caracalli. I coz z tego, że tam smierdzi! Ale Roma antiqua magna est! I coz z tego, ze dworzec krakowkowy jest taki, a nie inny. I coz z tego, ze domy sa tam odrapane. Jezeli ktos chce czystosci i pachnidełek - niech zwiedza Galerie Mokotów lub Galerie Dominikanska. Ludzie chca jednak czegos innego! Wez Wenecje. Toz to boska dekadencja. Mnie cieszy i raduje, że Kraków zajął należne mu miejsce na turystycznej mapie Europy. A ze ma "Bar na Stawach" - ciul z tego! Czyz nie? Widzialem wiele miast mna swiecie, ale Civitas Regni Cracoviensis jest maravilloso! I to jest powód do dumy narodowej! Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Widziałem raz sikającego goscia na płot 03.08.06, 22:31 Rozumiem Twój zachwyt. To są te małe ojczyzny. ----- Odpowiedz Link Zgłoś
no.nie.gadaj !!!!!!!Wrocław!!!!!!! 03.08.06, 21:38 Wrocław wciąż nie docenianie Moi Drodzy. Przyjedźcie-posmakujcie zycia tego miasta,klimatu-poczujecie.Ludzie nie są snobami, ku..szonami, z zadartymi nosami. Lubimy ludzi..i to widać. Wielu tych z których przyjechało, powróci ponownie. A dlaczego Kraków tak ”stoi” wysoko?To ta magia i promocjia z przeszłości...Byłem w Krakowie 2 razy.Nawet pożadnie nie zwiedzialem,ale spodobało mi sie. Nie znam jednak mentalnosci tamtejszych tubylców wiec nie wypowiadam sie. Pozdrawiam z Wrocka www.wroclaw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala ???Jaki Wrocław??? Lwów!!!! 03.08.06, 21:49 no.nie.gadaj napisała: ... > A dlaczego Kraków tak ”stoi” wysoko?To ta magia i promocjia z > przeszłości...Byłem w Krakowie 2 razy. ... Nawet pożadnie nie zwiedzialem,ale spodobało mi sie. Nie znam jednak mentalnosci tamtejszych tubylców wiec nie wypowiadam sie. > Pozdrawiam z Wrocka Tutejsi tubylcy pozdrawiają gości dworca, który już po 140 latach powstaje i będzuie jeszcze lepszy niż ten wybudowany przez zachodnich sąsiadów. Robią go tym razem nie Austriacy a Amerykanie. Ale jak perzyjedziesz następnym razem poza dworcem odwiedź również inne miejsca a Smoka W. się nie bój Odpowiedz Link Zgłoś
asd616 Re: !!!!!!!Wrocław!!!!!!! 03.08.06, 21:53 no.nie.gadaj napisała: > Ludzie nie są snobami, ku..szonami, z zadartymi > nosami. Lubimy ludzi..i to widać. AHAHAHA to zrobiłeś reklame LOL Odpowiedz Link Zgłoś
no.nie.gadaj Re: !!!!!!!Wrocław!!!!!!! 03.08.06, 21:58 Nie są..nie są;] My są fajni ludzie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
kerebron Re: !!!!!!!Wrocław!!!!!!! 04.08.06, 07:43 no.nie.gadaj napisała: > Wrocław wciąż nie docenianie Moi Drodzy. Przyjedźcie-posmakujcie zycia tego > miasta,klimatu-poczujecie.Ludzie nie są snobami, ku..szonami, z zadartymi > nosami... Rozumiem stąd, że mieszkańców innych polskich miast uważasz za snobów i ku..szonów z zadartymi nosami, czy tak? Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala Kraków 5 najatrakcyjniejszym miastem Europy 03.08.06, 21:42 I w Krkowie nie ma PRLu ani SO a sam PiS jakjiś taki cieniutki. ---- viva la koala de la IV RP: PiS/SO/PRL Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd *** Link *** Oszukalem sie ale znalazlem ;) 03.08.06, 21:47 www.travelandleisure.com/worldsbest/2006/results.cfm?cat=citieseurope Odpowiedz Link Zgłoś
gagapapa Re: *** Link *** Oszukalem sie ale znalazlem ;) 03.08.06, 22:00 no i co? turyści zachwycają sie dużą ilością sklepów na starym mieście, a władze miasta postanowiły je zarżnąć i wydały zgodę na gigantyczna gelerię handlową pod dworcem PKP, czyli obok. Odpowiedz Link Zgłoś
primo_indywiduum Nie każdy odwiedzający chce zwiedzać 03.08.06, 21:57 Spójrzmy na to z innej strony. Skoro głosują turyści to zwracają uwagę na nieco inne aspekty niżli mieszkańcy. Ja jako mieszkaniec Krakowa uważam,że tu jest SYFsyfSYF. Wolę Wrocław (oprócz mieszkańców pewnej dzielnicy, gdzie 3 sześciolatków (dziewczynka i dwóch chłopców) sterroryzowała cały tramwaj i wymachując kijami, żucając obelgami i tłukąc pasażerów po nogach wrzeszczeli że to ich dzielnica! Jak zabraliśmy im kije to zaczeli pluć. W końcu z pełną nienawiścią powiedzieli w pełni po polsku, że mamy mordy jak pierwszej klasy rabarbar. Śmieszne, ale jakich maja rodziców? ) i chcę przeprowadzić się na stałę do Pragi. Ale taki anglik ceni sobie tanie spędzanie czasu. Puby otwarte do ostatniego klienta. Dla innych nasz dziki europejski wschód to istna egzotyka. Odpowiedz Link Zgłoś
no.nie.gadaj Re: Nie każdy odwiedzający chce zwiedzać 03.08.06, 22:04 Hm,mordy jak pierwszej klasy rabarbar.Boże, co to za dzielnica? ;-) Pewnie tzw. ”Trójkąt”. Typowy młody angielski turysta to typowy hedonista. Bawi się,pije, żre, fuck'ami rzuci kilka razy,klepnie blond Zosie kelnerkę w pupę,..co się dziwić.To jak marketing sieciowy.Rzuci hasłem ze na piwko kosztuje 1 funta w pubie to sie roznosi po towarzystwie na Wyspie..no i jednak te Białe Niedzwiedzie nie szwendają się po uliach;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pl2512 Pewnie turysci chca zobaczyc slonia,radnych i okno 03.08.06, 22:18 cudow w ktorym sie pojawiaja kolejni staruszkowie. Poza tym sa jeszcze groby, kruchty, prosektorium z rozkladajacymi sie szczatkami, rajcy miejscy, ktorzy dumaja jakby tu zmusic Amerykanow do wymawiania slowa ,,krakow" zamiast Cracow i oboz w Oswiecimiu, ktory napedza krakowkowi turystow. Kazdy Jankes pragnie ujrzec pania Dymna i lekko przestarzala galerie Mleczki. Taaak, krakowek jest atrakcyjny i basta, tak ustalila rada miejska i premier z Krakowa! Odpowiedz Link Zgłoś
matkajoanna Krakuwek to zakompleksiona, archaiczna dziura !!!! 03.08.06, 22:24 Jak wrzód na zdrowym ciele kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
deevo Re: Krakuwek to zakompleksiona, archaiczna dziura 03.08.06, 22:41 Zakompleksiona to raczej Ty jesteś... I mam nadzieje że Twoje wrzody nie dokuczają Ci tak mocno Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Przeczytaj i pomyśl. 03.08.06, 22:51 Rozmawiało dwóch facetów. "Nie mogę zrozumieć jak się można nazywać Barański. Przecież to na milę czuć, że się nazywał Baran i zmienił na Barański". "Racja. A jak się Pan nazywa?". "Baranowski". Odpowiedz Link Zgłoś
bosynurek Re: Kraków 5 najatrakcyjniejszym miastem Europy 03.08.06, 23:19 Jestem z Krakowa, a we Wrocławiu nie byłem. Ale mój brat był i piał po powrocie z zachwytu. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 A dlaczego nie pierwszym? 03.08.06, 23:40 Te, prezio, a dlaczego piate miejsce Cie zadowala? Jestes minimalista jaki czy co? Krak powinien byc pierwszy i basta. Gdyby ktos inny byl prezem miasta to pewnie Krak by byl bezapelacyjnie pierwszy i znany na CALY swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
niewieszkto Re: A dlaczego nie pierwszym? 04.08.06, 00:08 A Ja sobie spokojnie siedze we Wrocławiu i nic mi więcej do szczęścia nie poczeba. Fajnie ze docenili Kraków. Ale ja bym nie mógł tam mieszkać. We Wrocławiu jest OK. Rynek jest, fajni ludzie są, blisko Czesi i Niemcy, Turyści są i kasa jest. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: A dlaczego nie pierwszym? 04.08.06, 04:02 A blisko Kraka sa Czesi, Slowacy, Ukraincy i do tego jeszce gorale. Wiec Krak jest lepszy pod tym wzgledem takze. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Smierdzace trupy z prosektorium pomogly..... 04.08.06, 02:12 ...a to wszystko zydowska robota..... Krakow, miasto Zydow i Polakow... Odpowiedz Link Zgłoś
dolove Re: Kraków 5 najatrakcyjniejszym miastem Europy 04.08.06, 02:25 cala Polska to piekny kraj. tylko jest tam pare problemow. - brak stabilnosci - zli politycy u wladzy - zle drogi - fatalna komunikacja - przestepczosc - chamstwo - zlodziejstwo - bezrobocie - dobra zywnosc - dobra wodka - za duzo kosciolow - za duzo swiat - za duzo gadania za malo budowania - itd... Odpowiedz Link Zgłoś
lupus2 niedobrze przyjedzie jeszcze wiecej angielskiej 04.08.06, 03:15 zapijaczonej holoty i zas.a cale miasto, to smierdzace brytyjskie go..o. Odpowiedz Link Zgłoś
superkuchar4 Re: Kraków 5 najatrakcyjniejszym miastem Europy 04.08.06, 03:25 Wroclaw sie usmiecha, Wroclaw troche drwi :P Odpowiedz Link Zgłoś
lomzykow Re: Kraków 5 najatrakcyjniejszym miastem Europy 04.08.06, 03:29 A Nowa huta jest na 6 - tym miejscu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Tylko trzeba uprzatnac glowe Mitoraja. 04.08.06, 04:41 Aby nie straszyla Odpowiedz Link Zgłoś
baba-jaga a wedlug undergrundowej gazetki turystycznej 04.08.06, 04:44 'Groch z Kapusta' Matka Boska urodzila sie w Czestochowie i tu zjezdza do sanktuarium najwiecej Pielgrzymow z calego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
tango9 Re: Kraków 5 najatrakcyjniejszym miastem Europy 04.08.06, 05:44 Moim zdaniem najatrakcyjniejszym miastem są Kielce z ul. Sienkiewicza, pl. Partyzantów i przylegającymi do niego uliczkami zamieszkiwanymi kiedyś przez Zydów. Od II-giej wojny światowej nic się tam nie zmieniło. Nawet bruk pozostał taki sam jaki był przed wojną. Podziwiać zamiłowanie do zabytków. Co tam Kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Kraków 5 najatrakcyjniejszym miastem Europy 04.08.06, 06:11 Czemu Krakow ma byc lepszy niz np.Norymberga czy Bamberg lub Hildesheim? home.versanet.de/~oktavian2/Hildesheim/index.html Hildesheim ma pare obiektow na liscie UNESCO a Bamberg community.webshots.com/album/115646294PTMKBm jest caly jako miasto na liscie UNESCO. I mozna do tych miast dojechac darmowa autostrada ze wszystkich kierunkow. Odpowiedz Link Zgłoś