trauma_powalonych2 Nie chwal się, że głosujesz na Czerwone Małpy 16.08.06, 09:27 Odpowiedz Link Zgłoś
gasior1st malpy sa w koalicji 16.08.06, 09:31 narodowi socjalisci + agenci rosjan doskonala wiadomosc, w koncu....... Odpowiedz Link Zgłoś
trauma_powalonych2 Nie podniecaj się Czerwony Baranie czyjąś pomyłką 16.08.06, 09:51 Odpowiedz Link Zgłoś
meta-kris Re: Blok PO - PSL - SLD bierze 11 województw 16.08.06, 09:28 fraglesi67 napisał: > W życiu nie zagłosuje na PO_SLD a zwasze głosowałem na PO.... A właściwie dlaczego nie? SLD zawsze realizowało prawicowy program (liberalna gospodarka, klerykalizacja państwa). Poza tym, PO to oszołomy prawicowe najcięższego kalibru. Ciągle tylko lustracja, rozliczenia, promocja zaścianka, niechęć wobec UE... Jak można na nich głosować? Odpowiedz Link Zgłoś
evald Re: Blok PO - PSL - SLD bierze 11 województw 16.08.06, 09:30 Ja wolalbym, zeby PO startowalo samo, ale nie przy tej debilnej ordynacji przeforsowanej przez PiS. Nowa ordynacja jest bazsensowna (mozna nawet nie zglaszac, ze sie startuje razem??), ale jesli to jedyny sposob zeby wygrac z niszczacymi panstwo nieudacznikami z PiS-SO-LPR to ja i tak bede glosowal na PO. Zreszta na komgo mam glosowac kryminalistow i faszystow z SO i LPR, czy moze na ogarnietych mania wielkosci male Kaczki? Odpowiedz Link Zgłoś
hania.staszek Re: Blok PO - PSL - SLD bierze 11 województw 16.08.06, 09:38 Wszystko lepsze niż blok rządzący Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: Blok PO - PSL - SLD bierze 11 województw 16.08.06, 09:38 Pęknięcie całej Polski jest teraz bardzo widoczne i polityczne menu ma dwa dania: albo ludową dewocję z Rydzykiem i Kaczyńskimi, albo sceptyczny liberalizm z Tuskiem, Olejniczakiem i Frasyniukiem. Kościół bierze stronę dewotów, tam teraz jest forsa i apanaże. Ostatnie handelki Glempa z Lepperem nie zostawiają cienia watpliwości. Nie mamy wielkiego wyboru - albo państwo wyznaniowe, z policyjnym i ideologicznym przymusem, albo normalne panstwo europejskie. Proszę wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 To byłby wielki błąd PO 16.08.06, 09:40 Może i krótkookresowo się oplaci ale w dłuższym okresie (następne wybory parlamentarne) się nie opłaci. PO narazi się na ostre ataki PiS - że PO broni Układu i komuchów. Tak więc PO straci w sondażach. Zyska natomiast SLD bo sojusz z PO pokazałby że SLD nie jest traktowane jak trendowate przez inne partie. Tak jak dla Leppera bardzo korzystna wizerunkowo jest koalicja z PiS tak dla SLD bardzo korzystna wizerunkowo byłaby koalicja z PO. Tak więc koalicja PO-SLD-PSL może razem ugrałaby więcej, ale PO jako partia straci na korzyść SLD. Część wyborców PO nie lubiących komuchów odejdzie też do PiS, ewentualnie najbardziej wkurzeni do UPR lub w ogóle nie zagłosują. Odpowiedz Link Zgłoś
zaciekawiony4 Re: To byłby wielki błąd PO 16.08.06, 09:58 PO i tak jest atakowana przez PiS. A PiS sam założył swoją wielką lewicową listę wyborczą - PiS+SO+LPR - bo nazywanie PiS partią prawicową jest kpiną. Gospodarczo to partia bardziej lewicowa od SLD, a konserwatyzm obyczajowy o niczym nie świadczy. PZPR był wyjątkowo konserwatywny pod względem obyczajowym - Playboy był wtedy lekturą równie mocno zakazaną jak opozycyjna bibuła. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: To byłby wielki błąd PO 16.08.06, 10:12 PO jest atakowana i będzie atakowana. Ale po co dawać drugiej stronie argumenty do ataków ????? Sojusz z komuchami będzie takim argumentem i niektórzy wyborcy PO odejdą (przeczytaj pierwszą wypowiedź na forum)... Uważam że na takim sojuszu skorzysta bardziej SLD które będzie odzyskiwać dzieki temu sojuszowi wiarygodność (poważna partia chce z nimi rozmawiać) i później podgryzać PO. A jeśli PO nie wejdzie w taki sojusz będzie mogła ostro zaatakować w kampanii - Wy z PiSu jesteście z Samoobroną i zdardzacie swój program dla doraźnych korzyści. A MY z PO trzymamy się swojego programu i nie wchodzimy w dziwne sojusze... Czasem trzeba mysleć bardziej strategicznie... Sojusz z komuchami zmieni PO w SLD bis i pozbawi szans w przyszłych wyborach parlamentarnych. Jest to bardzo na rękę PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: To byłby wielki błąd PO 16.08.06, 10:28 Może tak, może nie. Nie podoba mi się pomysł bloku PO-SLD; to duże ryzyko polityczne. Z drugiej strony koalicja PiSu z SamooBroną PiSowi (jeszcze) nie zaszkodziła, mimo że Lepper miał dużo gorszą reputację niż SLD więc... Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: To byłby wielki błąd PO 16.08.06, 10:48 Nie zapominaj że PiS ma lepszych speców od public relations niż PO (ciekawe dlaczego PO nie potrafi sobie zatrudnić odpowiednich doradców ???). Dlatego PO nie potrafiła odpowiednio zaatakować PiSu za związki z Samoobroną. Jednak związek PO z SLD zostanie na pewno wykorzystany przez speców od PRu z PiSu. To wymarzony scenariusz PiSu i Tusk znowu powie że został wymanewrowany - tak jak to było przy powidziale polska liberalna i solidarna i tak jak to było po spotkaniu Tuska z Marcinkiewiczem. Polska solidarna i Układ komuchów (Układ postkomunistów itd.)- to wymarzony podział do PiSu gwarantujący im zwycięstwo w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: To byłby wielki błąd PO 16.08.06, 11:01 > Dlatego PO nie potrafiła odpowiednio zaatakować PiSu za związki z Samoobroną. Też tego nie rozumiem. Wystarczy pogrzebać po stronie PiSu: www.pis.org.pl/article.php?id=3421 www.pis.org.pl/article.php?id=1015 i wyciągnąć odpowiednie wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
gasior1st Doskonala wiadomosc 16.08.06, 09:46 Nowoczesny blok liberalno-demokratyczny kontra sredniowiecze Odpowiedz Link Zgłoś
szasza7 Dał nam przykład PiS jak wygrywać mamy.Kaczki nie 16.08.06, 09:47 miały żadnych zachamowań /przyzwoitości,moralnych itp/,żeby tworzyć koalicję z co dopiero potępianymi partiami.PO byłby naiwny,gdyby nie tworzył list grupujących inne wszystko jedno jakie partie i organizacje dla zwycięstwa wyborczego.Wobec cynizmu i bezczelności PiS i prezydenta zmiany ordynacji wyborczej wszelkie chwyty są dozwolone.I nie ma się co przejmować spodziewaną krytyką ze strony takich kanalii jak J.Kurski czy głupich grymasów Kaczyńskich,Gosiów czy dłużników samoobrony.Niech sobie porządzą w parlamencie,od s a m o r z ą d ó w w a r a ! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-polak To potwierdza terie PiSu... 16.08.06, 09:49 PiS od poczatku glosil, ze komunisci dogadali sie z opozycja na temat podzialu wladzy w Polsce w "posierpniowej Polsce". Koligacje PO i SLD zdaja sie te teorie tylko potwierdzac... No coz, niektorym "politykom" partyjna prostytucja nie przeszkadza - a jest wrecz sposobem na zaistnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski0 PO-SLD-upska koalicja to prawdziwe love story 16.08.06, 09:50 a to sie nam pary i parki potworza: Tusk z Senyszyn, Olejniczak z Walcowa, Palikot z Jakubowska (w krotkim filmiku: "Milosc aferzystow"), Rokita z Piekarska, itd., itp; juz widza, jak ci wyznawcy amora (politycznego) i bachusa "biora" te 11 wojewodztw; a to sie polityczna rozpusta bedzie rozprzestrzeniac; sodoma i gomora Odpowiedz Link Zgłoś
123zly Re: PO-SLD-upska koalicja to prawdziwe love story 16.08.06, 09:55 silesius.monachijski0 napisał: > a to sie nam pary i parki potworza: Tusk z Senyszyn, Olejniczak z Walcowa, > Palikot z Jakubowska (w krotkim filmiku: "Milosc aferzystow"), Rokita z > Piekarska, itd., itp; juz widza, jak ci wyznawcy amora (politycznego) i > bachusa "biora" te 11 wojewodztw; a to sie polityczna rozpusta bedzie > rozprzestrzeniac; sodoma i gomora Leprze takie pary niż Jareczek z Andrzejkiem –ohyda Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski0 Re: PO-SLD-upska koalicja to prawdziwe love story 16.08.06, 09:58 kwestia gustu i politycznej madrosci (w przypadku POszolomstwa raczej glupoty) 123zly napisał: > silesius.monachijski0 napisał: > > > a to sie nam pary i parki potworza: Tusk z Senyszyn, Olejniczak z Walcowa > , > > Palikot z Jakubowska (w krotkim filmiku: "Milosc aferzystow"), Rokita z > > Piekarska, itd., itp; juz widza, jak ci wyznawcy amora (politycznego) i > > bachusa "biora" te 11 wojewodztw; a to sie polityczna rozpusta bedzie > > rozprzestrzeniac; sodoma i gomora > > > Leprze takie pary niż Jareczek z Andrzejkiem –ohyda > > > Odpowiedz Link Zgłoś
123zly Re: PO-SLD-upska koalicja to prawdziwe love story 16.08.06, 10:09 silesius.monachijski0 napisał: kwestia gustu i politycznej madrosci (w przypadku POszolomstwa raczej glupoty) pedalstwo zazwyczaj kręci się przy PiSuarach. Odpowiedz Link Zgłoś
asp420 love story? raczej orgia seksualna! 16.08.06, 10:07 Poczekaj na miłosny uścisk Józka Oleksego z Donaldem Tuskiem. No cóż: "Będziemy dumni z Polski", hehe! Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski0 Re: love story? raczej orgia seksualna! 16.08.06, 10:16 a to piekna parka by byla: Ziutek Oleksy z Donaldem kaszubskim; mogliby na paradzie rownosci wystepowac ze scenka rodzajowa pt: "jak sledz po kaszubsku latwo i bez wazeliny wchodzi" asp420 napisał: > Poczekaj na miłosny uścisk Józka Oleksego z Donaldem Tuskiem. No cóż: "Będziemy > dumni z Polski", hehe! Odpowiedz Link Zgłoś
asp420 będzie to jak całus Breżniewa z Honeckerem... 16.08.06, 10:27 ...te zaloty Donaldzika do "pana Józka". Jaskiernia zaś obskoczy "premiera z Krakowa". Chyba przypadną sobie do gustu? Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Re: będzie to jak całus Breżniewa z Honeckerem... 16.08.06, 10:37 fantazje odkrywaja prawdziwe oblicze wyborcow rzadzacej elity :) ale pojdz o krok dalej w swoich fantazjach i napisz co takiego stalo sie w minionych 10 miesiacach, co kaze Ci byc bardziej (albo co sprawilo ze stales sie) dumnym z tego ze jestes Polakiem.... Glupie pieniactwo i podskakiwanie dra Prezia i jego Prezesa? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski0 Re: będzie to jak całus Breżniewa z Honeckerem... 16.08.06, 10:47 Niech tylko nie zapominaja, ze AIDS sie rozprzestrzenia w zatrwazajacym tempie; my zas nie chcemy tracic naszych politycznych blaznow przez ich glupote, przez to, ze "figluja" bez ochrony; notabene: rozmnazac sie jednak tez nie powinni; asp420 napisał: > ...te zaloty Donaldzika do "pana Józka". Jaskiernia zaś obskoczy "premiera z Kr > akowa". Chyba przypadną sobie do gustu? Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: PO-SLD-upska koalicja to prawdziwe love story 16.08.06, 13:28 silesius.monachijski0 napisał: > a to sie nam pary i parki potworza: Tusk z Senyszyn, Olejniczak z Walcowa, > Palikot z Jakubowska (w krotkim filmiku: "Milosc aferzystow"), Rokita z > Piekarska, itd., itp; juz widza, jak ci wyznawcy amora (politycznego) i > bachusa "biora" te 11 wojewodztw; a to sie polityczna rozpusta bedzie > rozprzestrzeniac; sodoma i gomora Sil, wielkie "0", a jak to sie ma do parki kaczynski-kaczynski, kaczynski lepper- giertych, no i jak to sie ma do honorowania jaruzelskiego madalami panstwowymi przez l.kaczynskiego??? Odpowiedz Link Zgłoś
zygpot Re: Blok PO - PSL - SLD bierze 11 województw 16.08.06, 09:56 Szkoda mi Platformy. Myslałem, że stanie się konserwatywno-liberalną partią w stylu amerykańskich republikanów. Mam nadzieję, że nie wejdą do bloku z SLD. To byłby gwóźdź do trumny. Wielka szkoda Platformy. Sit transit gloria mundi... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Blok PO - PSL - SLD bierze 11 województw 16.08.06, 15:43 zygpot napisał: > Szkoda mi Platformy. Myslałem, że stanie się konserwatywno-liberalną partią w > stylu amerykańskich republikanów. Mam nadzieję, że nie wejdą do bloku z SLD. Jak nie wejdą, to - "zejdą"... Przynajmniej gdy idzie o wybory samorządowe. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Ale nowość ! Tylko po co jeszcze te buraki z PSL? 16.08.06, 09:57 W koalicji SLD-Po świetnie się zrozumie Jaskiernia z Rokitą, HGW z Seniszyn, ,,wałęsowicz'' z byłymi UB-kami ,,od Wałęsy''(pamięta tych ,,wujków''z dzieciństwa jak z tatusiem walili gorzałę).A PSL-owcy jako ,,jężyczek u wagi'' jak zwykle -skok na stanowiska i na kasę(spólki skarbu). Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Ale nowość ! Tylko po co jeszcze te buraki z 16.08.06, 15:46 amanasunta53 napisał: > A PSL-owcy jako ,,jężyczek u wagi'' > jak zwykle -skok na stanowiska i na kasę(spólki skarbu). Przeoczyłeś drobny fakt, że od pewnego czasu "skok na stanowiska i na kasę (spółki skarbu)" obserwujemy w wykonaniu całkiem innej partii? Odpowiedz Link Zgłoś
tales1 Widzicie? PO zwąchuje się z komuchami?Braterstwo 16.08.06, 09:59 kasy? Cwaniaczki! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 PiSowcy tak bardzo chcą koalicji PO-SLD... 16.08.06, 10:00 że w końcu jej się doczekają. Choć nie będzie to moim zdaniem korzystna koalicja. Odpowiedz Link Zgłoś
tales1 Że rozbudzili w Tusku miłość do Olejniczaka?! Mają 16.08.06, 10:03 moc ci PiSowcy, ha, ha, ha! W takim razie zawsze będą na nich głosował! Odpowiedz Link Zgłoś
tles01 tales1, miłość Kaczyńskich do Lepera, to fakt... 16.08.06, 10:09 a nie wymysł komuszej gazety,typu ŻW !.. przyjażń Kaczyńskich z Leperem- kryminalistą, desygnowanie do rządu ludzi z kryminalną przeszłością,SB-cką i PZPR-owską, to sie już dzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
gasior1st nie zartuj 16.08.06, 10:09 to jedyna racjonalna odpowiedz w aktualnej sytuacji program bedacy wypadkowa ( 70% po i 30% koalicjanci) moglby mi sie bardzo podobac Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: PiSowcy tak bardzo chcą koalicji PO-SLD... 16.08.06, 15:52 adas313 napisał: > że w końcu jej się doczekają. > > Choć nie będzie to moim zdaniem korzystna koalicja. Korzystna dla PiSu na pewno nie: wylecą bowiem z samorządów w prawie wszystkich województwach. A że pisiaki są cwane, to szybko zdadzą sobie z tego sprawę i żadnej zmiany ordynacji ostatecznie nie zaproponują. Odpowiedz Link Zgłoś
taus to chyba od niedawna głosujesz :P 16.08.06, 10:11 po 1 niesadze, żeby do takiego bloku mogło dojść bo: - PO zamierza blokować sie przedewszystkim z komitetami obywatelskimi - PSL z samym sobą (wystawią kilka list i je zblokują) - Lewica nie tylko sie zblokowała, a wrecz koalicje tworzy (co jest raczej nie korzystne w przyp. nowej ordynacji) SLD-SPL-PD (część) po 2 wzajemnie sie od siebie odcinają A jeśli jednak to blok to nie to samo co koalicja, pewnie by zblokowali wygrali podzielili sie mandatami i dalej byli by osobno, wiec tak naprawde bez róznicy, no może z wyjątkiem tej przyjemniejszej tzn mniej mandatów dla obecnej koalicji rządowej :-) Poza tym partie na szczeblu lokalnym to nie to samo co na krajowym. Inna sprawa, że mi akurat nie uśmiecha się głosować na PO. Odpowiedz Link Zgłoś
gasior1st nie moge powiedziec aby skromnosc 16.08.06, 10:21 byla Twoja najsilniejsza strona .... otoz mam na mysli swietna okazje by te wybory samorzadowe staly sie zaczynem czegos na ksztalt nowoczesnej alternatywy liberalno-demokratycznej dla tego czegos Odpowiedz Link Zgłoś
taus Nie zaczyn, co najwyżej zacier... 16.08.06, 11:01 Bo tu nie ma właściwie żadnej płaszczyzny porozumienia, a w sprawacj podatkowo-socjalno-gospodarczych, ani w społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
opiniapollpressagency Podzial na partie jest sztuczny 16.08.06, 10:13 Z punktu widzenia metodologii podzial na partie jest sztuczny.To jest zbyteczna zabawa w chowanego majaca za zadanie ukryc "rodziny" trzymajace wladze. Zagadka jest kto to jest lewak i "rodzina lewacka" ? Konia z rzedem temu kto to odgadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
asd616 Skoro PiS ustanowił takie reguły gry... 16.08.06, 10:20 ... to niech PO-PSL-SLD też się "blokuje". Odpowiedz Link Zgłoś
tles01 trzeba dać odpór koalicji PIS-kryminaliści-faszy. 16.08.06, 10:25 Kaczyńscy ,którzy sprawują władze przy pomocy kryminalistów i innych złoczyńców, muszą odejść!..precz z PISOKOMUNĄ !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Na ile masz przepustkę z Oddz.Zamkniętego? 16.08.06, 10:40 Nie macie tam kompów albo Cię nie dopuszczają ci silniejsi.A moze,to ,,głos z Tworek'' Odpowiedz Link Zgłoś
mamara Ale wybór: Ksczyński z Lepperem albo Rokita z 16.08.06, 10:23 Olejniczakiem. Już za takie ustawienie sceny politycznej należy się co niektórym Trybunał Stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamara Ale wybór: Kaczyński z Lepperem albo Rokita z 16.08.06, 10:24 Olejniczakiem. Już za takie ustawienie sceny politycznej należy się co niektórym Trybunał Stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
parq Re: Blok PO - PSL - SLD bierze 11 województw 16.08.06, 10:30 No i bardzo dobrze! Trzeba odsunac Pis od wladzy Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 I niech będzie jak było...jest przecież jeszcze... 16.08.06, 10:49 trochę do sprzedania.Po za tym ,,PACTA SUNT SERVANDA'' jak mawia profesor -wybitny naukowiec,ekspert burdeli średniowiecznej Francji,dziś eurodeputowany plujący na Polskę. A PACTA podpisali dzisiejsi PO i SLD-dzianie. parq napisał: > No i bardzo dobrze! Trzeba odsunac Pis od wladzy Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 A wszystko przez to ,że nie .... 16.08.06, 10:30 rządzą ,,Prezydent Tusk'' i ,,Premier z Krakowa''.I Bogu Najwyzszemu dzięki!Jak PO pozbędzie się swojej obecnej ,,czapy''złożonej z zakompleksiałych nieudaczników i zawistników,może będzie czas na sojusz z PiS.To PO jest autorem sojuszy PiS z Samobroną i LPR.Bo dla ,,Premiera z Krakowa o małym rozumku chociaż łysej głowie'' było jedno wyjscie: oddajcie władzę a wtedy my wam jaki ochłap odpalimy,BO to JA- TYTAN ROZUMU(nie wiem jak powiekszyć litery ale powinien być wymiar na cała strone)mam być PREMIEREM! Odpowiedz Link Zgłoś
zgodnik1 Leper,Wasserman,Kryże,Netzel,Nene man i inni...... 16.08.06, 10:43 to tylko garstka umiłowanych przez Kaczyńskich!.. wszyscy oni mają świętną przeszłość.. od prkuratorskich zarzutów,wyroków sądowych, po przynależność do SB i PZPR!... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Leper,Wasserman,Kryże,Netzel,Nene man i inni. 16.08.06, 10:45 No i sojusz z RM i LPR. Warto wiedzieć, co za komuny robili M. Giertych, Bender i JR Nowak. Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa znowu ten prowokator z PO . 16.08.06, 12:14 milcz już lepiej. Jedyne copotrafić to kryć się za róznymi nickami i ciągle pomawiać - kłamco. zgodnik1 napisał: > to tylko garstka umiłowanych przez Kaczyńskich!.. wszyscy oni mają świętną > przeszłość.. od prkuratorskich zarzutów,wyroków sądowych, po przynależność do > SB i PZPR!... Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Do ,,podczepiaczy'' do mojej wypowiedzi... 16.08.06, 11:01 Ad rem Panowie i Panie Ad rem. To ,że Pan Rokita czy Tusk walczył z ,,komuną''ma oznacza ,że jest uczciwy ,mądry,nie pazerny na zaszczyty i kasiora? Diva PO HGW była wierną członkinią PZPR. I co z tego.Ale oceniajmy ludzi za dziś a nie za przedwczoraj. A propos Kiedy sojusznicy PO parlamentarzyści PSL(wtedy ZSL)bili brawo Jaruzelowi na okrągło to jedyny Ryszard Bender(wtedy też poseł w latach 80-tych)nie bał sie mówić głośno prawdę! Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Do ,,podczepiaczy'' do mojej wypowiedzi... 16.08.06, 11:19 > Ale oceniajmy ludzi za dziś a nie za przedwczoraj. Bardzo słusznie. > Kiedy sojusznicy PO parlamentarzyści PSL(wtedy ZSL)bili brawo Jaruzelowi na > okrągło to jedyny Ryszard Bender(wtedy też poseł w latach 80-tych)nie bał sie > mówić głośno prawdę. Dzisiaj bili to brawo? Chyba te dwie myśli nie są spójne. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Do ,,podczepiaczy'' do mojej wypowiedzi... 16.08.06, 11:54 Witam. Odniosłam się do wypowiedzi w całości i w części .To tak nie można? uu1 napisała: > > Ale oceniajmy ludzi za dziś a nie za przedwczoraj. > Bardzo słusznie. > > Kiedy sojusznicy PO parlamentarzyści PSL(wtedy ZSL)bili brawo Jaruzelowi > na > > okrągło to jedyny Ryszard Bender(wtedy też poseł w latach 80-tych)nie bał > sie > > mówić głośno prawdę. > Dzisiaj bili to brawo? > Chyba te dwie myśli nie są spójne. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Do ,,podczepiaczy'' do mojej wypowiedzi... 16.08.06, 11:58 Dzień dobry. Można w dowolny sposób. Tylko, że druga myśl zaprzecza pierwszej. Chyba nie o to chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Do ,,podczepiaczy'' do mojej wypowiedzi... 16.08.06, 12:15 Bo chciałam i o tym i o tamtym.A wypowiedzi Bendera o wolnosci słowa i cenzurze z lat 80-tych z komuszego Sejmu były bardzo ostre.I,jak mi sie wydaje,Bender stanu wojennego nie poparł a ZSL tak( z Zychem na czele).O Macieju Gertychu niewiele wiem.Czytałam tylko urywki z dziadka Jędrzeja,po przeczytaniu komuszego dzieła,,Dzieje głupoty w Polsce''(tam J.Gertycha mocno cytowano). uu1 napisała: > Dzień dobry. > Można w dowolny sposób. Tylko, że druga myśl zaprzecza pierwszej. Chyba nie o t > o > chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Do ,,podczepiaczy'' do mojej wypowiedzi... 16.08.06, 12:29 A czytałaś jak zachował się R. Bender kiedy Wł. Bartoszewski miał otrzymać Wielki Krzyż - order zasługi RFN.? Bardzo pouczająca lektura. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Do ,,podczepiaczy'' do mojej wypowiedzi... 16.08.06, 12:34 Możesz się podzielić tymi informacjami? Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Do ,,podczepiaczy'' do mojej wypowiedzi... 16.08.06, 13:37 Niestety, muszę sprostować. Chodziło nie Krzyż Wielki - order zasługi RFN tylko o nagrodę im. Heinricha Braunsa. Dziesięciu profesorów Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego skierowało list protestacyjny do biskupa diecezji Essen dr. Huberta Luthe w związku z przyznaniem Władysławowi Bartoszewskiemu nagrody im. Heinricha Braunsa. R. Bender był tego listu inicjatorem. Sorki za pomyłkę. --- Odpowiedz Link Zgłoś
eat.putsy o tym i o tamtym 16.08.06, 14:11 chodzi o to, ze nie potrafisz sie wyslowic jak "normalny" czlowiek po paru klasach podstawowki Odpowiedz Link Zgłoś
eat.putsy oj cos bredzisz 16.08.06, 14:10 nie mam pojecia co nam chcesz przekazac Odpowiedz Link Zgłoś
miantur Dzieki durnocie musza byc dwa bloki ! 16.08.06, 10:43 Blok "rzad" i blok "opozycja". To jest rezultat nowej ordynacji. Innego wyjscia dla wszystkich partii nie ma. To jest wynik tej durnej ordynacji. Odpowiedz Link Zgłoś
sluchacz3 to nie koalicja to tylko "blok" stołki 16.08.06, 10:55 niektórzy pisali "PO-SLD to nie koalicja a blok. Czyli oni tylko do wyborów idą razem, aby więcej głosów zdobyć, ale wcale nie zamierzają razem rządzić". W takim razie po co idą razem do wyborów? czyżby tylko po stołkiT to ci dopiero program i patrzenie w przyszłość no i oczywiście troska o te setki tysięcy młodych emigrujących za granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-to-ja-i-tyle Kilka spraw 16.08.06, 11:02 ja widzę kilka spraw i kilka problemów: 1. czy sld/psl są lepsze/gorsze od lpr/so? - wg. mnie nie, ale nie chce, ale nie chcę głosować na komuszka tak jak nie chciałem na so; 2. dla mnie blok pis/so/lpr jest lewicowy, a najbardziej na prawo po; czy czasem nowopowstały blok nie zostanie wrzucony w worek Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Kilka spraw 16.08.06, 11:04 > 4. a czy nie lepiej próbować wyciągnąć z pisu premiera marcinkiewicza i spółkę? Nieopłacalne. Albo Marcinkiewicz zdominuje medialnie PO, co siłą rzeczy może nie być na rękę PO, albo PiS zacznie atakować Marcinkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon I wreszcie mamy jasność 16.08.06, 10:56 Mamy wybór PIS+Samoobrona+LPR, lub PO+SLD+PSL. Z jednej strony konserwatywny na maxa blok z mało przystojnymi za to zaprawionymi w blokadach i manifestacjach liderami. Z drugiej strony przystojni liberałowie niestety uwikłani w korupcyjne układy komunistycznej i postkomunistycznej Polski. Płakać się chce, a do urny trzeba pójść. Odpowiedz Link Zgłoś
ubik007 Re: Blok PO - PSL - SLD bierze 11 województw 16.08.06, 10:57 Pomysł zblokowanie PI-SLD jest śmieszny, bo PO to partia konserwatywno- liberalna, czyli centroprawicowa, a nie centrowa. Partią centrową jest SLD, która uznaje ideologię liberalną, ale ją zmiękcza elementem socjalnym. No, ale czego się nie robi dla zdobycia władzy. PiS wpał nawet we frazeologię lewicową. Odpowiedz Link Zgłoś
maxman01 Liberalni-Komunisci to jak wierzacy-ateisci -super 16.08.06, 10:57 To juz po PO! Odpowiedz Link Zgłoś
ubik007 Re: Liberalni-Komunisci to jak wierzacy-ateisci - 16.08.06, 10:58 Komunistów, jak wiadomo, dzisiaj prawie nie ma, są tylko socjalliberałowie, jak nasza SLD, SPD i partia Blaira. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Liberalni-Komunisci to jak wierzacy-ateisci - 16.08.06, 11:02 A SamooBrona? Odpowiedz Link Zgłoś
maxman01 OK Inaczej: post.komuno-mafia z Po-niewiadomo co 16.08.06, 11:07 Inaczej: post.komuno-mafia z Po-niewiadomo co Odpowiedz Link Zgłoś
maxman01 Prawo i..Spuścizna PRL - niestety! 16.08.06, 11:36 Prawo i..Spuścizna PRL - niestety! Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa a ja tam wierze w słowa polityków z PO 16.08.06, 12:23 "Czy będąc w Platformie Obywtelskiej mógł Pan walczyć z korupcją? Janusz Kowalski: - Początkowo wierzyłem, że tak będzie. Platforma miała twarz Jana Rokity, zmagającego się w komisji śledczej z patologiami. Dziś ma twarz rządzącego nią sekretarza generalnego Grzegorza Schetyny. Działając w niej, musiałbym się wypisać ze stowarzyszenia "Stop Korupcji". Albo popaść w polityczną schizofrenię. Odchodzę dlatego, że jestem rozczarowany Platformą Obywatelską. Jak wygląda owa twarz Schetyny? - Opiniotwórczy tygodnik w Polsce stawia zarzuty młodym działaczom PO związanym ze Schetyną. Chodzi o wyprowadzanie partyjnych pieniędzy na prywatne konta. I co? I nic. Żadnego wyjaśnienia sprawy. Ponadto niebezpieczne np. w opolskiej PO jest wartościowanie ludzi na podstawie tego, jakie mają kontakty z biznesem. W samym Opolu jest dwóch posłów - przedsiębiorców. Chcieliśmy więc wypracować "kodeks dobrego postępowania" w opolskiej PO i zaproponować w tej sprawie jakieś czytelne zasady. Oczywiście nic z tego nie wyszło. Gwoździem do trumny mojej obecności w PO była wypowiedź Leszka Korzeniowskiego, prezesa PO w Opolskiem, byłego członka PZPR. W rozmowie z "Gazetą Polską" [nr 30 z 26 lipca - red. GP] przyznał on, że jego firma pośrednio wykorzystywana jest do finansowania PO. Brak jakiejkolwiek reakcji władz PO na tego typu stwierdzenie jest dla mnie porażający. Ponadto fundamentalnie nie zgadzam się, aby układy biznesowe wchodziły z butami do polityki. A czymże innym jest otaczanie się w partii ludźmi z własnej firmy? Jak oddzielić politykę od biznesu w partii posłów - biznesmenów? - Skoro już tak się stało, że weszli oni do parlamentu, to powinno być standardem, by osoby, które mają prywatne firmy lub udziały w nich, podawały co roku publicznie informację, czy te firmy współpracowały w jakikolwiek sposób z sektorem publicznym, świadczyły na jego rzecz usługi itp. Takiej wiedzy dziś nie mamy. Jako szef stowarzyszenia "Stop Korupcji" staram się zawsze postępować godziwie, dbając o dobre imię, bo szacunek ludzi jest dla mnie najważniejszy. Dziś w PO nie widzę zrozumienia dla działań antykorupcyjnych. A na jałowe partyjne walki szkoda mi czasu. One nie wnoszą nic dobrego do życua publicznego. Przecież Donald Tusk miał napisane na plakatach "Człowiek z zasadami"... - Jeżeli "człowiek z zasadami" nadal będzie tolerować kłamstwo, partyjną prywatę, niejasne związki z biznesem oraz ludzi PZPR czy komunistycznych wojskowych służb, z szeregów PO odejdą wkrótce najbardziej wartościowe osoby. W opolskiej PO jest miejsce dla funkcjonariusza WSI, byłej radnej SLD, która nie tak dawno oklaskiwała Millera, wielu członków PZPR o niejasnej i nieznanej przeszłości. A nie ma miejsca dla tych, którzy mówią "nie" korupcji partyjnej i dominacji ludzi poprzedniej epoki, pchających PO w objęcia SLD. Zwracam uwagę, że to się dzieje w Opolu, w którym główni notable SLD zostali aresztowani. Doskonale wiemy tu, czym są rządy komunistów w samorządach. Próba absorpcji tego typu ludzi, zamiast ludzi młodych, ideowych, jest czymś niesłychanym. Ale mimo to wybrano przecież Pana na szefa opolskiej PO. - Wspomniałem przed chwilą o owym byłym funkcjonariuszu wojskowych służb. Wiedziałem, że zasiada w kierownictwie jednego z miejskich kół PO. Po wygranych wyborach w Opolu uznałem, że taka osoba nie ma prawa działać w Platformie. Ale od przewodniczącego regionu usłyszałem, że jest to człowiek nie do ruszenia. I tak to właśnie wygląda. Z jednej strony mamy sensowne pomysły Jana Rokity, mające na celu ograniczenie związków polityki z biznesem, a z drugiej strony praktykę partyjną. Zgodnie z nią istnieją osoby, które są nie do ruszenia. W Opolu była szansa, żeby Plaftormę z takich niejasnych powiązań oczyścić. Nie udało się, więc odchodzę, bo szkoda mi czasu. Profesor Bogusław Dopart powiedział niedawno w wywiadzie dla "GP", że w ostatnich miesiącach PO przyjęła, jako swój, postkomunistyczny mit, obowiązujący opis rzeczywistości, który, jak wcześniej zapowiadała, miała kontestować. - Jak wspomniałem, wstępowałem do PO, kiedy partia ta miała dobrą twarz: twarz Jana Rokity. Wstępowałem do partii ambitnej, która miała radykalnie zmienić polską rzeczywistość. Wstępowałem do PO jako zwolennik ścisłej współpracy z PiS i budowy IV RP. Nie jako hasła, lecz fundamentu pod nowe państwo. Dziś Platforma próbuje ten ważny program z siebie zrzucać, jak ciężar. Niektórzy liderzy PO starają się afirmować zastaną chorą rzeczywistość. To droga donikąd. Tacy ludzie jak ja mają prawo czuć się oszukani. A może stoi za tym jakiś plan? - Nie ma żadnego. Poza ewentualną koalicją z SLD w umysłach niektórych liderów. A dla mnie PZPR była sowiecką agenturą w Polsce, która niszczyła dążenia niepodległościowe Polaków. Przez którą mój dziadek siedział w stalinowskim więzieniu. Platforma otwiera się na środowiska, które są mi obce. U mnie na Opolszczyźnie zwyciężyła twarz PO związana z PRL, a nie z profesjonalizmem i zmianami. Opolska PO pod przywództwem Korzeniowskiego idzie w stronę SLD. Dlatego już dziś otacza się ludźmi bliskimi postkomunistom. Od czterech lat Korzeniowski toleruje rządy SLD w województwie. Chciałem to zmienić, bo z SLD w Opolu już się skutecznie rozprawiliśmy. Usłyszałem jednak od przewodniczącego PO na Opolszczyźnie, że Platforma nie będzie krytykować eseldowskiego zarząda województwa, bo "Grzesiek [Kubat, marszałek województwa opolskiego - red. GP] jest w porządku, to jest mój kolega". Ręce mi opadły. PO zbliża się do SLD, bo za większe zagrożenie uważa PiS. - Jednym z czynników, który wpłynął na moją decyzję, była kuriozalna teza Donalda Tuska sprzed dwóch tygodni, że rządy PiS są gorsze od rządów Leszka Millera i SLD. Można nie zgadzać się w wielu rzeczach z PiS, ale zwykła elementarna uczciwość wymaga, aby nie opowiadać takich rzeczy. Ja pamiętam, czym były skorumpowane rządy SLD w Opolu i w Polsce. Pamiętam nazwiska Pogan, Pęczak, Jakubowska, Jaskiernia, Łapiński, Miller itd. To zwykła nieuczciwość stawiać ludzi, którzy jak Dorn, Ziobro, Sikorski i Kamiński wypowiedzieli wojnę korupcji, prywacie i zwykłym bandytom, w jednym szeregu ze skorumpowanym SLD. Nie będę kłamał i obrażał wielu osób w imię niezrozumiałego interesu partyjnego. Nie mam zamiaru uczestniczyć w jakiejś grotesce, w której co tydzień ogłasza się zamach stanu, upadek demokracji i początek autorytaryzmu w Polsce. Na ulicy spotykam ludzi, którzy w twarz śmieją się z takiej linii politycznej PO. Jeśli politycy PO sa głusi na takie głosy, to znaczy, że są oderwani od rzeczywistości. A wszystko dlatego, że została podjęta błędna decyzja o niewchodzeniu w koalicję z PiS. Platforma liczy, że taką twardą postawą zyska w sondażach. - W opolskiej PO wygląda to tak, że partia zajęła się walkami wewnętrznymi, grami, knuciem za plecami. To jest stan typowy dla partii o charakterze schyłkowym. Na taki styl działania po prostu szkoda mi czasu. Już lepiej być poza PO i robić dobre rzeczy dla Polski, niż marnować energię na jałowe, bezproduktywne partyjne gierki. Platforma zachowuje się jak Titanic, który powoli idzie na dno, chociaż muzyka dalej gra, a goście są onieśmieleni blaskiem sondaży wyborczych. Po każdych wyborach w partii powinno następować rozliczenie. Dziś mamy powtórkę - znów ślepa wiara w sondaże i w to, że jakoś to będzie. Nie, jakoś to nie będzie. Sprawy w PO idą w złym kierunku i jest kwestią czasu, kiedy to wszystko pęknie. Wszedł Pan do PO z grupą młodych ludzi, mających zasługi w walce z korupcją w waszym mieście. To było mocne zderzenie z realiami polskiej polityki? - Platformę w Opolu zostawiam z poparciem aż 46 proc. mieszkańców. W dawnym bastionie SLD. Mamy do czynienia z sytuacją, w której grupa dwudziestoparolatków próbuje zmieniać rzeczywistość, by pomóc funkcjonować tu swoim równieśnikom, zmuszonym dziś szukać pracy w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Za to zostają napiętnowani przez działaczy partyjnych należących do tzw. klasy próżniaczej, którzy oprócz tego, że pobierają wysoki Odpowiedz Link Zgłoś