Dodaj do ulubionych

Wałęsa: Zaproszę Grassa na grób mojego ojca

• ax4 Re: Wałęsa: Zaproszę Grassa na grób mojego ojca 17.08.06, 12:50
      walesa robotnik - bohater
      walesa prezydent - porazka
      walesa dzisiaj - kompletny pajac i idiota

ten czlowiek nie mysli, jest zbyt czytelne ze jest zabawka w czyichs rekach i
      mowi co mu powiedza, ale osmieszac honor wlasnego ojca...? brak slow
    • olex5 niewiadomo czy Grass bedzie mial ochote. 17.08.06, 12:51
      nie wiadomo tylko czy Grass bedzie mial ochote spotkac sie z takim smiesznym
      czlowieczkiem. To jednak potezna roznica w poziomie umyslowym.
    • kiland Re: Wałęsa: Zaproszę Grassa na grób mojego ojca 17.08.06, 13:09
      Jeśli idziesz w marszu z ludźmi, którzy strzelają i zabijają, mordują, sam nie
      musisz tego robić, wystarczy, że ich tylko wspierasz psychicznie, samą swoją
      obecnością, słowami, okrzykami, pieśniami, łopotem proporca, biciem werbla lub
      blaszanego bębenka, a wtedy twój udział jest znacznie większy w tym co czynią,
      niż gdybyś strzelał. I jesteś mordercą wraz z nimi. Czy jesteś pewny, że Adolf
      Hitler zastrzelił w życiu jakiegoś człowieka ? On, być może, nie zabił w życiu
      nawet psa ? A przecież, tak naprawdę, zamordował miliony ludzi !!!
      My Polacy przestańmy zajmować się niegodziwcem z Niemiec. Pomyślmy natomiast,
      jak zażegnywać awantury polityczne wywoływane przez dziennikarzy pokroju Pana
      Adama Michnika. Jak powstrzymywać antypatriotów od niszczenia wszystkiego wokół
      co polskie, Polaków małych i wielkich, i polskiej myśli, i polskiej literatury,
      i polskiej idei patriotycznej, i polskiego kościoła, i polskiej rodziny, i
      Polski całej, jaka ona jest od Bałtyku do Tatr.

• danaka Re: Wałęsa: Zaproszę Grassa na grób mojego ojca 17.08.06, 13:44
        Wszystkie opinie Wintera mialyby sens gdyby od poczatku mowił i pisal : bylem
        tam bo sam sie zglosilem, widzialem okropienstwa, nie godze sie z tym i
        przestrzegam.
        Wowczas bylby wiarygodny.
        Ae to maly czlowieczek jednak, bał sie, ze prawda zamrozi mu sakiewke.
        Brac go obrone za jego pozniejsza dzialalność ? a skad wiecie , ze była
        szczera, moze tylko pracował na lepszy zyciorys przed smiercia i po bo
        wiedział, ze kiedys prawda wyjdzie na jaw ?
        Poszedl sobie na ochotnika do wojska - jakis tepy był czy co ? Nie wiedział
        dlaczego wojna wybuchła i co Niemcy robią ludziom ?Isc na ochotnika dla obrony -
        tak, ale dla ataku ? Jakim człowiekiem trzeba byc i co w takim człowieku moze
        siedziec ?
        Niech diabli wezma takie autorytety.
      • mister1 Re: Wałęsa: Zaproszę Grassa na grób mojego ojca 17.08.06, 14:59
        kogo wspieral 16 latek ? nie gadaj bzdur.
    • dibadzio waffen -SS to nie tylko problem Grassa 17.08.06, 13:17
      Ileż to narodów zjednoczonej europy(UE) miało swoje
      Waffen-SS:litwa,Łotwa,Estonia
      Finlandia,Norwegia,Słowacja,Węgry,Belgia,Holandia,Chorwacja,Dania,Włochy,Francja.Może
      oni by wyrazili ,tak jak Grass,jakąś ekspiację.Wypadałoby zanim zaczną pouczać
      innych i rżnąć niczym nie skażonych nobliwych europejczyków.
      • pozarski Re: waffen -SS to nie tylko problem Grassa 17.08.06, 13:22
        Bardzo dobry pomysl.
    • veronika62 Re: Wałęsa: Zaproszę Grassa na grób mojego ojca 17.08.06, 13:22
      Lechu juz nie moze zejsc ze sceny. Bez niego runa didaskalia a sufler sie
      powiesi.
      Lechu, tylko nie proponuj podania nogi ! Rozmawiaj jak chlopak z Przymorza z
      chlopakiem z Wrzeszcza)))
      • amanasunta53 Upiór z Opery?Lechu! 17.08.06, 14:05
        veronika62 napisała:

> Lechu juz nie moze zejsc ze sceny. Bez niego runa didaskalia a sufler sie
        > powiesi.
        > Lechu, tylko nie proponuj podania nogi ! Rozmawiaj jak chlopak z Przymorza z
        > chlopakiem z Wrzeszcza)))
        Oj, bo przyjadą z Chylonii kibole Arki.Sie bedzie działo.Grass zdąży zwiać
        • veronika62 Re: Upiór z Opery?Lechu! 17.08.06, 14:32
          " na peronie stoi swinia, wysiadamy to juz Gdynia ")))
    • copypaste Michnik postraszył wczoraj, dziś Bolek tańczy jak 17.08.06, 13:36
      mu Adaś zagrał.
    • cherier Re: Wałęsa: Zaproszę Grassa na grób mojego ojca 17.08.06, 13:45
      Panie prezydencie Wałęsa! Szanuję pana podobnie jak znakomita większość moich
      rodaków, wszak jestem polakiem, ale..... istnieje pan w społeczności polskiej
      jako postać wyjątkowo pomnikowo groteskowa, pan jako narzędzie dla
      manipulatorów już się zurzył, stempił, wykrzywił, prosimy więc pana, bo chyba
      prośba może bardziej poskutkuje, a więc: proszę odejść od polityki, polityka
      nie jest pana domeną bo nigdy nią nie była, polityką niech zajmą się ludzie
      wykształceni o odpowiednich kwalifikacjach i doświadczeniach. Każde pana
      wystąpienie budzi konsternację i zdumienie bo w gruncie rzeczy nie wiadomo o
      czym i o kim pan mówi, błagamy więc pana, proszę już odpocząć sobie, zamknąć
      swoje biuro bo przecież napracował się pan aż nadto, czy nie szkoda panu
      zdrowia? niech pan to zrobi dla społeczeństwa bo i przy okazji będziemy mieli
      radość mieć pana wśród nas zdrowego i tryskającego życiem, a na tym napewno i
      panu i nam bardzo zależy. Z wyrazami wątpliwej sympatii, rodacy.
      • veronika62 Re: Wałęsa: Zaproszę Grassa na grób mojego ojca 17.08.06, 13:50
        jakiej watpliwej ? jacy rodacy ?
        nieklamanej sympatii!
        Lechu jest politykiem czystej wody, jeden z niewielu fachowcow.Wiekszosc to
        kundlizm.
      • jasiek.pl Re: Wałęsa: Zaproszę Grassa na grób mojego ojca 17.08.06, 14:31
        Siemanko Cherier! Dałeś kulturalną i prostą jak drut radę dla pana Wałesy.
        Przykład na to że byle jakie wystąpienia nie muszą sie spotykać z byle jakimi
        odpowiedziami. Miejmy nadzieję, że to przeczyta bo chwali się że dużo czasu
        spędza przy komputerze.
    • tom1003 Re: Wałęsa: Zaproszę Grassa na grób mojego ojca 17.08.06, 13:54
      lepszy mówiący prawdę Grass niż oszust Gross.

Lepszy Grass z SS, niż kłamca Gross, dla którego SS nie składało się zapewne z
      Grassów tylko z polskich antyssemitów
    • przegrzmot Toz to wstyd dla nas. 17.08.06, 13:55
      Jak dlugo ten prymitywny wloczykij bedzie sie jeszcze walesal ?!
      • uu1 Re: Toz to wstyd dla nas. 17.08.06, 14:17
        > Jak dlugo ten prymitywny wloczykij bedzie sie jeszcze walesal ?!
        Myślę, że trochę za ostro.
        Tak długo, jak długo "niezależni" dziennikarze będą go cytować.
        Aktualna wykładnia wstydu - wstyd to kraść i dać się złapać.
        • andre_kuba Sluchalem wywiadu Pana Grassaw tv. 17.08.06, 14:42
          Myslicie , ze jemu niezalezy , na jakiejs opini, dostal to co mnial dostac ,
          zeczywiscie( ? ) jesli gryzie go sumnienie , to i tak za pozno!!a wogole , to
          nie kumam po co tyle krzyku o nic!!Polacy tez sluzyli w SS, i jakos nikt sie nie
          odwazy o tym powiedziec , a szkoda!!!
          jest to poprostu narodowa zmowa, niemcy to tylko mordercy , a polacy to ci
          zawsze , biedni i poszkodowani!!
          popatrzmi realistycznie , co mowi na to historia! , a ma cos do powiedzenia!
      • kiland Re: Toz to wstyd dla nas. 17.08.06, 14:19
        Adam Michnik potraktował naszego wielkiego współczesnego Polaka bardzo
        lekceważąco i obelżywie. Porównał do „psa”: „Niestety, w tej sforze naganiaczy
        znalazł się także Lech Wałęsa.”, nazwał człowiekiem niemądrym i niegodnym,
        ubliżył określeniem człowieka bezmyślnego. W imię czego ?
        Guenter Grass sam się przyznał : „winę odczuwałem, jako hańbę”. Tylko on jedyny
        wie, ile winy było w jego postępku i nazwał to po imieniu. Wyznał swój błąd po
        62 latach. Czyżby dopiero w tym wieku dojrzał do tego, aby stwierdzić, że jego
        czyn należy nazwać ludzką hańbą ?
        Kiedy wreszcie w Polsce, pewne niewzruszone wartości i wielcy Polacy zaczną być
        chronieni przed napaścią, obelgami, pomówieniami, podłymi oskarżeniami bez
        powodu. Wielki autorytet, wielki Polak, wielki Prezydent Polski, zostaje
        potraktowany przez innego obywatela Polski, jak człowiek nic nie warty i nic
        nie znaczący. Czy trzeba bez powodu wzajemnie się pomawiać, opluwać, wylewać na
        siebie pomyje i gardzić ? Czy nie czas wzajemnie się szanować, nobilitować,
        ochronić ? Więcej tolerancji dla poglądów Polaków. Mieszanina polskich narodów
        przeżyła nie jedną wojnę, nie jedne granice, nie jednego agresora i okupanta,
        nie jedną władzę, i nie jedne krzywdy. Każdy ma inne doświadczenia, poglądy,
        życiorysy. Uszanujmy to, zacznijmy być wzajemnie do siebie tolerancyjni. Jeśli
        my Polacy nie będziemy się kochać i szanować, Niemcy, ani żaden inny naród, nas
        też nie uszanuje, żeby nie wiem, jak się mu podlizywać.

• uu1 Re: Toz to wstyd dla nas. 17.08.06, 14:37
          > "Niestety, w tej sforze naganiaczy znalazł się także Lech Wałęsa.”
          Naganiacz - to człowiek a nie pies. Cały dalszy wywód traci wiele ze swej siły.
          PS. Uznaję Twój punkt widzenia chociaż się z nim w wielu miejscach nie zgadzam.
    • panbuk1 Zaproszę Grassa na grób ojca.Ale nie zostawiaj go 17.08.06, 14:02
      tam.
      Niech wróci z tamtąd.
      Amen.
    • zbirut Kto to jest Wałensa? 17.08.06, 14:21
    • rejtann Czekamy na szczere wyznanie win TW Bolka 17.08.06, 14:23
      TM Bolek coś tu musi zrobić, żeby sytuacja nie była taka śmierdząca!
      • polonus3 Re: Czekamy na szczere wyznanie win TW Bolka 17.08.06, 14:39
        Czy tam w tym Gdansku jest jakies centralne szambo by wrzucic tam tego
        glupkowatego , swiadomego i tajnego wspolpracownika by przestal osmieszac
        wszystkich?
        • lustracja1 Re: Czekamy na szczere wyznanie win TW Bolka 17.08.06, 16:28
          TW "Bolek". Figuruje w KW MO Gdańsk oraz w kartotece informacyjnej wydz. II
          BEiA UOP i kartotece komputerowej ZSKO. Zarejestrowany 29.XII.70 r. pod numerem
          12535 przez wydz. III KW MO Gdańsk. Akta archiwalne zachowane.
          19 czerwca 1976 roku zaprzestano kontaktów z powodu niechęci "Bolka" do
          współpracy.
          TW "Bolek" od 1970 do 76 r. przekazywał SB informacje dotyczące destrukcyjnej
          działalności niektórych pracowników stoczni. W styczniu 71 poinformował m.in. o
          tym, że jego koledzy z wydziału W-4: Jasiński, Kontor i Popielawski szykują
          akcje strajkową. W innym raporcie prosił, by SB wzięła go na przesłuchanie, co
          pozwoliłoby mu uwiarygodnić się przed kolegami. Za przekazane
          informacje "Bolek" był wynagradzany na łączna sumę 13100 zł. W czasie
          prezydenckiej kampanii - przed wynikami I tury - (gdy szefem UOP był Antoni
          Milczanowski) dokonano ekspertyzy zgodności pisma Lecha Wałęsy z raportami
          podpisanymi przez TW "Bolek". Centralne Laboratorium Kryminalistyki, które
          wykonywało ekspertyzę, uchyliło się od wydania jednoznacznej opinii, ponieważ
          dostarczono mu jedynie kserokopie raportów, a nie oryginały.
          Wśród dokumentów związanych z Lechem Wałęsą znajduje się notatka służbowa z
          1992 r. podpisana przez dyrektora Zarządu Kontrwywiadu UOP Konstantego
          Miodowicza. Podajemy jej treść:
          1. Podług kpt.xxx (pracownika merytorycznego byłego przedstawicielstwa KGB)
          oraz mjra yyy (rezydenta warszawskiej KGB), służba, którą reprezentują jest w
          posiadaniu materiałów świadczących o fakcie współpracy Lecha Wałęsy z b.SB, MSW
          i PRL.
          Zdaniem mjra yyy, grafolodzy nie mieliby trudności z potwierdzeniem ich
          autentyczności.
          2. Informacje agenturalne uzyskane w ostatniej dekadzie, w okolicznościach
          czyniących mało prawdopodobna tezę, iż stanowiły element zaplanowanych działań
          o charakterze inspirująco-dezinformującym.
    • zbirut Tak sie stoczyć Panie W. gwiazdo onetu 17.08.06, 14:37
    • gazeta.koszerna PanieWałęsa- może grób swojego brata by Pan kiedyś 17.08.06, 14:38
      odwiedził? Stoi tak sam w tej Bydgoszczy i rzadko kto nim się interesuje,
      oprócz turystów ...
    • wojtek2784 Re: A kto będzie wybaczał polskim Wallenrodom ? 17.08.06, 14:39
      Gunter Grass popełnił błąd jako dziecko 18-to letnie. W Polsce z SB-cją i
      komuną wspołpracowało przez całe dorosłe życie wielu prominentów , którzy teraz
      zajmują poważne miejsce w zbiorowej świadomości. Niektórzy byli działaczmi
      przez wiele lat. Grass całym swoim życiem przekreślił ten niechlubny epizod. W
      Polsce z niektórych "Wallenrodów" robi się bohaterów. Czy politycy nie biorą na
      siebie za dużego ciężaru ? "Wallenrodom" się to wybacza , a nawet szykuje się
      dla nich pośmiertne odznaczenia ? Kto jest sumieniem narodu ?
      Czy politycy nie bawią się w pana Boga ?
    • r306 Intrygujaca lektura forum... 17.08.06, 14:47
      Wiekszosc wypowiadajacych sie, to ludzie mlodzi, okolo lat trzydziestu, tak jak
      ja ze stanu wojennego pamietajacy tylko brak teleranka, a z roku 89, siedzac
      wygodnie przed telwizorami i ogladajac sporych rozmiarow mebel w ksztalcie
      cokolwiek zaokraglonym pamietajacy dywagacje rodzicow: "wyjda czolgi czy nie".

Teraz "odwazni" darmowa wolnoscia, gadaja co im slina na jezyk przyniesie i w
      poczuciu swej prawosci i niezlomnosci opierda... sie na forach internetowych.

Zaiste, fajne to pokolenie, ktore niczego nie doswiadczylo, ale za to "wszystko
      wie".... Pokolenie Katonow, ku... mac...
      • uu1 Re: Intrygujaca lektura forum... 17.08.06, 14:50
        Póki robią to na forum - mały problem. Ale niektórzy już zamieniają kompa na nóż
        lub bejsbola.
        • r306 Hmmmm.... 17.08.06, 14:54
          I w swej odwadze beda walic po glowie tych 60latkow?
          Fakt, odwaga to teraz taniocha...
          • uu1 Re: Hmmmm.... 17.08.06, 15:05
            Z 60 latka wielkiego pożytku nie ma i nie będzie. TKM 2 - młodzi, silni i debilni.
            LPR i weszpolacy wskażą nam drogę. Alleluja i do przodu.
      • 4bani Brawo! 17.08.06, 15:48
      • cracovian Re: Intrygujaca lektura forum... 17.08.06, 17:34
        To pokolenie trzydziestolatkow dziekuje starszym za zniszczenie swojej i Ich
        przyszlosci przez skulenie ogona i calowanie Rosjan w dupe przez przeszlo 40
        lat.
        • r306 O prosze :) 17.08.06, 18:26
          mamy odwaznego ;)
          Nic prostrzego - skrzykuj brygade i na Moskwe!

Sie usmialem.....
    • przegrzmot Lesiu Wloczykij 17.08.06, 14:48
      Kiland napisal:"wielki autorytet,wielki Polak,wielkiPrezydent Polski".....
      -wielki mam metlik w glowie - bo te wielkie wielkosci, trafily mu sie fuksem.
    • jm19 Jaki lekarz potrzebny jest Wałęsie? 17.08.06, 14:50
      Jak mawiał pewien noblista, leganda, ikona Solidarności - TW Bolek, Wałęsie
      potrzebny jest lekarz PSYCHICZNY!
    • steffi47 Cieszę się 17.08.06, 15:09
      Bardzo mi zaimponował pan Wałęsa i pan Żakowski. Wałęsa jest autentyczny, zastanawia się, rozważa propozycję. W trakcie rozmowy redakcyjnej rodzi się inicjatywa, która może być ciekawym doświadczeniem w polsko-niemieckim pojednaniu. Bez zacietrzewienia, z myślą o Polsce, o naszej historii, tak, żeby nie obrażać ofiar ale i ludzi, którzy byli kiedyś po tamtej stronie, a dzisiaj mają prawo do poprawy i powiedzenia "Przepraszam". Jakże rózna atmosfera od tego codziennego zacietrzewienia, jakiego jesteśmy świadkami, tej nienawiści. Kiedyś położyłem już na Wałęsie krzyżyk. Dzisiaj mówię - tak trzymać, panie Prezydencie.
      • mietowe_loczki Re: Cieszę się 17.08.06, 15:11
        Jasne, najpierw trzeba było napsuć, żeby teraz można było mówić o pojednaniu.
        Co do autentyczności i spontaniczności Wałęsy w tym przypadku, zgadzam się.
    • corgran Wałęsa, zamilknij wreszcie!!! 17.08.06, 15:44
      Panie Wałęsa, gdy czytam Pańskie wypowiedzi, wstyd mi, że jestem Polakiem.
      Grass nie ponosi żadnej odpowiedzialności za śmierć Pańskiego ojca. Mam
      nadzieję, że Grass już nigdy nie wyrazi zgody na spotkanie z Panem. Do pięt mu
      Pan nie dorasta pod każdym względem. Jest to po prostu obrzydliwe, że nadaje
      Pan obecnie na tych samych falach co Kurski i Sp.zoo. Zamilknij Pan!
      • ws21 Kto to jest Grass? 17.08.06, 15:57
        W myśl prawa miedzynarodowego, to przestępca. Uznając Waffen-SS za organizację
        zbrodniczą nikt nie powiedział, że za wyjątkiem tych co się zgłosili w 1944 lub
        1945.
        A Wałęsa póki co to bohater. Co by się nie mówiło, swoje zasługi ma. Smutne że
        dostrzegają to wszyscy tylko nie rodacy.
    • mr.hell ciekawe kiedy Żakowski i Wałesa przyznają się.. 17.08.06, 15:58
      że zapisali się do stalinowskiego Ludowego Wojska Polskiego i odpowiedzialni są
      za Katyń? ]:O)) hłe hłe
    • me2free oj panie Lechu... zle pan postapil, lepiej przyzna 17.08.06, 15:59
      c a nie dalej brnac w relatywizm moralny!
    • bergman1 mój syn ma tyle teraz 16 i twierdzę że jest dzieck 17.08.06, 16:06
      iem i kogo chcecie teraz rozliczać starego dziadka?nie ośmieszaj się człowieku.
    • gtw100 Jak to: Bolo nie popełniał błędów? Swiadomie wszys 17.08.06, 16:12
      Jak to: Bolo nie popełniał błędów? Swiadomie wszystko podpisywał...kwitował..?
      itp
    • rejtann Honorowe obywatelstwo Gdańska ma także A. Hitler 17.08.06, 16:42
      Grass nie odda honorowego obywatelstwa Gdańska
      Günter Grass nie zamierza zrzekać się honorowego obywatelstwa miasta Gdańsk.
      Pisarz w wywiadzie telewizyjnym podkreślił, że zasłużył na to miano, ponieważ
      jeszcze w czasach komunizmu dążył do pojednania Polaków i Niemców.
      < fot. uni-muenster.de

Fakty

Kontrwywiad Kamila Durczoka

Goście Faktów
      archiwum

Mistrzowskie fakty sportowe

Fakty z kraju

Fakty ze świata

Fakty z bliska

Fakty niezwykłe

Fotoreportaże

Kronika IV RP

Pogoda

Sport

Biznes

Poczta

Wałęsa komentuje wyznanie Güntera Grassa (13 sierpnia)

Do zrzeczenia się tytułu wezwał Grassa były prezydent Lech Wałęsa po tym, jak
      pisarz ujawnił, że podczas II wojny światowej służył w Waffen-SS. Rozważamy, by
      się spotkać może na grobie mojego ojca, który został przez wojnę zniszczony.
      Szkoda mi. Ja go podziwiam, za tą odwagę, że to zrobił. Tak tylko zostaje, że
      na innego Grassa stawialiśmy - powiedział dla radia RMF FM Lech Wałęsa.

Wywiad z Günterem Grassem pokazany zostanie dzisiaj późnym wieczorem w
      telewizji ARD, ale jego fragmenty można już przeczytać na stronie internetowej
      tej stacji.

Zresztą honorowe obywtelstwo ma także niejaki A. Hitler, malarz z Austrii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka