fraglesi67 28.08.06, 09:35 Nie! Nie! Roman Edukator lada moment ogłosi obietnicę, że wszyscy uczniowie będa podróżować za darmo.... Po czym zapomni podpisać rozporządzenie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myslak nie ma druków! 28.08.06, 09:39 MEM nie wydał nowych druków. Co mamy wypełnić??? Nauczycielskich legitymacji tez nie ma! Od roku są "przedłużone", bo nieważne! Odpowiedz Link Zgłoś
dagdab Re: nie ma druków! 28.08.06, 09:48 a studentów też te restrykcje obejmą? bo w legitce też mam wpisane 50% a nie 37%, i żadnego wpłytwu na to nie mam, wymienić nie wymienię, bo mnie w dziekanacie pobiją ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: nie ma druków! 28.08.06, 10:03 Moja legitka (duplikat) została wydana rok temu i zgadnij co?:) Jest tam jak wół napisane "Uprawnia do ulgi 50% -przy przejazdach środkami publicznego transportu zbiorowego kolejowego w klasie II, ..................." Odpowiedz Link Zgłoś
neimi Re: nie ma druków! 28.08.06, 10:14 bo studenci MAJĄ ulgę 50% z tego co pamiętam... Odpowiedz Link Zgłoś
berloo Re: nie ma druków! 28.08.06, 10:25 > bo studenci MAJĄ ulgę 50% z tego co pamiętam... Bzdura. Od lat nie ma takich zniżek dla uczniów i studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: nie ma druków! 28.08.06, 10:26 Ulga 50% obowiązuje w przypadku biletów miesięcznych z domu do szkoły/uczelnię i spowrotem. Na zwykłe jednorazowe bilety zniżka wynosi 37%. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: nie ma druków! 28.08.06, 15:35 neimi napisała: > bo studenci MAJĄ ulgę 50% z tego co pamiętam... Źle pamiętasz, bez znaczenia czy ulga studencka czy uczniowska, cena jest taka sama a ulg wynosi 37%. Odpowiedz Link Zgłoś
tesia68 Re: nie ma druków! 28.08.06, 10:51 za rok ogłosza ze te sa nie wazne , bo nie maja zabezpieczen biometerycznych albo jakas bzdure i te drugie sa trudniejsze do podrobienia a te pirwsze sa podrabiane przez dorosłych lub prywatnych szkoł, > A bedzie to tylko po to aby za nastepna legitymacje zapłacic , bo poprzednia niewazna i tak dodatkowe pieniedze wleca do ministra Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowany-pierniczek Kiełbasa wyborcza... 28.08.06, 09:55 fraglesi67 napisał: > Nie! Nie! Roman Edukator lada moment ogłosi obietnicę, że wszyscy uczniowie > będa podróżować za darmo.... Po czym zapomni podpisać rozporządzenie ;-) A wcale by mnie to nie zdziwiło. Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka13 Uczniowie przez szkoły stracą ulgi PKP? 28.08.06, 10:05 Najłatwiej oskarżyć szkoły , tylko wszyscy ZAPOMINAJĄ ,że legitymacja MUSI mieć zdjęcie , a z własnego doświadczenia wiem ,że uczeń zdjęcie na własną maturę potrafi przynieść na godzinę przed rozdaniem , mimo że i on i rodzice monitowani byli od grudnia. Gdyby uczniowie prynieśli zdjęcia to szkoły by wydały ale bez zdjęc nie mogą.To interes rodziców by dziecko miało dokument do zniżek. Jak długo będziemy wszystkich niańczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
kantyjan To dotyczy także nauczycieli! 28.08.06, 10:13 Nikt tego jeszcze nie zauważył ale to dotyczy też nauczycieli. Co gorsza nie ma jescze nowych legitymacji (jest podobno ich wzór na stronach ninisterstwa) a stare tracą ważność 31 sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
zuchna Re: To dotyczy także nauczycieli! 28.08.06, 10:21 Niech mi ktoś naświetli - dlaczego PKP nie może respektować "starych" legitymacji (mimo że mają zdjęcie)? Czy coś jest z nimi nie tak? Nadmieniam, iż owe "stare" mają zdjęcia. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
berloo Uczniowie przez szkoły stracą ulgi PKP? 28.08.06, 10:39 IMO coś tutaj nie gra! Ulga przysługuje uczniom i studentom za to, że są uczniami i studentami. Nie za to, że posiadają dokument z napisem "ile zniżki". Jeśli mam ważną legitymację studencką (uczniowską) to znaczy, że jestem studentam (uczniem). Dlaczego nie mógłbym skorzystać ze zniżki? Czy legitymacja z wpisem "50%" a nie "37" (lub bez wpisu) traci ważność? Chyba nie! W końcu żyją w tym kraju ludzie, którzy mają poważniejsze "nieścisłości" w dokumentach. - Mają "Polską Rzeczpospolitą Ludową" na dowodach osobistych a jednak mogą głosować w wyborach czy brać kredyty. Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian Historia na temat. 28.08.06, 10:47 Niestety, najwyraźniej w PKP ulga przysługuje posiadaczowi legitymacji, który jest w stanie ją okazać. jakieś 4 lata temu skardziono mi portfel z wszystkimi dokumentami. Następnego dnia miałem podróż, której nie mogłem przełożyć. Wziąłem paszport, indeks, zaświadczenie z uczelni, że jestem studentem - z datą z dnia wyjazdu, a i tak dostałem mandat (wychodząc z założenia, że ulga przysługuje studentowi, a nie posiadaczowi kupiłem ulgowy). Odwoływałem się od tego przez jakiś rok (kilka listów do Gniezna, odpowiedzi, odpowiedzi na odpowiedzi, etc.). Nie przyznali mi racji, ale i (jak dotąd) nie przysłali komornika i nie podali do sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian Re: Historia na temat (2). 28.08.06, 14:13 A słyszałem również, że jak w Olsztynie powstawał Uniwersytet, to Ci, co mieli stare legitymacje, z pięczątkami szkół, z których połączenia powstał uniwerek też nie mogli jeździć ze zniżką! Paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa A nie prościej, jak w Czechach i na Słowacji? 28.08.06, 10:47 Tam podstawą do ulgi 50% jest po prostu wiek delikwenta. Od 13 roku życia należy posiadać dokument stwierdzający wiek i tożsamosć (można bezpłatnie wyrobić sobie taki na każdej stacji kolejowej. Ulga 50% dotyczy WSZYSTKICH osób poniżej 15 roku życia (nawet cudzoziemców). Dzieci poniżej 6 roku życia jeżdżą za darmo (nie trzeba biegać do kas po jakieś idiotyczne bilety ze zniżką 100%. Czesi i Słowacy wychodzą z założenia, że skoro obowiązek szkolny trwa u nich do 15 rozku zycia, to nie ma potrzeby szykanować młodzieży legitymacjami. U nas legitymacji szkolnych żąda się bezwzględnie od 8 latków. Jak jechałem rok temu do Pragi z synem, najdokładniejsza kontrola to była właśnie JEGO legitymacji przez pkp-owskiego kierpocia, z badaniem pod lupą treści pieczątki. Na granicy dokumentów nikt nawet nie wziął do ręki. W tym chorym kraju, zwanym Kaczorlandem, nic nie może wyglądac normalnie, a szykanowanie dzieci i młodziezy weszło nam w krew. Odpowiedz Link Zgłoś
giewont Re: A nie prościej, jak w Czechach i na Słowacji? 28.08.06, 13:48 Zaasdniczo masz rację, aż do poniższego miejsca. >> W tym chorym kraju, zwanym Kaczorlandem, nic nie może wyglądac normalnie, a > szykanowanie dzieci i młodziezy weszło nam w krew. Więc powiadasz, że do nastania Kaczorlandu kraj był zdrowy, system był rozsądny jak w Czechach aż przyszły te wstrętne kaczory i zarządziły te wszystkie absurdy. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: A nie prościej, jak w Czechach i na Słowacji? 28.08.06, 16:06 Nic takiego nie powiedziałem. Przeciwnie, uważam, że PRL=SLD=PiS+SO+LPR Retoryka ta sama, metody te same, zakłamanie to samo. A polityka prorodzinna w Kaczorlandzie to kit dla "ciemnego ludu". W Czechach i na Słowacji jest realizowana w sposób rzeczywisty i przynosi wymierne efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Uczniowie przez szkoły stracą ulgi PKP? 28.08.06, 11:14 To taka sama paranoja jak zadanie od pierwszoklasisty legitymacji - w kraju w ktorym jest obowiazek szkolny albo od niemowlecia aktu urodzenia. Co za roznica jaka maja legitymacje? Wazne, ze podbita. Swoja droga nie tylko w Polsce jest taka paranoja. Nie tak dawno na poczcie w Szwecji nie chciali mi wydac paczki na polski paszport bo "nie jest unijny". Na pochybel wszystkim zaklutym biurokrata. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Uczniowie przez szkoły stracą ulgi PKP? 28.08.06, 11:14 Nie przez szkoły tylko przez rząd, który poszukuje środków na różne obiecanki cacanki. No i na bilbordy, bo wybory samorządowe niebawem! Autor: Agent Genetyczny Odpowiedz Link Zgłoś
albacor Re: Uczniowie przez szkoły stracą ulgi PKP? 28.08.06, 11:35 Uczniowie będą się legitymować biletami z logo LPR, nosić książki z logo Samejbrony, a tatusiowie będą sie musieli zapisać do PISs i swiat będzie piekny. Odpowiedz Link Zgłoś
skobog Uczniowie podziękujcie komuchom 28.08.06, 11:56 Uczniowie podziękujcie komuchom-wszak to rząd SLD który miiał dbać o obywateli,dbał o swoją kasę,a w dużym poważaniu miał szaraczków Odpowiedz Link Zgłoś
megas1 Re: Uczniowie przez szkoły stracą ulgi PKP? 28.08.06, 12:07 Zaraz, przecież uprawnienie do zniżki wynika z ustawy - a nie z durnego świstka. To nie legitymacja uprawnia do ulgi ale fakt bycia uczniem!! Odpowiedz Link Zgłoś
grali1 Uczniowie przez szkoły stracą ulgi PKP? 28.08.06, 12:21 Jak zwykle nie są na bieżąco. No bieżąco są tylko z durnotami i zwiększaniem obciążeń podatkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
stewex a kolejarz to mandat chyba szkole wystawi. 28.08.06, 13:19 no chyba ze ciezkim debilem bedzie, to uczniowi. Odpowiedz Link Zgłoś
gdsta Uczniowie przez szkoły stracą ulgi PKP? 28.08.06, 13:31 kraj ludzi szczęśliwych to taki, w którym uczciwy człowiek czuje sie pewnie. A u nas nie znacie dnia ani godziny, państwo ma na Was haka - zawsze. Tylko prawnik ma specjalizację i może odpowiedzieć - tego przepisu nie znam, bo specjalizuje się w - no np ubezpieczeniach i to tylko samochodów i to duzych i z czerwona plandeką. Obywatel o nie ten ma znać wszystkie przepisy - nieznajomość prawa jest karana. I żebyś nie wiem jak się starł to głupi i winny umrzesz. Nie wiesz czy masz aktualny dowód, paszport prawo jazdy, czy jeszcze jesteś tłumaczem - wszystko mozna kazać wymienic i to za kasę. Wszysko moze przestać byc ważne. Nie ma instytucji, która ma obowiazek odpowiedzieć czy to co chcesz zrobić będzie zgodne z prawem. Jesli 100 losowych osób nie zna albo nie rozumie przepisu obowiazujacego powszechnie to taki przepis powinien zniknąć. Ciekawe co by było gdybyśmy znajomośc i zrozumienie przepisów testowali na posłach :)))) Teraz dzieci przeszkolimy co moze władz - nauczymy gó..arza, że mozna go w pociągu potraktować jak przestępcę - i nie mówcie mi, ze to tylko wykroczenie. Dziecko może nie wrócić ze strachu do domu, a wstyd w pociągu. Paranoja - czy dorośli powinni dopuszczać do takich sytuacji, czy powinni chronic dzieci przed kontaktem z taka rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś