malgojb Doskonały tekst. Popieram w 100% 06.09.06, 23:47 W końcu to człowiek tworzy własną przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Doskonały tekst. Popieram w 100% 07.09.06, 00:04 Też mi się bardzo podoba ten tekst. Nadzieją wieje znów, że nie wszystko da się rozpieprzyć, że coś z tych 15 lat fajnego wyniknęło, że PRL-owską mentalność niewolników wreszcie trafi szlag. Tylko wolałabym, żeby to pokolenie tu zostało, albo wróciło z kaską za parę lat i zainwestowało w normalność tutaj. Nie chcę żyć w jedynie słusznym grajdole dla aldshaimeryków! Odpowiedz Link Zgłoś
malgojb Dlatego takie osoby też muszą głosować 07.09.06, 23:10 a nie liczyć na cud jakiegoś moru wśród oszołomów. Odpowiedz Link Zgłoś
ya_basta Re: Polska nie jest dla młodych 07.09.06, 02:02 mial byc manifest - jest stek banalow. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 Nie ufaj kombatantom po czterdziestce ... 07.09.06, 04:10 Młodzi ludzie powinni pogonić kota tym cwaniakom , którzy zasłaniają się kombatancką przeszłością z okresu transformacji. Skandal powszechnej emigracji zarobkowej jest bagatelizowany przez beton z obu stron sceny politycznej. Nie można spokojnie patrzeć na tych mądrali w komercyjnych telewizjach , którzy robią wodę z mózgu. Politycy powinni wrócić na ziemię z krainy chciejstwa i urojeń. Odpowiedz Link Zgłoś
pl.adex wyjazdy tez sie kiedys skoncza. 07.09.06, 06:39 A co stanie sie kiedy gospodarka Wielkeij Brytanii czy Irlandii przestanie sie rozwijac i zabraknie tam pracy.Byly kiedys czasy nie tak dawno kiedy Anglia byla chorym czlowiekiem Europy gdzie bezrobocie bylo 12 procent i ludzie stamtad masowowo wyjezdzali a Irlandia jeszcze kilka lat temu dostarczala masy imigrantow dla USA czy Kanady a zreszta nawet teraz emigracja z wysp brytyjskich do Australii,Kanady czy USA jest znaczna.Ile ta wyspa moze Polakow przyjac 100 tysiecy,nastepne 100 tysiecy a pozniej co bedzie jak bezrobocie podskoczy do 8 procent,w Australii do 10 procent w USA do 8 procent a w Kanadzie do 12 procent? Anglicy zaczna na gwalt wracac do ojczyzny a tu pracy nie ma,jacys Polacy zablokowali im stanowiska i kogo beda zwalniac?Zastanowcie sie,czy nie lepiej zostac w kraju i probowac cos zmienic,a moze przydalyby sie jakies studenckie zamieszki,palenie samochodow na ulicach? Anglia,Irlandia,Szkocja wkrotce moze sia zatkac i gdzie bedzie sfrustrowana polska mlodziez wyjezdzac do Niemiec? Ja wroze masowe antypolskie demonstarcje na ulicach miast angielskich,Anglicy narod cierpliwy ale kiedys im sie ta cierpliwosc skonczy jak dlugo mozna patrzec jak im przyjezdni podcinaja stawki godzinowe i zajmuja tanie mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
m.lazarkiewicz Re: wyjazdy tez sie kiedys skoncza. 07.09.06, 06:45 Myślę że to dzięki Polakom, Litwinom ... (itp.) którzy biorą najmniej płatne prace tak im się dobrze gospodarka rozwija. Gdyby nie oni, to wiele firm by upadło, nie oferowane byłoby wiele usług. Bedac tam trzeba tez wydawac na jedzenie, zycie, mieszkanie, nawet jesli sie mieszka po piecioro w jednym domu. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_rudolf polityka bez pomysłu 07.09.06, 09:08 nikt z tzw "góry" nie zdaje sobie chyba do końca sprawy od czego zależy ich przyszłość, a ona zależy od młodych. Tak więc młodzi będą mogli za 20 lat "podziękować" władzy co dla nich zrobiła. lepsza strona życia www.asiaq.pl wygraj szkolenie www.grupa-kreatywna.pl Odpowiedz Link Zgłoś
akukain Dwudziestolatka 07.09.06, 09:13 Opuściłam kraj rok temu... i nie chcę wracac.. nie ma po co... Brak słów..... Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Portugalia, Hiszpania, Grecja, Irlandia 07.09.06, 10:03 Po co dorabiac ideologie i plesc gornolotne frazesy gdy ma sie do czynienia z normalnym procesem ekonomicznym? Polska jest przeciez teraz czescia otwartej ekonomii unijnej. Dziala mechanizm otwartego rynku pracy i konkurencji na rynkach towarowych, doplywaja kapitaly i fundusze strukturalne. Po to w Unii to jest zrobione zeby doprowadzic do rozwoju i stabilizacji rynkow. Teraz najsilniej zaczal dzialac mechanizm stabilizacji rynku pracy a jego pelny wplyw sie zacznie za 4.5 roku gdy przestana dzialac wszelkie ograniczenia. W efekcie dzialania tych unijnych mechanizmow atrakcyjnosc wyjazdow spadnie. Przez taki etap wyjazdowy przeszly uprzednio Portugalia, Hiszpania, Grecja, Irlandia z doskonalymi efektami. Kraje te sie rozwinely, ustabilizowaly i masowe wyjazdy nie sa juz potrzebne. Nie ma tu nic specjalnego ani szczegolnego zeby sie nad tym rozwodzic. Zwykly normalny proces ktory jeszcze bedzie trwal przez iles lat. Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek Polska nie jest dla młodych 07.09.06, 11:26 tekst i uwagoobserwacje świetne.....ja jestem z pokolenia Gierkowskich straconych szans...( studia połowa lat 70).. tamte czasy i następne z Polski mnie nie wygnały..zaparłem się..ale synowi lat 23 ( kończy studia) mówię tak ..spier...stąd...... Obecny rząd i pseudokryminalne półmózgowe "elity" tkwiące we własnych fobiach i urojeniach.... oparte o ciemne i durne "siły" narodu.....żadnej nawet mglistej perspektywy dla młodych nie zarysują.... Odpowiedz Link Zgłoś
zie-lona Re: Polska nie jest dla młodych 07.09.06, 12:37 Boże, ludzie mam 29 lat, studia, mieszkam w małym miasteczku i zarabiam 900 brutto, z prowizją dostaję ok. 850 netto. Jestem mamą małego dziecka (2 lata) i tej pracy szukałam ponad 1,5 roku. Wielu znajomych mi ludzi powtarza mi często jak zazdroszczą mi że pracuję, że wogóle mam pracę. Na szczęście głodem nie przymieramy bo mój mąż zarabia 2000 brutto, więc na wynajęcie mieszkania, jedzenie i ubrania nam starczy, ale nie ma mowy o kupnie mieszkania, czy rozrywkach typu teatr (nad czym ubolewam). Ja już nie wyjadę, bo chcę żeby moje dziecko żyło godnie, a nie chodzi tu o pieniądze. Chcę żeby miało rodzinę- babcię, dziadka itd, żeby widziało, że tata chodzi do pracy w garniturze, mama nie zajmuje się w pracy sprzątaniem. I nie chodzi tu o to że uważam że taka praca hańbi, ale o to żeby moje dziecko nauczyło się określonego modelu życia. Wiem o tym, że gdy tylko przeczekam okres gdy moje dziecko najbardziej mnie potrzebuje ( jeszcze ok. pół roku), to zacznę nowy rozdział w życiu i zacznę zarabiać większe pieniądze, tak jak i mój mąż. Być może założę własną działalność (znam się na pozyskiwaniu środków na takie cele). Polska jest taka jaka jest. Wszyscy nie wyjedziemy. My zostaniemy, nie oznacza to że jesteśmy leniwi albo niezaradni. Ja zostaję bo pieniądze to nie jest mój priorytet. Będę się starała z całych sił żeby były ale nigdy kosztem rodziny czy godnego życia. Wiem co mówię bo jakiś czas spędziłam sprzątając hotel w Hiszpanii. Wiecie co nie cieszyła mnie jakoś ta kasa, choć było jej sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
ravendom Re: Polska nie jest dla młodych 07.09.06, 16:29 Ja nie zaliczam sie JESZCZE do pokolenia 1200 brutto, ale zgadzam sie. Politycy nie rozumieją, że ludzi młodych, ludzi którzy są przysżłoscia tego narodu, ani troche nie obchodzi to, czy ktoś tam 20 lat temu były w SB. NIe rozumieją, ze nie obchodzą ich pompatyczne rocznice. Młodzi wola patrzec w przyszlość, a nie rozliczac z przeszlosci i dopóki politycy tego nie zrozumieją, dopóty ten kraj bedzie wyglądal tak jak wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
news21 Re: Polska nie jest dla młodych 07.09.06, 18:09 Dla "średnich" i starych też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
d.w.o.r.i.a.n.i.n Niech ten lewacki błazen nie wypowiada się w 07.09.06, 19:30 imieniu ludzi młodych ! Bo w ten sposób ta czerwona kreatura mnie obraża ! Odpowiedz Link Zgłoś
poledin Polska nie jest dla młodych 07.09.06, 22:15 Mam 25 lat, w Polsce ukonczylem studia magisterskie i od ponad 2 lat mieszkam w Wielkiej Brytanii. Kilka miesiecy temu awansowalem - mam dobra prace. Kocham Polske i chcialbym pewnego dnia do kraju wrocic, jedyny problem... jestem gejem i tutaj moge byc w 100% soba. W Polsce, w narodowo - katolickiej atmosferze byloby to niemozliwe. Poza tym, musze zauwazyc, ze Polska z tego punktu widzenia jest krajem skrajnosci - z jednej strony - heteroseksualisci- z drugiej "krolewny" ktore pokazuja sie na paradach milosci, zapomina sie o mlodych profesjonalistach, ktorzy akceptuja swoja seksualnosc, sa mescy i jednoczesnie pewni swojej seksualnosci. Mam nadzieje, ze w najblizszej przyszlosci nasze pokolenie dojdzie do glosu. Czas pokaze... Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza36 Re: Polska nie jest dla młodych 08.09.06, 13:12 Ciszy mnie , że tak wiele osób dyskutuje o P1200b . Ciagle znajduję odpowiedzi , że ten temat guzik kogokolwiek obchodzi . Najlepszym dowodem , że odpowiadają na to twórcy jest wrocławski kabaret Klaps który pokazuje program "...1200 zł brutto" z genialnymi skeczami . Przyznaję, że to trochę moja zasługa , że ten program powstał i mam nadzieję , że przez swoją odwagę i zaangażowanie kabaret Klaps nie stanie się ofiarą politycznych strachów. www.kabaretklaps.pl jesli ktoś z Was chce ich zoaczyć i z nimi pogadać to 14.09. zaprosił ich Empik we Wrocławiu Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
ag.bo Polska nie jest dla młodych 08.09.06, 15:59 Zgadzam się, ale nie bez uwag. Otóż pokolenie 1200 brutto ma i tak nie najgorzej.Ma duże ambicje, nie zawsze adekwatne do posiadanych umiejętności i kwalifikacji, samozaparcie,wiarę we własne siły,otwartą drogę w świat. Ale jego trochę starsi koledzy(35-40lat),już tak dobrze nie mieli.Nie każdy, kto nie miał w tym kraju perspektyw, mógł wyjechać i musiał lepiej czy gorzej tu się urządzać. Chodzi mi zwłaszcza o tych, którzy "urządzili" się "gorzej"(z różnych przyczyn, nie czas je tu teraz omawiać). Ja jestem takim starszym kolegą. Ja i moi rówieśnicy mówimy o sobie, że jesteśmy pokoleniem straconym. Wielu z nas chciałoby zarabiać 1200 brutto. Wielu również skorzystało z okazji i wyjechało do pracy w Anglii Irlandii, ale nie dla każdego jest to możliwe, bo zdążyliśmy już stworzyć sobie "gwoździe do trumny" - rodziny, dzieci,chorujący rodzice,ukochane psy,przyjaciele,zobowiazania rodzinne, towarzyskie i zawodowe, niespłacone kredyty i inne tego typu. Myślimy sobie:"gdybym urodził się chociaż 5 lat później, już by mnie tu dawno nie było i inaczej ułożyłbym sobie życie". To i tak właściwie nie ma większego znaczenia. Moim zdaniem problem sprowadza się do tego,że w naszym kraju ciężko jest żyć KAŻDEMU - nie tylko "młodemu po szkole", ale to "młody po szkole" najbardziej się nad sobą użala. Tyle,że w przeciwieństwie do innych nic go tu nie trzyma, więc wieje z naszego pięknego kraju. I DOBRZE ROBI! Młodsi koledzy i koleżanki, uciekajcie z tego kraju, zanim i Wy zmienicie się w "stracone pokolenie". Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza36 Re: Polska nie jest dla młodych 08.09.06, 18:55 mówisz jak postać lekarza ze skeczu kabaretu Klaps pt. Terapia . Bardzo Ci dziękuję za te słowa . Myslę , że chłopcy będą zachwyceni gdy im jutro na próbie pokażę tę wypowiedź ! Pozdrawiam Edyta ps pomysleć ,że są miejsca w których organizatorzy zabraniają grać niektóre ze skeczy Klapsa , to społeczeństwo jest chore Odpowiedz Link Zgłoś
mieczyslaw.koluszki Rzadzacy mlodych nie rozumieja 08.09.06, 21:22 Moherowa koalicja kompletnie nie rozumie ludzi mlodych i ich potrzeb. Oni zyja w swoim swiecie, wirtualnej rzeczywistosci. Nic dziwnego ze 2 miliony opuscily Polske po wejsciu do Unii Europejskiej, stracili nadzieje ze w Polsce moze byc normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś