Dodaj do ulubionych

Polska nie jest dla młodych

• malgojb Doskonały tekst. Popieram w 100% 06.09.06, 23:47
      W końcu to człowiek tworzy własną przyszłość.
      • magdolot Re: Doskonały tekst. Popieram w 100% 07.09.06, 00:04
        Też mi się bardzo podoba ten tekst. Nadzieją wieje znów, że nie wszystko da się
        rozpieprzyć, że coś z tych 15 lat fajnego wyniknęło, że PRL-owską mentalność
        niewolników wreszcie trafi szlag.
        Tylko wolałabym, żeby to pokolenie tu zostało, albo wróciło z kaską za parę lat
        i zainwestowało w normalność tutaj. Nie chcę żyć w jedynie słusznym grajdole
        dla aldshaimeryków!
        • malgojb Dlatego takie osoby też muszą głosować 07.09.06, 23:10
          a nie liczyć na cud jakiegoś moru wśród oszołomów.
    • ya_basta Re: Polska nie jest dla młodych 07.09.06, 02:02
      mial byc manifest - jest stek banalow.
    • kedzier44 Re: Polska nie jest dla młodych 07.09.06, 03:58
      placzki zydowskie!!!
    • wojtek2784 Nie ufaj kombatantom po czterdziestce ... 07.09.06, 04:10
      Młodzi ludzie powinni pogonić kota tym cwaniakom , którzy zasłaniają się
      kombatancką przeszłością z okresu transformacji.
      Skandal powszechnej emigracji zarobkowej jest bagatelizowany przez beton z obu
      stron sceny politycznej.
      Nie można spokojnie patrzeć na tych mądrali w komercyjnych telewizjach , którzy
      robią wodę z mózgu.
      Politycy powinni wrócić na ziemię z krainy chciejstwa i urojeń.
    • pl.adex wyjazdy tez sie kiedys skoncza. 07.09.06, 06:39
      A co stanie sie kiedy gospodarka Wielkeij Brytanii czy Irlandii przestanie sie
      rozwijac i zabraknie tam pracy.Byly kiedys czasy nie tak dawno kiedy Anglia
      byla chorym czlowiekiem Europy gdzie bezrobocie bylo 12 procent i ludzie
      stamtad masowowo wyjezdzali a Irlandia jeszcze kilka lat temu dostarczala masy
      imigrantow dla USA czy Kanady a zreszta nawet teraz emigracja z wysp
      brytyjskich do Australii,Kanady czy USA jest znaczna.Ile ta wyspa moze Polakow
      przyjac 100 tysiecy,nastepne 100 tysiecy a pozniej co bedzie jak bezrobocie
      podskoczy do 8 procent,w Australii do 10 procent w USA do 8 procent a w
      Kanadzie do 12 procent? Anglicy zaczna na gwalt wracac do ojczyzny a tu pracy
      nie ma,jacys Polacy zablokowali im stanowiska i kogo beda zwalniac?Zastanowcie
      sie,czy nie lepiej zostac w kraju i probowac cos zmienic,a moze przydalyby sie
      jakies studenckie zamieszki,palenie samochodow na ulicach?
      Anglia,Irlandia,Szkocja wkrotce moze sia zatkac i gdzie bedzie sfrustrowana
      polska mlodziez wyjezdzac do Niemiec?
      Ja wroze masowe antypolskie demonstarcje na ulicach miast angielskich,Anglicy
      narod cierpliwy ale kiedys im sie ta cierpliwosc skonczy jak dlugo mozna
      patrzec jak im przyjezdni podcinaja stawki godzinowe i zajmuja tanie
      mieszkania.
      • m.lazarkiewicz Re: wyjazdy tez sie kiedys skoncza. 07.09.06, 06:45
        Myślę że to dzięki Polakom, Litwinom ... (itp.) którzy biorą najmniej płatne
        prace tak im się dobrze gospodarka rozwija. Gdyby nie oni, to wiele firm by
        upadło, nie oferowane byłoby wiele usług. Bedac tam trzeba tez wydawac na
        jedzenie, zycie, mieszkanie, nawet jesli sie mieszka po piecioro w jednym domu.
    • rudy_rudolf polityka bez pomysłu 07.09.06, 09:08
      nikt z tzw "góry" nie zdaje sobie chyba do końca sprawy od czego zależy ich
      przyszłość, a ona zależy od młodych. Tak więc młodzi będą mogli za 20 lat
      "podziękować" władzy co dla nich zrobiła.

lepsza strona życia
      www.asiaq.pl
      wygraj szkolenie
      www.grupa-kreatywna.pl
    • akukain Dwudziestolatka 07.09.06, 09:13
      Opuściłam kraj rok temu... i nie chcę wracac.. nie ma po co...

Brak słów.....
    • qvintesencja Portugalia, Hiszpania, Grecja, Irlandia 07.09.06, 10:03

Po co dorabiac ideologie i plesc gornolotne frazesy gdy ma
      sie do czynienia z normalnym procesem ekonomicznym?

Polska jest przeciez teraz czescia otwartej ekonomii unijnej.
      Dziala mechanizm otwartego rynku pracy i konkurencji na rynkach
      towarowych, doplywaja kapitaly i fundusze strukturalne.

Po to w Unii to jest zrobione zeby doprowadzic do rozwoju i stabilizacji
      rynkow. Teraz najsilniej zaczal dzialac mechanizm stabilizacji rynku pracy
      a jego pelny wplyw sie zacznie za 4.5 roku gdy przestana dzialac wszelkie
      ograniczenia.

W efekcie dzialania tych unijnych mechanizmow atrakcyjnosc wyjazdow
      spadnie.

Przez taki etap wyjazdowy przeszly uprzednio Portugalia, Hiszpania, Grecja,
      Irlandia z doskonalymi efektami. Kraje te sie rozwinely, ustabilizowaly i
      masowe wyjazdy nie sa juz potrzebne.

Nie ma tu nic specjalnego ani szczegolnego zeby sie nad tym rozwodzic.
      Zwykly normalny proces ktory jeszcze bedzie trwal przez iles lat.
    • wejsunek Polska nie jest dla młodych 07.09.06, 11:26
      tekst i uwagoobserwacje świetne.....ja jestem z pokolenia Gierkowskich
      straconych szans...( studia połowa lat 70).. tamte czasy i następne z
      Polski mnie nie wygnały..zaparłem się..ale synowi lat 23 ( kończy studia) mówię
      tak ..spier...stąd......
      Obecny rząd i pseudokryminalne półmózgowe "elity" tkwiące we własnych fobiach
      i urojeniach.... oparte o ciemne i durne "siły" narodu.....żadnej nawet
      mglistej perspektywy dla młodych nie zarysują....
    • zie-lona Re: Polska nie jest dla młodych 07.09.06, 12:37
      Boże, ludzie mam 29 lat, studia, mieszkam w małym miasteczku i zarabiam 900
      brutto, z prowizją dostaję ok. 850 netto. Jestem mamą małego dziecka (2 lata)
      i tej pracy szukałam ponad 1,5 roku. Wielu znajomych mi ludzi powtarza mi
      często jak zazdroszczą mi że pracuję, że wogóle mam pracę. Na szczęście głodem
      nie przymieramy bo mój mąż zarabia 2000 brutto, więc na wynajęcie mieszkania,
      jedzenie i ubrania nam starczy, ale nie ma mowy o kupnie mieszkania, czy
      rozrywkach typu teatr (nad czym ubolewam). Ja już nie wyjadę, bo chcę żeby moje
      dziecko żyło godnie, a nie chodzi tu o pieniądze. Chcę żeby miało rodzinę-
      babcię, dziadka itd, żeby widziało, że tata chodzi do pracy w garniturze, mama
      nie zajmuje się w pracy sprzątaniem. I nie chodzi tu o to że uważam że taka
      praca hańbi, ale o to żeby moje dziecko nauczyło się określonego modelu życia.
      Wiem o tym, że gdy tylko przeczekam okres gdy moje dziecko najbardziej mnie
      potrzebuje ( jeszcze ok. pół roku), to zacznę nowy rozdział w życiu i zacznę
      zarabiać większe pieniądze, tak jak i mój mąż. Być może założę własną
      działalność (znam się na pozyskiwaniu środków na takie cele). Polska jest taka
      jaka jest. Wszyscy nie wyjedziemy. My zostaniemy, nie oznacza to że jesteśmy
      leniwi albo niezaradni. Ja zostaję bo pieniądze to nie jest mój priorytet. Będę
      się starała z całych sił żeby były ale nigdy kosztem rodziny czy godnego życia.
      Wiem co mówię bo jakiś czas spędziłam sprzątając hotel w Hiszpanii. Wiecie co
      nie cieszyła mnie jakoś ta kasa, choć było jej sporo.
    • ravendom Re: Polska nie jest dla młodych 07.09.06, 16:29
      Ja nie zaliczam sie JESZCZE do pokolenia 1200 brutto, ale zgadzam sie. Politycy
      nie rozumieją, że ludzi młodych, ludzi którzy są przysżłoscia tego narodu, ani
      troche nie obchodzi to, czy ktoś tam 20 lat temu były w SB. NIe rozumieją, ze
      nie obchodzą ich pompatyczne rocznice. Młodzi wola patrzec w przyszlość, a nie
      rozliczac z przeszlosci i dopóki politycy tego nie zrozumieją, dopóty ten kraj
      bedzie wyglądal tak jak wygląda.
    • news21 Re: Polska nie jest dla młodych 07.09.06, 18:09
      Dla "średnich" i starych też nie.
    • d.w.o.r.i.a.n.i.n Niech ten lewacki błazen nie wypowiada się w 07.09.06, 19:30
      imieniu ludzi młodych ! Bo w ten sposób ta czerwona kreatura mnie obraża !
    • poledin Polska nie jest dla młodych 07.09.06, 22:15
      Mam 25 lat, w Polsce ukonczylem studia magisterskie i od ponad 2 lat mieszkam w
      Wielkiej Brytanii. Kilka miesiecy temu awansowalem - mam dobra prace. Kocham
      Polske i chcialbym pewnego dnia do kraju wrocic, jedyny problem... jestem gejem
      i tutaj moge byc w 100% soba. W Polsce, w narodowo - katolickiej atmosferze
      byloby to niemozliwe. Poza tym, musze zauwazyc, ze Polska z tego punktu
      widzenia jest krajem skrajnosci - z jednej strony - heteroseksualisci- z
      drugiej "krolewny" ktore pokazuja sie na paradach milosci, zapomina sie o
      mlodych profesjonalistach, ktorzy akceptuja swoja seksualnosc, sa mescy i
      jednoczesnie pewni swojej seksualnosci. Mam nadzieje, ze w najblizszej
      przyszlosci nasze pokolenie dojdzie do glosu. Czas pokaze...
    • brzoza36 Re: Polska nie jest dla młodych 08.09.06, 13:12
      Ciszy mnie , że tak wiele osób dyskutuje o P1200b .
      Ciagle znajduję odpowiedzi , że ten temat guzik kogokolwiek obchodzi .
      Najlepszym dowodem , że odpowiadają na to twórcy jest wrocławski kabaret Klaps
      który pokazuje program "...1200 zł brutto" z genialnymi skeczami .
      Przyznaję, że to trochę moja zasługa , że ten program powstał i mam nadzieję ,
      że przez swoją odwagę i zaangażowanie kabaret Klaps nie stanie się ofiarą
      politycznych strachów.
      www.kabaretklaps.pl
      jesli ktoś z Was chce ich zoaczyć i z nimi pogadać to 14.09. zaprosił ich Empik
      we Wrocławiu
      Pozdrawiam
      Edyta
    • ag.bo Polska nie jest dla młodych 08.09.06, 15:59
      Zgadzam się, ale nie bez uwag. Otóż pokolenie 1200 brutto ma i tak nie
      najgorzej.Ma duże ambicje, nie zawsze adekwatne do posiadanych umiejętności i
      kwalifikacji, samozaparcie,wiarę we własne siły,otwartą drogę w świat. Ale jego
      trochę starsi koledzy(35-40lat),już tak dobrze nie mieli.Nie każdy, kto nie
      miał w tym kraju perspektyw, mógł wyjechać i musiał lepiej czy gorzej tu się
      urządzać. Chodzi mi zwłaszcza o tych, którzy "urządzili" się "gorzej"(z różnych
      przyczyn, nie czas je tu teraz omawiać). Ja jestem takim starszym kolegą. Ja i
      moi rówieśnicy mówimy o sobie, że jesteśmy pokoleniem straconym. Wielu z nas
      chciałoby zarabiać 1200 brutto. Wielu również skorzystało z okazji i wyjechało
      do pracy w Anglii Irlandii, ale nie dla każdego jest to możliwe, bo zdążyliśmy
      już stworzyć sobie "gwoździe do trumny" - rodziny, dzieci,chorujący
      rodzice,ukochane psy,przyjaciele,zobowiazania rodzinne, towarzyskie i zawodowe,
      niespłacone kredyty i inne tego typu. Myślimy sobie:"gdybym urodził się chociaż
      5 lat później, już by mnie tu dawno nie było i inaczej ułożyłbym sobie życie".
      To i tak właściwie nie ma większego znaczenia. Moim zdaniem problem sprowadza
      się do tego,że w naszym kraju ciężko jest żyć KAŻDEMU - nie tylko "młodemu po
      szkole", ale to "młody po szkole" najbardziej się nad sobą użala. Tyle,że w
      przeciwieństwie do innych nic go tu nie trzyma, więc wieje z naszego pięknego
      kraju. I DOBRZE ROBI! Młodsi koledzy i koleżanki, uciekajcie z tego kraju,
      zanim i Wy zmienicie się w "stracone pokolenie".
      • brzoza36 Re: Polska nie jest dla młodych 08.09.06, 18:55
        mówisz jak postać lekarza ze skeczu kabaretu Klaps pt. Terapia .
        Bardzo Ci dziękuję za te słowa . Myslę , że chłopcy będą zachwyceni gdy im
        jutro na próbie pokażę tę wypowiedź ! Pozdrawiam
        Edyta
        ps
        pomysleć ,że są miejsca w których organizatorzy zabraniają grać niektóre ze
        skeczy Klapsa , to społeczeństwo jest chore
    • mieczyslaw.koluszki Rzadzacy mlodych nie rozumieja 08.09.06, 21:22
      Moherowa koalicja kompletnie nie rozumie ludzi mlodych i ich potrzeb. Oni zyja
      w swoim swiecie, wirtualnej rzeczywistosci. Nic dziwnego ze 2 miliony opuscily
      Polske po wejsciu do Unii Europejskiej, stracili nadzieje ze w Polsce moze byc
      normalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka