ksantyppa Powstał komitet ds. obrony "Czterech pancernych" 29.09.06, 20:31 Bardzo mi się podoba ta inicjatywa. Popieram. Już chyba tylko młodzież jest w Polscew aktywna społecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pretorianin3 Powstał komitet ds. obrony "Czterech pancernych" 29.09.06, 20:42 Brawo Brawo podpisuje sie pod tym obiema rekami.A co powiecie na temat cenzurowania Nie ma mocnych,kawalek o oslabianiu kapitalizmu na DVD si eni epojawia,a mialo byc tak demokratycznie i pieknie Odpowiedz Link Zgłoś
podwladnywk Jestem z Krakowa......bardzo przepraszam!!!!!!! 29.09.06, 20:43 Kilku oszołomów którzy zanosili jako dzieci jedzenie do lasu gdzie partyzanci mówili im....danke szen!!!! zaprotestowało i już wprowadzono zakaz.Jak dziadki nie chcecie oglądać to nie oglądajcie .Wnuki nie chca słuchać waszych opowieści wojennych w których za każdym razem jesteście coraz większymi bohaterami to wasza sprawa!!!!!Prawdziwi bohaterzy juz dawno od dołu wąchaja kwiatki!!!! Wy tylko wykorzystujecie państwo.Po wojnie juz prawie 60 lat a was zamiast coraz mniej jest coraz więcej .To jedyny taki paradoks w Świecie.dajcie juz sobie spokój. Nie odpowiada wam wilm lub program to do kościółka,lub paciorek a najlepiej radiomaryja!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamon3 Powstał komitet ds. obrony "Czterech pancernych" 29.09.06, 20:53 chciałby się podpisać gdzie to mogę uczynić mamon3@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
barrtek4u Powstał komitet ds. obrony "Czterech pancernych" 29.09.06, 21:05 czterj nie znam takiego serialu chyba wszystkim sie nudzi za duzo zarabiaja; Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 Bronek-komisarz 29.09.06, 21:19 Ilekroć patrzę na pana Bronka to zawsze mam takie skojarzenie, że tak oto musieli wyglądać bolszewiccy komisarze- fanatyczni, bez cienia wątpliwości w to co robią i na dodatek inteligentni. Inteligencja, fanatyzm i brak wątpliwości to raczej niebezpieczna mieszanka. Wygląda na to, że w Polsce jest koniunktura na komisarzy.. Odpowiedz Link Zgłoś
refleksyjny ............................Popat rz na Kaczyńskich 29.09.06, 21:27 to zmultiplikowany Feliks Odpowiedz Link Zgłoś
hek_sa Re: Powstał komitet ds. obrony "Czterech pancerny 29.09.06, 21:24 "Weterani" powinni wystąpić jeszcze w sprawie kilku innych filmów;"Trzej muszkieterowie " zakłamują historię Francji,"Rambo"-historię USA ,a szczytem zakłamywania histori jest "Robin Hood" .Co tam tacy pancerni i Klos. Powaga zabija powoli.Joe Monster Odpowiedz Link Zgłoś
sowka76 Re: Powstał komitet ds. obrony "Czterech pancerny 29.09.06, 21:33 lepsze te nasze stare seriale niz Rambo czy Rocky Odpowiedz Link Zgłoś
sorbus1 powtórka z rozrywki... 29.09.06, 21:44 Jest to powtórka z rozrywki... Za komuny zakazywano wspominać czasy przed komuną, bo te czasy miały być najlepsze z najlepszych.... A teraz... odwrotnie.... Jest to śmieszne, że czasy się zmieniły, a metody wybierania dla nas "dobra" są takie same!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
januszekb1 Czterej pancerni to klasyka 29.09.06, 22:07 czterej pancerni jak i stawka większa to klasyka polskich seriali.Młodzież wychowana na amerykańskiej kaszanie nie zrozumi że te seriale dla obecnych 40- 50 latków były fantastyczne.Nie chodzi o historię i zakłamanie chodzi o artyzm aktorów i fantastyczne dialogi, ale to jest tylko dla koneserów... Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: Czterej pancerni to klasyka 29.09.06, 23:33 A ja służyłem w Polskim wojsku komunistycznym (dla oszołomów z PISUARU polskojęzycznym ) i byłem jako żołnierz frontowy w Berlinie tłukąc niemców cały czas.Stwierdzam autorytatywnie,że w tym serialu jest 80% prawdy co napewno nie spodoba się obecnym odwraczacom historii. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Komuny 30.09.06, 00:02 Janusz Przymanowski - autor pancernych wygłosił NAJBARDZIEJ OHYDNE przemówienie w czasie stanu wojennego, jego nabijanie się z Solidarności, deptanie internowanych było odrażające. Serial miał pokazać sojusz PRL -ZSRR w sposób przystępny dla młodzieży, klasyczna propaganda a la Goebbels Odpowiedz Link Zgłoś
momy James Bond też zakłamuje historię 29.09.06, 22:38 Czy też dostanie szlaban? Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek a niby czego 29.09.06, 22:42 oczekiwać po żydzie? co pomieszał ofiary z katami...psychol i tyle.... Odpowiedz Link Zgłoś
gazowyborczy Czy to ten który zawiązał się pod sejmem ? 29.09.06, 22:49 Czy to te dwa namioty ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kvakva Szkoda mi was... 29.09.06, 23:01 Drodzy Przeciwnicy. Jak puszczali "Rambo" nikomu nie przyszły do łba jakieś protesty. Wręcz przeciwnie - szmirę te chwalono. Ale ja sobie zadałem trud i sprawdziłem. Przeciwko Ruskim żaden Rambo nie walczył... Odpowiedz Link Zgłoś
maciejusa Serial TV a nasza emigracja 29.09.06, 23:13 Ja bym ich tak nie potepial za te serialiale chociaz byly to seriale komunistyczne. Z jednego powodu bym tych seriali nie kasowal. Ja jako wychowany w komunizmie jako dziecko i nastolatek bardzo te seriale ogladalem. Te seriale potrafily mnie zachartowac na duchu jak bylem w Legi Cudzieziemskiej a teraz w US wsrod "Southern Rednecks". Gdybym tylko ogladal seriale z Panem Wolodyjoskim to bym tego nie przetrwal co tylko ja wiem co sie w moim zyciu stalo. Moj dziadek byl polskim Ulanem a oficerem przed wojna i w czasie WWII. Wiekszosc z tych zolnierzy na froncie sowieckim a w Polskiej Armi po prostu walczyla i ginela przeciwko hitlerowcom. Te filmy to czesc ich wkladu aby cos tam bylo na mapie a mialo nazwe Polska. Moj dziedek byl przez tych komunistow bity w wiezieniu a ja im wybaczam bo teraz widze ze cos tam pozostalo - Ziemia Polska jak sie spojrzy na mape w biblotece Amerykanskiej. Szkoda tego Lwowa bo szkoda ale lepiej ze jest ta Polska jak by jej nie bylo wcale bo sie do nie strasznie teskni. Bycie polskim szlachciciem w obcych krajach nie poplaca a szczegolnie w Ameryce. Odpowiedz Link Zgłoś
olias wiadomo ... Kraków (głuuuupi!) 29.09.06, 23:15 no tak, tylko w Krakowie mogli zakazać Szarika. Tam żyją ludzie od lewa do prawa ale zawsze podobni do Rokity Odpowiedz Link Zgłoś
gazowyborczy Re: wiadomo ... Kraków (głuuuupi!) 29.09.06, 23:20 :) takie małe Napoleonki jak ich idol Jean Marie Rokita Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: wiadomo ... Kraków (głuuuupi!) 29.09.06, 23:41 gazowyborczy napisał: > :) takie małe Napoleonki jak ich idol Jean Marie Rokita Rokita idol Krakowa? Coś ci sie popier... Jestem warszawianką od pokoleń i kocham Kraków. I w Warszawie się zdarzają ,,Rokity'' np. HGW. Odpowiedz Link Zgłoś
mieetek Mi ich nie odbiorą, bo kupiłem na DVD. 29.09.06, 23:27 Moje kilkuletnie dzieci ich uwielbiają! Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Kloss TAK, 4 panercni NIE 29.09.06, 23:58 Co do Klossa, to by, go objął amnestią, poza kilkoma wstawkami na początku i na końcu film jest klasycznie sensacyjny. Ale obrona pancernych jest głupia, serial był fajnie zrobiony, dobrzy aktorzy. To fakt. Tyle że była to klasyczna komunistyczna propaganda: grzeczni ruscy żołnierze ( faktycznie kradli i gwałcili ile wlezie ), debilni Niemcy ( w zasadzie 4 pancerni sami wygrali wojnę ), przykłady mozna mnozyć, ściema, że strach Odpowiedz Link Zgłoś
kemot696 Re: W zyciu nie widzialem:( Intersuje mnie pies./ 30.09.06, 00:29 Znowu sie znaleźli tacy co to wiedzą co dla innych jest dobre a co szkodliwe. Dziwna to komunistyczna propaganda skoro dzieciaki , które oglądały ten film masowo w dzieciństwie później zakładały Solidarność. To film przygodowy jakich tysiące w kinie światowym (chośby pierwszy z brzegu "Złoto dla zuchwałych" , "Tylko dla orłów", "Wielka włóczęga z deFinesem). Rewelacyjna gra aktorska plejady polskich aktorów. Zal ściska , że dziś dobrzy aktorzy znani są masowej publiczności tylko z reklamówek. PRL był złotym czasem polskiej kultury i nikt temu nie może zaprzeczyć Polskie kino, plakat, sztuka teatralna były wtedy na wyżynach. Po dzisiejszych czasach niewiele zostanie. Milionowe nakłady książek po które stano w kolejkach nie dlatego,że było ich mało tylko, że ludzie czytali! Gdzie można podpisać ten apel?! Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.72 A propos: "Kelly's heroes" (czyli Zloto dla 30.09.06, 00:40 zuchwalych) TEZ "falszuja historie" i to jak jasna cholera! Bank nafaszerowany sztabami zlota jest wprawdzie faktem historycznym, niemniej zdarzylo sie to nie w Niemczech, ale w Austrii, zloto zgarneli nie Amerykanie, ale Rosjanie, i powedrowalo ono nie do prywatnych kieszeni, ale wprost na Kreml:) I co? "Odnowieni moralnie" nie protestuja? Nikt tego z polskich ekranow nie zdejmuje? Zenada;) Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: A propos: "Kelly's heroes" (czyli Zloto dla 30.09.06, 00:43 a ostatni film o "Enigmie" pamietacie.. Bujda na maxa! Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Serio was to wciąga ? 30.09.06, 00:50 Przecież jak widzę jak 1 pancerny w ciągu godziny zabija 20 hitlerowców, a każdy szkop to kretyn, a każdy krasnormiejec to gieroj, co nawet nie pomyśli o zabraniu komuś zegarka, to jest to karykatura wojny na froncie wschodnim Odpowiedz Link Zgłoś
kemot696 Re: Serio was to wciąga ? 30.09.06, 00:59 nie bój się już tworzą się zapewne wielkie filmy o męczeństwie Polaków w II Wojnie mgdzie krew płynie strumieniami, trupy leżą na ulicach, żołnierze żygają ze strachu, mózgi sie rozbryzgują...itp Tom zapewne dobry scenariusz o prawdziwym obliczu wojny do pokazywania dzieciakom. Zapewniam Cię m,że nikt w latach 70 tych nie chciał oglądać doskonałych swoją drogą filmów radzieckich o horrorze wojny a wszyscy zachwycali sie komedyjkami amerykańskimi o tym czasie. Tak wyglada ludzki gust. Czasami trzeba odreagować traumę śmiechem. A myślisz ,że Twoje stereotypy o radzieckich zołnierzach co to nic innego nie robią tylko piją i gwałcą to nie jest głupia propaganda na odwrót!? Ci ludzie przeszli od Moskwy do Berlina pokonując gros sił niemieckich. Gdyby nie oni , czy tego chcesz czy nie , to Polaków fizycznie by już nie było. Twoi dziadkowie polecieliby kominem do nieba. Serial jestr przezabawny a o jego klasie swiadczy to że setki tysiecy dzieciaków przez całe lata 70te bawiło sie w 4 pancernych na podwórkach. I zapewniam Cię człowieku o wypranym mózgu przez postsolidarnościową propagandę,że nikt ich do tego nie zmuszał stojąc nad nimi z karabinem. To było najlepsze pokolenie Ciekawe co zostanie po obecnym. Pewnie przyśpieszony rozwój Irlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.72 To zupelnie tak samo, jak w Szeregowym Ryan:) 30.09.06, 01:02 Niemieccy idioci kieruja do miasteczka kompanie czolgow, nie wyslawszy wczesniej patrolu. Chyba tylko po to, by Yanks mogli ich lewa reka tuzinami powyrzynac i rozpieprzyc przy pomocy cekaemow pare King Tigers:) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Eee tam 30.09.06, 00:46 Serial leciał za komuny u mnie w domu i NIKT się nim nie zachwycał, wszyscy się nabijali z durnoty scenariusza Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Hogan's Heroes 30.09.06, 01:18 Jeszcze raz zachecam do porownania "Hogan's Heroes" z "Pancernymi". Podobny wykwit propagandowy, tylko zrobiony w Imperium Dobra. Ja nie mam watpliwosci, co bardziej warto ogladac, ktore poczucie humoru lepsze, sprawnosc techniki filmowej wieksza o warsztacie aktorkim nie wspominajac. Odpowiedz Link Zgłoś
australopitecus Re: Hogan's Heroes 30.09.06, 07:28 Mysle ze chodzi o film "Kelly's Heroes". Hiastoria zatoczyla kolo i Polacy maja znowu takich, ktorzy wiedza jak uszczesliwic narod. Tym razem dla zmylenia wszystkich oglosili sie prawica. Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Re: Hogan's Heroes 02.10.06, 01:47 australopitecus napisał: Mysle ze chodzi o film "Kelly's Heroes". "Kelly's Heroes" bylo pokazywane w Polsce jako "Zloto dla zuchwalych". Mnie chodzi o "Hogan's Heroes", serial amerykanski rozgrywajacy sie w oflagu gdzie super-dowcipni i inteligentni amerykanscy jency robia w balona niemieckich straznikow, z ktorych co jeden to glupszy i bardziej tepy. W kazdym odcinku schemat ten powtarza sie z regularnoscia zegarka. Czterej Pancerni to przy "Hogan's Heroes" wywazony i niemal naukowo poprawny obraz Niemcow jako przeciwnika. Podobno postac Brunera ze Stawki jest nieprawdziwa, bo zaden z Niemcow nie byl az takim idiota. Otoz WSZYSTKIE postaci Niemcow w Hogan's Heroes sa Brunerami. W Hameryce wszystko musi byc najwieksze na swiecie...nawet glupota scenariuszy filmowych. Odpowiedz Link Zgłoś
keram1 czyżby?????????????? 30.09.06, 04:19 Minister sprawiedliwości prokurator generalny Zbigniew Ziobro otrzymał wczoraj zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez Zarząd TVN przy emisji obligacji TVN Finanse Corporation. Domniemane przestępstwo ma polegać na tym, że emisja o wartości miliarda złotych nie miała pokrycia w kapitałach własnych grupy. Wniosek o analizę prospektu emisyjnego TVN trafił też do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
vaclavnewyork Skad sie biora..,.? 30.09.06, 04:49 tacy debile to nawet nie jest smieszne to jest zalosne. Odpowiedz Link Zgłoś
teh_destroyer "Nie z nami te numery, Bronek" - chcemy Klossa 30.09.06, 05:53 Z reguly ludzie na stanowisku maja gdzies to co ludzie mowia. Wildstein od razu, bez zastanowienia, posluchal sie grupki kombatantow ktorzy nie rozrozniaja serialu od dokumentu i oto konsekwencje. Heh. Odpowiedz Link Zgłoś
zorbathegreek Rece precz od Klosa! 30.09.06, 06:19 Send Wildstein to Wilderness, where there are many wild stones! ;) Odpowiedz Link Zgłoś