Dodaj do ulubionych

Lepper i Giertych: Chcemy powrotu koalicji PiS-...

• gamon0 collateral damage 06.10.06, 14:28
      Co tam wypociny Giertycha... obetrze się... państwo solidarne trza ratować :)))
    • yvesl Ale numer, Tusk i Olejniczak znów obsrani ze stra 06.10.06, 14:31
      Ale numer, Tusk i Olejniczak znów obserani ze strachu. Znów ich wyrżneli , szok
      a takie mieli sondaze hahahhahaa. Na pohybel bolszewickim liberałom. Niedługo
      Tusk juz nie bedziesz pasował nawet na sołtysa w gminie...
      • vitkabravo yvesi..piszesz z kibla?..z dna PIS-uaru ! 06.10.06, 14:37
        łyknij sobie...
        • yvesl Re: yvesi..piszesz z kibla?..z dna PIS-uaru ! 06.10.06, 14:39
          vitkabravo napisał:

> łyknij sobie...

Zgadza się, właśnie sram na ciebie...
          • tales1 ale mu dowaliłeś, he, he! A właściwie "nawaliłeś" 06.10.06, 16:14
            i to prosto na tę tępą główkę, he, he, he!
            • tles01 talesik!.. obesrał ciebie!.. ty jesteś w PIS-uarze 06.10.06, 18:33
              ja stoję obok i sie smieje!
          • tles01 yvesi.. to ty srasz do PIS-uaru? 06.10.06, 18:31
            myślałem że ty tylko sie tam myjesz !
    • uenifeu Lepper na kolanach 06.10.06, 14:32
      Kaczor złamał Andrzeja. Wystarczyło tylko postraszyc zakazem wjazdu dla
      wyrokowców, i Samoobrona szybciutko doszła do pionu. Andrzej Lepper jest
      wielkim przegranym tej całej zawieruchy.
    • kilimandzaro5 Lepper to tylko szczur jest który ucieka z tonaceg 06.10.06, 14:37
      Lepper to tylko szczur jest który ucieka z tonącego okretu.
      Zaczął uciekać na drugi okręt bo zobaczył że statek tonie ale jak uciekł na ten
      drugi to zobaczył że też tonie jeszcze bardziej no i dwaj kapitanowie są zalani
      jak beton to uciekł zpowrotem. I znowu bedzie grała kaczo giertychowa
      orkiestra?.... :(
    • critto emigrujmy!!! 06.10.06, 14:43
      młodzi ludzie nie powinni CIERPIEĆ POD JARZMEM takich głupich rządów,
      sprawowanych przez nieodpowiedzialnych, pozbawionych wszelkiego honoru i zasad
      polityków, dla których WŁADZA to jedyny cel bycia na stołku. Nie takie państwo
      obiecywał PiS (co do Leppera i Giertycha nigdy nie miałem złudzeń, tyle ze
      Lepper ostatnio zachowywał się znacznie lepiej, gdy się postawił Pi$kom).
      Oszukali wyborców.
      Swoją drogą, to ciekawe, JAK PiS myśli przyjąć do koalicji Samoobronę, skoro
      Beger zgłosiła sprawę korupcji do prokuratury?? Ze swoimi wrogami robić koalicję??
      Ja w każdym razie złożyłem papiery do pracy za granicą... Gdy tylko ją dostanę,
      pójdę do urzędu miejskiego się wymeldować i powiem "przyszedłem się wymeldować
      bo wyjeżdżam na dłużej niż 2 miesiące... kiedy powrót? NIGDY
      • yvesl Re: emigrujmy!!! 06.10.06, 14:49
        critto napisał:

> młodzi ludzie nie powinni CIERPIEĆ POD JARZMEM takich głupich rządów,
        > sprawowanych przez nieodpowiedzialnych, pozbawionych wszelkiego honoru i zasad
        > polityków, dla których WŁADZA to jedyny cel bycia na stołku. Nie takie państwo
        > obiecywał PiS (co do Leppera i Giertycha nigdy nie miałem złudzeń, tyle ze
        > Lepper ostatnio zachowywał się znacznie lepiej, gdy się postawił Pi$kom).
        > Oszukali wyborców.
        > Swoją drogą, to ciekawe, JAK PiS myśli przyjąć do koalicji Samoobronę, skoro
        > Beger zgłosiła sprawę korupcji do prokuratury?? Ze swoimi wrogami robić koalicj
        > ę??
        > Ja w każdym razie złożyłem papiery do pracy za granicą... Gdy tylko ją dostanę,
        > pójdę do urzędu miejskiego się wymeldować i powiem "przyszedłem się wymeldować
        > bo wyjeżdżam na dłużej niż 2 miesiące... kiedy powrót? NIGDY
    • brokowisko Kwasniewski po wodce lepiej mowi niz Kaczory..... 06.10.06, 15:09
      ....... po trzezwemu ! I to byl komuch ! Teraz sa tez komuchy ,ktorzy maja
      klopoty z jezykiem polskim! (PiS)
      • tales1 Tylko na czworaka chodzi, ale to przecież pryszcz 06.10.06, 16:17
        Ale gdy do samochodu przez bagażnik wchodził to już lekka przesada, nie?
        • critto Re: Tylko na czworaka chodzi, ale to przecież pry 06.10.06, 18:19
          owszem, ale prezydent Kaczyński i tak pobił go na głowę odwołując szczyt
          Trójkąta Weimarskiego z powodu problemów żołądkowych... ja w takich sytuacjach
          biorę węgiel, pan prezydent nie mógł??
    • xarte Lepper i Giertych: Chcemy powrotu koalicji PiS-.. 06.10.06, 15:10
      Tchóże, tchóże! Po trzykroć tchóże!!
      Idź pan panie Lepper, słupki spadły, weksle w prokuraturze, to nagle koalicja cacy.
      A z pana panie Giertych wyszło tchóżliwe dziecko. Po wyborach najpewniej
      zniknęlibyście z areny politycznej, wiec robisz pan z Lepperem konferencję, na
      której z uśmiechem dziecka, które własnie popsuło koledze zabawkę, mówisz pan,
      że wracamy do koalicji.
      Panie K: Kończ waść, wstydu oszczędź!
    • dtadeusz Lepper i Giertych: Chcemy powrotu koalicji PiS-.. 06.10.06, 15:17
      Tylko prawda i zgoda doprowadzi do pojednania z całym narodem. Tak trzeba
      myśleć i postępować. Po owocach ich poznacie. "Ziarnem jest słowo Boże, a siewcą
      jest Chrystus" (por. Łk 8,11).Spraw rolnictwa nie można odrywać, oczywiście, od
      reform całego systemu gospodarczego, ale też wszyscy czują, że ta dziedzina, nie
      tylko zresztą w naszej Ojczyźnie, wymaga szczególnej ochrony, współpracy wielu
      sektorów i solidarności wszystkich środowisk, a nade wszystko wymaga
      zabezpieczenia wolnej inicjatywy samych rolników. Wszyscy wiemy, jak wiele jest
      trudnych spraw do rozwiązania. Trzeba, by był słyszany w państwie i respektowany
      gospodarski głos rolnika."Kto ma uszy [ku słuchaniu], niechaj słucha" (Mt 13,9)
      - mówi Boski Siewca.Oby całe nasze społeczeństwo uwolniło się od tego złudzenia
      wolności, wolnej miłości, którą usiłuje się przesłonić rzeczywistość cudzołóstwa
      i rozwiązłości. Zbyt dużo kosztuje ta ułuda. Zbyt wiele dzieci, które muszą
      tracić zaufanie do rodziców, a tak obsuwa się ten nieodzowny grunt, na którym
      sami mają budować swą przyszłość i przyszłość społeczeństwa. I niszczeje owa
      zdrowa tkanka obcowań i układów międzyludzkich.
    • kilimandzaro5 mi to tak się widzi wszystko. Tu nie chodzi o koru 06.10.06, 15:29
      mi to tak się widzi wszystko. Tu nie chodzi o korupcje polityczną a o wampiryzm
      polityczny.
      Czyli PIS wysysał jakby krew z samoobrony to więc poszedł Lepperek do PO tam go
      zaczeli głaskać i opiekować się nim jednak on się kapnął że to głaskanie i
      dokarmianie nie jest bezinteresowne że on jest jakby wieprzykiem którego się do
      karmia i szykuje na ubój.
      Okazało się że PO jest równie rządna władzy jak PIS. Lepper spostrzegł że PO
      najlepiej nie chciała by się dzielić władzą że chciała by całej władzy. A nawet
      PO jeszcze bardziej jest żadna władzy.
      To nie chodzi o to że w PO Tusk i Rokita jest tak bardzo anty ale bardzo anty
      wzgłedem PO są media pro PO. Media które sa Pro PO nie tylko że chcą wysysać
      samoobronie krew ale wręcz obciąć jej głowe to widać w tych sdążach miała z 15
      % a nagle poniżej 5 %.
      Samoobrona manewruje miedzy dwoma kolosami pomiedzy którymi kręcą się karły ona
      jest jednym znim poczuwa się do byćia średniakiem i są takie karły jak SLD ,
      PSL, LPR SLD.Naprzykład SLD jest karłem którego nie da się zdeptać jest
      niezniszczalna natomiast Lepper zdaje sobie sprawe że jest zniszczalnym karłem
      może równie silnym jak SLD ale zniszczalnym i stąd te podskoki.
    • differ1 Re: Lepper i Giertych: Chcemy powrotu koalicji Pi 06.10.06, 15:30
      Oni chyba sobie zartuja! Nie bylo jeszcze dwoch takich oszolomow. W ten sposob
      zaszkodza najbardziej nam... zwyklym obywatelom, bo to co sie dzieje obecnie w
      sejmie to wszystko sa dzialania destrukcyjne dla panstwa!
    • carwszechrusi Dla władzy gotowi na każde łgarstwo! 06.10.06, 15:34
      Dla władzy gotowi na każde łgarstwo!
    • marcowsky Tak smiesznie w naszym cudnym kraju dawno nie bylo 06.10.06, 15:50
      Czy juz bylo?Moze cos przegapilem?
    • 666kgb Re: Lepper i Giertych: Chcemy powrotu koalicji Pi 06.10.06, 15:51
      ale koryto wam właśnie znika...
    • prinsik Lepper i Giertych: Chcemy powrotu koalicji PiS-.. 06.10.06, 16:22
      To jest juz tragiczna paranoja.

Zespoły podludzkie, które dla podtrzymania władzy zrobią wszystko.

Obrzucą sie gównem, a potem stwierdza, ze to byla tylko nutella.

Stan najwyższego moralnego zeszmacenia.

• mamgotamgo Lepper i Giertych: Chcemy powrotu koalicji PiS-.. 06.10.06, 16:27
      Lepper komuch razem z oszołomem Giertychem pragną załapać się do sejmu
      przyszłej kadencji. Szczęść Boże!!!
    • marta.uparta zero moralności... 06.10.06, 16:29
      ... wiedziałam, że Lepper jest zepsuty do szpiku kosci, ale az takiejgo braku
      moralności się nie spodziewałam.
    • kevin_michnik czy beger "dostanie" sekretarza stanu?? 06.10.06, 16:32

• tales1 tak, w kancelarii "cienkiego" premiera z Krakowa! 06.10.06, 16:36
        i jej synalek też!
        • y.y Re: tak, w kancelarii "cienkiego" premiera z Krak 06.10.06, 17:06
          No cóż, jak narazie niestety obiecał jej to tylko przedstawiciel-minister
          kartoflanego premiera...:)
    • dyzurny.psychiatra razem do kliniki 06.10.06, 16:40
    • douglasmclloyd Cham zatesknil za warcholem 06.10.06, 16:44
      Ale ekipa.
    • signal Kaczyński idzie na dno 06.10.06, 16:59
      a z nim mół sejmowy
    • langston Polityka polega na elastycznosci!!! 06.10.06, 17:08
      Polityka polega na elastycznosci!!!
      Wiedzial o tym Pilsudski a od jego czasow tylko chyba Jarek Kaczynski.
      Zbyt wiele Polska przegrala w ciagu wiekow na "gestach Rejtana".
      • sodalicjakaczynska Re: Polityka polega na elastycznosci!!! 06.10.06, 17:13
        Polityka ocenia się po jego skuteczności realizacji programu, a nie po
        zdolnościach gimnastycznych. Z tym uwielbianym przez Ciebie barachłem jest po
        pierwsze tak, że nie ma ono żadnego programu. A w realizacji ad hoc wymyślanych
        hasełek propagandowych jest po prostu beznadziejne.
        • langston Ten program jest znany od 1990roku!!! 06.10.06, 17:31
          na tym programie Walesa wygral prezia w 1990r tylko sie przestraszyl i postawil
          na lewa noge:
          Ostatnio przy jego realizacji sowiecko-niemiecka agentura (samoobrona-PO)sie
          zbyt przestraszyla i zaczala kwiczec.
          ...ale wczoraj Lagrow dal znak ze spoko -i mulat andrju juz zostal z zadania
          zwolniony.
          Kwik podniosl sie po:
          -deklaracjach o bazie US Army w Polsce co znacznie podkresla role USA w Europei
          -budwie gazociagu omijajacego Rosje
          -likwidacji WSI
          -budowie "mostu energetycznego" z Litwa
          -budowie w Polsce przez USA nowoczesnej koksowni na polski wegiel.
          • aturek2005 Wow!!!! Typowy PiS - nazwij jedna z tych rzeczy 06.10.06, 17:46
            na liscie, ktora zostala SPELNIONA, bo jak dla mnie (oprocz moze WSI) to
            wszystkie te rzeczy sa tak wirtualne jak te 3 miliony mieszkan i moralna odnowa.

langston napisał:

> na tym programie Walesa wygral prezia w 1990r tylko sie przestraszyl i
            postawil
            >
            > na lewa noge:
            > Ostatnio przy jego realizacji sowiecko-niemiecka agentura (samoobrona-PO)sie
            > zbyt przestraszyla i zaczala kwiczec.
            > ...ale wczoraj Lagrow dal znak ze spoko -i mulat andrju juz zostal z zadania
            > zwolniony.
            > Kwik podniosl sie po:
            > -deklaracjach o bazie US Army w Polsce co znacznie podkresla role USA w
            Europei
            > -budwie gazociagu omijajacego Rosje
            > -likwidacji WSI
            > -budowie "mostu energetycznego" z Litwa
            > -budowie w Polsce przez USA nowoczesnej koksowni na polski wegiel.
            • langston wszysko gotowe tylko podpisywac!!! 06.10.06, 18:52
              Niestety baaaarrrrdzzooo sie staracie by przeszkodzic!!
          • sodalicjakaczynska Re: Ten program jest znany od 1990roku!!! 06.10.06, 17:55
            Po pierwsze nie Lagrow, a Ławrow. Po drugie nie koksowni, a gazowni. Po trzecie
            baza US Army w Polsce jest zamierzchłą pieśnią przeszłości, i chwała Bogu. Po
            czwarte - potentat energetyczny (i ogólnie - gospodarczy), jaki jest Litwa ani
            nam istotnych megawatów energii nie sprzeda, ani od nas nie kupi, bo nie
            potrzebuje. Z tego wszystkiego ostała się paranoja pt. WSI z ich jescze
            bardziej paranoicznym likwidatorem. Ja za taki program jak najserdeczniej
            dziękuję i podobnie do dwustukilkudziesięciu milionów mieszkańców Unii, z nią
            wiążę przyszłość i oczekuję od kolegolów rządzących przede wszystkim działań w
            tym zakresie.
            • langston jakbym slyszal Cimoszenke albo Tusia... 06.10.06, 18:56
              tak samo pewnie kwiczales by nie kupowac Boeinga Dreamlinera tylko euro-
              Airbusa350, albo nie kupowac F-16 tylko euro-Mirage:)))

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3666581.html
              Na szczescie PIS robi swoje.Szkoda ze nie ma walsnej wiekszosci w Sejmie.
              • aturek2005 w nawiazaniu do Twojego post scriptum: 06.10.06, 19:01
                "Na szczescie PIS robi swoje.Szkoda ze nie ma walsnej wiekszosci w Sejmie."

No to zlikwidujmy wybory. Przeciez Jarek wie lepiej niz "przypadkowe
                spoleczenstwo".

langston napisał:

> tak samo pewnie kwiczales by nie kupowac Boeinga Dreamlinera tylko euro-
                > Airbusa350, albo nie kupowac F-16 tylko euro-Mirage:)))
                >
                > gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3666581.html
                > Na szczescie PIS robi swoje.Szkoda ze nie ma walsnej wiekszosci w Sejmie.
                • langston Chcesz "obalic demokracje"??? 06.10.06, 19:03
                  Przeciez demokracja polega na tym ze w wyniku wyborow jedne ugrupowania sa
                  wybierane a drugie nie w roznym stosunku procentowym.
                  Nie podobac ci sie to?
                  ...no coz wiem ze sadziles iz to Tusio czy premier z Krakowa bada u steru:))
              • sodalicjakaczynska Re: jakbym slyszal Cimoszenke albo Tusia... 06.10.06, 20:15
                Zwierzę Ci się (ale ciiii...). Ja nie chciałem ani F-16, ani Mirrage, ani
                Grippena. Ja nie chciałem żadnej z tych zabawek. Taki byłem sqrwiel. I tak mi
                zostało. Co do floty powietrznej przewoźników komercyjnych - jest mi doskonale
                obojętne, co kupują, albo czego nie kupują.
                • aturek2005 To bardzo zle o Tobie swiadczy..... 06.10.06, 20:29
                  Jakby powiedzial min. Macierewicz:
                  "Jezeli nie chciales F-16, ani Mirage, ani Grippen'a to w sposob oczywisty
                  wspierales posowiecki przemysl lotniczy i Twoj dziadek ze strony matki mial na
                  nazwisko Mikojan tudziez inny Tupolew."
                  Jakby powiedzial min. Giertych:
                  "To ze jest Ci zupelnie obojetne czym latasz nie swiadczy o tym, zeby innym
                  pasazerom bylo to obojetne. Ja zwracam uwage na to czy nie jest to El-Al".

Jakby powiedzial o. Dyrektor:
                  "W kazdym samolocie wylot jest gwarantowany, ale ladowanie gwarantowane jest
                  tylko wtedy gdy stewardess'y podaja na pokladzie NASZ Dziennik. Dotyczy to
                  nawet business-class (place wiecej, ale sutanna sie nie mnie). Jak widze, ze
                  jest NASZ Dziennik to pilot laduje miekko - jak na moherze."

sodalicjakaczynska napisał:

> Zwierzę Ci się (ale ciiii...). Ja nie chciałem ani F-16, ani Mirrage, ani
                  > Grippena. Ja nie chciałem żadnej z tych zabawek. Taki byłem sqrwiel. I tak mi
                  > zostało. Co do floty powietrznej przewoźników komercyjnych - jest mi
                  doskonale
                  > obojętne, co kupują, albo czego nie kupują.
                  • sodalicjakaczynska Re: To bardzo zle o Tobie swiadczy..... 06.10.06, 20:49
                    Chyba to przemyślę. Bo wielka jest moja wina. I mam nadzieję, że jutrzejszy
                    seans nienawiści na Placu Defilad pomoże mi w moralnej odnowie. Bo teraz
                    rzeczywiście jestem wrakiem etycznym.
                    • aturek2005 Daj na RM a beda odpuszczone winy Twoje. 06.10.06, 20:54

> Chyba to przemyślę. Bo wielka jest moja wina. I mam nadzieję, że jutrzejszy
                      > seans nienawiści na Placu Defilad pomoże mi w moralnej odnowie. Bo teraz
                      > rzeczywiście jestem wrakiem etycznym.
                      • sodalicjakaczynska Re: Daj na RM a beda odpuszczone winy Twoje. 06.10.06, 21:04
                        Dałem na Wyższą Szkołę Kultury Społecznej i Medialnej z siedzibą w Toruniu. A w
                        szczególności na rektora tej almy mater. Żeby miał na jakiegoś helikoptera. Bo
                        chyba przyda mu się.
                        • aturek2005 Slusznie czynisz moj Synu, bo w tych ciezkich 06.10.06, 21:11
                          czasach gdy lud za chlebem ekonomiczna klasa (i to tanimi liniami!) na wyspy
                          lata, o. Dyrektor jedyny tutaj trwa i nawet niegodnosci przelotem przez
                          Atlantyk business class liniami naszego wroga odwiecznego w postaci Lufthansy
                          przetrzymuje. Za jakie grzechy swiatly ten maz gdy na odpoczynek od
                          pielgrzymek Antkow i Jarkow do Torunia uciec chce tak niegodnym ekwipazem
                          podrozowac ma?

> Dałem na Wyższą Szkołę Kultury Społecznej i Medialnej z siedzibą w Toruniu. A
                          w
                          >
                          > szczególności na rektora tej almy mater. Żeby miał na jakiegoś helikoptera.
                          Bo
                          > chyba przyda mu się.
    • zwiatrem1 Lepper i Giertych: Chcemy powrotu koalicji PiS-.. 06.10.06, 17:11
      Lepppperek przebiera nozkami alez to szmaciarz!
    • warcholstwo Czy Kwaśniewski wróci??? mój blog 06.10.06, 17:12
      warcholstwo.bloog.pl pt.POLITYCZNY PÓŁŚWIATEK zapraszam serdecznie
    • ejdem1 >>>Lepper i Giertych są głupi<<< 06.10.06, 17:30
      Pamietam, gdy Kaczyński pierwszy raz straszył przyśpieszonymi wyborami, to
      Lepper i Giertych ogłosili że w takim wypadku będą startować ze wspólnej listy
      wyborczej. Dziwie się że i tym razaem nie chcą tego spróbować. Obaj panowie
      raczej sie lubią. A dalej bedąc w koialicji zaczną tracić coraz bardziej i
      bardziej... Myśle że Lepperowi i Giertychowi obecnie bardziej zależy na
      utrzymaniu się w parlamencie niż na zrobieniu czegos bezinteresownego dla
      Polski... A gdy po odejściu Leppera z koalicji z PiS i LPR zobaczyłem go w
      charakterystycznym biało-czerwonym krawacie odczułem nawet do niego pewną
      sympatie... =D

A WIEC APELUJE DO LPR I SAMOOBRONY -> ŁĄCZCIE SIŁY i róbcie to, co robiliście
      wcześniej(przed koalicją z PiS-uarem) krytykujcie, rozrabiajcie, nie dajcie
      PiSowi utrzymać przy władzy!!! Doprowadźcie do przyśpieszonych wyborów i zróbcie
      wspólnaa liste wyborczą, a napewno znow wejdziecie do parlamentu

POZDRAWIAM wszystkich, którym zależy na tym, by w naszym parlamencie była
      różnorodność poglądowa i nie chcą, aby KACZORY nadal rządziły tym krajem.
    • aturek2005 To juz nawet nie jest smieszne - to jest zenujace. 06.10.06, 17:41
      Czy jest cos czego Jarek, Endrju i Romek nie zrobia zeby ich nie oderwano od
      koryta?
      • bio.mum własne matki by sprzedali 06.10.06, 18:02
        aturek2005 napisał:

> Czy jest cos czego Jarek, Endrju i Romek nie zrobia zeby ich nie oderwano od
        > koryta?
        • aturek2005 Re: własne matki by sprzedali 06.10.06, 18:08
          Jarek matki nie sprzeda. Gdyby sprzedal ostalby sie mu ino kot (i byc moze
          sznur). Wtedy kazdy moglby powiedziec, ze Jarek ma kota i Ziobro nie moglby
          znalezc paragrafu bo ten ktos prawde by powiedzial.

bio.mum napisała:

> aturek2005 napisał:
          >
          > > Czy jest cos czego Jarek, Endrju i Romek nie zrobia zeby ich nie oderwano
          > od
          > > koryta?
          >
          >
          • bio.mum Re: własne matki by sprzedali 06.10.06, 18:16
            aturek2005 napisał:

> Jarek matki nie sprzeda. Gdyby sprzedal ostalby sie mu ino kot (i byc moze
            > sznur). Wtedy kazdy moglby powiedziec, ze Jarek ma kota i Ziobro nie moglby
            > znalezc paragrafu bo ten ktos prawde by powiedzial.

Ileż metafor i aluzji w tych dwóch zdaniach;-) Czyli wg Ciebie Bliźniaki
            poświęciliby wszystko oprocz matki, żeby nie dac się oderwac od koryta... W
            sumie to już poswiecili...na pewno swój honor, o ile go kiedys mieli.
            >
            • aturek2005 Re: własne matki by sprzedali 06.10.06, 18:34
              Scena 3 akt IV (tak jak w IV RP):
              Jarek: "Miales CHAMIE zloty rog"

<z lewej/prawej/populistycznej (w zaleznosci od ukladu sceny (politycznej)
              mozna zmienic) strony sceny wchodzi WARCHOchOL (czyli Warchol)>

WARCHOchoL do Jarka: "Milczenie jest zlotem wiec teraz zamilkne..."

<wsrod plusku lez ronionych przez publicznosc obejmuja sie, skladaja sobie
              solemne obietnice, ze tym razem to juz na lat pare klocic sie nie beda tylko
              jak w raju kot z psem pokojowo zyl tak i oni zyc beda>

Publicznosc (w wiekszosci w mocherowych beretach) namietnie bije brawo i roni
              lze lub dwie (bardziej zaplakane damy wycieraja dyskretnie oczy husteczkami
              jednorazowymi co to juz nie jeden raz lze widzialy, ale jakby nie bylo zawsze
              mozna powiedziec, ze to pamiatka od corki co w gosci zjechala po myciu kufli w
              londynskim pubie). W jedynych miarodajnych mediach (RM, TVTrwam) sztuka
              dostaje super recenzje. I tylko stojacy obok Jacek - mistrz sztuk wszelkich
              (nie tylko scenicznych) z lagodnym usmiechem na ustach mamrocze: Ciemny lud
              wszystko kupi....

bio.mum napisała:

> aturek2005 napisał:
              >
              > > Jarek matki nie sprzeda. Gdyby sprzedal ostalby sie mu ino kot (i byc mo
              > ze
              > > sznur). Wtedy kazdy moglby powiedziec, ze Jarek ma kota i Ziobro nie mog
              > lby
              > > znalezc paragrafu bo ten ktos prawde by powiedzial.
              >
              > Ileż metafor i aluzji w tych dwóch zdaniach;-) Czyli wg Ciebie Bliźniaki
              > poświęciliby wszystko oprocz matki, żeby nie dac się oderwac od koryta... W
              > sumie to już poswiecili...na pewno swój honor, o ile go kiedys mieli.
              > >
              • bio.mum Ojczyzna chochołów 06.10.06, 18:52
                (...)
                Te rany wielkiej dumy, inne wielkie rzeczy,
                W których tyle jest prawdy, ile się złorzeczy,
                Wszystkie cnoty parszywe - to nas nie przejedna.
                To pustką zarażona Polska jeszcze jedna.
                Z czego budujesz ten kraj?
                Z czeczoty, z jesionu,
                Kruchy antyk i rzewność od wielkiego dzwonu?
                Ojczyznę w kolumienkach z widokiem na ule,
                Gdzie miód słodyczą swojską zasklepia się czule,
                Nad rzeką stoją wierzby, na łąkach bociany,
                Słyszysz, Basiu, to nasi biją w tarabany -
                A wyszydzony chochoł, sobowtór symbolu,
                Starym się obyczajem kokoszy na polu,
                Słoma trzeszczy zapchlona, gzi dziewki w podołku,
                Szumy chmielu, alkowa z pałaszem na kołku
                I ta krzepa: wieś w malwach, szkorbut, dzieci kopa,
                Święta ziemia praojców.
                Twój naród - bez chłopa!
                Z czego budujesz kraj ten?
                Z ludzi, których nie ma,
                Znów jeden za miliony, rękami aż dwiema?
                Z kim pieniactwo wielkości twoje tu się kłóci,
                Gdy wszyscy jedzą dzień swój wolni i rozkuci,
                Na wszystko wasza zgoda spływa narodowa
                Anhellicznym natchnieniem wypchana, jak sowa.
                Duchem są albo diabły albo namaszczeni
                Gołębim ochędóstwem astrale z przestrzeni,
                Blade twarze w gorączce, biblijni studenci,
                Bractwo westchnień, cierpliwcy, wszyscy polscy święci.
                Przelicz jeszcze i dodaj czterdzieści i cztery
                Sposoby wybawienia od wszelkiego licha,
                By wolność jak tabakę zażyć z tabakiery,
                Potem zdrowo i głośno na wszystko się kicha -
                I ten rachunek w prawdę sumuj oczywistą,
                Niech ci do romantycznej znów uderzy głowy -
                To jest twój sen upiorny, Wielki Realisto:
                Państwo w kamieniach młyńskich, naród niegotowy.
                Buduj teraz, wydzwigaj nas śród świata, nad dziejów przesmykiem,
                Wyjdz pierwszy na piedestał i rozgłoś naokół
                Tę wielkość wymuszoną batem albo krzykiem,
                Święć przemienienie tłuszczy i chrzcij nowe czasy
                Z kropielnicy, co wyschła i krwią już nie chlusta,
                Starym herbem sarmackim w popuszczone pasy
                Zatkaj gęby krzyczące i zgłodniałe usta -
                I komu teraz jeszcze otuchy za mało
                A przeszłość jesionowa praojców nieśliczna,
                Niech stanie pod cokołem i porwany chwałą
                Tworzy wolność.
                Masz rację. Jakże jest tragiczna!

Kazimierz Wierzyński

>
                • aturek2005 Nic dodac - nic ujac. 06.10.06, 18:55
                  bio.mum napisała:

> (...)
                  > Te rany wielkiej dumy, inne wielkie rzeczy,
                  > W których tyle jest prawdy, ile się złorzeczy,
                  > Wszystkie cnoty parszywe - to nas nie przejedna.
                  > To pustką zarażona Polska jeszcze jedna.
                  > Z czego budujesz ten kraj?
                  > Z czeczoty, z jesionu,
                  > Kruchy antyk i rzewność od wielkiego dzwonu?
                  > Ojczyznę w kolumienkach z widokiem na ule,
                  > Gdzie miód słodyczą swojską zasklepia się czule,
                  > Nad rzeką stoją wierzby, na łąkach bociany,
                  > Słyszysz, Basiu, to nasi biją w tarabany -
                  > A wyszydzony chochoł, sobowtór symbolu,
                  > Starym się obyczajem kokoszy na polu,
                  • bio.mum pozdrawiam 06.10.06, 19:01
                    aturek2005 napisał:

> bio.mum napisała:
                    >
                    > > (...)
                    > > Te rany wielkiej dumy, inne wielkie rzeczy,
                    > > W których tyle jest prawdy, ile się złorzeczy,
                    > > Wszystkie cnoty parszywe - to nas nie przejedna.
                    > > To pustką zarażona Polska jeszcze jedna.
                    > > Z czego budujesz ten kraj?
                    > > Z czeczoty, z jesionu,
                    > > Kruchy antyk i rzewność od wielkiego dzwonu?
                    > > Ojczyznę w kolumienkach z widokiem na ule,
                    > > Gdzie miód słodyczą swojską zasklepia się czule,
                    > > Nad rzeką stoją wierzby, na łąkach bociany,
                    > > Słyszysz, Basiu, to nasi biją w tarabany -
                    > > A wyszydzony chochoł, sobowtór symbolu,
                    > > Starym się obyczajem kokoszy na polu,
                    • aturek2005 Z jak najwieksza wzajemnoscia. A tak na margniesi 06.10.06, 19:19
                      e:
                      Jest bardzo prawdopodobne, ze mamy inne poglady na jakies tematy bo to tylko
                      ludzkie. Wiem, ze politycy z "pierwszej polki" nie czytaja forum (nie maja
                      czasu na to - surogatem jest raz na tydzien obejrzenie czy im "spada"
                      czy "rosnie" - nawiasem mowiac: jak im spada to od tego jest Viagra, jak im
                      rosnie to kazdy z nich ma w partii "prawa reke"). Politycy z "drugiej polki"
                      nie zwracaja uwagi nawet na sondaze, tylko na to do kogo maja dojscie w Wa-
                      wie. W sumie to chcialem Ci tylko powiedziec, ze Twoja odpowiedz (wiersz)
                      sprawil, ze zaczalem myslec iz w tym kraju powinien rzadzic poeta, a
                      niekoniecznie geniusz strategii.

bio.mum napisała:

> aturek2005 napisał:
                      >
                      > > bio.mum napisała:
                      > >
                      > > > (...)
                      > > > Te rany wielkiej dumy, inne wielkie rzeczy,
                      > > > W których tyle jest prawdy, ile się złorzeczy,
                      > > > Wszystkie cnoty parszywe - to nas nie przejedna.
                      > > > To pustką zarażona Polska jeszcze jedna.
                      > > > Z czego budujesz ten kraj?
                      > > > Z czeczoty, z jesionu,
                      > > > Kruchy antyk i rzewność od wielkiego dzwonu?
                      > > > Ojczyznę w kolumienkach z widokiem na ule,
                      > > > Gdzie miód słodyczą swojską zasklepia się czule,
                      > > > Nad rzeką stoją wierzby, na łąkach bociany,
                      > > > Słyszysz, Basiu, to nasi biją w tarabany -
                      > > > A wyszydzony chochoł, sobowtór symbolu,
                      > > > Starym się obyczajem kokoszy na polu,
                      >
                      >
                      • bio.mum Szkoda Poety Drogi Aturku... 06.10.06, 19:26
                        aturek2005 napisał:

W sumie to chcialem Ci tylko powiedziec, ze Twoja odpowiedz (wiersz)
                        > sprawil, ze zaczalem myslec iz w tym kraju powinien rzadzic poeta, a
                        > niekoniecznie geniusz strategii.
                        >
                        >
                        • aturek2005 Re: Szkoda Poety Drogi Aturku... 06.10.06, 20:14
                          A poecie szkoda narodu.
                          Dopoki temu "u gory" nie szkoda tych "u dolu" nic sie nie zmieni.

bio.mum napisała:

> aturek2005 napisał:
                          >
                          > W sumie to chcialem Ci tylko powiedziec, ze Twoja odpowiedz (wiersz)
                          > > sprawil, ze zaczalem myslec iz w tym kraju powinien rzadzic poeta, a
                          > > niekoniecznie geniusz strategii.
                          > >
                          > >
      • vomitorium1 Re: To juz nawet nie jest smieszne - to jest zenu 06.10.06, 18:14
        a jak w "die tageszeitung" napiszą, że to jest "gruppensex"
        to się całe kartoflisko obrazi
        • aturek2005 Re: To juz nawet nie jest smieszne - to jest zenu 06.10.06, 18:18
          Ale to jest gruppens ex:
          Gruppen
          Ex - wicepremier (Lepper)
          Ex - moralny geniusz (Jarek)
          Ex - posel (Romek - jesli wybory beda szybkie)

vomitorium1 napisał:

> a jak w "die tageszeitung" napiszą, że to jest "gruppensex"
          > to się całe kartoflisko obrazi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka