Dodaj do ulubionych

Jak mocno prezydent Chirac nie cierpi ministra ...

17.10.06, 18:08
Tam też są szafy Lesiaka, podsłuchy polityczne, zdrady i różne takie, tylko
nikt do tego nie podchodzi z taką pasją, jak w Polsce.

www.skubi.net/pis.html
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Powoli sklerozieje 17.10.06, 18:49
      i mam nadzieje, ze mu sie ta ostatnia intryga nie uda.

I ze mu historia da kopa za te wszystkie poprzednie intrygi (Chaban,
      Giscard...).

I ze Sarko wygra.

Allez Sarko!

PF
    • ingryd Re: Jak mocno prezydent Chirac nie cierpi ministr 17.10.06, 19:22
      oj i chyba za to zaczne go po tylu latach antypatii bardzo lubic,
      chirac zawsze mnie denerwowal, a juz jego ostatnia kadencja to na prawde przykrosc,
      ale wszystko chyba mu wybacze jesli uda mu sie na koniec podstawic noge temu malemu"hitlerkowi",
      sarkozy to powazne niebezpieczenstwo dla demokracji i dla RF w ogole,
      takiego populiste i falszywego dziada, ktory sprzedalby matke i corke by dojsc do celu, dawno polityka
      francuska nie posiadala, jego metody i moralnosc polityczna zblizaja sie powaznie do niebezpiecznej
      granicy panstwa totalitarnego,
      tak wiec : ? bas sarkozy,

a moje marzenie (niestety nierealne) to wygrana DSK,
      jesli zas chodzi o MAM to na prawde dobry zart
      • snow21 Imigrant Sarkozy jest lubiany jedynie wGW i w Izra 17.10.06, 19:36
      • darden1 Re: do ingryd 18.10.06, 11:25
        maly hitlerek mowisz ?
        Ty chyba za duzo prasy lewicowej czytasz.Zdecydowana wiekszosc ekonomistow i
        obserwatorow politycznych uwaza, ze Nicolas Sarkozy jest najzdolniejszym
        politykiem a to bardzo nie podoba sie wszystkim przeciwnikom z lewicy tudziez
        takim nieudacznikom jak Chirac i Villepin dlatego podsycaja nienawisc do niego
        i to dziala, widac to na twoim przykladzie.
        A co do DSK to go troche idealizujesz. Jest to facet niewatpliwie bardzo
        inteligentny ale nieuczciwy (poczytaj sobie o jego ukladach z przestepcami w
        Sarcelles jak byl merem, duzo pisalo sie o tym w Marianne) poza tym jak na
        ekonomiste to starszny demagog i populista. Wejdz na jego blog i przeczytaj
        sobie jego program, niewiele ma to wspolnego z liberalna socjaldemokracja, RMI
        dla mlodziezy, smic 1500 eur i inne tym podobne bzdety.
        • ingryd Re: do darden 18.10.06, 14:16
          no coz, nie wiem jak klasyfikujesz "le monde", ale jest to prasa ktora czytam,
          jesli okreslisz ja lewicowa to niech ci bedzie, zupelnie mi to nie przeszkadza,
          wystarczajaco dawno opuscilam polske by wyzbyc sie kompleksu "lewactwa",
          jesli zas chodzi o twojego ulubienca, sarkozy, to nie podales zadnego argumentu na jego kozysc
          oprocz stwierdzenia ze "jest najzdolniejszym politykiem", a to tyle samo warte jakbym powiedziala ze
          arlette jest najuczciwsza, bo tak pisali np w huma,
          sarko jest bardzo utalentowanym "liskiem chytruskiem", ktory w swietny sposob dba o swoj image w
          mediach ktore potrafi z kunsztem manipulowac ( lapanki "nieprzewidziane" o 5 rano w citée, na ktore
          sa zapraszane ekipy telewizyjne by pokazac wszystkim francuzom dzielnego min ktory rozprawia sie z
          czarna racaille, 15 suk wypelnionych policja, a potem sie dowiadujemy ze wynikiem tego
          przedsiewziecia bylo zatrzymanie 1, slownie jednej osoby i to pewnie dlatego ze miala troche maryski
          na skreta),
          jego kampania wyborcza opiera sie na samych frazesach i wypowiedziach i zapowiedziach "securitaires"
          wyczyszcze dzielnice karszerem ze smieci, pamietasz co sie po tym dzialo przez miesiac ?
          czy polityk odpowiedzialny za swoje slowa ktore powinien wazyc, tak postepuje ?
          wlasnie dlatego boje sie go, boje sie o to by z choroby milosci do wladzy nie podniosl reki na instytucje
          panstwowe gwarantujace demokracje ( przerabiamy to juz w polsce),
          ostatnio z wscieklosci na wyniki wzrostu przestepczosci ten" zdolny" i "odpowiedzialny" polityk
          pozwolil sobie na "pochukiwanie" na wymiar sprawiedliwosci (winny musi sie znalezc, a przeciez to nie
          on, super flic),
          bedac prawnikiem obracam sie w srodowisku raczej konserwatywnym, gdzie tradycyjnie glosuje sie na
          prawo i czyta "le figaro", uwierz mi ze moi koledzy po fachu sa w duzym klopocie, gdyz bedac ludzmi
          inteligentnymi dokladnie zrozumieli jakim zagrozeniem dla demokracji jest ten maly "hitlerek",
          sadze tez ze ta czesc prawicowego elektoratu sarkozy stracil i dzieki temu licze na jego kleske w
          przyszlym roku, i to mimo zlego stanu lewicy francuskiej,
          dlatego tez wydaje mi sie ze dsk bylby najlepszy bo zdaje sobie on sprawe ze by moc miec francje
          socjalna trzeba dac jej do tego srodki i wiadomo jest ze jest on najbardziej liberalny na lewo, bref jest
          pragmatykiem i swietnym ekonomista , a jesli chodzi o pogloski ze gdzies tam, kiedys jakies afery to
          wybacz ale mam haf, dopoki zaden prokurator nic mu nie udowodnil, nie bylo wyroku prawomocnego
          to nie mam zamiaru nawet o tym myslec ( patrz do czego to doprowadza w polsce),
          do zobaczenia przy urnach !!!!!!!!!!!!
          • darden1 Re: do ingryd 19.10.06, 11:14
            W arret sur images ( w koncy powazny i wiarygodny program) byl reportaz o tym w
            jakim kontekscie Sarkozy mowil o racaille i jak wygladalo naprawde spotkanie
            Sarkoziego z ludnoscia Argenteuil i tylko ludzie zlej woli udaja, ze tego nie
            wiedza i trabia na prawo i lewo, ze dla Sarkoziego mlodziez pochodzenia
            arabskiego i afrykanskiego to racaille. Bardzo sprytna manipulacja, ale coz jak
            sie ma taka pointure w polityce, to usiluje sie ja zniszczyc na wszystkie
            sposoby. Co do karszera, nie widze nic gorszacego w stwierdzeniu, ze trzeba
            oczyscic karszerem osiedle z przestepcow. Chyba wiesz, ze dzien wczesniej
            zostalo postrzelone niewinne dziecko wlasnie, przez ta racaille, ktorej tak
            zaciekle bronisz.
            Zapewne tez uwazasz, ze zamieszki w listopadzie to wina Sarkoziego.
            Nawet Gerard Miller (ktory pewnie jest jednym z twoich idoli) powiedzial
            wczoraj w On a tout essayé, ze policja francuska przez ostatnie lata zminila
            sie na korzysc i ze dzieki niej zamieszki w 2005 nie przeksztalcily sie w
            krwawa jatke. W kazdym razie oddal hold policji. Nie do uwierzenia co ?

A co do Sarkoziego to nie bede ci pisac referatu na temat jego kompetencji w
            polityce, jest przeciez tyle literatury na ten temat. W kazdym razie jedno jest
            pewne facet moze jest sprytny ( jezeli chcesz dojsc do wladzy niestety bez tego
            nie da rady) ale ma duzo dobrych pomyslow na reformy, jest nowoczesny i
            pragmatyczny i na dodatek odwazny.
            A poza tym mam bardzo zblizone do niego poglady i dlatego bede na niego
            glosowac. Nawet zapisalam sie do UMP. YES !

A DSK - bardzo odwazny czlowiek. Wszyscy wiedza ze jest socjal liberalem ale
            oczywiscie nigdy sie do tego publicznie nie przyzna. A zeby zmylic ludzi
            wymyslil sobie program wrecz marksistowski. A prywatnie to bardzo antypatyczna
            postac. Wiem to od znajomych dziennikarzy. Dotyczy to tez "przesympatycznej"
            Ségolène.
            • ingryd Re: do darden 19.10.06, 12:51
              no coz,
              widze, ze mamy zupelne inna hierarchie wartosci a co za tym idzie odmienne poglady polityczne,
              wiec zadna dyskusja tego nie zmieni,
              jako emigrantka z dyktatury komunistycznej nie zycze mojej drugiej ojczyznie przeksztalcenia sie w
              panstwo totalitarne, ja juz to przerabialam, a poza tym juz nie mam ochoty znowu "wyjezdzac" i pragne
              by moje dzieci tego nie "przerabialy"

tak wiec mam nadzieje ze chichi zrobi znowu cos bardzo glupiego (jak zwykle) i wystawi jakiegos
              kandydata ( zupelnie mi obojetne kogo) co znacznie oslabi sarkozy,
              "tak mu dopomoz bog"
              • darden1 Re: do ingryd 19.10.06, 14:55
                ingryd napisała:

> no coz,
                > widze, ze mamy zupelne inna hierarchie wartosci a co za tym idzie odmienne
                pogl
                > ady polityczne,
                > wiec zadna dyskusja tego nie zmieni,
                > jako emigrantka z dyktatury komunistycznej nie zycze mojej drugiej ojczyznie
                pr
                > zeksztalcenia sie w
                > panstwo totalitarne, ja juz to przerabialam, a poza tym juz nie mam ochoty
                znow
                > u "wyjezdzac" i pragne
                > by moje dzieci tego nie "przerabialy"
                >
                > tak wiec mam nadzieje ze chichi zrobi znowu cos bardzo glupiego (jak zwykle)
                i
                > wystawi jakiegos
                > kandydata ( zupelnie mi obojetne kogo) co znacznie oslabi sarkozy,
                > "tak mu dopomoz bog"

AMEN
    • tmkmk Chiracowi chodzi o immunitet 17.10.06, 19:59
      bedac merem paryza defraudowal na duza skale pieniadze z kasy miejskiej,
      prokuratura ma przygotowany material dowodowy (sprawa jest bezdyskusyjna)
      i uruchomi odpowiednie procedury w momencie gdy chirac przestanie pelnic urzad,
      uratowac go moze tylko interwencja kolejnego prezydenta, dlatego chce miec jako
      nastepce swojego czlowieka..
    • wspanialy69 Jak mocno prezydent Chirac nie cierpi ministra .. 18.10.06, 15:17
      święta prawda jest taka, że część polityków francuskich nie che Sarkzy'ego właśnie ze względu na jego pochodzenie - nie ufają mu po prostu, tacy są głupi i niepoinformowani i rasistowscy ci francuscy politycy
      a gazeta sugeruje że chodzi o jakieś osobiste animozje
      rozumiem że dla gazety to druga wielka bolesna rana (po referendum) zadana przez Francję
      czy to ma jakieś przełożenie na Polskę (choćby na Dorna,tego polskiego Sarkozy'ego)???...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka