tedi90 Zamiast lekarzy będą komisarze z PIS,to wystarczy. 23.10.06, 07:36 Zamiast lekarzy będą komisarze z PIS,to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew A miało być tak pięknie... 23.10.06, 08:32 Na początku lat 90-tych wierzyłem, że reforma w polskiej służbie zdrowia zmieni status materialny lekarzy, którzy nie chcą kombinować. Teraz nie mam już żadnych wątpliwości - tutaj nie zmieni się przez najbliższe pół wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: A miało być tak pięknie... 23.10.06, 10:03 PiS do czego się nie weżmie to jest to nieudane. A cierpliwi ludzie czekają. Odpowiedz Link Zgłoś
zen83 No tak, państwo woli stawiać na górników 23.10.06, 12:46 No tak, państwo woli stawiać na górników. Który to ma niezwykle rzadko spotykane umiejętności. Umie pod sejmem rozpierduche urządzić. Ba nawet sensownie potrafi wytłumaczyć swoje rację „ja mam zarabiać mniej niż taki lekarz, który dziennie wypiszę sobie kilka papierków”. Ktoś kiedyś powiedział że głupimi łatwiej się steruję. Lepiej niech ludzie nie studiują. Odpowiedz Link Zgłoś
star55 Re: A miało być tak pięknie... 24.10.06, 09:49 W Polsce nigdy nie będzie dobrze dopóki wszyscy Polacy nie będą więcej zarabiać,żeby mogła powstać prywatna służba zdrowia i prywatne ubezpieczenia medyczne( które nie są takie tanie).Mieszkam za granicą( od czasów komuny)w jednym z krajów afryki leczymy się oczywiście w prywatnych przychodniach , szpitalach i klinikach ( bo te państwowe to gorzej niż w Polsce).Chcę powiedzieć,że wszystko to jest możliwe dzięki naszym normalnym zarobkom , które umożliwiają nam zapłacenie prywatnego ubezpieczenia ( na 4 osoby w przeliczeniu jest to 2tyś zł miesięcznie),często zakłady pracy pokrywają połowe tych opłat.Nie mamy żadnych problemów z dostępem do wysokiej klasy sprzętu med.nie ma kolejek na różnego rodzaju specjalistyczne ,komputerowe badania.Chcę bardzo życzyć tego Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa W Czechach średnia krajowa jest jak w Polsce. 24.10.06, 19:33 Srednia płaca w Czechach 19 000 Kc = 2560 PLN Lekarz czeski zarabia 47 000 Kc = 6400 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
tojalew a górnicy? 23.10.06, 09:37 ...a śmierdzący górnicy mogą zarabiać po kilka tysięcy. Ręce opadają, jak się słyszy, że gdzieś nie stać zapłacić 2500 na rękę dla lekarza. Gdyby 20 mln z budżetu na 2006 rok przeznaczonego na świątynię opatrzności przeznaczyć na płacę lekarzy to można byłoby zatrudnić przez cały rok około 371 lekarzy (pensja netto 2500, roczny koszt 1 etatu to 53 870 zł). Sieć szpitali to kolejny chory pomysł ludzi, którzy wykształcili się w PRL i myślą, że centralizacja i odgórne planowanie załatwi sprawę. Rozpanoszonemu układowi i korupcji nie to nie pomoże. Wręcz przeciwnie, powstanie sieć świętych i korupcyjnogennych szpitali. Przykłady podane w artykule potwierdzają, iż rynek sam ureguluje kwestię powiatowych szpitali. Zmniejszy ich liczbę bez potrzeby odgórnych nakazów i planów. Na poziomie województw i powiatów lokalne samorządy powinny decydować o dodatkowych nakładach lub nie. z poziomu ministerstwa potrzebny jest jedynie mechanizm wspierania inwestycji w nowoczesny sprzęt. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Zamiast lekarzy będą komisarze z PIS,to wysta 23.10.06, 10:04 Będą tacy lekarze jak ; Zawisza, Cymański, Gosiewski, Bestry.??? Odpowiedz Link Zgłoś
sezary Trzcinski mija sie z prawda 23.10.06, 07:43 Podwyzki dali, ale poki co zaden lekarz tych pieniedzy nie ujrzal. Poza tym podwyzki wg. wykladnie misterstwa zdrowia nie przysluguja ani rezydentom ani stazystom. Moja miesieczna pensja (bez dyzurow) to 800 zl netto. W malym miescie w ktorym nie ma mozliwosci tyrania na dyzurach w kilku miejscach (co z tego ze rodzina widzi ojca najwyzej 10 dni w miesiacu, bo przez reszte jest non-stop w pracy), mlody lekarz musi wyzyc i wyzywic rodzine za nie duzo wieksze pieniadze. Jak widac jednak Panstwo Polskie ma inne priorytety niz finansowanie lecznictwa (rolnicy, gornicy, PKP, nowe urzedy, lewi rencisci). Ja to szanuje i lada chwila emigruje. Rolnicy was beda leczyc, oni zostana na bank w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
edek733 Re: Trzcinski mija sie z prawda 23.10.06, 08:16 sezary napisał: > Podwyzki dali, ale poki co zaden lekarz tych pieniedzy nie ujrzal. Poza tym > podwyzki wg. wykladnie misterstwa zdrowia nie przysluguja ani rezydentom ani > stazystom. Nie przysługują też doktorantom! Zresztą doktorantom nie płaci się ZUS-u (mają tylko ubezpieczenie zdrowotne). A doktoranci pracują w klinikach jak pozostali lekarze. I jest ich w skali kraju tysiące!!! ZUS-u nie płacą zresztą nie tylko doktorantom na akademiach medycznych. Poza nielicznymi uczelniami, wsyscy doktoranci są na "studiach" i otrzymują "stypendium". W kraju dojrzałej demokracji, doktoranci wszystkich uczelni zorganizowaliby swój związek zawodowy i wystąpiliby jak jeden mąż do sądów pracy o stwierdzenie istnienia stosunku pracy. Na 1000% by wygrali. I uczelnie zapłaciłyby za nich zaległe składki ZUS. Czego im szczerze życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
tim_1982 Re: Trzcinski mija sie z prawda 23.10.06, 08:24 Kto by się tam martwił doktorantami. Przecież to wykształciuchy i przyszłe łże-elity... --- Wroclaw and Lower Silesia Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Trzcinski mija sie z prawda 23.10.06, 09:03 Takie spostrzeżenie na marginesie - gdy wchodziliśmy do Unii, żadnymi wyukształciuchami nikt się nie martwił. Ówczesni rządzacy martwili się by im populiści nie utrudnili sprawy tłumacząc społeczeństwu, że warto umrzeć za Niccę. Samoobrona i PSL martwiły się tylko o dopłaty dla rolników. PiS martwił się tylko o "wartości". Ale o to, by na akcesji skorzystali równiez nauczyciele, lekarze, twórcy - to już dla nikogo nie było ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
fanfaroni Re: Trzcinski mija sie z prawda 23.10.06, 08:27 a zastanów się dzięki komu jest tyle tych lewych rencistów??? W końcu ktos musiał zgarnać do kieszeni by im wypisać papiery Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Trzcinski mija sie z prawda 23.10.06, 09:42 A ja mam kolegę lekarza rodzinnego z malutkiej miejscowości (nie powiem gdzie) który zwyczajnie wykupił za kredyt swój ZOZ od gminy i stał się ZOZem niepublicznym ale jedynym w okolicy.. chłopak zapieprza kilkanaście godzin na dobę zajmując się wszystkim (od zaopatrzenia po księgowość... oczywiście leczac jednocześnie).. oprócz siebie zatrudnia w ośrodku jeszcze jednego lekarza dojeżdżającego, dwie pielęgniarki, palacza i sprzątaczkę.. płaci im całkiem niezłe pieniądze a sam też zarabia kilka tysięcy na rękę... i nie narzeka!!! Jak widać prywatne działa... a państwowe tylko wyciąga łapki po kasę i twierdzi, że wciąż jest mało. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa 30% to zaliczka. W 2007 albo 100% albo strajk! 23.10.06, 21:30 I nie ma odwrotu. Polski lekarz MUSI zarabiac tyle co czeski ( w stosunku do średniej krajowej). Odpowiedz Link Zgłoś
koniecdemokracji Re: Lekarze uciekają z prowincji 23.10.06, 07:45 To jest ten zapowiadany skok cywilizacyjny jeden lekarz w powiecie jeden szpital na 100 km Ale rząd ma ważniejsze problemy oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Lekarze uciekają z prowincji 23.10.06, 08:16 koniecdemokracji napisał: > To jest ten zapowiadany skok cywilizacyjny jeden lekarz w powiecie jeden > szpital na 100 km > Ale rząd ma ważniejsze problemy oczywiście. Na Państwową Policję Polityczną (CBA), na IPN, rozwiązywanie i zawiązywanie wywiadów i inne temu podobne rzeczy na pewno nie zabraknie. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Lekarze uciekają z prowincji 23.10.06, 08:35 I jeszcze pieniędzy na pewno nie zabraknie na wojnę w Iraku i Afganistanie. Odpowiedz Link Zgłoś
koniecdemokracji Re: Lekarze uciekają z prowincji 23.10.06, 08:37 koloratura1 napisała: > koniecdemokracji napisał: > > > To jest ten zapowiadany skok cywilizacyjny jeden lekarz w powiecie jeden > > szpital na 100 km > > Ale rząd ma ważniejsze problemy oczywiście. Wczoraj u Pospieszalskiego Maciarewicz powiedział że byli pracownicy WSI mają 3000 miesięcznie żeby ich nie kusiło kumać się mafią , A lekarze a pielęgniarki a nauczyciele tajemnic nie znają nie wspominając o mafii > > Na Państwową Policję Polityczną (CBA), na IPN, rozwiązywanie i zawiązywanie > wywiadów i inne temu podobne rzeczy na pewno nie zabraknie. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Lekarze uciekają z prowincji 23.10.06, 10:04 A czy im się dziwicie.??? Odpowiedz Link Zgłoś
poluk Lekarze uciekają z prowincji 23.10.06, 07:46 I nie ma się co dziwić.Dlaczego ma być wielką łaską, żeby ktoś kto pracując ciągle ma na szali życie lub zdrowie człowieka nie ma zarabiać 2500? Wielka mi łaska. Ciekawe ile zarabia minister i wszystkie kluchy w NFZcie, że nie mają na podwyżki. Wszystko to jest żenujące. Nie miną 2-3 lata i w Polsce nie będzie komu leczyć. W innych krajach się takie rzeczy przewiduje, a u nas w tym samym czasie szuka się kto z kim i kiedy współpracował. Niestety Polska miała dużą szansę, ale już jest na równi pochyłej w dół. Ja tu nie widzę ani iskierki w ciemnym, ciemnym tunelu...a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
kubaby1 Re: Lekarze uciekają z prowincji 23.10.06, 20:48 w ministerstwie zdrowia wcale się dobrze nie zarabia. jak była uruchamiana infolinia "o ustawie podwyżkowej" to nikt nie chciał przyjśc do pracy bo do zaoferowania było 10 zeta za godzinę. to tyle ile mają niektórzy merytoryści (część oczywiście zarabia więcej, ale nie więcej niż 16 zł na godzinę). rotacja personelu w departamentach jest porażająca, sięga 55% pracowników rocznie. około połowa etatów jest nieobsadzona gdyż w przypadku ich obsadzenia pula pieniędzy będąca w dyspozycji ministerstwa wystarczyłaby na pensje w wysokości ok. 1100 zł netto, a to na warunki warszawskie są pieniądze, za które nie znajdzie się pracownika z wyższym wykształeniem. z pracowników zatrudnionych dłużej niż 2-3 lata prawie nikt nie zna języka obcego bo jak zna to popracuje rok, półroku i spada stąd. taka jest rzeczywistość. ale zgodnie z projektem budżetu w roku przyszłym podwyżki w urzędach centralnych wyniosą 0%. ps. w ministerstwie zdrowia poza ministrami i dyrektorami niektórych departamentów nie ma lekarzy. za takie pieniądze jakie mogliby tu zarobić nie przyjdą pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
jukka2006 To panstwo idzie w zlym kierunku. 23.10.06, 07:47 Opieka zdrowotna to jedna z podstawowych rzeczy, ktore powinno panstwo pobierajace podatki i ubezpieczenia zdrowotne zapewnic. Tlumaczenie sie ze nie ma pieniedzy i ze lekarze chca za duzo zarabiac do dla mnie bzdura. Przeciez to elita zawodow i niech nikt mi nie mowi ze 2500 na reke to taki majatek. Juz jest coraz wiecej przypadkow bledow lekarskich bo brakuje dobrze wyksztalconych fachowcow (wyjechali). Niedlugo strach bedzie sie znalezc w szpitalu. Dziekujemy ci panie premierze i prezydencie (celowo pisze z malej litery) Odpowiedz Link Zgłoś
dr01 Re: To panstwo idzie w zlym kierunku. 23.10.06, 08:56 > Opieka zdrowotna to jedna z podstawowych rzeczy, ktore powinno panstwo > pobierajace podatki i ubezpieczenia zdrowotne zapewnic. Nie prawda - opiekę zdrowotną powinien sobie zapewnić sam obywatel - płacą składkę w WYBRANYM przez siebie funduszu ubezpieczeniowym i dopłacając do świadczeń samemu część kosztów. Stwierdzenie PANSTWO MA MI ZAPEWNIĆ w tej kwestii jest błędne. Państwo ma mi zapewnić swięty spokój. I TYLE Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel_szarak Re: To panstwo idzie w zlym kierunku. 23.10.06, 10:34 > Nie prawda - opiekę zdrowotną powinien sobie zapewnić sam obywatel - płacą > składkę w WYBRANYM przez siebie funduszu ubezpieczeniowym i dopłacając do > świadczeń samemu część kosztów. Stwierdzenie PANSTWO MA MI ZAPEWNIĆ w tej > kwestii jest błędne. Państwo ma mi zapewnić swięty spokój. I TYLE Tak, obywatel MUSI placic haracz panstwu w postaci zusu, a jak przyjdzie do leczenia to musi placic prywatnie, albo umierac, bo kto by czekal z pewnymi chorobami kilka m-cy, az laskawie go ktos podda badaniu specjalistycznemu. Chory, upadly, stracony kraj. Dlaczego nie mozna NIE PLACIC, skoro poza placeniem ma sie z tego wielki G..uzik? Uciekac stad poki czas, bo niedlugo bedzie zalazna kurtyna, i zakaz opuszczania tego grajdolu, zeby bylo skad sciagnac haracz na...polska "swieta" gore olimp... Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: To panstwo idzie w zlym kierunku. 23.10.06, 10:05 Każdy to widzi, tylko co z tym zrobić.?? Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Za dobrą pracę trzeba dobrze płacić 23.10.06, 07:54 Szkoda, że "tanie panstwo" to nie państwo dobrze zorganizowane, tylko państwo w którym fachowcom w służbie publicznej rzuca się ochłapy pozostałe po zaspokojeniu roszczeń górników , rolników i wielodzietnych alkoholików. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Za dobrą pracę trzeba dobrze płacić 23.10.06, 10:07 Zamiast tego nic nie da wprowadzanie komunistycznych metod. Na przykład : bezpłatne busy-lekarskie, objazdowe, albo czyny społeczne lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
madulen Re: Za dobrą pracę trzeba dobrze płacić 23.10.06, 22:44 A co ty wiesz o gornikach?Nie masz pojecia ile zarabia gornik.Po co wyzywasz swoja zlosc na ludziach ktorzy ciezko pracuja na chleb.?Czy ty wiesz co czuje zona gornika kiedy dostanie wiadomosc o wypadku na kopalni?Czy gornicy sa winni obecnej sytuacji w kraju?Nie,nie sa!!!ale kazda osoba w tym cholernym kraju moze cos zrobic by zaczelo sie zmieniac na lepsze.Niestety my polacy we krwi mamy narzekanie i zwalanie winny na innych.I pewnie nic sie nie zmieni.Przestalam wierzyc w nasz narod.Kiedys pewien francuz powiedzial mi ze dziwi go to iz w kraju bylego komunizmu,ludzie ktorzy tyle zlego przezyli tak bardzo sie nawzajem nienawidza zamiast sie wspierac i sobie pomagac.Ja tez tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
takizenek To dopiero poczatek, bedzie duzo gorzej!!! 23.10.06, 07:57 Owocuje polski brak szacunku, pogarda dla rodaka, polityka TKM, kult cwaniaka, krotkowzrocznosc, brak norm. Wszystko jest wazniejsze niz dobro obywateli, zamiast rzadzic i gospodarowac robi sie nagonki, manipulacje teczkami, aparat biurokratyczny i klasa polityczna uraga ludziom w zywe oczy. Cena ludziej pracy jest mocno zanizona podczas gdy inne ceny sa na poziomie swiatowym lub wyzej. A placi sie wszedzie - przeciez nie mozna sie nawet spokojnie zalatwic bez sowitej oplaty dla kogos: za uzycie ubikacji (2 zl) placi sie ok. polowy godzinnego uposazenia jednej czwartej Polakow!!! Tak nie ma nigdzie na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
jedynataka Re: To dopiero poczatek, bedzie duzo gorzej!!! 23.10.06, 08:15 uciekną lekarze, uciekną pielęgniarki, a my będziemy sie leczyć za zachodnią lub wschodną granicą. Szkoda mi tylko ludzi z centrum :/ Odpowiedz Link Zgłoś
op_par Lekarze uciekają z prowincji 23.10.06, 08:17 Co za kłamstwo z tą " podwyżką"! Na razie to obietnice że " mają mieć". Skąd się bierze średnia skoro specjalistom, nie młodym lekarzom po studiach, nie może dyrektor zap.łacić w okolicacch sredniej krajowej? Etat = 168 godz, minimum 6 dyżurów = ok 112 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
op_par Lekarze uciekają z prowincji 23.10.06, 08:22 Co za durna uwaga! Interesuje mnie dlaczego ja zarabiamtak żenująco a nie dlaczego ktoś inny tak dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Tak dalej prywatyzujcie, zwiększcie podatki 23.10.06, 08:28 Zlikwidujcie 100% polski przemysł i dobijcie polskie firmy. Codziennie urząd skarbowy wraz z zusem dokonują aborcji polskiej przedsiębiorczości. Zróbcie tak a wszyscy będą pracować we francuskich hipermarketach, sprzedając rosjanom niemieckie produkty. JA wiedziałem, że tak będzie...i skąd mają być te pieniądze? Z importu??? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Tak dalej prywatyzujcie, zwiększcie podatki 23.10.06, 10:04 ale glupi post napisales. Jak sie nie znasz na ekonomii to o niej nie pisz. Zreszta artykul jest o lekarzach a nie o supermarketach - sprobuj przeczytac przed komentowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
skubi6 Niech żyje socjalizm ! 23.10.06, 08:36 > Więcej dać nie mogę, bo zbuntują się pozostali lekarze. To jest dopiero myślenie socjalistyczne ! www.skubi.net/nieoddaj.html Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Niech żyje socjalizm ! 23.10.06, 10:08 To paranoja, żeby prawica wprowadzała socjalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Ten problem zawsze istnial ... 23.10.06, 08:47 Zacheta do pracy w mniejszych osrodkach byly mieszkania i wyzsze pensje. Latwiej bylo tez zrobic specjalizacje dojezdzajac do wiekszego osrodka. W obecnej chwili trzeba raczej mowic o braku konkretnego kierunku zmian w ochronie zdrowia. Zalatwia sie dorazne sprawy i to w dodatku nieefektywnie. Pieniadze to nie wszystko. Trzeba jeszcze umiec efektywnie zarzadzac. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Lekarze uciekają z prowincji 23.10.06, 08:52 niech przyjedzie religa albo dorn, albo ci, ktorzy nadl twierdza, ze lekarz nie powinien dobrze zarbiac. spoleczenstwo wiesza psy na lekarzach to niech sie leczy samo albo idzie do znachorow. proste. Odpowiedz Link Zgłoś
twilight.pl Jestem mlodym lekarzem. 23.10.06, 09:03 Jestem mlodym lekarzem po stazu. Dyrektor szpitala zaproponowal mi etat za...1070 zl brutto,dzielony po polowie miedzy Izba Przyjec a oddzialem,wychodzi jakiej 700 kilka zlotych netto. W sumie to zastanawiam sie co z tak wielka kasa robic. I zastanawiam sie co robic z soba.Czy natychmiast stad wyjechac,czy tez wegetowac kilka lat robiac specjalizacje. Jednego jestem pewien.Juz niedlugo temu kochanemu spoleczenstwu i kochanemu rzadowi powiem "Do widzenia". Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_w11 Re: Jestem mlodym lekarzem. 23.10.06, 09:13 > I zastanawiam sie co robic z soba.Czy natychmiast stad wyjechac,czy tez >wegetowac kilka lat robiac specjalizacje. A mnie dziwi, że lekarz z ofertami 1070 zl się jeszcze nad czyms zastanawia. Odpowiedz Link Zgłoś
twilight.pl Re: Jestem mlodym lekarzem. 23.10.06, 09:19 jerzy_w11 napisał: > > I zastanawiam sie co robic z soba.Czy natychmiast stad wyjechac,czy tez > >wegetowac kilka lat robiac specjalizacje. > > A mnie dziwi, że lekarz z ofertami 1070 zl się jeszcze nad czyms zastanawia. > Nie zastanawiam sie nad wyjazdem bo wiem ze napewno wyjade,tylko bez specjalizacji mam male szanse na tamtejszym rynku pracy i to jest jedyna rzecz ktora mnie tutaj trzyma,gdyby nie to na drugi dzien po LEP-ie pakowalbym walizki. Bylem na rozmowach w kilku firmach farmaceutycznych ale praca przedstawiciela medycznego mimo iz na poczatek za 3900 brutto nie bardzo mnie kreci. Nie po to sie tyle lat uczylem aby teraz zostac objazdowym sprzedawca. Odpowiedz Link Zgłoś
az132 Re: Jestem mlodym lekarzem. 23.10.06, 09:32 wszyscy za mało zarabiamy w tym kraju..nie tylko lekarze, jeżeli chcesz wyjeżdżać..to zrób to..i nie płacz nad swoim losem, ale przedtem zapłać za te studia i za tą specjalizacje, póżniej dopiero "cwaniakuj" jaki jesteś mocny. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
twilight.pl Re: Jestem mlodym lekarzem. 23.10.06, 09:41 Wybacz ale pleciesz bzdury. Po pierwsze nikomu nie mam zamiaru oddawac za studia i specjalizacje,gdyz tak samo jak i Twoi rodzice,moi tez placili skladki abys i Ty sie mogl wyksztalcic. Poza tym fakt ze malo w Polsce wszyscy zarabiaja jakos malo do mnie przemawia. Nikt nie zada zarobkow na poziomie Wielkiej Brytanii ale conajmniej na poziomie sredniej krajowej!! Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.76 Walcz o proporcje brytyjskie: mlody lekarz (GP) ze 23.10.06, 17:28 trzy razy tyle, ile mloda pielegniarka, a ta z kolei ze 2 razy tyle ile salowa:) I dalej - lekarz internista w przychodni ze 2 x tyle ile hydraulik dzialajacy na wlasny rachunek i ze 3 razy tyle ile robol przy tasmie w fabryce. Coz, choc i tu lekarz narzeka na za niska place i marzy o pracy w prywatnej klinice w USA, to jednak wiadomo, ze oplaca sie uczyc. A w Polce? Czy u was nadal asystent Uniwersytetu Warszawskiego zarabia MNIEJ nizli ciec na branie tejze uczelni? Odpowiedz Link Zgłoś
ewolucja3 az 132 - o co Ci chodzi? 23.10.06, 09:43 przecież pisze, że jeszcze nie zrobił specjalizacji, za co ma płacić? Zanim kogos skrytykujesz zadaj sobie trud i przeczytaj o czym pisze... Odpowiedz Link Zgłoś
poluk Re: az 132 - o co Ci chodzi? 23.10.06, 09:52 Popieram w 100%. Jak tylko będziesz miał możliwość wyjezdzaj z Polski. Ja już wyjechałem. Mam 26 lat i uważam to za najlepszą decyzję. Moja żona stomatolog dostała po studiach umowę na 980zł brutto i kontrakt na 10 lat. Ludzie! To jest po prostu upokorzenie! poznałem lekarzy specjalistów z 10 letnim stażem. Ich poziom życia był niewiele wyższy od pary bezrobotnych, a zasuwali po kilkanaście dyżurów w miesiącu. Ludzie nie mówcie, że mają cokolwiek oddawać za studia, bo podatki płacili i studia spłacili kilkakrotnie. Niestety jak wcześniej pisałem to nie są katastroficzne wizje jeśli ktoś mówi że nie będzie komu leczyć w Polsce. To już się zaczęło i będzie przebiegało coraz szybciej. Niestety... rób chłopie specjalizację, gdziekolwiek, nawet w Koziej Wólce, jakoś przeżyjesz, a później wyjeżdzaj bo ja po dwóch miesiącach już odżyłem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Jestem mlodym lekarzem. 23.10.06, 09:53 az132 napisał: > wszyscy za mało zarabiamy w tym kraju..nie tylko lekarze, jeżeli chcesz > wyjeżdżać..to zrób to..i nie płacz nad swoim losem, ale przedtem zapłać za te > studia i za tą specjalizacje, póżniej dopiero "cwaniakuj" jaki jesteś mocny. > pozdrawiam chora glow, chory post. pozdrawiam twojego psychiatre! Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Jestem mlodym lekarzem. 23.10.06, 09:59 nie wszyscy malo zarabiamy - WSZYSCY moi znajomi po innych studiach niz medycyna zarabiali wiecej niz ja. A teraz pracuje w Anglii i wszystkie kaczki swiata moga mnie cmoknac. Odpowiedz Link Zgłoś
plorens Re: Jestem mlodym lekarzem. Nie bedziemy placic za 23.10.06, 14:08 studia .... znowu jak bumerang wracaja posty o placeniu za studia. Po pierwsze po to weszlismy do UE aby miec wlasnie wybor, po drugie - jesli chcesz nas obciążyc płaceniem to aby było sprawiedliwie powinien zapłacis każdy kto wyjechał - nawet po podstawówce i kazdy kto nie pracuje w swoim zawodzie (bo to też "zmarnowane" pieniądze. Ponadto póki co to chyba nie jest zgodne z prawem. Zamiast pisac takie bzdury lepiej byłoby się zastanowić co zrbic by za 5-10 lat nie było sytuacji że bedzie koszmarny niedobór kadry specjalistów.... Zreszt ja jako lekarz sobie poradzę ale Wy pacjenci bedziecie mieć problem, dlatego dziwię się ze zamiast popierać starania o normalnosc słuzby zdrowia z agresją rzucaie sie na lekarzy wypominając im zawartość garazy itd.../ Odpowiedz Link Zgłoś
plorens Re: Jestem mlodym lekarzem. 23.10.06, 14:11 komu ma zapłacic. TOBIE ...? Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Lekarz w Czechach zarabia 47000 koron. 23.10.06, 21:29 Przy sredniej krajowej ok 19000 Kc, a wiec zblizonej do polskiej. Jakoś Czechom nie przeszkadza to, co Tobie, ze lekarz powinien zarabiac 2,5 do 3 RAZY srednia krajowa. U nas, jak widac, dalej trwa kult kielni i kilofa. Co do wyjazdów, "zwracania" itp do WBIJ SOBIE DO ŁBA, że Polska należy do UNII EUROPEJSKIEJ. Z tego właśnie powodu (taki ot...drobiażdżek:))) NIKOMU nie można zabronić wyprowadzenia się do innego REJONU UE ani tez żądać ztego powodu jakichkolwiek haraczy pieniężnych. PONIAŁ? Jak ktoś chce wyjechac to po prostu TANKUJE DO PEŁNA i jedzie. na granicy już nawet nie pytaja się doką. Tylko od niechcenia macha się dowodzikiem:)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
alexos Re: Jestem mlodym lekarzem. 28.10.06, 13:34 Stary nie masz racji. Jesli znasz jezyk np. niemiecki, pisz natychmiast jedz na Vorstellungsgespräch i masz duze szanse na etat, szukaj w internecie. Ja nie znajac jezyka, po pol roku pracy w charakterze hospitanta dostalem etat w szpitalu. Tu bardzo potrzebuja lekarzy, ale nie licz na duze miejscowosci i na to ze w porownaniu z niemieckimi kolegami bedziesz mial jakies fory. A specjalizacje tutaj mozesz tak samo jak i w Polsce robic, z ta roznica ze nie musisz zadnego egzaminu przed rozpoczeciem specjalizacji zdawac tylko po 6 latach pracy. Powodzenia, wystarczy sie tylko odwazyc i miec duzo sily wewnetrznej bo wbrew pozorom nie jest tak latwo z roznych wzgledow. Pozdrawiam Alexos Odpowiedz Link Zgłoś
kanabi Kto tu zostanie 23.10.06, 09:28 Niedlugo w Kaczymgrodzie zostana sami bezrobotni z zasilkiem 800zl, banda moherowych emerytow i rencistow oraz przedstawiciele kartoflanej "elyty" pasacy sie na publicznej kapuscie. Tylko kto, do ch*ja Waclawa na nich zarobi? Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Kto tu zostanie 23.10.06, 10:10 To zła perspektywa, wyjeżdżać. Trzeba usunąć te władze PiSu. Pokojowo, ale stanowczo i szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Jestem mlodym lekarzem. 23.10.06, 10:09 Co ma robić młody lekarz.? Chyba zapisać się do PiSu i zrobic się "politycznym". Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarooll Re: Jestem mlodym lekarzem. 23.10.06, 10:41 Wyjezdzaj! Gdybym nie byl informatykiem tez bym stad dawno wyjechal, ale ja akurat zarabiam stosunkowo niezle. Praca lekarza za 1070zl to po prostu policzek w twarz dany przez Panstwo, w takiej sytuacji nie zostaje nic innego jak zmiana Panstwa na takie, ktore traktuje ludzi z godnoscia... I nie przejmuj sie tekstami kretynow, ktorzy uwazaja, ze powinienes "oddac" pieniadze za wyksztalcenie, wszyscy placimy podatki za ksztalcenie swoje i swoich dzieci, wiec to jest argument kompletnie nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
az132 Re: Jestem mlodym lekarzem. 23.10.06, 13:46 ..nie rozumiem, kto ci dał prawo używać inwektyw do człowieka który wyrażał swoja opinie?!!..to, że nieźle zarabiasz na pewno nie jest argumentem, aby w ten sposób się zachowywać..i klasyfikować ludzi. domyślam się, że jesteś jednym z tych nowo bagackich którym się wydaje, że wszystko im wolno. wiedz o tym , że jest inaczej.."kretynie do 5 potęgi"..kasa to nie wszystko...trzeba mieć również klasę chłopku pańszczyźniany...mimo to pozdrawiam wieś!! Odpowiedz Link Zgłoś
przdun Re: Jestem mlodym lekarzem. 24.10.06, 21:17 Policz sobie ile Ci wyjdzie za godzinę pracy..... A teraz policz sobie ile będziesz musiał godzin w miesiącu pracować żeby zarobić tzw "średnią krajową" WYJEŻDŻAJ jak najszybciej. Na pewno będzie Ci o wiele łatwiej zrobić spacjalizacje gdzieś za granicą niż w Twoim szpitalu: zawsze może się zdarzyć że zamiast na jakiś kurs albo staż do specjalizacji, będziesz musiał zapewnić obsadę dyżurową na izbie przyjęć albo na oddziale (podczas trwającej 5 lat specjalizacji z interny , "obowiąkowe staże specjalizacyjne trwają łącznie około 12 miesiecy...) Weż także pod uwagę że w trakcie stażu-często jest to kilku tygodniowy pobyt w innym mieście na oddziale posiadającym uprawnienia do szkolenia będziesz się utrzymywał z "gołej pensji" tzn bez dyżurów. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
rotaxx Re: Lekarze uciekają z prowincji 23.10.06, 09:03 za 3 tys na miesiac-szkoda czasu-spadam z tad Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Lekarzom trzeba płacić 23.10.06, 09:13 a nie udawać, że się płaci. Wolny rynek pokazał to bez owijania w bawełnę. Odpowiedz Link Zgłoś
lekarzzewsi ..."Na to nie zgodzą się specjaliści z klinik"... 23.10.06, 09:19 A kto pyta specjalistów z klinik ile mają zarabiać lekarze na prowincji ??!!! Tu powinno panować prawo popytu i podaży. Mają ambicje pracować w klinice - niech zasuwają za darmo - zawsze pozostanie im satysfakcja możliwości wyżycia się na studentach... Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_rudolf nie ma się co dziwić 23.10.06, 09:19 jestesmy swietnym przykladem na karj, w ktorym wszystko jest na odwrot-murarz zarabia wiecej od lekarza!! kolorowy świat na www.asiaq.pl tanie szkolenia dla młodych na www.grupa-kreatywna.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pw2221 Ludzie!!! Koniec Świata .... dwóch lekarzy odeszło 23.10.06, 09:32 ... a co to będzie jak z gazety wyborczej dwóch dziennikarzy odejdzie ???? pewnie koniec mediów !!! ha, ha, Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Akurat ! Tylko slepy nie widzi tego, co sie dzieje 23.10.06, 21:34 Akurat ! Tylko slepy nie widzi tego, co sie dzieje ! Odpowiedz Link Zgłoś
przdun Re: Ludzie!!! Koniec Świata .... dwóch lekarzy od 24.10.06, 21:08 Jak odejdzie dwóch lekarzy z 4-6 pracujących na oddziale to robi się gorąco.... dla ordynatora i reszty ,która pozostała. Myślę że w redakcji GW- i chyba każdej innej gazety, na miejsce dwóch redaktorów którzy by odeszli czeka kilku młodych dobrze zapowiadających się absolwentów. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
pauulek uczcie sie jezykow -przyjezdzajcie do Niemiec 23.10.06, 09:46 W niemczech coraz bardziej odczuwa sie brak lekarzy ,bo w szpitalach zarabia sie w porownaniu do innych zachodnich panstw UE stosunkowo malo. Mimo tego oferta jest atrakcyjna, poniewaz we wszystkich szpitalch mozna uzyskac odpowiednia specjalizacje-lub powazna jej czesc. Spacjalizacja jest zwiazana z osoba szefa, wyposazeniem szpitala, iloscia pacjentow i zabiegow, ale nawet wnajmniejszej pipidowce mozna dostac np 2 lata z 6 internej, lub 2 chirurgii, itd.Potem trzeba szpital zmienic azeby dopelnic okres przewidywany przez izbe lekarska danego Landu. Uposazenie dla poczatkujacego bez doswiadczenia zawodowego:to 3.420 euro, po roku podwyzka o 200 euro, za godzine dyzuru (przewaznie 15 1/2 godziny) dostaje sie 22 euro (wszystko brutto). ponizej link dla znajacych jezyk www.marburger-bund.de/marburgerbund/bundesverband/unsere_themen/tarifpolitik/vka/vka_29.php Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Lekarze uciekają z prowincji 23.10.06, 10:02 Ucieczka przed Kaczyńskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
zwolennik2 ale za to będzie ekspres we Włoszczowej za 3 mln 23.10.06, 10:12 którym będzie można dojechac do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
andrzb Lekarze uciekają z prowincji 23.10.06, 10:26 Zastanowiła mnie teza w artykule, że na wyższe płace dla lekarzy powiatowych nie zgodzą sie klinicyści, czyli lekarze pracujący w klinikach. Czas najwyższy, żeby o płacy lekarzy decydowały samorządy, którym podlegają szpitale a nie Ministerstwa Zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
frankeinstain Re: Lekarze uciekają z prowincji 23.10.06, 10:29 Będzie nas leczyć szafa Lesiaka Odpowiedz Link Zgłoś
mppmpp Re: Lekarze uciekają z prowincji 23.10.06, 10:30 Wspaniała wiadomość! Więcej łożyć na tanie państwo, roników, hutników, górników, policjantów, nauczycieli i urzędników. Dołożyc emerytom i rencistom, i to procentowo, żeby ten kto ma dużo dostał jeszcze więcej, aten co ma mało dostał malutko! Ludzie przestali czekać i pomstować, po prostu wyjeżdzają! Do wilekich miast, do innego kraju, byle dalej... Więcej socjalizmu, to się to wszystko prędzej rozleci i może moje dziecko nie będzie musiało wyjeżdzav, żeby normalnie żyć w środku Europy. Odpowiedz Link Zgłoś