Dodaj do ulubionych

3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowali...

26.10.06, 17:02
Tylko 3...?
Obserwuj wątek
    • wrezz Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:03
      > Obrońcy gimnazjalistów uważają, że jest to orzeczenie zbyt surowe i
      > zapowiadają wniesienie apelacji.

Już by się nie wygłupiali z tą apelacją. Mają chłopaki farta.
      • frant3 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:07
        Mam nadzieję, że przemyślą sobie pewne sprawy i więcej nie będą korzystali z tego farta.

--
        Frant - humor, satyra, krytyka
        • wrezz Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:10
          Chyba dla dwunastolatków, takie trzymiesięczne ograniczenie wolności, będzie w
          sam raz, żeby ustawić ich do pionu.
          • lesbijka_wroclaw Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:30
            3 miesiące? 3 LATA!!!
            • wrezz Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:33
              Chyba też bym się zgodził.
              • romano33 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:44
                Czytajcie dobrze artykuły.

Tam pisze 3 miesiace az do zakonczenia postepowania. Pozniej jest proces sądowy
                i dopiero po procesie Sąd orzeka ostateczną karę. Pozniej beda sie odwoływac ale
                i tak powinny siedziec w poprawczaku z 5 lat.
                • wrezz Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:45
                  Tak, już doczytałem. Tytuł jest mylący, pewnie celowo, żeby wywołać
                  kontrowersje.
                  • rujawi Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 18:07
                    przecież oni wyjdą z pierdla jeszcze bardziej niebezpieczni
                    nie lepszą karą byłoby skazanie ich na pracę społeczną i skierowanie na zajęcia
                    terapeutuczne z ofiarami gwałtów? tylko tak zrozumieją co zrobili, a w pierdlu
                    będą "elitą" że są "zajebiiste cwaniaki".
                    www.nasznocnik.prv.pl
                    • paramentztefauenu [...] 26.10.06, 18:16
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • cyberdemokracja ==========Ostro z gó..arzami!!! ============ 26.10.06, 19:32
                        nie tylko w tym konkretnym przypadku ale generalnie, bo młodzi poczynają sobie
                        coraz odważniej. Ostatnio miałem okazję przyglądac się zachowaniu 12-14 latków.
                        Gó..arze nie szanują szkoły, nauczycieli, nie uznają żadnych autorytetów. To
                        po części wina nieodpowiedniego systemu socjalizacji. Ale czy duża kara pomoże?
                        Bo resocjalizacja też szwankuje... Prawdopodobnie już za kilka lat osoby
                        popełniające drobne przestępstwa oraz osoby nieletnie będą objęte dozorem
                        elektronicznym (microchipy wykorzystujące technologię RFID). Podobnie część
                        pracowników, gdyż pracodawcy mają prawo do kontroli poczynań pracowników w
                        miejscu pracy. To początek technototalitaryzmu...
                        • patman ============Droga do nikąd============== 26.10.06, 20:01
                          Obecna władza uważa, że tylko czynnik zastraszenia oraz permanenta kontrola spowodują "naprawę" i umoralnienie społeczeństwa. Czy ktoś sobie wyobraża, że 50% obywateli będzie ciągle pod nadzorem policji? Działania państwa muszą się skupić na pracy nad młodymi ludźmi z rodzin takich jak te, gdzie przemoc uznawana jest za normalne zachowanie. Rodzice nie widzą szczególnego zła w tym, co zrobiły ich dzieci, bo sami wpoili im czynniki, które doprowadziły do tej tragedii: zamiast szacunku - siła, zamiast współczucia - pogarda.
                          Tym chłopcom niewiele już może pomóc, są ukształtowani patologicznie. Za to można podziękować w dużej mierze rodzicom, których też ktoś zapomniał odpowiednio wychować, dlatego dziwią się, że ktoś czepia się ich "biednych" dzieci. I kółko się zamyka. Rolą państwa musi być lokalizowanie takich patologii i realne wsparcie psychologiczne, by nowe pokolenia były kształtowane przez pozytywne wartości. W przeciwnym wypadku, Romek będzie musiał do każdej szkoły dobudować poprawczak, a w każdym mieście Dorn będzie miał placówkę penitencjarną. Chyba, że o to im chodzi?
                          • refleksyjny ...............................Co z resztą klasy?? 26.10.06, 20:25
                            Też do kicia.
                            • kipus [...] 26.10.06, 20:48
                              • poszeklu [...] 26.10.06, 21:03
                                • sneaker Kara... 27.10.06, 02:06
                                  Podstawową karą powinno być spotkanie z rodzicami tej dziewczyny i wysłuchanie,
                                  co też mają biedni ludzie do powiedzenia w tej sytuacji.
                                  Najlepszą karą jest spotkanie z ofiara przestępstwa (w tym wypadku to niestety
                                  niemożliwe) i wysłuchanie jej (jaką to krzywdę uczynili).
                                  • akermanski Re: Kara... 27.10.06, 11:36
                                    Akurat w tym wypadku to nie wyjdzie. Matka dziewczyny momentalnie przebaczyła
                                    chuliganerii to, co zrobili jej corce. Ot, sztubackie zarty. Jakby przyszli do
                                    niej na rozmowe, to pewnie by ich jeszcze po glowkach poglaskala. Co to za matka?

.......................
                                    Lubię humor absurdalny: www.patafian.pl
                                    • tomeeeek Ludzie wrzućcie na luz... 27.10.06, 13:46
                                      Moim zdaniem wina leży po stronie szkoły. Uczniowie w szkole doskonale wiedzą a
                                      co mogą sobie pozwolić. Jeśli to zrobili to znaczy, że czuli się bezkarni.
                                      Naprawdę powinni wyluzować zwolennicy ostrego karania tych chłopaków. W tym
                                      wieku hormony po prostu buzują. W grupie łatwiej się wzajemnie napędzać.

Poza tym łatwo oceniać po bardzo subiektywnych artykułach prasowych. Wsadzanie
                                      do więzienia połowy społeczeństwa nie załatwi problemu. Lepiej skupić się na tym
                                      dlaczego w szkole pozwalano na takie wybryki.

Emocjami jakie temu towarzyszą można by obdzielić pięć takich tematów.
                                    • illogical Re: Kara... 27.10.06, 15:14
                                      Szanowny Panie Akermanski,

nie mozna stawiac tego typu pytan opartych jedynie na domyslach i prasowych
                                      doniesieniach. Byc moze matka, podobnie jak piosenkarka Eleni, jest osoba
                                      wielkiej wiary i to nakazuje jej przebaczac ta zbrodnie. Inne wytlumaczenie (tu
                                      niestety opre sie na gazetowych informacjach) jest takie, ze rodzice Ani
                                      obawiaja sie zemsty rodzicow mlodocianych rzezimieszkow, w przypadku gdy sad
                                      wymierze im kare poprawczaka. Pamietajmy bowiem, ze ta cala grupa to "zamozni
                                      rolnicy", ktora zna sie nawzajem od wielu lat. Gwoli prawdy musze jednak
                                      napisac, ze jest to tylko moje przypuszczenie nie poparte zadnymi dowodami.

O poziomie moralnosci rodzicow sadystow swiadczy wypowiedz adwokata, ktory
                                      stwierdzil, ze Ania miala juz rzekomo proby samobojcze na koncie. Jest to
                                      wypowiedz tonacego trzymajacego sie brzytwy. A nawet jesli to prawda, to z
                                      pewnoscia dewianci spelnili role wyzwalacza.

Martwie sie, ze poziom agresji w szkolach jest juz tak wysoki, ze niedlugo
                                      bedzimy mieli powtorke Columbine High School.

Skladam kondolencje Rodzinie Ani.
                                    • lukask73 Co to za matka? 27.10.06, 15:38
                                      A co, miała zabić ich, ich rodziców, dziadków i spalić ich dom?

Zemsta do niczego by nie doprowadziła. A szkody w szczególności nie naprawi.
                                    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Wychowanie seksualne do szkół!!! 27.10.06, 21:25

Ciekawe dlaczego nikomu nie nasunął się całkiem oczywisty wniosek:
                                      Skoro napady na tle seksualnym zdarzają się w szkołach wcale nierzadko, to
                                      należy wreszcie wprowadzić lekcje wychowania seksualnego.

→ → → → → → → → → →
                                      Odkryjmy Białoruś!
                                      odkryjmybialorus.blox.pl
                            • dementka Re: ...............................Co z resztą k 26.10.06, 21:07
                              No wlasnie, dlaczego nikt nie zareagował z jej klasy, nie stanął w jej
                              obronie??? To jest zbiorowa odpowiedzialność!
                            • berkowaty raczej do psychologa... 26.10.06, 21:33
                              a co reszta klasy robila, nic nie robila...

To jest straszne, bo reszta klasy milczaco pogodzila sie z gwaltem (ineczej tego
                              nie sposob nazwac)

Co z reszta klasy... niestety beda musieli z tym zyc... z hanba wypisana na twarzy.

Co z tymi chlopcami... to ze sa debilami, to jasne, ale ktos tez zapomnial o ich
                              rozwoju i uczuciach i zadzach...

Zabili dziewczyne udajac gwalt... niedorozwiniecie emocjonalne

Bartek

P.S. tez chodzlem do liceum, tez studiowalem... nie mielismy tak irracjonalnych
                              i debilnych pomyslow
                              • agaroba5 Re: raczej do psychologa... 26.10.06, 23:25
                                A co z panią polonistką, której nie było na lekcji? Jestem nauczycielką i
                                zasady są jasne: podczas lekcji odpowiadam za uczniów, nie wolno mi opuścić
                                sali, ani wyrzucić ucznia za drzwi, bo gdyby coś się stało, to ja poniosę
                                konsekwencje;

A co z rodzicami dziewczynki? Co to za matka, która natychmiast wybacza
                                oprawcom jej dziecka?

A co z rodzicami tych bandytów, którzy usprawiedliwiają swoich synalków,
                                twierdząc, że to był tylko "żarcik."

Szczerze życzę gnojom, żeby teraz ktoś ich kosztem się tak zabawił - na pewno
                                przeżyją niezapomniane chwile, jak się ich rozbierze i poobmacuje przy publice
                                (lub nawet nie), udając gwałcenie.

I proszę się nie oburzać, że nauczycielka ma takie poglądy - jako matka, chcę
                                by moje dziecko miało zapewnione bezpieczeństwo i nie było narażane na nawet
                                przypadkowe obcowanie z takimi zwyrodnialcami.
                                • tubu5000 Re: raczej do psychologa... 27.10.06, 01:47
                                  jakie masz prawo osądzać matkę? chyba że jesteś katoliczką i wybaczanie jest Ci
                                  obce....
                                  • anilah777 Re: raczej do psychologa... 27.10.06, 03:56
                                    Ma prawo soadzać matkę-nie sprawdziła się jako matka!
                                    • alejajaniemaco Kara smierci musi zostac wprowadzona - PIS ma racj 27.10.06, 09:31
                                      Nie ma zmiluj sie.
                              • anilah777 Re: raczej do psychologa... 27.10.06, 03:55
                                "ktoś zapomniał o ich żadzach"-ty berkowaty wiesz, co piszesz? To znaczy, ze 14-latkom trzeba zapewnić zaspokajanie żądz? Moze panienki na lekcje sprowadzić. Ja też mam czasem żądzę, żeby dać komuś w pysk, albo i gorzej i co? Robię to?Czy my zwierzetami jesteśmy? Jak ktoś nie potrafi opanować swoich żądz, to nie nadaje się do społeczeństwa. Przecież wszyscy mamy czasem ochotę kogoś dosłownie udusić. I co, wszyscy to robią?Przestańmy do jasnego diabła wszystko usprawiedliwiać! Chorych psychicznie trzeba odizolować i już. Jak nie chętka weźmie na pierścionek w sklepie, to mam wziąć dać po głowie jubilerowi i społeczeństwo ma zrozumieć, że nie mogłam się opanować-bo to było silniejsze ode mnie?
                          • asimek Jeszcze więcej psychologii? Co za bzdura! 26.10.06, 21:59
                            Psychologiczna pomoc państwa dla rodzin? A cóż to za utopia?! Mamusie będą
                            lepiej wychowywały synusiów, gdy będą miały świadomość, że za złe czyny ich
                            kochane, biedne dzieci spotka surowa kara. Drugi sposób załatwienia sprawy to
                            sanacja moralna (tak, tak, wiem - oczywiście jestem "faszystą"). Tak naprawdę
                            całe to zło bierze się z nieznajomości dekalogu, z egozimu, z niedostrzegania w
                            bliźnim człowieka. Ale to przecież takie niemodne i niepostępowe. Strzec
                            wartości? Przecież to śmieszne, każdy ma własne wartości - krzyczano niedawno.
                            No to teraz macie!!!
                            • s-w-z Re: Jeszcze więcej psychologii? Co za bzdura! 27.10.06, 01:39
                              Chodziłem w latach 50-tych do szkoły TPD - bez lekcji rligii, indoktrynowani
                              politycznie a jednak ... nawet łobuzowaći uczniowie nie pozwalali sobie na
                              lekceważenie nauczyciela. Między chłopakami zdarzały się drobne bijatyki ale w
                              obec dziewczn jakakolwiek przemoc była nie do pomyślenia a już takie
                              zwyrodnialstwo ...szkoda mówić.
                        • camell_ek komentarz 26.10.06, 20:49
                          moj komentarz tu: camell.blox.pl/2006/10/Kultura-miotly.html
                          • golota20 Re: komentarz 27.10.06, 06:14
                            czesc
                            Szkola ma tez problemy..

Jak jest czlowiek to i wybryki musza byc
                            Dziewczyna miala problemy ze soba,
                            a rozbieranie -
                    • poszeklu Kara powinna byc odstraszajaca dla innych bydlakow 26.10.06, 18:22
                      Nie powinno sie robic ulg, ze niby nieletni,
                      bo czyny ktorych sie dopuscili zaliczaja sie
                      do dojrzalych seksualnie osobnikow, zatem
                      zostaly wykonane w tym zakresie wieku i taka
                      powinna byc zasadzona kara. Tym bardziej, ze
                      podobnych szkol i podobnych ukladow silowych
                      w Polsce jest wiecej.
                      Trzy miesiace, powinien dostac nauczyciel, plus
                      zakaz wykonywania zawodu na 5 lat, razen ze swoim
                      dyrektorem.
                      Giertych ma racje, ze bandziorow trzeba usuwac
                      ze szkoly. Powinni usunac tez nauczyciela i
                      niedorobionego dyrektora.
                      • pako19 wykastrować gnoi !!!!! 26.10.06, 18:52
                        • pijaki Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 19:53
                          Jestem przerażony poziomem nienawiści w wypowiedziach większości forumowiczów.
                          Większość wypowiadających bardzo chętnie feruje wyroki nie zastanawiając się
                          głębiej nad tym co piszą. I nie zastanawiając się nad własnymi poczynaniami.
                          Zastanówmy się jaki mamy kontakt z własnymi dziećmi, jakie wzorce im
                          przekazujemy? Czy sami potrafimy przeciwstawić się chamstwu i wandalizmowi
                          widocznemu na ulicach? To takie proste mówić innym jak mają postępować, albo
                          jak powinni byli postąpić w tym właśnie przypadku...

Wątpię żeby ci gimnazjaliści przewidzieli to, że dziewczyna popełni
                          samobójstwo. Ewidentnie nie pomysleli nad konsekwencjami własnych poczynań.
                          Powinni ponieść karę bo kara jest w tym przypadku niezbędna. Ale napewno nie
                          taką jaką postulują niektórzy z forumowiczów. Najlepiej by było, żeby sami
                          zrozumieli jak okropnego czynu się dopuścili, ale szanse na to są niewielkie.

A tak odnośnie konsekwencji, pomyślcie drodzy forumowicze ile razy jadąc
                          samochodem przekraczaliście prędkość lub w inny sposób łamaliście przepisy i
                          czy konsekwencją tego nie mogłaby być śmierć innego człowieka?!
                          • pijaki Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 19:58
                            A do tych co postulują skazanie sprawców niemalże na dożywocie i odsądzają ich
                            od czci i wiary mam pytanie: "Jaki wiek jest odpowiedni na ponoszenie
                            odpowiedzialności karnej? W jakim wieku Wy już odróżnialiście wyraźnie dobro od
                            zła?"
                            • cyberdemokracja Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 20:01
                              Odróżniałem dobro od zła na długo przed ukończeniem 12 roku życia. Źle
                              sformułowane pytanie. Czy nabuzowane hormonami dzieciaki są w stanie
                              przewidzieć konsekwencje swoich czynów? Bo wiedzieli, że robią źle...
                              • pijaki Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 20:08
                                cyberdemokracja napisał:
                                > Odróżniałem dobro od zła na długo przed ukończeniem 12 roku życia.

Musisz być naprawdę wyjątkowym człowiekiem. I potrafiłeś mu się przeciwstawić?
                                Nie pod opieką rodziców, tylko tam gdzie ich nie było? Bo jeżeli tak to chyba
                                dojdę do wniosku, że jesteś supermenem...

> Czy nabuzowane hormonami dzieciaki są w stanie przewidzieć
                                > konsekwencje swoich czynów? Bo wiedzieli, że robią źle...

Nabuzowane hormonami dzieciaki, w grupie rówieśników, NAPEWNO nie są w stanie
                                przewidzieć konsekwencji swoich czynów. I NAPEWNO nie wiedzieli, że robią źle.
                                Gdyby wiedzieli i potrafili przewidzieć konsekwencje to raczej by tego nie
                                zrobili.
                                • beata_sta Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 20:20

> Nabuzowane hormonami dzieciaki, w grupie rówieśników, NAPEWNO nie są w stanie
                                  > przewidzieć konsekwencji swoich czynów. I NAPEWNO nie wiedzieli, że robią
                                  źle.
                                  > Gdyby wiedzieli i potrafili przewidzieć konsekwencje to raczej by tego nie
                                  > zrobili.

Nie wiedzieli ze robia zle publicznie rozbierajac kolezanke i pozorujac
                                  gwalt na niej, nagrywajac przy tym cale zajscie komorka ? Tzn uwazasz ze dla
                                  nich takie zachowanie bylo normalne? No to gratuluje metod wychowawczych ich
                                  rodzicom, a przy okazji i Tobie- pogladow.
                                  • cyberdemokracja Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 20:34
                                    beata ty nic nie kumasz. oczywiście że powinni zostac ukarani. ale nie można
                                    ich osądzać jak dorosłych, a taki system by nam najchętniej zafundowal PiS.
                                    raczej należy się zastanowić, jak poprawić system edukacji, socjalizacji. i jak
                                    usprawnić resocjalizację "trudnej młodzieży", aby do poprawczaków nie
                                    wychodziły popisujące się, głupie dzieciaki, które po opuszczeniu tych placówek
                                    byłyby już rasowymi przestępcami...
                                    • andrzej9927 Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 21:18
                                      cyberdemokracja napisał:

> beata ty nic nie kumasz. oczywiście że powinni zostac ukarani. ale nie można
                                      > ich osądzać jak dorosłych, a taki system by nam najchętniej zafundowal PiS.
                                      > raczej należy się zastanowić, jak poprawić system edukacji, socjalizacji. i jak
                                      >
                                      > usprawnić resocjalizację "trudnej młodzieży", aby do poprawczaków nie
                                      > wychodziły popisujące się, głupie dzieciaki, które po opuszczeniu tych placówek
                                      >
                                      > byłyby już rasowymi przestępcami...

No to podpowiedz, jaki masz pomysł na poprawienie tych młodzieńców?
                                      Resocjalizacja, to właśnie to o czym mówi min. Giertych. Ale Tobie się to nie
                                      podoba. No więc wyłuszcz swoją rację.
                                      • mikronezja Ja mam pomysł ! Nie żaden tam dom poprawczy 27.10.06, 00:55
                                        czy więzienie, to ich tylko jeszcze bardziej zdemoralizuje.

Powinni dostać np. rok przymusowej pracy np. z niepełnosprawnymi albo osobami
                                        starszymi - nic tak nie uczy pokory jak wymienianie komuś zasikanego lub zas...
                                        pampersa , karmienie niepełnosprawnego albo sprzątanie np. oddziału szpitalnego
                                        do czysta wraz z WC, czy domu straców.

Może też być sprzątanie ulic, w odpowiednio widocznym ubranku - by poznali co
                                        to jest być oglądanym przez ludzi przy pracy uznawanej w społeczeństwie za
                                        uwłaczającą(choć zupełnie niesłusznie bo to tez praca).

I uważam, że większość tych chojraków po takim "leczeniu" będzie normalna i
                                        pokorna !
                                  • pijaki Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 20:42
                                    beata_sta napisała:
                                    > Nie wiedzieli ze robia zle publicznie rozbierajac kolezanke i pozorujac
                                    > gwalt na niej, nagrywajac przy tym cale zajscie komorka ? Tzn uwazasz ze dla
                                    > nich takie zachowanie bylo normalne? No to gratuluje metod wychowawczych ich
                                    > rodzicom, a przy okazji i Tobie- pogladow.

A co to ma wspólnego z moimi poglądami?! Ja WIEM, że to jest złe, co nie
                                    przeszkadza mi zrozumieć sposobu myślenia nabuzowanego 13latka. On może w
                                    indywidualnej rozmowie uznałby to za złe, ale w grupie, bez nadzoru dorosłych
                                    nawet mu to do głowy nie przyszło... Dla nich to była po prostu fajna zabawa.
                                    Sprowadzili dziewczynę do roli przedmiotu i tak ją potraktowali.
                                    Powtórzę to jeszcze raz: Gdyby wiedzieli, że robią źle to by tego nie
                                    zrobili!!! Jaki człowiek robi źle ze świadmością, że to jest złe?!
                                    • mario.osh każdy. ty, ja, ta pani, tamten pan... 26.10.06, 21:18
                                      skądżeś ty się urwał??? gdzie takie dobre i naiwne drzewa rosną?
                                      • pijaki Re: każdy. ty, ja, ta pani, tamten pan... 26.10.06, 21:55
                                        mario.osh napisał:
                                        > skądżeś ty się urwał??? gdzie takie dobre i naiwne drzewa rosną?

A ty robisz źle ze świadomością, że to złe ?!
                                        • hyakinthos Re: każdy. ty, ja, ta pani, tamten pan... 26.10.06, 22:45
                                          Oczywiscie. W wiekszosci przypadko, gdy robie cos zlego zdje sobie z tego
                                          sprawe. Ma sie rozumiec usiluje sobie usprawiedliwic swoje zachowanie w jakis
                                          tam sposob.

Slowem uwazasz, ze chlopaki nie wiedzieli ze napastowanie seksualne jest zla
                                          rzecza? To czemu w takim razie nie robili tego przy nauczycielce? Mozna tez
                                          oczywiscie twierdzic, ze w ich subiektywnym odczuciu to nie bylo nic zlego, ale
                                          tu niestety odstaja od przyjetej (mam nadzieje) w naszym spoleczenstwie normy i
                                          trzeba ich z bledu wyprowadzic.

J
                                    • redchili Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 21:25
                                      Jak rozumiem, dla Ciebie przecietny 13-latek nie ma jeszcze do końca
                                      ukształtowanej świadomości moralnej?
                                      Tym bardziej powinni być bardzo surowo ukarania, z nagłośnieniem, w świetle
                                      reflektorów. I co najważniejsze - szybko.
                                      To trochę tak, jak z dwulatkiem, który właśnie wsadza palec do kontaktu. Mozna
                                      tłumaczyć, ale to nic nie da, bo nie zrozumie. Można nic nie robić i szykować
                                      trumienkę. Albo trzepnąć od razu po krnąbrnej łapce - zapamięta raz na zawsze. A
                                      za parę lat moznba wytłumaczyć - jak dorośnie.
                                      W tym wypadku (skoro 13-latki nie są jeszcze zdolne świadomie odróżnić dobra od
                                      zła i zinternalizować tej różnicy) kara dla tej piątki podziała jak ostrzeżenie
                                      dla innych. Surowa, szybka i nieuchronna.
                                      A jeżeli by ktoś spytał - dlaczego akurat tych i teraz? - sprawa jest prosta.
                                      Mieli chłopaki pecha. Ktoś musi mieć. Za to inni nie będą mieli.

Wszystko co napisałem powyżej, jest tylko logiczną konsekwencją Twoich poglądów...

Ale choćbyś nie wiadomo jak rozkładał sprawę na czynniki drobne - może być tylko
                                      jedna odpowiedź: KARA! Obojętne czy jako zemsta czy jako sprawiedliwość czy jako
                                      odstarszający przykład. Jak najsurowsza kara.

Zresztą gwałt JEST zbrodnią. KAŻDY gwałt. Zbrodnią, a nie patologią czy
                                      zaniedbaniem młodego człowieka. Kto popełnia ZBRODNIĘ musi ponieść tego
                                      konsekwencje. I tyle.
                                      • pijaki Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 21:54
                                        Twoje poglądy nie są konsekwencją moich poglądów!

Oczywiście, że przeciętny dwulatek nie ma jeszcze do końca ukształtowanej
                                        świadomości moralnej. Znam 19-nasto, a nawet dwudziestokilkulatków którzy nie
                                        mają. Niektórzy ludzie nigdy jej nie osiągną.
                                        Pytanie tylko czy trzynastolatków należy karać tak jak dorosłych? Raczej się z
                                        tym nie zgadzam. Jeżeli ty tak uważasz to jaki wiek postawiłbyś jako graniczny
                                        karania - 10 czy 6 lat? Mój 6-ścio letni bratanek zagonił kiedyś mojego kota do
                                        pralki i zamknął go tam. Czy należy go skazać za dręczenie zwierząt (jest taki
                                        paragraf w polskim prawie)?

Zgadzam się natomiast, że gwałt jest zbrodnią. A to co oni zrobili było
                                        gwałtem - bardziej psychicznym niż fizycznym - i tym samym chyba jeszcze
                                        gorszym. Moim zdaniem winę za to sprawcy ponoszą mniej w około 50%. Pozostała
                                        część winy spada na rodziców i szkołę...
                                        Bardziej chyba na rodziców niż szkołę, ale to może być subiektywny punkt
                                        widzenia - jestem nauczycielem.
                                        • redchili Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 23:30
                                          "Najlepiej by było, żeby sami zrozumieli jak okropnego czynu się dopuścili, ale
                                          szanse na to są niewielkie."
                                          "W jakim wieku Wy już odróżnialiście wyraźnie dobro od zła?""
                                          "Nabuzowane hormonami dzieciaki, w grupie rówieśników, NAPEWNO nie są w stanie
                                          przewidzieć konsekwencji swoich czynów. I NAPEWNO nie wiedzieli, że robią źle.
                                          Gdyby wiedzieli i potrafili przewidzieć konsekwencje to raczej by tego nie
                                          zrobili."
                                          itp. itd.
                                          Twoje słowa. Wynika jasno i wyraźnie - kilkunastolatek nie ma świadomości
                                          moralnej. Czyli - konsekwentnie - nie ma co się bawić w tłumaczenia i dyskusje.
                                          Po prostu - tresura. Tak wynika z wszystkich Twoich postów.

Albo - albo. Albo nastolatki mają świadomość i wtedy trzeba ukarać za czyn,
                                          którego się dopuścili albo nie mają świadomości, wtedy trzeba ukarać dla
                                          przykładu. Dla strachu, skoro innych hamulców nie znają...

Trudno. Niegdyś św. Augustyn usprawiedliwiał istnienie burdeli, bo nie wszyscy
                                          ludzie są zdolni osiągnąć odpowiedni poziom moralności. Niestety, dla dobra
                                          społeczeństwa (czytaj: bezpieczeństwa każdego z nas) potrzebny jest
                                          ODSTRASZAJĄCY przykład, skoro inaczej nie da rady dyskutować. Najpierw karać,
                                          potem można tłumaczyć.

A tak na marginesie: być moze należałoby nabuzowanych hormonami nastolatków
                                          (skoro to takie nieprzezwyciężone) prowadzać od maleńkości do burdeli?
                                • mprzybys Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 20:28
                                  twierdzisz, że nie wiedzieli że robią źle? to pomyśl. dziewczyna napewno nie
                                  była z tego zadowolona, a przecież już dzieciaki potrafią wyczuć emocje innych
                                  (trzyletnie dziecko czuje gdy mama jest smutna, tak czy nie?). oni widzieli, że
                                  jej sie to nie podoba, a mimo to robili to. krzywdzili ją świadomie, ale
                                  konsekwencji nie mogli przewidzieć.
                                  • pijaki Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 20:45
                                    Gdyby zastanowili się nad tym, że robią źle to potrafili by również przewidzieć
                                    konsekwencje swoich poczynań. W końcu to nie takie trudne... Tylko, że trzeba
                                    tej chwili zastanowienia, której im zabrakło!
                                    • mariasz4 Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 20:49
                                      Jako człowiek z gruntu dobry nie dopuszczasz możliwości, że ktoś może czynić
                                      źle z pełną świadomością? To przeważnie dotyczy ludzi starszych niż 13 lat; ale
                                      przecież w najbardziej rozpowszechnionej w naszym kraju Religii już w wieku 8
                                      lat człowiek nabywa zdolności rozróżniania między dobrem i złem...
                                    • kot.ktory.kreci.karuzele Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 20:53
                                      To samo można powiedzieć o większości przestępców.
                                      Nawiasem mówiąc, winnych nie trzeba kastrować. Wystarczyłby publiczny pręgierz
                                      ku uciesze gawiedzi. Ale taki porządny.
                                      • pijaki Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 21:31
                                        kot.ktory.kreci.karuzele napisał:
                                        > Nawiasem mówiąc, winnych nie trzeba kastrować. Wystarczyłby
                                        > publiczny pręgierz ku uciesze gawiedzi. Ale taki porządny.

I z tym się nie zgadzam!!! Bo tu nie może chodzić o uciechę gawiedzi!!!
                                        A wiekszości wypowiadających się chyba właśnie o to chodzi!!!
                                        • orajt Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 27.10.06, 00:20
                                          nie chce mi sie dalej czytac tych bredni które wypisujesz...we mnie naprawdę
                                          wzbiera nienawiśc jak sobie pomyslę ze ktoś mógłby mi albo moim dzieciom cos
                                          takiego zrobic.

jak czytam o tych gó..arzach to mnie ponosi i myslę sobie ze sprawcy gwałtów
                                          powinni by również brutalnie gwałceni. moze niech do tyłka kazdego z tych
                                          gó..arzy dobierze się 5 silniejszych od nich nabuzowanych drabów...

moze dlatego mam takie odczucia bo jestem kobietą i jestem świecie przekonana o
                                          tym ze żaden meżczyzna, nawet najbardziej wrażliwy nie jest w stanie wyobrazic
                                          sobie co moze czuc gwałcona kobieta...w zwiazku z tym proponuje ci zadac sobie
                                          pytanie - co byś zrobił, co byś czuł gdyby 5 męzczyzn zgwałciło twoją
                                          matkę/żonę/córkę i jeszcze to sfilmowało a kolejne 20 osób patrzyło na to i nic
                                          nie zrobiło? potrafisz wyobrazic sobie takie upokorzenie?

to nie było przypadowe, nieumyślne...zrobili to z premedytacją i mieli z tego
                                          uciechę. dla mnie to ZEZWIERZĘCENIE, to nie są ludzie i nie powinni byc tak
                                          traktowani
                                          to straszne
                                          • czoczon proponuję wbicie ich na pal 27.10.06, 00:31
                                            Stary, dobry polski zwyczaj, i jakże adekwatny do popełnionego czynu.
                                            Oczywiście nakręcić wszystko ładnie sfilmować i rozpowszechnić filmik w
                                            Internecie.
                                            Mam nadzieję, że ktoś podchwyci mój pomysł.
                                            • pijaki Re: proponuję wbicie ich na pal 27.10.06, 17:39
                                              mam nadzieje że to ironiczne
                                          • pijaki Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 27.10.06, 17:38
                                            niby dlaczego to są brednie? bo nie poddaję się ogólnej fali nienawiści?

możliwe, że gdyby to zrobiono jakiejś bliskiej mi osobie to zionął bym taką
                                            samą nienawiścią jak większość ci podobnych. czy to znaczy że miałbym wówczas
                                            rację? wątpię. sprawcom należy wymierzyć karę. ale sprawiedliwą karę, a nie
                                            poddawać się presji żądnego krwi tłumu. mam wrażenie, że niektórzy z
                                            forumowiczów uwielbiają się buzować tą nienawiścią.

nie potrafię sobie wyobrazić upokorzenia, które czuła ta dziewczynka ale wiem
                                            że musiało byc straszne. wątpię żebyś ty potrafiła jeżeli nigdy nie byłaś w tej
                                            sytuacji (czego ci oczywiście nie życzę).

jak bym się czył gdyby coś takiego zrobiono bliskiej mi osobie? pewnie
                                            strasznie. ale to pytanie mozna odwrócić. jakbys się czuła gdyby bliska ci
                                            osoba (np twój syn) zrobiłby coś podobnego? gdyby to na niego odbywała się
                                            nagonka wszystkich mediów i ludzi? wyparłabys się go?

PS. tak dla porządku - to nie było pięciu drabów, ani pięciu mężczyzn. to było
                                            pieciu równolatków Ani - widziałaś ich zdjęcia? zadne gieroje - pieciu
                                            śmiertelnie wystraszonych gó..arzy
                                • cyberdemokracja Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 20:30
                                  każde dziecko zna w jakimś stopniu różnice między dobrem i złem... tymbardziej
                                  12-latki. ale konsekwencje złych działań mogą być nieznaczne lub przerażające.
                                  a tego dzieciaki już nie wiedzą i często świadomie wybierają źle (jak czyniłem
                                  ja czy każdy z nas kiedy byl dzieckiem) nie patrząc na konsekwencje, lub mając
                                  nadzieję, że nie będa tragiczne...

pijaki napisał:
                                  > Musisz być naprawdę wyjątkowym człowiekiem. I potrafiłeś mu się
                                  przeciwstawić?
                                  > Nie pod opieką rodziców, tylko tam gdzie ich nie było? Bo jeżeli tak to chyba
                                  > dojdę do wniosku, że jesteś supermenem...

nie jestem supermanem. chodziło mi bardziej o to, że dzieciaki świadomie
                                  wybierają źle, mając nadzieję, że jakoś to będzie - nikomu krzywda się nie
                                  stanie...
                                • hella_79 Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 20:52
                                  nie, no na pewno nie wiedzieli, że robia źle, juz się nie wygłupiaj. siłą rozbierając dziewczynę, pozorując gwałt(!!!) oni nie wiedzieli, ze robia źle???????? to kto ich wychowywał???? chyba nikt!!! człowiek nastoletni, będacy już w gimnazjum powinien mieć jakieś pojęcie o tym co jest dobre, a co złe. każdy z nas ma jakieś tam wyskokiw swojej nastoletniej historii, ale takie akty bandytyzmu (bo inaczej tego nazwać nie mozna) kiedyś były marginalne, teraz jak widać w gimnzajum to norma:/ (aktualny porzypadek, nauczyciel z koszem na głowie....możnaby tego troche wymienić niestety jeszcze)

normalnie strach sie bać tego, jakie bedzie polskie społeczeństwo jak ta "młodzież" dorośnie :/ a potem już tylko pójdzie z górki.....ich nie wychowano, oni nie będą umieli wychować swich dzieci (o ile będa wiedzieć co to w ogóle znaczy wychowanie) no i będzie katastrofa. odsetek tych, co jeszcze wiedzą jak sie zachować i znają granice między dobrem a złem bedzie tak nikły, ze w końcu zanikną i zostaną same takie "okazy pogimnazjalne" - to taki czarny scenariusz, ale jak patrzę na te roczniki pogimnazjalne to wydaje mi sie, ze niestety w miarę realny.... katastrofa.

• kadanka Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 21:29
                                  ciekawe, ze nikt nie porusza tematu rodzicow tych chlopakow. jak ich wychowuja?
                                  czy w ogole wychowują? niektorzy ludzie nie powinni miec dzieci, skoro nie maja
                                  pojecia o wychowywaniu
                          • cyberdemokracja Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 19:58
                            pijaki napisał:

> Czy sami potrafimy przeciwstawić się chamstwu i wandalizmowi
                            > widocznemu na ulicach?

Co za pytanie. To Polska jest. Chamstwu i wandalizmowi w sejmie się nie
                            potrafimy przeciwstawić, a co dopiero na ulicach...
                            • pijaki Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 20:09
                              cyberdemokracja napisał:
                              > Co za pytanie. To Polska jest. Chamstwu i wandalizmowi w sejmie się nie
                              > potrafimy przeciwstawić, a co dopiero na ulicach...

I to jest dopiero trafna uwaga!!!
                          • andrzej9927 Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 21:12
                            Juz pisałem o tym, ale jeszcze raz... Nauczycielka wyszła na 20 minut i ten
                            drobny skadinąd fakt doprowadził do śmierci dziewczynki. Nie mogę sobie
                            wyobrazić, stopnia zagrożenia do jakiego może dojść w grupie 14-to letnich
                            młodych ludzi, kiedy przez kilka minut nie mają nad sobą dozorcy. Czy to jest
                            dzicz? Co stałoby się w ciągu pięciu minut? A czy można zostawić taką grupę na
                            trzy minuty? A może jedną? A co dzieje się w klasie bez dozoru przez np.
                            czterdzieści minut? Czy zgwałcono by kilka dziewcząt? A gdyby byli sami cały
                            dzień? Czy zjedliby się nawzajem? Naprawdę zadaję sobie te pytania całkiem serio
                            i robi mi się mdło. Jaki gatunek został wyhodowany w tym naszym kraju? Dyrektor
                            podał się do dymisji. Pewnie słusznie stwierdził, że sytuacja go przerosła. Ale
                            przecież nie tylko on jest za to odpowiedzialny. Nie tylko nauczycielka. Do
                            takiego stanu doprowadziło bezprawie i ogólna moda na bezkarność. W każdej
                            niemal dziedzinie. Nie ma strachu ani odpowiedzialności. A jeżeli są wyjątki, to
                            tylko w celu potwierdzenia reguły. A ja po prostu chciałbym wiedzieć, czego
                            oczekują, lub na co mają ochotę młodzi ludzie wychodzący z przekleństwami ze
                            szkół. Bo to przecież widać i słychać, kiedy się takich mija na ulicach. Co
                            pragnęliby robić, gdyby mieli na to coś przyzwolenie. Chciałbym wejrzeć w ich
                            ambicje. Poznać potrzeby. Ich wymarzony rozkład zajęć. Brakuje mi wyobraźni na
                            ten temat. Może trzeba ich zatrzymać choćby na chwilę, żeby mogli się opamiętać
                            i odpowiedzieć sobie, na te właśnie pytania. Może właśnie propozycje ministra są
                            tego szansą. Nie getta, jak to niektórzy nazywają, tylko inne tempo i rytm
                            biologicznego pulsu. Pomoc w znalezieniu kontaktu z samym sobą przy pomocy
                            psychologów. Byle nie za późno. Bez nienawiści i poszturchiwań. Po prostu mądrze.
                            • pijaki Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 21:29
                              Myślę, że podałeś dość dobrą receptę na ten temat - "trzeba się zatrzymać i
                              opamiętać". Trzeba z nimi rozmawiać. Poznać ich potrzeby, albo raczej rozbudzić
                              w nich pragnienia inne niż disco, piwko i impra z kumplami.
                              A przede wszystkim nie zostawiać ich samym sobie - bo wtedy jest
                              niebezpieczeństwo, że znajdą się tacy co im pokażą prostsze sposoby
                              zaspokajania pragnień. Tylko, że to wymaga chęci, czasu i trudu. I nie jest to
                              proste...
                              • kadanka Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 21:37
                                A przede wszystkim nie zostawiać ich samym sobie - bo wtedy jest
                                niebezpieczeństwo, że znajdą się tacy co im pokażą prostsze sposoby
                                zaspokajania pragnień. - chyba rodzice tych chlopakow, ich otoczenie, wlasnie to
                                z nimi zrobilo.. mamy coraz wiecej dzieciakow, ktorych czas wolny to gry na
                                komorke, bravo sport, lawka pod blokiem, centrum handlowe..i NIC wiecej. taka
                                kultura, takie zwyczaje spoleczne produkuja malych, bezmyslnych bandziorkow. to
                                sa niewychowani, nienauczeni niczego 13latkowie. takie zwierzatka. rozebrali
                                kolezanke dla jaj, co to gola dupa - przeciez jest w kazdej gazecie. zabawa w
                                gwalt - przeciez panienki z gier na komore marzą, zeby je posuwac. zeby bylo
                                jasne, nie neguje przemyslu erotycznego i erotyki. ale powinna ona trafiac do
                                swiadomego odbiorcy, nie do dzieciaka
                                • pijaki Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 22:02
                                  Masz rację, to właśnie z nimi zrobiono - zostawiono ich samym sobie...

Ale z tym się nie zgadzam:
                                  > zeby bylo jasne, nie neguje przemyslu erotycznego i erotyki.
                                  > ale powinna ona trafiac do swiadomego odbiorcy, nie do dzieciaka

Ja neguję! Nazywasz to tak ładnie "przemysł erotyczny". A to jest
                                  naprawdę "porno biznes". Jego właściciele są niewiele lepsi od handlarzy żywym
                                  towarem czy dilerów narkotykowych. I dobrze wiedzą, że ich najlepszymi
                                  klientami są napalone nastolatki i podstarzali brzuchaci faceci.
                          • tludzki4 Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 21:58
                            zabawiali się? reakcja jest prosta! należy zamknąć ich w areszcie śledczym z
                            reagularnymi "przestepcami". oni wymierzą im zadość uczynienie. uczniowie wyjdą
                            i pójda do swojej klasy w szkole.
                            • pijaki Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 22:06
                              tludzki4 napisał:
                              > zabawiali się? reakcja jest prosta! należy zamknąć ich w areszcie
                              > śledczym z reagularnymi "przestepcami". oni wymierzą im zadość uczynienie.
                              > uczniowie wyjdą i pójda do swojej klasy w szkole.

i pokażą innym uczniom czego się nauczyli w pierdlu!!!
                          • rauss_gw Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 23:35
                            wiedzialem ze ktos predzej czy pozniej bedzie takie popluczyny pisal. ludzie
                            glupi to ludzie przewidywalni. wiadomo ze te glomby wiedzialy co robia. JAKIE
                            wzorce przeckazujemy: takie ze nie mozna gwalcic ludzi, lub dopuszczac sie
                            pedofilli. pozatym brat powinien sie zajac tamtymi. NAJLEPIEJ to wbic ich na
                            pal, stara dobra polska metoda

glupich to albo zabijac albo kastrowac. selekcja naturalna.

pijaki napisał:

> Jestem przerażony poziomem nienawiści w wypowiedziach większości forumowiczów.
                            > Większość wypowiadających bardzo chętnie feruje wyroki nie zastanawiając się
                            > głębiej nad tym co piszą. I nie zastanawiając się nad własnymi poczynaniami.
                            > Zastanówmy się jaki mamy kontakt z własnymi dziećmi, jakie wzorce im
                            > przekazujemy? Czy sami potrafimy przeciwstawić się chamstwu i wandalizmowi
                            > widocznemu na ulicach? To takie proste mówić innym jak mają postępować, albo
                            > jak powinni byli postąpić w tym właśnie przypadku...
                            >
                            > Wątpię żeby ci gimnazjaliści przewidzieli to, że dziewczyna popełni
                            > samobójstwo. Ewidentnie nie pomysleli nad konsekwencjami własnych poczynań.
                            > Powinni ponieść karę bo kara jest w tym przypadku niezbędna. Ale napewno nie
                            > taką jaką postulują niektórzy z forumowiczów. Najlepiej by było, żeby sami
                            > zrozumieli jak okropnego czynu się dopuścili, ale szanse na to są niewielkie.
                            >
                            > A tak odnośnie konsekwencji, pomyślcie drodzy forumowicze ile razy jadąc
                            > samochodem przekraczaliście prędkość lub w inny sposób łamaliście przepisy i
                            > czy konsekwencją tego nie mogłaby być śmierć innego człowieka?!
                            • theanswerisme Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 23:37
                              to znaczy, ze nie maja poniesc zadnych konsekwencji?
                          • zuzia_b2 Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 26.10.06, 23:53
                            Proponowanie dozywocia przez niektorych forumowiczow to moze przesada, ale Ty z
                            kolei przesadzasz w druga strone.W wieku lat 14-stu moze jest sie zbuntowanym
                            gowniarzeem,dla ktorego b.wazne jest imponowanie rowiesnikom,ale jakiestam
                            pojecie o dobru i zlu juz sie ma.Poza tym chamstwo i glupota maja swoje
                            granice.Przecietny,normalny nastolatek nie dopuszcza sie az takich
                            czynow,pomimo "glupiego wieku".
                            Porownanie do przekraczania predkosci podczas jazdy samochodem jest chyba malo
                            trafne, bo molestowanie, w przecienstwie do przekraczania predkosci, jest
                            krzywda bezposrednia, to jest ponizanie, upokarzanie drugiej osoby.Poza tym
                            przemoc na tle seksualnym jest jedna z najbardziej obrzydliwych zbrodni.
                            We mnie ta piatka rowniez wzbudzila duza nienawisc i nie chcialabym nikogo ta
                            nienawiscia przerazac,mysle, ze raczej budujaca jest widoczna na tym forum
                            wrazliwosc na krzywde dziewczynki.
                          • anilah777 Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 27.10.06, 04:04
                            to według ciebie-jak dziewczyna nie popełniłaby smobójstwa, to wszystko byłoby o.k.?Sponiewierano ja, naruszono godnosć ale "jakoś to przezyła"-tak by mówiono, gdyby inaczrj zareagowała? Jezu, co za ludzie, co za naród? Tu nie chodzi o to, że oni nie przewidzieli, że ona tak zareaguje. Chodzi o to, że nie mają wpojonego sacunku do drugiego człowieka, nienaruszalnosci jego ciała, intymności. Przestańcie ludzie ich usprawiedliwiać. Niedługo zamiast karać mordercę posadzimy jego nauczyciela z przedszkola albo pradziadka-bo złe geny przekazał.
                            • pijaki Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 27.10.06, 17:50
                              zgadzam się, zgadzam z tym co piszesz. naruszono nietykalność dziewczynki,
                              naruszono jej godność, skrzywdzono ją strasznie.

nie zgadzam się na to co piszą niektórzy forumowicze - poczytaj sobie na tym
                              forum: "wbić na pal, wykastrować, dożywocie, niech się więźniowie nimi zajmą w
                              więzieniu, i jeszcze najlepiej to wszystko sfilmować". jaki jest cel takich
                              wypowiedzi? to jest po prostu to co było w sredniowieczu - publiczna egzekucja,
                              prawie że lincz.
                          • insite Re: Jestem przerażony poziomem nienawiści... 27.10.06, 15:03
                            3 dni we Wronkach, wystarczy by im tylki rozprawiczyli, mieliby te sama kuracje.
                            ASha, koniecznie nagrac na video. Bedzie co pokazac kolegom i mamusi.
                        • rauss_gw KaStRaCjA 26.10.06, 23:28
                      • mamamloda nauczyciel, klasa, rodzice 26.10.06, 22:47
                        w szkołach często okazuje się że kilku nauczycielei jest np. na zwolnieniu.
                        Wt4edy organizuje się zastępstwa i może okazać się że nauczycieli obecnych jest
                        mniej niż klas w szkole. Wtedy dostaje się tak zwaną opiekę, czyli ma się lekcję
                        w jednej klasie i zagląda się do drugiej, która siedzi sama. Nie da rady
                        jednocześnie być w dwóch miejscach na raz.
                        Kto winny? Przede wszystkim chłopcy i ich rodziny, które nie nauczyły ich co
                        jest dobre a co nie, klasa - która nie zareagowała - część pewnie zastraszona
                        cicho siedziała, ale część dobrze się bawiła. Rodzina dziwczynki - bo gdyby
                        wszystko tam było ok. Ania opowiedziałaby matce co sie stało. Ale nie
                        powiedziała - może usłyszałaby że to jej wina? Mamusia przecież nie wini
                        chłopców....Tylko kogo do cholery?!
                    • inquisition Kim są rodzice jednego z tych gnojków? 26.10.06, 19:00
                      Najpierw dyrektro próbował sprawę wyciszyć, potem burmistrz a teraz "aż 3
                      miesiące"...

PS jest tylko jeden sposób resocjalizacji gwałcicieli: zgadnij jaki...
                      ___
                      Następnym razem: wszyscy.na.wybory.patrz.pl/ !
                      • pm7303 Re: Kim są rodzice jednego z tych gnojków? 26.10.06, 19:04
                        > Najpierw dyrektro próbował sprawę wyciszyć, potem burmistrz a teraz "aż 3
                        > miesiące"...
                        >
                        > PS jest tylko jeden sposób resocjalizacji gwałcicieli: zgadnij jaki...

W poprawczaku to chyba nie dziala?
                        W niemcowie, na ten przyklad, wsadzaja (jak 'maja') gwalcicieli/molestowaczy do
                        celi w areszcie z paroma 'napalonymi' gejami - ponoc najwiekszy kretyn rozumie
                        po tym co znaczy byc zgwalconym/molestowanym.
                    • wiihi Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 19:07
                      Zgadam się... conajmniej 3 miesiące prac społecznych... rowy kopać a w wolnym
                      czasie chodzić na te zajęcia terapeutyczne... co im zrobi poprawczak? Nic jeść
                      dostaną, telewizje też, spać, dach nad głową... a rodzice się czepiać nie
                      będą... lepiej dla takiego gó..aża lepiej już być nie może?
                      A jak będą mieli pretensje to przedłużamy o kolejny miesiąc... ja nie widzę
                      problemów by robili tak aż do 18... niech zrozumieją swój błąd... i jakby się
                      dało to w pierwszym rzędzie na pogrzebie by stali... wtedy by zobaczyli
                      jaki "wspaniały" był ich pomysł...
                    • e-maxim Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 19:12
                      Niezły pomysł, naprawdę. Choć wiem że są jednostki na których nawet to nie
                      zrobiłoby wrażenia...

rujawi napisał:

> nie lepszą karą byłoby skazanie ich na pracę społeczną i skierowanie na zajęcia
                      >
                      > terapeutuczne z ofiarami gwałtów? tylko tak zrozumieją co zrobili, a w pierdlu
                      > będą "elitą" że są "zajebiiste cwaniaki".
                    • macarthur do rujawi 26.10.06, 19:49
                      "przecież oni wyjdą z pierdla jeszcze bardziej niebezpieczni
                      nie lepszą karą byłoby skazanie ich na pracę społeczną i skierowanie na
                      zajęcia "
                      to może wogóle ich nie karać po co ich wkurzać przecież pokazali co mogą zrobić
                      jak ich ktoś wk.....rwi nie lepiej zamieść gó......no pod dywan jak to w
                      naszym społeczeństwie przyjęte
                    • m.malone Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 27.10.06, 02:19
                      rujawi napisał:

> w pierdlu będą "elitą" że są "zajebiiste cwaniaki".

W pierdlu nie będą żadną elita tylkocw..ami, jesli wiesz o co chodzi...
                    • anilah777 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 27.10.06, 03:48
                      Przecież oni już są zdeprawowani. Kiedyś aferą było, jesli chłopak dziewczynie próbował podnieść spódniczke do góry-teraz wpychają łapy gdzie chcą. Za niskie kary mamy, gnojki się nie boją. Nie znoszę Giertycha, al tu się z nim zgadzam-dla bandytów nie ma miejsca. Wsadziłabym też mamuśkę-"ona nie ma pretensji do chłopców"to niech im ciasteczka upiecze do schroniska-ją w pierwsze kolejności bym oskarżyła.Po czyms takim dziewczyna nie ma odwagi powiedzieć matce w domu, co się stało? Ja nawet teraz, jako dorosła osoba, jak ktoś mi szczególną przykrosć wyrządzi-to rozmawiam o tymz mamą, chocby po to, żeby rozładować gniew. I nie jestem jakąś niezaradną osobą-przeciwnie, ale wychowano mnie w ten sposób, że w domu rodzinnym mogę powiedzieć wszystko i zawsze znajdę oparcie i zrozumienie.
                • mary_du oby dopstali później jak najdłużej 26.10.06, 18:09
                  Tego im własnie życze, gó..arze, czym i jakimi ideologiami oni żyją, co ich do
                  tego natchnęło. i dziwie się matce Ani że nie chce ich obwiniac gdyby dotknęło
                  to mojego dziecka to bym obwiniała! pobiła~!
                • mx15 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 22:54
                  "pomorski kurator oświaty wszczął postępowanie dyscyplinarne wobec
                  nauczycielki" -za to , że nie odmówiła dyrektorowi, który kazał robic apel na
                  lekcjach?Ale tylko za to!!!!!!!!!!!!!
                  Ja wczoraj NA POLECENIE DYREKCJI MOJEJ SZKOŁY W POZNANIU WYSZŁAM z LEKCJI
                  NA 20 MIN.I nie byłam jedyną nauczycielką w tej sytuacji w tym momencie...!!!!!
                  TO POWESZECHNY ZWYCZAJ większości szefów w szkołach-nauczyciel ma natychmiast
                  stawić się w gabinecie,bo trzeba zrobić korektę dyrektorskiego pisma do władz
                  (poloniści) lub ruszyc coś w komputerze(informatycy)....I nikt sie nie
                  krępuje.Jutro też dostaniemy takie polecenie,jak odmówię, będzie afera i
                  dyskryminacja przez najbliższy rok.....
              • karatakus [...] 26.10.06, 18:06
          • madzad Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:46

> Chyba dla dwunastolatków, takie trzymiesięczne ograniczenie wolności, będzie w
            > sam raz, żeby ustawić ich do pionu.

szkoda tylko ze molestowanej nie da się już ustawić do pionu,
          • zuzia_b2 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 23:35
            3 miesiace w sam raz?!Ktos tez napisal,ze w 3 mies.chlopcy na pewno sobie
            wszystko przemysla i wyjda ze schroniska odmienieni.To kpina czy naiwnosc?
            Osobiscie nie wierze w resocjalizacje,mysle,ze 3 lata nie specjalnie by
            pomogly, co dopiero 3 miesiace.Dziwi mnie wasza mala wrazliwosc na taka krzywde
            i duza tolerancja dla agresorow.Chlopcy maja na...bane i tak im zostanie.Jesli
            ktos dopuszcza sie czegos takiego, normalny nie jest.A opinie typu"w tym wieku
            trudniej opanowac emocje"jakos mnie przekonuja,bo niektorzy jednak nad tymi
            emocjami panuja, przynajmniej do pewnego stopnia.
        • alien.pg Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 19:15
          Po pobycie w tym ośrodku raczej ich zachowanie się pogorszy.
          75% osób które dostają się do poprawczaka loduje w kryminale rzadziej
          jest inaczej.

Ale kto wie może zemszczą się w tych 25%.
        • mala_mi83 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 27.10.06, 11:53
          Kara karą ale czy to cos da na pewno nie. Ci chlopcy powinni trafic po opieke
          psychologoa, bo nie ma gwarancji ze nie zrobia czegos takiego kiedys w
          przyszlosci.
          Denerwuje mnie tez to, ze chca tez ukarac nauczycielike. Fakt wyszla podczas
          lekicji ale takie cos nie jest rzadkoscia. W niejednej szkole nauczyciel
          wychodzi podczas prowadzenia zajec, bądź wogole na nie nie przychodzi
      • drobna-plan Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:45
        Niech się cieszą gnojki że tylko trzy miesiące ja bym ich zamknęła w poprawczaku
        ale gdzieś w Afryce!
      • rujawi Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 18:07
        przecież oni wyjdą z pierdla jeszcze bardziej niebezpieczni
        nie lepszą karą byłoby skazanie ich na pracę społeczną i skierowanie na zajęcia
        terapeutuczne z ofiarami gwałtów? tylko tak zrozumieją co zrobili, a w pierdlu
        będą "elitą" że są "zajebiiste cwaniaki".
        www.nasznocnik.prv.pl
        • wrezz Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 18:08
          Gdyby trafili do pierdla nie byliby elitą. Co to to nie.
      • bielik2 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 18:09
        trzy miesiące??? to kpina. a obrońcy to juz niech się lepiej w ogóle nie
        odzywają. może od razu zgońmy winę na ta dziewczynkę? a chłopcy są przecież
        niewinni. przecież ona pewnie się sama rozebrała i molestowała, a potem żeby im
        zrobić na złość to się powiesiła.takie wypowiedzi to ŻENADA!! 3 mies. za taką
        zbrodnię? tu i 30 lat nie było by za dużo. powinni od razu trafić do więzienie,
        najlepiej z zaostrzonym rygorem. tutaj nie ma o czym dyskutować. a swoją
        drogą , gdyby w polsce była dopuszczalna kara śmierci, sprawa byłaby
        rozwiązana. odebrali komuś życie więc sami NIE ZASŁUGUJĄ ŻEBY ŻYĆ
      • juliawoj1 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 18:22
        A do kopalni gnojów stworzyć tam karne obozy pracy i do końca życia niech
        zasuwają, bez żadnego ubezpieczenia,resocjalizacja to głupota,za dobrze
        gó..arze mają nie wiedzą co to bieda
      • listek86 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 18:58
        A w osrodku penetracja doodbytnicza ...
      • ogrodniczek1 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 27.10.06, 00:10
        Dlaczego pozwala się tym zwyrodnialcom zakrywać twarz? Ja prowadziłbym ich
        jeszcze z obnażonymi genitaliami. Mieliby namiastkę tego co sami zrobili. A
        jakby któryś chciał powiesić się...........droga wolna.....
    • mehehe 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowali... 26.10.06, 17:04
      "Chłopcy mają pozostać w ośrodku do czasu zakończenia postępowania. Obrońcy
      gimnazjalistów uważają, że jest to orzeczenie zbyt surowe i zapowiadają
      wniesienie apelacji"

dla takich bydlakow dozywocie to za malo. kpina wymiaru sprawiedliwosci, w
      glowie sie to nie miesci i az sie chce krzyczec o pomste do nieba...
      • kaelwu Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 18:23
        wyjdą gorsi. tak jak my wcale nie jesteśmy lepsi po przeczytaniu wszystkich
        informacji na ten temat. dlaczego żaden mądry dziennikarz nie zatrzymał się nad
        informacjami o tym, że jak ci chłopcy zdemolowali samochody po zakończeniu roku
        szkolnego to nikt nie poszedł do ich ojców ani na policję, ani nigdzie?
        dlaczego nikt nie zwrócił uwagi na to, że wszyscy inni uczniowie mówili, że
        kręci się takie filmy? Czy ktoś zwrócił uwagę na informację, że dzieci się
        bawią, kręcąc filmy, jak ktoś "wali konia w kiblu"??? Wszyscy teraz huzia na
        Józia, a czy ktoś zapytał swojego dziecka czy młodszego brata czy siostrę, czy
        u nich się nie kręci takich filmów? Wczoraj ktoś mądrze napisał: CO SIĘ
        DZIWICIE? TAKIE SĄ NASZE DZIECI!!! my sami już trochę tacy byliśmy. i nic nie
        da odizolowanie tych kilku rozwydrzonych, zahukanych, zwyrodniałych, biednych,
        zagubionych jak cholera chłopców, którym może jeszcze da się pomóc... chodzi o
        to, żeby w tym momencie wyłączyć forum, które wszyscy czytamy, i iść do
        własnego syna czy córki, zobaczyć, co ogląda na debilnym portalu typu smog czy
        youtube. co drugi ogląda film podobny do tego, który był nakręcony. nie
        usprawiedliwiam ani tych chłopaków, ani nauczycieli, ani nikogo. chodzi mi o
        to, że ta cała sprawa niewiele nas uczy. nikt nie stara się wyciągnąć wniosków,
        tylko wszyscy z niepokojem czekają, kto beknie: dyrektor? kurator?
        nauczycielka? ile dostaną wyroku ci chłopcy? na kogo będzi można ponajeżdżać?
        na wymiar sprawiedliwości? na obronę? na ministra? no na kogo!
        Polak nawet po szkodzie nie jest mądry...
        • rs_gazeta_forum Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 18:42
          kaelwu napisała:
          > ...
          > dlaczego żaden mądry dziennikarz nie zatrzymał się nad
          > informacjami o tym, że jak ci chłopcy zdemolowali samochody po zakończeniu
          > roku szkolnego to nikt nie poszedł do ich ojców ani na policję, ani nigdzie?
          > ...
          > Wczoraj ktoś mądrze napisał: CO SIĘ DZIWICIE? TAKIE SĄ NASZE DZIECI!!!
          > ...
          > chodzi o to, żeby w tym momencie wyłączyć forum, które wszyscy czytamy, i iść
          > do własnego syna czy córki, zobaczyć, co ogląda na debilnym portalu typu smog
          > czy youtube.

Przepraszam za wykropkowania. Zacytowałem te kluczowe zdania z całej, bardzo
          dobrze opisującej to, co się stało, i stanie, wypowiedzi. Idę sprawdzić.
        • mig29a Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 19:08

No i wreszcie jakis jeden rozsadny post. Nie jest zadna tajemnica, ze nastolatki
          bywaja okrutne i to niekoniecznie tylko te "z blokowisk". Dreczenie niektorych
          dzieci przez wspoluczniow jest i bylo nagminne w szkolach. Sam jezeli dobrze
          siegne pamiecia przypomianam sobie, ze kogos tam dreczylem (nikogo nie gwalcilem
          na szczescie). Nie w tym rzecz, ze to jest dobre ale w tym, ze jest to nagminne.
          Jest zreszta znana ksiazka na ten temat - pewnie niejedna - "krol much" sie to
          bodajze nazywalo. Dla leniwych (w tym dla mnie) zrobiono z tego nawet niezly
          film. Prawdziwy problem polega na tym, ze szkola jako taka nie umiala sobie w
          tej sytuacji poradzic. I znowu nie chodzi o to ze nauczycielka nie wiedziala,
          czy nie przeczowala co sie stalo (tez bym nie przypuszczal, ze moi uczniowie
          zgwalcili kolezanke), przecierz szkola nie moze w kazdym kiblu czy innym
          zakamarku postawic straznika. Problem nie jest tez w tym ze nauczycielka
          opuscila klase - to samo moglo sie wydarzyc we wspomnianej toalecie, albo poza
          szkola po lekcjach, albo na przerwie za jakims winklem. Prawdziwa przyczyna
          tragediii lezy w tym, ze uczniowie sprzeciwiajacy sie temu co sie stalo i
          probujacy pomoc ofierze nie widieli w instytucji szkoly swojego sprzymierzenca.
          Po prostu nie mieli do niej zaufania. Nie widzieli sprzymirzenca takze w swoich
          rodzicach.

Banalna bedzie uwaga, ze tworzenie kolonii karnych dla krnabrnych uczniow tego
          tragicznego w skutkach dystansu pomiedzy uczniem a szkola, pomiedzy dzieckiem a
          rodzicem w zaden sposob nie zmniejszy a wrecz przeciwnie powiekszy jeszcze
          bardziej. Gratuluje panie ministrze. Z tym pomyslem moze pan smialo kandydowac
          do nagrody, nome omen, DARWINA.

• rs_gazeta_forum Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 19:56
            No to jeszcze pod tym się podpiszę.

mig29a napisał:
            > ... - to samo moglo sie wydarzyc we wspomnianej toalecie, albo poza
            > szkola po lekcjach, albo na przerwie za jakims winklem. Prawdziwa przyczyna
            > tragediii lezy w tym, ze uczniowie sprzeciwiajacy sie temu co sie stalo i
            > probujacy pomoc ofierze nie widzieli w instytucji szkoly swojego
            > sprzymierzenca. Po prostu nie mieli do niej zaufania. Nie widzieli
            > sprzymierzenca takze w swoich rodzicach.

Nie chcę wchodzić w przyczyny tego zjawiska. Ale jest ono powszechne - mimo
            zachowania więzi formalnych brak jest tych rzeczywistych, decydujących o
            powodzeniu działań wychowawczych.
            Tylko do Twojej uwagi dodam jeszcze jedną - tworzenie kolonii karnych nic na
            opisane zjawisko nie pomoże, ale my nie wiemy, co może pomóc. No, może wiemy -
            ale uznajemy to za nierealne - i nawet nie postulujemy. A co realnie może pomóc?
        • herma99 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 19:39
          należało by jeszcze zapytać gdzie była reszta klasy. Poszturchiwanie nie zwraca
          uwagi, ale ściąganie majtek...
          I dlaczego popełniła samobójstwo?? Może wiedziała, że jeżeli powie matce, że
          chce zmienić szkołe to by powiedziała: "nie wydurniaj sie, to tyle roboty,
          poradzisz sobie, ucieczka jest zła. Może kiedyś szkoła o tym zapomni". Skoro
          nie obwinia tych chłopców...
          • kalendarzowa_wiosna Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 23:23
            >I dlaczego popełniła samobójstwo?? Może wiedziała, że jeżeli powie matce, że
            > chce zmienić szkołe to by powiedziała: "nie wydurniaj sie, to tyle roboty,
            > poradzisz sobie, ucieczka jest zła. Może kiedyś szkoła o tym zapomni". Skoro
            > nie obwinia tych chłopców...

Dlaczego popełniła samobójstwo?
            Bo ofiara tego typu przestępstw, w naszym kraju staje się także ofiarą
            społeczną.
            A gdyby Ania nie odebrała sobie życia? Jaki byłby jej los?
            Skarga w szkole? Kolejne upokorzenie. Konfrontacja z oprawcami. Dochodzenie kto
            mówi prawdę. Wieść rozchodzi się na całą szkołę.
            Film w internecie. Po kilku dniach, sprawę zna już całe osiedle. Wytykanie
            palcami "O! To TA, którą gwałcono!" Czy może być coś bardziej upokarzającego?

Dlaczego nie powiedziała matce?
            Może bała się usłyszeć:
            "trzeba się było z nimi nie zadawać?" "nie przejmuj się głupstwami"

Matka nie obwinia chłopców. Więc kogo obwinia? ... córkę?

• herma99 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 27.10.06, 08:13
              Nie. Obawiam sie że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Myślę że obwinia siebie.
              Podobno Ania jest ze wsi. Gdyby chciała zmienić szkołe, to mogła wiedzieć co na
              to powie jej matka. Powie: a jak będziesz dojeżdżać, to tyle roboty, nie
              będziesz miała nikogo znajomego, po co ci to, kiedyś zapomną". Większość
              rodziców uważa, że ich dzieci mogą zawsze liczyć na ich pomoc. Ale czy ich
              pomoc będzie odpowiadać oczekiwaniom dziecka??
    • pies_na_lewizne 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowali... 26.10.06, 17:04
      To powinno im dac czas na uswiadomienie sobie wagi swoich czynow.

Koniec tolerancji dla przemocy.
      • danuta49 Mam nadzieję, że będą ta z trudem chodzić!!!;-) 26.10.06, 17:06
        Nareszcie będą mieli seksu po pachy.Co prawda bez komórki, ale ilość przechodzi
        w jakość;-)
        • tim_1982 Re: Mam nadzieję, że będą ta z trudem chodzić!!!; 26.10.06, 17:37
          Ośrodki wychowawcze? Hmm, polecam film <a
          href="http://www.imdb.com/title/tt0117665/">Sleepers.</a>
          Nie ma to jak "dyscyplinka" i jej efekty po latach...

---
          Blog Voltera - Bo myślenie nie boli
        • pies_na_lewizne Re: Mam nadzieję, że będą ta z trudem chodzić!!!; 26.10.06, 17:59
          danuta49 napisała:

> Nareszcie będą mieli seksu po pachy.Co prawda bez komórki, ale ilość
          > przechodzi w jakość;-)

zarty zartami ale te instytucje tez potrzebuja reformy jesli rzeczywiscie tak w
          nich jest. bo inaczej wyjda jeszcze gorsi niz weszli.
    • pl2512 Szczury teraz chowaja glowy przed kamerami!... 26.10.06, 17:04
      Szkoda nawet splunac takim i ich rodzicom w geby!
      • cook_islander ! gimnazjum katolickie w WWA 26.10.06, 17:11
        Pobicia, fala, chamstwo, zlodziejstwo, pijanstwo. Molodszy brat znajomego
        chodzil do katolickiego gimnazjum w Marysinie w Warszawie. W klasie mial
        regularnych zlodzieji, chamow, zwyrodnialcow, kradli sprzet komputerowy, byli
        niesamowicie wulgarni, bili slabszych, znecali sie psychicznie i fizycznie.
        Dziecko bylo na skraju zalamania nerwowego, a rodzice byli przekonani, ze
        chodzi o to ,ze szkola jest katolicka i uparli sie by dziecko w niej zostawic.
        Dopiero pozniej zdali sobie z bledow. A ci mlodzi kryminalisci byli z dobrych
        rodzin, czesne 400 zl miesiecznie, czy iles. I nie bylo dyscypliny, nie bylo
        szkol specjalnych, kontroli, zelaznej reki. I wiecie jak sie to skonczylo? Z
        jego klasy poszli do liceow, bilans:

-dwoch dilerow narkotykowych (dosyc dobre licea warszawskie)
        -jeden aresztowany za probe gwaltu
        -jeden za napasc na funkcjonariusza.

Wiec nie wiem, kuzwa, czy pomysl z zelazna dyscyplina, karnymi szkolami jest
        taki zly.
        • matol13 Re: ! gimnazjum katolickie w WWA 26.10.06, 17:23
          a może pomyśleć także o winie rodziców?
          a właściwie to wpierw należy zastanowić się nad rolą mediów (przede wszystkim
          TV) jako głównego propogatora seksu, przemocy i ćpania!
          oraz nasze, ogółu społeczeństwa zaangażowanie się w zwalczanie patologi!
          Np. wczoraj na schodki przed mym sklepikiem podeszło dwu młodzieńców, jeden
          podszedł do okna, wyjął swojego "fajfusa" i nalał mi na schody! Nim
          zorientowałem się co się dzieje obaj odbiegli śmiejąc się z durnego dziada,
          któremu zrobili fajny kawał....
          • armagon Re: ! gimnazjum katolickie w WWA 26.10.06, 20:01
            cpanie? moze zauwaz, ze najniebezpieczniejszy narkotyk, jakim jest alkohol, jest u nas legalny ( i nie ma problemu z jego nabyciem nawet dla nieletniego), a duzo mniej niebezpieczny narkotyk (przynajmniej w ujeciu spolecznym) - jakim jest marihuana (takze dostepna dla nieletniego bez wiekszego problemu), nielegalna.. narkotyki same w sobie nie sa zle, to po prostu niektorzy ludzie nie umieja ich uzywac..
        • bozychwal Re: ! gimnazjum katolickie w WWA 26.10.06, 18:20
          dokladnie :)

takim gnojkom sa potrzebni nauczyciele i wychowawcy a'la A.Hitler.

a nie pieszczenie i glaskanie po glowkach - strach pomyslec co z takich
          zwyrodnialcow wyrosnie. Nie mozna ich nawet nazwac zwierzetami - bo zwierzeta
          takich rzeczy nie robia.

Powinni otworzyc szkole specjalna z obowiazkowymi zajeciami w kamieniolomach i
          wysylac takich tam.

• drobna-plan Re: Szczury teraz chowaja glowy przed kamerami!.. 26.10.06, 17:48
        zgadzam się ! Normalnie w głowie mi się nie mieści że nikt w klasie nie zareagował !
        • tygrysica2208 Re: Szczury teraz chowaja glowy przed kamerami!.. 26.10.06, 19:19
          drobna-plan napisała:

> zgadzam się ! Normalnie w głowie mi się nie mieści że nikt w klasie nie
          zareago
          > wał !

dzieci biorą wzór z dorosłych! A Ty kiedyś zareagowałaś, pomogłaś komuś... jak
          pijany wyrostek zaczepiał dziewczynę, jak gó..arze na bani palili papierosy i
          wrzeszczeli w tramwaju?

Ludzie mają wszystko i wszystkich w doopie, a młodzi ludzie biorą z nich
          przykład. Przecież ojciec jednego z oskarżonych powiedział, że przecież to były
          takie wygłupy... Bez kopmentarza :( Chciałoby się powiedzieć: "Jaki ojciec taki
          syn"

ps. Mój mąż raz zareagował w tramwaju, jak 2 podpitych gnojków zaczepiało młodą
          dziewczynę. I wiesz jak to się skończyło? Wylądował w szpitalu ze złamanym
          nosem, a wszyscy pasażerowie buty w tym czasie wiązali, nikt mu nie pomógł.
          Znieczulica i zdziczenie obyczajów panuje więc nie ma się co dziwić, że 14-
          latkowie nie reagują.
          • pijaki masz rację Tygrysica 26.10.06, 20:00
            Najłatwiej potępiać innych. Dużo trudniej jak się samemu znajdzie w tej
            sytuacji...
          • okrent9 Re: Szczury teraz chowaja glowy przed kamerami!.. 26.10.06, 20:34
            tygrysico, a ja, metr pięćdziesiąt w kapeluszu, chuchro, które powinno nosić
            cegły w kieszeni podczas wiatru, żeby mnie nie porwał, kiedy jakieś dziesięć
            lat temu w nocnym autobusie byłam świadkiem, jak podpity "świeżo wypuszczony z
            pierdla", jak się sam określił, typas zaczął dręczyć ok. 12-letnie dziecko,
            siedzące zresztą z osobą dorosłą, najprawdopodobniej matką, która wyraźnie
            przerażona NIE REAGOWAŁA, kiedy zrozumiałam, że żaden z kilku młodych mężczyzn
            siedzących z tyłu autobusu nie zamierza nic zrobić, wstałam i sama zaczęłam
            bandziora odciągać od tego dziecka, aż w końcu kierowca zatrzymał autobus i
            wspólnymi siłami wykopaliśmy draba z autobusu (kierowca zresztą był starszym
            mężczyzną o gabarytach niewiele większych od moich, a bandzior był dwa razy
            większy od każdego z nas). Owszem, bałam się, ale nie mogłam patrzeć na to, że
            dziecku nawet matka boi się pomóc! I wiem, że w podobnej sytuacji znów bym
            zareagowała. Mam nadzieję, że Twojego męża, pomimo przykrego wypadku z nosem,
            nada będzie stać na to, by protestować w podobnych sytuacjach. Bo jeśli nie my,
            to kto?
          • kadanka Re: Szczury teraz chowaja glowy przed kamerami!.. 26.10.06, 21:46
            ale faceta mozna ci zazdroscic:) bo coraz ich mniej. bylam ofiara podobnej
            sytuacji - 2ch na..ych zaczelo mnie wyzywac od kurew w tramwaju - nie
            zareagowal NIKT oprocz motorniczego, ktory zatrzymal tramwaj, wyszedl z kabiny i
            doslownie wywalil ich na zbity pysk. motorniczy okazal sie mezczyzna. ale TYLKO on
        • okrent9 Potrzeba całej wsi, żeby wychować dziecko 26.10.06, 20:18
          Podobno reagowały inne dziewczynki, ale nie dość skutecznie. :( Moim zdaniem
          dziewczynki w Polsce nadal są wychowywane na "grzeczne panienki", które
          niestety w sytuacji zagrożenia nie mają odpowiedniego arsenału środków do
          radzenia sobie z nią. A chłopcy najwyraźniej NADAL są pod wpływem "kultury
          macho". Widzę to niestety na co dzień w najbliższym swoim sąsiedztwie:
          ekscytacja wszelkiego typu petardami, próby pirotechniczne, wulgarny język,
          wyraźne imitowanie zachowania "męskich typów" widzianych w tv (m. in.
          okazywanie pogardy dla wszelkiego rodzaju słabości). To wszystko w dzieciach,
          takich powiedzmy do 10. roku życia, to jeszcze na szczęście tylko poza.
          Niestety, jeśli nikt nie będzie reagował, ta poza stanie się częścią ich
          utrwalonej osobowości. NA LITOŚĆ BOSKĄ, REAGUJMY. Nie jestem stara, ale
          zaczynają mnie przerażać nasze polskie nastolatki. Niedawno przeczytałam na
          yahoo artykuł na podobny temat, tyle, że dotyczący Wlk. Brytanii. Wnioski są
          następujące: rozpad tradycyjnych społeczności, w których sąsiedzi zajmowali się
          nawzajem swoimi dziećmi, prowadzi niestety do degeneracji młodego pokolenia, i
          to w takim stopniu, że to młode pokolenie zaczyna zagrażać nie tylko dorosłym,
          ale i samemu sobie. Jeszcze jakieś dwadzieścia lat temu rodzice nie obrażali
          się specjalnie, jeśli np. sąsiad karcił ich dziecko za niewłaściwe zachowanie.
          (Mieszkam w małej wsi i tutaj sąsiedzi na szczęście wciąż jeszcze interweniują,
          jeśli zdarzy im się widzieć jakiś chuligański wybryk dziecka sąsiada - a
          rodzice są raczej wdzięczni za takie interwencje.)
          Coraz częściej jednak niektórym rodzicom wydaje że jedynie oni mają prawo
          dyscyplinować swoje dzieci, i niestety ich dzieci wyrastają w przekonaniu, że
          poza domem, w którym są pod nadzorem rodziców, i szkołą, gdzie (w obecności
          nauczyciela...) również są pod "akceptowalnym" przez ich rodziców nadzorem, są
          bezkarne. Stąd wulgarnie zachowująca się w miejscach publicznych młodzież,
          której właściwie nikt nie udziela reprymendy - albo ze strachu przed samymi
          wyrostkami, po których nie wiadomo, czego się spodziewać, albo z obawy przed
          ich rodzicami, bo "to przecież ich dziecko, i jak obcy/obca śmie próbować je
          wychowywać"! Przecież to paranoja! Z tymi dziećmi i z tą młodzieżą wszyscy
          musimy i będziemy musieli w przyszłości żyć! Jeśli naprawdę będziemy
          przechodzić obojętnie obok głupiejących w miejscu publicznym nastolatków, to
          wyciągną z tego wniosek, że ich zachowanie jest jak najbardziej na miejscu! Ja
          zwykle reaguję na wulgarne, zbyt głośne, niekulturalne zachowania nastolatków;
          po tym, co się stało w tamtym gimnazjum wiem, że będę reagować jeszcze
          częściej. Mam nadzieję, że i inni dorośli również. Co z tego, że to "nie moje
          dziecko". It takes a village to raise a child! Przeraziła mnie informacja, że
          nikt nie zawiadomił policji po tym, kiedy tamci chłopcy zdewastowali samochody
          nauczycieli! A teraz nawet matka tej nieszczęsnej dziewczynki prosi, żeby
          powiedzieć ich matkom, że ona ich dzieci nie wini! Ja WINIĘ ICH RODZICÓW!
          Widziałam ojca jednego z tych chłopaków, który z twarzą nieskażoną nawet
          cieniem wzruszenia po śmierci czternastoletniej dziewczynki skomentował, że
          chłopcy "żart sobie zrobili, a teraz policja szuka winnego"! Doszłam do
          wniosku, że matka tej dziewczynki po prostu BOI się rodziców tych chłopców!
          Najwyraźniej cała tamta społeczność jest zastraszona przez kilka rodzin - to
          jakiś koszmar! Mam nadzieję, że policja zacznie się "z urzędu" na serio
          zajmować wszelkimi aktami wandalizmu i chuligaństwa, a dorośli będą je
          zgłaszać! Przecież nie chcemy chyba wszyscy za parę lat żyć w dżungli!
          • todd61 Re: Potrzeba całej wsi, żeby wychować dziecko 26.10.06, 21:30
            okrent9. Zgadzam się z Tobą.Moim zdaniem przede wszystkim winni są rodzice. Jak
            dzieciak mały i coś żle zrobił a rodzice nie reagowali to coraz gorzej,bo
            szczeniak myślał że wszystko ok. Sąsiedzi też nie bo to nie moje dziecko itd,
            itp...Nawet teraz rodzice tych drani dalej twierdzą, że ich dzieci nie były
            winne. Tragicznie!!!!!
      • wentylson Re: Szczury teraz chowaja glowy przed kamerami!.. 26.10.06, 20:28
        Bez emicji człowieku... po przeczytaniu twojej wypowiedzi szkoda byłoby mi
        splunac tobie w gębe... nie znasz pewnie sytauacji i piszez bzdury
      • beata_sta Co lepsze 26.10.06, 20:36
        Nie wiadomo co lepsze. Nauczysz dziecko skromnosci i wrazliwosci,to Ci je
        jakies gnoje zniszcza; nauczysz przebojowosci i asertywnosci-czytaj: chamstwa i
        bezwzglednosci- to innym krzywde zrobi..
        Przykro pisac, ale w obecnych czasach bezdzietnosc nie jest chyba takim wielkim
        nieszczesciem..
        ok, uogolniam- ale patrze na zachowanie malolatow i wlos mi sie jezy na glowie..
    • scur2 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowali... 26.10.06, 17:04
      zbyt srogi wyrok???? powinni im zrobic z d.u.p.y jesien sredniowiecza, wtedy
      zobaczyliby jak to milo
    • bodzanta_pan 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowali... 26.10.06, 17:06
      Świat jest podły, zamiast szczyli wziąść na sznur wraz z tatusiami, żeby nie
      płodzili więcej takich bydlaków, to trzy miesiące. Wredne.

A kto upomni się o to biedne przerażone dziecko co wolało odejść niż być
      poniżoną, wyć się chce!!!!!!!!!!!!!!!!
    • konsultacje.edukacyjne Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:09
      To chyba jakiś żart...
      Chyba, że należy to tak rozumieć, że teraz będzie postępowanie wyjaśniające (i
      w tym czasie będą przebywac w tym ośrodku), a potem dopiero rozprawa i wyrok...

• gadery Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:41
        Oczywiście, że tak. To jest odpowiednik aresztu.
    • imagiro skandal !!! 26.10.06, 17:09
    • raskol 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowali... 26.10.06, 17:09
      z dupy nogi im wyrwac
      powiesic publicznie
      a rodzicow wykastrowac
    • maureen2 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:10
      to jest chyba wyrok "wstępny", tak jak tymczasowe aresztowanie
      • r1234_76 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:28
        ujawnić nazwiska. zdjęcia. żeby przypadkiem nikt im ręki nie podał...
        • halina.l Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 21:53
          Zgadzam się z Tobą!
    • everyyou666 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowali.. 26.10.06, 17:11
      dokladnie? niby 3? i to jeszcze w osrodku- zenada. Za to ze zrobili to co
      zrobili czym przyczynili sie do smierci? wyjda po 3 miesiacach i beda sie z tego
      smiac. totaLNIE zenujace :/
    • monisia98 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowali.. 26.10.06, 17:13
      smiech na sali... tylko tak dalej a wychowamy wieksza mase zboczencow i homo
      nie wiadomo.... a co maja powiedziec rodzice tej biednej dziewczyny!!!!
      • jazdawariaty Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:24
        a teraz pytania:
        *gdzie byla reszta klasy? grupka gnojkow terroryzuje dziewczyne i nikt nie
        widzi, a wrecz wszyscy sie smieja? zadna, ZADNA laska nie mogla sie rzucic na
        napastnikow z paznokciami by im jaja oderwac? Kolezanki waszz mac..
        *szkola tego wczesniej nie wiedziala? nikt nie zauwazyl, ze sie nad dziewczyna
        znecaja (nikt nie zaczyna z grubej rury)
        *jaki byl konkakt tej dziewczyny z rodzicami, ze wolala sie powiesic, a nie np.
        porozmawiac z nimi?
        *co zostanie z tych chlopakow po pobycie w pierdlu? 3 m-ce teraz. Potem pewno
        zostana tam do pelnoletnosci. Wyjda za 4 lata. Napakowani. Bez karkow i bez
        zadnej przyszlosci. Co beda potrafili robic? Ogladaliscie 'Blow'? 'poszedlem do
        wiezienia z licencjatem z marichuany. wychdzoe z doktoratem z kokainy' - tak
        wygladaja polskie poprawczaki - nie ma resocjalizacji - jest nauka zawodu...
        *i jak to wygladalo naprawde? tego dowiemy sie dopiero w momencie gdy technicy
        policyjni odzyskaja film z komorki, albo przeszukaja komputery sprawcow.. co
        pewno skonczy sie kara finansowa dla rodzicow za nielegalny Windows, gry, filmy
        i mp3 jezeli tylko ktos wpadnie na taki pomysl...
        • torpeda.wulkaniczna Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:40
          > a teraz pytania:
          > *gdzie byla reszta klasy? grupka gnojkow terroryzuje dziewczyne i nikt nie
          > widzi, a wrecz wszyscy sie smieja? zadna, ZADNA laska nie mogla sie rzucic na
          > napastnikow z paznokciami by im jaja oderwac? Kolezanki waszz mac..
          > *szkola tego wczesniej nie wiedziala? nikt nie zauwazyl, ze sie nad
          dziewczyna
          > znecaja (nikt nie zaczyna z grubej rury)
          > *jaki byl konkakt tej dziewczyny z rodzicami, ze wolala sie powiesic, a nie
          np.
          >
          > porozmawiac z nimi?
          > *co zostanie z tych chlopakow po pobycie w pierdlu? 3 m-ce teraz. Potem pewno
          > zostana tam do pelnoletnosci. Wyjda za 4 lata. Napakowani. Bez karkow i bez
          > zadnej przyszlosci. Co beda potrafili robic? Ogladaliscie 'Blow'? 'poszedlem
          do
          >
          > wiezienia z licencjatem z marichuany. wychdzoe z doktoratem z kokainy' - tak
          > wygladaja polskie poprawczaki - nie ma resocjalizacji - jest nauka zawodu...
          > *i jak to wygladalo naprawde? tego dowiemy sie dopiero w momencie gdy
          technicy
          > policyjni odzyskaja film z komorki, albo przeszukaja komputery sprawcow.. co
          > pewno skonczy sie kara finansowa dla rodzicow za nielegalny Windows, gry,
          filmy
          >
          > i mp3 jezeli tylko ktos wpadnie na taki pomysl...

Bardzo dobre pytania w zalewie świętego oburzenia,że oni jeszcze żyją.
          To sąd ,psychologowie ocenią,czy sprawcy coś zrozumieli.
          Czy jest dla nich jeszcze szansa.
          Wszystkiego nie wiemy.Ileż treści mogą zawierać słowa matki,że nie obwinia !

Druga rzecz,czy taka kara odstraszy naśladowców.Brak reakcji klasy może
          świadczyć, że to się już zdarzało.

Dużo roboty dla wychowawców.Koleżanki takie,ze szkoda gadać
          • uchachany Słowa matki że "nie obwinia" być może zawierają 26.10.06, 18:20
            strach, że ojcowie bydlaczków (wyglądają na niezłych neandertali) podpalą jej
            gospodarkę albo zabiją drugie dziecko.
            • cynik.pl Re: Słowa matki że "nie obwinia" być może zawiera 26.10.06, 19:02
              uchachany napisał:

> strach, że ojcowie bydlaczków (wyglądają na niezłych neandertali) podpalą jej
              > gospodarkę albo zabiją drugie dziecko.

Też mi się tak wydaje. A ojcowie/bydlaczki mają pełne prawo tak wyglądać. W
              końcu ojciec ministra tego cyrku edukacyjnego stwierdził (w końcu profesor
              dendrologii, znaczy zna się), że neadertalczycy to jest jedna z ludzkich ras
              istniejących współcześnie. Pewnie ci neadertalczycy spod hodują też jakieś
              dinozaury w chlewikach.
              • cynik.pl Re: Słowa matki że "nie obwinia" być może zawiera 26.10.06, 19:03
                Miało być: "neadertalczycy spod Gdańska"
            • michalng Re: Słowa matki że "nie obwinia" być może zawiera 26.10.06, 19:25
              W głowie ci sie nie miesci ze ktos w obliczu tak wielkiej osobistej tragedii
              moze nie myslec o slepej zemscie na kilku nastoletnich debilach ?
              • uchachany Uważasz stwierdzenie ich ewidentnej winy za 27.10.06, 03:02
                "ślepą zemstę"? Czy jesteś może kretynem? Mogłoby to być wytłumaczeniem.

michalng napisał:

> W głowie ci sie nie miesci ze ktos w obliczu tak wielkiej osobistej tragedii
                > moze nie myslec o slepej zemscie na kilku nastoletnich debilach ?
          • okrent9 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 20:50
            torpedo, "Koleżanki takie,ze szkoda gadać"? a o kolegach warto mówić? koleżanki
            jednak reagowały. A koledzy pewnie uważali, że jeśli zareagują, to banda tych
            pięciu uzna ich za "pedzi"???? bo okazują jakieś ludzkie uczucia... bo to
            takie "dziewczyńskie" albo "pedalskie" być wrażliwym, a "prawdziwi meżczyźni"
            to i kotu łeb ukręcą, i "laskę obmacają" wbrew jej woli, tak?
      • halina.l Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 22:01
        Bardzo wapółczuję rodzicom tej dziewczynki.jednak wypowiedż jej mamy bardzo
        mnie zaskoczyła! Ona nie ma żalu do '' tych dzieci'', więc do kogo? To właśnie
        dzieci zrobiły tak ogromną krzywdę jej córce!
    • jezyk7 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowali.. 26.10.06, 17:14
      Za surowa? Do kryminału z nimi!
    • michal714 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:15
      "Obrońcy gimnazjalistów uważają, że jest to orzeczenie zbyt surowe i zapowiadają wniesienie apelacji."

Może w nagrode im stypendia dać i mature?
    • jacek83-83 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowali.. 26.10.06, 17:15
      mam nadzieje ze to dopiero poczatek tego co sobie posiedza zboczency i degeneraci
      • wrezz Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:19
        To nie sa degeneraci. To dzieci, jeszcze bez wykształconej osobowości. Nie da
        się tu mówić o degeneracji, bo dopiero one dopiero "generują się". Te trzy
        miesiące mają je wychować, nie być zemstą. Zauważ, że większość dzieci w
        klasie, uważała, że nic się nie stało: "Dokuczali jej trochę". I co? Wszystkie
        te dzieci są degeneratami?
        • jacek83-83 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:30
          wrezz napisał:

> To nie sa degeneraci. To dzieci, jeszcze bez wykształconej osobowości. Nie da
          > się tu mówić o degeneracji, bo dopiero one dopiero "generują się". Te trzy
          > miesiące mają je wychować, nie być zemstą. Zauważ, że większość dzieci w
          > klasie, uważała, że nic się nie stało: "Dokuczali jej trochę". I co? Wszystkie
          > te dzieci są degeneratami?
          >
          zauwaz ze dzisiejsza mlodziez szybciej dorasta niz "my: w ich wieku. wiedza
          dobrze co robia. dlaczego z kazdym rokiem podnosi sie w szkolach poziom
          nauczania? bo dzieci szybciej rosna nie tylko fizycznie ale i tez psychicznie.
          co z tego ze sa mlodzi jak i tak juz sa skrzywieni i to nie malo robiac takie
          cos. nie wazne ile ma sie lat. wazne co sie zrobilo. na stryczek z nimi ba nie
          sa godni by zyc wsrod nas
          • michalng Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 19:32
            > co z tego ze sa mlodzi jak i tak juz sa skrzywieni i to nie malo robiac takie
            > cos. nie wazne ile ma sie lat. wazne co sie zrobilo. na stryczek z nimi ba nie
            > sa godni by zyc wsrod nas.

Czy ty bedąc w ich wieku nigdy nie byłas swiadkiem znecania sie jednych uczniów
            nad drugimi ? Takie zjawiska sa dosc powszechne. Zadko moze przyjmują tak
            drastyczny charakter i zadko doprowadzaja do samobójstwa ofiary ale nie sa
            niczym niezwykłym czy odosobnionym.
          • bke1 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 20:38
            KOMPLETNY BRAK UCZUĆ WYZSZYCH. Oto efekty bezSTRESOWEGO wychowania tych
            dzieciaków oraz wczesniej ich rodziców. Spójrzcie na aroganckie zachowanie
            jednych i drugich. MOZE Oni Uczniowie jeszcze nie sa degeneratami ale co mozna
            powiedziec o ich rodzicach? ten temat wart jest zastanowienia. Moze całe zło
            tkwi w złym dotychczasowym wychowaniu tych dzieciaków. TRAGEDIA: trzeba z tym
            skończyć!Szkoła nie chce i nie moze nic!!!!!!!!!!! (złe prawo zabraniajace uzyc
            nawet łagodnej perswazji słownej. No i te MEDIA
        • lot93 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 19:14
          wrezz napisał:

> To nie sa degeneraci. To dzieci, jeszcze bez wykształconej osobowości. Nie da
          > się tu mówić o degeneracji, bo dopiero one dopiero "generują się".
          O kształtowaniu osobowości poczytaj sam. Ja podam Ci tylko definicję "socjopatii" za Wikipedią.
          Przeczytaj, i zastanów się:
          "Socjopatia - zaburzenie osobowości podobne do psychopatii, przejawiące się nierespektowaniem
          podstawowych norm moralnych oraz wzorców zachowań w społeczeństwie, uwidaczniające się w
          wyraźnym braku przystosowania do życia w społeczeństwie. Socjopaci mimo normalnego poziomu
          inteligencji nie potrafią podporządkować się zasadom współżycia społecznego. W większości
          przypadków dochodzi do konfliktu z normami prawnymi. Cechy charakterystyczne tego zjawiska : -
          brak sumienia i odpowiedzialności wobec innych: - brak wstydu, poczucia winy i skruchy, osoby te nie
          są zdolne do głębokiej troski o drugiego człowieka - kontakty międzyludzkie są u socjopatow płytkie,
          nastawione na eksploracje drugiej osoby - kłamliwość i manipulowanie jednostka - nieprzywiazywanie
          się do drugiego człowieka, brak reakcji na zaufanie, miłość i czułość; socjopata nie odbiera sygnałów z
          otoczenia, nie reaguje na przykłady innych, na to co jest norma, na tłumaczenie danych sytuacji"
          • wrezz Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 19:42
            OK. Malutko przeczytałem, ale trochę zrozumiałem. Dzięki.
      • krokodylik Re: Kontra! 26.10.06, 17:23
        A jeśli jeden z tych chłopców popełni samobójstwo to czyja to będzie wina? Ktoś
        powie że to bedzie wina wychowawców. A gdzie byli nauczyciele, dlaczego nie
        było nauczyciela w tym czasie przy tych chuliganach? Już odpowiadam: bo
        ministerstwo zwalnia nauczycieli, za tą tragedię odpowiada tylko minister nauki.
        • mechatronik89 Re: Kontra! 26.10.06, 17:29
          Gdyby jeden z nich popełnił samobójstwo to trudno :)
          O jednego zwyrodleńca mniej do utrzymywania za pieniądze podatników.
    • dwory1 Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:17
      Dla tych, co molestowali 3 miesiące kary. Pytam, a co z resztą klasy, która
      biernie się przyglądała tym bydlęcym wyczynom? Są współwinni temu co się stało!!!
    • marcjank Dostali trzy miesiące wakacji... Kpina!!!!!!!! 26.10.06, 17:17
    • adamx79 SZOK!!!! 3 miesiące kary dla uczniów, którzy.... 26.10.06, 17:17
      Nawet dożywocie nie cofnie czasu, więc czy dostaną 3 miesiące czy 3 lata czy 30
      to i tak życia nie zwróci. Sęk w tym, że po kilku tygodniach o sprawie nie
      będzie się mówiło, szok minie, emocje opadną, a w samej oświacie jako systemie
      nic sie nie zmieni, poza szalonymi pomysłami "ministra, którego ewolucja nie
      ruszyła", na które nikt rozsadny nie zwraca uwagi. Wraz z reformą, która
      nastapiła kilka lat temu, powinna iść "reforma" z rozumowaniem u nauczycieli.
      Stworzono nową jednostkę szkolnictwa, jaką jest gimnazjum, ale nie stworzono
      żadnego systemu wychowawczego, który pomagałby w wychowaniu. Uczniowie
      przechodza silny rozwój emocjonalny, a są traktowani jak dzieci albo co
      gorsza "zło konieczne". Idąc tym tokiem myslenia, przechodzą te trzy lata w
      gimnazjum, i pójdą dalej, gdzie i jak wykształceni, nie istotne, pozbywa się
      szkoła problemu. Tylko od czasu do czasu pojawia się informacja, która podnosi
      wrzawę, bo ktoś zabił lub ktoś popełnł samobójstwo.
      Za wychowanie są odpowiedziali przede wszystkim RODZICE, a nastepnie szkoła...
      • cortez91 Re: SZOK!!!! 3 miesiące kary dla uczniów, którzy. 26.10.06, 17:52
        chociaz bardzo liberalny uwazam ze ich powinno sie powystrzelac
    • ob.laden Uprzedzając opinie wszelkiej maści 26.10.06, 17:17
      lewaków, pseudo-liberałów, zwolenników resocjalizacji itp.
      popaprańców. Najpierw przypomnijcie sobie to:

en.wikipedia.org/wiki/James_Bulger_murder_case
    • aga.gryta Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:17
      Powinni być sądzeni jak dorośli. To nie są już beztroskie dzieci. Najgorsze jest
      to, że w oczach rodziców ciągle są kochanymi synalkami, które przecież nic
      strasznego nie zrobiły. Ludzie przejrzyjcie na oczy! Patologia społeczna, nic
      dodać nic ująć.
      • maya_rr co takiego!!!!!!!!!!?????? 26.10.06, 17:22
        3 miesiące????? paranoja! Powinni trafić do prawdziwego pierdla, gdzie dostali
        by nie po..., a w du pe!

skandal!
        • krokodylik Re: co takiego!!!!!!!!!!?????? 26.10.06, 17:36
          Skandalem jest twoja wypowiedź, prymitywie!
          • jacek83-83 Re: co takiego!!!!!!!!!!?????? 26.10.06, 17:39
            jaki czyn taka wypowiedz. teraz z nimi powinni zrobic to samo i mam nadzieje ze
            tak bedzie. jak nie chodze do kosciola tak pojde pomodle sie za to by im
            zasadzili gleboko tak by juz na zawsze im sie odechcialo wszystkiego. niech sami
            sie potem targna bo dla nich miejsca nie ma na ziemi. co bedzie jak dorosna??
            • krokodylik Re: co takiego!!!!!!!!!!?????? 26.10.06, 17:48
              Facet! A co robił Bestry. Molestował dziewczynkę 12-sto letnią. I co, wsadził
              ktoś Bestrego do kibla? Ci chuligani mają prawo powiedzieć, że zrobili to samo
              co Bestry.
              • pm7303 Re: co takiego!!!!!!!!!!?????? 26.10.06, 19:08
                Jaki Bestry?

Czlowieku, na co ty sie powolujesz (kimkolwiek ten/to Bestry by nie byl?)!
                Przestepstwo jest przestepstwem i nic/nikt tego nie zmieni; szczegolnie fakt, ze
                sie ktos 'wywinie'.
        • wentylson Re: co takiego!!!!!!!!!!?????? 26.10.06, 20:29
          brawo! tak sie uczy polską młodzie kultury ??
    • skyprick 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowali.. 26.10.06, 17:19
      mysle ze wazniejsze od tego jak ich ukarac byloby zastanowienie sie nad
      prewencja.
      w calym kraju tysiace takich spraw przechodza bez najmniejszego echa (wystarczy
      zastanowic sie nad zachowaniem dyrektora szkoly - kto wie ile razy wczesniej
      kazal wszystkim milczec?).
      pozwalamy na eskalacje agresji ktora prowadzi do tragedii.
      ale czego zadac od systemu edukacji na czele ktorego stoi czlowiek ktory swoja
      pozycje zbudowal na poparciu nazistowskich bojowek?
      • ob.laden Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:20
        >ale czego zadac od systemu edukacji na czele ktorego stoi czlowiek ktory swoja
        >pozycje zbudowal na poparciu nazistowskich bojowek?
        goń się palancie
        • skyprick Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:33
          a nie?
        • lesbijka_wroclaw Re: 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowa 26.10.06, 17:41
          POPIERASZ TEGO TROGLODYTĘ!? i kto tu jest palantem??
    • chumazik Teraz trudno będzie się dziwić dlaczego polska 26.10.06, 17:19
      szkoła wygląda jak wygląda. 3 miesiące za brutalny gwałt? To tylko umocni w tych
      młodocianych bandytach poczucie bezkarności.
    • janella 3 miesiące kary dla uczniów, którzy molestowali.. 26.10.06, 17:19
      zgadzam się, że to skandal;
      a całą klasa powinien się zając prokurator - za udział w przestepstwie

j.
    • pimpek102 nienawidzę swoich czasów 26.10.06, 17:20
      nic sie nie stało... wszystko było dobrze...procedury działały bez
      problemu...była pani wychowaczyni...był pan dyrektor...byli koledzy i kolezanki
      w klasie... była niewinna zabawa..młodziez przeciez musi sie wyszaleć..jestes
      wrazliwy, znaczy jestes nieprzystosowany do zycia w dzisiejszych
      czasach..dziewczyna została splugawiona..powiesiła sie na skakance w domu..w
      swoim pokoju..zaczęły sie problemy dla wielu osób...ileż bylo by mniej pracy
      gdyby sie nie powiesiła..gdyby w pokorze znosiła upodlenie jeszcze przez długie
      miesiące (trwało to od prawie dwóch miesięcy - nikt nic nie widział) gdyby
      uległa prymitywnemu zalotnikowi a tak są same problemy..beda nowe
      procedury...ale czy bedzie miłość i szacunek ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka