Dodaj do ulubionych

Giertych: Karać uczniów za malowanie po ścianach

• tedi90 12lat wlepić chłopakom mówiPIS 30.10.06, 22:51
      Katecheta skazany za wykorzystanie gimnazjalistki

Poniedziałek, 30 października (17:13)

Na 3,5 roku więzienia skazał Sąd Rejonowy w Nowym Targu 45-letniego księdza
      katechetę Andrzeja S. za wykorzystywanie seksualne 13-letniej gimnazjalistki ze
      Szczawnicy.

Nowotarska prokuratura, która żądała ośmiu lat więzienia, zamierza odwołać się
      od wyroku i domagać się surowszej kary - informuje "Gazeta Krakowska".

Duchowny nie pracuje już w Szczawnicy. Po wybuchu skandalu tarnowska kuria
      przeniosła go do innej parafii. Sprawę zgłosiła policji w ubiegłym roku rodzina
      dziewczynki. Jak ustaliła prokuratura, 45-letni ksiądz, przez dwa lata, ucząc
      katechezy w jednej ze szczawnickich szkół, wykorzystywał seksualnie swoją
      uczennicę - obcował z nią płciowo i "doprowadzał do innych czynności
      seksualnych", także z użyciem przemocy, co zdaniem prokuratury, miało charakter
      gwałtu.

Wyrok w tej sprawie zapadł w ubiegły czwartek, po półrocznym, utajnionym
      procesie. Sąd złagodził zarzuty wobec duchownego, uznając, że do gwałtów nie
      dochodziło. Oprócz kary więzienia ksiądz otrzymał siedmioletni zakaz wykonywania
      zawodu katechety i pracy z dziećmi.

- Oskarżony nie przyznał się do winy. Potwierdził tylko pewne fakty o zażyłości
      z pokrzywdzoną, nie potwierdził jednak faktów dotyczących zarzutów - ujawnił
      Zbigniew Gabryś, zastępca prokuratora rejonowego w Nowym Targu. Zdaniem
      nowotarskiej prokuratury, wyrok 3,5 roku więzienia jest zbyt łagodny. Prokurator
      Gabryś zapowiedział, że wystąpi o uzasadnienie wyroku, co jest pierwszym krokiem
      do odwołania się od decyzji sądu.
      • gomorra33 A co z napisami gejow i zboczencow ??????????????? 30.10.06, 23:13
        Napisy gejow i dewiantow w kiblu czytaja takze nieletni uzytkownicy tego
        przybytku. Kiedy organizacje gejowskie pokaza swoja normalnosc i doroslosc i
        umyja ten kompromitujacy dowod choroby psychicznej gejow?

I pomyslec ze toto chce sie zenic. A cenzura Michnika pomaga w zatajeniu
        zboczonych praktyk stalinowskimi metodami wycinajac prawde i zatajajac karane
        KODEKSEM KARNYM dewiacyjne napisy.
        I pomyslec ze Michnik chce nas pouczac czy Judasz byl "ewangelista".
        ;-)))))DDDDDDDDDDDOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
    • andrzejzb Re: Giertych: Karać uczniów za malowanie po ścian 30.10.06, 22:59
      Są kary, ale nie karano. Bo każdemu to dyndało. A ja mówię: Bardzo dobrze.
      Grzywny po 10 tysięcy złotych będą jak znalazł.
      • triss_merigold6 Re: Giertych: Karać uczniów za malowanie po ścian 30.10.06, 23:01
        Więc powinno się karać. Grzywna + naprawienie szkody - jest taki środek karny
        jak naprawienie szkody. W przypadku mazajów na ścianie banalne do naprawienia.
        • andrzejzb Re: Giertych: Karać uczniów za malowanie po ścian 30.10.06, 23:10
          Jeszcze zależy jaka ściana :) Przykład: Płyty z piaskowca przy wejściu na stację
          metra :)
    • vbvb To wczesniej nie mozna bylo karac za wyzywanie 30.10.06, 23:01

Jesli wcześniej nie można było karać za wyzywanie nauczycieli oraz malowanie na
      ścianach to rzeczywiście ta reforma jest niezbędna

.
      • triss_merigold6 Re: To wczesniej nie mozna bylo karac za wyzywani 30.10.06, 23:03
        Przecież można było. Nauczyciel może zgłosić na policję groźby karalne -
        ścigane z powództwa tj. musi wnieść oskarżenie. A że tego nie robią to inna
        sprawa.
        • gagapapa Re: To wczesniej nie mozna bylo karac za wyzywani 30.10.06, 23:22
          bzdury.
          jezeli dzieciak n.p. spiewa lub wykrzykuje na lekcji (cokolwiek) nic nie można
          mu zrobić.
          Teoretycznie jak krzyknie coś karalnego to pewnie tak jak mówisz - można
          zgłosić na policję, moze nawet założyć sprawę w sądzie:), ale .... pomysl czy
          ty byś zgłosił i co to da i jak się skończy....
        • 1utek Re: To wczesniej nie mozna bylo karac za wyzywani 30.10.06, 23:26
          triss_merigold6 napisała:

> Przecież można było. Nauczyciel może zgłosić na policję groźby karalne -
          > ścigane z powództwa tj. musi wnieść oskarżenie. A że tego nie robią to inna
          > sprawa.

Oprócz powszechnego prawa szkolnego są jeszcze kary szkolne, zawarte w szkolnym statucie. W typowych szkolnych wykroczeniach są wystarczające.Ale jezeli w szkole panuje dobra atmosfera rzadko jest potrzeba korzystania z nich. Jeżeli dorośli wymagają ale odnoszą się z szacunkiem do dzieci czy młodzieży to młodzież (z normalnych, dobrze zorganizowanych szkół) rewanżuje się dobrym zachowaniem zarówno wobec nauczycieli jak i kolegów. Natomiast nadmierny rygoryzm powoduje konflikty i złe zachowanie
          • triss_merigold6 Re: To wczesniej nie mozna bylo karac za wyzywani 30.10.06, 23:31
            Dokładnie. Nie przypominam sobie, żeby ktoś u mnie w LO w klasie odczuwał
            potrzebę śpiewania na lekcji czy mówienia do nauczycielki per "ty k...". Ale
            kadra w większości (bo były wyjątki) odnosiła się do nas fair i traktowała
            serio.
            • mut Re: To wczesniej nie mozna bylo karac za wyzywani 31.10.06, 14:39
              ale może zbyt wąsko patrzysz
              w moim LO też nikt nie mówił "k..." do nauczyciela, ale na drugim końcu miasta
              jest zawodówka i tam jak nauczyciel był zbyt wymagający to mógł nawet oberwać
              od "nieprzystosowanych uczniów z ADHD i dysleksją"
    • koloko2 W domu po ścianach tez nie? Jaka szkoda... 30.10.06, 23:10
      • belaqua A mogę ci wymazać mordę? przecież jest wolność 31.10.06, 00:06
    • lze_elita.072 Ja nawet wiem jak KARAC: niech delikwent sciane 30.10.06, 23:14
      myje, a jak sie domyc nie da to niech ja maluje. Nawet jak ma 5 lat i niezbyt
      to mu wychodzi:) Sam to z powodzeniem we wlasnym domu zastosowalem.
      Nb. W pokoju dzieciakow jedna sciana zawsze byla pomalowana "tablicowa" farba.
    • vomitorium1 Ania nie namaluje nawat nic 30.10.06, 23:30
      ani już nie ma
      pozoatało 5-ciu, 15-letnich chłopców, (którzy może,byli zakochani w ani?)
      (może rywalizowali między sobą o względy ani ?) (może chcieli zainponować ani
      i klasie np.
      komórką (która kręci filmy ?)) (większość klasy zachowywała się biernie (czyli
      nie było "tak źle")
      myślę, że ania,była jednę z “trudniejszych” w klasie (i to było powodem
      namiętności chłopców)
      ani już nie ma
      czy była przygotowana na taką sytuację ?czy poza wiadomościami o mojżeszu,
      który wędrował 40 lat
      po pustyni ,zdawała sobie sprwę, że kazdy może wykręcić jej taki numer (kolega,
      wujek, katecheta,pani nauczycielka ?)
      ani już nie ma
      czy miała w szkole kogoś zaufanego? (wybranego, przedstawiciela kalasy, "panią
      naszej kalasy",
      przedstawiciela z grona pedagogicznego do "spraw trudnych"
      ani już nie ma
      czy była tak delikatną ? czy była tak głupia ? czy była tak krnąbrną (na
      złość się powieszę) ? czy chłopak (nie mój) źle kręcił ?
      ani już nie ma
      i jak powiedziała jej mama (dajcie tym chłopcom spókj)
      a nie tak jak ten bezmózgowiec
      robi z tego kaszankę wyborczą
      • terence Re: Ania nie namaluje nawat nic 30.10.06, 23:47
        dokładnie, rzygać się chce jak podchwycili tą tragedie

• ewa20.01 Jeśi będziemy karać za wszystko co popadnie efekty 30.10.06, 23:45
      będą żadne, a szkoła zamieni się rzeczywiście w jakiś obóz koncentracyjny.
      Potrzeba nauczycieli z poczuciem misji i przede wszystkim z wielką wiedzą żeby
      potrafili zainteresować uczniów przedmiotem. Separowanie ludzi z problemami
      jest tylko na pokaz bo jak wyjdą z tych szkół specjalnych gdzie mają być
      poddani drylowi wojskowemu, nie będą umieli normalnie funkcjonować w
      społeczeńtwie. Same truizmy, nic nowego, tylko to wymaga wysiłku, a tego się
      naszej władzy nie chce. NO a poza tym przecież nie zwolni się połowy
      nauczycieli tylko dlatego że piszą z błędami i nie znają się dobrze na swoim
      przedmiocie. W końcu tzw. klasy pedagogiczne w liceach w l. 80 tych pełne były
      ciężkomyśląących panienek które nie odróżniały Mieszka I od mniszka
      lekarskiego, a Mojżesza od Mesjasza. Cóż, głupi wykształci tylko głupiego i
      tyle. I co się tu dziwić.
      • 1utek Re: Jeśi będziemy karać za wszystko co popadnie e 30.10.06, 23:50
        ewa20.01 napisała:

> będą żadne, a szkoła zamieni się rzeczywiście w jakiś obóz koncentracyjny.
        > Potrzeba nauczycieli z poczuciem misji i przede wszystkim z wielką wiedzą żeby
        > potrafili zainteresować uczniów przedmiotem. Separowanie ludzi z problemami
        > jest tylko na pokaz bo jak wyjdą z tych szkół specjalnych gdzie mają być
        > poddani drylowi wojskowemu, nie będą umieli normalnie funkcjonować w
        > społeczeńtwie. Same truizmy, nic nowego, tylko to wymaga wysiłku, a tego się
        > naszej władzy nie chce. NO a poza tym przecież nie zwolni się połowy
        > nauczycieli tylko dlatego że piszą z błędami i nie znają się dobrze na swoim
        > przedmiocie. W końcu tzw. klasy pedagogiczne w liceach w l. 80 tych pełne były
        > ciężkomyśląących panienek które nie odróżniały Mieszka I od mniszka
        > lekarskiego, a Mojżesza od Mesjasza. Cóż, głupi wykształci tylko głupiego i
        > tyle. I co się tu dziwić.

Tak ładnie ewo zaczęłaś, więc po co ta druga chyba jednak nieco agresywna część wypowiedzi?
        • ewa20.01 Re: Jeśi będziemy karać za wszystko co popadnie e 30.10.06, 23:55
          A bo mnie szlag trafia jak już sobie o tym wszystkim pomyślę. Moje dziecko
          chodzi dopiero do drugiej klasy podst. i bardzo się martwię co będzie dalej.
          Nie chcę żeby kształtowali go nauczyciele wybierani przez Giertycha i jemu
          podobnych. I na dodatek to wszystko za moje własne pieniądze! Kpina. NO i tyle.
          • 1utek Re: Jeśi będziemy karać za wszystko co popadnie e 30.10.06, 23:57
            Poszukaj innej szkoły a może klasy
            • belaqua Re: Jeśi będziemy karać za wszystko co popadnie e 31.10.06, 00:04
              Baby jednak są niespełna rozumu... Na szczęście są wyjatki, ale ewa do nich nie
              należy...:))))
              • ewa20.01 Re: Jeśi będziemy karać za wszystko co popadnie e 31.10.06, 02:07
                merytorycznie proszę a nie p....ć bez ładu i składu
          • wet3 Re: ewa20.01 31.10.06, 14:19
            ewa20.01 napisała:

> A bo mnie szlag trafia jak już sobie o tym wszystkim pomyślę. Moje dziecko
            > chodzi dopiero do drugiej klasy podst. i bardzo się martwię co będzie dalej.
            > Nie chcę żeby kształtowali go nauczyciele wybierani przez Giertycha i jemu
            > podobnych. I na dodatek to wszystko za moje własne pieniądze! Kpina. NO i
            tyle.

Niwasko masz poprzestawiane pod deklem, Ewuniu!
          • mut Re: Jeśi będziemy karać za wszystko co popadnie e 31.10.06, 14:47
            > podobnych. I na dodatek to wszystko za moje własne pieniądze!

Za własne pieniądze to możesz posłać dziecko do prywatnej szkoły gdzie będzie
            dostawać same piątki bo mamusia płaci. Publiczne szkoły są utrzymywane z
            publicznych pieniędzy a nie z Twoich pieniędzy. Innymi słowy jeśli Twoje
            dziecko jest jednym z 500 w szkole to Twoje zdanie nie jest najważniejsze tylko
            jest jednym z 500 zdań.
            Po drugie Giertych nie wybiera nauczycieli. Nauczyciele są ci sami co byli i z
            wyjątkiem ZNP gorąco popierają reformy Giertycha.
            Po trzecie w szkole mamy patologię i Giertych jest pierwszym który odważył się
            coś z tym robić i choć z częścią jego poglądów się nie zgadzam to gorąco mu
            kibicuję.
            A po trzecie co masz przeciwko wychowaniu dzieci w poczuciu szacunku do innego
            człowieka, szacunku do własnego kraju i własnej historii ???
          • wet3 Re: Jeśi będziemy karać za wszystko co popadnie e 31.10.06, 14:55
            ewa20.01 napisała:

> A bo mnie szlag trafia jak już sobie o tym wszystkim pomyślę. Moje dziecko
            > chodzi dopiero do drugiej klasy podst. i bardzo się martwię co będzie dalej.
            > podobnych. I na dodatek to wszystko za moje własne pieniądze! Kpina. NO i
            tyle.

Gadasz od rzeczy tak samo jak ostatnio gada Geremek o Polsce! Jak nie podoba
            karanie dziecka, to masz jedno wyjscie. Mozesz jes poslac do szkoly razam z
            wnuczka Millera. Oplata 30 tys. rocznie!
      • ppo A dlaczego mieliby wychodzić? 30.10.06, 23:53
        Jesli to będą szkoły wojskowe, to niech wojsko się nimi zajmie do końca. W
        ciągu 3 lat planuje się pełne uzawodowienie armii. Będą mieli rekrutów z tych
        szkół. Jakoś nie wydaje mi się, aby normalny, wykształcony człowiek poszedł z
        własnej woli do wojska. A jakoś trzeba będzie skompletować te 120000 zawodowych
        żołnierzy. W Sparcie wychowywano żołnierza od 7 roku życia i Sparta była
        militarną potegą w swojej epoce. Dzieciaki nareszcie będą mogły swoje chore
        instynkty zagospodarować. Będziemy mieli najlepszych, najbardziej okrutnych
        żołnierzy w całym NATO! Żadne Arabusy nam nie podskoczą :)
        • belaqua Re: A dlaczego mieliby wychodzić? 31.10.06, 00:03
          Napisałeś "Jakoś nie wydaje mi się, aby normalny, wykształcony człowiek poszedł z
          własnej woli do wojska".

Ciekawe jak śpiewałbyś gdyby w czasie wojny nienormalny i słabo wykształcony
          człowiek bronił ciebie i twojej rodziny przed napastnikiem. Skowyczałbyś o pomoc
          czy też od razu poddałbyś się wrogowi, gnido?!
          • mut Re: A dlaczego mieliby wychodzić? 31.10.06, 14:57
            > Ciekawe jak śpiewałbyś gdyby w czasie wojny nienormalny i słabo wykształcony
            > człowiek bronił ciebie

no ale to jest ideał żołnierza ;)))
            nie myśleć tylko słuchać i wykonywać rozkazy jakkolwiek nienormalne by one nie
            były
        • gildarius Re: A dlaczego mieliby wychodzić? 31.10.06, 15:59
          „Jakoś nie wydaje mi się, aby normalny, wykształcony człowiek poszedł z
          własnej woli do wojska.”
          Oj, tu się mylisz. Jestem pewien że zporo znalazłoby się takich któzy wierzą
          w misję wojska.
          • gildarius Literówka 31.10.06, 16:05
            sporo, sporo, ja wiem jak to się pisze! Przepraszam. Omsknął mi się palec.
    • belaqua Nareszcie odpowiedni człowiek, na odpowiednim 31.10.06, 00:00
      miejscu. Z Giertycha jest równy gość. Młody, wykształcony - dwa fakultety (prawo
      i historia), odważny, z wizją. Takich ludzi Polska potrzebuje, a nie mętnych,
      zidiociałych, zniewieściałych ministerków. Dura lex sed lex
      • alterpars Brawo Giertych. Moze wreszcie da sie w Polsce 31.10.06, 00:07
        wprowadzic porzadek. Wrocilem do Polski zza granicy po wielu latach. Takiego
        chamstwa i nieporzadku przy ogolnym wstrecie do poszanowania prawa nie widzialem
        nigdzie indziej. Na poczatku nie ufalem Kaczynskim i Giertychowi. Teraz trzymam
        kciuki.
        • ewa20.01 Re: Brawo Giertych. Moze wreszcie da sie w Polsce 31.10.06, 02:15
          pożyjemy - zobaczymy.
    • kormoran222 Nauczyciel powinien mieć broń, wiatrówke na sól 31.10.06, 01:11
      Nauczyciel powinien mieć broń, wiatrówke na sól
      a uczniowie powinni chodzić ubrani w krótkie spodenki.
      • wet3 Giertych: Karac uczbiow za malowanie scian. 31.10.06, 14:22
        Nie tylko karac. Obciazyc rodzicow grzywna, a delkwent wlasnym kosztem powinien
        wyczyscic to, co nasmarowal!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka