tedi90 12lat wlepić chłopakom mówiPIS 30.10.06, 22:51 Katecheta skazany za wykorzystanie gimnazjalistki Poniedziałek, 30 października (17:13) Na 3,5 roku więzienia skazał Sąd Rejonowy w Nowym Targu 45-letniego księdza katechetę Andrzeja S. za wykorzystywanie seksualne 13-letniej gimnazjalistki ze Szczawnicy. Nowotarska prokuratura, która żądała ośmiu lat więzienia, zamierza odwołać się od wyroku i domagać się surowszej kary - informuje "Gazeta Krakowska". Duchowny nie pracuje już w Szczawnicy. Po wybuchu skandalu tarnowska kuria przeniosła go do innej parafii. Sprawę zgłosiła policji w ubiegłym roku rodzina dziewczynki. Jak ustaliła prokuratura, 45-letni ksiądz, przez dwa lata, ucząc katechezy w jednej ze szczawnickich szkół, wykorzystywał seksualnie swoją uczennicę - obcował z nią płciowo i "doprowadzał do innych czynności seksualnych", także z użyciem przemocy, co zdaniem prokuratury, miało charakter gwałtu. Wyrok w tej sprawie zapadł w ubiegły czwartek, po półrocznym, utajnionym procesie. Sąd złagodził zarzuty wobec duchownego, uznając, że do gwałtów nie dochodziło. Oprócz kary więzienia ksiądz otrzymał siedmioletni zakaz wykonywania zawodu katechety i pracy z dziećmi. - Oskarżony nie przyznał się do winy. Potwierdził tylko pewne fakty o zażyłości z pokrzywdzoną, nie potwierdził jednak faktów dotyczących zarzutów - ujawnił Zbigniew Gabryś, zastępca prokuratora rejonowego w Nowym Targu. Zdaniem nowotarskiej prokuratury, wyrok 3,5 roku więzienia jest zbyt łagodny. Prokurator Gabryś zapowiedział, że wystąpi o uzasadnienie wyroku, co jest pierwszym krokiem do odwołania się od decyzji sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
gomorra33 A co z napisami gejow i zboczencow ??????????????? 30.10.06, 23:13 Napisy gejow i dewiantow w kiblu czytaja takze nieletni uzytkownicy tego przybytku. Kiedy organizacje gejowskie pokaza swoja normalnosc i doroslosc i umyja ten kompromitujacy dowod choroby psychicznej gejow? I pomyslec ze toto chce sie zenic. A cenzura Michnika pomaga w zatajeniu zboczonych praktyk stalinowskimi metodami wycinajac prawde i zatajajac karane KODEKSEM KARNYM dewiacyjne napisy. I pomyslec ze Michnik chce nas pouczac czy Judasz byl "ewangelista". ;-)))))DDDDDDDDDDDOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: Giertych: Karać uczniów za malowanie po ścian 30.10.06, 22:59 Są kary, ale nie karano. Bo każdemu to dyndało. A ja mówię: Bardzo dobrze. Grzywny po 10 tysięcy złotych będą jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Giertych: Karać uczniów za malowanie po ścian 30.10.06, 23:01 Więc powinno się karać. Grzywna + naprawienie szkody - jest taki środek karny jak naprawienie szkody. W przypadku mazajów na ścianie banalne do naprawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: Giertych: Karać uczniów za malowanie po ścian 30.10.06, 23:10 Jeszcze zależy jaka ściana :) Przykład: Płyty z piaskowca przy wejściu na stację metra :) Odpowiedz Link Zgłoś
vbvb To wczesniej nie mozna bylo karac za wyzywanie 30.10.06, 23:01 Jesli wcześniej nie można było karać za wyzywanie nauczycieli oraz malowanie na ścianach to rzeczywiście ta reforma jest niezbędna . Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: To wczesniej nie mozna bylo karac za wyzywani 30.10.06, 23:03 Przecież można było. Nauczyciel może zgłosić na policję groźby karalne - ścigane z powództwa tj. musi wnieść oskarżenie. A że tego nie robią to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
gagapapa Re: To wczesniej nie mozna bylo karac za wyzywani 30.10.06, 23:22 bzdury. jezeli dzieciak n.p. spiewa lub wykrzykuje na lekcji (cokolwiek) nic nie można mu zrobić. Teoretycznie jak krzyknie coś karalnego to pewnie tak jak mówisz - można zgłosić na policję, moze nawet założyć sprawę w sądzie:), ale .... pomysl czy ty byś zgłosił i co to da i jak się skończy.... Odpowiedz Link Zgłoś
1utek Re: To wczesniej nie mozna bylo karac za wyzywani 30.10.06, 23:26 triss_merigold6 napisała: > Przecież można było. Nauczyciel może zgłosić na policję groźby karalne - > ścigane z powództwa tj. musi wnieść oskarżenie. A że tego nie robią to inna > sprawa. Oprócz powszechnego prawa szkolnego są jeszcze kary szkolne, zawarte w szkolnym statucie. W typowych szkolnych wykroczeniach są wystarczające.Ale jezeli w szkole panuje dobra atmosfera rzadko jest potrzeba korzystania z nich. Jeżeli dorośli wymagają ale odnoszą się z szacunkiem do dzieci czy młodzieży to młodzież (z normalnych, dobrze zorganizowanych szkół) rewanżuje się dobrym zachowaniem zarówno wobec nauczycieli jak i kolegów. Natomiast nadmierny rygoryzm powoduje konflikty i złe zachowanie Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: To wczesniej nie mozna bylo karac za wyzywani 30.10.06, 23:31 Dokładnie. Nie przypominam sobie, żeby ktoś u mnie w LO w klasie odczuwał potrzebę śpiewania na lekcji czy mówienia do nauczycielki per "ty k...". Ale kadra w większości (bo były wyjątki) odnosiła się do nas fair i traktowała serio. Odpowiedz Link Zgłoś
mut Re: To wczesniej nie mozna bylo karac za wyzywani 31.10.06, 14:39 ale może zbyt wąsko patrzysz w moim LO też nikt nie mówił "k..." do nauczyciela, ale na drugim końcu miasta jest zawodówka i tam jak nauczyciel był zbyt wymagający to mógł nawet oberwać od "nieprzystosowanych uczniów z ADHD i dysleksją" Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.072 Ja nawet wiem jak KARAC: niech delikwent sciane 30.10.06, 23:14 myje, a jak sie domyc nie da to niech ja maluje. Nawet jak ma 5 lat i niezbyt to mu wychodzi:) Sam to z powodzeniem we wlasnym domu zastosowalem. Nb. W pokoju dzieciakow jedna sciana zawsze byla pomalowana "tablicowa" farba. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Ania nie namaluje nawat nic 30.10.06, 23:30 ani już nie ma pozoatało 5-ciu, 15-letnich chłopców, (którzy może,byli zakochani w ani?) (może rywalizowali między sobą o względy ani ?) (może chcieli zainponować ani i klasie np. komórką (która kręci filmy ?)) (większość klasy zachowywała się biernie (czyli nie było "tak źle") myślę, że ania,była jednę z “trudniejszych” w klasie (i to było powodem namiętności chłopców) ani już nie ma czy była przygotowana na taką sytuację ?czy poza wiadomościami o mojżeszu, który wędrował 40 lat po pustyni ,zdawała sobie sprwę, że kazdy może wykręcić jej taki numer (kolega, wujek, katecheta,pani nauczycielka ?) ani już nie ma czy miała w szkole kogoś zaufanego? (wybranego, przedstawiciela kalasy, "panią naszej kalasy", przedstawiciela z grona pedagogicznego do "spraw trudnych" ani już nie ma czy była tak delikatną ? czy była tak głupia ? czy była tak krnąbrną (na złość się powieszę) ? czy chłopak (nie mój) źle kręcił ? ani już nie ma i jak powiedziała jej mama (dajcie tym chłopcom spókj) a nie tak jak ten bezmózgowiec robi z tego kaszankę wyborczą Odpowiedz Link Zgłoś
terence Re: Ania nie namaluje nawat nic 30.10.06, 23:47 dokładnie, rzygać się chce jak podchwycili tą tragedie Odpowiedz Link Zgłoś
ewa20.01 Jeśi będziemy karać za wszystko co popadnie efekty 30.10.06, 23:45 będą żadne, a szkoła zamieni się rzeczywiście w jakiś obóz koncentracyjny. Potrzeba nauczycieli z poczuciem misji i przede wszystkim z wielką wiedzą żeby potrafili zainteresować uczniów przedmiotem. Separowanie ludzi z problemami jest tylko na pokaz bo jak wyjdą z tych szkół specjalnych gdzie mają być poddani drylowi wojskowemu, nie będą umieli normalnie funkcjonować w społeczeńtwie. Same truizmy, nic nowego, tylko to wymaga wysiłku, a tego się naszej władzy nie chce. NO a poza tym przecież nie zwolni się połowy nauczycieli tylko dlatego że piszą z błędami i nie znają się dobrze na swoim przedmiocie. W końcu tzw. klasy pedagogiczne w liceach w l. 80 tych pełne były ciężkomyśląących panienek które nie odróżniały Mieszka I od mniszka lekarskiego, a Mojżesza od Mesjasza. Cóż, głupi wykształci tylko głupiego i tyle. I co się tu dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
1utek Re: Jeśi będziemy karać za wszystko co popadnie e 30.10.06, 23:50 ewa20.01 napisała: > będą żadne, a szkoła zamieni się rzeczywiście w jakiś obóz koncentracyjny. > Potrzeba nauczycieli z poczuciem misji i przede wszystkim z wielką wiedzą żeby > potrafili zainteresować uczniów przedmiotem. Separowanie ludzi z problemami > jest tylko na pokaz bo jak wyjdą z tych szkół specjalnych gdzie mają być > poddani drylowi wojskowemu, nie będą umieli normalnie funkcjonować w > społeczeńtwie. Same truizmy, nic nowego, tylko to wymaga wysiłku, a tego się > naszej władzy nie chce. NO a poza tym przecież nie zwolni się połowy > nauczycieli tylko dlatego że piszą z błędami i nie znają się dobrze na swoim > przedmiocie. W końcu tzw. klasy pedagogiczne w liceach w l. 80 tych pełne były > ciężkomyśląących panienek które nie odróżniały Mieszka I od mniszka > lekarskiego, a Mojżesza od Mesjasza. Cóż, głupi wykształci tylko głupiego i > tyle. I co się tu dziwić. Tak ładnie ewo zaczęłaś, więc po co ta druga chyba jednak nieco agresywna część wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa20.01 Re: Jeśi będziemy karać za wszystko co popadnie e 30.10.06, 23:55 A bo mnie szlag trafia jak już sobie o tym wszystkim pomyślę. Moje dziecko chodzi dopiero do drugiej klasy podst. i bardzo się martwię co będzie dalej. Nie chcę żeby kształtowali go nauczyciele wybierani przez Giertycha i jemu podobnych. I na dodatek to wszystko za moje własne pieniądze! Kpina. NO i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
1utek Re: Jeśi będziemy karać za wszystko co popadnie e 30.10.06, 23:57 Poszukaj innej szkoły a może klasy Odpowiedz Link Zgłoś
belaqua Re: Jeśi będziemy karać za wszystko co popadnie e 31.10.06, 00:04 Baby jednak są niespełna rozumu... Na szczęście są wyjatki, ale ewa do nich nie należy...:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa20.01 Re: Jeśi będziemy karać za wszystko co popadnie e 31.10.06, 02:07 merytorycznie proszę a nie p....ć bez ładu i składu Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: ewa20.01 31.10.06, 14:19 ewa20.01 napisała: > A bo mnie szlag trafia jak już sobie o tym wszystkim pomyślę. Moje dziecko > chodzi dopiero do drugiej klasy podst. i bardzo się martwię co będzie dalej. > Nie chcę żeby kształtowali go nauczyciele wybierani przez Giertycha i jemu > podobnych. I na dodatek to wszystko za moje własne pieniądze! Kpina. NO i tyle. Niwasko masz poprzestawiane pod deklem, Ewuniu! Odpowiedz Link Zgłoś
mut Re: Jeśi będziemy karać za wszystko co popadnie e 31.10.06, 14:47 > Nie chcę żeby kształtowali go nauczyciele wybierani przez Giertycha i jemu > podobnych. I na dodatek to wszystko za moje własne pieniądze! Za własne pieniądze to możesz posłać dziecko do prywatnej szkoły gdzie będzie dostawać same piątki bo mamusia płaci. Publiczne szkoły są utrzymywane z publicznych pieniędzy a nie z Twoich pieniędzy. Innymi słowy jeśli Twoje dziecko jest jednym z 500 w szkole to Twoje zdanie nie jest najważniejsze tylko jest jednym z 500 zdań. Po drugie Giertych nie wybiera nauczycieli. Nauczyciele są ci sami co byli i z wyjątkiem ZNP gorąco popierają reformy Giertycha. Po trzecie w szkole mamy patologię i Giertych jest pierwszym który odważył się coś z tym robić i choć z częścią jego poglądów się nie zgadzam to gorąco mu kibicuję. A po trzecie co masz przeciwko wychowaniu dzieci w poczuciu szacunku do innego człowieka, szacunku do własnego kraju i własnej historii ??? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Jeśi będziemy karać za wszystko co popadnie e 31.10.06, 14:55 ewa20.01 napisała: > A bo mnie szlag trafia jak już sobie o tym wszystkim pomyślę. Moje dziecko > chodzi dopiero do drugiej klasy podst. i bardzo się martwię co będzie dalej. > Nie chcę żeby kształtowali go nauczyciele wybierani przez Giertycha i jemu > podobnych. I na dodatek to wszystko za moje własne pieniądze! Kpina. NO i tyle. Gadasz od rzeczy tak samo jak ostatnio gada Geremek o Polsce! Jak nie podoba karanie dziecka, to masz jedno wyjscie. Mozesz jes poslac do szkoly razam z wnuczka Millera. Oplata 30 tys. rocznie! Odpowiedz Link Zgłoś
ppo A dlaczego mieliby wychodzić? 30.10.06, 23:53 Jesli to będą szkoły wojskowe, to niech wojsko się nimi zajmie do końca. W ciągu 3 lat planuje się pełne uzawodowienie armii. Będą mieli rekrutów z tych szkół. Jakoś nie wydaje mi się, aby normalny, wykształcony człowiek poszedł z własnej woli do wojska. A jakoś trzeba będzie skompletować te 120000 zawodowych żołnierzy. W Sparcie wychowywano żołnierza od 7 roku życia i Sparta była militarną potegą w swojej epoce. Dzieciaki nareszcie będą mogły swoje chore instynkty zagospodarować. Będziemy mieli najlepszych, najbardziej okrutnych żołnierzy w całym NATO! Żadne Arabusy nam nie podskoczą :) Odpowiedz Link Zgłoś
belaqua Re: A dlaczego mieliby wychodzić? 31.10.06, 00:03 Napisałeś "Jakoś nie wydaje mi się, aby normalny, wykształcony człowiek poszedł z własnej woli do wojska". Ciekawe jak śpiewałbyś gdyby w czasie wojny nienormalny i słabo wykształcony człowiek bronił ciebie i twojej rodziny przed napastnikiem. Skowyczałbyś o pomoc czy też od razu poddałbyś się wrogowi, gnido?! Odpowiedz Link Zgłoś
mut Re: A dlaczego mieliby wychodzić? 31.10.06, 14:57 > Ciekawe jak śpiewałbyś gdyby w czasie wojny nienormalny i słabo wykształcony > człowiek bronił ciebie no ale to jest ideał żołnierza ;))) nie myśleć tylko słuchać i wykonywać rozkazy jakkolwiek nienormalne by one nie były Odpowiedz Link Zgłoś
gildarius Re: A dlaczego mieliby wychodzić? 31.10.06, 15:59 „Jakoś nie wydaje mi się, aby normalny, wykształcony człowiek poszedł z własnej woli do wojska.” Oj, tu się mylisz. Jestem pewien że zporo znalazłoby się takich któzy wierzą w misję wojska. Odpowiedz Link Zgłoś
gildarius Literówka 31.10.06, 16:05 sporo, sporo, ja wiem jak to się pisze! Przepraszam. Omsknął mi się palec. Odpowiedz Link Zgłoś
belaqua Nareszcie odpowiedni człowiek, na odpowiednim 31.10.06, 00:00 miejscu. Z Giertycha jest równy gość. Młody, wykształcony - dwa fakultety (prawo i historia), odważny, z wizją. Takich ludzi Polska potrzebuje, a nie mętnych, zidiociałych, zniewieściałych ministerków. Dura lex sed lex Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Brawo Giertych. Moze wreszcie da sie w Polsce 31.10.06, 00:07 wprowadzic porzadek. Wrocilem do Polski zza granicy po wielu latach. Takiego chamstwa i nieporzadku przy ogolnym wstrecie do poszanowania prawa nie widzialem nigdzie indziej. Na poczatku nie ufalem Kaczynskim i Giertychowi. Teraz trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa20.01 Re: Brawo Giertych. Moze wreszcie da sie w Polsce 31.10.06, 02:15 pożyjemy - zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran222 Nauczyciel powinien mieć broń, wiatrówke na sól 31.10.06, 01:11 Nauczyciel powinien mieć broń, wiatrówke na sól a uczniowie powinni chodzić ubrani w krótkie spodenki. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Giertych: Karac uczbiow za malowanie scian. 31.10.06, 14:22 Nie tylko karac. Obciazyc rodzicow grzywna, a delkwent wlasnym kosztem powinien wyczyscic to, co nasmarowal! Odpowiedz Link Zgłoś