Dodaj do ulubionych

W.Brytania: sushi tylko z certyfikatem

05.11.06, 11:03
Danie z psa z certyfikatem.Smacznego
Obserwuj wątek
    • yeellow Re: W.Brytania: sushi tylko z certyfikatem 05.11.06, 11:33
      sushi z psa? Cos Ci sie pomylilo.
      • defranco najlepsze sushi jakie jadlem 05.11.06, 11:47
        co prawda nie mnialem okazji byc w japonii, ale probowalem sushi w wielu
        miejscach w europie i stwierdzam ze najlepsze jest w restauracji Tomo na
        kruczej w Warszawie. serdecznie polecam wczystkim ceniacym nippon-kuchnie.
        • quake001 Re: najlepsze sushi jakie jadlem 05.11.06, 12:21
          Tomo Sushi? No to nie jadleś w Izumi Sushi na placu zbawiciela. pzdr
        • infidel_the_great Re: najlepsze sushi jakie jadlem 05.11.06, 21:40
          Tomo jest prawie OK. poza tym, że podają zamiast bambusowych pałeczek
          wietnamski substytut z drewna balsa; nie da się tam jeść sashimi, nigiri
          ujdzie; najlepsi są w maki opartym na podsmażanej rybie (węgorz) lub krewetce.

Znam lepsze miejsca, które mają świeższe ryby:
          Maguro
          Sakura

defranco napisał:

> co prawda nie mnialem okazji byc w japonii, ale probowalem sushi w wielu
          > miejscach w europie i stwierdzam ze najlepsze jest w restauracji Tomo na
          > kruczej w Warszawie. serdecznie polecam wczystkim ceniacym nippon-kuchnie.
          • dakiro Re: najlepsze sushi jakie jadlem 05.11.06, 23:38
            w japoni nie je się pałeczkami sushi - a na pewno nie w bardzo dobrej sushiya.
            Je sie palcami.
            Poza tym mam dużo znajomych japończyków i nikt z nich nie je bambusowymi
            pałeczkami, no ale to może regionalne?
            w korei je sie metalowymi bardzo cienkimi pałeczkami.

A co do sushi - ittada kimas! :)
    • dog_in_the_fog Re: W.Brytania: sushi tylko z certyfikatem 05.11.06, 11:41
      Świnia jest lepsza ?
      • lze_elita.073 Nie, makrela, podstawa kuchni Japonskiej od 05.11.06, 14:17
        tysiacleci:)
    • cichydrapiezca Surowa ryba - mniam mniam 05.11.06, 12:36
      ;) Uwielbami to danie.... od czasu do czasu nawet sam je robie... Jednak to co
      podają w niektórych miejscach woła o pomstę do nieba, a to ryba ewidentnie nie
      taka świeźa jak być powinna a to robią eksperymenty z wędzonym łososiem...
      brrrr.

Sam jeżelo robię suchi lub sashimi to opieram się na surowym łososiu - a jeżeli
      tuńczyk lub maślana to niestety tylko mrożone na łowiskach...nie udało mi się
      znaleść w Warszawie miejsca gdzie mógłbym kupić naprawdę świeżego surowego
      tuńczyka ...:(
      • mat25 Re: Surowa ryba - mniam mniam 05.11.06, 14:03
        A skąd niby w Warszawie miałby być naprawdę świeży i nie mrożony tuńczyk?
        Przecież tuńczyki nie żyją w Wiśle!
        • blue911 Re: Surowa ryba - mniam mniam 05.11.06, 23:29
          mat25 napisał:

> A skąd niby w Warszawie miałby być naprawdę świeży i nie mrożony tuńczyk?
          > Przecież tuńczyki nie żyją w Wiśle!

U was tylko kaczki plywaja! I to zlosliwe.
      • dakiro Re: Surowa ryba - mniam mniam 05.11.06, 23:40
        polecam z awokado! wymyślił jakiś japończyk który nie mógł znaleźć jakiejś
        dobrej i drogiej ryby, niestety nie wiem jakiej. Podobno z awokado jest jak z tą
        japońską rybą - i taniej:)

no i mi przynajmniej smakuje
    • thesad Re: W.Brytania: sushi tylko z certyfikatem 05.11.06, 12:44
      "werbus" Jestes niedouczonym ignorantem. Tylko tyle Ci powiem. Jak czegos nie
      wiesz, to sie nie odzywaj.
    • qawsedrftg a kluski leniwe z certyfikatem? 05.11.06, 12:57
      niektórzy szefowie kuchni zaburzają proporcję sera na rzecz (nomen omen)
      kartofli, a wtedy smak tej wykwintnej potrawy (znacznie lepszej niż jakieś
      suszi) ulega degradacji... W Barze mlecznym "Uniwersytecki" w Warszawie potrawa
      jest przyrządzona znakomicie, może nawet wzorcowo?
      • lze_elita.073 Nie kryje, ze tez wole leniwe, nizli sushi. A co 05.11.06, 14:16
        to? Moze mam skosne oczy?
        A serio to podzielam zdanie Churchilla jesli chodzi o tego typu mody, napedzane
        przez arti-farti media:"Muchy maja wiekszosc. A wiec jedzmy g.wno!"
    • pies_na_lewizne W.Brytania: sushi tylko z certyfikatem 05.11.06, 14:26
      klejacy sie ryz i odrbina ryby, mieza, albo warzyw.
      tez mi smakolyk. wole kromke chleba z maslem.
      • lze_elita.073 I japonski szaman od zen by cie za to pochwalil :) 05.11.06, 14:33
        Pamietam takie spotkanie z mlodosci: kupa intelektualow anglojezycznych
        pitolaca o medytacji. I ja, awansowany przez Medrca do roli budzacego nadzieje
        adepta, za "bezczelna" wypowiedz o lazeniu boso po pokrytej rosa trawie jako
        istotnie przeze mnie odczuwanej formie zespolenia z natura i wszechbytem.
        • pies_na_lewizne Re: I japonski szaman od zen by cie za to pochwal 05.11.06, 23:34
          lze_elita.073 napisała:

> Pamietam takie spotkanie z mlodosci: kupa intelektualow anglojezycznych
          > pitolaca o medytacji. I ja, awansowany przez Medrca do roli budzacego
          > nadzieje adepta, za "bezczelna" wypowiedz o lazeniu boso po pokrytej rosa
          > trawie jako istotnie przeze mnie odczuwanej formie zespolenia z natura i
          > wszechbytem.

hahaha, ja musze przyznac na poczatku nie bylem taki sceptyczny do tych
          (daleko) wschodnich nauk (w moim wypadku byla to TM). No ale miala ona raczej
          ujemny wplyw na moja rownowage duchowa, wiec po jakims czasie zaniechalem.
    • gesperado NIE ignorantom ! 05.11.06, 14:51
      W kuchni japońskiej nie serwuje się psiego mięsa.
      Certyfikat, certyfikatem ale rzeczywiście jakość tego, co serwuje się u nas , w
      niektórych lokalach, jako dania japońskie znacznie odbiega od oryginału.
      • lze_elita.073 Racja - NIE ignorantom! Bo sushi to potrawa bardzo 05.11.06, 14:53
        "tworcza", kazdy wielki japonski kucharz ma swoja szkole i zadnej sushi-dogmy
        tamze nie ma. Poszukaj sobie w The Sunday Times z ostatnich paru tygodni -
        wywiady z najlepszymi mistrzami sushi:)
        • maruda.r Re: Racja - NIE ignorantom! Bo sushi to potrawa b 06.11.06, 11:44
          lze_elita.073 napisała:

> "tworcza", kazdy wielki japonski kucharz ma swoja szkole i zadnej sushi-dogmy
          > tamze nie ma.

Czyli z psa też można. Tak jak kiedyś robiono pasztetową z papieru toaletowego,
          wytrawnego chateau z siary, a dziś hamburgery z krowich rogów.

• 2jack Re: W.Brytania: sushi tylko z certyfikatem 05.11.06, 15:01
      tak to jest jak sie dostalo komputer z okazji komunii
    • w.s3 W.Brytania: sushi tylko z certyfikatem 05.11.06, 17:53
      Sushi tylko po sake i jedynym lekarstwem jest rodzimy żurek.A tak sobie myślę
      jacy to w W-wie koneserzy ryb na surowo.Jaka skala porównań-
      Tokio,,Krucza,Kioto,Pl.Zbawiciela,Ząbkowska,Londyn,Różyc -cóś pięknego.
    • sop3 W.Brytania: sushi tylko z certyfikatem 05.11.06, 18:17
      A śledzia po japońsku to może certyfikować tylko p.Jola z mojego ulubionego baru
    • infidel_the_great sushi z certyfikatem, a art. prasowe po lekturze 05.11.06, 21:32

Bardzo lubię sushi - najbardziej sashimi z 3-4 rodzajów ryb.
      Tempura to rodzaj panierki, a nie danie.
      Tempura jest zwykle na ebi = np. ebi tempura maki

Tej niby trującej ryby w Polsce nikt nie podaje, gdyż jest horendalnie droga
      (ok. 700 zł za kg), ale w Londynie ją jadłem.

Sushi bary w Polsce też wyrastają jak grzyby po deszczu, na 20 jeden ma dobrą
      rybę, dobry ryż i wyszkolonych kucharzy.

Wasabi - podaję do wiedzy autora tekstu - do chrzan, piekielnie ostry; Imbir
      może być biały lub różowy - służy do "odzyskania" smaku między różnymi
      potrawami.

Pozdrawiam
      • maruda.r Re: sushi z certyfikatem, a art. prasowe po lektu 06.11.06, 11:51
        infidel_the_great napisał:

>
        > Bardzo lubię sushi - najbardziej sashimi z 3-4 rodzajów ryb.
        > Tempura to rodzaj panierki, a nie danie.

Tempura to właśnie rodzaj obróbki termicznej, z którą związana jest ta panierka
        - a więc rodzaj dania, polegający na takim smażeniu w głębokim tłuszczu, by
        potrawa się usmażyła, ale nie wchłonęła tłuszczu.

• blue911 Re: W.Brytania: sushi tylko z certyfikatem 05.11.06, 23:28
      werbus: dales popis swojej ignorancji.
      Na tych 'psach' to Japonczycy dluzej zyja i maja o wiele mniejsza zapadalnosc
      na zawaly serca,raka i inne choroby.
      Smacznego kotleta - schabowego szczegolnie. Samo zdrowie.
      (sam lubie ,ale raz w miesiacu)
    • donald_duck_z_gdanska A co na to Tusk ?? 05.11.06, 23:35
      W tym temacie, jak we wszystkich tematach też pewnie ma swoje zdanie:-)
    • dakiro Re: W.Brytania: sushi tylko z certyfikatem 05.11.06, 23:36
      witam witam,

tak bez związku z żadną wypowiedzią czy tez osobą jakąkolwiek powiem tylko parę
      słów.

Uważam, że ktoś komu nie chce się sprawdzić podstawowych faktów i twierdzi, że
      np.(ponownie bez związku z niczym) w japoni jadano psy i to do tego do sushi
      jest po prostu pojeba......m debilem i tyle. Bo w sumie co można dodać?
    • polakmoronslayer Re: W.Brytania: sushi tylko z certyfikatem 05.11.06, 23:56
      A ty jadasz psy bez certyfikatu,a labedzie pewnie jako drob.Koles werbus jak to
      jest?Z certyfikatem jednak bezpieczniej.
    • yattaman1 Ja wolę polski bigos :) 06.11.06, 00:29
      Suszi jest teraz "trendi" dlatego to takie popularne danie. Wolę bigos i kapuśniak.

pozdrawiam
      • maruda.r Re: Ja wolę polski bigos :) 06.11.06, 12:13
        yattaman1 napisał:

> Suszi jest teraz "trendi" dlatego to takie popularne danie. Wolę bigos i kapuśn
        > iak.

Sushi jest trendy. Głównie od czasu, gdy przestały być trendy zakalce z kuchni
        włoskiej, bądź pozostawiono je gawiedzi.

Swoją drogą, mocno zastanawiające jest, skąd biorą świeżą morską rybę w
        Warszawie? Skoro na Wybrzeżu jedyną dostępną obecnie świeżą rybą jest pstrąg,
        rzadziej sandacz ze stawów hodowlanych. A do sushi czy sashimi ryba musi być
        bardzo świeża. Bardzo świeża nie oznacza tu bynajmniej świeżo rozmrożona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka