koniecdemokracji Re: W.Brytania: Nieporozumienia wokół wypowiedzi 09.11.06, 16:41 UKŁAD czuwa Odpowiedz Link Zgłoś
tomxp s a m o d o b r o w a k c j i !!! 09.11.06, 16:54 dyscyplina dodatkowa 45 skoki z trampoliny, program obowiazkowy. i tak dyskusja sie rozwija ave maryja... ps i tu nasuwa si mi na mysl wlasnie maryja. ciekawe jak ona ocenia w i e l k i c h braci. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: s a m o d o b r o w a k c j i !!! 09.11.06, 18:33 tomxp napisał: > dyscyplina dodatkowa 45 skoki z trampoliny, program obowiazkowy. > > > > i tak dyskusja sie rozwija > ave maryja... Miałeś na myśli radyjo ma ryja? :) Odpowiedz Link Zgłoś
offon Nieudolni... 09.11.06, 17:22 Tak, Leszku, tak Jarku. Całe szczęście, że wy jesteście udolni aż nadto. Odpowiedz Link Zgłoś
jkr86 Re: Nieudolni... 09.11.06, 17:26 Jak profesor moze nie umiec języka angielskiego???? Teraz byule magister musi zdać test językowy b2 Odpowiedz Link Zgłoś
gwajak11 Re: Nieudolni... 09.11.06, 19:41 tak na marginesie to prof. nie znaja angielskiego i to nie jest rzadkością Odpowiedz Link Zgłoś
uriel.blog.pl atak klonów 09.11.06, 17:29 Może autorzy artykułów zafascynowali się tezą (rodem z Shin Seiki Evangelion), że niezależnie od ilości klony mają do dyspozycji jedną (1) duszę? :D --- milion idiotów nie może się mylić Odpowiedz Link Zgłoś
qpidron Re: W.Brytania: Nieporozumienia wokół wypowiedzi 09.11.06, 17:35 wiem ze jeden ma pieprza obok nosa :) a drugi nie. widze, ze PiP ( prezydent i premier ) maja sie za mocno "udolnych" skoro takie pierdoly prawia. przeciez ich rzad TYLE osiagnal, ze maja prawo innych od nieudolnych wyzywac :) Odpowiedz Link Zgłoś
tppiotr W.Brytania: Nieporozumienia wokół wypowiedzi pr.. 09.11.06, 17:37 "nieudolni" to są oni. Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 A kto ich tam wie, moze od czasu do czasu .... 09.11.06, 17:38 zamieniaja sie miejscami. Tak czy inaczej powinien przeprosic kartofel jeden... Odpowiedz Link Zgłoś
asalieri W.Brytania: Nieporozumienia wokół wypowiedzi pr.. 09.11.06, 17:45 Też mi się zawsze mylą. Najlepiej jest przyjąć, że istnieje Lech Jarosław Kaczyński, który jest i prezydentem, i premierem. To, że czasem widzę ich razem w telewizji, z pewnością jest kwestią fotomontażu. Odpowiedz Link Zgłoś
uriel.blog.pl klony 09.11.06, 17:53 W skrócie Lechujarek, premiezydent. Zgadzam się całkowicie. --- milion idiotów nie może się mylić Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Kaczory sami sa "feckless" - jedyne co potrafia 09.11.06, 17:48 to opluwac innych . Szczegolnie dobrze im to sie udaje z wlasnym narodem. Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Re: W.Brytania: Nieporozumienia wokół wypowiedzi 09.11.06, 17:55 A ja uwazam, ze to wystarczajacy powod do zerwania stosunkow dyplomatycznych z W.Brytania! My nie mylimy Toniblera z Kwinelisabet ! Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko W.Brytania: Nieporozumienia wokół wypowiedzi pr.. 09.11.06, 17:56 To moze by tak nie zmieniali koszul, zeby bylo tak, jak na zdjeciach dolaczonych do artykulu. Wtedy jeden by mial zawsze koszule niebieska, a drugi... krotkie spodenki, na przyklad... Odpowiedz Link Zgłoś
brynk ...widocznie maja do dupy dziennikarzy 09.11.06, 18:05 ... te brytyjskie medialki , wstyd Wielkiebrytusie ! Odpowiedz Link Zgłoś
chwd.pis4 A nie lepiej żeby jeden z nich występował z kotem? 09.11.06, 20:13 Jeden z kotem drugi z Irasiadem i po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
kwakstrach Kwaśniewski przynajmniej znał języki. 09.11.06, 18:10 Nie był zdany na tłumacza. Tyle , że on wiedział co mówi i jakie to ma konsekwencje. I co najwazniejsze miał znacznie bogatsze słownictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
nononsens kochany 'prezydent'.. 09.11.06, 18:19 zrobil sie czerwony jak burak gdy prezenterka programu newsnight zapytala sie o parady gejowskie w warszawie z czasow gdy byl prezydentem miasta, z glupim usmiechem wystekal, ze w polsce geje sa (wow) , ale parad nie bedzie. twardy jest. Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 Polski Norman Tebbit .... 09.11.06, 18:36 Byl kiedys taki polityk brytyjski nazwiskien Norman Tebbit z lat 80tych, byly MP parti Conserwatywnej. Historia pamieta go za sprawa pewnego powiedzonka 'On yer bike!' Dla niewtajemniczonych wyjasnie ze wowczas, po restrukturyzacji przemyslu w UK, miejscowiu robotnicy nazekali ze nie moga znalezc pracy w miejscu zamieszkania. Wowczas w/w Norman Tebbit powiedzia, obrazajac wszystkich wyborcow, 'On yer bikes!' co w prostym przekladzie znaczy tyle co brutalne 'Ruszcie swoje dupy i poszukajcie sobie pracy!' (nie jest to dokladne tlumaczenie lecz oddaje sens). Dla Normana Tebbit'a byl to koniec kariery politycznej i poczatek nieslawy historycznej. Rozmawialem z moimi brytyjskimi przyjaciolmi na ten temat, wypowiedzi naszego prezydenta/premiera (kto ich tam wie ktory naprawde to powiedzial) i oni sadza ze wypowiedz ta byla jeszcze gorsz niz slowa Normana Tebbit'a. W normalnym kraju to bylby koniec kariery Kaczynskiego jako polityka! Pozdrawiam z UK (ciezko pracujacy i uczciwy obywatel nwolnego kraju) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne a czytales dementi L. Kaczynskiego? 09.11.06, 18:47 Sprawdziles link do sasiedniego artykulu w ktorym L. Kaczynski okresla tlumaczenie tego co powiedzial jako "klamliwe"? nie sprawdziles? Ano, taka wlasnie byla intencja GWna, dezinformacja w glownym artkule, a wypowiedz pomowionego w linku obok ktory nie jeden przeoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.073 ZNOW "semantyczne naduzycie"? To niech sie 09.11.06, 19:01 karzelek nauczy mowic jasno, jednoznacznie i poprawnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: ZNOW prowokacja lewackiego szmatlawca? 10.11.06, 04:03 lze_elita.073 napisała: > karzelek nauczy mowic jasno, jednoznacznie i poprawnie:) karzelek? w takim razie 3/4 Irlandzykow nazywac musisz karzelkami bo sa podobnej (jesli drobnejszej) postury? Czy Twoi pobratymcy wiedza ze masz taka niska opinie o nich;)? dlaczego od razu zakladasz ze nie mowil jasno, jednoznacznie i poprawnie? byc moze tlumacz zle przetlumaczyl? byc moze localny lewicowy szmatlawiec przekrecil? dlaczego wiec od razu zakladasz ze to wina Kaczynskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 Bylem kiedys tlumaczem i wiem jedno ... 09.11.06, 19:19 W przypadku takiej afery zawsze najlepiej zwalic na tlumacza - znam taka metode z autopsji. Jezeli negocjacje sie nie udaly, ktos kogos urazil czy cos podobnego to czyja wina? oczywiscie tlumacza! Moze sami sobie to przetlumaczycie? Feckless - nieodpowiedzialny, nieudolny. W kontekscie nie widze bledu tlumacza. Na jakiej podstawie Pan Kaczynski, ktory nie zna angielskiego (w porownaniu z Kwasniewskim, ktory ma nawet niezly akcent) twierdzi ze tlumaczenie jest 'klamliwe' (jezeli mowimy o tlumaczeniu to moze byc przeklamane lecz nie klamliwe). Nic dziwnego ze obok artykulu jest zdjecie zdziwionego Blair'a ktory z niedowierzaniem przyciska sluchawke do ucha. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
catrinceoir Re: Bylem kiedys tlumaczem i wiem jedno ... 09.11.06, 23:22 czy ktos wie, kto tlumaczyl na tej wizycie? miejscowy tlumacz czy przyjezdny z Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: Bylem kiedys tlumaczem i wiem jedno ... 10.11.06, 04:18 vortex21 napisał: > W przypadku takiej afery zawsze najlepiej zwalic na tlumacza - znam taka > metode z autopsji. Jezeli negocjacje sie nie udaly, ktos kogos urazil czy cos > podobnego to czyja wina? oczywiscie tlumacza! Twoje doswiadczenia sa nieistotne, moje doswiadczenia sa odwrotne, czasem tlumacz moze uzyc niewlasciwego slowa zmieniajac sens calej wypowiedzi. Zreszta tak Twoje jak i moje doswiadczenia so nieistotne, instotne jest co sie konkretnie w tym wypadku wydarzylo. > Feckless - nieodpowiedzialny, nieudolny. > W kontekscie nie widze bledu tlumacza. W jakim niby kontekscie? Tego co mowil Kaczynski? Kontekst byl taki ze twierdzil ze polskie panswto dalej czuje sie odpowiedzialne za losy Polakow za granica i nie zostawi ich bez pomocy. A wiec kontekst sugeruje troske a nie lekcewazenie. Oj kiepski z Ciebie analityk kontekstow. > Na jakiej podstawie Pan Kaczynski, ktory nie zna angielskiego (w porownaniu > z Kwasniewskim, ktory ma nawet niezly akcent) twierdzi ze tlumaczenie > jest 'klamliwe' (jezeli mowimy o tlumaczeniu to moze byc przeklamane lecz nie > klamliwe). Moze dlatego, ze nie tylko chodzi o tlumaczenie jednego slowa "feckless" ale i paru innych jeszcze zdan. Nie czytales dokladnie artykulu? Co do akcentu Kwasniewskiego to mam inne zdanie. Raz slyszalem jak wyglaszal jakies przemowienie/odczyt po angielsku... z latwym do rozpoznania 'ciezkim' polskim akcentem. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Widocznie byles kiepskim tlumaczem...;) 10.11.06, 04:29 vortex21 napisał: > [Bylem kiedys tlumaczem i wiem jedno ...] > W przypadku takiej afery zawsze najlepiej zwalic na tlumacza - znam taka > metode z autopsji. Ile razy przydarzylo Ci sie ze 'zwalano' wine na Ciebie? Wydaje mi sie ze jestes dowodem na to ze kiepscy tlumacze sie zdarzaja. A czemu mieliby sie nie zdarzac? Sa dobrzy atleci, swietni atleci, i kiepscy atleci. Sa dobrzy politycy, swietni politycy i kiepscy politycy (spojrz na PO jesli szukasz przykladow na kiepskich politykow). A wiec dlaczego mialoby byc inaczej z tlumaczami? A moze uwazasz ze wszyscy tlumacze sa idealni i nigdy nie robia bledow? Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: a czytales dementi L. Kaczynskiego? 09.11.06, 19:32 no ale kto powiedzial ze gazeta ma byc obiektywna. JAk dla mnie jest i tak zbyt malo antykaczynska. A klamstwo no coz wezmy np takiego Kurskiego, Macierewicza i innych specow od naduzyc semantycznych i skrotow myslowych Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: a czytales dementi L. Kaczynskiego? 10.11.06, 04:20 alterpars napisał: > no ale kto powiedzial ze gazeta ma byc obiektywna. JAk dla mnie jest i tak > zbyt malo antykaczynska. No, przenajmniej mowisz otwarcie, zamiast uzywac demagogii jak inne lewicowe piseski. Gratuluje odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne [...] 09.11.06, 18:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio To jego jest DWÓCH???!!! 09.11.06, 18:49 Kicha. Niech się przynajmniej jakąś odróżniają, wąsik niech któreś zapuści albo nosi kolczyk w uchu... Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.073 A dumb Poles JUZ Gazetce Wybiorczej na slowo 09.11.06, 19:00 uwierzyl:) Financial Times - przykladowo - nie pomylil osob, tylko pozbawil Lecha prezydentury: www.ft.com/cms/s/9b9169d0-6ecf-11db-b5c4-0000779e2340.html Odpowiedz Link Zgłoś
mike_ab to ich jest DWOCH!?!? 09.11.06, 19:03 rety, ja naprawde wierzylem ze to jeden tylko raz a palacu raz w urzedzie. no to mamy 200% obciachu. ale jaja! Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 trudno rozróżnić idiotów od siebie! 09.11.06, 19:52 Polacy sie myla, a co dopiero obcy! Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Ogólnoświatowa szara sieć sprzysięgła się na tych 09.11.06, 20:42 nieszczęśliwców. Fałszywe tłumaczenia... W Polsce to samo, są prześladowani, od kiedy komuna się skończyła. Powszechny spisek :( Odpowiedz Link Zgłoś
zztop3 Re: Ogólnoświatowa szara sieć sprzysięgła się na 09.11.06, 21:27 Dlaczego GW nie opublikuje oryginalnej, polskiej wersji wypowiedzi Lecha Kaczyńskiego? Była np. dzisiaj w polsatowskich "Informacjach" o 18.45. Przypadek? Czy celowa dezinformacja? Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek [...] 09.11.06, 23:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś