Dodaj do ulubionych

Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy

15.11.06, 07:56
Czego nie można powiedzieć o wielu posłach... ;-)
Obserwuj wątek
    • elaking Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 07:58
      Smiechu warte. Chyba ze wazyli, mierzyli tych do trzydziestu bo Polak, Polka
      po trzydzieste to puchnie natychmiast.
      • coprawda [...] 15.11.06, 08:06
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • mysko To z biedy niestety 15.11.06, 08:18
        To z biedy niestety. Tylko "łelita" ma spasione brzuchy, reszta społeczeństwa
        klepie biedę, do gara nie ma co włożyć, to i szczupli jesteśmy...
        • frant3 Re: To z biedy niestety 15.11.06, 08:45
          Że ludzie chude to dobrze - chude laski są piękne. Że bieda - to źle. Nie cała elita ma brzuchy. Część jelity uprawia sporty - fitnessy, tenisy, penisy.

--
          Frant - humor, satyra, krytyka
          • stdin Re: To z biedy niestety 15.11.06, 09:39
            Nie wiem jak mogło w badaniach wyjść, że jesteśmy chudsi niż inne narody Europy.
            Wydaje mi się, że wszędzie jest tak samo. No może Dunki, niektóre, są
            okrąglejsze, także te w gazetach, na rozkładówkach lub w reklamach bielizny w
            gazetkach promocyjnych supermarketów.

.......................
            Lubię humor absurdalny: www.patafian.pl
            • mis22 Polacy mają wiele okazji aby się ruszać 15.11.06, 11:01
              stdin napisał:
              > Nie wiem jak mogło w badaniach wyjść, że jesteśmy chudsi niż inne narody
              > Europy. Wydaje mi się, że wszędzie jest tak samo.

Mieszkam w Stanach. Gdy parę miesięcy temu byłem w Polsce to moje wrażenie
              było, że niemal wszyscy są szczupli. Jest znacznie mniej grubasów niż w
              Stanach. Sądzę, że przyczyną tego jest fakt, że Polacy mają znacznie więcej
              okazji aby ruszać się. Szybko idą na przystanek autobusowy lub tramwajowy, w
              tramwaju często muszą stać. W Stanach idą powoli do samochodu, jadą swoim
              samochodem do pracy lub po zakupy. W efekcie nie mają okazji aby spalić
              zjadanych kalorii. Najbardziej tyją emigranci z ubogich krajów. Cieszą się, że
              nareszcie mogą jeść ile dusza zapragnie i tyją. W efekcie około 50% dorosłych
              Amerykanów jest otyłych.
            • 1feline Re: To z biedy niestety 16.11.06, 07:45
              Nie jest. Faktycznie moze w wiekszosci krajow europejskich jest dosc podobnie
              do w Polce, ale nie wszedzie. W UK to co w Polsce uchodzi za norme, jest chude
              i niezbyt czesto spotykane, to co dla nas juz zachacza o otylosc to dla nich
              norma. Najgorsze jest to, ze male dzieci sa zapasione.
        • martinssen Re: To z biedy niestety 15.11.06, 09:40
          Wynika z tego, że We Francji i Włoszech bieda jest jeszcze większa.
        • koczisss Re: To z biedy niestety 15.11.06, 09:41
          To mówisz, iż Włochy i Francja najbiedniejsze są w Europie?
        • 1feline Re: To z biedy niestety 16.11.06, 07:42
          Ciekawe, w UK to wlasnie elita jest smula i piekna, bo ich na to stac, a
          biedota otyla bo je tluste smieci, a na dobra jakosc jadla ich nie stac.
          Dochodza do tego oczywiscie kwestie takie jak wyksztalcenie, itd.
      • troll7777 slimfasta Balcerowicza uwostepnic chameryce! 15.11.06, 10:00
        bo oni tam wypasieni ponad wszelka norme! zaden tam grynszpan - tylko
        baalcerowicz na przejedzenie chamburgerami! nie trujacy slodzik aspartam od
        donalda rumsfelda - ale nasz specyfik na wsze klopoty z przepasieniem! haha ahah!
    • palestrina2005 Niestety Hanusia G. zawyża nam średnią 15.11.06, 07:58
      Za to Prezydent Marcinkiewicz jest szczupły jak na Polaka przystało.

P.S. Warszawa przeprasza za Hausię Gronkiewicz...
      • stemp10 Na tyle szczupły 15.11.06, 08:10
        jak mu Kaczyńscy pozwolą
      • sceptyk40 Re: Niestety Hanusia G. zawyża nam średnią 15.11.06, 08:30
        Masz jakąś obsesję na punkcie Pani Gronkiewicz czy po prostu Ci płacą za to
        przepraszanie w każdym wątku ?
        • palestrina2005 Re: Niestety Hanusia G. zawyża nam średnią 15.11.06, 08:32
          Wsyd mi za taką kandydatkę. Po prostu wstyd za "fachową", "kulturalną"
          i "inteligentną" HGW....
          • chomikdc Re: Niestety Hanusia G. zawyża nam średnią 15.11.06, 10:15
            Z jakiego powodu jest ci wstyd ? Co takiego zrobiłą HGW, że robisz się czerwony na samą myśl ?
          • ziuta111 Re: Niestety Hanusia G. zawyża nam średnią 15.11.06, 10:40
            Hehe, Palestrina gadasz tak głupio, że potwierdzasz opinię o Warszawiakach, że
            większość z nich to napływowe ćwoki ze wsi :)) Może byś tak zweryfikowała
            wreszcie swoje poglądy i zapanowała nad babską zawiścią w stosunku do HGW, co?
          • babette663 Re: Niestety Hanusia G. zawyża nam średnią 15.11.06, 20:10

• ryssio Czego nie można powiedzieć o Kaczyńskich n/t 15.11.06, 09:03
    • leszekes Tylko tak uspokojeni nie zacznijmy żreć na potęgę. 15.11.06, 08:01
      W niedzielę byłem na Światowej Wystawie Psów Rasowych w Poznaniu. To, co tam
      zobaczyłem przeszło
      moje najśmielsze oczekiwania. Psy jak psy... były szczuplutkie,
      wypielęgnowane, cudowne... ale ich właściciele? TRAGEDIA WIELKA! Tych z
      zachodniej i północnej Europy poznawałem po wyglądzie. Nie dość, że
      tragicznie ubranych to jeszcze jedzących... przepraszam... POCHŁANIAJĄCYCH
      ogromne ilości jedze... przepraszam... ŻARCIA. Na tym tle Polki wyglądały
      REWELACYJNIE. Nawet te wg naszych standartów grube były ogromnie atrakcyjne
      przy tamtych. Często bywam na zachodzie i wiem, że tamtejsze
      społeczeństwa "grubną" w zastraszającym tempie, ale dopiero w Poznaniu mogłem
      porównać obie populacje. Jesteśmy naprawde cool.
      • uwolnic_cyce Re: Tylko tak uspokojeni nie zacznijmy żreć na po 15.11.06, 09:08
        leszekes napisał:
        Nawet te wg naszych standartów grube były ogromnie atrakcyjne
        > przy tamtych. Często bywam na zachodzie i wiem, że tamtejsze
        > społeczeństwa "grubną" w zastraszającym tempie, ale dopiero w Poznaniu mogłem
        > porównać obie populacje. Jesteśmy naprawde cool.

Mamy ze 60 lat cywilizacyjnego opóźnienia i jeszcze zdążymy utyć.Ale narazie to
        wszystkie ludzie u nas szczupłe są.Narazie.
    • zapijaczonyryj szczególnie ich przywódcy 15.11.06, 08:02
      Prezydent, premier i Edgar Gosiewski.

„każdy ch.. ma swój strój”-Marek Nowakowski” „
    • misiu-1 Re: Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 08:11
      "Brukseli nie podoba się taka sytuacja i dlatego w przyszłym roku Komisja
      rozpoczyna oficjalny program odchudzania Europejczyków."

Może by tak zaczęli od odchudzania samych instytucji europejskich, a potem
      dopiero brali się za odchudzanie poddanych? Eurokomuna.
      • konskipsiinteres Re: Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 09:21
        Niech najpierw PiS w ramach "taniego panstwa" odchudzi polska administrację.
        Jak narazie przytyła do rekordowych rozmiarów w historii IIIRP. Nic dziwnego,
        trzeba było rozdać posadki koalicjantom. Co ty wiesz o administracji UE, że się
        tak pewnie wypowiadasz, chłopczyku?
        • misiu-1 Re: Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 09:33
          Tyle wiem, dziewczynko, że całkiem niedawno urzędasy Ch**ni Europejskiej
          stwierdziły, że w Polsce mamy, jak na warunki europejskie, zbyt szczupłą (i nie
          chodziło bynajmniej o masę ciała) administrację państwową. To daje pojęcie o
          tym, która biurokracja powinna się odchudzić w pierwszej kolejności.
    • onan_barbazynca Re: Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 08:17
      Nieznana jest mi metodologia, ale przy 800zł na miesiąc to o sylwetkę nie trudno
      • otis_tarda Re: Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 08:24
        Hmmm... chyba nie masz racji. Tak się składa, że "zdrowsze" jedzenie jest
        droższe. Kilogram sera kosztuje tyle, co kilogram jakiejś podlejszej kiełbasy.
        Owoce inne niż lokalne też do najtańszych nie należą. Dobry chleb zaczyna się od
        jakichchś 2-3 złotych za kilogram (mówię o Krakowie, na prowincji jest lepiej).
        Ryby są w cenie wieprzowiny, albo i droższe.

Zresztą, na całym świecie tak jest: tyją raczej ci biedniejsi, i taki też będzie
        trend w Polsce.
        • onan_barbazynca Re: Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 08:27
          Nie chodzi mi o jakość, tylko ilość. Przy 800zł je się poprostu mniej. Gorsze
          towary, ale rzadziej mięso, więcej makaronów, ryżu itp. Nie ma podjadania
          czekoladkami, trufelkami, nie ma batoników deserków itp.
          • otis_tarda Re: Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 08:52
            Przy 800 złotych można się napchać po dziurki w nosie - właśnie
            wysokokalorycznym, umiarkowanie zdrowym jedzeniem. I w ramach przyjemności
            dojadać batonikami-deserkami. Codziennie jeden, przez miesiąc, to solidny
            kilogram tłuszczu więcej, za jedyne 30-40 złotych. Poza tym, przy tak niskich
            dochodach, jeżeli już się sięga po mięso, to właśnie to "najgorsze", najbardziej
            tłuste i kaloryczne. Czyli, wieprzowina (która jest mniam, ale nie ma co udawać,
            że to jakieś bardzo chude mięso) raczej niż kurczak czy ryba.

• misiu-1 Re: Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 09:27
              > Przy 800 złotych można się napchać po dziurki w nosie - właśnie
              > wysokokalorycznym, umiarkowanie zdrowym jedzeniem. I w ramach przyjemności
              > dojadać batonikami-deserkami. Codziennie jeden, przez miesiąc, to solidny
              > kilogram tłuszczu więcej, za jedyne 30-40 złotych.

W 59 gramowym batonie Snickers, jeśli wierzyć w dane nutritiondata, jest 14
              gramów tłuszczu, więc przez miesiąc uzbiera się tylko 420g. Gorzej, że będzie
              mu towarzyszyć kilogram cukru.

> Poza tym, przy tak niskich dochodach, jeżeli już się sięga po mięso, to
              > właśnie to "najgorsze", najbardziej tłuste i kaloryczne. Czyli, wieprzowina
              > (która jest mniam, ale nie ma co udawać, że to jakieś bardzo chude mięso)
              > raczej niż kurczak czy ryba.

Kurczak akurat z tego towarzystwa najtańszy, zatem prędzej już kurczak niż
              wieprzowina.
              • stdin Re: Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 09:43
                Z tych 800 zł trzeba najpierw pokryć "opłaty stałe", za mieszkanie, itp. Dopiero
                to, co zostanie, można przeznaczyć na przeżycie. Trzeba bardzo oszczędzać, także
                na jedzeniu, raz w tygodniu można sobie pozwolić na wizytę w barze mlecznym lub
                McDonnaldzie.

.......................
                • zdanka1 Re: Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 16:14
                  Z tych 800 zł trzeba najpierw pokryć "opłaty stałe", za mieszkanie, itp. Dopier
                  > o
                  > to, co zostanie, można przeznaczyć na przeżycie.

No to już wreszcie wiadomo o co chodzi - jesli z 800 zł około 600zł zajmuja
                  opłaty stałe, no to rzeczywiscie za 200 zł miesięcznei trochę cięzko
                  utyc:)))))))) Powiedziałbym nawet, ze mozna to zaproponowac jako "polską
                  dietę" Amerykanom:D
              • otis_tarda Re: Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 10:41
                No, ale pamiętaj że kalorie z cukru też zostaną "odłożone" w tkance tłuszczowej.

I fakt, kurczak jest najtańszy (w moim przypadku to podstawowe mięso) - tym
                niemniej, mam wrażenie, że w Poslce wciąż obowiazuje "kultura schabowego".
                • misiu-1 Re: Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 15:53
                  otis_tarda napisał:

> No, ale pamiętaj że kalorie z cukru też zostaną "odłożone" w tkance
                  > tłuszczowej.

Oczywiście. Dlatego napisałem: "Gorzej[...]".

> I fakt, kurczak jest najtańszy (w moim przypadku to podstawowe mięso) - tym
                  > niemniej, mam wrażenie, że w Poslce wciąż obowiazuje "kultura schabowego".

Myślę, że to bardziej stereotyp niż rzeczywistość. Ja na przykład jadam
                  schabowego może raz na miesiąc, a może i rzadziej. W Polsce funkcjonuje wiele
                  mitów na temat naszego odżywiania, a pierwszym jest ten, że jemy niezdrowo.
                  Statystyki spożycia nie potwierdzają tego. Proporcje kalorii uzyskiwanych z
                  białka/tłuszczu/węglowodanów mamy na przykład wręcz wzorcowo zgodne z
                  zaleceniami dietetyków - 12%-30%-58%. W spożyciu warzyw i owoców jesteśmy lepsi
                  niż słynący ze zdrowej kuchni Japończycy. Widać media lubią nas straszyć, a my
                  lubimy być straszeni.
        • carius Re: Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 08:33
          Można pomyśleć, że w Etiopii ludzie są biedni więc odżywiają się
          bardzo "niezdrowo" i są grubi :-))))
    • flyb52 Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 08:41
      Mamy za to gruby rzad. Okrgly stol chcialoby sie powiedziec . Niektorzy
      wodzowie wygladaja jakby polkneli ksiezyc. A to tylko dobrze swiadczy o
      polskiej kuchni. Dlatego cala "elita" rzadzaca powinna zmienic zawod, zostac
      kucharzami.
    • old.european Szczupli ladniej brzmi niz ciency. 15.11.06, 08:52

• mniammniam3 Ale w Rządzie jest inaczej 15.11.06, 08:58
      Jeśli chodzi o średni obwód w brzuchu wsród członków Rządu i Biura Prezydenta,
      to chyba bijemy rekordy otyłości. Większość, to jakieś takie nieforemne nadęte
      grubasy z trzema podbródkami i gębami pełnymi frazesów.
    • puuchatek Re: Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 08:58
      palestrina2005 napisał:

> Za to Prezydent Marcinkiewicz jest szczupły jak na Polaka przystało.

I na tym niestety kończą się jego zalety.

> P.S. Warszawa przeprasza za Hausię Gronkiewicz...

Palestrina:

1. Leć szybko do kasy, pewnie juz czeka wypłata za kolejny wpis;
      2. Jak juz przepraszać, to raczej za Kurskiego (no, ale za to Ci nie zapłacą...)
      3. Zmień nick, bo taki z Ciebie Palestrina, jak z koziej d... klarnet. Ty nie jesteś Palestrina, raczej disco polo dla ubogich
    • kwakstrach A "Kartofle" jaśnie nam panujące? 15.11.06, 09:02
      wystarczy rzucić okiem na naszych posłów. Niby polityk powinien dobrze
      wygladać. Weźmy dla odmiany Pana Giertycha. Wysoki, szczupły. I co z tego? Jego
      kariera niczym ta z opowiadania "Nasza szkapa". A Gosiewski? Bardziej
      zdeformowanego polityka w sejmie nie widziałem i ma się całkiem dobrze. Moze by
      tak odrobine przytyć to się polepszy?
      • nabram Re: A "Kartofle" jaśnie nam panujące? 15.11.06, 09:27
        Księża są najgrubsi,ale ich badaniami nie objęli,wszak to najpierw obywatele
        Watykanu.
    • camel_3d juz niedlugo... 15.11.06, 09:08
      Polacy, oprocz tego ze sa szczuplym narodem, sa tez glupim narodem. Zaczynaja
      lykac amerykanski styll zycia - nazrec sie do boly i siedziec na kanapie.
      Tlustych bedzie coraz wiecej i wiecej. Na szczescie w wielu szkolach sa jeszcze
      4 godziny WF-u to troche pomaga. W USA nie ma obowiazkowego sportu.
      • stdin Re: juz niedlugo... 15.11.06, 09:49
        ... a mają też obowiązkową religię?

Od wejścia supermarketów zmienił się styl zaopatrywania domu. Zakupy robi się
        raz w tygodniu, załadowuje się lodówkę na maxa i dzięki temu ma się potem spokój
        do następnego weekendu. To też chyba przyszło ze Stanów..

.......................
      • mojboze Re: juz niedlugo... 15.11.06, 12:15
        Nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu sport był w szkole w USA obowiązkowy.

Młode Polki są w większości szczupłe, ale w pokoleniu naszych rodziców wiele
        kobiet jest przy kości. To jednak się zaczęło zmieniać, wiele kobiet w Polsce z
        zachodniego stylu życia nie wzięło hambugerów, ale sałatki i fitness.
        Szkoda, ze mężczyźni o siebie mniej dbają...Nie wiem dlaczego tak wielu Polaków
        (np. studentów) unika siłowni. Same chuchra!
        A potem rodzina i oponka na brzuchu i zamiast chucher mamy pączuszki :)
    • janunia6 Nie dotyczy Polek 15.11.06, 09:16
      Grube krowy.
    • mon.dan Re: Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 09:18
      mój znajomy z Malty (szczupły mimo wszystko), który pracuje u siebie w agencji
      turystycznej mówi rodakom, aby byli przygotowani na to, że porcje w
      restauracjach mogą ich niesatysfakcjonować (wyobraźcie sobie, ze oni do nas
      przyjezdzają! do Częstochowy i Krakowa jezdza) Sam tez sie dosc dziwil, ze na
      ulicach nie ma zapasionych ludzi. Ale to sie zmieni, my jestesmy jeszcze
      pokoleniem ktore w dziecinstwie czekolade widzialo od swieta (a raczej wyrob
      czekoladopodobny) a chipsy zaczelo wsówać dopiero po 15 roku życia. Wszystko
      wciąż przed nami.
      • ziuta111 Re: Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 10:43
        Mon.dan mylisz się i to bardzo, za komuny żarło się o wiele więcej i w dodatku
        bardzo niezdrowo. Jadłeś co było w sklepie, a nie to co dobre i zdrowe.
        Poza tym "wsuwać" pisze się przez u zwykłe :)
    • kompost444 Unia ma już przepis na szczupłość 15.11.06, 10:58
      Obniżymy pensje, podwyższymy ceny żywności i efekt murowany.
      • yagres Re: Unia ma już przepis na szczupłość 15.11.06, 11:15
        No i kary za nadprodukcję żywności. Polska już musi płacić bo za duzo mleka
        krowy dają.
    • spector1 Re: Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy 15.11.06, 15:45
      >Brukseli nie podoba się taka sytuacja i dlatego w przyszłym roku Komisja
      rozpoczyna oficjalny program odchudzania Europejczyków<.

Panie redaktorze!
      Nie oczekuje zbyt wiele od internautow ale pan panie redaktorze powinien
      napisac artykul na troche lepszym poziomie.

Taki program istnieje (troche pod innym haslem)nawet w Polsce od 1997r, jedynie
      media nie zauwazyly go bo nie jest on reklamowany.
      Szczegolowe naukowe opracowanie w takze tej sprawie na zlecenie UML
      przedstawili lodzcy naukowcy.Zainteresowani moga go znalezc na stronie UML.
      Z raportu jasno wynika,ze Lodzianie sa szczuplejsi nie tylko od
      mieszkancow UE a mimo to zyja o 10lat krocej niz ci zapasieni Europejczycy.Jak
      to jest mozliwe? Czy otylosc w BRD,UK,USA,Kanadzie etc.przedluza zycie?
      Pan panie redaktorze z taka wiedza sedziwego wieku nie doczeka.
      To nie choroba zabija lecz ignorancja.
      Przy polskiej sluzbie zdrowia dzialajacej na zasadzie:"ratuj sie kto moze"
      bezmyslne zbijanie wagi nie wydluzy zycia Polakow o 10lat.
      Cale szczescie dla nieswiadomych Polakow,ze prof. Religa zauwazyl gdzie
      tkwi problem.Co z tego wyniknie to juz inna sprawa.

Spector

• mars_99 kapitalizm ich wyszczupli 15.11.06, 19:34
      jak sie nie ma co do garnka wlozyc to jest wiele okazji do schudniecia -
      a zeby nie zeszczuplec za bardzo wyjezdzaja tlumnie do IRL and GB..
    • jam_pawel2 Polacy wśród najszczuplejszych narodów Europy????? 15.11.06, 21:47
      Trudno uwiezyc! jak widze polskich biskupow i innych klerykow.... A w PL jest
      tego mnustwo!
    • heraldek W 1945 najszczuplejszym narodem byli Zydzi........ 16.11.06, 00:07
      .....zwlaszcza ci, wracajacy z Auschwitz.........
      • krzysiek11222 Re: W 1945 najszczuplejszym narodem byli Zydzi... 15.02.07, 19:09
        Nie wiem czy to żart czy ironia, ale wydaje mi się, że takie stwierdzenie jest
        mocno nieeleganckie i nie na poziomie. Auschwitz to miejsce masowego mordu.
        Zgineło tam prawie 2 miliony ludzi, gineli z wycieńczenia i głodu...nie wydaje
        mi się to wcale zabawne, nawiązanie w tej rozmowie właśnie do zdarzeń z okresu
        2 wojny światowej. W dzisiejszych czasach, kiedy każdego dnia wyrzucamy tony
        jedzenia do kosza, kiedy objadamy się w Mc'donaldsie i na półkach w sklepie
        możemy znaleść każdy produkt jaki tylko sobie wymarzymy, nie ma się co dziwić,
        że panuje powszechna otyłość...jest to zdecydowanie problem 21 wieku. W Polsce
        być może jeszcze nie tak poważny jak na zachodzie np. w Stanach, ale już widać
        jak wiele dzieci ma nadwagę nie wspominając o dorosłych...więc w kontekście
        całej dyskusji, nawiązanie do Auschwitz uważam za niestosowne. Może zmieniłbyś
        zdanie, gdybyś mógł zobaczyć to miejsce na własne oczy...
        • adalberto3 W 1945 najszczuplejszym narodem .... Polacy ... 15.02.07, 22:00
          .. tez nie byli otluszczeni. Po przeszlo 60 latach sytuacja powtarza sie.
          Wprawdzie prawidlowy ciezar ciala przyczynia sie do utrzymania zdrowia, ale sa
          i tacy, co bywaja glodni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka