Dodaj do ulubionych

Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborcji

• normalkk Jestem za legalną aborcją... 22.11.06, 10:24
      Jestem za legalną aborcja z jednego prostego powodu. Zakaz aborcji wcale jej
      nie likwiduje, jak ktoś chce jej dokonać to i tak to zrobi, to w takim układzie
      niech to przynajmniej zrobi w ludzkich warunkach i bez dawania w łape kolejnym
      cwaniaczkom-szarlatanom.
      • tom1003 Re: Jestem za legalną aborcją... 22.11.06, 10:28
        w ogóle zlikwidujmy wszelkie prawa,
        przecież każdy, kto jest silniejszy, może kogoś pobić, a przy odrobinie
        fantazji zabić
        po co wydawać kasę budżetową na policję?
      • lucky7pl Re: Jestem za legalną aborcją... 22.11.06, 10:32
        normalkk napisał:

> Jestem za legalną aborcja z jednego prostego powodu. Zakaz aborcji wcale jej
        > nie likwiduje, jak ktoś chce jej dokonać to i tak to zrobi, to w takim układzie
        >
        > niech to przynajmniej zrobi w ludzkich warunkach i bez dawania w łape kolejnym
        > cwaniaczkom-szarlatanom.

z jednej strony masz rację. ale chyba bardziej istotna jest w tym przypadku
        świadomość społecznej akceptacji (a raczej jej braku) tego typu zachowań.
      • jama314 Ja też jestem... 22.11.06, 10:59
        Ja też jestem za legalną eksterminacją niewygodnych mi ludzi z jednego prostego
        powodu. Zakaz eksterminacji wcale jej nie likwiduje, jak ktoś chce jej dokonać
        to i tak to zrobi, to w takim układzie niech to przynajmniej zrobi w ludzkich
        warunkach i bez dawania w łape kolejnym mordercom do wynajęcia.
      • jama314 Jeśli matka może zabić swoje dziecko,... 22.11.06, 11:03
        coż może mnie powstrzymać aby nie zabić Ciebie...
        • kotek.filemon Re: Jeśli matka może zabić swoje dziecko,... 22.11.06, 11:26
          Matka nie może zabić swojego dziecka. Aborcja to nie dzieciobójstwo...
          • jama314 Jeśli matka może zabić swoje dziecko,... 22.11.06, 11:49
            No tak, to tylko zygota według psychopatologii społecznej. Kochanie, będziemy
            mieli zygotę... Potem Stwórca robi złoty strzał i już... dziecko. Kiedy ten
            moment według "kotka.filemona" następuje? Przy pierwszym miauknięciu?
            • obraza.uczuc.religijnych A minutę po wytrysku USC wydaje 22.11.06, 13:15
              świadectwo poczęcia.
            • kasjan69 Re: Jeśli matka może zabić swoje dziecko,... 23.11.06, 00:35
              jama314 napisał:

> No tak, to tylko zygota według psychopatologii społecznej. Kochanie, będziemy
              > mieli zygotę... Potem Stwórca robi złoty strzał i już... dziecko. Kiedy ten
              > moment według "kotka.filemona" następuje? Przy pierwszym miauknięciu?

Dość istotną cezurą jest pojawienie się umysłu. Ja na przykład uważam, że nie
              mam żadnych obowiązków moralnych wobec bytów pozbawionych świadomości (inaczej
              mówiąc rzeczy).
        • 99xyz Re: Jeśli matka może zabić swoje dziecko,... 22.11.06, 12:04
          jama 314- to że jestem silniejszy/sza/ i mogę Ci spuśćić niezły łomot !.
    • marych Wreszcie sie ktoś zajał prawami kobiet! 22.11.06, 10:26
      Nie wiadomo dlaczego za SLD był to temat tabu (mimo obietnic wyborczych, czyzby
      bali się kato-czarnuchów??!!!) ,
      a za faszyzmu jeszcze troche, a będzie obowiązek rodzenia dzieci (tzn. rodzenia
      Polaków!) przynajmniej raz na 2 lata.
      Najgorsze jest to że społeczeństwo dało się omamić.. Szok!
      • tom1003 Re: Wreszcie sie ktoś zajał prawami kobiet! 22.11.06, 10:35
        """kato-czarnuchów??!!!"""
        Masz na myśli księży murzyńskich?
        Pewnie to tego rodzaju spiskowcy wymyślili syndrom poaborcyjny. A może to oni
        wymyślili, że organizm kobiety po aborcji w zaawansowanej ciąży produkuje mleko
        po momencie, w którym miały nastąpić urodziny?
      • jama314 Najwyższa pora na prawa dzieci nienarodzonych! 22.11.06, 11:07
    • lordifan Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 10:30
      adam02138: dobre... popieram!!
    • lucky7pl Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 10:30
      hehehe, kręcić dupą trzeba z głową. nie masz prawa zabijać, a jeśli zaczniesz
      sobie do tego uzurpować to prawo to uważaj. bo ktoś może kiedyś uznać, że ty też
      jesteś zbędna ;)
      jak dajesz to pamiętaj, że dzieciak to nie batonik, po który sięgniesz w sklepie
      lub nie. embrion to niby co wg ciebie? nie masz prawa decydować o tym czy
      zabijesz czy nie. tak samo jak mi nie wolno wziąć pistolet i cię zastrzelić
      • manoss Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 11:43
        czy chcesz przez to powiedzieć,że kobieta która zaszła w ciążę w wyniku gwałtu
        tez kręciła dupą ( tylko zapomniała o głowie?)i dawała z przyjemnością?a tak
        swoją drogą to w szkole na biologii uczono mnie ,ze życie zaczyna się wtedy gdy
        zaczynać bić serce a kończyć wtedy gdy rytm serca ustaje.
    • muzyczka4 morderczynie!!!!!!!!!! 22.11.06, 10:33
      wlasne dziecko potrafia zabic nie ma w was zadnych uczuc ale Bog was osadzi i
      bedzieci musialy spojrzec w oczy nie tylko Bagu ale takze wlasnemu zabitemu
      dziecku
      • kotek.filemon Re: morderczynie!!!!!!!!!! 22.11.06, 10:34
        Mrok coraz głębszy ogarnia ten biedny kraj...
        • lucky7pl Re: morderczynie!!!!!!!!!! 22.11.06, 10:36
          kotek.filemon napisał:

> Mrok coraz głębszy ogarnia ten biedny kraj...
          >

jasne, hahah ! a skrobanie to światowa światłość ;) dobre dobre - zakręcę, dam a
          potem zabiję bo tak chcę, bo takie mają prawa inne w nowoczesnym i lepszym świecie
          • kochanek_dorna Re: morderczynie!!!!!!!!!! 22.11.06, 10:41
            Ciekawe! Gwalt to przeciez przywilej kazdej kobiety
            • lucky7pl Re: morderczynie!!!!!!!!!! 22.11.06, 10:46
              ustawa w obecnej formie jest dobra. lewackie szmaty jedynie podnoszą wrzask, bo
              dając na prawo i lewo pragną móc mieć komfort aborcji na życzenie.
              mam nadzieję, że na wrzasku się skończy - w tej kadencji sejmu raczej ustawa nie
              zostanie zmieniona.
              • kotek.filemon [...] 22.11.06, 10:48
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • uwolnic_cyce Re: morderczynie!!!!!!!!!! 22.11.06, 10:49
        muzyczka4 napisał:

> wlasne dziecko potrafia zabic nie ma w was zadnych uczuc ale Bog was osadzi i
        > bedzieci musialy spojrzec w oczy nie tylko Bagu ale takze wlasnemu zabitemu
        > dziecku

Ciebie też osądzi, a przecież niejedno masz na sumieniu.To bez znaczenia, że z
        inego paragrafu. Zatem nie osądzaj tak łatwo innych.
    • janek_48 Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 10:37
      A mnie jest wstyd ze taki debil jak Ty wypisujesz takie bzdury.Mysle ze troche
      przesadziłem do debilizmu tez trzeba dorosnąć:)
    • krzysw73 jak one nie wstydza sie pokazac? 22.11.06, 10:51
      "dokonala aborcji" , "dokonalam wyboru - usunelam ciaze" - czym te baby sie
      chwala? jak one nie wstydza sie pokazac? czy sumienia naprawde im umarly?
      ktoras tam pisze ze maja sumienia... ja w to niewierze. Chyba ze sa, ale
      przytepione, zagluszone. To straszne, okropne , zamordowac swoje wlasne
      malenstwo, dziecko, a one sie tym chwala. Czyzby to koniec czlowieczenstwa?
      Nadchodzi jakias nowa era niby-ludzi, niby-potworow?
      • manoss Re: jak one nie wstydza sie pokazac? 22.11.06, 11:59
        koniec człowieczeństwa nadejdzie wtedy, gdy będzie się zmuszać kobiety do
        rodzenia na siłę niechcianych i dzieci. uprzedmiotowienie kobiety to jest koniec
        człowieczeństwa
    • lucky7pl [...] 22.11.06, 10:51
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kochanek_dorna Re: morderczynie!!!!!!!!!! 22.11.06, 10:55
        Lucky lamiesz sie w swoich przekonaniach??
        A co z walka o zycie poczete - swiete przeciez. Co z potepianiem tych grzesznic
        bezwstydnych...

Chyba jednak nie takie swiete, skoro jestes za aborcja uszkodzonych plodow
        Za usunieciem ciazy, kiedy zagrozone jest zycie matki

Moze nawet kiedy ciaza jest wynikiem gwaltu ( mimo braku przeciwwskazan natury
        medycznej)

POLISH CATHOLICO
        • lucky7pl Re: morderczynie!!!!!!!!!! 22.11.06, 10:59
          kochanek_dorna napisał:

> Lucky lamiesz sie w swoich przekonaniach??
          > A co z walka o zycie poczete - swiete przeciez. Co z potepianiem tych grzesznic
          >
          > bezwstydnych...
          >
          > Chyba jednak nie takie swiete, skoro jestes za aborcja uszkodzonych plodow
          > Za usunieciem ciazy, kiedy zagrozone jest zycie matki
          >
          > Moze nawet kiedy ciaza jest wynikiem gwaltu ( mimo braku przeciwwskazan natury
          > medycznej)
          >
          >
          > POLISH CATHOLICO

zgadzam się z Tobą. nie jestem katolikiem i uważam jak najbardziej za sensowne
          ratowanie kobiety w sytuacji, gdy zagrożone jest jej życie. zgadzam się również
          z sensem aborcji, kiedy kobieta została zgwałcona.
          natomiast w sytuacji, gdy powyższe warunki nie zostały spełnione to aborcja
          naprawdę nie powinna być dopuszczalna. dawać trzeba z głową, jak się wpadło to
          dzieciaka można bez konsekwencji pozostawić w szpitalu.
          dlatego obecna ustawa wydaje się być rozsądnym kompromisem
          • kochanek_dorna Re: morderczynie!!!!!!!!!! 22.11.06, 11:14
            I o to chodzi w calej dyskusji o aborcji.

Pseudokatolicy jak Sobecka chca zakazac tego prawa i wpisac ten zakaz do
            konstytucji.

Nie bedzie wyjatkow.
          • wilma.flintstone Re: morderczynie!!!!!!!!!! 23.11.06, 08:55
            lucky7pl napisał:

>dawać trzeba z głową, jak się wpadło to

Brac tez trzeba z glowa, czemu tylko kobieta ma dbac o antykoncepcje? Bo wpadka
            to TYLKO jej odpowiedzilnosc, ona nie myslala, jak dawala, faceta to nie
            dotyczylo? Tak wynika z Twojej i tej i poprzednich wypowiedzi, bo
            o "szmatach", ktore daja na prawo i lewo piszesz ciagle. Mezczyzny w tym nie
            wspominasz w ogole - nie jego wina, nie jego problem. W takim razie zamknij te
            swoja buracka twarz i pozwol kobiecie samej zdecydowac co ze swoja wina lub
            problemem zrobi.
      • lucky7pl Lewacki Adminie - nie było inwektyw 22.11.06, 11:12
        czemuś mnie wyciął? to cenzura w biały dzień
    • tom1003 Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborcji 22.11.06, 10:53
      Ciekawe, kim Kinga Dunin i jej podobni byli przed urodzeniem.
      1) częścią ciała (brzucha) własnej matki, na równi z dwunastnicą?
      2) przedmiotem obcym, który przypadkiem zagnieździł się mamie w macicy?
      3) a może w ogóle ich nie było, zgodnie z logiką feministyczną?

Poza tym "prawo kobiet" to dopiero początek efektu domina. Warto posłuchać
      dyskusji o eutanazji noworodków w Holandii (nie jest tajemnicą, że już
      przeprowadza się tam tego rodzaju "zabiegi").

• kasjan69 Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 23.11.06, 00:43
        tom1003 napisał:

> Ciekawe, kim Kinga Dunin i jej podobni byli przed urodzeniem.
        > 1) częścią ciała (brzucha) własnej matki, na równi z dwunastnicą?
        > 2) przedmiotem obcym, który przypadkiem zagnieździł się mamie w macicy?
        > 3) a może w ogóle ich nie było, zgodnie z logiką feministyczną?

Jeżeli chodzi o moment przed pojawieniem się świadomości (umysłu), to zapewne
        tym samym , czym byłaby jej nerka, czy serce przeznaczone do przeszczepu:
        zespołem komórek zawierających jej DNA.
    • 273i1 Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 10:57
      Ten sondaz to chyba w Pcimiu i Koziej Wolce byl przeprowadzany albo w ogole
      jest wyssany z palca...jak inne niektore sadaze!
      • plucha Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 11:08
        Ludzie, nie przesadzajcie, oczywiście aborcja jest złem, ale o ileż większym
        złem jest znęcanie się, bicie, zaniedbywanie i wręcz zabijanie dzieci już
        narodzonych. Tyle słyszy się o tego rodzaju tragediach i jakoś przy tych
        okazjach zwolennicy zakazu aborcji siedzą cicho. Irytują mnie dyskusje o tym
        czy zarodek/zygota jest już człowiekiem czy nie jest - to do niczego nie
        prowadzi, niczego nie wyjaśnia ani nie usprawiedliwia. Ani zakazu, ani
        przyzwolenia na aborcję. Kobiety usuwały ciążę jak świat światem i nie ma co
        teraz nagle o to drzeć szat i stwarzać sztuczny problem. Aborcje były, są i
        będą. I żadne prawo tego nie zmieni. Wara od naszych brzuchów.
        • tom1003 Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 11:14
          "ale o ileż większym złem jest znęcanie się, bicie, zaniedbywanie i wręcz
          zabijanie dzieci już narodzonych. Tyle słyszy się o tego rodzaju tragediach i
          jakoś przy tych okazjach zwolennicy zakazu aborcji siedzą cicho."

no bez przesady.... pomyśl logicznie
          Czy ktoś domaga się legalizacji przemocy wobec dzieci czy zabijania dzieci już
          narodzonych.
          Czy podnosisz głos w obronie każdej krzywdy na świecie? Czy jeżeli nie
          protestujesz przeciw zbnrodniom chińskim, to znaczy że je popierasz?
          • plucha Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 11:28
            Chodzi mi o to że przypadki znęcania się nad dziećmi nigdy nie wywołują takich
            emocji jak kwestia aborcji. Nie wiedzieć czemu każda dyskusja na ten temat
            rozrasta się do monstrualnych rozmiarów i nieodmiennie kończy się pyskówką. I
            tego nie rozumiem. Bo jak wcześniej napisałam aborcje były, są i będą. A
            nawoływanie do ich zakazu i wiara w to, że zmiana prawa do tego doprowadzi to
            po prostu naiwność. Aby ograniczyć ilość aborcji trzeba propagować wiedzę
            ułatwiać dostęp do skutecznej antykoncepcji, a nie zakazywać na papierze.
            Jednocześnie strasząc szkodliwością środków antykoncepcyjnych :(
    • 5leszcze Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 11:03
      wstyd i otumanienie to występuje wtedy gdy jasnie oświecony,wykształcony etc.
      pozwala sobie na niechcianą ciążę umknęło w tym wykształceniu skąd biorą się
      dzieci, właśnie barbarzyństwem średniowiecza jest chęć regulacji narodzin
      aborcją, to nie jest śmiertelna choroba która spada na człowieka , walczmy o
      godne życie własne i pomoc państwa, społeczeństwa w trudnych dla jednostki
      chwilach żebyśmy zawsze wiedzieli, że cokolwiek przytrafi się nam to pomogą nam
      odpowiednie instytucje, przyjaciele wreszcie rodzina nieważne czy zajdziemy w
      niechcianą ciążę, stracimy pracę czy zachorujemy, walczmy o prawo do godnego
      życia nas wszystkich a nie o prawo do zabijania
    • tom1003 Re: morderczynie!!!!!!!!!! 22.11.06, 11:06
      "katolickie szmaty "

... hmmmmm..
      od czasu do czasu pojawiają się na tym forum indywidua pełne nienawiści
      Jeżeli ktoś wypisuje o "katolickich szmatach", "żydowskim
      ścierwie", "prawosławnym tępactwie"...
      czy nie powinien być za to ścigany?
      • kochanek_dorna Re: morderczynie!!!!!!!!!! 22.11.06, 11:18
        Tom przeczytaj caly post i watek wyzej.

parafrazowalem to co napisla lucky o 'lewackich szmatach' zeby pokazac jak
        prosto mozna odwrocic jego slowa i pokazac prawde niewygodna...

Nie mam nic przeciwko katolikom.
    • piwi77 JPII, w jednym ze swoich uniesień, odkrył, że 22.11.06, 11:23
      wszystkie nienarodzone dzieci idą do nieba. Więc aborcja zaoszczędza jedynie
      ziemskich cierpień. Czemu więc służy ta rozpaczliwa walka kościelnych z
      przrywaniem ciąż. Pieniądze za chrzest przepadają?
    • jjjupiter To tylko kasa-zakaz dla biedoty 22.11.06, 11:26
      Przeciez te dyskusje nie maja sensu. Dzisiaj aborcja zalezy od kobiety i tylko
      od niej(no chyba ze nie ma pieniedzy)zadne przepisy itd. nie maja racji bytu w
      tym zakresie-to tak jak z prostytucja-Kiedy w koncu politycy zrozumia ze nie
      wszystkim i wszystkimi moga rzadzic-ze sa sprawy od ktorych wara bo to sa nasze
      ludzkie-kazdego z osobna sprawy i zajmowanie sie nimi tylko ich osmiesza-bo
      kazdy i tak przepisy ma w du...
    • 666kgb I tak oto, poprzez te badania wyjawiono odsetek 22.11.06, 11:27
      oszołomstwa w tym pięknym kraju !!
      coż począć ma to swoje ozwierciedlenie też przy wyborach każdego szczebla, co
      fatalnie się odbija na naszej gospodarce i poziomie życia !!
      • krzysw73 Re: I tak oto, poprzez te badania wyjawiono odset 22.11.06, 12:35
        hej, jasnie oswiecony, powiedz mi madralo, jaki wplyw na gospodarke ma
        mordowanie dzieci? widac oszolomstwo skreca czasem na takich "oswieconych" jak
        ty
    • 3gr Parafie: produkujcie sterylne wieszaki 22.11.06, 11:36
      do nielegalnych aborcji, bo i tak sa one w PL powszechnie przeprowadzane,
      narazajac zdrowie i zycie kobiet. Kazdy stosunek plciowy powinien prowadzic do
      poczecia! Kto to "przykazanie" wymyslil? Wg madrosci Kosciola w momencie gdy
      zygota zaplodni zenskie jajo to od tej sekundy jest to juz swietosc i "zycie
      poczete". Szkoda, ze zeby zostac papiezem, biskupem czy innym koscielnym
      ajatollachem, nie trzeba miec zaliczonego przedmitu Anatomii i Fizjologia na
      poziomie szkoly sreniej. Taki panstwowy zakaz aborcji, to najszkodliwszy
      zabobon, odpowiedzialny za smierc milionow kobiet na calym swiecie. Niestety,
      Polska to panstwo religijne przesiakniete fanatyzmem, ktorego kolejne rzady
      bezkrytycznie ulegly indoktrynacji Jana Pawla II. Tymczasem byl to tylko
      czlowiek, ktory mogl sie mylic (jak kazdy smiertelnik) i nie mial pojecia o
      medycynie. WIESZAKI ZAMIAST MASLA - smutna ironia....
      • kochanek_dorna Re: Parafie: produkujcie sterylne wieszaki 22.11.06, 11:38
        Bredzisz! Zygota niczego nie zaplaadnia. Jest wynikiem zaplodnienia komorki
        jajowej (oocytu) przez plemnik (spermatocyt). Wracaj do szkoly...
        • 3gr Re: Parafie: produkujcie sterylne wieszaki 22.11.06, 12:41
          rzeczywiscie pomylilem, ale moze czytaj calosc w szerszym kontekscie, bo nie o
          nazewnictwo tu chodzi i nie czepiaj sie plemnikow. Zakaz aborcji to po prostu
          zbiorowy zamordyzm i wyrok smierci na miliony kobiet, ktore uwazaja, ze musza
          ciaze usunac.
          • kochanek_dorna Re: Parafie: produkujcie sterylne wieszaki 22.11.06, 12:47
            Co do zakazu pelna zgoda. Prawo do wyboru powinno istniec. Chociazby dla tych
            kilku ofiar gwaltu, w przypadku wady genetycznej itp...
    • mw1969 "Grupa reprezentatywna": stare mohery, ciemniaki, 22.11.06, 11:38
      klechy, sympatycy Paranoi i Schizofrenii albo Ligi Rodzin Patologicznych...

Bedzie jak w Nikaragui: ABSOLUTNY zakaz aborcji. Że co? Że kobieta zdechnie
      wskutek ciąży pozamacicznej albo urzodzi acefala?

A choooj to kogo obchodzi - zygota ważniejsza od narodzonego!

No, to się dopiero zacznie polka-rozpierdolka...

A "GW" co robi? Może by tak zainicjowała jakąś kampanię uświadamiającą?

Czy nikogo nie interesuje fakt, że w takiej spedalonej, zliberalizowanej i
      wyuzdanej Holanddi pozwalającej na aborcję i środki "anty" sam problem aborcji
      NIE istnieje!? De facto nie istnieje, bo tam postawiono na profilaktykę, tj. na
      antykoncepcję (i to bynajmniej nie tę z kalendarzyka)!!!

• dziennikustaw Kinga Dunin jest pokrzywiona 22.11.06, 11:47
      "prawicowi politycy, mówią jedynie o nienarodzonych dzieciach. Zapominają, że
      podmiotem dyskusji jest również kobieta"
      A co ma do tego kobieta ?
      A co z mordercą który ma zaswiadczenie od wariatologa, że miał trudne dzieciństwo ?
      • manoss Re: Kinga Dunin jest pokrzywiona 22.11.06, 11:52
        jak to co ma do tego kobieta????????????? może całkiem ubezwłasnowolnijmy
        kobiety, po co im prawa obywatelskie, przecież to tylko produkt uboczny w
        procesie tworzenia człowieka(mężczyzny) przez boga.
      • kotek.filemon Re: Kinga Dunin jest pokrzywiona 22.11.06, 12:28
        > "prawicowi politycy, mówią jedynie o nienarodzonych dzieciach. Zapominają, że
        > podmiotem dyskusji jest również kobieta"
        > A co ma do tego kobieta ?

Rozumiem, że waćpana znaleziono w kapuście... Czy może bocian maczał w tym łapy?
    • piwi77 Katoliccy czarnoksiężni zafundują nam całkowity 22.11.06, 11:52
      zakaz aborcji. Potem też nie usiedzą i wprowadzą przymus obrzezania łechtaczek.
      Niepodobna, aby kopulacja miała inny cel niż prokreacja.
      • manoss Re: Katoliccy czarnoksiężni zafundują nam całkowi 22.11.06, 11:54
        dojdzie do tego,ze owulacja też będzie przestępstwem bo zabija się życie
        nienarodzone
      • kotek.filemon Re: Katoliccy czarnoksiężni zafundują nam całkowi 22.11.06, 12:31
        Tak jak np. piekarz nie jest dla mnie żadnym autorytetem w dziedzinie astronomii
        tak i kieckowy nie będzie żadnym autorytetem w dziedzinie ginekologii...
    • hermenegilda_zenia Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 12:08
      A ja bym chciała, żeby ci wszyscy zapiekli reprezentanci poglądu, że
      płód/zarodek to człowiek już od chwili poczęcia wyjaśnili mi, dlaczego w tym
      kraju płod/zarodek jest człowiekiem tylko wtedy, gdy mowa jest o aborcji. Dla
      naszego wspaniałego katolickiego i rydzykowego kraju jednak nie jest on
      człowiekiem, jeżeli dojdzie do jego obumarcia w łonie przyszłej matki. Skoro to
      człowiek i nie ma dyskusji, dlaczego nie wystawia się świadectwa
      narodzin/zgonu, nie ma możliwości otrzymania "zwłok" ani prawdziwej możliwości
      do pochówku. To jest dla mnie dopiero obłudny relatywizm, o którym sami z tak
      wielkim upojeniem rozprawiacie!
    • obraza.uczuc.religijnych USC będą miały niedługo dużo roboty. 22.11.06, 12:20
      Trzeba będzie pozmieniać świadectwa urodzenia na świadectwa poczęcia.
    • milka27-27 Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborcji 22.11.06, 12:24
      Drażni mnie spłycanie tematu i powagi sprawy. Plemnik i jajeczko kobiety to nie
      człowiek; zapłodniona komórka z pewnością nim jest; niezależnie od tego, czy
      nazywamy ją zygotą; embrionem czy innym określeniem. Jest to nowe życie, które
      się poczęło, które istnieje i które ma prawo do egzystencji. Nowe życie, które
      nie powstało z niepokalanego poczęcia (!!!)Dla tych, którzy popierają
      nieograniczoną aborcję powiem jedno: trzeba ponosić odpowiedzialność za swoje
      czyny; odpowiedzialność za drugiego człowieka , który nie jest naszą
      własnością; ani tym bardziej rzeczą, którą można wyrzucić.
      • kochanek_dorna Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 12:30
        A za czyny innych (vide gwalt?)

Za przypadki mutacji??

Drazni mnie splycanie tematu przez zwolennikow ochrony zycia poczetego. Embrion
        to nie czlowiek, a kobieta to nie inkubator...
        • kochanek_dorna Korekta 22.11.06, 12:32
          Mialo byc embrion to nie dziecko.
          • milka27-27 aborcja- to nic takiego! 22.11.06, 13:26
            Hmm
            Mam zatem jedno pytanie, czy chciałbyś/chciałabyś, żeby Twoja matka dokonała na
            Tobie aborcji? Kobieta powinna mieć prawo aborcji, gdy płód jest uszkodzony lub
            ciąża powstała w wyniku gwałtu; ale tylko wtedy!!!!!!!!!!!
            czy nie rozsądniej zminimalizować ryzyko zajścia w niechcianą ciążę a nie potem
            zabijać- i udawać że nie ma problemu?
            Człowiek chyba przestaje być człowiekiem...i to jest najsmutniejsze...
            • kochanek_dorna Powtorze 22.11.06, 13:32
              Prawo do wyboru nie jest przymusem. Nie chcesz - nie robisz.

Nie nakazuj innym zyc weglug twojego widzimisie.

Aborcja to kwestia podnoszona w =lasnie w tego typu przypadkach. Zagrozenia
              zycia, wad genetycznych itp>>>

Istnienie tzw podziemia aborcyjnego i wykonywania zabiego na zyczenie (nota
              bene ci sami pseudolekarze odmawiaja zabiegu na podstawie klauzuli sumienia w
              szpitalu) to patologia. Nikt nie mowi,zeby to zalegalizowac. Wszelkie argumenty
              zwolennikow zycia poczetego sa hybione pod tym wzgledem.

Zrozum druga strone. Kobiety skrzywdzone przez los, ktore chca miec prawo
              wyboru. Dlaczego zabranioiac im tego prawa przez bezwzgledna ochrine KAZDEGO
              zycia? Nawet zmutowanego tworu bez swiadomosci? To jest sedno problemu

Naduzycie prawa do aborcji to patologia i powinno byc scigane. Brak tego prawa
              to zamordyzm katolicki.
              • milka27-27 Re: Powtorze 22.11.06, 13:55
                Generalnie zgadzam się z Tobą ( o dziwo); jednak uważam, ze każda matka przed
                dokonaniem zabiegu powinna wiedzieć w detalach jak to wygląda w rzeczywistości.
                Może krótki filmik z przebiegu- bo chyba sie ze mną zgodzisz, że jest to
                cholernie brutalne-odwiódłby od takiej decyzji niejedną kobietę.
                Pozdrawiam

• obraza.uczuc.religijnych A poród to niby cudo jest? 22.11.06, 14:01

• kochanek_dorna Re: Powtorze 22.11.06, 14:05
                  Czy ja wiem?

Jezeli zgodzlismy sie co do faktu, ze na ten zabieg decyduja sie kobiety po
                  przejsciach. W sytuacji trudnej zyciowo, to straszenie jej szczegolami
                  procedury medycznej nie ma sensu. Trzeba ja otoczyc opieka.

Do tego potrzebna jest zmiana mentalnosci ludzi.

teraz taka kobiete sie potepia. Tragedia zyciowa jest przyczyna odwrocenia sie
                  czesci spoleczenstwa. To jest zle.

tak jak napisalem wczesniej.
                  Poniewaz zagrozenie zycia i wada genetyczna to kryteria czysto medyczne i nie
                  ma co z tym dyskutowac, jedynym polem do popisu dla obroncow zycia poczetego sa
                  dzieci ofiar gwaltow.
                  Dac takiej kobiecie wybor. Mozesz tak, ale mozesz urodzic. My Ci pomozemy.
                  Tutaj potrzebny psycholog i godziny terapii. Nic naprzymus. nie to nie! Masz
                  prawo do tego.
                • kotek.filemon Re: Powtorze 22.11.06, 14:32
                  > Może krótki filmik z przebiegu- bo chyba sie ze mną zgodzisz, że jest to
                  > cholernie brutalne-odwiódłby od takiej decyzji niejedną kobietę.

W pomrocznej nadal zabroniona jest aborcja farmakologiczna. Wówczas jednak
                  krótki film z przebiegu jest mniej podniecający dla kruchtowych dewiantów bo
                  niespecjalnie różni się od zwykłej menstruacji...
            • manoss Re: aborcja- to nic takiego! 22.11.06, 13:46
              moim zdaniem kobieta powinna mieć prawo do aborcji w każdym przypadku, co nie
              zmienia faktu ze nie należy traktować jej jako środka antykoncepcyjnego ale jako
              ostateczność. kobiety dokonywały i będą dokonywać aborcji. chyba lepiej jeśli
              będą to robić pod opieka specjalisty a nie pokątnie w warunkach zagrażających
              ich życiu. jeszcze jedno dlaczego jest w was tak mało wiary w kobiety.
              myślicie,że jeśli ustawa zostanie złagodzona to jeszcze tego samego dnia do
              gabinetów ginekologicznych będą ustawiać sie kolejki kobiet chetnych na
              zabieg?????????????
      • piwi77 Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 13:15
        milka27-27 napisała:

> odpowiedzialność za drugiego człowieka , który nie jest naszą
        > własnością; ani tym bardziej rzeczą, którą można wyrzucić.

Nie można twierdzić, że my jesteśmy własnościa stwórcy i może z nami uczynić co
        chce, odmawiając tego samego prawa matce w stosunku do jej potomstwa. Albo,
        albo, drodzy katolicy.
        • milka27-27 Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 14:01
          A to dobre,
          za katolika się nie uważam, moje poglądy są efektem moralności i
          człowieczeństwa, które sobą reprezentuję;
          Jeżeli pójść za przewrotnością tej wypowiedzi- matka, okaleczająca dziecko lub
          zaniedbująca też ma do tego prawo ( bo to przecież jej własne dziecko);
          dla czego zatem tak nas to bulwersuje?
          • manoss Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 14:04
            nie myl pojęć. nie porównuj dziecka maltretowanego do kilku komórek niezdolnych
            do samodzoielnego życia poza organizmem matki
            • milka27-27 Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 14:18
              Ja nie mylę, dla mnie człowiek jest człowiekiem, czy ma rok, 5, 50, 100 lat czy
              zaledwie składa się z kilku komórek.Przecież to człowiek, tylko w fazie
              początkowej...
              Pozdrawiam adwersarza.
              • manoss Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 14:23
                dla mnie też każdy człowiek jest człowiekiem, ale doprawdy nie nazywajmy
                człowiekiem zygoty znajdującej się w ciele kobiety. pozdrawiam
                • milka27-27 Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 14:29
                  a co to jest? Króliczek? Żabka? czy może komar?
                • manoss Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 14:36
                  embrion stanie się człowiekiem dopiero po kilku miesiącach (ciążą trwa 9
                  miesięcy a nie 5 minut)
                  • milka27-27 Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 14:46
                    czyli embrion to przedmiot?
                    Nie zmienię zdania,nie przekonujesz mnie
                    • manoss Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 14:50
                      nie mam zamiaru cię przekonywać, tak samo ja ty nie przekonasz mnie. embrion to
                      nie przedmiot tylko komórki kształtujące się dopiero w złożony organizm jakim
                      jest człowiek
          • mojboze Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 14:23
            moje poglądy są efektem moralności i
            > człowieczeństwa, które sobą reprezentuję;

Twoje poglady nie mają nic wspólnego z człowieczeństwem i moralnością.
            Dajesz prawa zlepkowi komórek, a odmawiasz ich dorosłemu człowiekowi, gdzie tu
            moralność?
            Obojętnie czy katolicka, muzłumańska czy a religijna - taka "moralność" jak
            Twoja to pustosłowie, nic więcej.

Skoro takiś moralny, powiedz ile osieroconych dzieci adoptowałeś?
            Ile miesięcznie przekazujesz samotnym matkom ze swojej pensji?
            • milka27-27 Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 14:35
              Hm, skoro moje nie mają to jak określisz swoje? (poglądy)
              Dziecko można oddać do adopcji, jeśli nie słyszałeś o takiej możliwości to
              teraz już wiesz; tysiące par czeka na możliwość adopcji dziecka
              Z ostatnimi pytaniami, to naprawdę trafiłeś pod zły adres.
              • mojboze Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 15:10
                >Z ostatnimi pytaniami, to naprawdę trafiłeś pod zły adres

Bardzo chętnie Cię przeproszę, jeśli adoptowałeś/adoptowałaś choć jedno dziecko
                z czystej intencji pomocy osieroconym, albo oddajesz choć 200 zł z comiesiecznej
                pensji samotnej matce z dzieckiem.

Moje poglady?
                Są inne niż twoje i bardziej moralne, bo pozwalam innym o sobie stanowić i nie
                uzurpuję sobie prawa do rządzenia cudzym ciałem i życiem.

Ciekawe jak wiele jest chętnych par do adoptowania dziecka, np. z zespołem Downa.
                I dlaczego Ty i Tobie podobni mają decydować czy kobiety mają prawo do aborcji
                czy nie?
    • intel-e-gent Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborcji 22.11.06, 12:36
      Dziwi mnie, że ludzie tak chętnie akceptują ograniczenia własnych praw.
    • manoss Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborcji 22.11.06, 12:51
      zastanawia mnie hipokryzja polaków. 90% twierdzi,że są katolikami ale
      jednocześnie dopuszczają możliwości dokonywania (nawet z wyjątkami)aborcji,
      zgadzają się na stosunki przedmałżeńskie,antykoncepcję. albo ciućki albo papki.
      zastanawia mnie tez fakt czy żaden (albo żadna bo to raczej dotyczy kobiet) z
      tych obrońców życia nie dokonało zamachu na życie poczęte? o ile mnie pamięć nie
      myli to 20 lat temu aborcja była dostępna dla wszystkich a środki
      antykoncepcyjne praktycznie nie istniały (oczywiście mowie o naszym kochanym
      kraju), o skuteczności metod naturalnych może nie dyskutujmy bo zapewne co drugi
      obywatel tego kraju jest właśnie skutkiem takiej metody (zresztą ja też :)). ja
      nie należę do klanu katolików i dlatego też nie życzę sobie aby ktoś narzucał mi
      swoje poglądy. jesteście przeciwni aborcji to jej nie dokonujcie, przecież nikt
      was do tego nie zmusza ale ja chcę mieć prawo wyboru.
      • 12x1 Re: Sondaż: Polacy coraz bardziej przeciwni aborc 22.11.06, 13:32
        smiesza mnie te dyskusja za ---przeciw
        to jest zawsze smierc
        i zalezy tylko od kobiety[sadze ze kazda kobieta robiaca aborcje bardzo to
        przezywa,nawet po latach]
        co zrobi przestancie wreszcie mezczyzni o tym decydowac
        to wy
        gwalcicie
        to wy nie placicie alimentow
        zostawiacie kobiety same z dziecmi
        mlode dziewczyny sa tepione nigdy mezczyzna
        to wy pijecie i maltretujecie dzieci i ich matki
        i wreszcie najgorsza rzecz jaka moze sie przydarzyc dziecku...pedofilstwo
        to sa wlasnie te rzeczy ktore powinne byc uregulowane
        no i godziwe zycie[materialne]dla rodzin wielodzietnych

a uwazam ze srodkach anty----trzeba uswiadamiac
        bardzo wczesnie
        i powinne byc bardzo tanie a darmowe tak gdzie jest ponad 10 dzieci
        patrz na matke ktora umarla przy 11 dziecku...widzialam jak oni tam zyja i w
        jakich warunkach nikt im nie pomagal
        pomoc zadna ....no i ....po co ta dyskusja
        kto bedzie chcial to i tak zrobi np w Czechach
        wiec przestancie juz poslowie o tym mowic..ustawa ma zostac
        zacznijcie myslec zeby byla praca[podaki zmienic itd]
        a nie o aborcji jak jest tak jak jest patrz dyskujsje poprzednie
    • piwi77 Matki, które postanowią urodzić, będą mogły to 22.11.06, 13:20
      uczynić i nie będą zmuszane do aborcji, nawet po liberalizacji prawa do niej.
      Nie wiem, czy to jasne, dla oszołomów z katonarodowej sceny.
      • obraza.uczuc.religijnych To jest dla nich jasne. 22.11.06, 13:21
        Oni stanowią lobby dla podziemia aborcyjnego bo mają z tego niezłą kasę.
        • nuta11 to nie jest nawet kwestia ciala 22.11.06, 13:49
          ale kwestia życia. Moje życie jest moje i wara innym.
          Gdybym miała nieplanowane dziecko w wieku lat 17tu, nie pracowałabym w wymarzonym zawodzie, nie moglabym wynająć mieszkania (nie byloby mnie stać), nie podjełabym setek decyzji, które spowodowały, że moje życie jest pełnowartościowe zawodowo i że czuje sie spełniona.
          W imię zabobonów i swoich osobistych przekonań otaczający mnie ludzie chca mi odebrać prawo do kształtowania własnego losu.
          Manuela Gretkowska zaproponowała w ostatnim Przekroju założenie partii, ktora reprezentowałaby kobiety w parlamencie. I moim zdaniem to jest własnie to, co powinnyśmy zrobic drogie Panie. Tak jak napisała - nie buntujmy sie - bunt jest narzędziem niewolników. Nie myślmy jak gorszy gatunek.Nie jesteśmy nim. Mamy tak samo mózgi i wykształcenie, o które zawalczylyśmy. Użyjmy narzedzi, które zadziałają i dadzą jakikolwiek odpór politykom o moralności wioskowych kacyków.
          • manoss Re: to nie jest nawet kwestia ciala 22.11.06, 13:53
            taka partia nie miałaby poparcia. księża zaraz wytoczyli by wojnę takiej partii.
            na kobiety, które by ją popierały nałożyliby anatemę ogłosili je heretyczkami i
            gdyby mogli pewnie spalili na stosie. w tym kraju lobby katolickie ma zbyt duże
            wpływy i dopóki tak będzie los kobiet będzie zależny od facetów w sukienkach.
          • jama314 Odpór niedouczonym feministkom 22.11.06, 13:56
            Twoje życie jest Twoje. Życie Twojego dziecka to już nie. To inne nowe życie.
            Niektórzy potrzebują nieco więcej czasu aby to zrozumieć. Szczególnie feministki.
            • manoss Re: Odpór niedouczonym feministkom 22.11.06, 14:01
              myślisz że tylko feministki chcą złagodzenia ustawy antyaborcyjnej?
              • jama314 Feministki i eufemizmy 22.11.06, 14:49
                Nie myślę, wiem, że przede wszystkim one prą do tego, uważając to za swoje
                najważniejsze "prawo", zapominając że miarę naszego człowieczeństwa stanowi
                przede wszystkim stosunek do życia najsłabszych i najbardziej bezbronnych. Są
                kobietami i powinny wiedzieć, że nikt tak bardzo jak kobieta, nie jest powołany
                do obrony tego życia. Bo jeśli matka może zabić swoje dziecko to któż powstrzyma
                nas, barbarzyńców, aby się nie pozabijać. No i niech feministki choćby na
                początek, przestaną używać eufemizmów...
            • nuta11 Re: Odpór niedouczonym feministkom 22.11.06, 14:05
              porozmawiajmy spokojnie - kto to jest wedlug Ciebie feministka i dlaczego jest taka zła?
              Pytam powaznie. Dla mnie feministka to taka osoba, ktora walczy o to, zeby prawa kobiet byly takie same , jak prawa mezczyzn. Nier ma nic zlego w feminiźmie.
              Jestem zwolenniczka rownych plac dla obydwu plci, rownej opieki spolecznej, rownych praw do ksztalcenia i decydowania o sobie.
              Czy jest w tym cos zlego?
              kwestia tego czym jest plod - czlowiekiem, czy nie, jest wylacznie kwestia swiatopogladu. Nie odmiawiam nikomu prawa do wlasnego swiatopogladu, zadam szacunku dla wlasnego. wszystko.
              A w sprawie partii kobiet - nie widze tego tak beznadziejnie...
              Wydaje mi sie, ze lepiej probowac, niz tylko narzekac.
              • manoss Re: Odpór niedouczonym feministkom 22.11.06, 14:16
                pewnie,że przydałaby się taka partia tylko chodzi o to ,ze polskie kobiety
                zostały wciśnięte do roli matek polek, opiekunek domowego ogniska itd. nawet
                jeśli większość z nich chciałaby powstania takiej partii to poparcie da jej
                niewielki procent polek. nie zapominajmy,że żyjemy w kraju w którym inność jest
                napiętnowana, a kobiety wybierające karierę zamiast rodziny czy planetujące
                świadomie swoje macierzyństwo nazywa się feministkami, osmiesza i napiętnuje.
                • nuta11 partia kobiet 22.11.06, 14:25
                  masz racje, manoss,ze wiele kobiet jest w takiej sytuacji. Wbija sie to nam do glowy ostatnimi czasy coraz czesciej, ze powinnysmy wracac do kuchni.
                  ale na szczescie pewnych procesow nie da sie juz zatrzymac.te ktore beda chcialy i tak beda w tej kuchni siedziec. Nie nam tego zabraniac, zmuszac do czegokolwiek.niech siedza.
                  Ale jest naprawde duza grupa spoleczna kobiet, ktore jednak oparly sie tej tendencji.
                  I nie jest to tam mala grupa, jak chcieliby niektorzy na tutejszym forum. i w nich nadzieja.
                  • manoss Re: partia kobiet 22.11.06, 14:28
                    mam nadzieję,ze taka partia powstanie i trzymam za nią kciuki bo chętnie na nią
                    zagłosuję. kobiety powinny brac życie w swoje rece a nie pozwalać mężczyznom aby
                    za nie decydoawali
            • mojboze Re: Odpór niedouczonym feministkom 22.11.06, 14:31
              Twoje życie jest Twoje. Życie Twojego dziecka to już nie. To inne nowe życie.
              > Niektórzy potrzebują nieco więcej czasu aby to zrozumieć. Szczególnie feministk
              > i.

Dopóki jest w moim ciele, jest moim życiem.
              Niektórzy potrzebuja nieco wiecej czasu, aby to zrozumieć. Szczególnie mizoginiści.

Co, mama Cię nie kochała, że tak feministek nienawidzisz?
              Co Ci one szkodzą?
              Lepszą posade mają?
              Lepsze wykształcenie?
              Nie dają się poderwać takim frustratom jak Ty?
          • milka27-27 Re: to nie jest nawet kwestia ciala 22.11.06, 14:09
            nuta11 napisała:

> ale kwestia życia. Moje życie jest moje i wara innym.
            > Gdybym miała nieplanowane dziecko w wieku lat 17tu, nie pracowałabym w
            wymarzon
            > ym zawodzie, nie moglabym wynająć mieszkania (nie byloby mnie stać), nie
            podjeł
            > abym setek decyzji, które spowodowały, że moje życie jest pełnowartościowe
            zawo
            > dowo i że czuje sie spełniona.
            > W imię zabobonów i swoich osobistych przekonań otaczający mnie ludzie chca mi
            o
            > debrać prawo do kształtowania własnego losu.
            > Manuela Gretkowska zaproponowała w ostatnim Przekroju założenie partii, ktora
            r
            > eprezentowałaby kobiety w parlamencie. I moim zdaniem to jest własnie to, co
            po
            > winnyśmy zrobic drogie Panie. Tak jak napisała - nie buntujmy sie - bunt jest
            n
            > arzędziem niewolników. Nie myślmy jak gorszy gatunek.Nie jesteśmy nim. Mamy
            tak
            > samo mózgi i wykształcenie, o które zawalczylyśmy. Użyjmy narzedzi, które
            zadz
            > iałają i dadzą jakikolwiek odpór politykom o moralności wioskowych kacyków.

Skoro najważniejsze dla ciebie to wynajem mieszkania i praca w wymarzonym
            zawodzie- to Twoje życie trudno nazwać pełnowartościowym;
            Jak to się mówi...po trupach do celu?
            Oczywiście, masz prawo kształtować swoje życie dbając o to, by nie zajść w
            niechcianą ciążę, nikt ci przecież tego nie odmawia! Ale nie zapominaj, że
            wolność każdego z nas jest ograniczona wolnością drugiego człowieka; gdy jesteś
            w ciąży nie ma juz JA, jest MY...
            • manoss Re: to nie jest nawet kwestia ciala 22.11.06, 14:19
              a czy zycie kobiety jest pełnowartościowe dopiero wtedy gdy urodzi dziecko?
              • milka27-27 Re: to nie jest nawet kwestia ciala 22.11.06, 14:21
                manoss napisał:

> a czy zycie kobiety jest pełnowartościowe dopiero wtedy gdy urodzi dziecko?
                Nie, wtedy, gdy pracuje w wymarzonym zawodzie :)
                A czy pieniądze są jedyna wartością dla współczesnego człowieka?
                • manoss Re: to nie jest nawet kwestia ciala 22.11.06, 14:27
                  nie ale są ważne, nie wydaje mi się abyś była odpowiednią osobą do tego aby
                  decydować o tym czyje życie jest wartościowe a czyje nie
                  • milka27-27 Re: to nie jest nawet kwestia ciala 22.11.06, 14:37
                    Mnie też sie nie wydaje, żebyś był/a w stanie decydować, czy życie, które już
                    istnieje może przetrwać czy nie
                    • manoss Re: to nie jest nawet kwestia ciala 22.11.06, 14:40
                      a mnie sie wydaje,że dopóki znajduje się w mojej macicy i jest ode mnie zależne
                      to mam do tego prawo
                      • milka27-27 Re: to nie jest nawet kwestia ciala 22.11.06, 14:44
                        Zgadzam się! Wydaje Ci się!
                        • manoss Re: to nie jest nawet kwestia ciala 22.11.06, 14:56
                          może i mi sie wydaje ale bedę bronić prawa do decydowania o swoim ciele i życiu
                • nuta11 Re: to nie jest nawet kwestia ciala 22.11.06, 14:28
                  wymarzony zawod, to nie jesat kwestia pieniedzy, milka....tylko marzen.jak sama nazwa wskazuje.
                  • milka27-27 Re: to nie jest nawet kwestia ciala 22.11.06, 14:40
                    Aby zakończyć ten temat powiem jedno: nasze marzenia / jak i wolność są
                    ograniczone dobrem, wolnością i godnością drugiego człowieka.
                    Takie jest moje zdanie.
            • nuta11 Re: to nie jest nawet kwestia ciala 22.11.06, 14:21
              Milka...tak jak powiedziałam - to jest naprawde kwestia poglądów, to "my"....
              Nie przekonasz mnie niestety do swojej opinii, tak ja nie przekonam Cię do swojej.
              ale spróbujmy żyć nie oceniając się wzajemnie i nie ograniczjąc sobie mozliwości życiowych.
              Moje życie jest absolutnie pełnowartościowe, po trupach nie dażę, jestem zwolenniczką poglądu, ze jeśli się chce miec dziecko, trzeba miec i na dziecko.
              I to nie tylko na jedzenie dla niego, ale i na wykształcenie. pewnie dowiem, ze to materialistyczny punkt widzenia. Z góry odpowiadam - dziecku przede szystkim potrzebna jest milość i opieka. Ale niestety nie tylko...
              Rownież wlasny pokoj, książki. Chciałabym wychować kogoś, kto bedzie miał szanse w świecie na spełnienie swoich marzeń. KOgoś światłego, oczytanego. I szcześliwego. Bo dzieci chciane maja dużo wieksza szanśe na bycie szczęśliwymi w rodzinie.
              • milka27-27 Re: to nie jest nawet kwestia ciala 22.11.06, 14:27
                Nuto,
                zgadzam sie z Tobą, jednak czy nie można pomyśleć o tym przed a nie dopiero po?
                Jesteśmy dorośli więc powinniśmy być odpowiedzialni za swoje czyny...na tym
                chyba polega dorosłość...Gdyby ludzie myśleli w ten sposób o ile mniej byłoby
                tych tragedii, usuniętych dzieci i matek, które często noszą w sobie brzemię
                aborcji do końca życia...
                • nuta11 Re: to nie jest nawet kwestia ciala 22.11.06, 14:33
                  MIlka, pewnie....Jak najbardziej uwazam, ze nalezy byc odpowiedzialnym.
                  Tylko czlowiek nie zawsze jest odpowiedzialny. niestety.
                  czasami jest to kwestia wiedzy, czasami mlodego wieku, czasami przypadku, czasami nieszczescia.
                  jestem calkowita zwolenniczka antykoncepcji i oswiaty w tej dziedzinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka