alina.zm 27.11.06, 19:50 ha ha ..to skandal.Ja tez jako artysta muzyk chce tyle zarabiac.!!!A kto nami sie zajmie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
plaszcz Nie wolno strajkować, nie wolno wkurzać Kaczyńskie 27.11.06, 20:15 kaczyńskiego, trzeba być szczęśliwym obywatelem IV RP i dziekować wodzowi kaczyńskiemu Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron 5000 zl. dla lekarza to nie jest duzo! 27.11.06, 22:03 Jesli te 5 tys. zl. to pensja brutto to jest to tylko 2 razy wiecej niz srednia krajowa. Nie jest to wiec zadna wielka kwota. We wszystkich normalnych krajach lekarze zarabiaja CONAJMNIEJ 2 razy wiecej niz srednia krajowa. Oczywiscie to jest pensja podstawowa za jeden etat. Dyzury powinny byc dodatkowo placone, albo dawane wolne za dyzury. Odpowiedz Link Zgłoś
dr01 WYMUsić Reformy!!! 27.11.06, 22:57 postulowane kwoty wynagrodzeń (jak najbardziej słuszne) mają na celu wymusić reformy w ochronie zdrowia. Wiadomo, ze teraz nie jest mozliwe finansowanie takich wynagrodzeń z NFZ - ale te kwoty nie są tak wielkie jak się wydaje. Sedziowie, prokuratorzy, urzędnicy zarabiają za 1 h pracy znacznie więcej, niż lekarz wg nowych stawek - nawet jeżeli jest specjalistą (czyli powinien wg OZZL otrzymać 7,5 tys brutto). Dopóki lekarze nie będą przyzwoicie opłacani - dopóty nie będą szanowani a zalecane przez nich wskazówki lecznicze nie będą przestrzegane (po co słuchać gościa, który zarabia mniej niż sąsiadka sprzatająca w biurach - lepiej posłucham sąsiadki albo uzdrowiciela z Filipin - oni zarabiają więcej a ze społeczenstwo mamy kapitalistyczne, to wartość człowieka jest oceniana na podstawie jego zarobków). Wyjazdy tylko 20% anestezjologów to dopiero początek - wielu lekarzy rozpoczęło specjalizacje przed wejściem polski do Unii, i dlatego JESZCZE TU SĄ. Niedługo te specjalizacje pokończą w wtedy - ... albo reforma, albo do widzenia. Wyjazdy nie wynikają wyłącznie z przyczyn finansowych. Podstawowym problemem, który osobiście zachęca mnie do wyjazdu jest podejście pacjentów do personelu medycznego. Koledzy pracujący w pogotowiu szacują, że 70% wezwań jest nieuzasadnionych. Do przychodni 30% pacjentów zgłasza się bez sensu. 30% badań diagnostycznych wykonuje się z powodu tego, ze pacjent wymusza badanie, które jest nieuzasadnione, a doktorowi nie chce już się z nim walczyć. Ciekawe czy byłoby tak, gdyby te wizyty, wyjazdy, badania były chociażby w części opłacane bezpośrednio przez pacjentów a ubezpieczenie płaciło by tylko za drogie procedury, na które nikogo nie stać (nawet jak dużo zarabia to nie wyjmie z kieszeni 500tys pln na przeszczep wątroby). Obecnie ograniczeniem procedur medycznych, które musi być, bo pieniędzy jest zbyt mało są PUNKTY, ustalane odgórnie i często bez sensu. To dlatego do specjalistów pacjenci są zapisywani za pół roku niezależnie od tego, czy rzeczywiście potrzebują tej konsultacji, czy powinni otrzymać pomoc w ciągu kilku dni. O wiele lepszą metodą ograniczenia usług było by dopłacanie przez pacjentów do świadczeń - dałoby to oszczędności minimum 30% - i stąd kasa dla personelu, który MUSI w końcu zacząć zarabiać przyzwoicie - bo inaczej za kilka lat przyszłością narodu będą schorowani emeryci i renciści (pozostali wyjadą) pozdrawiam i zdrowia zyczę - jeszcze z polski (jak długo - zobaczymy) Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa lekarze zacznijcie płacić za studia! 28.11.06, 00:14 tak jak na zachodzie. Zacznijcie wypłacać odszkodowania pacjentom i ich rodzinom. Zacznijcie przyznawać sie do błędów i nieuctwa. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak to cyk! Wprowadzmy platne studia wyzsze 28.11.06, 01:26 i sprywatyzujmy sluzbe zdrowia - bedzie wszystko klarownie. Zgadzasz sie? :D Dlaczego akurat lekarzy sie czepiasz? Ja jestem mgr inz, tez po panstwowych studiach dziennych i nie masz nic do tego, ze biore kilka srednich krajowych miesiecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
dr01 Re: lekarze zacznijcie płacić za studia! 28.11.06, 01:34 proszę bardzo, po zapłaceniu najpierw za moją pracę. Przedstawiam rozliczenie: 5 lat pracy o wartości 3x średnia krajowa (czyli 5000 na rękę) za kwotę 900 pln/rękę, plus dyżury - drugie tyle. Za samą pracę bez dyzurów będzie 4 tys dopłaty x 12 x 5 = 300000 pln. Studia medyczne kosztują około 100000 pln, więc 300 - 100 to 200 tys pln, które to panstwo jest mi winne za moją pracę - bez rozliczenia dyżurów - z dyżurami wyszło by drugie tyle: Zapłać mi te 300 tysięcy, to ja ci oddam za studia - prosze bardzo... > Zacznijcie wypłacać odszkodowania pacjentom i ich rodzinom. zacznijcie wypłacać lekarzom wynagrodzenie, które im się nalezą > Zacznijcie przyznawać sie do błędów i nieuctwa. zacznijcie przyznawać się do chamstwa i prymitywizmu oraz do wszechobecnego złodziejstwa - tak powszechnego w tym durnym kraju zacznijcie przyznawać się do wtórnego analfabetyzmu - wszak określenie DWA RAZY DZIENNIE może brzmieć dla ciebie w dość skomplikowany sposób zacznijcie przyznawać się do nieuzasadnionej roszczeniowości - ciekawe ze najbardziej wymagający są "młodzi renciści", którzy zbyt wiele nie przepracowali i mają renty na marskość wątroby w ogóle mam was w d... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.ram Re: lekarze zacznijcie płacić za studia! 28.11.06, 07:52 Zacznijcie płacic lekarzom jak na zachodzie!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Muzycy? A ponosza jakas odpowiedzialnosc? 27.11.06, 22:10 Chyba tylko taka, zeby nie doprowadzic ludzi do zawalu swoim rzepoleniem. Za to jak najbardziej, mozna zaplacic 3 tys. brutto, ale nie tyle co lekarzowi! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Muzycy? A ponosza jakas odpowiedzialnosc? 27.11.06, 22:16 a jaką odpowiedzialność ponosi kierowca autobusu? o wiele większą niż lekarz. Czy powinien zarabiać 10 000 zł miesięcznie? Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Polscy lekarze powinni zarabiać tyle, co czescy. 27.11.06, 19:53 Lekarze w Polsce zarabiają najmniej w całej Unii Europejskiej. 7500 PLN brutto dla lekarza specjalisty nie jest żądaniem wygórowanym, choć w polskich warunkach szokuje. Szokuje, bo u nas UTARŁO SIĘ, że lekarz zarabia mniej niż fryzjer czy sprzątaczka. Ale trzeba będzie zmienić przyzwyczajenia. 7500 PLN brutto w przyszłym roku to będzie mniej więcej tyle, co otrzymuje CZESKI LEKARZ specjalista. A przecietna czeska płaca jest równa polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
luigi22 Re: Polscy lekarze powinni zarabiać tyle, co czes 27.11.06, 20:31 A te 7500 to z profitami z firm farmaceutycznych i kopertami czy bez ? Pytam z ciekawości ? Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa 7500 PLN brutto za etat. Jak w Czechach. 27.11.06, 20:46 Za pracę w wymiarze zgodnym z normami unijnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
luigi22 Re: 7500 PLN brutto za etat. Jak w Czechach. 27.11.06, 21:18 Czyli popiera pan surowe karanie lekarzy za nielegalna współpracę z firmami farmaceutycznymi oraz za wymuszanie łapówek od pacjentów ? Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Bo się uśmieję..... 27.11.06, 21:32 Popieram uczciwe honorarium lekarskie. Wtedy problem, o którym wspominasz przestanie istnieć. No chyba, że karałbyś też za te badziewiarskie długopisy i notesy od firm. Bo kalendarze terminowe na nowy rok dają dopiero w...lutym. Odpowiedz Link Zgłoś
luigi22 Re: Bo się uśmieję..... 27.11.06, 23:24 > Popieram uczciwe honorarium lekarskie. > Wtedy problem, o którym wspominasz przestanie istnieć. To dlaczego kradną zarówno pospolici przestępcy (można by powiedzieć groszowe sprawy) zarówno jak i znani producenci filmowi (sprzedając ustawę za 17 milionów złotych) Według mnie przestępców należy zawsze surowo karać. Dziwi mnie pana dziecinna naiwność Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Re: 7500 PLN brutto za etat. Jak w Czechach. 27.11.06, 21:33 No więc właśnie - zgodnie z normami unijnymi... Niech w końcu lekarze pracują na 1 etacie całym, a nie: 4 godziny w przychodni (pan doktor przychodzi o 10 zamiast o 8 i wychodzi o 14 zamiast o 16, czasem w ogóle nie przychodzi), kawałek etatu w szpitalu, wieczorem w 2 spółdzielniach i jeszcze "prywatna praktyka" w państwowym szpitalu wyposażonym z naszej kieszeni. Niech zarabia 7500 brutto, ale jeśli podpisze, że będzie pracował w pełnym wymiarze w 1 miejscu! Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: 7500 PLN brutto za etat. Jak w Czechach. 27.11.06, 21:36 Nie musi niczego podpisywać. Wyłazi komunistyczne myślenie. Przyzwoite honorarium w podstawowym miejscu pracy sprawi, że bieganie po licznych miejscach pracy po prostu przestanie sie opłacać. Tylko wtedy okaże się, że lakerzy jest za mało. Właśnie to, że lekarze pracuja w kilku miejscach często ratuje sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka14 Re: Polscy lekarze powinni zarabiać tyle, co czes 27.11.06, 21:28 bezsilnosc ogarnia, jak sie cos takiego czyta. na 1/16 etatu (50zl miesiecznie), bede legalnym niewolnikiem (bo oczywiscie nie przeklada sie to na czas pracy). na razie pracuje charytatywnie. wiekszosc moich znajomych jest zmuszona do bezrobocia, ilosc rezydentur jaka minister ze wzgledu na te gigantyczne podwyzki zaoferowal to po prostu kpiny. a szpitale nie maja kasy na zatrudnianie nowych lekarzy, no chyba ze na 1/16 czesc etatu.... czlowieku, firmy farmaceutyczne nawet nam ksiazek nie chca kupowac, a koperty (pomijam fakt ze reka by mi chyba uschla, jakbym od rodzicow moich pacjentow cokolwiek wziela) przy tak roszczeniowym spoleczenstwie juz dawno przeszly do lamusa. jak ktos czuje potrzebe placenia za leczenie idzie do prywatnego gabinetu. Odpowiedz Link Zgłoś
analityka2 Re: Polscy lekarze powinni zarabiać tyle, co czes 28.11.06, 07:53 ni eopowiadaj głupot dentysta i inym to nie placą firmy do łapy, sponsorowane kursy, niby kursy wycieczki . Odpowiedz Link Zgłoś
freeadamae2 Re: Polscy lekarze powinni zarabiać tyle, co czes 27.11.06, 23:08 Widze jakie masz pojecie o Czechach. Pensje to są tam średnio o 30% wyzsze niz u nas a rzeczywiste PKB na mieszkanca 2 razy wieksze niz w Polsce. Dodajmy jeszcze że czescy lekarze i tak marudzą że im mało płacą i rowniez ciagle straszą że powyjeżdżaja za granice. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: Polscy lekarze powinni zarabiać tyle, co czes 28.11.06, 00:41 Średnie wynagrodzenie miesięczne za październik w Czechach ok 19 000 Kc (dane z czeskiego urzędu statystycznego). PKB czeskie to ok 10200 usd/osobe a polskie 7100 usd wiec większe, ale nie 2 krotne. Poza tym w Polsce jest większy margines "szarej" strefy (budownictwo, usługi, handel). W Czechach szarej strefy praktycznie nie ma, nawet prostytutki płacą podatki. Zamożność naszych krajów jest porównywalna. A czescy lekarze nie straszą wyjazdami, tylko po prostu wyjeżdżają, głównie do krajów niemieckojęzycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Ile zarabia czeski muzyk? 27.11.06, 19:56 Ile zarabia czeski fryzjer, czeska sprzątaczka, czeski robotnik i jaka JEST PROPORCJA w zarobkach czeskich lekarzy do czeskiej sredniej krajowej? Polski lekzra otrzymuje stawke godzinową jak pracownicy z wykształceniem zasadniczym zawodowym (juz po uwzględnieniu tej "szokującej" podwyżki 30%). Odpowiedz Link Zgłoś
jan.grz Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 20:03 Jezeli Ministerstwo Zdrowia sadzi, ze zadania lekarzy sa nierealne, to musi sie liczyc z bardzo realna tragiczna w skutkach zapascia funkcjonowania sluzby zdrowia. Jak to zniesie spoleczenstwo? A moze taniej bedzie oplacac leczenie u polskich lekarzy w zagranicznych placowkach? Slyszalem, ze zgodnie z przepisami UE pacjent ma prawo zadac opieki zdrowotnej tam gdzie ja moze uzyskac, a placi panstwo. Takie przypadki mialy juz miejsce w Szwecji, ktora nie jest w stanie zapewnic wszystkim obywatelom odpowiedniej diagnostyki i leczenia, a wiec coraz wiecej szuka pomocy poza krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt601 Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 20:15 Jest godzina 2010 .Dziesięc minut temu wrócił z pracy moj syn lekarz. Rozpoczął pracę o 8 rano. Cały czas od 900 stał za stołem operacyjnym. Tak jest prawie dzień w dzień. Uczył sie 6 lat,potem rok stażu za najniższą pensję krajową. Teraz zarabia MIESIĘCZNIE MNIEJ niż ogrodnik pana prezydenta i mniej niż jeden z braci Mroczków za DZIEŃ zdjęciowy. Syn robi specjalizację,która trwa 6 lat.(dodatkowo,poza stażem) W czasie specjalizacji na własny koszt musi uczestniczyć w kursach . W niedzielę wrócił z czterodniowego kursu,który kosztował go dwa tysiące złotych.Takich kursów musi zaliczyć kilkadziesiąt. Miesięcznie syn przepracowuje średnio 300 godzin. ILE wg was powinien zarabiać? Odpowiedz Link Zgłoś
lion84 Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 20:33 Nie znam biednego specjalisty. Profesorowie praktykujący różne nauki dochodzili dużo dłużej do swego wykształcenia i kwalifikacji, czasem kilkanaści i kilkadziesiąt lat. Idąc Twym tokiem myślenia powinni zarabiać tylko co wiceprezydent i 44 sklonowanych braci Mroczków? P.S. Sumę sugerowanych jego zarobków mam podać wrtaz z łąpówkami (które nie podlegają opodatkowaniu) czy bez? Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt601 Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 20:37 nie zdarzyło mi sie jeszcze nie natrafic na komentarz idioty,który jest" głęboko przekonany",że lekarze biora łapówki. Otóz wiedz skończony durniu,ze ja piszę o MOIM SYNU. RACZ WAŚC MIERZYĆ LUDZI INNĄ,NIŻ SWOJĄ MIARĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
lion84 Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 20:46 Pewnie nie powiniennem toczyć tej dysputy z kimś kto mi ubliża. Ale co tam. Otóż racz wiedzieć, że osobiście byłem świadkiem kilkukrotnie jak lekarz wzioł łapówke. Ponadto potwierdzają to wszelkie badania prowadzone w tym kraju odnośnie tego zagadnienia (a z tymi staram się być na bieżąco). Nie mierze nikogo niczyją miarką. No chyba, że ludzką. Postaraj sie rozróznić potępienie od stwierdzenia faktu społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 20:51 Rozumiem, że uważasz, że w Czechach jest nienormalnie, że 3 krotna średnia krajowa dla lekarza specjalisty to przesada. Uważasz, że lekarz w Polsce powninien otrzymywac stawkę godzinową taką sama, jak pracownik z wykształceniem zasadniczym zawodowym. Napisz więc, jak w tej sytuacji sprawić, żeby absolwenci polskich akademii medycznych chcieli wykonywać zawód lekarza w rejonie Unii Europejskiej położonym nad Wisłą? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 21:18 a ja kilkakrotnie widzialem jak Polak za granica kradl - moze powinnismy wszystkich posiadaczy paszportow od razu do pierdla zamknac? Juz od dawna nie czytalem takiego glupiego postu. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt601 Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 21:36 Co to znaczy ktoś mi ubliża?.Ty sądzisz,ze nie są ublizajace i uwłaczające sugestie o łapówkach?Mam to przyjmować jako normalnośc?. Jeszcze raz podkreślam-nie mierz ludzi swoją miarą. Ja nie uważam za normalne branie łapówek. Syn mój- jeszcze raz podkreślam- SYN MÓJ nie brał i nie bierze łapówek. On jest LEKARZEM,a nie łapówkarzem. Ja to napisałem wyrażnie i przeczytaj to kilka razy jesli to nie dociera. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt601 Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 21:38 post ten skierowany do indywiduum lion 84 Odpowiedz Link Zgłoś
kalandah Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 23:26 wow, no popatrz, jakiś ty mądry, fakt społeczny to łapówka brana przez lekarza. Nie znam faktów społecznych, znam natomiast mrowie lekarzy - tak się składa, że moja żona jest lekarzem. Nie widzę ich zbyt często, co którzy jeszcze tu są przesiadują na dyżurach dniami i nocami, nie mają willi, jeżdżą starymi samochodami, nie kradną i nie biorą łapówek. Przykre, nieprawdaż? - dlaczego nie biorą ciamajdy jedne, przecież twój fakt społeczny mówi inaczej. Nic mnie tak nie wkurza jak te historyjki o willach i całej reszcie. Pewnie - są i tacy, nie przeczę, zdaj sobie jednak sprawę bałwanie jeden, za na tego jednego łapówkarza którym tak się ekscytujesz, przypada dziesiątki czy setki lekarzy, którzy pracują dniami i nocami na sprzęcie pamiętającym wojnę i, niestety, coraz więcej z nich pęka i po prostu wyjeżdżają. A, i podaj mi linki do tych twoich "wszelkich niby-badań" - pokażę żonie, niech też kobieta ma trochę radości. Odpowiedz Link Zgłoś
a-zone Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 21:02 Przelicz sobie ile zarabia taki specjalista na godzine. To jest istotne. A lapowki? To nie dawaj, zglaszaj na policje, prokurature itp. Albo lecz sie prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Średnia stawka godzinowa lekarza w Polsce 27.11.06, 21:16 to stawka odpowiadająca przecietnej stawce pracownika z wykształceniem ZASADNICZYM ZAWODOWYM (oficjalne wyliczenia rocznika statystycznego). Odpowiedz Link Zgłoś
2jacenty Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 21:45 Dlaczego mówisz, że mam dorobić sobie łapówkami? Jestem lekarzem i łapówek nie biorę. Twoje słowa mnie obrażają. Jeśli masz złe doświadczenia z lekarzami, to TY masz problem, że tylko na takich trafiłeś. Ja też trafiam na nieuczciwych mechaników samochodowych, nadęte panie na poczcie, niesłowych i niebotycznie drogich hydraulików, podpitych pacjentów wyłudzających zwolnienia lekarskie, krzyczące na dzieci nauczycielki, sklepowe mylące się w rachunkach na swoją korzyść, zaczajonych w krzakach policjantów karzących mandatem za przekroczenie prędkości o 10 km/godz., kłamiących w żywe oczy polityków, itd itp.... Czy to znaczy, że wszystko stoi na głowie? Nie wiem, wiem że jest jeszcze sporo uczciwych ludzi, chcących za swą cieżką pracę godziwie zarabiać. Obrażanie ich insynuacjami, że przecież mogą brać łapówki (przepraszam, czy ty to robisz?), jest co najmniej niestosowne. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 21:51 2jacenty napisał: > Dlaczego mówisz, że mam dorobić sobie łapówkami? Jestem lekarzem i łapówek nie > biorę. dobry dowcip. Postaraj się o pracę w jakimś kabarecie. Odpowiedz Link Zgłoś
2jacenty Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 22:22 A niby co w tym dziwnego, że są lekarze, a wg mnie to pokaźna większość, którzy nie biorą łapówek? Mnie to nie dziwi. A jeżeli ty jesteś zdumiony tym stwierdzeniem, to radzę ,abyś staranniej dobierał sobie znajomych i grono zaufanych osób, w tym lekarzy, którzy cię leczą. Bo jeżeli trafiasz tylko na łapowników, to widocznie jesteś niezłą kanalią, w myśl powiedzenia, że swój swojego zawsze znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
catch_ya Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 22:57 A Ty wybierz sie Oleszczuk w koncu do psychiatry... Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt601 Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 28.11.06, 00:10 aron2004 napisał: > 2jacenty napisał: > > > Dlaczego mówisz, że mam dorobić sobie łapówkami? Jestem lekarzem i łapówe > k nie > > biorę. > > dobry dowcip. Postaraj się o pracę w jakimś kabarecie. NA TEGO TYPU STWIERDZENIE JEST TYLKO JEDNO LEKARSTWO- CAŁUJ WĄŚĆ PSA POD OGON,I TO NAMIĘTNIE. TAKICH JAK TY TO LECZY. Odpowiedz Link Zgłoś
gbialek Odpowiedz jest prosta... 27.11.06, 20:50 Każdy człowiek zarabia tyle ile jest warty dla swojego pracodawcy... Twój syn nie powinien nigdy zarabiać więcej jako lekarz niż osoba z bezpośredniego otoczenia prezydenta a tym bardziej więcej niż jednen z najbardziej rozpoznawanych aktorów w polsce. No chyba że zostaniesz osobistym lekarzem prezydenta lub zarobisz dla twojego pracodawcy tyle ile zarabiają twórcy serialu na popularności b. Mroczków... Z pewnościa jeżeli twój syn bedzie dobry w tym czego sie uczy to bez większych problemów zarobi sam na siebie i swoja rodzine Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: Odpowiedz jest prosta... 27.11.06, 20:52 "Z pewnościa jeżeli twój syn bedzie dobry w tym czego sie uczy to bez większych problemów zarobi sam na siebie i swoja rodzine..." ...W IRLANDII, ANGLII, SZWECJI, HISZPANII a nawet w CZECHACH. Odpowiedz Link Zgłoś
gbialek Re: Odpowiedz jest prosta... 27.11.06, 21:05 W polsce nie bedzie dobrej opieki zdrowotnej dopóki bedzie ona państwowa. Tylko prywatyzacja i finiansowanie za pomocą bezposrednich ubezpieczen zamiast składek mogłoby ten stan zmienic... znalazłyby się pieniadze dla lekarzy a koszt dla podatnika bylby zdecydowanie nizszy niz setki 'darmowych' wizyt z bólem głowy Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Odpowiedz jest prosta... 27.11.06, 21:20 otoz regula ktora przytoczyles moze miec zastosowanie tylko w warunkach konkurencji. w Polsce wolnego rynku i konkurencji nie ma a juz na pewno nie w opiece zdrowotnej. Odpowiedz Link Zgłoś
gamdan Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 20:17 - Domagamy się reformy, która pozwoli nam dobrze zarabiać - powiedział szef OZZL. Jak powiedział, chodzi m.in. o wprowadzenie systemu współpłacenia pacjentów za świadczenia medyczne, dopuszczenie konkurencji na rynku ubezpieczeń zdrowotnych, dopasowanie koszyka świadczeń gwarantowanych do możliwości finansowych opieki zdrowotnej. ------------------------------------------------------------------------------- I to są najważniejsze informacje dla pacjentów. Lekarz dobrze wynagradzany dobrze pracuje - czyli dobrze leczy. Mnie jako pacjenta nie powinno interesować ile lekarz zarabia, tylko ile ja płacę za leczenie. Jeśli proporcja ceny do jakości mi odpowiada to OK. Jeśli nie - to zmieniam lekarza na lepszego. Może ten lepszy będzie droższy, ale jeśli mnie stać... Czas na likwidację pozostałości socjalistycznych, gdzie ten co najmniej płaci - najwięcej wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
idiotyzmy-kacze Przez rok PiSuarowy rząd nie znalazł czasu 27.11.06, 20:18 aby rozwiązać problem polskiej służby zdrowia. Teraz zbierze tego efekty Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Dlaczego nie strajkowali za Łapińskiego? 27.11.06, 20:20 Dlaczego lekarze nie strajkowali za czasów Łapińskiego i Naumanna? Czy wtedy zarabiali 7000 zł miesięcznie? Dlaczego PO nie potępia lekarzy domagających się wzrostu płac, skoro za to samo potępia górników? Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Tylko wariant czeski. 27.11.06, 20:29 Tam też kiedyś lekarze zastrajkowali, z tą różnicą, że czeskie społeczeństwo akceptuje fakt, że lekarz specjalista zarabia 3-krotność średniej krajowej. Polacy do takich oczywistości muszą się dopiero przyzwyczaić. Ale przyzwyczają się. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewski_tygrys Re: Dlaczego nie strajkowali za Łapińskiego? 27.11.06, 20:30 nie, nie zarabiali, ale od tego czasu, nie wiem czy zauważyłes, troche sie zmieniło. Przede wszystkim jesteśmy w EU i lekarze sobie porównują pensje z kolegami którzy już wyjechali. Nie dopatruj się tutaj politycznych mocodawców, myślenie paranoiczne jest typowe dla PiSu. Co ma do tego PO ? Jest rząd który ma rozwiązać problemy Polaków, tylko że on nic nie zrobi, bo jego wiecznie niezadowolony i roszczeniowy elektorat by się wściekł, gdyby wprowadzili współpłacenie. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: Dlaczego nie strajkowali za Łapińskiego? 27.11.06, 21:01 > Przede wszystkim jesteśmy w EU i lekarze sobie porównują pensje z > kolegami którzy już wyjechali. Nie tylko porównują, ale też korzystają z prawa do swobodnego poruszania się po UE, a prawo wykonywania zawodu ważne jest na obszarze UE bez nostryfikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Dlaczego nie strajkowali za Łapińskiego? 27.11.06, 21:15 kilka powodow: - gornicy zarabiaja kilka razy wiecej niz lekarze - gornicy zarabiaja kilkanascie razy wiecej niz lekarze jesli brac pod uwage proporcje zarobkow w innych krajach - poniewaz lewackie rzady nie zgadzajaa sie na prywatne ubezpieczenia, to lekarz musi pracowac w panstwowym szpitalu bo innych nie ma (prawie) Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Dlaczego nie strajkowali za Łapińskiego? 27.11.06, 21:37 czy za Łapińskiego lekarze zarabiali więcej niż górnicy? czy Łapiński jako minister zgodził się na prywatne ubezpieczenia? Dlaczego nie było strajków lekarzy za Łapińskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak bo teraz skonczyla sie cierpliwosc lekarzy. 28.11.06, 01:31 Ciec w prywatyzowanym PKO dostal kilkadziesiat tysiecy w akcjach - z jakiej paki? Emeryci gorniczy dostali z panstwowej (= naszej) kieszeni kilkadziesiat miliardow w skali 10 lat - tym samym lekarze stracili cierpliwosc. Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa jednak jesteś chory 28.11.06, 00:12 wizyty u tych lekarzy ci nie polecam bozadrogo wyjdzie. Hieny chcą tylko zarabiać naludziach. Pokaż lekarzu co masz w garażu. Bukiel to taki Lepper. Moze kochani lekarze zaczniecie płacić za studia tak jak na zachodzie? Wtedy pogadamy o europejskich zarobkach. Może wreściezaczniecie odpowiadać za swoje czyny, błedy i nieuctwo? Dość krycia lekarzy przez IZby Lekarskie. Ilu lekarzy w Polsce straciło prawo wykonywania zawodu? W WB coroku kilkuset lekarzy jest karanych a w Polsce? Ostatnio podano statystyki dotyczące błędó lekarskich we Włoszech. Tam rocznie jest ich kilkadziesiąt tysięcy. A w Polsce żadnego. Pewnie dlatego ze mamy tak cudownych lekazry. idiotyzmy-kacze napisał: > aby rozwiązać problem polskiej służby zdrowia. Teraz zbierze tego efekty > Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 20:21 No to nareszcie prawidlowe myslenie kolegow z Polski. A co do "Przyznał, że decyzja lekarzy o przygotowaniach do strajku dziwi. Podkreślił, że żądania płacowe są nierealne i OZZL zdaje sobie z tego sprawę." to nie ma spraw nierealnych, najwyzej brak wyobrazni pewnych ludzi w Polsce. Przerabialem to w Norwegi i obecnie pracuje na "nierealnej" stawce 2500 PLN brutto dziennie, wlasnie dyskutujemy jej podwyzszenie bo pracy duzo a ludzi malo. Trzymajcie sie koledzy, zadnych ustepstw. Ale nie proponujcie zadnych reform , odplatnosci itp. Od tego sa wlasnie ci organizatorzy i politycy z krotka wyobraznia. My mamy leczyc, oni organizowac, nie przeszkadzajcie im. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa971 Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 20:22 W ogóle to należy sprywatyzować całą tę służbę zdrowia i zrobić wyłącznie prywatne szpitalne, prywatne lecznice, kliniki, przychodnie. Wtedy to nawet mogą dla mnie zarabiać i 40tys zł netto - jest dobry, są klienci (pacjenci) to niech zarabia zgodnie ze swoimi umiejętnościami potwierdzonymi praktycznie. Absurdem jednak jest wymaganie 5tys. brutto bez specjalizacji a 7,5tys ze specjalizacja - niech rynek oceni czy jest tego wart taki lekarz (jak się kończy studia i ma się praktyki to rzadko kiedy dostaje się 5tys. zł brutto a również ma się sporą odpowiedzialność i nienormowane godziny pracy). Każdy by tak chciał. Poza tym nie rozumiem dlaczego utrzymywany jest ten chory system lecznictwa w Polsce - płaci się dużą składkę zdrowotną nic się z tego nie ma, lekarze traktują pacjentów jak zło konieczne, terminy absurdalnie długie, bez "dowodu wdzięczności" nawet osoba w stanie krytycznym może się nie doczekać pomocy i ostatecznie kończy się tym, że się idzie prywatnie do lekarza (czyli płacę podwójnie) albo załatwiane jest coś 'na lewo' by się pracownicy służby zdrowia zainteresowali poważnie chorą osobą. Skończmy wreszcie z tą nierealnością! Wszyscy tak naprawdę płacą za leczenie dodatkowo, dlaczego by tego nie zrobić normalnie i jawnie?! Lekarze by zaczęli zarabiać OFICJALNIE więcej a my wreszcie byśmy płacili za wykonane usługi a nie za gruszki na wierzbie (nie ma, skończyło się, brak miejsc, koniec limitów). Gdyby pieniądze szły za pacjentem, a nie że jest ktoś na liście to lekarze by się zajęli człowiekiem, bo by mieli z tego pieniądze (pacjent nie przychodzi, niewystarczająca jakość usług, sprzętu czy specjalistów - pieniędzy nie ma - jak w normalnej firmie! wreszcie by leczenie było na porządnym standardzie z dbałością o pacjenta - każdy wybierałby placówkę jaka _mu_ się podoba, albo na którą go stać ze względu na wykupione ubezpieczenie). Bądźmy szczerzy gdyby zapłacić 5zł za wizytę u lekarza domowego i bylibyśmy zdrowi to byśmy przyszli następnym razem jak zachorujemy, a lekarz traktowałby nas jak klienta, którym trzeba się zająć, skierować na badania (i tak przecież za nie płacimy!) zaprosić go ponownie na omówienie wyników - im lekarz lepszy tym więcej by miał pacjentów i tym więcej by zarabiał (a my byśmy wydawali mnie bo byśmy nie wydawali zbędnie pieniędzy - oczywiście pieniądze by szły zapewne przez jakieś prywatne firmy ubezpieczeniowe, ale by były i za faktycznie wykonane działania - podobnie jak jest z OC/AC/NW, emerytury czy innymi ubezpieczeniami). Dlaczego większość wierzy w ułudę bezpłatnej służby zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś
tbinisz Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 20:57 generalnie masz rację, poza jednym: za 5zł to w warunkach wolnorynkowych mógłbyś u lekarza rodzinnego postać pod drzwiami i powiedzieć "dzień dobry"; jak może wizyta u lekarza kosztować 5zł, skoro za strzyżenie męskie płacę 23zł?!? Odpowiedz Link Zgłoś
analityka2 Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 28.11.06, 08:07 a co innymi pracownikami pracuje w laboratorium za marne grosze ilość baadań zmniejszyła sie diametralnie na minus. Odpowiedz Link Zgłoś
a-zone Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 21:11 Bingo! Lekarz to zawod jak kazdy inny. Nie misja, powinnosc jak sie nam wmawia! Za dobra prace dobra kasa. Za opieprzanie sie wylot. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewski_tygrys Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 20:24 popieram, powiedzieć wreszcie prawde narodowi, że obecna służba zdrowia jest w stanie funkcjonować wyłącznie dzięki wyzyskowi białego personelu ! Przy otwartych granicach ten system jest nie do utrzymania. Lekarze ze wschodu nie przyjadą bo zarabiają lepiej niż polscy lekarze ! Odpowiedz Link Zgłoś
lion84 Strajk lekarzy 27.11.06, 20:28 Przegięcie na maksa. System opieki zdrowotnej kuleje równierz poprzez podejście lekarzy do pacjentów (wiele do życzenia w tej materii). Dziś aby chorować trzeba mieć niezłe zdrowie, dużo czasu wolnego i cierpliwości... I szczerze wątpie aby strajk poprawił cokolwiek poza grubościom portfela lekarskiego. Znów żądają pieniędzy których nie ma, bez dobrego pomysłu skąd je wziąć. Podwyżki ofiarowałbym jedynie pielęgniarkom, duży szacunek dla Was panie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Strajk lekarzy 27.11.06, 21:24 lekarze nie sa od pomyslow na szukanie pieiedzy w budzecie ale moge ci od razu zaproponowac pare zrodel: zlikwidowac dotacje do PKP, Poczty Polskiej, LOT i wszystkich innych panstwowych "przedsiebiorstw". Kase ktora sie zaoszczedzi rozdac biednym a 1% z tego przeznaczyc na podwyzki dla sluzby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
oryganion1 Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 20:31 przepraszam 7 mego Maja - tylko którego roku? - moze 2040 jezeli chodzi o mnie to ja dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
michnix2 Ile naprawde zarabia lekarz. 27.11.06, 20:38 Jestem lekarzem na rezydenturze, pensje otrzymuje z ministerstwa i wszyscy rezydenci w calej Polsce dostaja tyle samo. Na reke dostaje okolo 1050 zlotych miesiecznie. Jezeli zostane na dyzur na caly dzien i cala noc, dostane okolo 150 zlotych i jest to stawka srednia. W jednym z poznanskich szpitali stawka za dyzur wynosi ledwo ponad 120 zl. 150 zlotych, czyli stawka srednia na 24 godziny daje w sumie okolo 6 zlotych za godzine. Agencje reklamowe proponuja roznosicielom ulotek stawki od 7 zlotych w gore. Jaki z tego moral? Roznosiciel ulotek ma wyzsza stawke godzinowa niz lekarz na dyzurze. Z tym, ze roznosiciela ulotek nikt nie obudzi o 2 w nocy, bo pacjenta od 6 miesiecy boli brzuch i nie chce mu sie pojsc do lekarza rodzinnego. Co wiecej - odpowiedzialnosc roznosiciela ulotek jest znacznie mniejsza niz najmniej nawet znaczacego lekarza. Zeby byla jasnosc: po co pisze ten post. Pisze go po to, zebyscie wiedzieli, dlaczego po zrobieniu specjalizacji uciekam z tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
m.misiu Re: Ile naprawde zarabia lekarz. 27.11.06, 20:57 Nieźle Wam płacą, Ja jeszcze niedawno ddostwałem 140 zł za 16 godzinny dyżur, teraz - po podwyżce 200 zł. Specjalista. Odpowiedz Link Zgłoś
lion84 Re: Ile naprawde zarabia lekarz. 27.11.06, 21:02 200 zł za 16 godz. daje 100 zł za 8 godz (czyli tyle ile sie średnio zarabia). Nie twierdze że to bardzo dużo. Po prostu powiem, że bardzo chciałbym tyle zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Ile naprawde zarabia lekarz. 27.11.06, 21:10 i gotow bys byl zrobic studia 6 letnie, rok stazu za 1000 zl / miesiac a potem pracowac przez 16 godzin bez przerwy zeby zarobic 200 zlotych? Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Korzystasz z prawa do swobodnego poruszania się 27.11.06, 21:12 w obrębie Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bratpit2005 strajkuj Pan !!! 27.11.06, 20:57 strajkuj Pan przestań pan dmuchać w trąbkę moja znajoma zastrajkowała pojechała do Seulu i 6 miesięcy grała w hotelu " do kotleta " zarobiła więcej niż ja w 6 lat teraz mieszka w Londynie i ma w d całą wielką orkiestrę symfoniczną jak ja będę dobrze zarabiał to Pan też bo będę płacił za bilety na Pana koncert i za płyty które Pan wyda więc strajkuj Pan wtedy wszystkim będzie nam lepiej !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-inwestor Darmozjady w szpitalach ! 27.11.06, 21:00 Darmozjady w szpitalach ! akcje.blox.pl/2006/11/27-listopad-Darmozjady-w-szpitalach.html Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa A może zamiast drwić z Czechów... 27.11.06, 21:07 ...wreszcie zaczac Ich naśladować? Koleje maja tanie i fantastyczne, drogi super, ochrone zdrowia zosrganizowaną nieźle, politykę prorodzinną z prawdziwego zdarzenia (pojedź tam z dziećmi i zobacz za co dzieci w Czechach płacą, jakie są zniżki, bilety rodzinne itp). Zamiast rzeczowej, merytorycznej riposty, stać cie tylko na prostacką inwektywę... Odpowiedz Link Zgłoś
langston gdzies ty sie doczytal drwin z Czechow? 27.11.06, 21:10 Nie podoba sie w Polsce? Droga wolna...nikt was tu nie trzyma! Ale nie oszukujcie spoleczenstwa ze zarabiacie 1500zl...bo wiekszosc z was to banda zlodziei ktora chcilaby uchodzic za "elite" Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: gdzies ty sie doczytal drwin z Czechow? 27.11.06, 21:14 A co stoi na przeszkodzie zorganizować państwo przynajmniej w połowie tak, jak czeskie? Oczywiscie, że nie zarabiamy 1500 PLN, tylko więcej. Ale W JAKIM WYMIARZE CZASU PRACY! Według polskiego oficjalnego rocznika statystycznego godzina pracy lekarza jest w tym rejone UE wyceniona, jak godzina pracy osoby z wykształceniem zasadniczym zawodowym. W Republice Czeskiej 3 razy tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
langston pewnie Czech sa bogatsze ..jak chcesz wyjezdzaj! 27.11.06, 21:18 a nie zatruwaj tu atmosfery! elitko! Odpowiedz Link Zgłoś
ivrp sam wyjezdz, bo pewnie obciążasz socjal 27.11.06, 21:29 A lekarze w IVRP powinni zarabiać więcej niz w Czechach, bo tam są niższe podatki. Skoro 45% mojej płacy pochłaniają podatki i składki, to coś jest nie tak, może lepiej walczyć o zmianę rządu niz o podwyżki, które i tak zostaną zredukowane przez różne podatki! Odpowiedz Link Zgłoś
langston SLD zadluzylo nas przez 4lata bardziej niz Gierek 27.11.06, 22:15 Jasne zmieniaj rzad ....SLD zadluzylo nas przez ostatnie 4lata bardziej niz Gierek przez 10...ale wiadomo kaczor wiaze krawaty gorzej niz mgr Kwach i musi odejsc Odpowiedz Link Zgłoś
ivrp a czym się różni Kaczor od Gomułki? 29.11.06, 21:09 Niczym, to juz wolę Kwacha. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: pewnie Czech sa bogatsze ..jak chcesz wyjezdz 27.11.06, 21:30 Czeska srednia krajowa płaca jest IDENTYCZNA jak w Polsce. Dlatego to dobry kraj - sąsiad, a też członek UE do porównań. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: pewnie Czech sa bogatsze ..jak chcesz wyjezdz 27.11.06, 22:17 skad ty czerpiesz te newsy...z TVN? a co do tego ma srednia placa? news.bbc.co.uk/2/hi/europe/country_profiles/1108489.stm news.bbc.co.uk/2/hi/europe/country_profiles/1054681.stm Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: pewnie Czech sa bogatsze ..jak chcesz wyjezdz 27.11.06, 22:37 Znam te liczby. PKB czeski do polskiego ma się jak 1 : 0,7. A wiesz, że polską szarą strefę (budownictwo, remonty, usługi, handel itp) ocenia się na 20 - 30% PKB? Ale zgoda, niech będzie: lekarz polski zarabia 70% tego, co czeski. Przełkniesz 5200 dla lekarza za podstawowy etat + ok 3500 za dyżury? Odpowiedz Link Zgłoś
jiddu Lepsze to, niż gdy urzędnicy przejadają naszą kasę 27.11.06, 21:09 zabiorą urzędnikom, partiom politycznym, okroją wydatki sejmu, zlikwiduja senat, sprzedadzą limuzyny itd. i dadzą lekarzom. Proste, lepiej niech kasę ma ktoś, kto ratuje nasze życie, a każdego dnia tysiące ludzi jest ratowanych, niż ktoś, kto jest kompletnie bezproduktywny i lepiej, aby go nie było wcale. Poza tym praktyka powinna być prywatna, lekarz to nie niewolnik społeczeństwa. Najwięcej samobójstw jest wśród lekarzy, mają jedną z najniższych średnich życia, i nie dziwota, w społeczeństwie, które pluje na lekarzy, ludzi ratujących życie powinni dostawać 10 tys i drugie tyle za to opluwanie brać w łapę. Zabrać się trzeba nie za lekarzy, bo żadna nacja nie musi tak wkuwać i harować jak oni, lecz za politykierów i urzędników, bo żadna nacja jak oni nie musi się niczego uczyć i może wałkonić się. Odpowiedz Link Zgłoś
langston chory jestes czlowieku! 27.11.06, 21:13 dobrze ze jeszcze widizsz ze potrzebujesz lakarza Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: chory jestes czlowieku! 27.11.06, 21:17 obys ty nie potrzebowal anestezjologa jak zachorujesz w malej miejscowosci gdzie wszyscy anestezjolodzy wyjechali do Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
langston ...no, no to juz brzmi jak szantaz! 27.11.06, 21:19 caluj nas raczke bo wyjedziemy! oto wasze morale yntelygenci! Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: ...no, no to juz brzmi jak szantaz! 27.11.06, 21:21 ja juz wyjechalem wiec mnie nie dotyczy caly ten burdel. dotyczy za to mojej rodziny, ktora zostala w Polsce i jak bedzie musiala sie leczyc to nie bedzie komu, bo proletariacki motloch wypedzil lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
langston to zabieraj ich sobie bo nie mam zamiaru placic 27.11.06, 22:18 to zabieraj ich sobie bo nie mam zamiaru placic na twoja mamusie i tatusia skoro ty placisz na emerytow angielskich ,chinskich czy jakich tam ci sie zamarzylo! Odpowiedz Link Zgłoś
masonic Langston przysiad i waruj przy nodze... 27.11.06, 22:27 i naszczekuj bo ci pecherz nie wytrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: ...no, no to juz brzmi jak szantaz! 27.11.06, 21:38 Nikt nikogo w rączkę całować nie każe. Po prostu działa układ naczyń połączonych po AKCESJI POLSKI DO UNII EUROPEJSKIEJ. Nikt wiec nikogo nie szantażuje, tylko...ROZWAŻA SKORZYSTANIE Z POWSZECHNEGO PRAWA DO SWOBODNEGO PORUSZANIA SIĘ PO UE. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: ...no, no to juz brzmi jak szantaz! 27.11.06, 21:42 travel_wawa napisał: > Nikt nikogo w rączkę całować nie każe. Łapińskiego całowaliście. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: ...no, no to juz brzmi jak szantaz! 27.11.06, 22:20 Brawo!! ...wiec po co piprzysz o starjkach, niskich placach itp. Masz mozliwosc to jedzi ...szybko bo totalitarny rzad kaczynskic jaszcze ci zamknie garnice a Dorn posle cie w kamasze...uwazaj juz cie wzieli na oko... oj biedny, biedny lumpen-inteligent Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: ...no, no to juz brzmi jak szantaz! 27.11.06, 22:33 Nie zamknie granic. W UE jest to niewykonalne:)))) Mechanizm naczyń połaczonych WYMUSI podwyżki i to duuuuuuże! Odpowiedz Link Zgłoś
mr.youki Mr Youki mowi strajkom nie! 27.11.06, 21:09 jak w temacie oraz: precz z wyzyskiwaczami klasy pracujacej! Odpowiedz Link Zgłoś
mgt-22 Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 21:13 możesz się przecież sprywatyzować jeśli nie spełnią twoich postulatów Odpowiedz Link Zgłoś
konfabulator A co mnie to wszystko obchodzi? 27.11.06, 21:27 A co mnie to wszystko obchodzi? Mam to w dupie. Kończę studia i wylatuję z tej dziury. Mam już etat na Zachodzie, miejsce na mnie czeka. Mam gdzieś co tu się będzie działo, niedługo zostaną tutaj sami emeryci i niezaradni życiowo luzerzy. Papa! Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Powodzenia Kolego! 27.11.06, 21:41 Przykre jest to, że społeczeństwo na to przyzwala, że wyjeżdżają w inne rejony UE najlepsi... Może kiedyś wreszcie to państwo zacznie KONKUROWAĆ o obywatela, zamiast nim GARDZIĆ. A samo określenie "wykształciuchy" jst dowodem, że rządzący gardzą tymi, których kwalifikacje nie sa wystarczająco honorowane. Odpowiedz Link Zgłoś
marek123481 Strajk lekarzy = strach przed CBA 27.11.06, 21:29 biora lapowki ,kombinuja z receptami ,jezdza na "szkolenia" firm farmaceutycznych ..a teraz maja strach ze z powodu CBA zycie jak w raju sie skonczy. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: Strajk lekarzy = strach przed CBA 27.11.06, 21:50 Nikt się CBA nie boi. Ci się powinni zajac przede wszystkim politykami, a roboty tam baaardzo dużo. A poza tym to nie ordynatorzy i profesorowie strajkują... A co do "firm farmaceutycznych"... Niby skąd ma wziąć lekarz 300 euro na opłatę zjazdową na przecietną europejską konferencję, nie wspominając o kosztach przelotu i zakwaterowania? Sponsorowanie tego rodzaju wyjazdów przez firmy jest normalnością w Europie. Poza tym uściślijmy, co to jest łapówka: Jest to uzależnienie wykonania jakiejś czynności od uzyskania korzyści materialnej. Wielokrotnie moi koledzy korzystali z pomocy różnych firm przy np. uiszczaniu niemałych czasem opłat zjazdowych. Nigdy nie podpisywali zobowiązań, że będą przepisywali leki tej a nie tamtej firmy. Tak samo jest zasadnicza różnica pomiędzy wzięciem "koperty" w zamian za wykonanie jakiejś czynności, której inaczej by sie nie wykonało, od przyjęcia upominku PO zakończeniu leczenia czy diagnostyki. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt601 Re: Strajk lekarzy = strach przed CBA 27.11.06, 21:52 marek123481 napisał: > biora lapowki ,kombinuja z receptami ,jezdza na "szkolenia" firm > farmaceutycznych ..a teraz maja strach ze z powodu CBA zycie jak w raju sie > skonczy. TY JESTEŚ CHORYM CZŁOWIEKIEM. Normalny świat dla ciebie nie istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
teresa_44 Re: Strajk lekarzy = strach przed CBA 27.11.06, 23:00 Winni są politycy, dla których bieżący wynik wyborczy jest ważniejszy od dobra kraju w skali pokoleń. Połowa wyborców "uczyła się" socjalistycznego pojmowania rzeczywistości, w której lekarz "wykonuje misję ratowania zdrowia", państwo "daje" renty, emerytury, wynagrodzenie za pracę, decyduje o cenach. Czekam na czasy w których politycy będą się prześcigać w mówieniu ludziom nagiej prawdy (ale jestem naiwna), że - ochrona zdrowia kosztuje i państwo stać jedynie na podstawową ochronę zdrowia w ramach powszechnego i obowiązkowego systemu ubezpieczeń (bo tzreba jeszcze kupić głosy górników, kolejarzy, urzędników, ...) - dobry standard opieki zdrowotnej można uzyskać dopłacając bezpośrednio (zapłata za usługę) lub pośrednio (dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne) - emerytury i renty pochodzą za składek obecnie pracujących, a państwo jedynie nimi (lepiej lub gorzej) zarządza. Jako pracująca nie zgadzam się (mogę sobie protestować) aby państwo zaciągało długi na wypłatę obecnych świadczeń a konto mojej przyszłej emerytury - wynagrodzenie wypłacane jest z dochodów firmy (nieważne czy państwowy, źle zarządzany moloch, czy prywatna firma) - cena zależy od relacji podaż-popyt, a nie od łaskawości miłościwie nam panujących Lekarz musi mieć szansę zarobić na rodzinę bez łapówek, kombinowania z receptami, itd. W przeciwnym wypadku docelowo wyjedzie, zmieni zawód lub będzie "kombinować". Ataki na nieuczciwość lekarzy tylko przyspieszą decyzję o wyjeździe lub zmianie zawodu. PS. Nie jestem lekarzem tylko inżynierem. Odpowiedz Link Zgłoś
matkaipolka Lekarze powinni zarabiac malo! 27.11.06, 22:07 Lekarze powinni zarabiac malo! Zawod lekarza to sluzba, a nie biznes! Dlatego lekarz powinien zarabiac najmniej - mniej od sprzataczki, hydraulika i zbieracza runa lesnego. To przeciez naturalne! W przeciwnym razie jak sie lekarzy rozpusci to nie beda sie starac. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Lekarze powinni zarabiac malo! 27.11.06, 22:11 przede wszystkim gdyby lekarzom podwyższyć pensje, to braliby mniej dyżurów i kto by wtedy zapewnił opiekę medyczną w nocy? Odpowiedz Link Zgłoś
masonic Re: Aron- znowu... 27.11.06, 22:22 do kompletu poldebili brakuje mu tanga45, dari , veneresy i innego trolowego barachla. Nie mozecie sie przerzucic na chwile np na forum lakiernikow samochodow. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak buhahaha, forumowy kretyn znowu nadaje... 28.11.06, 01:32 a co to kur... jest niewolnictwo ?? Jak chcesz kogos sklonic do pracy w ciezkich warunkach (w nocy, w warunkach niebezpiecznych itp) to ZAPLAC ZA TO. PRAWO RYNKU. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: Lekarze powinni zarabiac malo! 27.11.06, 22:30 Kto wtedy będzie chciał pracować w tym zawodzie w Polsce, skoro wszyscy sąsiedzi płacą więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt601 Re: Lekarze powinni zarabiac malo! 28.11.06, 11:14 Bardziej głupiego postu nie czytałem od dawna. Jest tak głupi,ze az zakrawa na prowokację. Ucz sie 13 lat by słuzyć. Nawet wojsko słuzy za pieniadze,nie mowiąc o duchownych. Odpowiedz Link Zgłoś
yorik Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 22:17 cytat: "...Jak poinformował Nadolski - lekarze podejmą tak zwane "działania autoprywatyzacyjne". Oznacza to, że niezadowoleni ze swoich pensji lekarze będą masowo zwalniać się z pracy, podejmując prywatną praktykę." any more questions? bo będzie du.a blada. W Polsce jest najmniej specjalistów na 100.00 ludności wśród państw UE. Już teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin120 Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 27.11.06, 22:23 Ktos na tym forum chwali sie, ze lekarz pracuje 300 godzin w miesiacu. Mnie to przeraza, sam czasami pracuja w tyle czasu tylko ze ja nikogo nie lecze i zdaje sobie sprawe co to znaczy praca po 10- 12 godzinn dziennie. W moim przypadku moge zaszkodzic scianie ktora maluje lub buduje bo jestem zmeczony, ale lekarz moze wyslac nas do piachu tylko z tego powodu ze jest juz w pracy przez 12 godzin i wszystko mu sie w glowie placze. I niek mi nikt nie mowi, ze lekarze to jacys super ludzie. Kazdy odczow zmeczenie kazdy ma dosc po pewnym czasie i zaczyna podchodzic do obowiazkow rutynowo, a jak wiadomo rutyna zabija. Nikt mi nie wmowi, ze jest w stanie utrzymac pelna koncentracje przez 10 godzin. Roznica polega na tym ze moje bledy sa do naprawienia a bledy lekarzy lerza na cmentarzu. Wiec moze lepiej dac lekarza godziwe pieniadze i niech ci ludzie pracuja krocej ale przynajmniej bedziemy mieli pewnosc, ze z powodu zmeczenia nie wysla nas do piachu. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt601 Re: Strajk lekarzy w przyszłym roku? 28.11.06, 00:03 Nikt się nie chwali, to jest konieczność.W szpitalu jest za mało lekarzy,a chorych przybywa. Każdy chce miec zrobiony zabieg i po kilku takich zabiegach wykonanych w ciągu dnia okazuje się,że akurat przywiezli z wypadku trzech połamanych idiotow,którym zachciało sie poszaleć na drodze i wylądowali na drzewie. I tych trzech natychmiast trzeba operowac bo ich stan zagraża życiu. Kończą tych trzech i okazuje się,że jest już rano ,a zaraz rozpoczną się zabiegi planowe. Chorzy sa juz przygotowani do zabiegów.I KTO TO MA ROBIĆ?-muzycy,fryzjerzy,lakiernicy?. Siostry sie zmieniają,a fachowcy MUSZĄ OPEROWAĆ,SZYĆ I SKŁADAĆ DO KUPY,bo tylko oni to mogą zrobić . I taki młyn jest na okrągło. No a potem muszą wysłuchiwać tych co plotą bzdury o powołaniu,o pracy za darmo bo przysięga,o łapówkach. Nikt nie chce pracować po tyle godzin,ale TRZEBA PRACOWAĆ,by zaopatrzyć wszystkich potrzebujących. Gdy wreszcie młyn sie skończy i idzie się do domu,to zaraz jest telefon,ze trzeba wracać bo pijak postanowił skoczyc z mostu i połamał sie cały. Zaopatrzą i poskładają pijaka,a tu przywożą gościa,któremu coś w warsztacie wybuchło i urwało nogę. I co - kto pójdzie do domu bo skończył dyżur? TO JEST RZECZYWISTOŚĆ DNIA CODZIENNEGO. A jeszcze trzeba wypełnić setki dokumentów dokumentacji lekarskiej, zlecić setki badań dodatkowych, by wykluczyć komplikacje,powikłania itp przypadki. I to wszystko za pensję miesięczna równą tej, jaką dostaje ,nawet nie aktor, za dzień na planie filmowym. ZA DZIEŃ. To jest własnie ten idiotyzm i ta bzdura POLSKIEJ SŁUZBY ZDROWIA. Spytajcie Wałęsę,dlaczego pojechał sobie do Mediolanu zrobic zabieg ,który nasi lekarze wykonują w dwadzieścia minut. Tam nie musiał czekać. Polskie Ministerstwo czy NFOZ zapłaciło za zabieg Wałęsy kilkanaście tysięcy euro. I to jest cena adekwatna- u nas też badania tętnic i żył kosztują kilka tysięcy złotych ,bo takie są ceny materiałów użytych do tych badań. W średnim mieście szpital wykonuje takich badań do 10 dziennie.Taka jest skala potrzeb. Lekarzy nie ma bo na zachodzie płaca im należycie i godziwie za ściśle określony dzienny czas pracy. U nas nikt z lekarzami nie liczy się. Lekarz rodzinny otrzymuje na miesiąc na pacjenta 4-5 złotych. NA MIESIĄC. Jakie za to może pacjentowi zrobić badania?. POPYTAJCIE NATOMIAST ILE ZARABIAJĄ W MINISTERSTWIE CZY W NFOZ i ILE OSÓB DZIENNIE LECZĄ? Odpowiedz Link Zgłoś