Dodaj do ulubionych

USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki

• ciechanover USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 11:39
      nie zgadzam sie na udostepnianie stanom zjednoczonym, ani innym krajom, MOICH
      danych osobowych, przez co rozumiem, m.in.: MOJE wyciagi z konta, MOJE billingi
      telefoniczne, informacje o stanie MOJEGO zdrowia, tresc MOICH emaili i
      komentarzy, adresy stron internetowych, ktore odwiedzam, tresc MOICH sms-ow, itp.

polacy sa jednym z najbardziej przychylnych usa narodow. sugerowanie, ze
      zagrozenie bezpieczenstwa, lub terrorystyczne ze strony polakow jest dla usa tak
      duze, ze zeby jemu zapobiec, amerykanskie sluzby musza dysponowac danymi
      osobowymi polakow to szczyt chamstwa.
    • brlink o jakie dane dokladnie chodzi? 01.12.06, 12:36
      Prosze o wyczerpujaca informacje o jakie dane dokladnie chodzi. Dostep do jakich
      baz danych jest brany pod uwage? Z przytoczeniem odpowiednich aktow prawnych
      (podanie nr pod jakim akty zostaly ogloszone w urzedowym publikatorze. Jesli sa
      to orzeczenia - nr sprawy, jesli projekt - zrodlo projektu) Konkrety. Uwazam, ze
      kazdy artykul traktujacy o prawie powinien obowiazkowo byc zaopatrzany w tego
      typu informacje - spoleczenstwo powinno w ten sposob byc rzetelnie informowane i
      samo oceniac.
    • corradocatani 99% Polaków ma ich wizy w .... 01.12.06, 12:45
      już wy wiecie gdzie :). A reszta która tak bardzo chce tam jechać niech płynie
      na pontonach. powodzenia i pozdrawiam
    • infoth Będą mi się przyglądać,wtapiać wzrok. 01.12.06, 12:46
      Nasze "elity" się ucieszą..byle mieli ze sobą kasę, a nie hebanowego jeżdzca.
    • thomas_percy USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 12:48
      To cudowna wiadomość!
      Najlepsza jaką czytałem od lat!
      Będzie można przeprowadzić się do Kalifornii!
      Pracować tam, płacić na miejscu podatki, nie patrzeć w TV na polskich polityków.

Niech żyje George Bush!

• thomas_percy Niech żyje George Bush! 01.12.06, 12:49
        To cudowna wiadomość!
        Najlepsza jaką czytałem od lat!
        Będzie można przeprowadzić się do Kalifornii!
        Pracować tam, płacić na miejscu podatki, nie patrzeć w TV na polskich polityków.

Niech żyje George Bush!
        • zofia1105 Re: Niech żyje George Bush! 01.12.06, 12:56
          Dziwię sie autorowi niniejszego postu, że jeszcze jest w Polsce i, jak widać,
          pisze po polsku, a nie po amerykańsku ( przecież, jak każdy wie, angielski w
          wykonaniu obywateli USA jest właśnie amerykańskim). Już dawno mój przedmówca
          powinien być, jak mu się marzy, w Kalifornii. Dlaczego nie jest? Czyżby go NIE
          CHCIELI???!!!
    • mrkwiatek USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 12:51
      Zniesienie wiz było do przewidzenia, skoro tylko okazało sie ze tania sila
      robocza, tak Amerykancom potrzebna, przeniosla sie do UK i Norwegii. Podobno USA
      cierpi do tego stopnia,ze np. na rogu Belmont i Milwaukee w Chicago, od lat
      enklawie taniej sily roboczej z PL, nie uraczysz Polaka, a ich miejsce zastepuja
      Ukraincy i Meksykanie. Wzrosly tez pensje na "dachach" i "azbescie" - z 8$ do
      rekordowych 12$ za godzine. Ale Polakow nadal brakuje (sic!).
      • zofia1105 Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 13:03
        Więc po co im dane osobowe???..... czyżby chcieli zatrudniać na dachach i w
        azbeście..... lekarzy, prawników, inzynierów, itp., itd. polskiego pchodzenia???
    • przypadek Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 13:13
      Jeszcze jakiś czas temu nie miałbym nic przciwko temu. Niestety, okazuje się że
      Amerykanie popełniają czasem koszmarne pomyłki i potrafią kilka lat trzymać
      człowieka nawet nie w normalnym areszcie tylko w jakimś Guantanamo, bo "coś im
      się wydaje" (sprawa ze Sterna z arabem o niemieckim obywatelstwie, kórego
      wydostali stamtąd po 4 latach). Albo co gorsza wysłać do Syrii, żeby go tam
      "odpowiednio" przesłuchali (jak to zrobiono z pewnym obywatelem Kanady, za cichą
      zgodą kanadyjskich służb zresztą).

Tak więc nie zdziwcie się, gdy po wprowadzeniu takiego systemu okaże się, że Ci
      z was którzy mieli szczęście podróżować do Pakistanu mogą się nagle obudzić nie
      na JFK tylko na wolnym powietrzu na Kubie, albo w miłym arabskim schronie, gdzie
      zajmą się wami odpowiednie syryjskie służby. Nie ma tym dużej przesady - zgadza
      się, że pomyłki wszędzie się zdażają i że są to pojedyncze przypadki, ale w
      normalnym kraju człowiek co najwyżej spędzi kilka miesięcy w areszcie i podlega
      jurysdykcji niezawisłego sądu. W Stanach niestety ryzyko jest dużo wyższe.
      • przypadek Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 13:14
        zdarzają
      • zofia1105 Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 13:44
        Między innymi, a właściwie przedewszystkim, chodzi właśnie o to. Czy ktoś
        wyobraża sobie sytuację w której polski bezrząd broni ofiarę takiej pomyłki,
        urzędników amerykańskich???
    • barrtek4u USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 13:14
      Podoba wam się to czy nie, nikt was nie będzie pytał, podoba wam się to czy nie
      musicie się pogodzić z tym ze USA są potęgą i gospodarczą i militarną. Możecie
      kiwać palcami z niezadowolenia a i tak g... to zmieni.

Ja tam nie mam nic przeciwko; nic nie przeskrobałem a w danych nie będzie jaka
      pozycje lubię i jaką bieliznę nosi moja dziewczyna.
      • przypadek Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 13:16
        Ale będzie ile razy byłeś na bliskim wschodzie. Służby amerykańskie zajmą się
        tobą odpowiednio, bo wydasz się im podejrzany.
    • marcus81 Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 13:24
      No cóż republikanie muszą jakoś przypodobać sie Polonii.
    • heraldek Zamiast wiz beda obraczkowac Polakow..... 01.12.06, 13:27
      .....obraczke na uchu albo w nosie zaleznie od zyczenia..........
      • embart Podstawa do negocjacji 01.12.06, 15:08
        Ileż piany się tu bije na forum aż trudno uwierzyć!
        A czy nikt nie wie że to jest podstawa do negocjacji?

- Chcesz zgwałcić mi żonę? ok, ale ja ci urwę głowę potem....

---------------------------------
        +++++++ koń na H4 +++++++
        ---------------------------------
    • martino Mam to w dupie 01.12.06, 15:57
      To, że ktoś chce jeździć azbest zrywać na Greenpoincie nie upoważnia polskiego rządu do przekazywania moich danych jakiemuś obcemu państwu. Wprowadzić wizy dla obywateli USA a nie - k.mac - poniżać się i przekazywać informacje o swoich obywatelach.
      Przecież to dowód braku suwerenności, gdy jedno państwo drugiemu przekazuje listę swoich obywateli wraz z adresami. To poza tym niekonstytucyjne, niezgodne z prawem unijnym, nie życzę sobie tego jako Polak.
    • tenare Wprowadzić wizy do Polski dla obywateli USA 01.12.06, 15:57
      zwłaszcza dla bydlaków z CIA, którzy transportowali i przetrzymywali więźniów na
      terenie Polski.
      Wszystkim Amerykanom należy na granicy pobierać dane biometryczne (odciski
      palców, próbki kodu DNA, fotografię siatkówki oka itp. )oraz publikować te dane
      na rządowych stronach www dostępnych dla wszystkich.
      Nazizm USA jest zagrożeniem dla Polski, więc te działania byłyby elementem walki
      z terroryzmem i walką z obcymi próbami faszyzacji naszego społeczeństwa.
    • cierpliwy USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 16:43
      Kaczyści, gdzie wasza determinacja? Starszy brat chce naszych życiorysów, a wy
      milczycie jak sztubaki przed matematyczką w szóstej podstawowej. A może
      najwyższy czas odebrać nadany przed laty Jankesom przywilej i żądać od nich
      tego samego za te same pieniądze? Brak wam odwagi? Ważniejsi są Amerykanie od
      Polaków?
      • heraldek Oj, Polaki, nie rznijcie glupa..... 01.12.06, 17:06
        ...jestescie skorumpowani, bandydtom dajecie paszporty
        a potem robicie cyrk z prosbami o ekstradycje (Mazur).........
        ...Nie potraficie zrobic porzadku sami, pozwolcie INS......
        Ten system jest bardziej korzystny dla USA i porzadku, bo
        niestety, US konsule w RP tez bywaja skorumpowani.....
    • genoniusz Nie życzę sobie również. 01.12.06, 20:38
      Stanowczo sprzeciwiam się udostępnianiu moich danych. Nie wybierałem się McUSA i
      nie zamierzam. Nie widzę powodu, żeby wiedzieli o moim istnieniu - wystarczy że
      nachalnie przypominają mi o swoim istnieniu na każdym kroku (i szlag mnie trafia
      gdy słyszę o "amerykańskich uczonych, którzy dowiedli")
      • herman28 Re: Nie życzę sobie również. 02.12.06, 07:04
        Wcale sie wam nie dziwie, ze w ten sposob reagujecie. Uważam jednak ze wasze
        rozgoryczenie jest przedwczesne poniewaz kwestia zniesienia wiz dla polakow
        jest tylko obietnica. Amerykanie wiedza i zdawaja sobie sprawe ze Polacy maja
        dosc wielki wplyw na sprawy USA. Np. F16 kupione za ogromna kase - teraz juz
        wiemy ze nie kierowano sie dobrem polski i polskiego podatnika (przestarzala
        technologia, brak serwisu-najblirzszy w USA, awaryjnosc zaraz po zakupie itd).
        Dalej np.wojna w Iraku itd itd.
        Dlatego tez uwazam ze Amerykanie graja na zwloke. Obiecujac polakom zniesienie
        wiz w zamian za dane Amerykance zapewniaja sobie czas i spokoj z polskim
        rzadem. Wiedza ze polacy nie zgodza sie predko na ich warunki.
        Wystarczy sledzic sprawe mazura aby sie zorientowac o co biega w stosunkach USA
        polska. Amerykance musza od czasu do czasu polskiemu przydupasowi dac lizaka.
    • piwosz8 wprowadzmy wizy dla amerykanów jako UNIA 02.12.06, 09:51
      i wtedy zobaczmy jak amerykanom opadnie kopara chyba tegop możemy domagać się
      od współczłonków no i chyba juz czas żeby amerykanie zabrali swoje bazy
      wojskowe z krajów człoinkowskich unii bo to chyba juz 61 lat po wojnie ?
      Chciałbym żeby lech kaczyński wysłał też swoje dzieci na front do iraku na
      pierwszą linie w tej tak zwanej misji stabilizacyjnej - dziennie ginie średnio
      15 osób - och ci niewdzięczni irakijczycy
      • herman28 Re: wprowadzmy wizy dla amerykanów jako UNIA 02.12.06, 10:10
        czego ty sie chcesz domagac od wspolczlonkow UE?. Przeciez my obywatele starej
        uni nie mamy z amerykancami problemow. Ja systematycznie latam do stanow i nie
        mam problemu wizowego. Dlaczego milbym byc przeciwny wpuszczania amerykanow do
        np. niemiec?
        • zofia1105 Re: wprowadzmy wizy dla amerykanów jako UNIA 02.12.06, 13:51
          Bardzo mi przykro, ale my Polacy jesteśmy bardzo "nieśmiali" i jeżeli nie
          podeprą nas inni obywatele UE, to pokornie pochylimy karki przed USA i damy im
          wgląd nie tylko do danych osobowych, ale udostępnimy im nasze tereny np. na
          poligony, żeby mieli gdzie przeprowadzać doświadczenia z ....... no, może z
          bombami atomowymi???!!! No, cóż ten typ tak ma, ktoś kogo poważam mówi, że jest,
          to syndrom "chłopa pańszczyźnianego". CZYŻBY MIAŁ RACJĘ???!!!
          • boston911 Sprzeciw Polakow jest zrozumialy 04.12.06, 04:15
            ale znowu unosicie sie moi drodzy panstwo duma narodowa. Ta wasza pier..ona
            duma narodowa kiedys was wykonczy. Jestescie ludzmi drugiej kategorii i prawda
            boli. Zreszta mowie tu tez o sobie, tak ze zaoszczedzcie sobie tekstow pod moim
            adresem, bo jestem z tej samej gliny. Zeby w tym swiecie wyjsc po zwycieskiej
            stronie to oprocz tej pustej dumy narodowej trzeba miec troche oleju w glowie.
            No ale poniewaz jestescie zbyt dumni wiec trzeba poczekac nastepne 30 lat zanim
            wpuszcza was do US jak normalnych ludzi. A ci wszyscy ktorzy tak gromko
            deklaruja, ze nie chca tu przyjezdzac to wolnoc Tomku w swoim domku: nie
            przyjezdzajcie. I tak za duzo tego polskiego szamba tu jest. A tak nawiasem, to
            prawda, ze mam bardzo chlubna opinie o swoich rodakach.
    • toja3003 a czego tyle ludzi się 04.12.06, 08:51
      boi, że ktoś bądzie wiedział jak się nazywają czy gdzie mieszkają. jeżeli ktoś
      jest uczciwym człowiekiem to nie powinien mieć problemu z udostępnianiem takich
      danych. Ja nie mam.
    • bos51 USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 04.12.06, 18:56
      Czy wy wszyscy pozamienialscie sie glowami z....
      Jak wam "ABUL" przypieprzy gdzies tak: na przyklad w Warszawie i zginie 3000
      osob niewinnych to bedziecie inaczej spiewac. Zastanowcie sie jeden z drugim
      to nie Ameryka was potrzebuje to wy potrzebujeie ameryke!!!
      • pawel.arkad.grab Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 15.01.07, 23:30
        A ty potrzebujesz psychiatry.
    • gwardziel Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 06.12.06, 10:01

Ludzie przecież wy żyjecie w krau który nie ma żadnych perspekyw. Jedyną szansą
      dla Was jest wyjazd z niego. Na emerytury nie ma co liczć - ZUS wyłoży się za
      ok 20 lat, kupcie mieszkanie w W-wie gdzie teoretycznie zarobki są największe -
      kawalerka 20 metrów od 160 do 250 tyś PLN, średnia płaca oscyluje koło 2500 z
      tym że ponad połowa pracowników w W-wie zarabia do 2000, kredyt do 300 tyś na
      mieszkanie kosztuje 1700 miesięcznie... takich przkładów można wymieniac w
      nieskończoność. Dla porównania mieszkanie (wynajem) 2 pokoje ok 40-50 metrów w
      USA kosztuje 1/2 tygodniówki ... praca za 6 USD/h (najniższa stawka w Stanach).
      Jakiś czubek pisze że nie chce żeby jego dane były udostępniane służbom
      wywiadowczym innych krajów... a kim ty jesteś że mają się tobą interesować?
      Amerykanie żyją, może nieświadomi tego faktu w stanie ciągłej inwigilacji byle
      policjant mosze odszukać dane każdego obywatela notowanego natomiast po numerze
      Social nawet pracodawca jest w stanie sprawdzić poprawnośc danych podanych
      przez kandydata do pracy.
      Moja sugesia jest taka żeby się zastanowić poważnie nad tym co się mówi i co
      jest dobre dla społeczeństwa.
      Pozdro
      • pawel.arkad.grab Re: USA zniosą nam wizy, (dla dwardziela) 15.01.07, 23:26
        Jak ci tak gwardzielku źle w Polsce(nie jestem za kartoflami)to jedź szybciutko
        do jankesów i liż im d-pę za 6 dolców/h.,Zmywaj gary,czyść im buty,sprzątaj
        ulice itp.Jak im nie będziesz już potrzebny,to wyślą cię do Iraku na kolejną
        wojenkę.
    • gabrapabra smutne 07.12.06, 03:42
      Jestem studentem,od paru tygodni jestem w USA.Musze powiedziec,zebyscie nei
      wypowiadali sie o tym kraju,jezeli nigdy tutaj nie byliscie.Po roznych
      opowiesciach,ktorych sie nasluchalem mialem watpliwosci,czy tubedize ok,ale
      narazie jest mi tutaj duzo lepiej niz w Polsce.Wize dostalem wlasciwe bez
      problemu,czujac sie jedynie jak jakis dezerter w trakcie wszystkich
      procedur.Smutne jest to,ze jestesmy traktowani jak terrorysci,jako
      nieprawdopodobne zagrozenie dla tego kraju,jako 3 swiat-zacofany,z ludzmi
      chcacymi jedynie wszystkich wycyganic na czym sie tylko da.mnie to akurat nie
      grzeje,nie ziebi,czy beda mieli dane,czy nie,szkoda tylko,ze jestesmy
      traktowani jak jacys przestepcy.albo raczej przyszli przestepcy.Poza tym,jakby
      w Polsce ludzie mieli godziwe wynagrodzenie za prace,nie jezdziliby do roboty
      do inych krajow,czyz nie?
    • pawel.arkad.grab Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 15.01.07, 23:09
      Popieram cię w całości, niech się jankesi gonią mam głęboko gdzieś ich kraj i
      beznadziejną kulturę.W Europie jest 100 razy lepiej i też można się dobrze
      urządzić.Polacy to dziwny naród najpierw włazili w d-pę ruskim teraz robią to
      jankesom.Nie stać nas na własny honor. Antykomunista.
      • tristan-c Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 15.01.07, 23:40
        Nigdy sie na to nie zgodzę. Jak kaczki pójdą to zajme sie tym i osusze cały ten
        ich staw zeby wygineły! Do tego policyjnego kraju nikt nie powinnien chcieć jechać
        dyktator Bush chciałby bo to mu było na rączke i dla jego reżimu! Impeachment
        dla niego nic więcej!! faszysci blah !! juz nie mam cierpliwości codziennie tyle
        propagandowych zagrywek komedia Orwellowski społeczeństwo sie robi w stanach
        nigdy tam nie pojade ! blah

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka