Dodaj do ulubionych

Sobota Prasująca

09.12.06, 07:18

- Sformułowania, których pani używa, dowodzą, że pani też jest zagrożona
faszyzmem. Co to znaczy powszechnie uznawane poglądy? Kto je wyznaczył? To
jest faszystowskie myślenie.

Ten dość oryginalny argument już był ćwiczony na forum. Pieprzony faszysta
nazywa faszyzmem stawianie go poza margines normalności. I odwołuje się do
wolności słowa. Aż dziw, że nie został obrońcą hitlerowców w Norymberdze.

Obserwuj wątek
    • gwailo Michalkiewicz walczy o wolnosc slowa 09.12.06, 08:29
      Blumsztejn, Michnik, Gebert i Luczywo sa uprzedzeni do ludzi, ktorzy nie mieli
      zydowskich przodkow i z punktu widzenia tego swojego rasizmu pisuja na lamach
      Gazety Wyborczej i innych mediow. Nikt im tego nie zabrania. Kiedys propagowali
      rozne wersje socjalistycznej panszczyzny. Ich rodzice i rodzenstwo dawali upust
      swoim uprzedzeniom w bardziej agresywny sposob poprzez aktywny udzial w takich
      totalitarnych organizacjach jak KPP, PPR, NKWD, UB, stalinowska prokuratura.
      Nie mogli bysmy o tym wiedziec gdyby nie ludzie, ktorzy nie boja sie posadzenia
      o antysemityzm, tacy jak Michalkiewicz. Nie mogli bysmy tez wiedziec o ukladzie
      jaki redaktorzy Wyborczej zawarli z generalem Kiszczakiem, a mysle, ze jest to
      istotne dla zrozumienia wszystkich aspektow przemian ustrojowych po 1989 r., w
      tym sposobu przejecia kontroli nad rynkiem medialnym.
      Redaktorzy Wyborczej daza do wprowadzenia cenzury takiej jak we wloszech gdzie
      dziennikarzowi zakazano wykonywania zawodu na dwa miesiace bo pokpiwal
      z "pejsatych Zydow". Jak smial? Pokpiwac przeciez mozna tylko z Polakow...
      Ich stanowisko jest niebezpieczne dla wolnosci kazdego z nas. Dam ci przyklad.
      Kiedys uczono mnie w szkole, ze w Oswiecimiu zginelo 4 miliony ludzi. Troche ta
      liczba nie zgadzala sie z ogolna suma 6 milionow zamordowanych zydow, ale za
      komuny nikt niczego nie poddawal w watpliwosc. Potem tem liczbe zamordowanych w
      Oswiecimiu obnizono do 2 milionow, a ostatnio bodajze do 1.5 miliona.
      Oczywiscie, nie zmienia to to faktu, ze Oswiecim jest najwiekszym
      cmentarzyskiem swiata. Gdyby jednak nadal oficjalnie podawano 4 miliony, a ktos
      lepiej poinformowany poddalby to w watpliwosc, wowczas skazano by te osobe za
      zaprzeczanie holokaustowi.
      W USA, gdzie panuje kapitalizm i wolnosc faszysci, komunisci i nazisci rowniez
      maja prawo demonstrowac i otwarcie glosic swoje poglady. Michalkiewicz nie jest
      faszysta, on jest przeciw faszyzmowi, nazizmowi, komunizmowi i kazdemu innemu
      socjalistycznemu potworkowi. On jest z tych co mowia 'jestem gotow umrzec bys
      mogl glosic poglady, ktorych nienawidze'.
      Nie zgadzam sie z wieloma jego pogladami, ale imponuje mi to, ze nigdy nie bal
      sie wypowiadac przeciwko bezpiece, faszyzmowi politycznej poprawnosci i
      poteznym wlascicielom mediow. Nie boi sie mowic tego co mysli.
      Towarzysz Blumsztejn moze nie chodzic do panstwowego radia, gdy przestali tam
      nadawac jego lewicowi koledzy. Blumsztejn moze poprzestawac tylko z
      Kiszczakiem. To jest jego wolnosc. Sam nie wiem, dlaczego w ogole istnieje taki
      potworek jak panstwowe radio i telewizja? Dlaczego Polacy sa przymuszani do
      placenia abonamentu na propagande Kwasniewskiego czy Kaczynskich? UPR jest temu
      przeciw, ale skoro po latach przemilczania istnienia i idealow UPR wladza
      pozwala Michalkiewiczowi mowic to nie powinien sie bac takich rasistow jak
      Blumsztejn tylko mowic to co mysli tak jak dotad. ludzie przynajmniej beda
      mogli wyrobic sobie zdanie czy mowi madrze czy tez bez sensu. Kapitalizm i
      wolnosc!
      • maruda.r Re: Michalkiewicz walczy o wolnosc slowa 09.12.06, 14:01
        gwailo napisał:

> Redaktorzy Wyborczej daza do wprowadzenia cenzury takiej jak we wloszech gdzie
        > dziennikarzowi zakazano wykonywania zawodu na dwa miesiace bo pokpiwal
        > z "pejsatych Zydow".

Z pejsatych Żydów pokpiwają sami Żydzi, tak Polacy pokpiwają z moheru. To
        właśnie tacy żałośni kretyni, jak Michalkiewicz doprowadzili do tego, że żarty z
        Żydów i dyskusja o polityce Izraela względem ziem okupowanych przestały być
        możliwe, bo zawsze dołączą idioci z obu stron.

• t-800 Re: Michalkiewicz walczy o wolnosc slowa 09.12.06, 14:25
          Bubel jest sądzony za to, że użył zwrotu - uwaga! - "pejsaty paplament". :-)
    • pierot6 Michalkiewicz, to coś co każdy kundel wydala tyłem 09.12.06, 08:55
      wdepniesz, upaprzesz buty...
    • pjpb Sobota Prasująca 09.12.06, 09:54
      z p. michalkiewiczem moge sie roznic zasadniczo, niemniej z ciekawoscia czytac
      jego artykuly, ktore dosc logicznie wiaza sie z fundamentami jego filozofii
      zycia. roznorodnosc zas opinii na formum publicznym tylko wzbogaca to forum. z
      kolei pan blumsztajn w swoich felietonach niezmiernie rzadko probuje cokolwiek
      logicznie uzasadniac, wolac etykietowac, hamletyzowac i grzmiec. albo sie wiec
      na wiare przyjmuje nieomylnosc pana blumsztajna, albo jest sie nieokrzesanym
      prostakiem, faszysta, antysemita i cyklista... z tej perspektywy mniej w
      srodkach masowego przekazu bedzie mi brakowalo fundamentalisty p. blumsztajna
      niz barwnego p. michalkiewicza.
      • drojb Ludzie, gdzie wasz instynkt samozachowawczy??? 09.12.06, 12:09
        pjpb-owi podoba się "barwny" MIchalkiewicz. Jaki on "barwny"? Barwna to jest
        flaga gejów. Michalkiewicz jest jednolicie brunatny. Celem jego "ciekawych
        filozoficznie" (?!?) wypowiedzi jest zmacerować twój mózg tak, byś bez protestu
        dał się złapać za mordę, byś stał się niewolnikiem. O to też chodzi PiSowcom
        sprzymierzonym z moherami. Sądząc z tej dyskusji - już się im to w dużym
        stopniu udało. Pamiętajcie - kiedy wymyślają na Żydów - to tak naprawdę o
        Ciebie im chodzi! O zniewolenie i zamordyzm.
        • t-800 Re: Ludzie, gdzie wasz instynkt samozachowawczy?? 09.12.06, 14:27
          drojb napisała:

> pjpb-owi podoba się "barwny" MIchalkiewicz. Jaki on "barwny"? Barwna to jest
          > flaga gejów. Michalkiewicz jest jednolicie brunatny.

Brunatny to jest Gunter Grass - autorytet moralny "Gazety Wyborczej" i
          demokratów.pl. :-)
        • pjpb Re: Ludzie, gdzie wasz instynkt samozachowawczy?? 09.12.06, 20:11
          gdzie niby napisalem o artykulach pana michalkiewicza, ze sa 'filozoficzne' a
          tym bardziej 'ciekawe filozoficznie'?!?
          interesuje mnie tez instynkt samozachowawczy tych wojownikow wolnosci, ktorzy w
          imie tejze wolnosci [przed zniewoleniem i zamordyzmem] popieraja cenzure
          pulicystow indeologicznie niepoprawnych.
          oddzielnym tematem jest zreszta, kto jest a kto nie jest antysemita...
          antysemita jest ktos, kto [niewlasciwe skreslic]:
          1 podpala synagogi i demoluje kirkuty
          2 nie popiera biezacej polityki rzadu panstwa izrael
          3 uwaza, ze 'ostateczne rozwiazanie' bylo dobrym pomyslem i zaluje ze misja nie
          zostala zakonczona
          4 irytuje sie pojawijajacymi sie antypolskimi akcentami w glosach z
          amerykanskich srodowisk zydowskich
          5 neguje istnienie holokaustu
          6 twierdzi, ze istnieje bardzo wplywowe [glownie w usa] lobby zydowskie
    • cierpliwy Sobota Prasująca 09.12.06, 10:12
      Do gwailo. Musiałeś za szkolnych czasów nieco za często wagarować. To widać po
      Twojej ortografii i zdobyetj wiedzy a właściwie jej braku. Co innego jest o
      czymś wiedzieć a czym innym jest głoszenie poglądów. Powoływanie się na
      zwyczaje jednego z najbardziej rasistowskich krajów, w którym do dzisiaj
      istnieją rezerwaty - nie przyrody niestety - Indian mogą świadczyć o Twoich
      także rasistowskich poglądach. Twierdzę, że rasistowskie poglądy pana
      Michalkiewicza godne są największego potępienia, zwłaszcza w Polsce. Szukanie
      tu spisków jest nie tylko nie na miejscu, ale świadczy przede wszystkim o
      głupocie.
      • pjpb Re: Sobota Prasująca 09.12.06, 10:44
        usa jednym z najbardziej rasistowskich na swiecie? bardziej moze rasistowskie
        niz rosja, kraje europy zachodniej? o ile nikt istnienia rasizmu w stanach nie
        neguje, o tyle roznica jest taka, ze w usa o rasizmie sie mowi - zamiast go
        ukrywac pod parawanem 'wartosci republikanskich' itp itd. rezerwaty indian
        akurat zreszta z rasizmem nie maja nic wspolnego - jest to raczej problem
        spoleczny: jak pogodzic spolecznosc, ktora chce kultywowac swa odrebnosc, z
        wymogami gpospodarki rynkowej. podobnie zreszta jak w przypadku rasizmu, rzady
        federalne i stanowe probuje podejmowac dzialania przyjajace zmniejszanie
        bezrobocia i izolacji. dla przykladu: przywileje rezerwatow indian dotyczace
        hazardu. to jest zreszta kwestia samorzadnosci - sa plemiona bogate dzieki swej
        przedsiebiorczosci, sa tez skrajnie biedne i rozpite
        • samozwaniec1 Rozmawialem z Michalkiewiczem.To antysemita. 09.12.06, 12:01
          Jest w Warszawie Dom Braci Jablkowskich,ktory obecnie jest najwiekszym empikiem
          sensu stricto w Polsce,albo i na swiecie.Na trzech pietrach jest cala swiatowa
          prasa oraz najwieksza ksiegarnia.W salce na trzecim pietrze odbywaja sie bardzo
          czesto spotkania politykow,ludzi kultury,sportu.Tam dwa miesiace temu mial
          nieprzyjemnosc poznac pana Michalkiewicza.Juz pierwsze jego zdania utwierdzily
          mnie w przekonaniu,ze to antysemita i oszolom.
      • gwailo [...] 09.12.06, 12:07
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • t-800 Re: Sobota Prasująca 09.12.06, 14:38
        cierpliwy napisał:

> czymś wiedzieć a czym innym jest głoszenie poglądów. Powoływanie się na
        > zwyczaje jednego z najbardziej rasistowskich krajów, w którym do dzisiaj
        > istnieją rezerwaty - nie przyrody niestety - Indian mogą świadczyć o Twoich
        > także rasistowskich poglądach. Twierdzę, że rasistowskie poglądy pana

Państwo Izraelskie zbudowali syjoniści (z którymi akurat nasi endecy mieli
        zawsze wzorowe układy; w końcu jednym i drugim chodziło dokładnie o to samo, o
        to, żeby Żydzi wyjeżdżali z Polski do Palestyny), czyli nacjonaliści właśnie. I
        wśród państw dopuszczanych do rodziny krajów cywilizowanych jest ono dziś bodaj
        jedynym, w którym idee nacjonalistyczne są realizowane.

Ludność Izraela dzieli się na obywateli pierwszej kategorii - przedstawicieli
        narodu panującego, i drugiej kategorii - pozostałych. Nie będąc obywatelem, nie
        można w Izraelu kupić ziemi ani nieruchomości, zarejestrować firmy, prowadzić w
        pełnym zakresie interesów. Z kolei obywatelem zostać nie można, jeśli się nie
        wylegitymuje nie tylko odpowiednim pochodzeniem etnicznym, ale także wyznaniem -
        jak dowiódł przypadek Ojca Ruffeisena, który przez lata nie zdołał wywalczyć
        izraelskiego paszportu, choć był Żydem 100-procentowym, ale wychrzczonym.

Izrael jest państwem nie tylko nacjonalistycznym, ale wręcz wyznaniowym: na
        przykład wszelkie sprawy małżeństw i rozwodów, także pomiędzy ateistami, należą
        tu do wyłącznej kompetencji rabinatu, a stosunek tegoż państwa do tzw. praw
        kobiet czy mniejszości seksualnych odpowiada dokładnie temu, co prezentuje w
        tych kwestiach taki na przykład poseł Wierzejski.

fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/news/kto-sie-czubi,769812

Ziemkiewicz - kolejny niezatwierdozny przez Michnika niepokorny dziennikarz.
        Tylko jemu nie da się zarzucić "antysemityzmu", na nieszczęście dla Blumsztajna
        i jego ultratolerancyjnych kolegów z pracy.
      • dakiro Re: Sobota Prasująca 10.12.06, 19:31
        zdobyetj,

a kto ciebie uczył takich słów. Nie tłumacz mi, że to literówka bo na tle
        twojego komentarza byłoby to śmieszne.
    • altspringe Przeginacie Blumsztajn, przeginacie 09.12.06, 12:00
      To szukanie antysemityzmu w kazdym ziarenku piasku jest chore. To już pewnie nie
      można używać słowa "Żyd".
      • maruda.r [...] 09.12.06, 13:56
        • t-800 Re: Przeginacie Blumsztajn, przeginacie 09.12.06, 14:12
          Rozumiem, że nerwy puszczają, ale opanuj się i nie bluzgaj jak p. Michik. :-)
    • t-800 Sobota Prasująca 09.12.06, 14:21
      > - Sformułowania, których pani używa, dowodzą, że pani też jest zagrożona
      faszyzmem. Co to znaczy powszechnie uznawane poglądy? Kto je wyznaczył?

No jak to kto!? Pan Redaktor Naczelny Adam Michnik, Pan Profesor Bronisław
      Geremek z Partii Demokratycznej - demokraci.pl, Pan Prezydent Aleksander
      Kwaśniewski, Pan Redator Naczelny Jerzy Urban, Pani Ewa Milewicz, Pan Wojciech
      Czuchnowski. Długo by wymieniać...

> Nic mnie w tym dialogu właściwie nie zaskakuje poza miejscem, gdzie się
      odbywa.

No właśnie! Tacy jak Michalkiewicz, powinni dalej siedzieć w skansenie, któy
      wyznaczył im Michnik i Unia Wolności. Nie wolno głosić publicznie poglądów
      niezgodnych z tym, co zatwierdziła "Gazeta Wyborcza"! To jest SKANDAL!!!

> Przyjmują go w coraz elegantszych salonach, a to, co pisze i mówi o
      żydowskich spiskach, to tylko pogląd równie uprawniony, jak każdy inny.

Właśnie! Nie wolno pisać o "żydowskich spiskach", bo to "antysemityzm". Nie
      wolno nazwać Żyda Żydem, albo nie-Żyda żydem - bo to największa zbrodnia na
      świecie! Trzeba pisać o "faszyźmie", o zagrożeniu demokracji przez Radio Maryja
      o 2-procentowej słuchalności, o schizmie w Kościele z powodu o. Rydzyka, o
      zarożeniu dla polskiej demokracji przez LPR i inne take rzeczy, które ustala p.
      Blumsztajn z resztą redakcji.

BTW: wywiad z p. Michalkiewiczem przeprowadziła redaktorka, którą do "Rz"
      ściągnął "wicemichnik", były szef (wicewszef?) magazynu "Viva".
      • t-800 Re: Sobota Prasująca 09.12.06, 14:43
        Polecam stronę p. Michalkiewicza michalkiewicz.pl

Styl jego tekstów nie za bardzo mi odpowiada, niemniej ma on wiele celnych
        spostrzeżeń. Słowem - warto czytać.

Z publicystyką p. Michalkiewiczem po raz pierwszy zetknąłem się dzięki forum
        Gazeta.pl.
    • abba15 [...] 09.12.06, 14:51
    • donq Sobota Prasująca 09.12.06, 18:54
      Koniec swiata - inna gazeta pozwala sie wypowiadac ludziom, ktorzy nie sa
      zatwierdzeni przez Seweryna Blumsztajna - zgroza. I on (On pewnie trzeba by
      powiedziec) nie moze sie pokazywac w coraz to nowych miejcach. Zgroza.

Tylko kogo to obchodzi, gdzie chce sie pokazywac lub nie Seweryn Blumsztajn?
      Dlaczego komukolwiek niechec Seweryna Blumsztajna do pokazywania sie tu lub
      gdzie indziej ma spedzac komukolwiek sen z oczu?

DonQ

• babette663 Re: Sobota Prasująca 10.12.06, 00:55

Nie moge zrozumiec amnezji UE, a mianowicie: kiedy do wladzy doszla w Austrii
        skrajna prawica, caly swiat krytykowal, bojkotowal i szykanowal Austrie az
        Haider podal sie do dymisji, to jeszcze jest normalne.Polski rzad jak i
        wypowiedzi Kaczynskich z tego okresu pamietam z jaka zaciekloscia i
        obrzydzeniem krytykowali Haidera i jego rzad, ale co jest dla mnie jako
        europejczyka NIENORMALNE to to, ze Unia nie naciska na Polske rzeby rozwiazac
        ta koalicje shizo-krymino-faszystowska!!! Austria chyba nie jest gorsza od
        Polski, a byla prawie wykleta, a Unia w stosunku do Kaczylandu kiedy dupa
        ruszy????
        • babette663 Re: Sobota Prasująca 10.12.06, 00:56
          babette663 napisała:

>
          > Nie moge zrozumiec amnezji UE, a mianowicie: kiedy do wladzy doszla w Austrii
          > skrajna prawica, caly swiat krytykowal, bojkotowal i szykanowal Austrie az
          > Haider podal sie do dymisji, to jeszcze jest normalne.Polski rzad jak i
          > wypowiedzi Kaczynskich z tego okresu pamietam z jaka zaciekloscia i
          > obrzydzeniem krytykowali Haidera i jego rzad, ale co jest dla mnie jako
          > europejczyka NIENORMALNE to to, ze Unia nie naciska na Polske rzeby rozwiazac
          > ta koalicje shizo-krymino-faszystowska!!! Austria chyba nie jest gorsza od
          > Polski, a byla prawie wykleta, a Unia w stosunku do Kaczylandu kiedy dupa
          > ruszy????
          >
          errata: zeby
          • t-800 Re: Sobota Prasująca 10.12.06, 12:48
            Przedawkowałeś "Gazetę Wyborczą".
    • abba15 Sabat, Szechter, Subotić, Stasiński, Pawka Morozow 10.12.06, 09:05
      Fakt iż poseł Łyżwiński z PO nie jest już ojcem dziecka panny Anety K.
      bardzo zaszkodził naszej Młodej Demokracji i redakcji GW

~Jasiu PUKWATEREK, 10.12.2006 07:14
    • abba15 dlaczego Polacy są karmieni bredniami nie z tej zi 10.12.06, 12:36
      dlaczego Polacy są karmieni
      bredniami nie z naszej ziemi
      czy UBekistan jest tak głupi
      myśli że Polak wszystko kupi
    • klip-klap sPrasowany mozg 11.12.06, 01:37
      Wystarczy dosc mierne pojecie z doktryn politycznych by przyznac racje
      Michalkiewiczowi - co do faszyzmu. Ujal on jego glowna ceche lapidarnie i celnie
      - zawlaszczanie prywatnego zycia obywateli.
      Braki w wyksztalceniu pokrywa autor (Blumsztajn) zarzutami o antysemityzm. Zalosne.
      • tad9 nie wiem, gdzie jeszcze.... 11.12.06, 19:02

...nie będzie mógł chodzić Blusztajn, ale z pewnością zawsze będzie mógł chodzić
        na wódkę do Urbana. A co do pisania - z całą pewnością wolę ciekawie piszącego
        antysemitę, od nudzącego Semity...
    • jancior +-+„Po trzykroć szczęśliwy, szczęśliwy ten Staś” 27.12.06, 17:16
      pisał Julian Tuwim w sławnym wierszu pod tytułem „Poeta zazdrości literatowi
      imieniem Staś, że jest Sarmatą, on zaś, nieszczęsny poeta, Żydem jest parchatym,
      takoż żywot obojga stron wiernie opisany”. A opisany jest tak oto: „U Stasia w
      świetlicy rycerzyk i kmieć i Kostia Gałczyński z ryngrafem. A u mnie w bóżnicy
      bolszewik i śledź i Ajzyk Słonimsker za szafem”.

Zaiste musiały Tuwima wspierać jakieś proroctwa, bo przewidział pana redaktora
      Seweryna Blumsztajna, który – chociaż nie jestem żadnym „literatem” –
      nawyraźniej pozazdrościł mi, że po blisko dziesięciu latach przymusowej
      nieobecności, zostałem dopuszczony na łamy „Rzeczpospolitej” i w charakterze
      „prawej nóżki”, mogłem przedstawić swoje niesłuszne poglądy. Nie tylko mi
      zazdrości, ale nawet odgraża się, że odtąd będzie unikał „Rzeczpospolitej”,
      podobnie jak innych miejsc, w których bywam ja, zapewne z obawy przed tak zwanym
      strefieniem.

Wprawdzie jestem przekonany, że pan red. Blumsztajn, jako szermierz pluralizmu i
      wolności słowa, nie wykonuje żadnego zlecenia, tylko zazdrości mi na własną
      rękę, ale muszę powiedzieć, że zachowuje się tak samo, jak pan Abraham Foxman,
      przewodniczący żydowskiej Ligi Antydefamacyjnej, który od prezydenta
      Kaczyńskiego domagał się wyrzucenia mnie z radia, gdzie raz w tygodniu wygłaszam
      trzyminutowy felieton. Czyżby te trzy minuty aż tak bardzo wstrząsały światem? [SM]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka