esteczka Ale za to teraz będzie: szary, brudny, ... 12.12.06, 14:01 .. nieciekawy i największy! Odpowiedz Link Zgłoś
kamila_stos Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 14:02 to chyba nie byles na Ślasku i nie widziales jakie cuda mozna tam znalezc, kiedys tez tak uwazalam ale kiedy zobaczylam go z innym nastawienie, a dodatkowo zobaczylam pare wspanialych miejsc to zmienilam zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 14:08 Dlatego ,że na Śląsku nie ma zdecydowanego "centrum" i żeby cos ciekawego zobaczyć trzeba trochę poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
xedos_66 Re: tomek cos tam 12.12.06, 14:06 warszawa jest piekna i wspaniała?Jak papier toaletowy,długa ,szara i do d..y.Tak jak i widac twoje zycie gamoniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bond.jamesbond1 Czyżby on wspomniał o Wawie? 12.12.06, 14:12 I daj spokój Wawie. Żyj sobie na Śląsku, my sobie żyjemy w Wawie i naprawdę NICZEGO od Was nie chcemy. Poza odwaleniem się raz na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Czyżby on wspomniał o Wawie? 12.12.06, 14:26 Pociesz się - my chcemy tego samego już od 80 lat !! Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Chyba najbrzydsze miasto - Świata 12.12.06, 14:30 A jak ma wyglądać region od 80 lat okradany przez Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
amona13 Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 14:41 a Warszawa kolorowa jak choinka Bożonarodzeniowa haha Odpowiedz Link Zgłoś
kwako1234 Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 14:52 już kiedyś słyszałem taki pomysł zobaczymy jak wyjdzie. W sumie to warszawa też chyba jak las vegas nie wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Ręce precz od Zagłebia !!! 12.12.06, 14:53 Zagłębie Dąbrowskie to część Małopolski Zachodniej, a nie Śląska! Nie będzie Ślązak pluł nam w twarz ni dzieci nam ślązaczył! Nie żyje samodzielne województwo Zachodniomałopolskie ze stolicami w Częstochowie i Sosnowcu. Dość już śląskiej okupacji. Bezczelność Śląska nie zna granic. Nie długo przyłączycie Łódż i zarządacie dostępu do morza. Róbcie sobie śląską autonomię ale bez polskich ziem. Ręce precz od Sosnowca! Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Ręce precz od Zagłebia !!! 12.12.06, 15:16 Czy nie rozumiesz, że ekonomicznie jesteśmy na siebie skazani.Chyba ,że chcesz by nasze dzieci jeździły za pracą na Zamojszczyznę.W jednosci siła. Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Re: Ręce precz od Zagłebia !!! 12.12.06, 16:19 Oczywiście, że jesteśmy skazani na siebie bo graniczymy ze Śląskiem. Zawsze będziemy sąsiadami. Chodzi o to by być dobrymi sąsiadami, a nie wchłoniętymi i podporządkowanymi przez Śląsk. Praca nie ma tu nic do rzeczy. Możesz mieszkać gdzie chcesz i pracować gdzie chcesz. Nikt nie może Cię dyskryminować z powodu pracy dlatego, że mieszkasz w Sosnowcu. Niech Ślązaki łączą się w jedno miasto jak chcą, ale bez miast zachodniej Małopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Ręce precz od Zagłebia !!! 12.12.06, 17:05 1.Chodziło mi o to, że jeśli nie bedziemy współpracować to Zamojszczyzna będzie bogatsza od regionu Śl - Dąbr.2 Obszar od Sosnowca do Gliwic to jeden organizm miejski i sama ekonomia wymusza połączenie, a animozje nic do tego nie mają.3W każdym większym mieście są animozje pomiędzy dzielnicami i świat się od tego nie zawalił. Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Re: Ręce precz od Zagłebia !!! 12.12.06, 17:15 Ekonomia wymusza bardzo dużo. Ale nie wymusza nazywania czegoś błędną nazwą. Jeśli łączy się Wschodnią Górną Silesię i Zachodnią Małopolskę to nie można tego nazwać Silesią. Bo to wielki błąd. Ten błąd już popełniono stosując nazwę woj.śląskie do woj., które nie jest przecież Śląskiem. Współpraca pomiędzy wschodnimi miastami Górnego Śląska i zachodnimi miastami Małopolski jest konieczna i jak najbardziej naturalna. Dla wspólnego dobra. Ale nie można właśnie tworzyć animozji poprzez stosowanie dla tego terenu nazwy Śląsk. To tak jak pomylić Austrię z Australią. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Ręce precz od Zagłebia !!! 12.12.06, 17:36 To zaproponuj inną nazwę prostą i jednowyrazową na, którą wszyscy się zgodzą - proste !!! Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Re: Ręce precz od Zagłebia !!! 12.12.06, 17:42 Proszę bardzo. ZAGŁĘBIE. Jest to dowód, że jednowyrazowa nazwa nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Ręce precz od Zagłebia !!! 12.12.06, 17:53 Nie czytasz postów! Napisałem "NA KTÓRĄ WSZYSCY SIĘ ZGODZĄ" Odpowiedz Link Zgłoś
goscmilewidziany Re: Ręce precz od Zagłebia !!! 13.12.06, 00:26 A Sławków też leży w Małopolsce a chce się przyłączyć do Śląska. Pozdrawiam Sławkowian. Ślązak Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Ręce precz od Zagłebia !!! 12.12.06, 15:57 O jesteś. a dlaczego nie napisałeś swoich magicznych cyferek wyrażonych w procentach? jak to bylo? hmm Malopolska 50% Sląsk 48% i Coś tam 2 % he he Odpowiedz Link Zgłoś
macborys Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 14:53 Stalinogrod juz byl, moze bedzie znowu za PiSuny? P.S. Sosnowiec, Jaworzno itp to nie Slask!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mirami Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 14:58 Silesia - ta nazwa nie ma nic wspólnego z Zagłębiem o którym tu mowa, którgo centrum utoższamia się z Katowicami. Oto hasło SIELSIA w wikipedii. Mieszkanaka Śląska Śląsk – region oraz kraina historyczna położona w Europie Środkowej, na terenie Polski, Niemiec i Republiki Czeskiej w dorzeczu górnej i środkowej Odry oraz początkowego biegu Wisły. Nazwa krainy (śląs. Ślůnsk, czes. Slezsko, niem. Schlesien, węg. Szilézia, łac. Silesia, ang. Silesia) wywodzi się od słowiańskiego plemienia Ślężan mającego swe siedziby wokół góry Ślęży (ich głównego sanktuarium) oraz rzeki Ślęzy zasilającej Odrę na terenie Wrocławia przeczytaj także: Śląsk nazwa oraz konkurencyjną hipotezę). Odpowiedz Link Zgłoś
keddaw Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 15:01 no wreszcie pomysleli!! nowy jork tez nie byl od raz nj ale twozyly go odrebne miasta ktore teraz sa dzielnicami. szkoda ze u nos robiom to dopiyro teraz-100 lot za amerykanami:( Odpowiedz Link Zgłoś
a.dachowski Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 15:02 A wawka to co może jest piękna?Kraków Gdańsk owszem ale Warszawa nigdy w życiu Odpowiedz Link Zgłoś
silesius Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 15:07 tomek-a-tomek napisał: > Śląsk jest szary, brudny i nieciekawy... A Warszawa jest obrzydliwie kiczowata. Kazde z miast ma cos szczegolnego w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 15:12 Sam pomysł utworzenia takiego związxku jak najbardziej ok. Ale nazwa silesia mi się nie podoba. Już wystarczy, że komuna wypaliła Hanysom dziurę we łbie (zresztą wszystkim Polakom), że Śląsk to rzekomo tylko Katowice z przyległościami. Tymczasem Śląsk (vel Silesia) to nazwa wielkiego regionu, rozciągającego się przez Opole, Wrocław aż po Zieloną Górę. Nazwanie tego katowickiego tworu silesią będzie historycznym fałszerstwem. Już dosyć uzurpowania sobie przez hanysów prawa do nazwy Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 15:30 1.To nie jest katowicki twór - obrażasz tym tych z Sosnowca i Gliwic. 2.Silesia jest nazwą na tyle neutralną, ze jest do przyjęcia przez wszystkich.3.Jest Górny Śląsk i Dolny - Śląska nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 15:36 Silesia nie jest nazwą neutralną - nazwa Silesia odnosi się do całego Śląska. A nie do Katowic z przyległościami. Raz już zrobiono wał podczas reformy administracyjnej - powstało woj. śląskie i woj. dolnośląskie (a nie górnośląskie i dolnośląskie). Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Akle to byl by poczatek 12.12.06, 15:41 a potem zobaczymy.Jestem za mimo ,ze moje miasto nie wezmie w tym udzialu.Ale to bedzie dobry przyklad na nowa droge.. Odpowiedz Link Zgłoś
generalbigone Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 16:01 A ilu Ślązaków mieszka we Wrocławiu????? Bo mam wrażenie, że ani jeden. Jeśli Owca z Wysp Owczych przeprowadzi zię na Wyspy Kanaryjskie to nie urodzi kanarka. Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 16:13 Dorosło już drugie pokolenie ludzi urodzonych i wychowanych we Wrocławiu. Mocno utozsamiają się z miejscem, skąd pochodzą. Mają pełne prawo tytułować się Ślązakami. Na Górnym Śląsku też jest mnóstwo ludności napływowej. Odpowiedz Link Zgłoś
generalbigone Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 16:30 Oczywiście, że tak. Ale jakoś nie spotkałem mieszkańca woj. dolnośląskiego, który mówił by o sobie "jestem Ślązakiem". Ale może mało widziałem. Ludność napływowa na Górnym Śląsku nie mówi o sobie "Ślązacy", więcej - Ślązaków nie lubią i nie kryją tego. Wystarczy porozmawiać z mieszkańcami Bytomia, Gliwic, częściowo Zabrza, czyli terenów, z których uciekli Niemcy i Ślązacy przed armią czerwoną. Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 16:41 Bo na Górnym Śląsku okreslenie „Ślązak” jest uzywane często dla podkreślenia odrębności narodowej od Polski. Na Dolnym Śląsku tubylcy ostatnio zaczynają ostatnio bardzo mocno utozsamiać się z historią swojej ziemi. Zaczęło się to gdzieś tak mniej więcej od upadku komuny, która traktowała historię Dolnego Śląska bardzo wybiórczo. Teraz nie trzeba bredzić o „odwiecznych prawach Polski do tych ziem”, Ziemiach Odzyskanych itd. Jestem Ślązakiem, jestem Dolnoślązakiem, uwazam się za spadkobiercę spuścizny, którą tu zastali moi dziadkowie i już. A jak ktoś mi będzie wypominał, ze moi przodkowie 3 pokolenia wstecz przybyli tu z Polski centralnej, niech sam wykaze, że jego przodkowie mieszkali na jego ziemi od wieków. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 15:14 A potem zaprosi sie karuzele obiazdow ,rozne atrakcje,glownie z Niemiec lacznie z Silver Star ,jak za starych czasow prawdziwy kirmes..!I bedzie wsolo..marzenie..czemu musimy byc w Polsce w tej szarej nedzy..? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 15:34 Nie rozumiem dlaczego nie ma w Silesii Tarnowskich Gor i Radzionkowa. Skoro jest w niej Knurow, to powinny tez byc: Cerwionka-Leszczyny, Rybnik, Wodzislaw Sl., Radlin, Rydultowy, Pszow Jastrzebie Zdr., Zory, Mikolow, Laziska Grn., Orzesze, Bierun, Ledziny, Imielin, a postronie Zaglebia powinno sie dodac Slawkow i Wojkowice. Przeciez wymienione przeze mnie miasta, z 17-tu pokazanymi na mapce w artykule, tworza zwarty blok - taka sobie feerie miast. PS Skrot od slowa "tysiac" pisze sie "tys.". Kreski nad "s" nie ma! Wstyd puszczac takie bledy! Poza tym nie powinno sie uzywac nazw wzietych z jezykow obcych (nawet laciny!). Osobiscie proponowalbym nazwe "Slazek" (niestety, nie mam polskich liter na moim komputerze!) lub "Slazag" - od trzech pierwszych liter wyrazow "Slask" i "Zaglebie". Odpowiedz Link Zgłoś
piotrowski.mateusz Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 15:15 byles w Tychyach??? nie???? TO MILCZ!! Odpowiedz Link Zgłoś
hirundo82 Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 15:22 Kolejny "cud świata" IV RP Odpowiedz Link Zgłoś
ziemo7 Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 15:24 Czyli to byłoby coś na kształt Vysokich Tatr na Słowacji?? Tam połączono Tatrzańską Łomnice i wszystkie Smokovce i zdaje się że Strbske Pleso też w jedno i nazwano to Vysoke Tatry Odpowiedz Link Zgłoś
telesforxyz Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 15:34 Pomysł na miarędo zrealizowania. Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 ale bez Zagłębia ! to nie możliwe. 12.12.06, 15:45 żaden Hanys się na to nie zgodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: bergman1 12.12.06, 16:05 bergman1 napisał: > ale bez Zaglebia! to niemozliwe. > żaden Hanys się na to nie zgodzi. Rozumiem twoje zastrzezenia. Mozna wiec stworzyc trzy aglomeracje: zaglebiowska, katowicka i rybnicka. Takie cos tez wygladaloby calkiem przyzwoicie! Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: bergman1 12.12.06, 18:09 Wyobrażasz sobie jak by się gryzły - jak wściekłe psy. Odpowiedz Link Zgłoś
codex1 Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 16:23 Żadna tam Silesia, tylko po prostu Katowice!... I normalnie mi to "wisi" (Jak u Jadwisi - he, he, he!), czy TO ktoś chce nazywać konurbacją albo aglomeracją. To wielkie miasto już jest i funkcjonuje - tak jak JEDNO WIELKIE MIASTO. Codziennie, nawet nie zauważając administracyjnych granic poszczególnych miast, tutejsi mieszkańcy się bezustannie przemieszczają samochodami, tramwajami, autobusami i "per pedes". Ścieki do rzeki i rzeki do rzek - też. Do niedawna (zanim upadł z hukiem miejscowy ciężki przemysł) wspólnie oddychaliśmy tutaj zanieczyszczonym powietrzem atmosferycznym. Stara i nowa komuna chętnie podtrzymywała ten absurd, wielu odrębnych miast, zgodnie z łacińską zasadą "Divide et impera" (dziel i panuj). Więc ostrożnie z "łaciną", bo żadna tutaj, qrva, jakaś "Silesia" panoszyła się nam nie będzie. A pan Kutz to niech lepiej od tej całej integracyjnej sprawy będzie z daleka, bo już pokazał, jak potrafi intrygować i napuszczać jednych mieszkańców na drugich. Cieszę się, że nareszcie ktoś w Polsce poszedł po rozum do głowy i połączy te skupione blisko siebie 17 miast w jedno normalnie funkcjonujące m i a s t o . A stolica Polski - jest i zawsze będzie w Warszawie. I nic tutaj nie ma do rzeczy, ludnościowe, bardzo absurdalne i takie dziecinne licytowanie się! Odpowiedz Link Zgłoś
vrx1 Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 16:23 Najbrzydsze miejsce w Polsce-Śląsk Największa przestępczość- Śląsk Najmniej atrakcyjny region turystyczny-Śląsk Jednym słowem brud, smród i nędza. Powinni się jak najszybciej połaczyć bo samotnie to zginą w dzisiejszych czasach. Przykro mi ale z Warszawą nie da się konkurować bo to stolica a liczące się firmy (powtarzam liczące) chcą mieć przedstawicielstwa w stolicy. Dodam że nie jestem z Wawy. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_piotr Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 16:30 "Pochodzący z Katowic dziennikarz Kamil Durczok mówi, że (...). Pułapek jest dużo - mówi. Jego zdaniem, pomysłodawcy powołania (...)- powiedział Durczok. Jego zdaniem, jeśli inicjatywa powołania (...) - powiedział Durczok. Zdaniem Durczoka inicjatywa warta jest (...) - mówi Durczok." Rany, kto to pisał? Licealista lepiej by sklecił te parę zdań. Poza tym, od kiedy prezenter Wiadomości jest autorytetem w sprawach samorządu? Chyba po prostu łapali każdą znaną osobę, która pochodzi ze Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 17:03 > Najbrzydsze miejsce w Polsce-Śląsk Widocznie twój pradziad dalej opowiada ci bajeczki na dobranoc > Największa przestępczość- Śląsk Bo jest tu największe skupisko ludzi, tak trudno to zrozumieć? > Najmniej atrakcyjny region turystyczny-Śląsk Województwo ślaskie jest 3 pod względem atrakcyjności w Polsce. > Jednym słowem brud, smród i nędza. To są 3 słowa i zupełnie nie mające niz wspólnego z rzeczywistością . pooglądaj zdjęcia o Śląsku link masz ponizej. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 Kutz to artystyczna Aneta K.czyli nadmiar ambicji 12.12.06, 16:27 Ten pan marzący o Oskarach, pojawia się w polityce, w "elitach" podpisujących listy do... Z pożytkiem dla publicznego zdrowia, niech ten pan uda się do sanatorium i podda się kuracji. Odpowiedz Link Zgłoś
fredrus A_Co_Z_Integracja_Calego_Slaska ? 12.12.06, 16:38 A moze by tak polaczyc wszystkie Slaski - Dolny, Gorny i ten pomiedzy...mmm, Opolski? :) Odpowiedz Link Zgłoś
harry80 Silesia większa od Warszawy 12.12.06, 16:51 Silesia to jest we WROCŁAWIU !!!Wielki WKS ŚLĄSK WROCŁAW !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kpt_kloss Kaczygrod ewentualnie Giertychow 12.12.06, 16:52 Jedynie powyzsze nazwy wydaja mi sie adekwatne. Glownie po to zeby, naturalnie, pokazac Slazaczkom kto tam jeszcze rzadzi. Silesia ? Brzmi mi to zbyt zasciankowo-separatystycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycza Warszawa to oaza na polskiej pustyni 12.12.06, 17:03 Żadne szwabskie Silesie tego nie zmienią. A Kraków to muzeum stolicy Polski. Jak jade przez Polskę gdzieś zagranicę to aż wstyd mi za ten złom, co jest na polskiej prowincji. I jeszcze jedno: Łódź = miasto złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Warszawa to oaza na polskiej pustyni 12.12.06, 17:12 Masz rację to oaza, która ukradła całą wode z polskiej pustyni. Odpowiedz Link Zgłoś
19oregon48 Re: Warszawa to oaza na polskiej pustyni 19.07.08, 20:01 Niech Warszawa nam sie kłania, bo jakby nie Silesia to do do dzisiaj by leżała w gruzach II Wojny Światowej ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
macy5 Będzie autonomia 12.12.06, 17:04 Najpierw Śląsk póżniej Szczecin cała ściana zachodnia, wystąpią o autonomię a Polsce zostanie były zabór rosyjski Odpowiedz Link Zgłoś