Dodaj do ulubionych

Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan woje...

15.12.06, 07:47
Należy dać człowiekowi spokój i zostawić osąd histrii,gdyż wsystkie obecne
dążenia mają wydżwięk polityczny.Sam widziałem 2 listopada 81 na granicy
węgierskiej ładowane w eszelony czołgi i wojsko a wegierscy pogranicznicy z
żalem i łzami w oczach nam je pokazywali i mówili że jadą nad naszą granicę
do Czechsłowacji.Mam przyjaciela węgierskiego nauczyciela,który mówił trochę
po polsku to płakał i pokazywał mi mundur i kartę mobilizacyjną.
Obserwuj wątek
    • piotrpsp popieram Grasia 15.12.06, 08:20
      Paweł Graś jest zdania, że bardziej od symbolicznych gestów istotne byłoby
      zadośćuczynienie tym, którzy wtedy ucierpieli. Degradację generała
      nazwał "częścią igrzysk".
      Kaczynscy chca dorownac Lepperowi, ktroy zrobil rozporkowe igrzyska ...
      • pawciu2 ludzie, historii nie znacie. 15.12.06, 09:03
        Ludzie w Polsce musza zdać sobie z sprawę z faktu, że:

1. w 81 roku (tym bardziej w grudniu 81), nie grozilo Polsce niebezpieczeństwo
        interwencji militarnej ZSRR.

2. W grudniu 81 wojsko na ulicę wyprogwadził Jaruzelski w celu napadu na
        obywateli Polski i obronie interesów własnych (tzw. betonu partyjnego, bądź też
        "siły wyższej" - czyli: własnych). I tak, były powołania i łzy w oczach. Właśnie
        na rozkaz Jaruzelskiego.

3. Jest odpowiedzialny za śmierć blisko 100 Polaków.

4. Działał wbrew konstytucji "Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej".

Dla mnie jest to kanalia i bandyta. A fakt, że toleruje się zachowania takie jak
        odznaczanie Jaruzelskiego orderami przez Putnia, jest dla mnie oburzający.

p

• iluminacja256 Re: ludzie, historii nie znacie. 15.12.06, 09:36
          A ja ci przypominam , ze rodzina tego człowieka i on sam byli na Syberii i
          przeszli tam piekło, a potem on przeszedł pół Euroazji z wojskiem walcząc o
          twoją wolność, kiedy wielu takich jak ty siedziało po jakichś kanciapach
          zadekowanych i pochowanych bojąc się karabinu do reki wziąć. Całą awanturę z
          degradacją uwazam za pokaz jak złymi ludźmi są Kaczyńscy - nie dość, ze nie
          potrafią wybaczać, to nei potrafią też robić nic innego, jak nieustająco
          grzebać sie w historii sprzed 25 lat. Jaruzelski i tak już już starym , chorym
          cżłowiekeim, a to co oni robią pokazuje jak sa załośni. Tylko czekać aż zaczną
          krzyczeć o aenturze Wałęsy itp...
          • pawciu2 Re: ludzie, historii nie znacie. 15.12.06, 09:56
            Miśku,

1. kiedy wielu takich jak ty siedziało po jakichś kanciapach
            > zadekowanych i pochowanych bojąc się karabinu do reki wziąć.

Wierz mi, mnie wtedy na świecie nie było.

2.
            Całą awanturę z
            > degradacją uwazam za pokaz jak złymi ludźmi są Kaczyńscy - nie dość, ze nie
            > potrafią wybaczać, to nei potrafią też robić nic innego, jak nieustająco
            > grzebać sie w historii sprzed 25 lat.

Kaczyńskich nie lubię jak cholera, ale jeśli doprowadzą do degradacji tego
            bandyty, to będę im za to wdzięczny. Sam nie mogę się tego doczekać - od czasów
            kiedy skończyłem 15 lat i pamiętam, jak mój ojciec bał sie milicji, kiedy miałem
            kilka. Sam fakt: iż to pamiętam świadczy o wyjątkowości sytuacji - bo przecież
            Milicjant Twoim Przyjacielem.

> Jaruzelski i tak już już starym , chorym
            > cżłowiekeim, a to co oni robią pokazuje jak sa załośni.

I niech doczeka sprawideliwości. Albo przynajmniej niech będzie świadomy - że
            historia go rozliczy.

>Tylko czekać aż zaczną
            > krzyczeć o aenturze Wałęsy itp...

Mylisz dwie sprawy. Dwie różne bardzo bardz różne sprawy.

> Walka o Polske. Ucieczka na wschód i powrót z "Polska Armią w ZSRR".

A jeśli chcesz wchodzić w ten wątek, to mój dziadek był partyzantem - i właśnie
            ci ludzie - co nam ze wschodu przyszli - probowali już wtedy się z nim rozliczyć
            - za to, że przez całą wojnę walczył z Niemcami o niepodległość polski. Mimo iż
            nie czuł chyba nienawiści do komunistów. Z komunistami walczył mój drugi dziadek
            - a po nim konsekwentnie ojciec.

Chciałbym, żebyś zauważył, że Polska pełną niepodległość odzyskała dopiero jak
            wojska radzieckie z niej wyjechały, czyli w latach 90-tych. A Jaruzelski był
            przedstawicielem okupanta.

p

• lis34 Re: ludzie, historii nie znacie. 15.12.06, 10:41
              Pawciu2, ludzie z różnych powodów bali się milicji, tak jak dziś boją się
              polcji. Potem dostawali wysokie odszkodowania za więzienie, mimo że część z
              nich była tam z powodów czysto kryminalnych.
          • umghhh Re: ludzie, historii nie znacie. 15.12.06, 10:14
            A co ma syberia do tego? To ze ktos tam byl i go sowieccy komunisci
            represjonowali nie oznacza ze ma racje. Fakty jednak sa takie ze cala ta
            dyskusja opiera sie glownie na dwoch argumentach: o braku szans interwencji czy
            tez braku woli interwencji oraz na tym ze Jaruzelski o tym wiedzial.
            1. Brak checi/woli czy tez generalna degrangolada sil sowieckich nie oznacza ze
            byly one przez to niegrozne dla Polski, straty jakie ew. interwencja mogla
            wyrzadzic bylyby ogromne i nie mam tu na mysli strat materialnych.
            brak szans na interwencje nie powstrzymuje dogmatycznych przywodcow przed ich
            dokonaniem. To sie odnosi nie tylko do wladz sowieckich z tamtego okresu.

2. Owczesne wladze mogly podjac ryzyko i zezwolic na rewolucje z ew. szansa na
            rzez wywolana podczas ew. interwencji albo sprobowac utrzymac kontrole nad
            sytuacja. To czy do interwencji faktycznie by doszlo to jest spekulacja i
            jednoczesnie fakt ktory wazy podczas podejmowania decyzji.

Oczywiscie mozna sobie wyobrazic sytuacje w ktorej wladze PRL patrza jak
            Solidarnosc przejmuje wladze, wiesza czlonkow partii na latarniach i to cale
            zyjac w strachu przed interwencja do ktorej by pewno i tak doszlo.

Zreszta ci ktorzy najglosniej krzycza nie maja zadnych skrupolow w ofiarowaniu
            zycia innych dla osiagniecia swoich celow. To ze cele te sa czesto nie do
            osiagniecia nie ma dla nich znaczenia. Rzez czy tez nie - cel uswieca srodki.
            Pod tym wzgledem nie roznia sie wcale od stalinowcow, zwolennikow polpota czy
            tez wiedenskiego malarza pokojowego.

Jaruzelski jest dla mnie przedstawicielem autorytarnego rezimu. Co mnie
            zastanawia jest jednalk to ze on jest jedynym znanym mi politykiem polskim ktory
            za swoje czyny gotowy jest przejac odpowiedzialnosc nie twierdzac ze np:
            wspolpracownicy go zle zrozumeli albo piata kolumna go wrobila. Ciekawe czyz nie?

Ale w tej dyskusji nie chodzi o fakty i moralnosc ale o to zeby dokopac komus i
            wspiac sie w ten sposob po wyimaginowanej jak sie okazuje drabinie popularnosci.

//
            • iluminacja256 Re: ludzie, historii nie znacie. 15.12.06, 11:49
              Alez wcale nei o to chodzi! mozna sie kłócić czy zrobił źle czy dobrze, ale
              nazywanie Jaruzelskiego cżłwoeikiem bez honoru to jakaś farsa! Uwazam, ze to
              jeden z bardzo nielicznych honorowych ludzi w tym kraju - wprawdzie rezim,
              któremu słuzył był beznadziejny, ale jestem swięcie przekonana, ze on wierzył w
              to co robi . I rzygać mi sie już chce od tego osądzania jak czyjś dzaidek był
              partyzantem. No i co z tego, pytam? W rodzinnej wsi mojej babki, partyzanci
              polscy, zgwałcili połowę kobiet!
        • krychola Re: ludzie, historii nie znacie. 15.12.06, 10:20
          To może Piłsudzckiego też trzeba pozbawić zawszczytów? W końcu większość tych
          Twoich zarzutów do niego też się stosuje tylko tyle że znacznie więcej ofiar
          było
          • iluminacja256 Re: ludzie, historii nie znacie. 15.12.06, 11:45
            Dokładnie tak! Piłsudzki ma na swoim koncie nieco wiecej ofiar niż Jaruzelski -
            ale o tym to już nikt nei pamięta, bo tak wygodniej...Sznownego Marszałka ,
            wbrew pozorom, wcale cala Polska jak długa i szeroka, nei uwielbiano...
            • krychola i pośrednio dzięki tej swojej polityce Polska 19.12.06, 16:02
              straciła niepodległość w 39 roku
        • europa130 Re: ludzie, historii nie znacie. 15.12.06, 12:27
          Pewciu2 gdyby nie GENERAL nie pisalbys/la takich niedo rzecznosci,nie mi ktos
          powie ze ucierpieli do jasnej cholery normalni obywatele,NIE tylko ci ktorzy
          dazyli wszelkimi sposobami do wladzy ,pokaz mi jednego z obecnych siedzacych na
          stolkach cierpietnikow.Nie iem kim jestes i w jakim wieku ,ale przemawia przez
          ciebie katolicka milosc(nienawisc).
        • uniaeuropejska1 Re: ludzie, historii nie znacie. 18.12.06, 11:44
          Z niczego coś wypłodził nie musimy zdać sobie sprawę,"historyku" pawciu2.
    • tolakuchar Re: Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 15.12.06, 08:21
      Od stanu wojennego coraz dalej, a kombatantów i " sprawiedliwych" coraz więcej.
      Były meldunki wywiadu. Były dla naszego obecnego największego sojusznika, i nic!
      Nie było od "braci" ostrzezenia iz stan wojenny się zbliża bo widzieli że nie ma
      innej rady na to co sie zaczęło dziać.
      A teraz młokosy ,i Ci którzy wtedy cicho siedzieli jak mysz pod miotłą, chcą
      poniewierać bohatera!
      • prawdziwek1 Re: Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 15.12.06, 08:28
        Na początku grudnia 1981r wracałem z Pragi Przejściem granicznym w Kudowie-
        Słone i po czeskiej stronie granicy w Nachodzie na dużej stacji kolejowej
        widziałem kilka eszelonów wojska czeskiego z czołgami,skotami itp sprzętem
        wojskowym.Czy to coś przeciwnikom generała Jaruzelskiego nic nie mówi?
        • antos333 Siedziałem w czołgu przy granicy 15.12.06, 09:09
          z Polską do lutego 1982r.
          chociaż mielismy wrócić do cywila już w listopadzie 1981r.Jestem
          lwowiakiem,rocznik 1960.Teraz czytam , że ZSRR nie chciał wchodzić do Polski od
          ludzi którzy nie mają o tym zielonego pojęcia.Jak myślicie po co trzymano naszą
          dywizję pancerną w pełnej gotowości bojowej? W naszej jednostce byli żołnierze
          specjalnie sprowadzeni z Afganistanu, posiadający doświadczenie bojowe.
          Jednostki były rozlokowane od Jaworowa do Krakowca przy samej granicy.

• pawciu2 a ja siedziałem w atomowej, żółtej łodzi podwodnej 15.12.06, 09:35
            Jedynym slusznym rozwiazaniem byłoby ustawić czołgi na wschodniej granicy
            "lwowiaku". Czy możesz potwierdzić w jakiś sposób to co piszesz?
            Ja mogę powiedzieć - iż z tego co wiem o historii (książki historyczne
            przytoczyć - jak będzie taka prośba - możemy się na jutro na tym wątku umówić) ,
            gdzie wszystkie wspominają iż w 81 roku Breżniew już nie miał posłuchu wśród
            swoich podwładnych - a interwencja nam nie groziła.

Słyszałem też, że radzieckie czołgi stacjonujące w Polsce ruszyły tłumić strajk
            (kilka lat wcześniej) i z bazy lotniczej niedalego - poderwały się samoloty,
            żeby je zbombardować. Czołgi potulnie wróciły. Dowódca który poderwał myśliwce -
            został zdegradowany.

Więc w opowiadaniu historyjek jesteśmy na 1:1.

p
            • krychola ale Ty słyszałeś a on to sam robił więc wynik nie 15.12.06, 10:30
              po równo

>
            • europa130 Re: a ja siedziałem w atomowej, żółtej łodzi podw 15.12.06, 12:43
              pawciu2 napisał:

> Jedynym slusznym rozwiazaniem byłoby ustawić czołgi na wschodniej granicy
              > "lwowiaku". Czy możesz potwierdzić w jakiś sposób to co piszesz?
              > Ja mogę powiedzieć - iż z tego co wiem o historii (książki historyczne
              > przytoczyć - jak będzie taka prośba - możemy się na jutro na tym wątku
              umówić)
              > ,
              > gdzie wszystkie wspominają iż w 81 roku Breżniew już nie miał posłuchu wśród
              > swoich podwładnych - a interwencja nam nie groziła.
              >
              > Słyszałem też, że radzieckie czołgi stacjonujące w Polsce ruszyły tłumić
              strajk
              > (kilka lat wcześniej) i z bazy lotniczej niedalego - poderwały się samoloty,
              > żeby je zbombardować. Czołgi potulnie wróciły. Dowódca który poderwał
              myśliwce
              > -
              > został zdegradowany.
              >
              >
              > Więc w opowiadaniu historyjek jesteśmy na 1:1.
              >
              > pz typem o takiej zajadliwosci i glupoty trudno sie dyskutuje,a tym bardziej
              z gowniarzem.

• funny5 Re: a ja siedziałem w atomowej, żółtej łodzi podw 15.12.06, 14:48
              Tak siedziales i na dodatek nacpany
          • januszz4 Re: Siedziałem w czołgu przy granicy 15.12.06, 23:40
            Oczywiście to jest prawda, że w chwili ogłoszenia stanu wojennego nad naszą
            granicą stały w gotowości dywizje pancerne. Na wszelki wypadek, gdyby stan
            wojenny się nie powiódł, albo gdyby część polskich jednostek odmówiła udziału w
            tym zamachu. Wtedy by na pewno weszli. Ale nie oznacza to, że gdyby 13 grudnia
            nie wprowadzono stanu woujennego, zplanowanego dużo wczesniej, to by również
            weszli. Skoro miałeś wyjść z wojska w listopadzie 81 to prawdopodobnie byś
            wyszedł, gdyby w planie nie było stanu wojennego.
      • asiaipawel Re: Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 15.12.06, 08:28
        Bracia /k/ .......
        zlitujcie się....
        .............................................
        • pawciu2 Re: Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 15.12.06, 09:39
          może lepiej: Towarzysze?

• tiumba Zabrać mu stopień polski, a dać ruski. 15.12.06, 08:26
      Zabrać mu stopień polski, a dać ruski.
    • adalberto3 Kara symboliczna za naduzywanie wladzy ! 15.12.06, 08:27
      To nie tylko stan wojenny, ale i grudzien 1970. Mozna oczywiscie twierdzic, ze
      stan wojenny i tak bylby wprowadzony. Jezeli nie przez Jaruzelskiego, to przez
      kogos innego, ktory w tym momencie mialby zaufanie w Moskwie.
      Polacy z tej ankiety maja prawdopodobnie operetkowo-filmowe wyobrazenie o
      degradacji. Zazwyczaj taka scena polega na zerwaniu epoletow i waleniu w morde.
      Mozna to zrobic inaczej, bez tego walenia.
    • letalin Re: Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 15.12.06, 08:30
      Sam widziałem 2 listopada 81 na granicy
      > węgierskiej ładowane w eszelony czołgi i wojsko a wegierscy pogranicznicy z
      > żalem i łzami w oczach nam je pokazywali i mówili że jadą nad naszą granicę
      > do Czechsłowacji.

Tyle, że to było w listopadzie 1980 roku, ja wtedy byłem na granicy w ok.
      Ostrawy i rozmawiałem z Czechami...Rok przed stanem wojennym. W 1981 roku
      Jaruzelski nie miał co liczyć na bratnią pomoc.

"Jesteśmy krajem suwerennym. Z tego kryzysu musimy więc wyjść o własnych
      siłach. Własnymi rękami musimy odsunąć zagrożenie."
      To słowa z przemówienia z 13 grudnia...
    • bowpoz Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan woje.. 15.12.06, 08:37
      Wprowadzenie stanu wojennego było uzasadnione – tak uważa nadal ponad połowa
      dorosłych Polaków. I to pomimo nachalnej propagandy w środkach przekazu.
      Dlaczego? Bo kto żył w tamtym czasie i miał oczy otwarte ten widział te
      niekończące się strajki, pogotowia strajkowe, kłótnie o przywileje pracownicze,
      żądania zwolnienia niewygodnych dyrektorów lub zbyt wymagających szefów.
      Protesty, protesty, protesty. W listopadzie przed stanem wojennym strajkowało
      lub ogłaszało pogotowie strajkowe tysiące zakładów. A jeśli nawet jakiś zakład
      chciał pracować to nie mógł, bo mu z innych nie przywieźli potrzebnych surowców
      (sam w takim zakładzie pracowałem). I tak w kółko, a w sklepach puste półki i
      ocet, tak chętnie pokazywane w TV jako symbol PRL-u. A to nie wynalazek PRL-u
      tylko Solidarności !
      Już to wystarczyło żeby powstrzymać ten obłędny pochód w totalną destrukcję.
      A co robili wodzowie Solidarności? W swym zaślepieniu czy głupocie
      chcieli „wyzwalać” Europę Wschodnią! (patrz : „Posłanie do Narodów Europy
      Wschodniej”). I kto ? I gdzie by ich powstrzymał ? W tamtej sytuacji
      geopolitycznej ówczesny ZSRR nigdy by sobie nie pozwolił na systematyczne
      rozmontowywanie systemu. I choć bardzo nie chciał to by MUSIAŁ interweniować!
      PRL nie był rajem i działo się tam też wiele zła. Sierpień 80 był słusznym
      protestem.
      Lecz nie liczące się z realiami , nieodpowiedzialne działania części
      przywódców Solidarności, mogły doprowadzić do wielkiego nieszczęścia i
      utopieniu we krwi wielu niewinnych ofiar. Swoją nieodpowiedzialność wykazują
      zresztą do dzisiaj, potrafią świetnie siać destrukcję , chaos, nienawiść,
      gorzej z konstruktywnym działaniem. A dlaczego tak głośno krzyczą? Ano, żeby
      ktoś nie doszedł do wniosku, że to NIE SĄ WIELCY BOHATEROWIE NARODOWI TYLKO
      LUDZIE, KTÓRZY SWOIM NIEODPOWIEDZIALNYM DZIAŁANIEM MOGLI DOPROWADZIĆ DO
      KATASTROFY NARODOWEJ I POWINNI RÓWNIEŻ PONIEŚĆ ZA TO ODPOWIEDZIALNOŚĆ !
      • michmielewski Dlaczego władza nie poszła na kompromis? 15.12.06, 09:02
        Zgadza się, że w kraju panowały wtedy strajki, któe bynajmniej nie poprawiały
        sytuacji gospodarczej. Ale wszystkiemu winni byli komuniści a nie Solidarnosć!

- to nie Solidarność jak piszesz ("puste półki i ocet, tak chętnie pokazywane w
        TV jako symbol PRL-u to nie wynalazek PRL-u tylko Solidarności") a
        socjalistyczny
        system sterowania gospodarką, był przyczyną kryzysu gosp. i pustych półek -
        strajki były odpowiedzią na pogarszającą się sytuacje gosp., m.in. wzrost cen!
        - rząd w ogóle nie chciał negocjować i realizować 21 postulatów MKS.,
        grając na zwłokę - gdyby zacząłby je realizować, strajki skończyłyby się
        natychmiast! Postulaty robotników wydawały się partii radykalne, ale nie
        pragnęli oni obalenia "władzy ludowej", chcieli "socjalizmu z ludzką twarzą".

• prawdziwek1 Re: Dlaczego władza nie poszła na kompromis? 15.12.06, 09:07
          Ty mądralski czy Ty wiesz co zawierają 21 postulatów solidarności? Przecież
          teraz solidarność jest u władzy (Kaczyńscy,Dorn,Gilowska,Borusiewicz itp) i
          dlaczego nie wprowadzają w życie swoich postulatów obecnie też aktualnych?
          • michmielewski Postulaty te zostały już wprowadzone w 1989/90. 15.12.06, 09:24
            Postulaty MKS to:
            - utworzenie wolnych związkó zawodowych
            - prawo do wolności słowa
            - dostęp opozycji do mediów
            - zaprzestanie represji za przekonania
            www.polskaludowa.com/opozycja/dokumentacja/21_postulatow.htm
            Zrealizowane one zostały wszystkie w latach 89/90 i są cały czas przestrzegane
            więc Kaczor, Gilowska itd. wcale ich nie łamią! (a jak Kaczor spróbował
            ograniczać wolność słow zabraniają PRowności to go Trybunał Konst powstrzymał)
            • prawdziwek1 Re: Postulaty te zostały już wprowadzone w 1989/9 15.12.06, 09:57
              michmielewski-wymieniłeś tylko 4 niby przestrzegane-ale z tym czwartym to
              uważasz,że jest przestrzegane? a co z pozostałymi 17? kiedy zostaną wprowadzone
              w życie,przecież też są aktualne? to co wymieniłeś to ogólnie mówiąc dotyczy
              wolności w gadaniu,ale nie tylko gadaniem Polak żyje.
              • proboszcz_z_tylawy a które uważasz powinny być wprowadzone? 15.12.06, 10:38
                może np. 11 (zniesienie cen komercyjnych)? albo może nr 13 - wprowadzenie kartek
                na mięso???
            • krychola ale parada równości nie odbyła się przez Kaczora! 15.12.06, 10:41
              Ale teraz nie długo TK bedzie odzyskany więc nikt nie bedzie wstrzymywał
              Kaczorów. A czy wolność mediów nie jest zagrożona? Skoro Kaczory nawowywali do
              przejęcia przez dziennikarzy nie wygodnych dla nich redakcji?
      • funny5 Re: Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 15.12.06, 14:52
        bowpoz napisał:

>
        > >> że to NIE SĄ WIELCY BOHATEROWIE NARODOWI TYLKO
        > LUDZIE, KTÓRZY SWOIM NIEODPOWIEDZIALNYM DZIAŁANIEM MOGLI DOPROWADZIĆ DO
        > KATASTROFY NARODOWEJ I POWINNI RÓWNIEŻ PONIEŚĆ ZA TO ODPOWIEDZIALNOŚĆ !
        Swiete slowa
    • jelophgw +++Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 15.12.06, 08:47
      Dlaczego tylko za stan wojenny, za całokształt. Niech sobie strzeli w ten głupio
      uśmiechnięty ryj. Ale on niema tyle honoru -szkoda gadać.
      • prawdziwek1 Re: +++Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan 15.12.06, 08:52
        jelphgw-Ty dur.y młokosie żeby nie generał Jaruzelski i jemu podobni Polacy
        pędzący niemca w czasie II woj. światowej aż do Berlina to ciebie nie byłoby na
        świecie bo Twoich rodziców niemiec przepuściłby przez komin krematorium.
      • battosai Re: +++Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan 15.12.06, 09:01
        Ma więcej honoru od ciebie, kaczorów i całej polskiej prawicy razem wziętej
      • leszek.st37 Re: +++Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan 15.12.06, 09:02
        jelophgw napisał:

> Dlaczego tylko za stan wojenny, za całokształt. Niech sobie strzeli w ten
        głupi
        > o
        > uśmiechnięty ryj. Ale on niema tyle honoru -szkoda gadać.
        Kto cię spłodził kretynku !! Kto cię wychował ?? Kto cię czegoś
        nauczył ???
      • leszek.st37 Re: +++Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan 15.12.06, 09:02
        jelophgw napisał:

głupi
        > o
      • europa130 Re: +++Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan 15.12.06, 13:10
        jelophgw napisał:

głupi
        > o
        a tobie za bezmyslnie plecione glupoty sam bym strzelil w twoj ryj ,tyle tylko
        ze z dubeltowki.
    • battosai Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan woje.. 15.12.06, 08:58
      5 kilo odwagi poproszę... Jest tak tania, jak nigdy dotąd.
    • leszek.st37 Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan woje.. 15.12.06, 08:59
      Wyhamować zapędy tych dwóch "maluczkich" !!!
    • jama314 Jedni wierzą w to co chcą, inni w to co im karzą 15.12.06, 09:14
      Należy raczej odpowiedzieć na pytanie jak długo jeszcze pluton egzekucyjny
      będzie bezczynnie czekał na tego typa. Zbrodniarzy i zdrajców - judaszów należy
      karać tak jak na to zasłużyli. Wynik sondażu świadczy tylko o tym na ile udało
      się zmanipulować opinię publiczną i zaczynić jej wodę w mózgu i zasiać mętlik w
      głowie. Słuchając tych bzdur o "mniejszym złu", o ochronie przed interwencją
      sowiecką można tylko ubolewać nad nikłą wiedzą społeczeństwa na ten temat, czemu
      trudno się zresztą dziwić. Tu istotnie media mają znaczne osiągnięcia w których
      GW i sam red. naczelny odegrali kluczową rolę. O reszcie "dokonań" naszego
      bohatera też trudno powiedzieć cokolwiek dobrego. Agenturalne uczestnictwo w
      strukturach nikczemnej informacji wojskowej na rzecz sowietów, dowodzenie
      interwencją wojskową w 1968 roku w Czechosłowacji, w 1970 roku dowodzenie
      wojskiem pacyfikującym Wybrzeże, no i w 1981 kierowanie wojną przeciwko narodowi
      polskiemu. Pytać o opinię o Jaruzelskim trzeba raczej najbliższych i krewnych
      ofiar stanu wojennego zamordowanych przez "nieznanych sprawców". Dobrze to o nim
      mówią tylko zdrajcy i sowieci...
    • silesius.monachijski22 Zdegradowac zbrodniarza 15.12.06, 09:16
      Teraz sie nad nim litujecie; zapytajcie jednak rodziny zabitych gornikow z
      Wujka, jak ich po smerci ich bliskich traktowano; pogrzeby - za zezwoleniem
      i "pod okiem" - ubecji, zadnej zapomogi, mizerna renta; Jaruzelski -
      taki "ludzki" - o tym wiedzial, bo pisali do niego (i przez episkopat biskup
      Bednorz probowal do niego przemowic); pomogl? nie; wiec dlaczego ma ten lajdak
      pobierac teraz generalska emeryture??? rozumiem, ze nie pojdzie do wiedzienia;
      ale: niech przynajmniej na starosc pozna to, co milion Polakow w jego wieku
      znja na codzien, czyli biede
      • margotje Re: Zdegradowac zbrodniarza 15.12.06, 09:32
        silesius.monachijski22 napisał:

> Teraz sie nad nim litujecie; zapytajcie jednak rodziny zabitych gornikow z
        > Wujka, jak ich po smerci ich bliskich traktowano; pogrzeby - za zezwoleniem
        > i "pod okiem" - ubecji, zadnej zapomogi, mizerna renta; Jaruzelski -
        > taki "ludzki" - o tym wiedzial, bo pisali do niego (i przez episkopat biskup
        > Bednorz probowal do niego przemowic); pomogl? nie; wiec dlaczego ma ten lajdak
        > pobierac teraz generalska emeryture??? rozumiem, ze nie pojdzie do wiedzienia;
        > ale: niech przynajmniej na starosc pozna to, co milion Polakow w jego wieku
        > znja na codzien, czyli biede

Stul puszczydlo ty folksdojczu! Akurat masz najmniej do powiedzienia w tej materii.
        Niczym szczur z tonacego okretu uciekales do Reichu - podobnie jak twoi rodacy
        - w czasie, gdy Polacy walczyli.
        Jaruzelski NIE EJST zbrodniarzem! To wy jestescie zdrajcy i sprzedawczyki,
        judasze z niemieckimi paszportami.
        Wara od Polski!!!!!!!!!!!
    • moja_kota1 Nie degradować 15.12.06, 09:17
      Wybudować mauzoleum bo to bohater narodowy podobny do Berlinga i Żymierskiego.
      Młodym Polakom ma słuzyć jako wzór do naśladowania.Towarzysze, sowieccy
      agenci w rodzaju Marcelego Nowotki, Janka Krasickiego czy Hanki Sawickiej
      (wszyscy mają po kilkadziesiąt ulic w Polsce) oraz generałowie w polskich
      mundurach: Stanisław Popławski i Karol Świerczewski (patron ulic również w
      kilkudziesięciu miejscowościach. Świerczewski słynie z tego, że jako oficer
      bolszewickiej armii dowodził batalionem w czasie pochodu na Warszawę w 1920 r.
      i był nawet dwukrotnie ranny na froncie wojny przeciw Polsce. Jakiż piękny wzór
      patrioty, tyle że sowieckiego!
      Wydaje się, że państwo polskie powinno mieć klarowny program oparty na uznaniu
      i szacunku dla prawdziwych bohaterów. Jeżeli natomiast nadal będzie nam
      wszystko jedno, czy na ołtarzach mamy bohaterów, czy zdrajców, to najwyższy
      czas przywrócić Katowicom nazwę Stalinogród, a w różnych miejscowościach dodać
      aleje innych "zasłużonych zdobywców" Warszawy: Jurgena Stroopa (kata getta w
      1943 r.) czy von dem Bacha-Zelewskiego (kata powstania w 1944 r.). Będzie
      komplet.
      • todundliebe Re: Nie degradować 15.12.06, 09:28
        Pobieram pomysl "mauzoleum" dla wibitnych Targowiczan, najlepiej w Palacu im.
        J.Stalina. Czy sondaz GW przeprowadzila wsrod swoich pracownikow i ich rodzin?
      • jama314 Niech rozgniewane ulice zbudują mu pomnik a nie... 15.12.06, 09:43
        Bardzo słuszna uwaga. Popieram budowę mauzoleum - pomnik zdrajcy polskiego i sam
        jestem gotów wpłacić żywą gotówkę na tez zbożny cel. Dla wielu ludzi jego
        pokroju znajdzie się tam odpowiednio godne miejsce. Kto tam będzie sobie chciał,
        to i wiązankę czerwonych goździków położy, odśpiewa cichutko "Międzynarodówkę"
        czy nawet hymn ZSSR, poduma nad osiągnięciami i patriotyzmem bohaterów. Może
        nawet i jakieś płomienne przemówienia jak w Hyde Parku mogłyby być udziałem tego
        miejsca. Żeby tylko były tam koniecznie informacje z wyliczonymi "zasługami" dla
        ojczyzny. Należy z tym pomysłem zapoznać H. G-W. Ja popieram!
    • adamdark01 Re: Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 15.12.06, 09:22
      gdybyście,ci co tak chcą zabić Jaruzelskiego,byli zemną w Szwecji i oglądali
      programy telewizji CNN,D.W., BBC,oraz inne,które pokazywali wyraźnie,czołgi,
      setki czołgów armii czerwonej,gotowych do wtargnięcia na tereny Polski,
      w celu uduszenia powstania w Kraju,i gdybyście słuchali spikierów,mówiących o
      wysiłkach Jaruzelskiego w Moskwie o nie wtrącania się, i, ażeby pozwolili
      Jemu opanować sytuację bez przelewu krwi,otrzymał czas,próbował,dokonał co
      mógł,ażeby uratować Naród od przelewu krwi.
      Wierzcie mi,krew by się lała jak woda. Jaruzelskiemu należy się wielka
      nagroda,jest oddany dla ojczyzny,jest żołnierzem Polski Rzeczpospolitej,
      nie zdradził Naród,jest i pozostanie Bohaterem Narodu Polskiego,
      Rząd Polski, nie jest zorientowany w to co było,jeżeli oskarża tego
      Wielkiego Człowieka,spytajcie się u anglików,u amerykanów,u Niemców,niech
      pokaśą wam nagrania z owych czasów,napewno są przechowane jako historia.
      • golota20 Re: Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 17.12.06, 11:31
        Adas nie chwal Jaruzela Lepiej pochwal Tych oszolomow co Generala Chca
        Zpoliczkowac.
        Jaruzelski byl za bardzo poblazliwy jako General.
        Dla POLSKICH oszalomow.
        Kaczynscy probuja cos wygrac na rocznicach Grudniowych <<POLITYCZNIE>>
        Wojciech Jaruzelski to taki malutki general, jak polska malutka...
        Polska jest sztucznym Panstwem w Europie...
        Obszarowo.
        Przy najblizszych zawieruchach w Europie.
        Zostaniemy Okrojeni z Obszarow Zachodnich i polnocnych.
        Powinnismy o tym mowic co nas czeka a nie o pie..ch Ktore sa za nami..

Tak oszolomki Lubie wizje swiata i europy...
        Historia to Propaganda Kto ma propagande ten ma Historie po swojej STRONIE..

Jak lubisz Historie?
        To przeczytaj jeszcze raz.
        Historia to propaganda..
        Kto ma Propagande, ten ma Historie po swojej STRONIE....

Paniatno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • margotje Re: Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 15.12.06, 09:22
      Te zaslepione gnoje nie wiedz co maja wymyslac!
      Precz z lapami od generala!!!!!!!!!!!!!
      On mial bardzo ciezki wybor pomiedzy dwoma zlami. Wybral to mniejsze.
      I tylko dzieki temu, gnojki zasrane, kaczki nieboraczki i inne pisiory, mohery
      rydze-brzydze, mozecie teraz siedziec przy korycie.
      Gdyby sowieci wkroczyli - tak jak zmierzali ..... no to nawet smak po pieczonej
      kacze juz dawno by zniknal
      Precz z lapami od generala! On wam de facto zycie uratowal, niewdzieczne,
      smierdzace swinie, zadne krwi i nafaszerowane nienawiscia!!!!!!!!!!!!!!!!
    • xsawer Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan woje.. 15.12.06, 09:23
      Kiedyś któryś z Kaczyńskich powiedział, że umowy zawierane z komunistami można
      łamać i nie przestrzegać danego słowa. Chodziło chyba o umowy Okrągłego Stołu.
      Te kurduple nie rozumieją tego, że słowo to świętość. Nikt ich nie zaganiał
      do obrad bagnetami, mogli odciąć się od umów. Żądając po latach zemsty
      pokazują, ze są tylko małymi, zakompleksionymi, mściwymi i niewiwrygonymi
      gnomami, z którymi tylko idiota może prowadzić interesy.
      • topol Re: Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 15.12.06, 10:12
        Kaczyńscy BRALI udział w okrągłym stole....
        • golota20 Re: Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 17.12.06, 11:42
          topol napisał:

> Kaczyńscy BRALI udział w okrągłym stole....

Byli tam .
          Ale pod stolem.
          Wtedy mieli oszolomskie pomysly.to nie dostali ochlapow ze stolu.
          Teraz musza pozbierac pod stolem.
          Ale juz malo jest pod stoliczkiem.
    • ponury_drwiacy_szyderca !!!! Zdegradować bydlaka z prostej przyczyny... 15.12.06, 09:27
      wielu ex-żołnierzy AK, którzy byli przesladowani przez system reprezentowany
      przez ta kanalię klepie biedę z gó__anymi emeryturami a ta śmierdząca gnida
      pobiera wysoka emeryturę wojskową!I choćby dlatego!Bo historia już tę czerwoną
      świnię na szczęście osądziła, chociaz po ostatnich sondażach połowa debili w
      tym kraju jeszcze tego nie rozumie.
      • 1zorro Za 3 lata bedziemy degradowac kaczory... Tylko do 15.12.06, 09:57
        jakiego stopnia? Na grill???
      • achodorowski Re: !!!! Zdegradować bydlaka z prostej przyczyny. 15.12.06, 09:58
        Na litość Boską !! Dajcie spokój temu człowiekowi, bądźmy ludźmi. Ja osobiście
        mam dosyć tego, tylko mściwość i zemsta pała wśród rządzących. Jak już
        napisano, historia to osądzi. Nie popieram Generała w jego czynie, ale nie mam
        zamiaru się odgrywać, miałem 13 lat jak wybuchł SW czy ta degradacja coś
        zmieni, NIC, kompletnie nic. Jedni mówią, że był potrzebny inni
        usprawiedliwiają, inni, że nie. Ja tego nie wiem, nie znam faktów, mam dosyć
        rozdrapywania ran, żyjmy teraźniejszością i przyszłością, a o przeszłości
        trzeba pamiętać, tylko pamiętać. Ja jestem za pozostawienie gen. Jaruzelskiego,
        ten człowiek i tak żyje z ogromnym brzemieniem na swym sumieniu, więc dajmy mu
        żyć.
        • todundliebe Re: !!!! Zdegradować bydlaka z prostej przyczyny. 15.12.06, 10:40
          Typowy dla srodowiska i fanow GW relatywizm moralny. Denazyfikacja była i jest
          (ponad 60 lat po wojnie) cacy, lecz dekomunizacja jest be (chociaz komuniści
          wymordowali duzo wiecej ludzi niż naziści), no ale jak karac tatusia lub dziadka.
          • ponury_drwiacy_szyderca Zauważ jedną niepokojącą rzecz: 15.12.06, 10:45
            DEKOMUNIAZCJĄ nie chce się tak naprawdę zająć ŻADEN rząd i ŻADNA partia - od
            lewa do prawa. I o ile w przypadku SLDowskich postkomuchów to nie dziwi, o
            tyle "wielcy obrońcy moralnego porządku" z PiSu a wcześniej AWSu i reszty jakoś
            tez się nie kwapili do tego. ŻENADA!
        • ponury_drwiacy_szyderca To najpierw poczytaj trochę książek 15.12.06, 10:42
          Na twoim miejscu wstydziłbym sie przyznawać "Ja tego nie wiem, nie znam
          faktów". Ja miałem rok i jakoś nie przeszkadza mi to w znajomości historii
          Polski (zarówno przeszłej jak i najnowszej). Znajomość faktów jest podstawą do
          wysuwania ocen i osądów.
    • zeenovi Re: Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 15.12.06, 10:07
      łapy precz od Wojtka!!!
      • polonus3 Re: Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 15.12.06, 10:45
        Te blizniaki jednojajowe juz calkowicie zglupialy. Jeden z nich kocha inaczej
        a drugi babe podobna do czarownicy na miotle.
    • przegrzmot Dwa kartofle i oba jednakie 15.12.06, 10:14
      Najpierw nalezaloby zdegradowac obu kurdupli za nieudacznosc.
      ...a wlasciwie,to chyba oni to robia najlepiej.
    • boguslawl Re: Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 15.12.06, 10:23
      Wg mnie napewno powinien ponieść jakieś konsekwencje. Dla mnie gość, który
      układa się z politykami innych krajów przeciw własnemu narodowi, potem tworzy
      stan wojenny i pozwala na zabijanie swoich ziomków jest zdrajcą. Nie rozumiem
      ludzi, którzy piszą, że stan trzeba było wprowadzić, bo inaczej weszliby do nas
      ryscy. Trzeba zadać sobie pytanie dlaczego by weszli i kto ich o to prosił? Mam
      wrażenie, że niektórzy z Was nie pamiętaja tych czasów. Gdyby nie stan wojenny,
      bo być może obalenie komunizmu w roku 1989 byłoby szybsze o 8 lat. A więc o 8
      lat szybciej bylibyśmy w Uni. Może nasz rozój byłby o wiele szybszy i lepszy.
      Może bylibysmy obecnie na etapie Hiszpani, czy innych krajów wchodzących
      do "Uni przed nami... Może...
      • krychola Re: Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 15.12.06, 11:04
        Gdyby nie stan wojenny,
        >
        > bo być może obalenie komunizmu w roku 1989 byłoby szybsze o 8 lat. A więc o 8
        > lat szybciej bylibyśmy w Uni. Może nasz rozój byłby o wiele szybszy i lepszy.
        > Może bylibysmy obecnie na etapie Hiszpani, czy innych krajów wchodzących
        > do "Uni przed nami... Może...

A może jeszcze nie bylibyśmy w ogóle w UE? A może UE a nie było by wcale?
    • lis34 Re: Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 15.12.06, 10:34
      Signum temporis, rządzą nami miernoty, to i postępują jak miernoty. Idolem i
      bohaterem narodowym został szpieg Kukliński, wyniesiony niemal na ołtarze, a
      człowiekowi z klasą, do której obecni rządzący nigdy nie dorosną, bo do tej
      pory mimo wieku nie nauczyli się mówić poprawnie po polski, chcą z tej swojej
      ślepej zwiści odebrać wszystko. Czy zastanowili się kiedyś, przed jakim wyborem
      stanął generał Jaruzelski? Nikt chyba nie chciałby być wtedy na Jego miejscu.
      Nasza "dwójca" rządząca w dużo prostszych, choć niełatwych sytuacjach, nabiera
      wody w pyski i woli się nie wypowiadać (vide Macierewicz czy seksafera), a co
      by dopiero było, gdyby stanęli przed takim wyborem jak generał Jaruzelski.
      Pewnie wzięliby dupy w troki i spieprzyli pod skrzydła ich największego
      przyjaciela Busha. A jak na tle decyzji generała Jaruzelskiego wygląda decyzja
      o wysłaniu żołnierzy do Afganistanu? A może by prezydent Kaczyński wysłał do
      Afganistanu swoją córkę? Wtedy może nie szafowałby tak ludzkim życiem i za pięć
      minut rozmowy z Bushem nie posyłałby na niemalże pewną śmierć 1000 żołnierzy.
      Jak to się ma do liczby 92 ofiar stanu wojennego. Ponadto dziwne jest, że
      obecna koalicja tak potępia generała Jaruzelskiego, a marszałek Jurek zasuwał
      bodajże do Londynu z wyrazami uniżonego hołdu dla Pinocheta. Aż dziw, że po
      śmierci Pinocheta nie ogłoszono w Polsce żałoby narodowej.

Tak więc łapy precz od generała Jaruzelskiego.

Brawo dla ministra Sikorkiego, który się temu przeciwstawił. Minister Sikorski
      nigdy nie był moim idolem, ale tą wypowiedzią zyskał moje uznanie.

Wstydzę się, że żyję w Polsce, którą rządzą miernoty.

Lis 34
    • antonina102 zdegradować Leppera, kartofli, i konia 15.12.06, 10:35
      oraz całą tę hołotę psującą tem kraj
    • lady_godziwa Natychmiast zdegradować Jaruzelskiego za zdrade ! 15.12.06, 10:38
      jerzy.zywiecki napisał:

> Należy dać człowiekowi spokój i zostawić osąd histrii,gdyż wsystkie obecne
      > dążenia mają wydżwięk polityczny. Sam widziałem 2 listopada 81 na granicy
      > węgierskiej ładowane w eszelony czołgi i wojsko a wegierscy pogranicznicy z
      > żalem i łzami w oczach nam je pokazywali i mówili że jadą nad naszą granicę
      > do Czechsłowacji. Mam przyjaciela węgierskiego nauczyciela,który mówił trochę
      > po polsku to płakał i pokazywał mi mundur i kartę mobilizacyjną.

Kretynie! Rozumiesz co to znaczy:
      "No troops will be sent."
      "9:00 a.m. (Moscow time) 10.12.8110

Instructions of D. F. Ustinov.

When you hold negotiations with the Polish side, it is essential to emphasize
      that "the Poles themselves must resolve the Polish question."
      "We are not preparing to send troops onto the territory of Poland."11 "
      10 Translator's Note: This entire page is in Kulikov's handwriting.
      11 Translator's Note: These comments are fully in line with the CPSU Politburo's
      decisions on the 10th. See "Zasedanie Politbyuro TsK KPSS 10 dekabrya 1981
      goda," esp. Ll. 5-12.
      KULIKOV, Marshal of the Soviet Union Viktor Georgievich — Commander-in-Chief of
      the Warsaw Pact Joint Armed Forces; Soviet First Deputy Defense Minister
      The Anoshkin Notebook on the Polish Crisis, December 1981
      ANOSHKIN, Lieutenant-General Viktor Ivanovich — personal adjutant to Marshal Kulikov
      Ten szpieg KGB podpisal juz w 1946 roku kontrakt ze bedzie dzialal na szkode
      polski jako agent "WOLSKI"!
      Jaruzelski powinien wisies za morderstwa ktorych dokonal i za ogloszenie stanu
      wojennego nie zgodnego z Konstytucja Polska!

To nie bylo zagrozenie ze strony wojsk radzieckich, on bronil status quo
      formujac nielegalna zbrojna organizacje na szkody narodu Polskiego!

Zanim bedziesz kraczal to sie wpierw doksztalc i wystaw swoja morde
      wreszczie z tego CIEMNOGRODU!

www.wilsoncenter.org/index.cfm?topic_id=1409&fuseaction=va2.document&identifier=5034F0E6-96B6-175C-9F306C01399CA7C4&sort=Collection&item=1980-81%20Polish%20Crisis
      [10 December]
      18:10

Conversation with
      Cde. S. S. Gurunov

— We arrived from the Embassy. Meetings with Aristov and Pavlov. The news is
      that no teleg. has
      yet come. We sent a 2nd ciphered teleg. under three signatures. . . . . . .2

— Senior officers/generals are working in the Gen. Staff bldg.3

1. Simultan. they are stepping up their attacks against Poland's allied ties
      with the USSR.4

They are pressing demagogic demands about Poland's withdrawal from the Warsaw
      Pact and
      CMEA, as well as about the use of lines of communication passing through Polish
      territory
      for alliance purposes.5

Individual provocateurs are raising doubts about the existing
      Soviet-Polish borders6 and are maliciously defaming the
      history of the Soviet Army's role in liberating Poland from
      the Hitlerite occupiers.

All of this has caused legitimate consternation among the Soviet people.

1 1 D E C E M B E R
      From 7:30 a.m. (Moscow time) VG7 gathered the generals to size up the situation.
      We reported it to DF8 — the tone of the conversation was moderate!!
      After breakfast we went to the Embassy.

Cde. B. I. Aristov raises the following:
      Questions: — working out the withdrawal of families;

— aircraft to Brest for an evacuation;

— kitchens to the Embassy to feed the Emb. guards;

11:30 Talks Between VG and Siwicki. They exchanged views. Siwicki requested that
      we come for
      lunch at around 14-15:00 today.

Cde. Pavlov requested VG to speak with
      D. F. Ustinov about receiving Vladimir
      Aleksandrovich Kryuchkov in Poland.

"At this stage there will be no Soviet presence" — that is the answer we gave to
      Com. Milewski in Moscow9 (see the telegram of B. I. Aristov on 10.12.81)

— "You are distancing yourselves from us" - Jaruzelski

9:00 a.m. (Moscow time) 10.12.8110

Instructions of D. F. Ustinov.

When you hold negotiations with the Polish side, it

is essential to emphasize that "the Poles themselves must resolve the

Polish question."

"We are not preparing to send troops onto the territory of Poland."11

16:35 ?! VG arrived from the residence of Cde. Aristov, who reported on an
      extremely confidential basis that:

1. As instructed — Called - Jaruzelski and Milewski and raised questions:

(1) — We request that someone from the political leadership come to our country.
      Who will and when?

(2) — To send a message of support to us. Aristov said that representation at
      the Center has been arranged.

(3) — Can we count on assistance of a military sort from the USSR? (about the
      additional sending of troops)

(4) — What sort of measures of economic aid can the USSR provide to Poland?

ARISTOV <— RUSAKOV: RUSAKOV'S ANSWER:

1. No one will be coming.

2. Measures will be taken.

3. No troops will be sent.

4. Baibakov is providing an answer.13
      For the Decision of the WTO C-in-C:14
      (My suggestions) — 11.12.81

1. To find a position with a site in the Embassy (work, relaxation, eating)
      (Titov, Fedorov)
      2. "Bulava" communications in the Embassy.15 From where to put it. A crew,
      eating, toilet facilities . . ., etc.16
      Borisov is to drive the commander along the route on 12.12
      3. Guards and defense — Armored pers. carr. . . . Shilka artil.17
      Polish identification marks. Merezhko Must remove their own unit's marks.18
      4. Merezhko —> Oliwa, a unit for the guards of the Embassy
      5. A kitchen — one for meals. Groceries Fedorov —> to get them
      6. To Borisov —> Molczyk, Gen. Staff, via Oliwa
      Scheme of communications District, Representative Zarudin, Rembertow19
      7. Transport for conveyance —> a site in the DefMin 1-2 armored tank regiments
      Merezhko, Titov
      8. Pilots — to stay at Solnewice on the night of 12-13.12
      (Tu-134)
      An-24 — on alert at the airport
      Titov
      9. One more office — Anoshkin
      10. To 7 offices — "end of Bulava"
      Borisov

Allocation of people:
      Embassy:

V. G. Kulikov Send To:

Anoshkin Rembertow:
      Titov Merezhko
      Bredun
      Popov
      Lakna20 To hotels:
      — Saventsov
      — Lozhechnikov
      — Larisa
      — Grechiko
      — Fedorov
      — Nazarov - on duty
      11. Zarudin — groceries for meals!
      12. Supply of maps — Grechiko

www.wilsoncenter.org/index.cfm?topic_id=1409&fuseaction=va2.browse&sort=Collection&item=Poland%20in%20the%20Cold%20War
      • iluminacja256 Re: Natychmiast zdegradować Jaruzelskiego za zdr 15.12.06, 11:52
        lady_godziwa napisała:

> "No troops will be sent."

A kilkadziesiąt lat wczesniej Stalin również twierdził, ze zawiera z Polską
        pakt o nieagresji...

• lady_godziwa [...] 15.12.06, 16:39
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • dareksl Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan woje.. 15.12.06, 10:40
      Oczywiście, że zdegradować. Stań oko w oko z rodzinami ofiar jego "działalności" (nie tylko przecież stan wojenny) a potem dopiero znajduj w sobie litość. Jeżeli ją znajdziesz to gratuluję.
      Dariusz Śleczkowski
    • monikadetlaff Re: Czy zdegradować gen. Jaruzelskiego za stan wo 15.12.06, 12:05
      wiecie co, czytam Wasze posty i robi mi się jakoś tak...
      całe moje życie i wszystko co robie opiera się na przeświadczeniu, że "oliwa na
      wierzch wypływa" - Nie spieszno mi do osadzania kogokolwiek, a już szczególnie,
      kiedy wiem o sprawie tyle co nic... (czyli mniej więcej tyle co wie 2/3 tutaj
      wypowiadających się).

Wiem za to jak toczyła się historia Polski.
      i prawdę mówiąc, jesli mielibyśmy degradować generała Jaruzelskiego,
      musielibyśmy zdegradować ot chociażby Piłsudzkiego (bo rabował państwowe
      pieniądze, że o przewrocie zbrojnym nie wspomnę...)

Umiaru i pomyślunku mili Państwo trochę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka