Dodaj do ulubionych

Giertych: w 2010 roku religia na maturze

• koczot Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 18:11
      Obowiazkowa ocena z religii podczas ubiegania sie o prace w kolach rzadowych i blisko z nimi zwiazanych...Dobrze ze ich nie bedzie w 2010r. :)
    • s0ber Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 18:15
      1zorro napisał:

> Ten facet naprawde juz calkiem zwariowal???????? Mozna tylko wspolczuc jego
      > zonie i rodzinie....

Ten przedmiot ma być do wyboru, więc nie rozumiem tego oburzenia. Wydaje mi się,
      że zadziałał tu syndrom anty-Giertych, który objawia się ślepą krytyką
      wszystkiego, co giertychowskie. Ja za panem Romanem też jakoś nie przepadam, ale
      ten pomysł wydaje mi się niegłupi i właściwie neutralny. Co innego, gdyby matura
      z religii chrześcijańskiej (bo pewnie o tę w domyśle chodzi) miała być
      obowiązkowa, to byłby, bez mała, poroniony pomysł. Ciekawi mnie tylko jedna
      rzecz, czy, jeśli już, będzie można popisać się wiedzą z róznych religii, czy
      tylko z religii chrześcijańskiej? Byłbym nawet za, gdyby w tym względzie nie
      było dyskryminacji.
      • obraza.uczuc.religijnych Lekcje religii też są do wyboru. 18.12.06, 18:19
        Wybór ten ma polegać na tym, że dziecko jest odgórnie przypisane do
        uczęszczania na religię i może się zdecydować nie chodzić tam, ale musi dokonać
        w tym celu szeregu dodatkowych czynności. Sądząc po krokach wprowadzających
        religię do szkół należy się spodziewać, że niedługo każdy będzie przypisany do
        zdawania religii na maturze, a aby tego nie robić będzie musiał załatwiać
        szereg formalności.
      • radiomarian Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 18:30
        jest kilka problemow...po pierwsze podstawowa zasada kazdego nowoczesnego i
        demokratycznego kraju jest rozdzial kosciola i panstwa...prywatne szkoly
        katolickie moga sobie uczyc czego chca, ale w szkolach panstwowych religia nie
        powinna istniec, a minister edukacji wogole nie powinien sie tym zajmowac...a
        tak wogole to co oznacza "matura z religii"? czy beda mieli egzaminatorow tez z
        innych religii? islamu, buddystow, zydow, adwentystow dnia siodmego, swiadkow
        jehowy, hare-kryszna, rastafarianow itp itd? no to zatrudnienie w szkolach
        znacznie wzrosnie:-) a tak wogole, to cala ta gadanina ma tylko jeden cel:
        odwracanie uwagi mediow i spoleczenstwa od innych problemow, np takich jak
        poparcie dla LPR organizacji neo-faszystowskich i mlodocianych nazistow..Roamn
        potzrebuje szybkiej zmiany tematu, po tym jak jego partyjni koledzi i kolezanki
        zostali uwiecznieni na filmie ze sfastykami w tle
    • dzakarta Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 18:22
      Słusznie Romuś!
      Wycofać biologię i matematykę, a wprowadzić "historię dinozaurów" autorstwa
      Macieja Giertycha i wiceministra Orzechowskiego!
      W miejsce planowanych mundurków szkolnych wprowadzić "komunijne alby"!
      Księża na stanowiska dyrektorów szkół i kuratorów!

Popatrzcie ludzie na Romusia i jego przydupasa Orzechowskiego. Popatrzcie
      uważnie... Czyż nie przypominają wam dinozaurów z tym błyskiem swoistej
      inteligencji w ich kaprawych oczach..., i te wystające czółka sklepione w
      charakterystyczny sposób dla..... . Przypatrzcie się ludzie!
    • persephone Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 18:27
      "Religia to system wierzeń i praktyk, określający relację jednostki do różnie
      pojmowanej sfery sacrum, czyli świętości i sfery boskiej. Manifestuje się ona w
      wymiarze doktrynalnym (doktryna, wiara), w czynnościach religijnych (kult), w
      sferze społeczno-organizacyjnej (Kościół, wspólnota religijna) i w sferze
      duchowości indywidualnej (m.in. mistyka). Relacja jednostki do sacrum
      koncentruje się wokół poczucia świętości - chęci zbliżenia się do sacrum,
      poczucia lęku, czci czy dystansu wobec niego.

Najstarsze ślady religii występują już w czasach prehistorycznych w postaci
      rysunków naskalnych i pochówków (wiara w życie pośmiertne). Pierwotną religią
      był prawdopodobnie animizm. Religia była sposobem, w jaki człowiek próbował
      pojąć świat i otaczające go zjawiska (np. pioruny, śmierć, zjawisko dnia i
      nocy).Badaniem religii zajmują się:religioznawstwo teologia filozofia religii
      socjologia religii Religie dzieli się:na naturalne i objawione
      ze względu na to, jak pojmują istotę boską: monoteizm, politeizm, henoteizm,
      panteizm
      ze względu na zasięg oddziaływania religii: religie uniwersalistyczne,
      narodowe, plemienne." To w końcu z czego będzie ten egzamin???
      hahahhahhahhahhaha
    • opt Religioznawstwo tak a jakaś konkretna religia to 18.12.06, 18:30
      nie,bo jak można oceniaćwiedzę o tym czy Maria była dziewicą ,czy nie,czy
      Jerozolima to kosmodrom,z którego do nieba wystartował Jezus,Maria,Mahomet z
      koniem i inne bzdety.
    • piehemoth Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 18:35
      Piehemoth: w 2010 roku giertych w psychiatryku
    • krawiec6661 [...] 18.12.06, 18:38
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • napoleon100 Giertych: w 2010 roku kto będzie pamietał 18.12.06, 18:40
      kim był Giertych,LPR.
    • emel2x Fundamentalizm 18.12.06, 18:41
      Myślę, że czas najwyższy skończyć żarty z fundametalistów, z ich przywiązania do
      swojej wiary. Oto powoli powstaje przykład kraju w którym rządzi demokratycznie
      wybrany fundamentalizm katolicki. Kolejnym krokiem ministra edukacji powinna być
      decyzja o zakładaniu szkół religijnych, gdzie dzieci od maleńkości uczone by
      były o słuszności jedynej religii oraz o konieczności prowadzenia świętej wojny
      z niewiernymi, w tym także z protestantami i grekokatolikami. W 2011
      Ministerstwo Pracy, po konsultacji z Kościołem Katolickim przeprowadzi zmiany w
      kodeksie pracy i wydłuży normalny dzień o 2h - na mszę świętą poranną i mszę
      świętą wieczorną, a w 2013 Ministerstwo Finansów zdecyduje o obciążeniu naszych
      wynagrodzeń o kolejną składkę - na ubezpieczenie Hostii Świętej ku Chwale Maryi
      Królowej Polski i Jezusa Miłościwego. Dochód z tego tytułu będzie oczywiście
      powiększał specjalny fundusz na wykup ziemi i przekazanie jej parafiom. Ciekawe
      co zrobi MSZ - ja myślę, że dzięki ich sprawnym działaniom w każdym mieście pow.
      10000 mieszk. będzie ambasada Watykanu (oczywiście utzrymywana z budżetu
      państwa) i utworzy dwie nowe ambasady i 5 konsulatów w państwie watykańskim.
      Najważniejsze, że od 2015 Ministerstwo Transportu planuje rozpoczęcie budowy
      ultra-nowoczesniej, 8 pasmowej autostrady łączącej Toruń, Licheń, Częstochowę i
      Watykan, ze zjazdem w Wadowicach i Kalwarii Zebrzydowskiej.
      Jak dobrze być Polakiem! Tyle możliwości, tyle możliwości... Ciekawe tylko, czy
      jak to wszystko za 100 lat się rozleci, to czy odpowiednik dzisiejszego
      Macierewicza będzie likwidował "polską" Gwardię Szwajcarską?
    • danekgeo1 Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 18:51
      ...nie jestem za religią na maturze, ale może to paradoksalnie wnieść wiele
      dobrego. Moje doświadczenia z LO są takie: obecnie księża (katechetów jest
      niewielu) praktycznie są poza kontrolą dyrekcji. Lekcje przeważnie prowadzone
      są tylko z niewielką grupą zainteresowanych w obrębie klasy, lub wręcz
      merytorycznych lekcji nie ma. Ksiądz od początku bierze wynagrodzenie
      przysługujące nauczycielowi mianowanemu, który do tego zaszeregowania dochodzi
      kilka lat plus egzamin. Zmusi to księży do większego wysiłku. Młodzież wreszcie
      poczuje, że ocena z religii jest istotna i, może bardziej powściągnie swoje
      oznaki lekceważenia. Natomiast Ministerstwo (Giertych) dostrzeże, że w szkole
      jest także grupa nie chodząca na religię i trzeba zapewnić im (przyzwoite)
      lekcje etyki albo religioznawstwa.
      Myślę, że Episkopat zrozumiał już, że religia w szkole nie do końca spełnia
      swoje zadania. Religia na maturze ma cel nobilitujący, podnoszący prestiż tego
      przedmiotu. Ale zdających ten egzamin zewnętrzny będzie w skali kraju 2-3%.
    • arkun Jestem za, popiram, tak trzeba!!!! 18.12.06, 18:54
      Jestem za religią w szkołach, najlepiej obowiązkową i żeby ocena liczyła się do
      średniej i na matutrze teżm i na egzaminach wstepnych koniecznie.
      Jest to najlepszy sposób, by realnie, głęboko i na zawsze zniechęcić młodych
      ludzi do religii.
      Jest to genialny sposób by wypaczyć cały sens katechezy.
      Dlatego zachęcam wszyskich przeciwników religii w szkołach do skrupulatnego i
      aktywnego poparcia pomysłów naszego politycznego geniusz Giertycha Romana w tym
      względzie.
    • raveness1 Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 18:55
      Trzeba miec tylko nadzieje, ze do 2010 roku Polska bedzie juz dla mnie krajem
      jedynie turystycznym, odwiedzanym raz do roku.
    • pochmurna Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 18:58
      Całkowicie bezsensowny pomysł. Więcej nawet
    • skrytyzjadaczparowek Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 19:00
      Giertych!!ty wale,niedoczekanie twoje!!!!
    • pogarda Brawo Geiertych !!! 18.12.06, 19:03
      To moje dzieci beda mogly zdawac religie na maturze?!? HURAAAAAAAAAAAAA!
      Rozumiem, ze dotyczy to wszystkich religii do wyboru. W koncu mamy demokracje.
      Zastanawiam sie tylko ilu nauczycieli w polce zna Koran.... Tak czy inaczej
      brawo Geirtych...
      Niech mu Allah wynagrodzi za ten pomysl.
    • lscieszko Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 19:06
      Nauczanie Religii- TAK! ale prz Parafii!. Jestem człowiekiem wierzącym i
      praktykujacym ale wkurza mnie, że przygotowując się do matury mam tylko 3godz.
      chemii a religii 6! Nie zapominajmy o proporcjach.
    • andrecz Co to znaczy religia? 18.12.06, 19:16
      to bedzie egazmin w zaleznosci od religii jaka sie wyznaje? hmm.. no chce dto
      koniecznie zobaczyc... Czy moze bedzie sie karac tych ktorzy nie wierza badz
      nie chcą wkuwać "religii" do matury? Znowu inteligencja Romka jest ponizej
      worka ziemniaków...
    • tierralatina Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 19:26
      A kiedy historia rodu Giertychow jako obowiazkowy przedmiot? Ma pan jeszcze
      pole do popisu panie "ministrze"...
      • profes79 Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 19:28
        Konstytucja RP art.25 ust 2
        Trybunal KOnstytucyjny chyba samymi klonami musialbybyc obsadzony zeby taka
        ustawe puscic.
    • wielki_czarownik Matura z bajek. Parodia. 18.12.06, 19:30
      Ludzie będą pisać egzamin DOJRZAŁOŚCI ze znajomości bajek, gusłów i zabobonów. Wstyd na cały świat!
    • wikal Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 19:40
      A co to komu przeszkadza? Po początkowej fascynacji i próbach "prześlizgnięcia"
      się przez maturalne sito, zdawać ja będą ci, którym bedzie naprawdę potrzebna.
      Przyszli prawnicy, lekarze, nauczyciele, bankowcy tego nie tkną, bo uczelniom
      taka matura potrzebna nie będzie. Dla mnie - kto chce niech maturę z religii
      zdaje - byle nie była obowiązkowa! Moim zdaniem znacznie groźniejsze są plany
      uczynienia religii przedmiotem obowiazkowym, bo wiadomo, że wtedy ci, którzy na
      religię chodzić nie chcą, będą musieli uczęszczać na etykę (inaczej nie zgodzi
      się liczba przedmiotów i nie będzie można wygenerować równej średniej, co jest
      niezgodnym z prawem zaprzeczeniem równości szans). Ponieważ w Polsce brakuje
      etyków, nie spadną oni z nieba tylko dlatego, że Giertych tak chce. Kto więc
      będzie uczył religii? Oczywiście katechceci (tak jak uczą już powszechnie
      przygotowania do życia w rodzinie). Powie sie obłudnie, że oczywiście oni będa
      neutralni światopoglądowo (tere-fere!!). To otwiera drogę do naprawdę
      powszechnej i OBOWIĄZKOWEJ indokrynacji. Nie ma również możliwości
      zorganozwania lekcji innych religii na terenie szkoły. I dlatego z tym pomysłem
      Giertycha przede wszystkim powinniśmy walczyć. A matura? Niech sobie bedzie.
      Gdy przyszli studenci innych uczelni poza teologicznymi, spostrzegą, w jakim
      poważaniu te uczelnie mają taka maturę - sami się do niej palić nie będą.
    • sympatyk10 By 2010 18.12.06, 19:41
      Moze do tego czasu Bozia sie upomni o konia!
    • vortex21 Zaraz, czy mianem 'religia' okreslac sie bedzie... 18.12.06, 19:42
      religie katolicka czy tez okreslenie to bedzie ogolne i wymagac sie bedzie od
      mlodzierzy raczej wiedzy na temat glownych nurtow religijnych swiata? To berdzo
      istotne pytanie. Czy ktos moglby odpowiedziec?
      • kuku85 Re: Zaraz, czy mianem 'religia' okreslac sie bedz 18.12.06, 19:53
        sądzę, że duży romek nie dopuszcza nawet możliwości istnienia innych religii...
        a poważnie: kończyłam liceum 3 lata temu i silą rozpędu chodziłam na religię -
        program nie ma absolutnie nic wspólnego z religioznawstwem, ani nawet historią
        kościoła, jest raczej klepaniem dogmatów
    • chaladia Co w tym złego? 18.12.06, 19:45
      Tak jak ocena z religii na świadectwie jest niebezpieczna dla wszystkich, bo
      katecheta będzie mógł terroryzować klasę groźbą obniżenia ocen (a wiem, że
      obecnie w wielu liceach uczniowie niezbyt religijni, acz "obkuci" z Pisma
      Świętego zadają katechetom bardzo trudne i kłopotliwe pytania - co by się
      zapewne z wprowadzeniem ocen skońćzyło), tak możliwość zdawania na
      maturze "religii" należy uznać za korzystne dla pewnej grupy uczniów, którzy
      zechcą iść do seminarium, na religioznawstwo itp. Fakt istnienia takiej
      mozliwości nie powinien utrudnić zdawania matury z matematyki kandydatom na
      Politechnikę...

Niech mnie ktoś oświeci, co w tym złego?
      • 1zorro Re: Co w tym złego? 18.12.06, 19:49
        Oswiecam cie. Myslenie nie boli, wiec pomysl.
        • 1zorro A Samoobrona wprowadzi na maturze sprawdzian z 18.12.06, 19:51
          seksu?
      • kuku85 Re: Co w tym złego? 18.12.06, 19:58
        szkoła państwowa z założenia jest świecka, sam fakt nauczania w niej jednej
        religii jest niewłaściwy. a matura mogłaby być z religioznawstwa, a nie z
        religii (rzymskokatolickiej w domyśle)
      • skrzynka_kacpra Re: Co w tym złego? 18.12.06, 20:14
        Wiara to nie jest przedmiot którego możesz nauczyć się od strony 12 do 67 w
        podręczniku. Chodzę na lekcje religii nie dla notatki w zeszycie, ale dlatego że
        jest to moment w którym mogę wdać się w głębszą dyskusję m.in. na temat
        zagadnień etycznych czy sensu życia i niekoniecznie dlatego że jestem wierzący.
        Sądzę, że matura z religii spowodowałaby to, że ksiądz/katacheta będzie miał
        sztywno narzucony plan zajęć, który będzie musiał po prostu zrealizować, a
        lekcje religii będą mijać się z celem. Przybędzie nam przedmiot ni w 5 ni w 10.
        Pozdrawiam
        • chaladia Re: Co w tym złego? 18.12.06, 21:21
          Widzisz, to mnie już nie interesuje.
          Skoro będą (zakładam, że będą) chętni do zdawania egzaminu z religii
          katolickiej (albo i z buddyzmu zen), to trzeba im to umożliwić. W wieku lat 18
          człowiek jest na tyle świadomy, że powinien odróżnić sens od nonsensu i
          oczenić, do czego mu się taka matura przyda. Podobno jest też matura z tańca -
          niby śmiech, ale dla uczniów szkoły baletowej może już nie tak bardzo...
          Na koniec - zwał, jak zwał, przecież w szkole nie uczy się religii, tylko
          oficjalnej ortodoksji KRK, czyli dość jednokierunkowego religioznawstwa.
      • wielki_czarownik Proste 18.12.06, 20:23
        Szkoła ma uczyć FAKTÓW albo przynajmniej TEORII NAUKOWYCH a nie bajek.
    • wojkm Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 19:52
      Jaki by romeczek nie byl do dlaczego by nie wprowadzic religi na mature??
      W koncu przedmiot jak kazdy inny. jezeli ktos chce to moze przeciez zdawac
    • magda-sitnik Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 19:56
      Polski Taliban!
      • 1zorro Wigilii jeszcze nie ma a kon przemowil..Cuda!Cuda! 18.12.06, 20:27
        ojciec Rydzyk zaniemowi z wrazenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka