rudotka 20.12.06, 07:09 i ten kraj ma byc w UE? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konkwista4 Będzie i będzie cool 20.12.06, 07:39 Turcja musi byc w UE bo chcę sobie dom niedaleko Efezu postawić. Poza tym skoro Rosja może grać w Mistrzostwach Europy to dlaczego Turcji ma nie być w UE? Odpowiedz Link Zgłoś
dzioobas polska tez jest w UE 20.12.06, 11:39 A rzadza tu fundamentalisci z imamami takimi jak Giertych czy Macierewicz Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Fundamentalisci z GW, kontra sw. Mikolaj 20.12.06, 14:21 Caly kibuc redakcji najchetniej zepchnalby do smietnika swieta Bozego Narodzenia zostawiajac swojego starego dziada przyblede mordujacego w nocy swoich gospodarzy, czyli HANUKA. Przez ostatnie 30 lat wizerunek Hanuki zmienil sie i zamiast 5tysiecy lat tradycji zaoferowano Hanuke przynoszacego prezenty, czyli udajacego swietego. Strzezcie sie jednak bo co swiety Mikolaj, to nie skrytobojca. Odpowiedz Link Zgłoś
ontos2 Nie chcę kraju w UE , w którym nie panuje 20.12.06, 07:41 tolerancja religijna. Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: Nie chcę kraju w UE , w którym nie panuje 20.12.06, 07:54 ontos2 napisał: > tolerancja religijna. A gdzieś przeczytał, że nie panuje? Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Nie chcę kraju w UE , w którym nie panuje 20.12.06, 07:56 Wszedzie na swiecie sa fundamentalisci i przeszkadzaja zyc ludziom w spokoju.W Turcji nie lubia swietego Mikolaja,bo go nie wymyslili.U nas nie lubia handlu w niedziele,bo to konkurencja dla ich tacy.Rodzice wola kupic dzieciom cukierki w centrum handlowym zamiast rzucic na tace w centrum religijnym.To oczywiste,jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Nie chcę kraju w UE , w którym nie panuje 20.12.06, 07:59 Nie wiem o co Ci chodzi. W Turcji i innych krajach islamskich panuje ogromna tolerancja religijna. W stosunku do islamu ;) I ogromna tolerancja obyczajowa. W stosunku do obyczajów popieranych przez mułłów ;) Poza tym, nie musimy przyjmować Turcji do UE, muzułmanie się pojawili w Europie. Oni już tu są, i będzie ich coraz więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
miron73 Re: Nie chcę kraju w UE , w którym nie panuje 20.12.06, 08:51 Tia... powiedział co wiedział. Akurat wróciłem z półtorarocznego pobytu w Turcji. Ten kraj jest rówie islamski co Polska katolicka. Po prostu też mają swoich ojców dyrektorów :P A emigracja turecka robi równie dobry PR swoim ziomkom jak polska nam w drugiej połowie lat 80tych. Odpowiedz Link Zgłoś
sabala_1 Re: Nie chcę kraju w UE , w którym nie panuje 20.12.06, 09:11 Zawsze można odesłac w/g sprawdzonych niemieckich (niektórzy twierdzą hitlerowskich) metod Odpowiedz Link Zgłoś
sabala_1 Re: Nie chcę kraju w UE , w którym nie panuje 20.12.06, 09:15 Tere fere kuku, zapoznajcie się ile w Europie dziewcząt jest zarzynanych w rodzinach tureckich jesli sprzeciwią byciu sprzedaną w kontrakcie ślubnym, lub nie daj Boże zamarzy się im "chodzić" z Europejczykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Nie chcę kraju w UE , w którym nie panuje 20.12.06, 10:19 sabala_1 napisał: > Tere fere kuku, zapoznajcie się ile w Europie dziewcząt jest zarzynanych w > rodzinach tureckich jesli sprzeciwią byciu sprzedaną w kontrakcie ślubnym, lub > nie daj Boże zamarzy się im "chodzić" z Europejczykiem. Chętnie się zapoznamy. Daj namiary na statyski. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Nie chcę kraju w UE , w którym nie panuje 20.12.06, 10:20 zdzisiek66 napisał: > Nie wiem o co Ci chodzi. W Turcji i innych krajach islamskich panuje ogromna > tolerancja religijna. W stosunku do islamu ;) I ogromna tolerancja obyczajowa. > W stosunku do obyczajów popieranych przez mułłów ;) Bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Nie chcę kraju w UE , w którym nie panuje 20.12.06, 10:18 ontos2 napisał: > tolerancja religijna. Przecież tam jest o wiele większa tolerancja religijna niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Re: Nie chcę kraju w UE , w którym nie panuje 20.12.06, 13:29 asmok6 napisał: > ontos2 napisał: > > > tolerancja religijna. > > Przecież tam jest o wiele większa tolerancja religijna niż w Polsce. To nie prawda. Sa ogromne ograniczenia szczegolnie dla chrzescijan. Zeby otworzyc kosciol ksieza musza wyprawdzac rozne cuda, typu rejestrowac parafie jako spolke cywilna itd. Nie wolno otwierac seminariow duchownych (wspolnota Ormianska musi ksztalcic ksiezzy zagranica), ogromne problemy przy otwieraniu nowych kosciolow a nawet z zezwoleniami na remonty (bez roznicy czy ewangielicy, katolicy czy prawoslawni) itp. Zapoznaj sie z rzeczywista sytuacja a potem sie wypowiadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Nie chcę kraju w UE , w którym nie panuje 21.12.06, 10:28 exxon napisał: > asmok6 napisał: > > > ontos2 napisał: > > > > > tolerancja religijna. > > > > Przecież tam jest o wiele większa tolerancja religijna niż w Polsce. > > To nie prawda. Sa ogromne ograniczenia szczegolnie dla chrzescijan. Zeby > otworzyc kosciol ksieza musza wyprawdzac rozne cuda, typu rejestrowac parafie > jako spolke cywilna itd. Nie wolno otwierac seminariow duchownych (wspolnota > Ormianska musi ksztalcic ksiezzy zagranica), ogromne problemy przy otwieraniu > nowych kosciolow a nawet z zezwoleniami na remonty (bez roznicy czy > ewangielicy, katolicy czy prawoslawni) itp. Zapoznaj sie z rzeczywista sytuacja a potem sie wypowiadaj. Ależ ja się zapoznałem. Tam, na miejscu. Po prostu piszę to co widziałem oczyma człowieka z zewnątrz. Tolerancja dla innych religii nie sprowadza się do tych kilku przepisów. Ogromnie zawężasz problem. Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Re: Nie chcę kraju w UE , w którym nie panuje 21.12.06, 23:06 asmok6 napisał: > Ależ ja się zapoznałem. Tam, na miejscu. Po prostu piszę to co widziałem oczyma > człowieka z zewnątrz. Tolerancja dla innych religii nie sprowadza się do tych > kilku przepisów. Ogromnie zawężasz problem. No jesli nie ma wolnosci praktyk religijnych, wolnosci ksztalcenia a wierni nie moga robic tak podstawowych rzeczy jak remontowac swiatyn (nie wspominajac juz np. o celowym dewastowaniu czy okradaniu swiatyn chrzescijanskich przez tureckie bojowki - np. prawoslawne koscioly Asyryjczykow) to jak mozna mowic o wolnosci religijnej. To jest tak jak wiekszosc rzeczy w Turcji - na papierze i w tym Turcja bardzo przypomina Zwiazek Radziecki. W wielu innych aspektach zreszta tez. Odpowiedz Link Zgłoś
justtice Re: Nie chcę kraju w UE , w którym nie panuje 20.12.06, 10:22 ontos2 napisał: > tolerancja religijna. No to wypisz nasz, u nas w ogóle przejawy tolerancji są mało tolerancyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
sheep2 Re: Nie chcę kraju w UE , w którym nie panuje 20.12.06, 10:46 to czas najwyzszy polske z ue wypisac... Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Wszystko to nie trzyma się kupy 20.12.06, 07:52 Żaden prawdziwy muzułmanin nie nazwie świąt Bożegp Narodzenia szatańskim. Zapewne nazwę uznałby za dalece niestosowną, ale samo uczczenie narodzin Chrystusa, jednego z szeregu uznawanych przez Machometa proroków - za jak najbardziej słuszne. Podobnie żaden laik-lewicowiec nie broniłby chrześcijańskich świąt. Redaktorowi pomyliły się zapewne pojęcia Bożonarodzeniowych świąt z komercyjną szopką z cocacolowskim grubasem w roli głównej. ps A odpowiadając rudotce - spójrz kochana na Holandię, gdzie legalnie działa sobie partia pedofili i porównaj z Maltą, najbardziej restrykcyjnym katolickim państwie. Jak widać siłą UE (brzmi jak oksymoron :) ) jest różnorodność. Odpowiedz Link Zgłoś
polakmoronslayer Re: Turcja: awantura o Boże Narodzenie 20.12.06, 08:17 Polska z krolem Jezusem tez jest w UE.To nie trzeba sie niczemu dziwic. Odpowiedz Link Zgłoś
kysiek2 Re: Turcja: awantura o Boże Narodzenie 20.12.06, 09:21 Turcja to bardzo dziwne państwo, ja osobiście jestem przeciwny jej wsąpieniu do UE. Uważam że fanatyzm islamski jest gorszy od fanatyzmu katolickiego, a jak ten się powszechnie w Polsce panoszy. Co by to było gdyby Turcy mogli przekarczać granice bez kontroli np. po wejściu do Szengen. Podkładali by wtedy bombki gdzie chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
resetzrzut Re: Turcja: awantura o Boże Narodzenie 20.12.06, 10:02 jakos ich sporo w niemczech a bombek nie podkladaja... hmmm chyba ci cos nie wyszlo kysiu pysiu. idz walnij kukulke w betonowy filar moze ci sie poukladaja mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Re: Turcja: awantura o Boże Narodzenie 20.12.06, 13:34 resetzrzut napisał: > jakos ich sporo w niemczech a bombek nie podkladaja... > hmmm chyba ci cos nie wyszlo kysiu pysiu. > idz walnij kukulke w betonowy filar moze ci sie poukladaja mysli. w niemczech zajmuja sie glownie brudnymi interesami typu burdele i narkotyki (a w rezultacie i porachunkami - dosc regularne strzelaniany - np. w Wiesbaden 4 trupy), ale u siebie bomby podkladaja regularnie. w turcji bylo w minionym roku kilkanascie powaznych zamachow poczawszy od bomb w miejscach turystycznych a konczac na napasci na sad najwyzszy, podpaleniu lotniska i wziecie zakladnikow w burger kingu. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Warto by dodac, ze sw. Mikolaj 20.12.06, 09:21 byl biskupem Myry, dzis tureckiego miasta na wybrzezu morza srodziemnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dakiro Re: Warto by dodac, ze sw. Mikolaj 20.12.06, 11:10 a to ciekawe - dobrze wiedziec. a poza tym byÄšÂ?y czasy - nie tak dawno znowu kiedy to w europie chrzeÄšÂ?cijaÄšÂ?skiej zabijano wieÂ?cej ludzi w imie religi niz w krajach muzulÂ?manÂ?skich. Poczekajmy te 100 lat. mam nadziejeÂ?, ze sie wszystko ulozy. tzn. religia panÂ?stwowa zniknie. w domach sobie bedaÂ? wierzaÂ?cymi a na ulicy ludzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Re: Warto by dodac, ze sw. Mikolaj 20.12.06, 13:35 tak, a Emmanuel Kant byl filozofem z Krolewca, dzis rosyjskiego miasta nieopodal wybrzeza Baltyku kpix napisał: > byl biskupem Myry, dzis tureckiego miasta na wybrzezu morza srodziemnego. Odpowiedz Link Zgłoś
eurypides77 W Polsce też jest ciemnogród i zabobony 20.12.06, 09:35 a weszła. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pis_off Re: W Polsce też jest ciemnogród i zabobony 20.12.06, 12:01 przynajmniej nikt niegogo nie zazyna i nie strzela sie do ksiezy/mulluw/popow itp, jeszcze nie plona swiatynie. Nikt sie nie wysadza w powietrze wedle kazan fanatykow. Takie tam drobne roznice Odpowiedz Link Zgłoś
magazynio1 Re: W Polsce też jest ciemnogród i zabobony 20.12.06, 15:01 Gdyby dzisiaj Rydzyk zarzadal meczennikow - milion oglupionych ludzi idzie na swieta wojne. I dlatego jest taki niebezpieczny. Stworzyl najwieksza sekte na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
langston zeby przeciwstawic sie sekcie GW 20.12.06, 16:57 zeby przeciwstawic sie sekcie GW...jestem pewnie ze chetnie z GW oddalbys zycie ...tyle ze myslalbys ze to za "demokracje" oczywiscie "mloda" dawniej byla "ludowa" teraz jest "mloda" no ale skoro iedologowie ci sami to nie ma sie co dziwic Odpowiedz Link Zgłoś
prawieemeryt Re: Turcja: awantura o Boże Narodzenie 20.12.06, 10:33 Skąd to zdziwienie?! A Polska już jest w UE! I właśnie prasa podała, że w Sejmie leży projekt uchwały ustanawiającej Jezusa królem Polski. Widać więc , że oszołomstwo i dewocja nie są charakterystyczne dla jednej, wybranej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
trueapasz Wolna Europa Bez Meczetów 20.12.06, 10:55 Wolna Europa Bez Meczetów !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pis_off Re: Wolna Europa Bez Meczetów 20.12.06, 12:02 Fanatycy na pustynie!z prawem jazdy tylko na wielblady! Odpowiedz Link Zgłoś
diopsyd1 Św. Mikołaj żył na terenie Turcji 20.12.06, 11:11 A dokładniej na terenie Anatolii, bo Turcji wtedy nie było. I to jest najśmieszniejsze :). Mogliby zrobić na tym niezły biznes a przy okazji wyprzeć tego grubego, czerwonego pajaca, który ze Świąt robi szopkę. O ile pamiętam, pierwsze Mikołaje, które przychodziły do mnie miały pastorał a czasem i tiarę... Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Tales i Herodot tez zyli na terenie obecnej Turcji 20.12.06, 13:37 i mieli z turasami tyle samo wspolnego co sw.Mikolaj. diopsyd1 napisał: > A dokładniej na terenie Anatolii, bo Turcji wtedy nie było. I to jest > najśmieszniejsze :). Mogliby zrobić na tym niezły biznes a przy okazji wyprzeć > tego grubego, czerwonego pajaca, który ze Świąt robi szopkę. O ile pamiętam, > pierwsze Mikołaje, które przychodziły do mnie miały pastorał a czasem i tiarę.. > . Odpowiedz Link Zgłoś
l.szulc To nie jest tak 20.12.06, 11:38 Jestem w Turcji juz trzy miesiace jako erasmus student i uwazam ze dziennikarz przesadzilo z tymi szatnskimi swietami. Wychodzi na to ze w turcji jest wielka debata czy zniesc swieta czy nie. czy zarznac swietego mikolaja. Tak, sa podobienstwa - turcy maja choinke, maja mikolaja, maja prezenty, ale nie maja swiat bozego narodzenia - wszystko to zwiazane jest z nowym rokiem. Dla mnie to raczej bylo mile zaskoczenie. Ale tez bez przesady - w Stambule na razie tylko Istiklal ma jakies swiatelka (trudno ocenic czy swiateczne). Nie wiem gdzie ten dziennikarz widzial ta rzesze swiatelek. Poza tym - jak pisze autor - mozna wszystko pogodzic bo Jezus dla muzulmanow to wazny prorok. I co z tego? Sw mikolaj i prezenty nie maja tu nic wspolnego z Jezusem! Poza tym ten artykul to dla mnie zwykla komercja - wyciagnac cos co szokuje i przyciagnac ludzi zeby czytali. Nie przecze ze w Turcji nie ma radykalnych glosow super Islamistow - ale to jest ogromna mniejszosc - w polsce tez sa pewnie jacys satniscy - ktorzy chca porwac sw mikolaja i wysadzic w powietrze najwieksza choinke w Polsce. Jak pisze autor - Koran zabrania pic alkoholu - i w rzeczy samej zabrania (wina dokladnie) ale wedlug zasady adekwatnosci w Islamie takze - innych alkoholi i uzywek. No i co z tego? Myslicie ze trudno kupic piwo? Albo wodke? Myslicie ze w pubuch ludzie nie pija? ze trudno znalezc pijanego turka? A tak wlaciwie to czy katolicyzm nie zabrania uzywek? I teraz drogi autorze do ciebie - moze nie chciales zle i moze az tak duzo nieprawdy nie ma w twoim artykule. Ale jest duzo wyolbrzymiania i poszukiwania problemu na sile! Ok cel osiagniety - artykul na stronie glownej, duze zainteresowanie... Zastanow sie jednak prosze nad tym czy nie powielasz stereotypow. Skoro napisales ten artykul to pewnie wiesz cos o turcji, pewnie byles w turcji. I naprawde myslisz ze tak to wyglada jak opisales? jakbedziesz chcial to sie wybronisz - napiszesz ze takie glosy tez sie pojawiaja, bo pojawiaja. Ale ktos kto nie zna Turcji pomysli sobie ze tylko takie glosy sie pojawiaja. Zobacz na komentarze - `i ten kraj ma wejsc do Unii?` takie padaja pytania. Tak, taki kraj moze wejsc do unii. A jesli nawet nie to pojedyncze glosy mowiace o egzekucji sw mikolaja nie moga byc tego powodem Caly czas jestem w Turcji i pisze na biezaco relacje, ktre kazdy moze znalezc na stronie www.erasmus.blox.pl i komentowac. zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
pis_off Turcja: awantura o Boże Narodzenie 20.12.06, 11:56 Typowe nastawienie proeuropejskie. Idealy zaiste zgodne z zachodnia filozofia poprawnosci politycznej, tolerancji itp. Zaiste nie mozemy sie doczekac kiedy nasi islamscy bracia zaczna prostowac nasze zagubione w szatanskim zachodzie zywoty! Odpowiedz Link Zgłoś
mln79 Zamiast wielbłąda zarżnąć Mikołaja? Horror 20.12.06, 12:17 Ale może i dobrze. Mikołajowi to nic nie zaszkodzi (on i tak już po tamtej stronie), a przynajmniej trochę zwierzątek się uratuje. A w ogóle to o ile się nie mylę Mikołaj pochodził z Turcji (choć nie był Turkiem, bo Turcy przyszli na te tereny znacznie później). Odpowiedz Link Zgłoś
donjuan73 KLAMSTwa 20.12.06, 12:28 Autor nie mowi prawdy. Po pierwszy data Bozego Narodzenia jest fikcyjna. Bo przed chrystusem bylo obchodzone swieto paganow w tych datach. Ale po Jezusie podczas soborow w Turcji postanowili przyjac te date jako swieto Bozego Narodzenia. Turcy szanuja Jezusa Cyrytusa tak samo jak swojego proroka. Ale tez nie swietuja podczas narodziny proroka. W Turcji jest obchodzony tylko nowy rok jak w innych krajach. Nawet polecam tam mozecie lepiej bawic niz w Polsce podczas Sylwestru. Swiety Mikolaj byl i mieszkal w dzisiejszej Turcji. Nie ma nic wspolnego z dziesiejszym Mikolajem. To co widzicie w czerwonych strojach jest symbolem marketingu i zabawy dla dzieci i tyle. Celem jest zachecic ludzi na zakupy. Wiec prosze oszczedzic wasze glupie komantarze nie majac wiedzy. Z szanowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
tykrysek Re: Turcja: awantura o Boże Narodzenie 20.12.06, 12:46 Turcy i wogóle muzułmanie nie szanują Jezusa Chrystusa mędrku. Oni uznają tylko Jezusa . "Chrystusa" w tym przypadku robi kolosalną różnice . Islam nie uznaje śmierci Jezusa na krzyżu i jego zmartwychwstania. Zanim zaczniesz innych pouczać sam zadaj sobie trud nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
donjuan73 Re: Turcja: awantura o Boże Narodzenie 21.12.06, 12:42 Co ty mozesz wiedziec o Jezusie w Islamie nie czytajac ani raz Koranu? Muzulmanini uznaja Jezusa jako prorok tak samo jak Mohammed. Opisuja o jego narodziny i Sw. Marii tez identyczne jak w Biblii lub o jego cudach. Przynajmniej muzulmanini szanuja i uznaja go jako prorok Boga, a ty nie szanujesz i uznajesz ich proroka. Chyba tyle wystarczy zeby pokazac roznicy i tolerancji ktorej nie posiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
donjuan73 Tygrysek brak ci wiedzy 21.12.06, 13:06 Czytaj i szanuj. Oto wersety z Koranu o Jezusie. Oto powiedzieli aniolowie: "O Mario! Bóg zwiastuje ci radosna wiesc o Slowie pochodzacym od Niego, którego imie Mesjasz, Jezus, syn Marii. On bedzie wspanialy na tym swiecie i w zyciu ostatecznym, i bedzie jednym z przyblizonych. Oto powie Bóg: "O Jezusie, synu Marii! Wspomnij dobroc Moja dla ciebie i dla twojej Matki. Oto Ja ciebie umocnilem Duchem Swietym, kiedy bedac jeszcze w kolebce, przemawiales juz do ludzi jak czlowiek dojrzaly. I oto nauczylem ciebie Ksiegi, madrosci, Tory i Ewangelii. I tworzyles z gliny ksztalt ptaków - za Moim pozwoleniem - potem tchnales w nie i one staly sie ptakami - za Moim pozwoleniem - i mogles uleczyc chorego i tredowatego - za Moim pozwoleniem. I oto Ja powstrzymalem synów Izraela od ciebie, kiedy przyszedles do nich z jasnymi dowodami. I powiedzieli ci sposród nich, którzy nie uwierzyli: "To sa tylko czary oczywiste!" Oto powiedzial Bóg: "O Jezusie! Oto Ja powolam ciebie i wyniose ku Sobie, oczyszczajac cie od tych, którzy nie uwierzyli; i umieszcze tych, którzy poszli za toba, ponad niewiernymi - az do Dnia Zmartwychwstania. Nastepnie do Mnie powrócicie i wtedy rozstrzygne miedzy wami, w czym sie rózniliscie. Odpowiedz Link Zgłoś
neo222 Postawić mur na Bosforze!!! 20.12.06, 12:50 Przerzucić ich na drugą strone i pilnować dniem i nocą zeby sie stamtąd nie ruszali. Niemcy juz sie przekonali co to znaczy barbarzyńska imigracja, jak ich wpuscza do UE to wszyscy za to bekniemy! Odpowiedz Link Zgłoś
pyosalpinx dlatego przy calym szacunku dla Turkow... 20.12.06, 12:56 ...UE bez Turcji, prosze Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: Za 20 lat takie problemy beda w calym kalifac 20.12.06, 16:22 Wiesz,może tak być... Nie byłam co prawda w Turcji,ale mieszkam w Brukseli,gdzie na każdym kroku spotkac mozna Muzułmanów. Poznałam kilkoro z nich i zbyt tolerancyjni nie byli. Ostatnio wysmiewali się z Bożego Narodzenia i Jezusa,przeciez trudno w takiej sytuacji zachować spokój i byc tolerancyjnym,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
silvos Turcja: awantura o Boże Narodzenie 20.12.06, 17:30 BARDZO MOCNO ZAPRASZAM NA FORUM O TURCJI PANA DZIENNIKARZA ,BO TEN ARTYKUł TO STEK BZDUR!!!!POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
abba51 Kozucha-klamczucha !!!!! 20.12.06, 18:04 a moze ta oglosic konkurs na nowa nazwe GW? o sex aferze klamie, o PiSance klamie, o prezydencie-Swietej bolesco-klamie, o Turkach klamie, nie rozumiem po co ludzie jeszcze kupuja ta gazete!!!Dla stalych (normalnych) czytelnikow niech nazwa pozostanie, a dla niedowiarkow proponuje od 1 stycznia czytanie nowej gazety PiSuarow pt "Krol Polski Jaroslaw" Odpowiedz Link Zgłoś
basiaistanbul Re: Turcja: awantura o Boże Narodzenie 20.12.06, 20:54 Nie czytalam jeszcze takich bajek jak tych co opisywane sa w tym artykurze,a mieszkam w Turcji juz kilkanascie lat. Pisac bajki jest zawsze latwiej niz pisac prawde. Jestem ciekawa ile czasu przezyl w Turcji ten kto to napisal???? Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna Re: Turcja: awantura o Boże Narodzenie 23.12.06, 18:04 dzıennıkarzowı, ktory napısal ten "artykul" polecam poczytac wıecej na temat samych swıat ofıarowanıa. latwo jest malownıczo opısywac strumıenıe zwıerzecej krwı plynace po ulıcach, trudnıej bylo zadac sobıe trud, by dowıedzıec sıe jak naprawde ten proces przebıega ı po co sıe to robı. w turcjı jest mnostwo bardzo bıednych rodzın, ktore tylko podczas tych swıat (kurban bayramı) maja szanse zjesc mıeso darowane ım w jalmuznıe. mıeso w turcjı jest co najmnıej 2 razy drozsze nız w polsce, a sr. pensja nızsza, wıec ıch po prostu nıe stac. zwıerze musı zostac zabıte w sposob rytualny przez specjalıste, tak by nıe cıerpıalo. od dawna nıe robı sıe tego poza specjalnıe wydzıelonymı przez gmıny mıejscamı, przynajmnıej w duzych mıastach. nastepnıe mıeso dzıelone jest mıedzy najubozszych ı tylko nıewıelka czesc moze (ale nıe musı) trafıc do tego kto zaplacıl za zwıerze. moze lepıej bylo napısac artykul o cıerpıenıach polskıch konı wywozonych do wloch na uboj? o tym w jakı sposob okaleczone zwıerzeta, z polamanymı konczynamı powolı zdychaja przez kılkadzıesıat godzın morderczej jazdy? zeby chocıaz byla to jalmuzna dla nıedozywıonych wlochow... Odpowiedz Link Zgłoś
magdalin Turcja: awantura o Boże Narodzenie 20.12.06, 21:41 Nie wyobrażam sobie, żeby taki karj był w unii Europejskiej, przecież co za Europejczyk z Turka? Odpowiedz Link Zgłoś
magwoj4 Re: Turcja: awantura o Boże Narodzenie 21.12.06, 19:27 dawno nie czytalam tak bzdurnego artyktulu!!! przykro mi tym bardziej, bo sama jestem dziennikarzem, i mieszkam w Turcji od ponad 2,5 roku. skad ludzie biora takie informacje, albo skad maja takia wyobraznie!? Odpowiedz Link Zgłoś
blueberries Turcja: awantura o Boże Narodzenie 21.12.06, 22:44 Mam kolegę Turka (100%)- dodam, że NIE jest katolikiem... i on nie zna swieta o nazwie "Id al Adha"... zastanawiające... Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Re: Turcja: awantura o Boże Narodzenie 21.12.06, 23:07 blueberries napisała: > Mam kolegę Turka (100%)- dodam, że NIE jest katolikiem... i on nie zna swieta o > nazwie "Id al Adha"... zastanawiające... A slyszal o rytualnym zarznieciu wielblada ostatnio na lotnisku w Stabule, czy tez udaje glupiego? Odpowiedz Link Zgłoś
basiaistanbul Re: Turcja: awantura o Boże Narodzenie 21.12.06, 23:23 Nie o wielbladzie na lotnisku,a o aferze z wielbladem na lotnisku,tak samo oburzeni byli Turcy i winni za ten postep byli karani,wiec to co ktokolwiek zrobi niedobrze w swym kraju pociagnie kare,i tak tutaj sie stalo.Czy w Polsce gdy ktos jest winny zaraz cala Polska jest niedobra i winna???????? Odpowiedz Link Zgłoś
basiaistanbul Re: Turcja: awantura o Boże Narodzenie 21.12.06, 23:27 blueberries napisała: > Mam kolegę Turka (100%)- dodam, że NIE jest katolikiem... i on nie zna swieta o > nazwie "Id al Adha"... zastanawiające... Nie jest zastanawiajace gdyz obywatel turecki uzywa jezyka tureckiego ,a nie jezyka arabskiego.Po turecku "Kurban Bayramı",po polsku "Swieto Ofiary",po arabsku "Id al-Adha" albo "Aid al Kabir" . Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Turcja: awantura o Boże Narodzenie 22.12.06, 04:14 Turcy nie beda soba dopoki nie wymorduja wszystkich Grekow na Cyprze i chrzescijan w Turcji. Allach akbar!!! A mohamed jest jego prorokiem! A moze bedziemy mieli nawet Nowa Turcje w Germanii - czego szwabom z calego serca zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna Re: Turcja: awantura o Boże Narodzenie 23.12.06, 17:53 nıe osmıeszaj sıe, wet3, swoja nıeznajomoscıa tematu, na ktory zabıerasz glos. w stambule jest kılkadzıesıat aktywnych koscıolow chrzescıjanskıch, z nıedzıelnymı mszamı ı ınnymı obrzadkamı relıgıjnymı. sama znam 4 katolıckıe, z czego w 2 jest msza po polsku. mıeszkam tu od kılkunastu lat ı wszyscy znajomı wıedza, ze jestem chrzescıjanka. jutro wyprawıam wıgılıe ı beda rownıez turcy. jakos nıkt do tej pory nıe nastawal na moje zycıe, mam nadzıeje, ze jutro tez przezyje ;) spedzılam tez troche czasu na cyprze tureckım. to akurat po stronıe greckıej dzıecıom w szkole rozdaje sıe koszulkı z napısem "dobry turek to martwy turek". grecy czuja nıechec wobec turkow, ok, ale po co w to mıeszac dzıecı ı jeszcze robıc mıne nıewınıatka? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: kiranna 23.12.06, 18:30 kiranna napisała: > nıe osmıeszaj sıe, wet3, swoja nıeznajomoscıa tematu, > na ktory zabıerasz glos. > w stambule jest kılkadzıesıat aktywnych koscıolow chrzesc > 305;janskıch, z > nıedzıelnymı mszamı ı ınnymı obrzadkamı > relıgıjnymı. sama znam 4 katolıckıe, z > czego w 2 jest msza po polsku. mıeszkam tu od kılkunastu lat ı w > szyscy znajomı > wıedza, ze jestem chrzescıjanka. jutro wyprawıam wıgıl > ıe ı beda rownıez turcy. > jakos nıkt do tej pory nıe nastawal na moje zycıe, mam nadzı > ;eje, ze jutro tez > przezyje ;) > spedzılam tez troche czasu na cyprze tureckım. to akurat po stron > 5;e greckıej > dzıecıom w szkole rozdaje sıe koszulkı z napısem "dobr > y turek to martwy > turek". grecy czuja nıechec wobec turkow, ok, ale po co w to mıeszac > dzıecı ı > jeszcze robıc mıne nıewınıatka? Nie mowie, ze nie istnieja koscioly chrzescijanskie w Turcji. Turcy maja jednak bardzo brzydka historie przepelniona masowymi mordami na chrzesijanach Polwyspu Balkanskiego i Azji Mniejszej. Ta historia moze ponownie zatoczyc kolo. Turcja jest krajem swieckim tylko z pozoru. Niech tylko wladza turecka straci kontrole, lub nieco poluzuje (a tego zrobic nie moze za zadna cene!)to zobaczysz co bedzie sie dzialo! Przypomne Ci tylko mordy XX wieku dokonane na Ormianach i Grekach! Grecy, podobnie jak Ormianie zaznali najwiecej tureckiej "tolerancji" i wcale im sie nie dziwie. Czy wiesz, ze dzisiejsza Armenia ma 1/7, a moze nawet 1/8 oryginalnego obszaru? Reszte zagarneli Turcy po wymordowaniu Ormian! Powinno Ci to wystarczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna Re: kiranna 23.12.06, 19:23 ;)) polecam zajrzec do ksıazek na temat hıstorıı turcjı, szczegolnıe w sprawıe ormıan ı grekow ;) a propos ormıan to maja tutaj rownıez swoje koscıoly ı szpıtale, zyje ım sıe calkıem nıezle. kılka dnı temu patrıarcha koscıola ormıanskıego w turcjı ofıcjalnıe wypowıedzıal bardzo wazne slowa, ze ormıanıe mıeszkajacy tu sa ı czuja sıe obywatelamı tego kraju ı kazde slowo obrazajace turcje dotyka ıch osobıscıe. czyzby polskıe gazety tego nıe przedrukowaly? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
eon3 Re: kiranna- propagandzista/ka 23.12.06, 21:12 Kiranna co biedny patriarcha ma mówić. Jak nie będzie mówił tak jak sobie życzy muzułmańska większość to dwa razy więcej kościołów mu zdewastują. A może nawet sobie przypomną że Ormian można bezkarnie masowo mordować. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: kiranna 23.12.06, 21:43 kiranna napisała: > ;)) polecam zajrzec do ksıazek na temat hıstorıı turcjı > ;, szczegolnıe w sprawıe > ormıan ı grekow ;) > a propos ormıan to maja tutaj rownıez swoje koscıoly ı szp& > #305;tale, zyje ım sıe > calkıem nıezle. kılka dnı temu patrıarcha koscıol > a ormıanskıego w turcjı > ofıcjalnıe wypowıedzıal bardzo wazne slowa, ze ormıan > ıe mıeszkajacy tu sa ı > czuja sıe obywatelamı tego kraju ı kazde slowo obrazajace turcje > dotyka ıch > osobıscıe. czyzby polskıe gazety tego nıe przedrukowaly? ;) Wyraznie nie masz najmniejszej ochoty spojrzec obiektywnie na problem tureckich mordow masowych na chrzescijanach! Jakakolwiek dyskusja z Toba jest bezcelowa! Odpowiedz Link Zgłoś