ultraportal 26.12.06, 21:42 No to rynki wschodnie nam się zamykają... Wszyscy potrafią się jakoś ustawić, tylko oczywiście nie my :-( --- www.ultraportal.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kpt.klops My nie mamy już żadnej włąsnej fabryki samochodów 26.12.06, 22:12 FSO należy do Ukraińców. To nie jest nasze zmartwienie. Dla mnie ta wiadomość o Ładach jest ciekawa o tyle, że świadczy o tym, że Rosjanie nie są w stanie sami zmodernizować tej fabryki, ani zaprojektować nowego samochodu. Świadczy to o tym, że także u nich własny przemysł motoryzacyjny bardzo podupadł. Może nie tak jak u nas, ale nie mają tam już dobrych inżynierów-projektantów. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: My nie mamy już żadnej włąsnej fabryki samoch 26.12.06, 22:36 > Dla mnie ta wiadomość o Ładach jest ciekawa o tyle, że świadczy o tym, że > Rosjanie nie są w stanie sami zmodernizować tej fabryki, ani zaprojektować > nowego samochodu. Przy takim podejsciu nigdy nie beda w stanie... na szczescie Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: My nie mamy już żadnej włąsnej fabryki samoch 27.12.06, 00:26 heh to skad taka duza sprzedaz aut avtovazu w Rosji? wejdz sobie na oficjalna strone avtovaza Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: My nie mamy już żadnej włąsnej fabryki samoch 27.12.06, 00:39 Nie chodzilo o produkcje czy sprzedaz samochodow,a raczej o technologie "budowania fabryk samochodow", ktorej Rosjanie raczej nie posiadaja. Brakuje im takze "zaplecza" poddostawcow, niezbednego dzisiaj w produkcji samochodow. Dlatego mysle, ze wielkie plany stworzenia wlasnego przemyslu samochodowego nie maja wielkiego sensu, tak dlugo jak Rosjanie beda myslec, ze wlasny oznacza naprawde i wylacznie wlasny. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: My nie mamy już żadnej włąsnej fabryki samoch 27.12.06, 00:53 maja swoich poddostawcow np wtryski w samochodzie o wdziecznej nazwie gazela od dawna produkuje bosch... mamy globalizacje, rosjanie z niej kozystaja.. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: My nie mamy już żadnej włąsnej fabryki samoch 27.12.06, 09:50 Rosjanie nie poprzestana (tak myslec) tak dlugo jak Bosch nie jest "rosyjski". Jest tego duzo jak sie pomysli o firmach takich jak Valeo, Delphi, Faurecia, Federal Mogul + setki innych. Odpowiedz Link Zgłoś
gagapapa Re: My nie mamy już żadnej włąsnej fabryki samoch 27.12.06, 01:23 Rosji brakuje poslskich reformatorów, gdyby takowych posiadali to ta ichnia fabryka byłaby już w skupie złomu. Wyślijmy Balcerowicza Rosji, a splajtują (znowu):)) Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: My nie mamy już żadnej włąsnej fabryki samoch 27.12.06, 13:05 Chyba miałeś na myśli pokurcza Edgara. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: My nie mamy już żadnej włąsnej fabryki samoch 27.12.06, 02:38 Bardzo madra seria posuniec - szkoda,ze u nas takich glow nie ma. To znaczy niezaleznie myslacych i nie sluchajacych glosu zza Oceanu jak tu dalej Polske pograzyc. Niech sobie PoPiSowcy poczytaja jak sie kraj uniezaleznia od swoloczy kapitalisztycznej. * * * Jezus krolem narodu... Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: My mamy fabryki! 27.12.06, 09:50 Otóż właśnie że MAMY fabryki samochodów. FSO Żerań należące do UkrAwto, FSC w Lublinie (nie wiem czyje), Opel w Gliwicach, FIAT w BB, VW/Skoda pod Poznaniem, itd. To są NASZE fabryki w tym sensie, że mieszczą się w Polsce, płacą w Polsce podatki i zatrudniają Polaków. Dla mnie to wystarczy. Czy byłoby lepiej, gdyby FSO należało do Polaka ? A może wolimy przedsiębiorstwa państwowe ? Ja zdecydowanie NIE. Nie lubię dopłacać do interesu. Odpowiedz Link Zgłoś
pms67 Re: My mamy fabryki! 27.12.06, 16:36 w Lublinie masz Rosyjski Intrall który ma prawa do LUBLINÓW i Tarpanów, och parhdon, HONKERÓW zapytaniaznak napisał: > Otóż właśnie że MAMY fabryki samochodów. FSO Żerań należące do UkrAwto, FSC w > Lublinie (nie wiem czyje), Opel w Gliwicach, FIAT w BB, VW/Skoda pod Poznaniem, > itd. > To są NASZE fabryki w tym sensie, że mieszczą się w Polsce, płacą w Polsce > podatki i zatrudniają Polaków. Dla mnie to wystarczy. Czy byłoby lepiej, gdyby > FSO należało do Polaka ? A może wolimy przedsiębiorstwa państwowe ? Ja > zdecydowanie NIE. Nie lubię dopłacać do interesu. Odpowiedz Link Zgłoś
kpt.klops A TP SA? 27.12.06, 23:55 zapytaniaznak napisał: > Czy byłoby lepiej, gdyby > FSO należało do Polaka ? A może wolimy przedsiębiorstwa państwowe ? Ja > zdecydowanie NIE. Nie lubię dopłacać do interesu. Nie jestem szalonym zwolennikiem IV RP, ale uważam, że lepiej by było jakbyśmy mieli jakąś własną markę samochodów. Nie sztuka produkować coś co wymyślili inni, pod ich dozorem i na ich maszynach. Moim zdaniem, niektóre "prywatyzacje" np. TP SA (tzn. sprzedaż francuskiemu telekomowi państwowemu), gdy teraz za samo logo Orange czy znak "&" płaci się grube miliardy dolarów, były, najdelikatniej mówiąc, niezbyt korzystne. Jeszcze większy kanał jest z Domami Centrum, a największy z PZU. To poprzednik PiS-u - AWS nam to zafundował. Możliwe że FSO, gdzie np. załoga co kilka lat dostawała tzw. "wybrakowany" samochód za pół ceny, przynosiło straty, ale TP S.A. była kurą znoszącą złote jaja, tuż po silnym doinwestowaniu. Oddanie czegoś takiego w cudze ręce, żeby on konsumował efekty inwestycji oraz wykorzystywał w cyniczny sposób pozycję monopolistyczną, nie było mądre. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Rosja wyda 2 mld dol. na nowe Łady 26.12.06, 22:18 Po co znow zadyme pusczac??? U nas sprzedaja Lanosy ukrainskie. I nikt ich specjalnie nie kupuje. W tym roku sprzedali kolo 2 tys samochodow. Toyota sprzedala kolo 90 tys. A sa drozsze. A VAZ sprzedal kolo 650 tys (w tym robinych z GM Nive i Astre) Co za przeboj te Lanos :) Mniej sprzedano tylko RR i Bentley, Alfa Romeo i Fiat(ale od wrzesnia Fiat i Alfa maja nowych dilerow i sprzedazy rosna, Fiat i Sewerstal buduja nowy zaklad), oraz Saab. Nawet niektore chinczycy jusz sprzedaja wiecej od ukraincow. I wiec VAZ sie jusz trzesie? Kommersant wlasnie napisal nie o FSO, a o ukraincach, ktore chca zbudowac zaklad, ktory bedzie produkowal auta GM. Ale produkowal, a nie zberal :) I traca na tym produkcje dwoch modeli samochodow. To ich martwi najwiecej. A tez kaliningradski Autotor. A tez jak sie pisze o czym, to choc troche tematu trzeba znac. U nas celnia nie zabrania starych samochodow. Tylko po 7 latach od produkcji sa cla zaporowe. Znaczy ogromne. I stare auta poprostu sa nerentowne. Ale do 3 lat dzialaja cla jak na nowe auta. Wiec samochody uzywane wioza tylko od 3 do 6 lat. W Moskwie sprzedac dobrze samochod stary - problem. Jak kupuja uzywany - do 4 lat. Po co pisac cos, co jest niedokladne i nieistotne? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity6 sluchaj kacap 26.12.06, 23:04 wygladasz na dobrze poinformowanego w kazdej dziedzinie moze bys tak zalozyl konkurencje GW w tej waszej Moskwie taka "Gazieta Wiborczaja-bis pa russij"i pisal "dokladnoj e istotnoj"???? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity6 Re: sluchaj kacap 26.12.06, 23:05 jola_dywity6 napisała: > wygladasz na dobrze poinformowanego w kazdej dziedzinie moze bys tak zalozyl > konkurencje GW w tej waszej Moskwie taka "Gazieta Wiborczaja-bis pa russij"i > pisal "dokladnoj e istotnoj"???? --------------- korekta "pa ruskij" Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: sluchaj kacap 26.12.06, 23:36 Dzienki za slowa ironji, ale nie jestem dobrze poinformowanym o wszystkim. Czytam o polskich wydarzeniach, ale prawie nigdy nie zaberam glos. Bo sie nie znam n asytuacji. Jest mi czekawe, ale czesto O CO CHODZI nie rozumiem. Tak i chyba z dzienikarzami o Rosji. A to ze ja zyje w tej mojej Kacapji, wiec troche znam sie na sytuacji. A kiedy sa tematy mi obce, poczytam nasz internet i cos doswiadczam. Wiec potem pisze. GW czy PAP pracuje bardzo prosto. Tlumaczy prase rosyjska, albo inna jak pisza o nas. Potem to przeksztalcaja na swoja potrzebe. I powstaja takie jak te o samochodach, niezrozumiale o co chodzi, teksty. Bo piszace nie rozumeja O CO CHODZI. Swoich tekstow jest malo. Do tego spozniaja sie czesto o czas. Niektore wydarzenia u nas byli dawno, GW pisze teraz. A wlasnie samochody lubie i czytam o nich zawsze. Moje ulubione czasopismo jest www.autoreview.ru/ Piszacy tekst dzienikaz mogl troche poczytac i by napisal bardziej rzetelnej. U nas za taka prace zwalniaja z pracy w mediach. Moze tylko w "zoltych" to moze przejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
ali47 Re: sluchaj kacap 27.12.06, 00:14 Piszacy tekst dzienikaz mogl troche poczytac i by napisal bardziej rzetelnej. > U nas za taka prace zwalniaja z pracy w mediach. Moze tylko w "zoltych" to moze he he stare dzieje kiedyś to nawet Trybuna była rzetelniejsza niż dzisiejsze gadzinówki w mąceniu sa niezrównane Odpowiedz Link Zgłoś
babette666 Re: sluchaj kacap 27.12.06, 00:14 kacap_z_moskwy napisał: > Dzienki za slowa ironji, ale nie jestem dobrze poinformowanym o wszystkim. > Czytam o polskich wydarzeniach, ale prawie nigdy nie zaberam glos. Bo sie nie > znam n asytuacji. Jest mi czekawe, ale czesto O CO CHODZI nie rozumiem. Tak i > chyba z dzienikarzami o Rosji. A to ze ja zyje w tej mojej Kacapji, wiec troche > > znam sie na sytuacji. A kiedy sa tematy mi obce, poczytam nasz internet i cos > doswiadczam. Wiec potem pisze. GW czy PAP pracuje bardzo prosto. Tlumaczy prase > > rosyjska, albo inna jak pisza o nas. Potem to przeksztalcaja na swoja potrzebe. > > I powstaja takie jak te o samochodach, niezrozumiale o co chodzi, teksty. Bo > piszace nie rozumeja O CO CHODZI. > Swoich tekstow jest malo. Do tego spozniaja sie czesto o czas. Niektore > wydarzenia u nas byli dawno, GW pisze teraz. > > A wlasnie samochody lubie i czytam o nich zawsze. Moje ulubione czasopismo jest > > www.autoreview.ru/ > Piszacy tekst dzienikaz mogl troche poczytac i by napisal bardziej rzetelnej. > U nas za taka prace zwalniaja z pracy w mediach. Moze tylko w "zoltych" to moze > > przejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
gagapapa Re: sluchaj kacap 27.12.06, 01:25 jedno co jest prawdą to to, że kiedys trybuna była wiarygodniejsza od gazety gadzinówki-wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Rosja wyda 2 mld dol. na nowe Łady 27.12.06, 00:21 wyprzedziles mnie z kommersantem ;) kublik miesza fakty jak zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: Rosja wyda 2 mld dol. na nowe Łady 26.12.06, 22:31 Ales Wacpan ograniczony! Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Re: Rosja wyda 2 mld dol. na nowe Łady 27.12.06, 00:10 jechałem na święta swoją ładą, samaja wysokaja rasijskaja technologija ! przejechałem już ponad 40 km bez awarii. pracujcie kacapy nad technologią, pracujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ali47 Re: Rosja wyda 2 mld dol. na nowe Łady 27.12.06, 00:19 red.ken napisała: > jechałem na święta swoją ładą, samaja wysokaja rasijskaja technologija ! > przejechałem już ponad 40 km bez awarii. pracujcie kacapy nad technologią, > pracujcie. he he dupku nie obrażaj ich zrozum że przez żydokomune są tak samo manipulowani jak my Odpowiedz Link Zgłoś
yasukuni1 Re: Rosja wyda 2 mld dol. na nowe Łady 27.12.06, 00:22 wal siecw..u, jaką masz stawkę w kacapskiej ambasadzie; dniówka czy od postu? Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Re: Rosja wyda 2 mld dol. na nowe Łady 27.12.06, 00:48 bo kto krytykuję matuszkę tego miejsce od razu w psychiatryku. Odpowiedz Link Zgłoś
babette666 Re: Rosja wyda 2 mld dol. na nowe Łady 27.12.06, 00:51 a widzieliscie sondaz??nigdy rodacy nie byli tak zgodni - 100% Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Rosja wyda 2 mld dol. na nowe Łady 28.12.06, 15:54 a za co krytykuje? ze chce rozwijać swój przemysł? Jesli jest tylko na tyle merytoryczny a kogoś od razu obraża i wyzywa to rzeczywiście- czas na psychiatre:) Odpowiedz Link Zgłoś
yolka86 do kacapa z moskwy 27.12.06, 02:47 sluchaj, kacapie, jak mi ciebie szkoda ze zyjesz w tak zaklamanym panstwie. Dziennikarze ktorzy napisza cos zlego o prezydencie sa mordowani, w gazetach i telewizji - powrot ZSSR, koszmar. Mam pytanie, czy prosci ludzie zdaja sobie sprawe z tej sytuacji? Czy moze prawda jest ze rosjanie musza byc zniewoleni zeby czuc sie pewnie? Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 Re: 27.12.06, 12:23 a mi ciebie zal.Jestes tak naiwna i bezmyslna.Tak sie dzieje jak swoje wiadomosci bierzesz z takich zrodel jak to GWno i im podobne. Jestes typowa ofiara tej rusofobicznej propagandy realizowanej wedlug schematu USA. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: do kacapa z moskwy 27.12.06, 12:39 Proponuje pani kupienia biletu do Rosji. I potem poczytam wpisy :) A na temat zniewalenia - oproc mnie (bo kgb-nkwd mi placi za siedzenia na forum :), a na serio bo przez dziecko nie moge, prawie wszystcy moi koledzy odwedza "demokratyczny, nie zaklamany swiat" przez 10 wakacje noworoczne. Od Brazylji po Australje, o USA czy Europe nie zapominajac. Jakos widza tye swiat i wrazenia ze my mamy cos zaklamanego nie ma. A dla tych co nie chca jezdzic sa strony z przetlumczeniuami "nezaleznej i wiarygodnej" prasy zagranicznej. Tlumacza nawet polskie media. Wiec czy mamy brak informacji, czy raczej pani czytajac "niezalezna" swoja prase widzi tylko to, co ktos chce. Jak koniam na oczy, tak i wam stawiaja tylko jedno spojzenie. Nie mozecze poprostu popatrzec dookola :) Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: do kacapa z moskwy 27.12.06, 12:41 tu sa nasze strony z tlumaczeniami "dermokrtycznych mediow" - inosmi.ru/ inopressa.ru/ Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Rosja wyda 2 mld dol. na nowe Łady 27.12.06, 00:59 jestem przekonany ze w polsce beda popularne.jezeli cena bedzie dobra.pozatym trzeba pamietac ze rosja ma sporo obywateli polskich sympatyzujacych z rosja.nieprodukujc wlasnych pojazdow wielu nie bedzie mialo problemow kupowac rosujkie pojazdy.nie jestesmy "zakochani" w niemcach ale kupujemy ich samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
zima0001 Re: Rosja wyda 2 mld dol. na nowe Łady 27.12.06, 01:26 Tyle że kacapy zawsze robili szmelc, taka ich mentalność. Lata świetlne ich dzielą od poziomu technicznego jaki prezentują niemiaszki. Ja tam sowiecki sprzęt omijam z daleka, nie będę robił za królika doświadczalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
contacttome Re: Rosja wyda 2 mld dol. na nowe Łady 27.12.06, 01:20 zoabczcie jak sie to robi ruskim nie pasuje ze nasze samochody im rynek zalewaja to siup do unii a ci nam szybko kaza przykrecic produkcje badzmy tego swiadomi i naglasniajmy takie rzeczy zeby byc dobrym graczem w taka gre trzeba byc swiadomym jak sie to robi Odpowiedz Link Zgłoś
gagapapa Re: Rosja wyda 2 mld dol. na nowe Łady 27.12.06, 01:27 do kogo ta mowa? Do wyborców PO?:))) Puste słowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 analogia do polskiego mieska, buhahahaha 27.12.06, 11:14 moze jeszcze naskarzyc do uni za cos co jeszcze nie zrobili, ot tak profilaktycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
xxx222 Re: analogia do polskiego mieska, buhahahaha 27.12.06, 11:40 To rola naszych(?) euro-deputowanych. Czym oni w ogóle się zajmują, bo słuch o nich jakoś zaginął? Odpowiedz Link Zgłoś
pms67 Re: analogia do polskiego mieska, buhahahaha 27.12.06, 16:32 xxx222 napisał: > To rola naszych(?) euro-deputowanych. Czym oni w ogóle się zajmują, bo słuch o > nich jakoś zaginął? Jak to czym KREACJONIZMEM !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gagapapa ech...gdyby tam był Donald... 27.12.06, 01:36 to nie byłoby Ład ani nic by nie było - Danaldzie- ruszaj na Rosje i ucz ich Liberalizmu Sepleniącego! Odpowiedz Link Zgłoś
babette666 Re: ech...gdyby tam był Donald... 27.12.06, 01:40 Bóg stworzył człowieka, ponieważ rozczarował się małpą. Z dalszych eksperymentów zrezygnował. Co PiSdzielcu czujesz ze ziemia pod nogami zaczyna robic sie cieplutka?????zeby nie powiedziec goraca!!!!a u towarzyszy z Sorbony, na Swieta byla pasterka- strip-poker?czy krzakoterapia u Jolki w Dywitach za stodola? Odpowiedz Link Zgłoś
tw52 Re: Rosja wyda 2 mld dol. na nowe Łady 27.12.06, 02:49 rozwoj motoryzacji w Rosji poprawi poziom zycia obywateli i moze w koncu pojawi sie tam "klasa srednia" i liberalizm. powinnismy sie cieszyc, gdyz ludzie, ktorzy maja szanse miec cos wlasnego nie beda tesknic do wladzy zbrodniczego systemu Lenina i Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
q12w kto pisal ten artykul? kublik? patrycja? 27.12.06, 09:57 1) jaki AwtoWAZ ??( czyli fonetycznie "ałtołaz") Zaklady nazywaja sie AvtoVAZ, tak sie pisze po lacinie niedouku. 2) FSO z produkcja 90tys aut zagraza Zakladom Avto VAZ, ktore produkuja 600tys aut na rok? 3) Jezeli polacy sa tacy dobrzy, to po kiego chevy lanos jest reeksportowany do rosji z ukrainy, a nie idzie bezposrednio? Nie starcza mozguff, zeby stworzyc wlasny marketing, wybudowac siec dystrybucyjna? Aaaa, lepiej dac zarabiac posrednikom, a swoim pracownikom placic grosze i wmawiac ze jestesmy zmuszeni malo placic. DURNIE politke sobie zmiencie - na zyczliwa dla klientow i odbiorcow. 4) Dolaczony rysunek przedstawia najstarszy model Lady - tzw Lada NIVA. Ją malo kto kupuje juz. Sa nowsze 2 modele LADY Chevy, są Lady 2112, 2115, jest Lada Kalina. Artylul jest przygotowany przez dziadka co pamieta pewnie jeszcze carska Rosje. Artykul jest niezyczliwy. 5) Zaklady VAZ kupily licencje na angielski LDV. Wczesniej nie kupilo go FSO. Tak to jest kiedy jedno to kolebka Wrzodaka, drugie to okreg wyborczy Gosiwskiego, trzecie kolebka Solidarnosci. Same kolebki. kiedys produkcja polskich nys i zukow sprzedawanych na wschod dawala stabilna i uczciwa prace tysiacom ludzi. Dzis nie wysylamy za darmo na wschod. Wschod nie chce nawet za darmo. Za gaz i rope placimy 10mld rocznie. Zeby zaplacic zaluzamy sie emitujac obligacje. Jak kiedy nie bedziemy w stanie wykupic obligacji swoje nabytki nowi wlasciciele odbiora ziemiami, Ziemiami Odzyskanymi Odpowiedz Link Zgłoś
krzycza A ja mam już Ladę... 27.12.06, 10:13 I bardzo dobrze się sprawuje i bez tych teraz 2 mld dolarów, co mają byc włożone. Kosztowała mnie około 10 tysięcy mniej niż zachodni samochód. Serwis mam całkiem blisko siebie. DLaczego nie kupować więc, jeżeli są dobre? Ja mogę tylko polecić. I powiem tylko, że nie mam Łady starej jeszcze z ZSRR, ale nową Ladę Kalinę. Tanio i dobrze. Tutaj są zdjęcia niektórych modelów Lady: www.lada-auto.ru/ A tutaj moja Lada Kalina: www.lada-kalina.ru/body.html Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: A ja mam już Ladę... 27.12.06, 11:17 dobre pociagniecie ruskich stalismy sie krajem jeszcze tanich wyrobnikow dla obcego kapitalu Rynki nam sie kurcza w tempie b szybkim ,zwlaszcza na wschodzie Za pare lat NIC tam nie sprzedamy , za surowce ,rope ,gaz bedziemy bulc jak za woly i bedziemy ww dostawac jak nas bedzie na to stac Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: spoko niebawem rosjanie otworza granice nam 27.12.06, 11:29 bedziesz wtedy jezdzil na saksy na wschod....same plusy ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
pms67 Re: A ja mam już Ladę... 27.12.06, 16:03 A ja mam Rumuńską Dacię Logan 1.6 na rzecz którj porzuciłem "polskiego" Lanosa To tyle nt. "badziewnych marek" Pozdrawiam, Piotr Maria Rakieta, dr inż. Łże-Elita do lustracju (ur. 1967) Pod Skrtyptem: Nb. Daćka funkcjonuje też i w Moscovii tyle że pod marką...Renault. Sam widziałem w moim rodzinnym gródku Renault Logan, Jak widać nawet pogardzani Rumuni są bardziej obrotni od obecnych "SamoDobro- Elit" które nie są w stnie zrobić nawet porzadnej afery gospodarczej ;-). (Poprzednia władza przynajmniej umiała to właśnie) Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 tam nie bawia sie w walke na teczki i wasalstwa US 27.12.06, 12:03 tam nie bawia sie w walke na teczki,uprawianiem głupiej propagandy i realizowania polecen USA.Co tu jednak zrobic jak kraj naszpikowany jest ludzmi,ktorzy przeszli w USA specjalne szkolenia... Polska to typowy przykład kraju III swiata.Same montownie i fabryki dla taniej siły roboczej a przy tym wysokie bezrobocie,ogromne zadłuzenie i okradanie własnego kraju przez kolesiostwo ekipy rzadzacej. Odpowiedz Link Zgłoś
pms67 Re: tam nie bawia sie w walke na teczki i wasalst 27.12.06, 16:29 bo tu przez długie lata bawiono sie wasalstwo wobec CCCP !!!! Oczywiste jest rówież, że nie musimy się podkładać USA tak jak sojuzowi, Natomiast obecne SamoDobro-Elyty podkładają się amaerykanom jak mogą, bo w ich głowach działa typowy imprinting z czasów PRL-u Gomułki o Gierka ! Te wiece poparcia (vide: Gdańsk i Warszawa)i dziewczynki z kwiatami w strojach ludowych, i górnicy i hutnicy..... i precz z wykształciuchami... wszystko to jest PRL-bis lub siermiężna.... Putinizacja Polski !!!! A jedynym premysłem który u nas działa jest "przemysł teczkowy". którego celem nie Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: tam nie bawia sie w walke na teczki i wasalst 27.12.06, 17:30 wszystko gra tylko ze termin putinizacja nijak ma sie ten termin do rzeczywistosci polskiej my mamy kaczorozacje o wiele groznijesza w skutkach.... Odpowiedz Link Zgłoś
pms67 Re: tam nie bawia sie w walke na teczki i bezczeln 27.12.06, 18:53 chochliku drogi ! Tam walczą na teczki KGB i GRU tyle że pod stołem ! Ale pomnik Feliksa Edmundowicza D. (Polaka, tfu !) nadal JSZCZE nie stoi przed Łubianką ! Ta putinizacja to jest min. opinia: a) mojego rosyjskiego wspolpracownika; b) ukrainskiego lekarza z którym się przyjaźnię; a więc spojrzenie na Wschód który jest zachodem" ze wschodu. Rosja podobnie jak Kitaj, och parhdon, Chiny to duży kraj, wiec duży wschodżcy rynek więc dużo dóbr ta się da upchnąć, więc trzeba grzecznie, bo się obrażą, i nie wpuszczą ! Chińczycy są jeszcze bardziej bezczelni bo np,rżną na bezczela konstr. europejskich aut i np. wpuścić swoją podróbkę "Pandy" z Tych wpuścić na rynek włoski (tak jak zrobili "czewony sztandar" jako kopią "cz'ajki" ;-). ). Alee to duzy rynek, i mogą się obrazić. NIestety, my tylko jesteśmy 40E+6 rynkiem, w dodaktku ze "zbyt drogą" tj. znająca swoją wartość w odróżnieniu, od "mużyków " i "kulisów" siłą roboczą która chce bezczelnie :-) wolych niedziel i ubezpieczeń społecznych(kiedyś słyszałem w III PR utytułowanego matoła który twierdzil , że nas na to nie stsć) Przypomimna mi to pewną paniusię którac ubolewała nad wyzyskiem w sieci hmm, "Stonka", ale dymała tam na zakupy bo tam taniej, zamiast ten gescheft zbojkotować. Jak widać pazerność w skali mikro wygląda dokładnie tak samo jak w skali Mega, Giga, Tera.... Ye đwiatecyn Poydrowienien PMS Pod Skryptem: Dwa lata temu byłem służbowo w Mokwie przez tydzień bo znam rosyjski i angielski (wniosek: "amierykanskij szpion", nb. kod wizy 007 ;-)))). tak to zostało przy kolacji skomentowane) i po "obglądzie " programów informacyjnych rosyjskich telewizji stwierdziłem, że więszośc nieszczęść WielikojRossiji co najmniej od roku 1612 to przez polaków (...z tą Polską zawsze są kłopaty, Kaleka troszczy się i drży.... Jałta Kaczmarskiego...) POprostu robimy za chlpca do bicia... Odpowiedz Link Zgłoś
pms67 Re: tam nie bawia sie w walke na teczki i wasalst 27.12.06, 19:18 tylko wasalstwo wobec Wladimira I Putina ! Car da car zabral.... i w ta strone zmierzaja nasye jelity wladyzy ! gayeta pisye niekorzstnie o wadzy yamknac !!!!!!! to jest putiniyacja Odpowiedz Link Zgłoś
6666q Re: Rosja wyda 2 mld dol. na nowe Łady 27.12.06, 12:37 A bardzo nam pomaga w zamykaniu rynku wschodniego nasza kochana UE. Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 Re: Rosja wyda 2 mld dol. na nowe Łady 27.12.06, 13:05 ty chyba slepy jestes.Przeciez to zamykanie wschodniego rynku wynika z wasalskiewgo działania kaczorow.Oni wykonuja polecenia ambasady amerykanskiej. W ten sposob działaja dla swojego mocodawcy a nie dla interesow Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
pms67 Polska Marka ???? Płakać się chce 27.12.06, 15:53 Bo to w regionie CE wygląda tak: >Czesi mają Skodę (Fabia i Octwia + Roomster ) >Rumuni tak wyśmiewaną (tylko u nas !) Dacię Logan i MCV >Rosjanie: Ładę oraz Tarpana i Lublina !!!! (i tu ciekawostka przyrodnicza: w Moskwie skłądają Logana z Rumuńskich części pod marką....Renault) > Ukraińcy kupili FSO itp. itd.... DO DIABŁA CZY NASI RZĄDZACY SĄDZĄ, ŻE JEDYNYM PRZEMYSŁEM KTÓRY JEST SIĘ W STANIE ROWIJAĆ TO ROLNO-SPOŻYCZY I CEPELIA ? NO I PRZEMYSŁ TECZKOWY ???), aha, i haracz za Windowsy ;-))) Moi drodzy, niedługo pośrodku $Europy powsaanie czarna dziura intelektualna i przemysłowa o czym DONOSI uprzejmie dr Piotr Maria Rakieta Wykształciuch i Łże-Elyta (pochlebiam sobie ;-) ) Odpowiedz Link Zgłoś