Dodaj do ulubionych

Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki

30.12.06, 13:36
I słusznie.
Obserwuj wątek
    • tepetoja noooo ... taaakk....Święta Rodzina ...to musi... 30.12.06, 13:48
      ale ogólnie rzecz biorąc nie jestem przeciwnikiem mundurków - jeśli będą
      estetyczne i nie będą obciążały i tak już biednych rodzin w Polsce - niech
      będą, to będzie tylko zaleta... pod każdym względem
      • marc1951 Re: noooo ... taaakk....Święta Rodzina ...to musi 30.12.06, 13:57
        Roman,szyj sobie mundurek we Wronkach.
        • 11tadeusz11 Nie Wronki 30.12.06, 14:04
          ale Toszek . Zapraszamy tylko swoich .
          • pirulo Re: Nie Wronki 30.12.06, 14:31
            Jest wiele ważniejszych rzeczy niż mundurki szkolne... One naprawde nie uzdrowią
            sytuacji polskiej edukacji. To tylko temat zastępczy...
            • gruby_dolar Re: Nie Wronki 30.12.06, 15:25
              pirulo napisał:

> Jest wiele ważniejszych rzeczy niż mundurki szkolne... One naprawde nie
              > uzdrowią sytuacji polskiej edukacji. To tylko temat zastępczy...

Oczywiście że nie sprawią że nauczyciele zaczną zarabiać więcej i będzie więcej na oświate istnieje ogromna szansa że zakończy to wyścig szczurów w szkołach kto ma jaki ciuch, że z powodu tego że rodziców nie stać na drogie ubrania to uczniowe stają na uboczu lub są wyśmiewani. Oczywiście w tych klasach już nie, ale nowe roczniki które się nie znają nie będą mogły wyrobić sobie opinii/szykanować innych ze względu na ubranie, bardzo słusznie Romek, aż się dziwię że to napisałem...
              • nowinator Re: Nie Wronki 30.12.06, 16:03
                ogolnie sie z Twoja opinia zgadzam,

lecz rywalizacja bedzie.

np.:

plystation
                komora
                piornik
                flamastry
                pioro
                olowek

to nie dzieci uczyc, tylko nas doroslych. a romek wchodzi z butami w rodzicow.
                • poszeklu Mihnik w pasiastym mundurku 30.12.06, 21:16
                  Jesli okaze sie prawda, ze gw-no przgralo 304 sprawy sadowe
                  o klamstwo w ciagu jednego roku, to Michnikowi zyczymy pasiastego
                  mundurka we Wronkach.
              • kazek100 Re: Nie Wronki 30.12.06, 16:50
                Łudzisz się.

Chodziłem do szkoły w czasach, gdy obowiązywały mundurki. Statut materialny
                każdego i tak było widać z daleka, a rodzice ponosili dodatkowe koszta.

Więc ta idea jest chybiona, i nawet nie wiem, czy o to w ogóle chodzi. Czy tez
                może jak zwykle - minister reklamodawca działa medialnie, by udawać, że coś
                sensownego robi ma jakiekolwiek pojęcie o edukacji.

A jeżeli ja jako rodzic sobie tego nie życzę? Romek populista często posługuje
                się argumentem, że to rodzice mają prawo decydowac o wychowaniu dzieci. To jego
                słowa. Więc ja sobie nie życzę, żeby standardy wychowawcze dla mojego dziecko
                tworzył ktoś taki, jak Giertych.

Inna rzecz, że Podhale słynie z tego, że tam największy % populacji głosuje na
                Giertycha i Kaczyńskich. No to mają, czego chieli...
                • gildarius Re: Nie Wronki 30.12.06, 17:40
                  > A jeżeli ja jako rodzic sobie tego nie życzę? Romek populista często posługuje
                  > się argumentem, że to rodzice mają prawo decydowac o wychowaniu dzieci. To jego
                  > słowa. Więc ja sobie nie życzę, żeby standardy wychowawcze dla mojego dziecko
                  > tworzył ktoś taki, jak Giertych.

Właśnie. Masz pecha, bo to on jest akurat ministrem edukacji i chwilowo to
                  ontworzy standardy wychowawcze dla Twojego dziecka (no przynajmniej na miarę
                  swoich możliwości). A co jeśli jakiś rodzic chce by w szkole obowiązywały
                  mundurki? I jeśli akurat jego dziecko chodzi do tej samej szkoły co Twoje?
                  Pobijecie się? Zagracie w marynarza zeby ustalić na czyje wyjdzie? Zdacie się na
                  abitraż ministra, w tym przypadku obrzydliwego dla wielu Giertycha? Taki układ:
                  dopóki jest obowiązkowa państwowa szkoła, na pana Giertycha i innych Ty i Twoje
                  dzieci jesteście narażeni. Pozdrawiam i współczuję (wszystkim).
                  • kazek100 Re: Nie Wronki 01.01.07, 16:38
                    No, to i ja wiem. I pomyśleć, że głosów otrzymał on w granicach błędu
                    statystycznego. I że gdyby nie polonia (zawsze uważałem, że nikt, kto nie płaci
                    tu podatków, nie powinien mieć praw wyborczych), to nawet by nie wszedł do
                    sejmu. Panie Kaczyński - pan się nie boi. Zapamiętamy kto dokonał największego
                    ośmieszenia polskiej oświaty wybierając na stanowisko ministra tego rodzaju
                    człowieka.

Co prawda uważam, że państwo powinno wtrącać się w jak naimniejszą liczbę
                    dziedzin życia. I wtedy nikt się z nikim nie pobije, bo ja żyję tak, drugi
                    rodzic inaczej i sobie w drogę nie wchodzimy. Ale to oczywiście abstrakcja, bo
                    nasze ultramoralne państwo uważa, że ma prawo w moje życie na tysiąc sposób się
                    wtrącać.

W cywilizowanym kraju minister jest urzędnikiem i tyle. Oczywiście kraju
                    rządzonym prz pis i lpr trudno mówic o cywilizacji.

Ale jedno prawo jako obywatel mam - mam prawo uważac tego ministra za głupawego
                    buraka. Takoż i uważam. Przy czym mundurki to tylko drobny szczegół. Giertych
                    ma na koncie 0 wiele powazniejsze występki, niż jakieś gomułkowskie pomysły
                    mundurków. Uprzedzam pytanie - najbardziej mnie chyba zniesmaczył swoimi
                    wypowiedziami o Kuroniu i zwolnieniem z pracy faceta z powodu jednego zdania z
                    książki, które to zdanie ministrowi się nie spodobało. Ja tam myślę, że
                    poglądy można miec różne, ale nie należy być świnią.
                • rockawy Re: Nie Wronki 31.12.06, 02:21
                  Malo ja sie spodziewam ,ze to konski leb zaplaci za te mundurki.
              • adas313 Re: Nie Wronki 30.12.06, 18:06
                Różnice będą i tak widoczne.

W rozmowach po wakacjach, po lekcjach, na wycieczkach itp.

Poza tym spora grupa (1/4?) dzieci w szkołach jest po prostu głodna, bo nie stać
                ich na drugie śniadania.

Co Twoim zdaniem jest bardziej upokarzające? To że kolega ucznia ma nowe markowe
                dżinsy a ów uczeń nie, czy może to, że ów uczeń po prostu mdleje z głodu
                a kolega je drugą bułkę z szynką?
            • adas313 Re: Nie Wronki 30.12.06, 18:03
              Od 15 lat CAŁA dyskusja o polskiej szkole to tematy zastępcze.

Obserwator "z zewnątrz" może odnieść wrażenie że jedyny problem z polską szkołą
              polega na tym, czy ma być religia czy wychowanie seksualne.

To, że nie ma kasy na pomoce naukowe, WFy odbywają się na korytarzach a poziom
              nauki języków obcych woła o pomstę do nieba to przecież detale, prawda?
        • 6666q Re: noooo ... taaakk....Święta Rodzina ...to musi 30.12.06, 14:09
          Mundurek to jest bardzo dobry pomysł. Szkoła to nie rewia mody, dzieci maja się
          uczyć. Na zachodzie mundurki dzieci noszą mundurki to dlaczego w Polsce ma być
          inaczej.
          • vzv Re: noooo ... taaakk....Święta Rodzina ...to musi 30.12.06, 14:17
            na zachodzie maja pensje i zasilki w wysokosci pozwalajacej godnie zyc.....
            dlaczego w Polsce ma byc inaczej? moze rzad w tym temacie ma jakis bardzo dobry
            pomysl? ..... pomarzyc dobra rzecz:(
            • gruby_dolar Re: noooo ... taaakk....Święta Rodzina ...to musi 30.12.06, 15:29
              vzv napisała:
              > na zachodzie maja pensje i zasilki w wysokosci pozwalajacej godnie zyc.....

ok, ale u nas dzieci które nie stać na nowe ubranie są spychane na margines życia społecznego w szkołach i wyśmiewane z tego powodu,
              Myślisz że ich rodzice często się nie zacharowują by kupić dziecku nowe ubranie?? chcieliby bo widzą jak rówieśnicy chodzą ubrani Ci których stać, więc i tak co jakiś czas, a mundurek się kupuje raz, owszem jestem za tym by były refundowane lub mogły być spłacane w ratach bez odsetek, taki mudnurek powinien służyć z rok, ja pamiętam moje mundurki, może to za dużo, bo spodnie nie należały do mundurka, ale służych baaaaaaaardzo długo, a nawet i do teraz gdzies mam w szafie z tarczą szkolną, mudnurki to bardzo dobry pomysł, a zakup przez biedniejsze rodziny należy jakoś wspomóc
              • obraza.uczuc.religijnych To teraz będą musieli kupować 30.12.06, 15:31
                kilka kompletów mundurków. Ach jak ten Giertych pomaga ubogim!
                • lahdaan Re: To teraz będą musieli kupować 30.12.06, 16:43
                  Chyba, ze beda to brunatne mundurki - wtedy wystarczy zapisac sie do tylko MW, a mundurek dostanie sie gratis. To taki chlyt makerkindody.
                • a.k.traper Nastepny krok to niedzielne msze w mundurkach 30.12.06, 23:01
                  Wcale sie nie zdiwię
              • ar.co Re: noooo ... taaakk....Święta Rodzina ...to musi 30.12.06, 15:58
                Jakoś wspomóc? To znaczy jak zwykle wziąć z pieniędzy publicznych i dać? A
                zwykłe ubranie i tak w dalszym ciągu będzie dzielić uczniów na biedniejszych i
                bogatszych - bo chyba nawet giertychoidalni nie wierzą, że uczniowie będą
                chodzili w mundurkach na imprezy czy wycieczki. W praktyce - oprócz tego, co
                dotychczas wydawano na ubranie, trzeba będzie co roku dołożyć sporą sumę na
                mundurki do szkoły. Świetny pomysł.
              • zolwik_k Re: noooo ... taaakk....Święta Rodzina ...to musi 30.12.06, 17:23
                hm. chodzę do szkoły, a dziewczyny z mojej klasy umawiają się na lumpeksy, i nie
                ma w tym nic dziwnego czy obciachowego. dziwne. może jestem nienormalna? może
                ślepa? coś ze mną nie tak?
              • 4tuna Re: noooo ... taaakk....Święta Rodzina ...to musi 02.01.07, 16:16
                W więzieniach też maja mundurki. Duży procent dzieci w szkołach jest poprostu
                głodna!!! i tym należy sie zając , a ty farmazolisz o gomułkowskich mundurkach
          • obraza.uczuc.religijnych Ubranie krępuje naukę? 30.12.06, 15:07

• westbrompton Re: Ubranie krępuje naukę? 30.12.06, 15:43
              lewactwo krępuje myślenie?
              • obraza.uczuc.religijnych Spytaj Giertycha. Z doświadczenia powinien 30.12.06, 15:52
                wiedzieć.
          • adas313 Re: noooo ... taaakk....Święta Rodzina ...to musi 30.12.06, 18:09
            > Szkoła to nie rewia mody, dzieci maja się uczyć.

Wytłumacz jak z braku rewii mody wynika zaangażowanie w naukę.

Poza tym nie lepiej wprowadzić i egzekwować reguły dotyczące ubioru (np.
            obowiązkowo zakryty brzuch, ramiona i kolana)? Nie nałoży to na rodziców
            dodatkowych kosztów, a na uczniach wymusi większą odpowiedzialność za własny
            strój i nauczy kultury ubioru.

> Na zachodzie mundurki dzieci noszą mundurki to dlaczego w Polsce ma być inaczej.

Na zachodzie tzn. gdzie?
            • jacksparrow1 Re: noooo ... taaakk....Święta Rodzina ...to musi 31.12.06, 04:22
              Np Kanada, USA

Mundurki to nie jest taka zla sprawa, ale jak widac NIGDY nie bedzie
              dobrze.Zawsze sie znajdzie grupa niezadowolonych.
              I tez racja, mundurki nie poprawia niczego w szkole.Nalezy zagwarantowac ze
              nauczyciele beda kompetentni, ze uczniowie beda przestrzegac swych obowiazkow,
              takze ze ich prawa nie beda lamane no i ze nie bedzie tego jednego wielkiego
              chamstwa za strony dorastajacej mlodziezy jak i nauczycieli.
        • adas313 Re: noooo ... taaakk....Święta Rodzina ...to musi 30.12.06, 18:01
          Raczej w jakimś zakładzie karnym.

Sprawa WBR jest obecnie przyhamowana, ale to kwestia czasu...
        • eksstra jestem stanowczo przeciw 30.12.06, 20:38
          nie kupię dzieciom żadnych mundurków. Mowy nie ma.
          • a.k.traper nie widze nic złego w tym pomysle, 30.12.06, 22:59
            czy to musi byc cały mundurek?Dzieci szybko wyrastają, moze byc sweter, apaszka
            czapka i wiele innych symboli, chodziłem kiedys do takiej szkoły, dziwczyny
            miały spódnice, teraz pewnie beda mogły miec i spodnie, w końcu to nie słuzba
            mundurowa tylko szkoła.Kwestia jest kto za to zapłaci, widze ze wielu rodziców
            nie za bardzo stac na mundurki, które poza szkoła noszone raczej nie będą.
      • igraszka Dziewczynki przymusowo w spódniczkach? 30.12.06, 14:41
        Czy dziewczynki będą przymuszane do noszenia mundurków w wersji "femme"? Czy
        może będzie wybór i będą mogły wybrać munderek ze spodniami?

Naprawdę mnie to ciekawi, bo znam dziewczynki, które wolałaby się dać zabić niż
        ubrać w spódniczki.
        • jvenables14 To sie zabiją. Kilku głupich mniej na świecie. 30.12.06, 16:43
        • wicary Re: Dziewczynki przymusowo w spódniczkach? 30.12.06, 18:36
          Oczywiście że w spódniczkach ( chodzi o czas dostępu ) wieli edukator teraz
          wielki ginekolog osobiście b sprawdzał cipulki dziewczynek " na okoliczność
          ciąży " w celu udzielenia stosownej pomocy restą zajmą się na polecenie Romka
          ginekolodzy dusz czytaj szkolni KATOCHECI . Jednym zdaniem oj bedzie się działo
          na tym Podhalu.
    • weather2 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 13:50
      Tęsknota sporej części społeczeństwa do czasów późnego Gierka jest trwała.
      Niektórzy z łezką w oku wspominają szkołę z mundurkami, obowiązkowym
      harcerstwem ( dzisiaj MW) , apelami, recytacją wierszy sławiących socjalizm (
      dzisiaj będzie to poezja patriotyczna niezbyt wysokiego lotu) i lekcjami
      wychowania obywatelskiego (dzisiaj patriotycznego). Czekają kolejne wzorce z
      tamtych lat - ORMO, Liga Kobiet, Front Jedności Narodu, komitety blokowe,
      Inspekcja Robotniczo-Chłopska. Poczułem się dziwnie swojsko , przyszłość podała
      rękę przeszłości.
      • nikiwegier Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 13:54
        Właśnie. To takie nastawienie jest (my nosiliśmy, to i niech dzisiaj dzieci
        noszą). Absurdalne, zwłaszcza że program "Zero Tolerancji" nie został
        zatwierdzony przez parlament. Poza tym najlepszym programem jest "Zero
        tolerancji dla zera tolerancji". Giertych wciąż niszczy polską szkołę (A ponoć
        jest na urlopie...)
        • vzv "....na urlopie..." 30.12.06, 14:01
          wroci taki wypoczety i pelen pomyslow;)
      • eqilibrysta Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 13:58
        Piszesz, że inni tęsknią za socjalizmem a nawet sam nie zauważasz jak Twoje słowa są skażone tą epoką- skojarzenia masz bardzo konkretne, pomimo tego, że w najlepszych zachodnich szkołach prywatnych takie mundurki obowiązują i nikt tam się nie powołuje na czasy socjalizmu na wschodzie Europy...

Nie możesz przyjąć tego bez odniesień do historii? To bądź konsekwetny i wobec siebie samego i za każdym razem jak będziesz używał do czegoś np. octu to bij się w pierś i powtarzaj "mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa"... ;)
        • weather2 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 14:18
          Oczywiście, że jestem skażony komuną, chociaż czynnie się jej przeciwstawiałem.
          Tego już nic nie zmieni,wszyscy żyjący w tatych czasach zostali skrzywieni.
          Dlatego moi znajomi widzą jaki mam sposób na poprawę sytuacji w Polsce -
          odsunięcie od władzy wszystkich którzy mają więcej niż 40 lat.
          A teraz proponuję chwilę namysłu nad tym co napisałeś:
          w najlepszych zachodnich szkołach prywatnych takie mundurki obowiązują
          - widzisz subtelną różnicę? W Polsce będą te mundurki nosić wszystkie dzieciaki
          z każdej podstawówki. Tam są przejawem elitarności, wynikają z poczucia
          przynależności do pewnej elitarnej grupy ( tak jak krawaty członków korporacji
          studenckich, znaczki uczelni w klapie starszych mężczyzn, przynależność do
          komitetów honorowych zbierających fundusze na utrzymanie uczelni), a w Polsce
          mają być nieudolną próbą zdyscyplinowania młodzieży, nadania jej cech
          rozpoznawalnych, aby można było łatwiej ją zidentyfikować. Czy na pewno więc
          chodzi o to samo? W elitarnych szkołach w Polsce mundurki już są i tam nie
          wywołują oporu, ponieważ są przejawem ich identyfikacji ze szkołą. Opór budzi
          próba wtłoczenia wszystkich młodych ludzi w sztywne ramy systemu represyjnego.
          Czy myślisz, że to przypadek, że Giertych myśląć o szkołach dla trudnej
          młodzieży widział w niej jako wychowawców byłych oficerów GROMU ( notabene
          pomysł idiotyczny i nirealny)? Być może sam sobie nie uświadamia , jaką wizję
          społeczeństwa hołubi w głębi duszy.
          • eqilibrysta Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 15:56
            Może właśnie o to chodzi - żeby tę identyfikację ze szkołą jakoś pobudzić? Żeby pokazać uczniom, że nie są zlepkiem wszystkiego i niczego tylko należą do jednej i tej samej grupy społecznej? Zamysłem tego pewnie miało być pozbawienie "łobuzów" znaków szczególnych (charakterystycznej odzieży?), zrównanie dzieci bogatych z dziećmi mniej zamożnych i pewnie coś jeszcze... (ale pewnie i tego nie będzie się dało zrealizować jak bogaci będą iść do krawca i robić mundurek na miarę z drogich tkanin a reszta będzie miała jakiś szmelc do wyboru w 3 rozmiarach z jakiejś taniej tkaniny...)

Żeby bylo jasne: do samego pomysłu jestem sceptycznie nastawiony, próbuje tylko jakieś pozytywne strony tego wypatrzeć.
        • r-mi Ciekawe co się stanie jak wyjdą... 30.12.06, 15:00
          Piszesz głupoty. W najlepszych zachodnich szkołach obowiązują - jest to
          zaszczyt i przywilej nosić taki mundurek - dla każdego kto chce do takiej
          szkoły pójść. Jeśli każdy musi nosić jednolity kawałek szmaty - to jest to
          tylko szmata. Szara, nudna, która nic nie znaczy. Żadna w tym elitarność.

Ja sie zastanawiam co się stanie jak dzieciaki opuszczą szkołę. Skoro nie
          nauczy się ich tolerować kogokolwiek, nawet tego kto się inaczej ubierze to
          jakie będą efekty za 10 lat? Czy tak jak dzisiaj "za klub" ludzie będą obrywać
          na ulicy - "za ubiór"?

Przecież te mundurki giertycha to hipokryzja w najczystszej formie. Pierwsze
          chce on wprowadzać do szkół równowagę i tolerancję - a potem głosi, że gejów
          należy leczyć i odebrać im prawa emerytalne ("nie chcę, żeby moje dziecko
          pracowało na emerytury dla gejów"). A może wystarczyłoby, gdyby wymaganym
          elementem ubioru była swastyka na ramieniu i krótko obcięte włosy? Tak, taki
          wzór byłby pewnie idealny.
          --
          rmi.blox.pl
          • westbrompton Re: Ciekawe co się stanie jak wyjdą... 30.12.06, 15:57
            Obaj piszecie głupoty.W UK "mundurki"(kiepska nazwa) obowiązują w każdej
            szkole. Tylko ,ze kazda szkoła ma inny kolor,herb itd.I są to naprawde
            eleganckie garnitury,marynarki,krawaty...Ci najmłodsi mają również letnią
            wersje,marynarka plus krótkie spodenki.
            • vortex78 Re: Ciekawe co się stanie jak wyjdą... 30.12.06, 19:12
              westbrompton napisał:

> Obaj piszecie głupoty.W UK "mundurki"(kiepska nazwa) obowiązują w każdej
              > szkole. Tylko ,ze kazda szkoła ma inny kolor,herb itd.I są to naprawde
              > eleganckie garnitury,marynarki,krawaty...Ci najmłodsi mają również letnią
              > wersje,marynarka plus krótkie spodenki.

wlasnie. i to nawet ladnie wyglada jak sie koncza lekcje i dzieciaki wychodza na ulice. wole zeby dzieciaki nosily uniformy niz wiesniackie dresy. z estetycznego punktu widzenia mundurki sa korzystne.
              ale dlaczego mamy sie kierowac tylko zachodem? mundurki szkolne sa obowiazkowe takze w Etiopii. wiec nie sa "tylko dla bogatych". jesli dziecko jest z biednej rodziny to obowiazek dbania o mundurek uczy je ze sa rzeczy ktore warto doceniac i w nie inwestowac np "profesjonalny" (a nie szpanerski, ze trzeba miec z Nike rzeczy) wyglad, odpowiednia prezencja. uczy go to szacunku do swojej szkoly, ktorej barwy nosi. przynosi mu to korzysc pozniej w zyciu
              • westbrompton Re: Ciekawe co się stanie jak wyjdą... 30.12.06, 20:30
                W RPA po upadku apartheidu,władze nie zrezygnowały z marynarek.
                • vortex21 Obaj jestescie biedni .... 30.12.06, 20:56
                  • westbrompton Re: Obaj jestescie biedni .... 31.12.06, 01:41
                    Voetsk!Dom hoerkind!
      • pether_23 +1 30.12.06, 14:12
    • revera Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 13:56
      W Poroninie na leszczynie
      wiszą gacie po Leninie.
      Wiatr je huśta w lewo, w prawo,
      wszystkie dzieci bijcie brawo!
    • vzv Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 13:57
      i na Podhalu nie bedzie juz przemocy w szkolach......
      • chomskybornagain1 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 14:17
        ktos niechybnie chce zarobic na mundurkach, w ministerstwie juz chyba nawet wiedza kto
        • vzv Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 14:24
          nie do konca udalo sie z alkomatami to chociaz na mundurkach sie uda?
        • igraszka Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 14:28
          Tak jak było z chybionym cenzorem komputerowym "Beniamin" (trzeba dać swoim
          zarobić)
    • neiden Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 14:01
      pamietam podobna sytuacje w polsce w latach 60- tych.byly wprowadzone mundury i
      szyldy z nr. szkoly.byly rodziny nie posiadajace odpowiednich finnasow na
      zakup.jak ministerstwo bedzie ten problem dzisiejszy rozwiazywal. bo jednak
      sytuacja materialna wielu polakow nie poleprzyla sie po zmianie politycznym.w
      dalszym ciagu mamy w polsce mase biednych rodzin.
      • vzv Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 14:06
        bedzie wyzsze "becikowe" , zeby rodzice mieli z czego odlozyc na mundurek dla
        pociechy.....
        • makumba60 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 14:39
          Becikowe nie będzie przeznaczone na mundurki szkolne lecz na "kartofle w
          mundurkach" i dragi dla "rodziców" później się dziecko zakatuje w amoku bo
          będzie płakać głodne.Na ile zabawy wystarczy 3000 zł?
          • vzv Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 14:57
            w moim poscie zabraklo chyba ";)"...:)
      • adria231 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 14:18
        Nie wiem,dlaczego niektórym ludziom mundurki kojarzą się z komuną.Przecież te
        bluzy z dederonu z białym kołnierzykiem mają tyle wspólnego z mundurkiem
        szkolnym,co ubranie murarza z mundurem oficerskim.Bylam na dalekim świecie i z
        zazdrością patrzylam na dzieci i młodzież w mundurkach szkolnych.Każda szkoła
        ma inne kolory i wzory tkanin,inne też fasony odzieży szkolnej.Podkreślam-
        odzież,bo w sskole obowiązuje jednolity fason butów,jednolite skarpetki i
        podkolanówki.Sa sklepy specjalizujące się w sprzedaży odziezy do poszczególnych
        szkół.Mundurki są kolorowe,z dobrych tkanin.Z daleka można rozróżnić młodziez z
        poszczególnych szkół.Znajac jednak umiejętnosci pana ministra -sądzę,że takie
        szybkie wprowadzenie mundurków na Podhalu -to będzie wielki niewypał.Obym się
        tym razem pomyliła.
        • weather2 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 14:35
          Postaram się wytłumaczyć, chociaż zrozumienie może być trudne dla kogoś, kto
          nie przeszedł przez komunistyczną szkołę, przez mundurki szkolne, obowiązek
          noszenia tarcz szkolnych na płaszczach, sprawdzany przez trójki nauczycielskie,
          mundurki HSPS, dzielenie klasy na zastępy, drużyny Obrony Cywilnej, meldowanie,
          musztrowanie, maszerowanie, oddawanie czci i pełnienie warty przy portrecie,
          ustawianie honorowych posterunków przy, oddawanie hołdu dla, organizowanie
          wieczornic , apeli itd. Może to fobia, którą powinienem leczyć, ale chciałbym
          zaoszczędzić tego moim wnukom ( przynajmniej jednemu, bo pozostała dwójka
          będzie najwyżej świętować urodziny królowej).
          Dlaczego myślę, że polskie mundurki będą bardziej przypominać te z czasów
          komuny niż te z angielskiej szkoły? Podpowiada mi to sam pan Giertych , który
          wymyślił, że dla zmniejszenia kosztów można zamówić jednolite mundurki w całym
          mieście, a ministerstwo wspomoże gminy, które w całości umundurują swoją
          młodzież. Różnica polega również na tym, że za granicą decyzję podejmuje cała
          społeczność szkolna , skupiona w radzie szkolnej, a u nas robi się to
          centralnie, z poziomu ministerstwa. Tam jest to wyrazem działania demokracji
          oddolnej, a w Polsce przejawem centralizmu.
          • westbrompton Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 16:05
            Moim komentarzem niech będzie cytat "moze to fobia,którą powinienem
            leczyć"Oczywiście wiesz z kogo ten cytat?;)
            • weather2 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 21:31
              Daj ci panie Boże , żebyś tylko takie fobie musiał leczyć młody człowieku,
              który już wszystko wiesz o świecie.
          • adas313 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 18:12
            > ministerstwo wspomoże gminy, które w całości umundurują swoją
            > młodzież.

Wątpię czy ktokolwiek w to uwierzy po niespełnionych obietnicach polityków
            koalicji dotyczących dożywania dzieci w szkołach oraz tańszych podręczników.
      • kakonek1 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 21:40
        No chyba mundurki zmniejsza wydatki na revie mody jaka panuje w szkole.
        Zmniejsz tez ilosc kompleksow z powodu nienadarzania finasowego rodzicow
        za tredami mody jak do tej pory przewija sie przez klasy i korytarze szkolne.
        Wiec chyba nie ma co bi piany. i bez wzgledu na to czy sie lubi ministra G
        nalezy mu przyznac racje w tej sprawie.

Kak

• halev Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 14:10
      Może i dobrze, bo skończy się ta rewia mody, ale z drugiej strony skąd biedni
      ludzie, których nie stać na normalne ubrania dla dzieci, wezmą na mundurek?
      Chyba, że od razu otworzy się second-handy z mundurkami.
      • adas313 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 18:14
        > Może i dobrze, bo skończy się ta rewia mody,

Rewię mody, a w szczególności problem niestosownego ubioru, można rozwiazać
        jednym punktem w statucie szkoły i odpowiednio konsekwetnym nauczycielem
        pilnującem wejścia do szkoły.

> ale z drugiej strony skąd biedni ludzie, których nie stać na normalne ubrania
        > dla dzieci, wezmą na mundurek?

Dostaną z MEN.

Tak samo jak dostali pieniądze na dożywnianie dzieci i tańsze podręczniki.

I tak samo jak członkowie WBR dostali z powrotem swoje depozyty...
    • derduch Oświadczam ze moja córka NIE BĘDZIE nosiła 30.12.06, 14:12
      tego debilnego wymysłu końskiego łba.
      Jeżeli ten idiota wyda taki przepis także dla Warszawy natychmiast przepisuję
      córkę do szkoły prywatnej.
      • cortez_i_pizarro [...] 30.12.06, 15:39
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • vortex21 Zatem, jedynym powodem, dla ktorego twoja ... 30.12.06, 16:20
        corka nie jest jeszcze w szkole prywatnej jest mundurek? Hmmmm, biedna
        dziewczynka.....
      • saso01 Re: Oświadczam ze moja córka NIE BĘDZIE nosiła 30.12.06, 17:56
        ,,,gdzie zalozy stroj obowiazujacy w danej szkole czyli jak to umownie
        nazywamy "mundurek"....ha, ha, ha!
      • acorns Moja też nie. 30.12.06, 18:50
        Masz rację. Giertychjugend nam tu będzie zakładał. Podobno jesteśmy wolnym
        narodem w wolnym kraju, więc dzieciaki i młodzież ma prawo się ubierać i czesać
        jak im i ich rodzicom pasuje i żaden fiut z rządu nie ma prawa tego ograniczać.
        • tomekbysz Re: Moja też nie. 31.12.06, 00:46
          "żaden fiut z rządu nie ma prawa tego ograniczać"
          Kilku już takich w historii było i źle się to skończyło... WRRR !
    • kdmidl Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 14:22
      Tia... Czy ten przepis ma obowiązywać także licea? Oby nie, wtedy już się nie
      załapię:] A tak nawiasem mówiąc, to ludzie!! Przecież to jest paranoja! Dlaczego
      ktoś ma mi mówić jak mam się ubierać? Nie mogę już mieć dżinsów i koszulki tylko
      dlatego, że jakiś palant uznał, że wtedy szkoła to rewia mody? Żenada...
      • vzv Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 14:26
        "jakis palant" uznal, ze po wlozeniu mundurka z łobuza zrobi sie aniołek:)
        • westbrompton Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 16:14
          Uczeń o ministrze edukacji(kimkolwiek nie jest):"jakiś palant".No
          ładnie,ładnie...Chyba te "mundurki" już naprawde niewiele pomogą.
          • obraza.uczuc.religijnych Straszne! A jaśnie pan na jakim zamku popmieszkuje 30.12.06, 16:19
            ?
            • westbrompton Re: Straszne! A jaśnie pan na jakim zamku popmies 30.12.06, 16:23
              Naprawde Cie to interesuje?Moge Ci wysłać maila ze zdjęciami.
              • obraza.uczuc.religijnych Pytam bom uprzejmy. 30.12.06, 16:26

• westbrompton Re: Pytam bom uprzejmy. 30.12.06, 16:31
                  To mi ulżyło.Bo już myślałem,ze Twoje rozumowanie jest proste:ludzie uprzejmi
                  mieszkają w zamkach a chamy po blokowiskach.
                  • obraza.uczuc.religijnych Dzięki mundurkom 30.12.06, 16:43
                    wszystko się miesza i wszyscy sie kochają. A jacy wszyscy kulturalni będą!
                    • vortex21 Szydzic tez trzeba umiec .... 30.12.06, 18:01
    • igraszka Od prawa do obowiązku 30.12.06, 14:25
      Najpierw minister obiecywał, że noszenie mundruków będzie zależało od decyzji
      szkoły i będzie dobrowolne, potem już było "zalecenie", a teraz obowiązek!

Wot IV RP...
      • vzv Re: Od prawa do obowiązku 30.12.06, 14:28
        moze to w trosce o nasze .... zdrowie?;) cobysmy szoku unikneli?
        • magdolot Re: Od prawa do obowiązku 30.12.06, 14:36
          vzv napisała:

> moze to w trosce o nasze .... zdrowie?;) cobysmy szoku unikneli?

Są, co się spodziewali takiego obrotu sprawy. Są, co ich wkurza argumentacja
          durna typu ordnung must sein. Inaczej - można by pogadać o sensowności
          mundurków /w GB i Irlandii argumentacja jest taka: biedę widać mniej, bogactwem
          się w ślepia nie kłuje/ i o stosunkowo bezbolesnym wprowadzeniu ich... Tak, jak
          jest - tylko protestować zostaje.
          Ot, Kuń w składzie porcelany.
    • igraszka Dziewczynki będą mogły chodzić w spodniach? 30.12.06, 14:32
      Czy są przewidziane mundurki dla dziewczynek, które nigdy przenigdy nie włożą
      spódnicy? Opcja dla dziewczynek, które wolą nosić spodnie?
    • obraza.uczuc.religijnych W ten oto sposób nie dostaniesz po ryju 30.12.06, 14:36
      od młodziaka! Jakie to skuteczne.
    • jerzy-j Podhale gniazdem oszołomstwa ? 30.12.06, 14:52
      • obraza.uczuc.religijnych Oczywiście. Zawsze mieszkali tam w większości 30.12.06, 15:07
        prawicowi głupole.
        • kolargolo Re: Oczywiście. Zawsze mieszkali tam w większości 30.12.06, 18:42
          to przeciez na Podhalu otworzyli oficjalna siedzibe faszystowskiej partii NOP
          za zezwoleniem tego matola starosty.
    • biox1 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 14:52
      Jakoś mi to nie pasi. Jestem w 2 gimnazjum i mam nadzieję, że mnie to nie
      dosięgnie. Bo nie pasuje mi to, że jakiścw.. co siedzi na stołku w Warszawie
      mówi mi co mam na siebie włożyć. A co im ta rewia mody przeszkadza? Ubranie jest
      osobistą sprawą każdej osoby. A nie widzę różnicy pomiędzy uczeniem się w
      mundurku, a bez. Tak samo nie widzę różnicy czy ktoś kogoś pobije mając na sobie
      mundurek czy bez. Czy ktoś będzie dilował w szkołach z mundurkiem czy bez. Huh?
      • gruby_dolar Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 16:36
        a to że przeszkadza a to żeby chcociaż w czasie lekcji na terenie szkoły zniwelować tak rzucające się w oczy dysproporcje statusu rodziców.
        Obecnie mi się dobrze powodzi ale pamiętam tą głupią zazdrość kiedy się patrzyło na lepiej ubranych, na tym że oni są popularni nie z racji swych cech charakteru a z racji metki. Pewnie Tobie to nie doskwierało ale pomyśl sobie co byś czuł idąc do szkoły drugi rok w tych samych butach, w tej samej kurtce, miał góra 2 pary spodni i 2 bluzy, a na około ktoś by co tydzień czy dwa przychodził w czymś nowym...musisz się zawsze postawić w sytuacji słabszych, tych którzy mniej, często nie ze swojej winy mają tak a nie inaczej.
        Nie obchodzi mnie rewia w szkole, interesuje mnie chociaż na te kilka godzin zatarcia różnic, aby spokojnie się uczyć, aby biedniejszy uczeń nie musiał z zazdrością patrzeć na tych bogatszych, i aby ten bogatszy miał chociaż jeden powód do wyśmiania mniej z tego biedniejszego który nie ma cichów aby nimi błyszczeć, ot dlatego mundurki są bardzo ok.
        • obraza.uczuc.religijnych To straszne przeżycia. 30.12.06, 16:45
          Można się zabić!
        • ar.co Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 17:05
          Różnice i tak będą i zmuszenie dzieci do włożenia mundurków ich nie zniwelują.
          Co z tego, że przez parę godzin w szkole dzieci będą formalnie jednakowo
          ubrane, skoro wystarczy, że wyjdą z tej szkoły, żeby zobaczyć, w jakiej kto
          chodzi kurtce? Że ktoś ma buty za 50 zł, a ktoś za 500 czy 1500? Czy bieliznę
          pan Giertych też będzie ujednolicał? Bo jak nie, to chyba będzie musiał
          wprowadzić indywidualne przebieralnie dla uczniów przed lekcją WF? Czy będą też
          ujednolicone stroje gimnastyczne? Przybory do pisania? Bo zapewniam cię, że dla
          dzieci różnica między tym, co jest w piórniku za 10 zł a w piórniku za 100 jest
          równie wyraźna, jak różnica w strojach.
          A w dodatku mundurki wcale nie oznaczają żadnej ulgi dla biedniejszych -
          "normalne" ubranie i tak trzeba będzie dziecku kupić (chyba nie będzie chodził
          w mundurku na imprezę czy do kościoła?), a mundurek nie będzie "zamiast",
          ale "oprócz". A jak ktoś taki mundurek dostanie za darmo od szkoły - z całą
          pewnością będzie o tym wiedziała cała klasa (dyskrecja jest ostatnią cechą,
          którą można zarzucić środowisku szkolnemu, od dyrekcji po woźne). Naprawdę
          sądzisz, że to tak świetnie wpłynie na podniesienie nastroju obdarowanego?
          • tepetoja więc powinno być tak jak na zachodzie: 30.12.06, 17:12
            dzieci dostają kompletne wyposażenie do szkoły łacznie z bielizną i przyborami
            do pisania. Tylko że nie starczyłoby dla kurdupli na utrzymanie kancelarii
            premiera i białego domu jego brata
            • ar.co Re: więc powinno być tak jak na zachodzie: 30.12.06, 17:29
              Otóż to. Dodaj do tego coroczne zmiany programu, co powoduje, że dla każdego
              dziecka trzeba kupować nowy komplet podręczników - nie ma możliwości używania
              starych, np. po starszym rodzeństwie lub odkupionych taniej od sąsiadów czy na
              giełdzie.
            • adas313 Re: więc powinno być tak jak na zachodzie: 30.12.06, 19:26
              A języka obcego na poziomie certyfikatów da się nauczyć w szkole publicznej.
        • adas313 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 20:01
          > chociaż na te kilka godzin za tarcia różnic, aby spokojnie się uczyć, aby
          > biedniejszy uczeń nie musiał z zazdrością patrzeć na tych bogatszych, i aby
          > ten bogatszy miał chociaż jeden powód do wyśmiania mniej z tego biedniejszego
          > który nie ma cichów aby nimi błyszczeć, ot dlatego mundurki są bardzo ok.

To co proponujesze to zbicie termometru jako lekarstwo na gorączkę.

Problem nie leży w tym czy różnice są widoczne (zawsze będą widoczne). Nie leży
          NAWET w tym, że są (zawsze będą).

Problemem jest nastawienie pt. "zamożność jako wyznacznik wartości człowieka".
          Czy ten problem rozwiążą mundurki? Nie. Rozwiązać ten problem może pomóc
          odpowiednie wychowywanie w szkołach, zwrócenie uwagi na tzw. wartości.

I teraz pytania:

- czy istnieje w szkole program "prowartościowy"?
          - czy nauczyciele są przygotowani do prowadzenia takiej edukacji?
          - czy psychologowie i pedagodzy szkolni wiedzą jak sobie radzić z takim
          problemem?

I pytanie najistotniejsze: jaki pomysł ma na to minister Giertych? Odpowiem sam:
          nie ma (i nie będzie miał) żadnego, gdyż w jego naturze nie leży długofalowa
          praca organiczna, która da efekty za 15 lat, ale spektakularne zagrania,
          o których będzie głośno w mediach.

A tak na dobrą sprawę w ogóle nie spotkałem się z ostracyzmem wynikającym
          ze statusu materialnego. To raczej szpanerzy budzili uśmiechy politowania.
        • niezapowiedziany ja tak mialem. i nigdy nie mialem kompleksow 31.12.06, 03:35
          z powodu ubrania. Nigdy tez nie mialem problemow z zawieraniem znajomosci. Nie pieniadze stanowia o czlowieku, a to co napisales o sobie wskazuje, ze dla ciebie jest to istotny czynnik.

Co wiecej, roznice widac tez:
          - w komorkach (i ich nieposiadaniu),
          - odtwarzaczach mp3
          - kurtkach
          - domach (dzieci sie odwiedzaja...)
          - i przede wszystkim w TEMATACH ROZMOW. Jak kogos nie stac na bilet do kina (mnie nie bylo stac), to nie ma nic do powiedzenia, bo filmu nie widzial i za kazdym razem na pytanie "widziales ten film", odpowie "nie", jak grupa po szkole idzie na piwo, tosty albo pizze, to tez nie pojdzie. I wtedy wlasnie widac roznice. I tych roznic nie zatrze mundurek i nie o to w tym powinno chodzic.

Mundurek ma swiadczyc o przynaleznosci, czyli przyjeciu jakiegos kodeksu danej spolecznosci, kodeksu postepowania i zaakceptowania zobowiazan zwiazanych z przynaleznoscia do jakiejs grupy. Ale zeby to dzialalo, to mundurek musi wynikac z wyboru. Dziecko musi chciec przynalezec do spolecznosci i czuc sie z tego dumne.

To mniej wiecej tak jak z komrzami do komunii. Czy one niweluja roznice?? Tylko na zdjeciach, a przeciez i tak wszyscy wiedza jak zasobni sa rodzice... I nie o to w tym chodzi. Ludzie decyduja sami i dostrzegli, ze nie w szykownym stroju do komunii istota a w skromnosci. No i czynnyk ekonomiczny, ktory jednak w przypadku mundurka szkolnego niestety, ale dziala odwrotnie, bo jest to DODATKOWY wydatek.

Zeby bylo ciekawiej ja jestem zwolennikiem mundurkow, ale o ich stosowaniu powinna decydowac szkola indywidualnie (wraz z rodzicami). Wtedy to staloby sie wyroznikiem.
        • biox1 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 31.12.06, 09:45
          @gruby_dolar
          Postawiłem się w sytuajci słabszego, bo chodzę do klasy w której co druga osoba
          chodzi w nowych ubraniach co tydzień. Nie powiem, żebym nie maił porządnych
          ubrań, ale nie przeszakdza mi to, że ktoś ma co tydzień nową bluzę. A jak będą
          mundurki to ten sam człowiek wyjmie swojego iPoda którego kupił w stanach, a w
          polsce taki po 1,5 tys. idzie i też będzie widać status materialny. A zpoa tym
          najbardziej lubiani u mnie w klasie są i tak ludzie bez kasy, albo ci z kasą
          którzy dają się lubieć.
      • jvenables14 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 16:56
        Też jestem w drugiej gim i ci powiem jaka jest roznica. Jak ktos bedzie
        na "urlopie" poza szkola to latwo go bedzie zgarnac bo bedzie widac ze
        wagaruje. Dwa, diler nie wlezie tak latwo do szkoly, bo bedzie ubrany inaczej
        niz wszyscy dookoła - ergo bedzie sie rzucal w oczy. Trzy, jak cie ktos pobije
        w mundurku to bedziesz wiedziec z ktorej jest szkoly np.(jesli nie jest z
        twojej), a jak jest z twojej to wtedy nie ma roznicy he he
        • acorns Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 18:55
          > Jak ktos bedzie na "urlopie" poza szkola to latwo go bedzie zgarnac bo bedzie
          > widac ze wagaruje.

Uczniem od kilkunastu lat już nie jestem, ale uwierz mi - gdybym chciał iść na
          wagary, to z mundurkiem byłby najmniejszy problem.

> Dwa, diler nie wlezie tak latwo do szkoly, bo bedzie ubrany inaczej
          > niz wszyscy dookoła

Problem w tym, że dilerzy najczęściej są uczniami danej szkoły :)

> Trzy, jak cie ktos pobije w mundurku to bedziesz wiedziec z ktorej jest
          > szkoly

A jak pobije w dresie to co wtedy? Chyba że Giertych nakaże nosić szkolne
          tarcze na wszystkich ciuchach łącznie z piżamą.
          • adas313 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 19:10
            > Problem w tym, że dilerzy najczęściej są uczniami danej szkoły :)

Jak ktoś bardzo chce wejść na teren szkoły to i mundurek sobie zorganizuje.

Ewentualnych ludzi z zewnątrz można "odfiltrować" wprowadzając obowiązkowe
            identyfikatory. Albo sprawdzając legitymacje szkolne przy wejściu.
            • biox1 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 31.12.06, 09:52
              adas313 napisał:
              > Ewentualnych ludzi z zewnątrz można "odfiltrować" wprowadzając obowiązkowe
              > identyfikatory. Albo sprawdzając legitymacje szkolne przy wejściu.

U mnie w szkole tego próbowali. Gó.. to dało, bo nikomu się nie chciało
              konsekwentnie tego sprawdzać. Nie ćpam, ale dobrze wiem u których uczniów można
              kupić dragi. W przynajmniej 3 szkołach gdybym chciał to bym mógł kupić. I nie
              miałbym żadnego problemu. Więc, jak widać uczniowie dilują i nie ma żadnego
              problemu z tym, żeby kupić od klienta w mundurku.
          • jvenables14 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 20:09
            > Uczniem od kilkunastu lat już nie jestem, ale uwierz mi - gdybym chciał iść
            na
            > wagary, to z mundurkiem byłby najmniejszy problem.

No mimo wszystko troche organizacji by to wymagalo. Teraz wystarczy impuls. Mi
            tez zdarzalo sie opuszczac szkole jak nie mialem prac na sztuke czy innego
            badziewia, bo tak w ogole powinna byc jakas pula godzin ktora mozna olac bez
            usprawiedliwienia. Jak ten urlop kacowy.

> Problem w tym, że dilerzy najczęściej są uczniami danej szkoły :)

Nie zawsze. A jak juz to czesto jacys przerosnieci, akurat do ochronki
            giertychowej sie nadajacy.

> A jak pobije w dresie to co wtedy? Chyba że Giertych nakaże nosić szkolne
            > tarcze na wszystkich ciuchach łącznie z piżamą.

No to trudno. Morda nie szklanka ;-)
        • adas313 Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 19:13
          > Jak ktos bedzie na "urlopie" poza szkola to latwo go bedzie zgarnac bo bedzie
          > widac ze wagaruje.

O ile zna się jego rozkład lekcji.

> Trzy, jak cie ktos pobije w mundurku to bedziesz wiedziec z ktorej jest szkoly
          > np.(jesli nie jest z twojej), a jak jest z twojej to wtedy nie ma roznicy he

Bardzo mi się podoba podejście polegające na traktowaniu wszystkich a priori jak
          potencjalnych bandytów.

Z tego właśnie powodu unikam marketów z obowiązkowymi szafkami depozytowymi.
          Sklep który traktuje mnie jak potencjalnego złodzieja obraża mnie jako klienta.
          • marklips Do adas313 i innych..Dosiego Roku 2007 30.12.06, 19:37
            Hallo Adas!Twoj cytat wyjasniam:
            Sklep który traktuje mnie jak potencjalnego złodzieja obraża mnie jako klienta"

Mundurki sa dobra od setek lat tradycja.
            W szkolach,na uczelniach.Nie wspominam KK ani Ewangelikow.
            "W murowanej piwnicy,tancowali zbojnicy,kazali se piknie grac
            i pdnozki spozirac."
    • jah.rastafari.jest.mym.panem Katolicy nie rozumieją-to nie zmieni jakości nauki 30.12.06, 14:59
      to tylko ruch, zrobienie czegokolwiek, powrót do wzorców dawnego systemu....
      Ludzi moze nie być stać na mundurek, nie stać na pranie go- I co wtedy? Ktoś
      chodził jako pank, bo nie miał kasy. A tak szkoła ci nawet narzuca ubranie, nie
      pozwala samemu decydowac nawet tutaj. To nie jest szkoła, to jest pralnia mózgu.
    • uklad_wcielony Nastepny krok - pas cnoty? 30.12.06, 15:24
      .
      • vzv Re: Nastepny krok - pas cnoty? 30.12.06, 15:41
        ja mam juz fabryczkę, czekam tylko na hasło i ruszam z produkcja;)
    • mista_onanista Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 15:47
      jemu się po prostu wydaje że jak ubierze problemy w mundurki to problemy znikną
      - to świadczy wyłąćznie o poziomie tego "pana"
    • mista_onanista Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 15:48
      acha - no i jeszcze o bezradności tego "fachowca"
    • ar.co Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 16:03
      Dzisiaj mundurki, jutro hełmiki, a pojutrze pan minister da dzieciom karabinki
      i pistoleciki.
      A nauczycieli zastąpią oficerowie GROM (niekoniecznie emerytowani).
    • bezgiertycha Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 16:13
      A ja mam w d u p i e zarządzenia Giertycha i nie pozwolę mojemu dziecku chodzić
      do szkoły w jakimś durnym mundurku. Ciekawe co nam zrobią.
      • vzv Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 16:25
        jak przeniesiono religie do szkol, moj syn przestal na religie uczeszczac ,
        nikt nam nic nie zrobil, syn wyrosl na porzadnego czlowieka.... jednak w
        kwestii mundurkow obawiam sie, ze moze byc inaczej:(
    • vortex21 No, pierwsza decyzja Pana Ministra pod ktora... 30.12.06, 16:17
      podpisuje sie obiema rekami! Koniec z rewia mody w szkolach. Ladne i gustowne
      mundurki, jednakowe dla wszystkich uczniow tej samej szkoly, moga bardzo wiele
      zmienic. Czekam na jeszcze jedna decyzje - usuniecie religii ze szkol!
      • obraza.uczuc.religijnych A przybory szkolne też będą te same? 30.12.06, 16:21
        Bo tu jest też rewia mody.
        • vortex21 Co masz na mysli ? Olowki, cyrkle, etc... 30.12.06, 16:27
          to raczej kolorowe przybory, ktore ciesza oczy dzieci, nie prowokujac
          seksualnie czy nie segregujac uczniow. Wiedz ze w Wielkiej Brytanii wszystkie
          szkoly maja mundurki, publiczne czy prywatne, bez znaczenia. Dziecko,
          podwiezione przez tatusia Porshe idzie do szkoly w takim samym stroju jak
          dziecko ktore przyszlo na piechote lub przyjechalo na rowerze i to mi sie
          podoba. Komorek nie wolno im nosic do szkoly, lecz to przeciez nie jezt
          przybor, no nie?
          • obraza.uczuc.religijnych To cudownie 30.12.06, 16:37
            wszyscy się w szkole kochają. Ten z tatusiem z porszakiem kocha tego co na
            rowerze. Dopiero po szkole separują się od siebie. Ach te mundurki! No i jak
            spadnie poziom przemocy wśród młodzieży.
            • vortex21 Widze ze kompletnie nie rozumiesz problemu... 30.12.06, 17:55
              Poziom przemocy w szkolach jest glownie efektem wychowania w rodzinie. Nie
              mowie ze sie kochaja, mowie tyko ze szkola nie powinna sprzyjac segregacji
              mlodierzy na te biedna i te bogata. Jezeli ktos chce poslac dziecko do drogiej
              szkoly prywatnej, bo nie chce aby spotykalo sie na rowni z dziecmi klasy
              biedniejszej, droga wolna, prywatnych szkol jest pelno a tam i tak bedzie
              mundurek. Nie po to, aby wyrownac poziom spoleczny, lecz po to aby wyroznic
              dzieci z 'dobrej' szkoly! Pokaz mi jeden powod dlaczego jednolite ubrania
              mialyby zaszkodzic mlodzierzy?
              • obraza.uczuc.religijnych No własnie 30.12.06, 18:24
                w rodzinie. To czy będą się separowali czy nie, zależy tylko i wyłącznie od
                tych dzieci i w dużym stopniu ich rodziców, którzy mogą mieć coś przeciw
                mezaliansom (z jednej i z drugiej grupy) bo zawsze będzie wiadomo kto jest kim
                i tego się nie ukryje. A wprowadzanie jednolitych strojów dla dzieci i
                młodzieży to siłowa próba kolektywizowania i wpajania rzekomych wspólnych
                wartości. Dlatego nie znoszę harcerstwa jak i wszelkich form organizowania się.
                • vortex21 Wspolczuje, zatem, samotny czlowieku.... o;) 30.12.06, 18:33
                  • obraza.uczuc.religijnych Och tak! Powspółczuj. Tylko z kim? 30.12.06, 18:35
                    Bo to co wyżej to chyba nie do mnie?
                    • vortex21 Czlowiek, w naturalny sposob, potrzebuje .... 30.12.06, 20:54
                      spolecznosci, przynaleznosci, dlatego powstaja rozmaite kluby i stowarzyszenia.
                      To normalny element istoty czlowieczenstwa. To mialem na mysli.

Pozdrawiam
                    • vortex21 Nie czuj sie urazony tym co napisalem.... 30.12.06, 20:56
                      Byc samotnym nie jest niczym ponizajacym, jest jednak trodne i czesto zgubne.
          • gruby_dolar Re: Co masz na mysli ? Olowki, cyrkle, etc... 30.12.06, 16:38
            i właśnie o to chodzi :) vortex podpisuje się obiema rączkami i nóżkami :)
      • vzv "Czekam na jeszcze jedna decyzje...." 30.12.06, 16:29
        wielu czeka....
      • acorns Re: No, pierwsza decyzja Pana Ministra pod ktora. 30.12.06, 18:47
        > Koniec z rewia mody w szkolach.

Problem jakiś masz z tym czy jak?

> Ladne i gustowne mundurki

Dla kogo ładne? Czyżby wszyscy uczniowie danej szkoły mieli identyczny gust?
        Jakim prawem ktoś zmusza dzieciaki i młodzież do założenia czegoś co im się nie
        podoba albo pod względem fasonu albo kolorów? Jeśłi mundurki obowiązkowe, to w
        takim razie nieobowiązkowa edukacja. Żeby ludzie mieli wybór.
    • herr_wolf W Japoni też tak jest 30.12.06, 16:21
      ... i nikt nie widzi problemu
      • obraza.uczuc.religijnych Przez skośne oczy mało widać. 30.12.06, 16:21

• wicary Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki a uczen 30.12.06, 16:35
      To pewnie uczennice z Podhala jako pierwsze pokaż cipki panu ministerkowi
      Giertychowi aby sprawdził jak tam u nich z tymi ciążami sprawa wygląda
    • jednorazowe Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer, ein mundurek 30.12.06, 16:38
      • wicary Re: Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer, ein mundurek 30.12.06, 16:43
        Wszystko na to wskazuje że masz rację ale wolałbym abyś się mylił Czego tobie
        i sobie życzę
        • sauternes W okresie II Rzeczpospolitej wszystkie szkoly 30.12.06, 17:18

mialy obowiazek mundurkowy. Nie bylo samowolki.
          I jak wsakzuja doswiadczenia nikomu to na zle nie wyszlo.I chowanie mlodziezy w
          tamtaych czasach prznosilo chlube Polsce.
          Wystarczy popatrzec na zachowanie tamtej mlodziezy w czasie wymagajacym
          sprawdzenia; okupacja,Powstanie, tajne komplety..

Na swiecie wszystkie tzw szkoly elitarne,czy po prostu dobre ,z dobra reputacja
          ,to tam wszyscy uczniowie czy studenci nosza mundurki.
          Taki zwyczaj ma swoje uzasadnienie pedagogiczne. Wiaze sie miedzy innymi z
          dyscyplina uczniowska oraz przestrzeganiem na codzien okreslonej reguly....

Uwazam,ze noszenie mundurkow nie jest powodem do zadnej histerii....to nie kolczatka
          • obraza.uczuc.religijnych Bogoojczyxniany bełkot. 30.12.06, 17:24
            Ta młodzież dała się podpuścić "patridiotom" i zginęła marnie. Oto skutki
            militaryzowania.
          • adas313 Re: W okresie II Rzeczpospolitej wszystkie szkoly 30.12.06, 18:21
            > Na swiecie wszystkie tzw szkoly elitarne,czy po prostu dobre ,z dobra
            > reputacja ,to tam wszyscy uczniowie czy studenci nosza mundurki.

Wytłumacz mi jak elitarne może być gimnazjum, które:

- ma uczniów z wyrokami
            - ma uczniów z patologicznych rodzin
            - nie ma pieniędzy na pomoce szkolne
            - jest obowiązkowe i zrejonizowane trafia tam pełny przekrój dzielnicy (a więc
            niekoniecznie elita, częściej wręcz przeciwnie)
            - nie potrafi realizować własnych ustawowych zadań (jakby potrafiło nie
            istniałyby w Polsce prywatne szkoły językowe).

Mundurek jako wyznacznik/symbol przynależności? (Do) czego? Miernoty?
        • jednorazowe Re: Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer, ein mundurek 30.12.06, 18:06
          Nie przesadzajmy. To byl zarcik. :p Prikaz mundurkowy mnie irytuje, ale
          dekolciki, minioweczki i obcisle sweterki wypadaloby w szkolach jakos
          ograniczyc.
          • adas313 Re: Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer, ein mundurek 30.12.06, 18:28
            "Reguły ubioru" w statutach szkół.

Ma to tę przewagę nad mundurkami, że narzuca na uczniów podjęcie decyzji "w co
            się ubrać, by się nadawało". Tego się też warto nauczyć, w ramach nazwijmy to
            "edukacji społecznej".

Oczywiśćie należy dać szkołom narzędzia prawne do egzekwowania. Przychodzi ktoś
            ubrany nieodpowiednio? Nie ma wstępu do szkoły i nieusprawiedliwiona nieobecność
            (jeśli na lekcji na którą dziecko nie wpuszczono był sprawdzian, oczywiście
            należy to również odpowiednio ocenić) oraz telefon do rodziców.

W przypadku notorycznego naruszania nakładać grzywny za niewywiązywanie się
            z obowiązku szkolnego.
    • l.george.l Re: Uczniowie z Podhala pierwsi włożą mundurki 30.12.06, 16:47
      Wiele wypowiedzi w tym wątku dowodzi, że ludzie lubią być trzymani krótko za
      mordę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka